2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 24.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 24.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Arodbiedrības neatbalsta bezdarbnieku pabalsta samazināšanu;  Madonas novadā vakar uz karstām pēdām aizturēts divu vīriešu slepkava; Un Šodien pasaulē atzīmē sirds dienu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Bordāns būtu gatavs uzņemties arī apvienotas Tieslietu un Iekšlietu ministrijas vadību; ANO klimata samitā 66 valstis sola samazināt oglekļa emisijas;  un Jēkabpili apmeklēs Lielbritānijas vēstnieks Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: PVD atļauj «Jelgavas augļu» dārzeņu apstrādes ceham atsākt darbu; Piektdien atklās gremošanas sistēmas slimību profilkases pētījuma GISTAR J;ekabpils reģionālo centru; un Oktobra pirmajā nedēļas nogalē aicina vērot putnu rudens migrāciju.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Arodbiedrības neatbalsta bezdarbnieku pabalsta samazināšanu;  Madonas novadā vakar uz karstām pēdām aizturēts divu vīriešu slepkava; Un Šodien pasaulē atzīmē sirds dienu.

Joprojām nav skaidrs, kādā veidā varētu tikt nodrošināta obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK likvidācija, tāpēc patlaban tam tiek meklēts risinājums. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro atzīst, ka koalīcija vienojusies stiprināt kontroli pār OIK izmaksāšanu, jo līdz šim tā neesot bijusi pietiekama. Saistībā ar OIK likvidēšanas ziņojumu Nemiro skaidro, ka sāktas pārrunas ar Finanšu ministriju, Zemkopības ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, lai veidotu kopīgu nākotnes plānu par nodokļu pārmaiņām, kas ieviešamas 2021.gadā.

Latvijas brīvo arodbiedrību savienība ir neizpratnē par paziņojumu samazināt bezdarbnieku pabalstu, pirms šis lēmums ir apspriests ar sociālajiem partneriem. Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egīls Baldzēns uzsver, ka  bezdarbnieku pabalsta samazināšana darbiniekam nozīmē arī mazākas pensijas nākotnē, par ko gan Labklājības ministrija nerunā. Turklāt nav izsvērti Satversmes tiesas riski.

Vakar Saeimas koalīcijas sadarbības padomes sēdē, apspriežot nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK  piedāvātos grozījumus Izglītības likumā, visas valdības partijas vienojušās, ka visos izglītības līmeņos īstenojama pilnīga pāreja uz mācībām valsts valodā. Attiecīgs plāns būs jāizstrādā Izglītības un zinātnes ministrijai.  Paredzēts, ka mācībām valsts valodā jānotiek, sākot jau no bērnudārza līdz pat vidusskolai. 

Turpinām ziņas 

Valsts policija vakar pēcpusdienā saņēma informāciju, ka kādā Madonas novada purvā atrasti divu vīriešu līķi ar  šautām brūcēm krūšu kurvī. Nekavējoties tika uzsākta vērienīga meklēšana, iedarbinot plānu “Slazdi” - pastiprināti veicot autotransporta kontroli uz ceļiem. Arī policijas personālsastāvam tika izsludināta trauksme un noziedznieka meklēšanā iesaistījās visi darbinieki. Meklēšanā tika iesaistīti arī papildu spēki no Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Speciālo uzdevumu bataljona. Aptuveni četras stundas pēc informācijas saņemšanas, ap pulksten astoņiem vakarā, iespējamais vainīgais, kāds 1957. gadā dzimis vīrietis, tika aizturēts. Notikušā apstākļi un motīvi tiks skaidroti izmeklēšanā. 

Igaunijas policija lūgusi sabiedrības palīdzību vakar no rīta pazudušā bijušā Danske Bank Igaunijas filiāles vadītāja Aivara Rehes meklēšanā. Policija norāda, ka 56 gadus vecais Rehe no mājām devies pastaigā un līdz pat šim laikam nav atgriezies. Kā laikrakstam "Postimees" sacījis policijas pārstāvis, ir pamats pieņemt, ka Rehes dzīvībai un veselībai draud nopietnas briesmas.

Un vēl

Šodien pasaulē atzīmē sirds dienu, atgādinot cilvēkiem rūpēties par savu veselību. Sirds slimības ir biežākais nāves iemesls pasaulē. Latvijā katru gadu no tām mirst aptuveni 15 tūkstoši cilvēku. Latvijas Universitātes Kardioloģijas institūta vadošais pētnieks Vilnis Dzērve stāsta, ka ir vairāki faktori, kas veicina sirds slimības. Starp tiem ir smēķēšana, paaugstināts holesterīna līmenis vai asinsspiediens un palielināts svars. Tāpēc ir svarīgi domāt par ēšanas paradumu maiņu un izglītot sabiedrību sirds veselības jautājumos. 

