2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 20.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauksaimnieki atbalsta izmaiņas bezdarbnieku pabalstu izmaksās; Latvijas sportists par aizliegto vielu lietošanu saņēm četru gadu diskvalifikāciju; un  Rīgā remontdarbu laikā uziet zemē apraktus vēsturiskus dokumentus. 

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts plāno ieguldīt 5,5 miljonus eiro Lielās ģildes atjaunošanā; Marka Rotko centrs Daugavpilī atklāj krāsainu jauno izstāžu sezonu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās un nākamajā nedēļā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi šim gadam; Biedrība "Latvijas Ceļu būvētājs" ceļ trauksmi par nepietiekamu finansējumu autoceļiem; un Latvijā ražo ekoloģiskas gaisa attīrīšanas sistēmas.

Jēkabpils Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauksaimnieki atbalsta izmaiņas bezdarbnieku pabalstu izmaksās; Latvijas sportists par aizliegto vielu lietošanu saņēm četru gadu diskvalifikāciju; un  Rīgā remontdarbu laikā uziet zemē apraktus vēsturiskus dokumentus. 

Pērn Eiropas Savienības (ES) muitā tika aizturētas viltotas un potenciāli bīstamas preces gandrīz 740 miljonu eiro vērtībā. Jaunie skaitļi, ko vakar publiskoja Eirokomisija, liecina, ka pērn tika aizturēti gandrīz 27 miljoni priekšmetu, kas radīja intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus. Aizturēto preču saraksta galvgalī bija cigaretes, kas veidoja 15% no aizturēto preču kopējā daudzuma. Tām sekoja rotaļlietas (14%), iepakojuma materiāli (9%), etiķetes, birkas un uzlīmes (9%) un apģērbs (8%).

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) atbalsta Labklājības ministrijas piedāvātās izmaiņas bezdarbnieku pabalsta izmaksas kārtībā. Lauksaimnieku, mežsaimnieku, zivsaimnieku un pārtikas ražotāju ieskatā piedāvātie grozījumi ir atbalstāmi, jo lauku reģionos saimniecībām ir ļoti problemātiska situācija ar darbaspēka nodrošinājumu un jebkuras izmaiņas, kas motivē cilvēku strādāt, nevis dzīvot no pabalstiem, ir apsveicamas.

Latvijas svarcēlājs Jānis Griškovs par aizliegto vielu lietošanu saņēmis četru gadu diskvalifikāciju, liecina Latvijas Antidopinga biroja mājaslapā publicētā informācija. Griškovs pieķerts šī gada 16.martā, datumā, kad Ventspilī norisinājās Latvijas čempionāts svarcelšanā. Viņa organismā tika atrasti anaboliskie androgēnie steroīdi.

Beļģijas gaisa spēku reaktīvais iznīcinātājs "F-16" vakar nogāzies Francijā Bretaņas reģionā netālu no Lorjānas, tviterī pavēstīja Beļģijas Aizsardzības ministrija. Abi apkalpes locekļi katapultējušies no lidaparāta un izdzīvojuši. Piloti guvuši ievainojumus, taču sīkāka informācija par viņu stāvokli netiek sniegta. 

Turpinām ziņas

Rīgā, Bolderājā top sociālo māju komplekss, bet būvdarbus krietni aizkavējuši izrakumu laikā atrastā padomju armijas munīcijas noliktava. Lai aizvestu visas sprāgstvielas, armijai nācies to darīt trīs piegājienos. Ja blakus šai vietai savulaik bija atrastas cara laika noliktavas, tad padomju laika mīnu krātuves visiem bijušas kā liels pārsteigums. 

Tikmēr citviet Rīgā, veicot būvdarbus uzieti vēsturiski dokumenti. Augusta beigās, rokot bedri komposta kaudzes ierīkošanai, privātmājas dārzā Gregora ielā Āgenskalnā tika uziets cinkotā skārda kastē ievietots dokumentu depozīts, kas zemē gulējis no 1944. vai 1945. gada. Pēc sākotnējās izpētes secināts, ka dokumenti attiecas uz vēsturnieku Jāni Tālivaldi Zemzari, kā arī viņa māsas Ņinas Mateass ģimeni. Dokumenti ar atradēju ziņu nodoti bibliotēkai, kur pēc restaurācijas pabeigšanas un zinātniskās apstrādes būs pieejami sabiedrībai.

un vēl

Šodien pulksten septiņos vakarā Atašienes kultūras namā "Annas sāta" notiks Folkloras kopas "Vīraksne" CD albuma PREZENTĀCIJA. Kā arī dziesmas, stāsti un danči. Folkloras ansamblis “Vīraksne” dibināts 1985.gadā 29. maijā. Folkloras kopas dibinātāja bija Valentīna Mičule, šobrīd ansambli vada Anita Gavare.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

