2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saglabā kredītreitingu "A" līmenī ar stabilu nākotnes novērtējumu; Jēkabpilī, Filozofu ielā izvietots guļošais policists; un Astronomiskais rudens šodien sākās ar saltāko rītu kopš pavasara.

Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts darba inspekcija sāk informatīvu kampaņu par emocionālo labsajūtu darba vietās;Jēkabpilī sākusies apkures sezona; un Vietām Latvijā šorīt pārspēti aukstuma rekordi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pensionāri Saeimai asi pārmet bezdarbību senioriem svarīgos jautājumos; PVD konstatē pārkāpumus Jēkabpils dzīvnieku patversmē; un Kāda bijusi pēdējā piecgade novērojumu vēsturē meteorologu skatījumā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Latvija saglabā kredītreitingu "A" līmenī ar stabilu nākotnes novērtējumu; Jēkabpilī, Filozofu ielā izvietots guļošais policists; un Astronomiskais rudens šodien sākās ar saltāko rītu kopš pavasara.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" apstiprinājusi Latvijas kredītreitinga saglabāšanu "A" līmenī ar stabilu nākotnes novērtējumu. Aģentūras vērtējumā Latvijas ekonomika turpinās mēreni attīstīties nedaudz zem 3%, vienlaikus pastāvot netiešiem ārējiem ekonomiskiem riskiem, tāpat arī aģentūra prognozē, ka Latvijas fiskālais deficīts tiks uzturēts zemā līmenī.Tiek norādīts, ka Latvijas viens no ārējiem ekonomiskajiem riskiem ir bezvienošanās "Brexit" un tā ietekme uz Latvijas kokapstrādes nozari, bet tā ietekme uz Latvijas ārējo tirdzniecību un ekonomiku kopumā prognozēta neliela.

Vairāki simti latviešu, lietuviešu, igauņu, kā arī viņu draugi un paziņas svētdien sanāca Briselē, lai izveidotu simbolisku Baltijas ceļu starp trīs valstu vēstniecībām. Briselē ceļš no Latvijas vēstniecības ēkas līdz Igaunijas un tālāk Lietuvas vēstniecības namam ir aptuveni 600 metrus garš. Pēc pasākuma baltiešu kopābūšana turpinājās arī parkā līdzās Eiropas Parlamentam. Baltiešiem  pievienojās arī citi briselieši, kuri tika izglītots – kas un kāpēc te notiek.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) paudusi bažas, ka Tanzānija, iespējams, slēpj informāciju par Ebolas vīrusa izplatību valstī. Organizācijas sestdien publiskotajā paziņojumā teikts, ka, neskatoties uz atkārtotiem lūgumiem, Tanzānija nav sniegusi informāciju par iespējamajiem saslimšanas gadījumiem.  PVO uzskata, ka valstī notikuši vismaz trīs aizdomīgi saslimšanas gadījumi.

Turpinām ziņas


Jēkabpils domes sēdē skatot lēmuma projektu “Par amatu sarakstiem” izvērsās plašās deputātu diskusijas. Lēmums paredz vairākas amata vietas samazināt, bet citas izveidot vai pārvietot no vienas pašvaldības iestādes uz otru. Deputātu diskusijas raisījās par lēmuma punktu, kas paredz pašvaldība amata vienību veselības veicināšanas koordinators pārcelt no Sociālā dienesta uz Izglītības pārvaldi. Opozīcijas deputāti koalīcijai pārmeta gan politisku izrēķināšanos, gan tikko likvidētās, atbrīvojot darbinieku, amata vietas atjaunošanu. Pozīcijas deputāti izteiktos pārmetumus noraidīja. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.


Ir atjaunota transporta kustība Jēkabpilī, Neretas ielā posmā no Ledus ielas līdz Daugavas tiltam. SIA “Ošukalns” informē, ka arī turpmāk darba dienās, laika posmā no 8.00 – 17.00, turpināsies apvienotā veloceliņa un gājēju ietves izbūve, tādēļ lokālās vietās uz brauktuves var būt kustības ierobežojumi. 


Satiksmes drošības uzlabošanai Jēkabpilī, Filozofu ielas posmam noteikts dzīvojamās zonas statuss un uzstādīti saliekamie ātrumvaļņi jeb tā dēvētais “guļošais policists”.  Kopš šīs vasaras, kad Jēkabpilī tika atvērta pumptrack velotrase Filozofu ielā, šeit būtiski pieaugusi gājēju, velobraucēju un motobraucēju satiksmes intensitāte. Lai risinātu situāciju, sākotnēji tika uzstādītas ceļa zīmes 30 km/h maksimālā ātruma ierobežojums.  Diemžēl izvietotās ceļazīmes autovadītāji ignorēja. Tāpēc tika nolemts šai vietai noteikt dzīvojamās zonas statusu un izvietot ātrumvalni.