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lauksaimniekiem, kurus skāra nelabvēlīgi laika apstākļi vasarā, ir pieņemts lēmums izmaksāt vienotā platības maksājuma un bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma avansu lielākā apjomā nekā 50% - šogad avansu izmaksās 70%, savukārt bioloģiskajām saimniecībām – 85% apmērā. Avansa maksājumus veiks Lauku atbalsta dienests pakāpeniski pēc 16. oktobra.

Krustpils novada Mežārē, svētdien 29. septembrī no plkst. 11tiem līdz diviem dienā norisināsies militārās tehnikas un ieroču demonstrēšana. Jau ziņots, ka šonedēļ no piektdienas 27.septembra līdz svētdienai 29.septembrim, Krustpils novada administratīvajā teritorijā – Mežāres ciematā un Kūku pagastā notiks zemessargu mācības. Mācību laikā pārvietosies militārā tehnika un tiks izmantota salūtmunīcija. Pašvaldība aicina iedzīvotājus izturēties ar sapratni pret zemessargu mācībām, kuru mērķis ir pilnveidot zemessargu iemaņas zemessardzes uzdevumu pildīšanā.

Nākamnedēļ, 3.oktobrī Preiļu kultūras namā notiks aktīvo iedzīvotāju forums "Darām pa savam", kurā aicināti piedalīties Preiļu, Aglonas, Līvānu, Riebiņu un Vārkavas novada iedzīvotāji. Iedzīvotāju forums ir saiets, kurā iedzīvotāji vērtē sava novada, pilsētas dzīves vides kvalitāti, pieņem lēmumus par pārmaiņām, ko vēlas piepildīt jau tuvākajā nākotnē, un vienojas par to, kā pašu spēkiem to izdarīt. Forums ir kulminācija šajā vasarā notikušajām piecām apkaimes iedzīvotāju ideju darbnīcām Saunas pagastā, Līvānos, Aglonā, Galēnos un Vecvārkavā.

Turpinām ziņas

Jau piekto gadu septembra nogalē tiek godināti Latgales izcilākie pedagogi, pasniedzot Nikodema Rancāna vārdā nosaukto balvu. Nikodema Rancāna balvas atzinību par ieguldījumu un sasniegumiem latgaliešu valodas, kultūrvēstures un novada mācības ieviešanā skolas mācību vidē saņēma arī divas pedagoģes no Riebiņu novada vidusskolas - Rita Pudāne un Ārija Bergmane-Sprūdža. Par inovācijām izglītības procesā atzinību saņēma Līvānu 1.vidusskolas pedagoģe Inese Magdaļenoka. Nominācijā Par mūsdienīgu un radošu pieeju skolēnu darba tikuma audzināšanai un amatu apmācībai  atzinību saņēma Līvānu novada Jaunsilavas pamatskolas skolotāja Līga Slica, kā arī Aglonas novada Priežmalas pamatskolas skolotāja Ingrīda Kroiče. Savukārt izglītības ministrijas īpašā pateicība tika pasniegta Riebiņu novada Galēnu pamatskolas skolotājai Ritai Upeniecei. 

Sestdien, 28.septembrī, Līvānu novada Sutru kultūras namā norisināsies amatierteātru nometne “Kur? Te! Teātrī!”. Visas dienas laikā praktiskās nodarbības vadīs un labās prakses piemērus stāstīs teātra un operas režisors Viesturs Meikšāns, režisors un aktieris Valdis Lūriņš un docente Rita Lūriņa, filmu režisors Viesturs Kairišs un Rēzeknes tautas teātra režisore Māra Zaļaiskalns. Pasākumā aicināti piedalīties visi Latgales amatierteātru dalībnieki un režisori!

Un vēl

Viesītes ezerā ielaisti 5 tūkstoši vasaras līdakas mazuļi. Zivju mazuļu iegādi un ielaišanu ezerā finansē Zivju fonds un Viesītes novada pašvaldība. Tos piegādāja SIA “Rūjas zivju audzētava”. Projekta „Līdakas mazuļu ielaišana Viesītes novada Viesītes ezerā 2019. gadā” mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu un daudzveidīgu ezera apsaimniekošanu. Projekta kopējais budžets – 2 tūkstoši 238 eiro,  pašvaldības līdzfinansējums – 671 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Bordāns būtu gatavs uzņemties arī apvienotas Tieslietu un Iekšlietu ministrijas vadību; ANO klimata samitā 66 valstis sola samazināt oglekļa emisijas;  un Jēkabpili apmeklēs Lielbritānijas vēstnieks Latvijā.