18. novembrī – Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā Riebiņu novadā tiek pasniegti novada Atzinības raksti un naudas balvas par nozīmīgiem darbiem vai nopelniem novada attīstībā, saimnieciskajā, sabiedriskajā darbībā vai citā jomā, vērtējot iepriekšējo gadu vai ilgāku laika posmu. Tāpat tiek pasniegts viens augstākais Riebiņu novada domes apbalvojums, ko piešķir fizikām personām par sevišķiem nopelniem Riebiņu novada labā, kas var izpausties valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, uzņēmējdarbības vai citā jomā – Riebiņu novada GODA PILSONIS. Laureātus, kas saņems iepriekšminētos apbalvojumus, apstiprina novada domes deputāti, taču izvirzīt kandidātus apbalvošanai kā ierasts var darba kolektīvi, sabiedriskās un politiskās organizācijas, cilvēku grupas un privātpersonas individuāli. Iesniegumus līdz 2019. gada 21. oktobrim plkst. 17:00 var adresēt pagastu teritoriālajām pārvaldēm vai iesniegt personīgi Riebiņu novada domes sekretariātā, vai arī sūtot pa pastu pašvaldībai.

Riebiņu novada dome informē, ka turpmāk tiks optimizēts maršruta Stabulnieki – Dravnieki – Sīļukalns – Galēni – Meža Trūpi – Preiļi kursēšanas grafiks. Iepriekšminētā maršruta kustības grafiks līdz šī gada beigām: autobuss kursēs 23. septembrī, 14. oktobrī, 28. oktobrī, 11. novembrī, 25. novembrī un 16. decembrī. Par jebkurām izmaiņām vai papildus informāciju iepriekšminētā maršruta kustības grafikā iedzīvotājus aicinām pārliecināties pašvaldības vietnē www.riebini.lv vai pagastu teritoriālajās pārvaldēs.

Turpinām ziņas

Riebiņu novada dome augustā saņēma apstiprinājumu projekta “Veselības un sporta nedēļas organizēšana Riebiņu novadā” īstenošanai, piešķirts finansējums tūkstoš 400 eiro. Riebiņu novadā no 23. līdz 28. septembrim norisināsies Veselības un sporta nedēļa. Tiks organizētas šādas publiskas aktivitātes: 23. septembrī Riebiņos plkst. 18.00 aktivitāte senioriem – “Esi kustīgs un mobils – nūjošanas nodarbība”. 24. septembrī plkst. 20.00 “Nakts orientēšanās ikvienam” pie centra “Pakāpieni”. 27. septembrī plkst. 16.00 “Futbola turnīrs novada jaunatnei” Galēnu pamatskolas sporta laukumā. 28. septembrī plkst. 11.00 “Vella Rats 2019” jeb  velobraukšana. 28. septembrī plkst. 12.00 “Veselīgu ēdienu un veselīgu dzērienu meistarklase” Riebiņu vidusskolas teritorijā. Uz visām aktivitātēm tiek aicināts ikviens iedzīvotājs! Organizētie pasākumi tiek līdzfinansēti no Valsts budžeta līdzekļiem.

Pasākuma “Labas domas un sajūtas katrai dienai” Eiropas Sociālā fonda projektā “Veselības veicināšanas un slimības profilakses pakalpojumu uzlabošanas pasākumi Riebiņu novadā, 1.kārta” tika organizēta trīs dienu dienas nometne par garīgo veselību, emocionālo līdzsvaru un veselīgu dzīvesveidu, kurā dalībnieki klausījās lekcijas, piedalījās dažādās fiziskajā aktivitātēs, kā arī dažādās praktiskajās nodarbībās. Nometnē piedalījās 20 dalībnieki, no kuriem 18 bija sievietes un 2 vīrieši. Vērtējot pasākumu secināts, ka tas ir bijis efektīvs attiecībā uz Riebiņu novada iedzīvotāju garīgo veselību un veselīgo dzīvesveidu. Nometni organizēja Riebiņu novada dome un biedrība “Ģimeņu atbalsta centrs “Puķuzirnis””, bet pasākuma norises vieta bija “Dzeņu mājas” – Preiļu novada Anspokos, 

Un vēl par kultūras pasākumiem

Silajāņu kultūras 25.septembrī pulksten 13 norisināsies Miķeļdienas pasākums “Rudentiņš bagāts vīrs”.

Riebiņu centrālajā bibliotēkā 27. septembrī  pulksten 16.00 pasākums - “Jāņu noskaņas Kirgizstānā” no cikla “Ceļotāja stāsti”. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts plāno ieguldīt 5,5 miljonus eiro Lielās ģildes atjaunošanā; Marka Rotko centrs Daugavpilī atklāj krāsainu jauno izstāžu sezonu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās un nākamajā nedēļā?