Un vēl


Šorīt pirmo reizi kopš maija lielā valsts daļā gaisa temperatūra noslīdēja zem nulles, Jēkabpilī līdz mīnus 2 grādiem. Meteoroloģiskais rudens šogad iestājās aptuveni desmit dienas pirms astronomiskā rudens, diennakts vidējai gaisa temperatūrai kļūstot zemākai par +15 grādiem. 

Šodien astronomiskais rudens sākas pulkksten 10.50. Laikā ap ekvinokciju abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, tādēļ šo laiku mēdz dēvēt par vienādībām. Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk - katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk. Astronomiskais rudens turpināsies līdz 22.decembrim, kad būs ziemas saulgrieži.



Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00



Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods devis rīkojumu sākt apkures sezonu Līvānos, nodrošināt siltumenerģiju daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām. Lēmums pieņemts, ņemot vērā vēsos un mitros laikapstākļus, kā arī daudzkārtējus iedzīvotāju lūgumus. Apkures sezonu plānots sākt pakāpeniski, dažu dienu laikā. Apkuri pilsētā nodrošina pašvaldības SIA "Līvānu siltums". 


Teju 2000 Ikšķiles novada iedzīvotāju ir parakstījuši Valsts prezidentam Egilam Levitam adresētu vēstuli, kurā lūdz viņu nepieļaut Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas jeb VARAM sagatavotās administratīvi teritoriālās reformas sasteigtu īstenošanu. Vēstulē pausts, ka iedzīvotāju pārstāvju nodoms ir personīgi tikties ar Levitu, lai klātienē skaidrotu savu nostāju pret VARAM veidoto pašvaldību vērtējumu un kritērijiem. Vēstules parakstītāji uzskata, ka kritēriji izvirzīti bez ekonomiska pamatojuma. Tāpat viņi nav apmierināti, ka noteikti vienādi pamati administratīvo teritoriju veidošanai visā valstī, un, viņuprāt, netiek ņemtas vērā jaunizveidojamo novadu teritoriju attīstības perspektīvas.

Kopš 11. septembra dažādas zarnu infekcijas slimības konstatētas 46 Siguldas iedzīvotājiem, tajā skaitā 39 bērniem un septiņiem pieaugušajiem. Kopš septembra pirmās nedēļas neviens jauns "E.coli" inficēšanās gadījums nav konstatēts - tas sākotnēji konstatēts pieciem bērniem un vienam pieaugušajam. Savukārt salmonella konstatēta deviņiem bērniem, kas apmeklēja divus dažādus bērnudārzus, bet ēdienu tajos gatavoja vienā iestādē.

Turpinām ziņas

Lai kritiskās situācijās mediķi ātrāk nokļūtu pie pacientiem, Varakļānu novada Murmastienē dežūras sākusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu brigāde. Murmastiene ir jau piektais jaunizveidotais brigāžu punkts, kas darbu sācis šogad. Jaunjelgava, Dricāni, Pāvilosta, Sinole un nu arī Murmastiene – šogad katrā Latvijas novadā dienests ir izveidojis jaunus brigāžu punktus.

Pēc AS “Pasažieru vilciens” priekšlikuma Sabiedriskā transporta padome nolēma Cēsu eksprešvilciena maršrutu pagarināt līdz Valmierai un papildu vilcienu norīkošanu Liepājas virzienā. No decembra, tiks pagarināts vilciena ekspresreisa Rīga-Cēsis un Cēsis-Rīga maršruts līdz Valmierai, pa ceļam paredzot vilciena apstāšanos arī pieturvietā Lode.  Jauni vilcienu reisi tiks norīkoti arī maršrutos Rīga-Krustpils, Rīga-Skulte, Rīga-Aizkraukle, Rīga-Lugaži u.c. Par konkrētiem vilcienu atiešanas laikiem pasažieri uzzinās, stājoties spēkā jaunajam vilcienu kustības sarakstam.

Un vēl

Šonedēļ, 25.septembrī un 26.septembrī, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) mācību un pētījumu saimniecībā "Vecauce" jaunieši sacentīsies par medaļām lauksaimniecības nozares jauno profesionāļu meistarības konkursos "Lopkopība" un "Augkopība". Konkursā piedalīsies lauksaimniecības izglītības programmu audzēkņi no Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Saulaines teritoriālās struktūrvienības, Malnavas koledžas, Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma un Smiltenes tehnikuma.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts darba inspekcija sāk informatīvu kampaņu par emocionālo labsajūtu darba vietās;Jēkabpilī sākusies apkures sezona; un Vietām Latvijā šorīt pārspēti aukstuma rekordi.
Valsts darba inspekcija šodien sāk informatīvu kampaņu par emocionālo labsajūtu darba vietās. 150 valsts un pašvaldību iestādēs ar augstu stresa līmeni un arodslimību risku izsūtīs anketas. Tās aizpildot, darbinieki var anonīmi ziņot par mikroklimatu savā darba vietā. Kampaņas mērķis ir izglītot darba devējus par darbinieku emocionālo stāvokli un vidi uzņēmumā. Inspekcijā tiek saņemts arvien vairāk sūdzību par nelabvēlīgu darba vidi un no tā izrietošām sekām.