Tieslietu ministrs Jānis Bordāns būtu gatavs uzņemties arī apvienotas Tieslietu un Iekšlietu ministrijas vadību. Bordāns vakar pēc koalīciju veidojošo partiju Sadarbības padomes sēdes žurnālistiem atzina, ka viņš atbalsta iekšlietu ministra Sanda Ģirģena rosinājumu apvienot Tieslietu ministriju un Iekšlietu ministriju un ir gatavs uzņemties apvienoto ministriju vadību. Tikmēr premjerministrs Krišjānis Kariņš norāda, ka patlaban neesot pamata runāt par abu ministriju apvienošanu. 

Sabiedrība par atklātību – Delna aicinājusi valdību nevirzīt Santu Purgaili Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājas amatam. Delna atgādina, ka komisijas mērķis ir aizstāvēt sabiedrības intereses, nodrošināt kopēju finanšu un kapitāla tirgus attīstību un stabilitāti, kā arī cīnīties pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Delna atgādina, ka Purgaile iepriekš ieņēmusi vadošus amatus privātā sektora kredītiestādēs, kas rada risku, ka kandidātes darbība komisijas priekšsēdētājas amatā varētu būt vairāk privāto banku, nevis sabiedrības interesēs. 

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” izsludina jaunu iepirkumu Jaunā Rīgas teātra būvniecībai, kas paredz būvniecības realizāciju atbilstoši arhitektes Zaigas Gailes iecerei un teātra vajadzībām. Svarīgākās atšķirības no iepriekšējā konkursa – tajā iestrādāts “projektē un būvē” princips, kas paredz vienotu atbildību teātra pārbūves ieceres īstenošanai. Plānotais teātra rekonstrukcijas budžets ir 31 miljons eiro, no tā būvniecībai atvēlēts 21 miljons eiro, bet pārējos izdevumus veido būvuzraudzība, tehnoloģijas un aprīkojums, kā arī ārvalstu ekspertu darbs.

Apvienoto Nāciju Organizācijas klimata samitā 66 valstis apņēmušās līdz 2050. gadam sasniegt tā dēvēto nulles oglekļa dioksīda emisiju. Tas varētu būtiski palīdzēt samazināt klimata izmaiņas. Šādu mērķi apņēmušies sasniegt arī desmit reģioni un 93 lielie starptautiskie uzņēmumi. Lielu mediju ievērību pasākumā guva arī negaidītā ASV prezidenta Donalda Trampa ierašanās. Viņš iestājas pret Parīzes klimata vienošanās prasībām un paudis skepsi par zinātnieku atklājumiem klimata jautājumos.

Turpinām ziņas

Ceturtdien, 26.septembrī Jēkabpili apmeklēs Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons. Vēstniekam paredzēta tikšanās ar Jēkabpils mēru Aivaru Krapu, kā arī viņš piedalīsies dokumentālās īsfilmas “Sabiedrotais” seansa demonstrēšanā. Kraps tiekoties ar Lielbritānijas vēstnieku pārrunās aktualitātes un savstarpējo sadarbību, kā arī iepazīstinās ar pilsētu. Pēcpusdienā  Kīts Šenons Tautas namā piedalīsies dokumentālās īsfilmas “Sabiedrotais” seansā. Filmu veidojusi “Studija Lokomotīve” ciešā sadarbībā ar Lielbritānijas vēstniecību Latvijā. Pēc filmas skatītāji aicināti pakavēties sarunās ar vēstnieku un vēstniecības darbiniekiem.