Valsts nekustamie īpašumi plāno ieguldīt 5,5 miljonus eiro "Lielās ģildes" atjaunošanā. Veiktā tehniskā apsekošana liecina, ka ēku konstrukciju stāvoklis ļauj turpināt tās ekspluatāciju, bet nepieciešams fundamentāli uzlabot ēkas tehnisko stāvokli. Jāpiebilst, ka Lielā ģilde ir viena no vecākajām un interesantākajām Rīgas ēkām, senākajām un skaistākajām Rīgas koncertzālēm. Tā ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mājvieta un iecienīta galvaspilsētas viesu apskates vieta. 

Saistībā ar saslimšanām Siguldā epidemiologu uzmanības lokā palikusi versija, ka bērnu inficēšanās notikusi izglītības iestādēs, kā arī tas varētu būt saistīts tieši ar ēdināšanu. Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka visas hipotēzes, kuras izvirzītas izmeklēšanas sākumā, pakāpeniski atkrīt, tai skaitā arī versija, ka bērni varētu būt inficējušies, kopā apmeklējot kādu pasākumu. Centra vadība ir optimistiska, ka izdosies noskaidrot saslimšanas cēloni.

Eiropas Parlaments, pieminot 80.gadskārtu kopš Otrā pasaules kara sākuma, vakar pieņēmis rezolūciju, nosodot slepeno vienošanos starp nacistisko Vāciju un Padomju Savienību jeb tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu. Rezolūcijā uzsvērts, ka uzbrukumu Polijai, ar ko sākās Otrais pasaules karš, veica ne tikai nacistiskā Vācija, bet arī Padomju Savienība. Dokumentā pausta cieņa cīnītājiem pret abu noziedzīgo režīmu tirāniju. 

Turpinām ziņas

Marka Rotko 116. gadadienas ieskaņās šodien Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklāta jaunā izstāžu sezona. Šī rudens izstāšu sezonā iekļautajiem māksliniekiem, tāpatkā Markam Rotko, raksturīga krāsaina, bagāta un piepildīta glezniecība. Tos septembrī un oktobrī varēs skatīt sešos izstāžu projektos, kuros būs skatāmi Latvijas, Lietuvas un Vācijas autoru darbi. Jaunās izstāžu sezonas izstādes apmeklētājiem būs pieejamas līdz 3. novembrim.

Šodien visā Latvijā 768 norises vietās norisinās tradicionālā “Olimpiskā diena 2019”, kas pulcē vismaz 150 tūkstoši dalībnieku no 101 Latvijas pašvaldības un pilsētas. Jēkabpilī “Olimpiskās dienas 2019” aktivitātes šodien risinās Jēkabpils stadionā un tajā piedalās skolēni no visām Jēkabpils skolām.
 
Kustība “Lielā talka” aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju rīt, 21. septembrī pievienoties akcijai “World Cleanup Day” jeb Pasaules talkai. Visa pasaule šajā dienā vāks atkritumus un sakops apkārtējo vidi, ko Latvija paveica jau pavasara Lielajā talkā. Tāpēc Latvijā notiks koku sēšanas un stādīšanas akcija “Laimes koki”. Dudzās vietās notiek organizēti pasākumi, kur tādu nav iedzīvotāji aicināti sēt un stādīt kokus savā tuvākajā apkārtnē.

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā kļūs siltāks, bet nākamnedēļ atkal aukstāks, turklāt temperatūra būs zemāka nekā šajā darba nedēļā, liecina jaunākās prognozes. Ievērojami siltāks kļūs Kurzemē un sestdien arī valsts centrālajā daļā, kur temperatūra brīvdienu pēcpusdienā sasniegs +15..+18 grādus, bet pārējā valstī maksimālā temperatūra būs +10..+14 grādi. Svētdiena visā valstī būs pārsvarā saulaina. 

Pašreizējās prognozes rāda, ka visu nākamo darba nedēļu virs Latvijas atradīsies anticiklona centrālā daļa ar arktiskas izcelsmes gaisa masu, tādēļ lietus beidzot rimsies uz ilgāku laiku. Minimālā gaisa temperatūra naktīs būs -2..+3 grādi. Salna zāles augstumā gaidāma visā Latvijā. Dienās temperatūra sasniegs +8..+13 grādus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi šim gadam; Biedrība "Latvijas Ceļu būvētājs" ceļ trauksmi par nepietiekamu finansējumu autoceļiem; un Latvijā ražo ekoloģiskas gaisa attīrīšanas sistēmas.

Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi šim gadam līdz 2,5%, bet nākamajam gadam - līdz 2,6%. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs norāda, ka bremzējoties globālajai un eiro zonas ekonomikai, pakāpeniski lēnāka kļūst arī Latvijas izaugsme. Patlaban stabilākais no iekšzemes pieprasījuma komponentiem ir privātais patēriņš, savukārt investīcijas, uzņēmumiem kļūstot piesardzīgākiem uz ieilgušā ģeopolitisko norišu radītā nenoteiktības fona, šobrīd aug mērenāk pretstatā pērn piedzīvotajiem divciparu skaitļiem. Tāpat Rimšēvičs minēja, ka bremzēšanās novērojama galvenajā eksportējošajā nozarē - apstrādes rūpniecībā. 

Līdz šim salmoneloze laboratoriski apstiprināta deviņiem, bet zarnu nūjiņas izraisītā infekcija - pieciem bērniem no Siguldas puses. Turpinot pastiprinātu akūtu zarnu infekciju monitoringu Siguldā un Siguldas novadā saistībā zarnu nūjiņas gadījumiem, atklājies, ka daļai no saslimušajiem bērniem ir cits slimības izraisītājs – salmonella.  Jau ziņots, ka valsts policija 17.septembrī sākusi kriminālprocesu par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos.

SIA "Biļešu paradīze" Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ir iesniegusi mierizlīguma pieteikumu uzņēmuma strīdā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru par uzņēmuma interneta veikala lietošanas maksas piemērošanu, tirgojot 26.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 16.to deju svētku biļetes. Tajā pat laikā tiek norādīts, ka kultūras centrs neplāno atkāpties no prasības, ka "Biļešu paradīzei" ir jāatmaksā 76 tūkstoši 512 eiro, kas gūti no biļešu tirdzniecības. Abu pušu advokātiem ir apmēram mēnesis laika, lai vienotos par tālākajām darbībām. 

Biedrība "Latvijas Ceļu būvētājs" ceļ trauksmi par nākamā gada valsts budžetā plānoto nepietiekamo finansējumu ceļu un tiltu uzturēšanai. Remontiem paredzēti 182 miljoni eiro, no tiem kapitālajiem izdevumiem plānoti 109 miljoni eiro, savukārt papildus izdevies izcīnīt vien 7,7 miljonus solīto 70 miljonu eiro vietā. Latvijā ir ap 2000 tiltu un tie visi lielākoties ir būvēti 20. gadsimta 60. gados no saliekamajām dzelzsbetona konstrukcijām un daudzi ir ļoti bīstamā stāvoklī.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Ziemeļkorejas labības raža šogad varētu būt sliktākā pēdējo piecu gadu laikā, tādēļ no nopietna pārtikas trūkuma varētu ciest 40% valsts iedzīvotāju, paziņojusi Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācija. Labības ražu negatīvi ietekmējis lielais sausums un sliktā apūdeņošanas sistēma, bet valsts ekonomika jau cieš no starptautiskajām sankcijām saistībā ar Ziemeļkorejas bruņojuma programmu. 

ASV Iekšlietu ministrija trešdien paziņoja, ka tā nodod 226 hektārus federālās zemes ASV Armijai, lai paātrinātu robežmūra būvniecību 113 kilometru garumā Teksasas štata rietumos, Kalifornijā un Arizonā. Šī ir pirmā reize, kad ASV valdība ir nodevusi zemi robežbarjeru būvniecībai, pamatojoties uz rīkojumu par ārkārtas stāvokli. ASV prezidents Donalds Tramps nesen apmeklēja jaunpabeigtu robežmūra sektoru Kalifornijas štatā. Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņā viens no galvenajiem solījumiem bija uzcelt mūri gar ASV robežu ar Meksiku.

Un vēl

Latvijas uzņēmums “Ko tu elpo?” ražo ekoloģiskas iekštelpu gaisa attīrīšanas un klimata uzlabošanas sistēmas, kuru pamatā ir ūdens un augi, ko mājās vai birojā var audzēt podos. Uzņēmuma dibinātāji Alvis un Lolita Epneri, sapulcinot kopā gan zinātniekus no dažādām nozarēm, gan tehniskos speciālistus, radījuši ekoloģisku iekštelpu gaisa attīrīšanas un klimata uzlabošanas sistēmu. Visa pamatā ir gaiss, ūdens, augi. Podos atrodas augi, kas pabaro dažādus mikroorganismus. Mikroorganismi attīra ieplūdušo netīro gaisu, savukārt uz augu saknēm esošie mikrobi tiek galā ar piesārņojumu. Viss dzīvo perfektā ekosistēmā. Tā rezultātā cilvēks iegūst attīrītu gaisu un ideālu mitruma līmeni telpā.

Atstājiet komentāru