Pērn turpināja pieaugt reģistrētā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju, liecina Slimību profilakses kontroles centra provizoriskie dati par reģistrētā absolūtā alkohola patēriņu. Viens iedzīvotājs pērn vidēji patērējis 11,1 litru absolūtā alkohola, bet iedzīvotājs, kas vecāks par 15 gadiem - 13,2 litrus absolūtā alkohola. Populārākie alkoholiskie dzērieni pērn bija - alus un stiprie alkoholiskie dzērieni. 

Lielbritānijas tūrisma  kompānija "Thomas Cook", kas ir viens no lielākajiem un vecākajiem tūrisma operatoriem pasaulē, šodien paziņoja  par bankrotu. Līdz ar to atceltas visas ar "Thomas Cook" starpniecību veiktās rezervācijas. Lielbritānijas valdība veic pasākumus, lai nogādātu mājās apmēram 150 tūkstoši  "Thomas Cook" klientu, kas pašlaik atrodas ceļojumos. Šim nolūkam valdība noīrējusi vairākus desmitus lidmašīnu. Daļa klientu atgriezīsies Lielbritānijā ar regulārajiem reisiem. Tiek ziņots, ka šī būs lielākā cilvēku evakuācija  Lielbritānijas vēsturē kopš Otrā pasaules kara.

Turpinām ziņas


Jēkabpilī no šodienas sākas apkures ezona. SIA “JK namu pārvalde” informē, ka šodien apkuri saņems tās apsaimniekošanā esošas daudzdzīvokļu mājas Celtnieku un Bebru ielas mikrorajonā. Tāpat arī siltumenerģiju sāks pieslēgt Nameja, Viesītes un Viestura ielas mikrorajonā, kā arī Draudzības alejā. Rīt apkuri saņems Dārzu ielas mikrorajona mājas. Paredzēts, ka līdz nedēļas beigām siltumenerģija būs pieslēgta visām SIA JK Namu pārvalde apsaimniekotajām daudzdzīvokļu mājām.


Daugavpilī populāra autoskola ”Impērija”, kas šogad braukšanas teoriju par pašvaldības naudu māca arī Jēkabpils valsts ģimnāzijas audzēkņiem, piesavinājusies Eiropas Savienības projekta naudu un kā ziņo TV3 raidījums, autoskolai ir apturēta licence. Ar Radio1.lv sazinājās daži Jēkabpils valsts ģimnāzijas audzēkņu vecāki, vēstot, ka viņiem ir nepietiekama informācija par to vai notiks solītais autoapmācības teorijas kurss. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola, sarunā ar Radio1, sacīja, ka auzēkņi apmācības braukšanas teorijā saņems, kā solīts, ja autoskolai Impērija tiks apturēta licence, pašvaldība līgumu slēgs ar citu autoskolu. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv. 


Sestdien 21.septembrī ap pulksten deviņiem vakarā Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Līko ielu, kur dega pirts. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu ēkā deg pirts telpa un starpstāvu pārsegums. Ugunsdzēsējiem glābējiem no liesmām izdevās nosargāt pārējo ēku. Kopējā degšanas platība bija 30 m2. Dzēšanas darbi noslēdzās ap pusdivpadsmitiem naktī.


Un vēl

Šorīt no rīta Kolkas un Rēzeknes novērojumu stacijā labots 23.septembra aukstuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Gaisa temperatūra Kolkā pazeminājās līdz +0,7 grādiem, savukārt Rēzeknē - līdz -2,7 grādiem. Pirmdienas rīts Latvijā bija dzestrākais kopš maija. Teju visā valstī gaisa temperatūra pazeminājās līdz -1..-3 grādiem, zem nulles atzīmes termometra stabiņš nenoslīdēja galvenokārt tikai vietām piekrastē. Jēkabpilī temperatūra pazeminājās līdz mīnus 2 grādiem. Visas Latvijas aukstuma rekords šim datumam ir -5,1 grāds 1939.gadā.