SIA “Ošukalns” pārstāvji piedalījās AS “Latvijas finieris” organizētajā pasākumā Latvijas skolēniem “Zaļā klase”. SIA “Ošukalns” izglītojošajos stendos skolēni varēja iepazīties ar uzņēmuma darbu interaktīvā veidā, izglītojoties mežistrādes un kokapstrādes nozares darbībā. Uzņēmuma pārstāvji Kārlis Pusbarnieks un Ivo Sloka skolēnus atraktīva stāstījuma formātā iepazīstināja ar ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu – sākot ar meža stādīšanu un noslēdzot jau ar gatava produkta ražošanu. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Biedrības “Jēkabpils NVO resursu centrs” struktūrvienība sociālās rehabilitācijas Dienas centrs „Kopā būt” jau kopš pagājušā gada pilsētas pensionāriem un centra apmeklētājiem piedāvā iespēju apgūt datorlietošanas prasmes un iemācīties savus komunālo pakalpojumu rēķinus apmaksāt elektroniski. Senioriem bez datorprasmēm nepieciešamības gadījumā biedrībā rēķinus palīdz arī izdrukāt. Šobrīd biedrības izveidotais Dienas centrs “Kopā būt” ir noteicis konkrētas divas dienas nedēļā, kad rēķinus var izdrukāt un saņemt – katru pirmdienu un piektdienu. No vieniem dienā līdz pieciem pēcpusdienā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: PVD atļauj «Jelgavas augļu» dārzeņu apstrādes ceham atsākt darbu; Piektdien atklās gremošanas sistēmas slimību profilkases pētījuma GISTAR J;ekabpils reģionālo centru; un Oktobra pirmajā nedēļas nogalē aicina vērot putnu rudens migrāciju.

Pārtikas un veterinārais dienests atļāvis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceham atsākt darbu. Šāds lēmums pieņemts pēc PVD iepriekšējā pārbaudē dārzeņu apstrādes cehā konstatēto higiēnas prasību pārkāpumu novēršanas. PVD uzņēmuma noliktavā un arī dārzeņu apstrādes cehā noņēma paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem. Visi laboratoriski izmeklētie nomazgājumi un pārtikas produktu paraugi, kas ņemti SIA "Jelgavas augļu" dārzeņu apstrādes cehā, ir negatīvi un zarnu nūjiņas baktērija nav konstatēta.

Mobilo sakaru operators Bite Latvija parakstījis pirkuma līgumu par telekomunikāciju uzņēmuma Baltcom iegādi. Darījuma noslēgšanai nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Līdz atļaujas saņemšanai abi uzņēmumi darbosies neatkarīgi. Darījuma summa ir konfidenciāla.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Klimata rīcības samitā Latvija pievienojusies trīs iniciatīvām. Latvija pievienojusies iniciatīvai par jauniešu iesaistīšanu Parīzes nolīguma mērķu īstenošanā, iniciatīvai par gaisa kvalitātes uzlabošanu un klimata pārmaiņu, un gaisa piesārņojuma politiku saskaņotības veicināšanu, kā arī iniciatīvai par klimata rīcības veicināšanu un partnerību veidošanu pasākumu īstenošanai reģionos, iesaistot visus pārvaldes līmeņus, t.sk. pilsētas.

Turpinām ziņas

Piektdien, 27. septembrī oficiāli atklās gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījuma GISTAR Jēkabpils reģionālo centru. Sadarbībā ar Jēkabpils reģionālo slimnīcu 2. septembrī darbu uzsāka Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta realizētais gremošanas trakta slimību profilakses pētījuma GISTAR reģionālais centrs Jēkabpilī. Šobrīd reģionālais centrs ir veiksmīgi aizvadījis trīs pirmās darba nedēļas, kuru laikā to ir apmeklējuši jau 95 respondenti. Kopumā pētījumā iekļauti 8 tūkstoši 411 respondenti. Pētījuma centra atklāšanas pasākums piektdien notiks  Jēkabpils poliklīnikas telpās.

Līvānu slimnīcā turpinās rentgena kabineta vienkāršotā atjaunošana. Telpām tiek mainīts novecojušais grīdas segums, kā arī tiek veikts sienu un griestu kosmētiskais remonts un elektroinstalāciju atjaunošana. Tas ir nepieciešams, lai sagatavotu telpu jaunas stacionārās rentgena iekārtas ar radiologa darba staciju uzstādīšanai. Tiek plānots, ka remontdarbi un iekārtu uzstādīšana noslēgties līdz septembra beigām.

Un vēl

Aicinot ikvienu pievienoties putnu vērotāju pulkam vairāk nekā 40 Eiropas un Centrālāzijas valstīs oktobra pirmajā nedēļas nogalē, Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas Vides aizsardzības fondu un citiem partneriem  izziņo gada spārnotāko pasākumu – Eiropas Putnu vērošanas dienas. Tematiskos Putnu dienu pasākumus rīko gan individuāli dabas eksperti, gan izglītības un sabiedriskās organizācijas, gan uzņēmumi visā Latvijā.  Aktuālo informāciju par plānotajiem pasākumiem Latvijā, sākot no 1. oktobra, būs iespējams uzzināt tiešsaistes vietnē putnudienas.lv. 

Atstājiet komentāru