Anticiklona ietekmē šonedēļ Latvijā pārsvarā gaidāms sauss un vēss laiks, tomēr gaisa temperatūra lēnām paaugstināsies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un "Global Forecast System". Mākoņu daudzums būs mainīgs. Otrdien vietām uzlīs, Vidzemes piekrastē lokāli iespējami stipri nokrišņi. Nedēļas nogalē, atkāpjoties anticiklonam, iespējams plašs lietus. Diennakts tumšajā laikā vietām veidosies migla. Pūtīs lēns vējš. Turpmākās naktis gaidāmas mazliet siltākas, arī dienās gaisa temperatūra nedaudz paaugstināsies. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi piektdien gaiss sasils līdz +13..+18 grādiem.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pensionāri Saeimai asi pārmet bezdarbību senioriem svarīgos jautājumos; PVD konstatē pārkāpumus Jēkabpils dzīvnieku patversmē; un Kāda bijusi pēdējā piecgade novērojumu vēsturē meteorologu skatījumā?






Latvijas 13.Saeima un tās Sociālo un darba lietu komisijas nepietiekami risina pensionāru dzīvi ietekmējošās problēmas, šodien Latvijas Pensionāru federācijas domes sēde norādīja vairāki federācijas un tās organizāciju pārstāvji. Tika uzsvērts, ka jaunie politiķi patlaban "spodrina spalvas" uz iepriekšējās Saeimas panākto, tikmēr pensionāru vidū arvien pieaug nabadzības risks, kā arī ienākumu nevienlīdzība. Pensionāri aicinās Saeimu neatliekami pievērsties senioru ienākumu un to nevienlīdzības jautājumu risināšanai, pensiju indeksācijai.


Iekšlietu ministrs rosina Tieslietu ministriju pievienot Iekšlietu ministrijai. Šodien Saeimā notiekošajā konferencē “Ceļā uz nacionālā plāna izveidi cilvēku tirdzniecības izskaušanai”, runājot par sodu politiku kopumā, ministrs akcentēja, ka Latvijā nepieciešams efektīvāk uzlabot sodu, tiesu un izmeklēšanas sistēmu, tāpēc viņa piedāvātais risinājums ir Tieslietu ministriju pievienot Iekšlietu ministrijai.



Bijusī Latvijas sieviešu basketbola izlases līdere Anete Jēkabsone-Žogota šodien pašas sasauktajā preses konferencē atklāja, ka nākamajā gadā kandidēs uz Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta amatu.
Titulētās sportistes lēmumu klātienē atbalstīja arī vīriešu izlases ilggadējais kapteinis un līderis Jānis Blūms, kurš pauda atbalstu Jēkabsones-Žogotas kandidatūrai. Jēkabsone-Žogota gan vēl nevēlējās atklāt, kuri cilvēki būs viņas komandā, vien piebilstot, ka sīkāka informācija šajā sakarā sekos novembrī vai decembrī. Savukārt pašreizējā prezidenta Valda Voina pilnvaras noslēgsies nākamā gada janvārī.


Turpinām ziņas


Pārtikas un veterinārais dienests Jeb saīsinājumā PVD, veicot plānveida pārbaudi, Jēkabpils dzīvnieku patversmē konstatējis vairākus pārkāpumus, par ko sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Jēkabpils dzīvnieku patversmē konstatēti vairāki pārkāpumi, tajā skaitā, netiek nodrošināta dzīvnieku turēšanai atbilstoša platība, kā arī konstatēti pārkāpumi saistībā ar dzīvnieku vakcināciju, atsavināšanu un veiktajiem pasākumiem pirms atsavināšanas. Patversmei, pārkāpumu novēršanai, noteikti dažādi termiņi, bet pēdējais no tiem ir 1.novembris, pēc kura PVD plāno atkārtoto pārbaudi.



Savā 100. jubilejā Latvijas Nacionālais arhīvs izdevis unikālu pētījumu, kas veltīts Nacionālā dokumentārā mantojuma saglabāšanai, pētniecībai un popularizēšanai Latvijas teritorijā no 19. gadsimta līdz mūsdienām. Apjomīgās monogrāfijas Latvijas arheogrāfija autors ir Daugavpils Universitātes profesors Aleksandrs Ivanovs. Izdevuma prezentācija notiks rīt,  24.septembrī plkst. 14.30 Latvijas Kara muzeja telpās. 


Un vēl


Laika periods no 2015.gada līdz 2019.gadam bijusi karstākā piecgade kopš novērojumu sākuma pirms aptuveni 150 gadiem, paziņojusi Pasaules Meteoroloģiskā organizācija. Sākotnējās aplēses liecina, ka vidējā temperatūra šajā periodā bijusi par 1,1 grādu pēc Celsija siltāka par vidējo gaisa temperatūru pirms rūpnieciskās revolūcijas. Organizācija šos datus publiskojusi dienu pirms klimata jautājumiem veltītā samita sākuma Ņujorkā. Meteorologi uzskata, lai līdz 2100.gadam ierobežotu globālo sasilšanu zem diviem grādiem pēc Celsija, centieni samazināt siltumnīcefekta izraisošo gāzu emisiju ir jātrīskāršo.

Atstājiet komentāru