2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vēl vienai Latvijas bankai piemēro vairāk kā miljons eiro naudas sodu; Pieļauj iespēju pagarināt Brexsit; un Krievijā sabrūk tilts, kas ved uz Latviju. 

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Konkursā uz FKTK padomes priekšsēdētāja amatu izvēlēta Santa Purgaile; Vīpes pagastā norisināsies sacensības "Nakts skrējiens"; un Vārkavas pagasta Ančkinos krustojumā mainījusies satiksmes organizācija.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu un kapitāla tirgus komisijas komandai būs jāiemācās strādāt pēc būtības, nevis pēc formas; Siguldas novada pašvaldība vērsusies Valsts policijā ar lūgumu izmeklēt bērnu saslimšanas gadījumus; un Latvijas zinātnieki izpētījuši kā augkopībā izmantot kafijas biezumus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vēl vienai Latvijas bankai piemēro vairāk kā miljons eiro naudas sodu; Pieļauj iespēju pagarināt Brexisit; un Krievijā sabrūk tilts, kas ved uz Latviju. 


Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome piemērojusi soda naudu AS "PrivatBank" vairāk nekā miljons eiro apmērā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem. Bankai arī noteikti vairāki tiesiskie pienākumi, tajā skaitā noteiktajā termiņā ir jāiesniedz komisijai izvērtēšanai pasākumu plāns konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai un jāveic iekšējās kontroles sistēmas neatkarīgs izvērtējums.

Ja valdība nepildīs likumus attiecībā uz pedagogu darba algas zemākās likmes paaugstināšanu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība 9.oktobrī lems par protesta akciju rīkošanu. Arodbiedrības "neizpratni un sašutumu" raisījis Ministru kabinetā izskatītais Informatīvais ziņojums "Par prioritārajiem pasākumiem valsts budžetam 2020.gadam un ietvaram 2020.-2022.gadam", kurā neesot paredzēta pedagogu darba algas zemākās likmes paaugstināšana no 2020.gada septembra, kā arī bāzes finansējuma palielināšana zinātnei un augstākajai izglītībai.


Valdība plāno stingrāk iegrožot pašvaldību iespējas aizņemties līdzekļus no Valsts kases. Tas kļuvis zināms dienā, kad Valsts kontrole nākusi klajā ar izvērtējumu par dažādās pašvaldībās īstenotajiem būvniecības projektiem un secinājumu, ka vietvaras mēdz aizņemties neapdomīgi. Lai stimulētu pašvaldības atbildīgāk ņemt kredītus, reģionālās attīstības ministrija gatavo jaunus noteikumus, kā pašvaldībām izsniegt aizdevumus no Valsts kases. 


Turpinām ziņas


Jaunais Eiropas Parlamenta sasaukums pieļauj Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības jeb breksita termiņa pagarinājumu. Eiroparlamenta deputāti sola noraidīt jebkuru vienošanos par breksitu, kurā nebūtu noregulēts Īrijas jautājums, tāpat eiroparlamentārieši uzskata, ka Apvienotā Karaliste būs vienpusēji atbildīga, ja izstāšanās notiks bez vienošanās. Eiroparlaments arī uzskata, ka izstāšanās termiņu iespējams pagarināt pēc Apvienotās Karalistes lūguma.


Piena iepirkuma cenas Lietuvā ir tik zemas, ka mazām un vidējām piena saimniecībām nav izdevīgi pastāvēt, un gada laikā no šīs nozares valstī ir attiekusies katra astotā saimniecība. Piensaimnieki norāda, lai iegūtu litru piena, izmaksas ir 0,23 eiro, bet pārstrādes uzņēmumi to iepērk par 0,21 eiro. Tiek vēstīts, ka piena iepirkuma cena Lietuvā ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā. Tikmēr valsts nospraudusi mērķi līdz 2030.gadam divkāršot piena ražošanas apjomu, taču esošajā situācijā ir maz ticams, ka to izdosies sasniegt norādījuši Lietuvas Zemkopības kameras pārstāvji.

Un vēl

Krievijā Sebežas rajonā uz autošosejas, kura ved uz Latvijas robežu, sabrucis tilts pār Nevedrjankas upi, vēsta Krievijas mediji. Ir runa par autoceļu Tolkačeva – Sebeža – Zasitino/Latvijas robeža. Šoseja, uz kuras atradās betona tilts pār Nevedrjankas upi, Latvijas pusē turpinās kā autoceļš “A12” Terehova/Krievijas robeža – Ludza – Rēzekne – Jēkabpils. Incidenta dēļ šoseja Krievijas teritorijā daļēji slēgta un organizēts apbraucamais ceļš.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Jēkabpils novada pašvaldībā noslēgumam tuvojas izsludinātā pieteikšanās uz Teritoriālās plānošanas speciālista amatu darbīgā un atsaucīgā komandā, uz pilnu darba slodzi un nenoteiktu laiku. Atlīdzība pirms nodokļu nomaksas no 824  līdz 916 eiro. Pretendentam tiek prasīta otrā līmeņa augstākā izglītība ģeogrāfijā, zemes ierīcībā, vides zinātnēs vai telpiskās attīstības plānošanā, kā arī vismaz divu gadu darba pieredze  teritoriālās plānošanas jomā. CV un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt līdz 20. septembrim pulksten 12.00, Jēkabpils novada pašvaldības administrācijā.


Jēkabpils novada pašvaldība  saņēmusi Satiksmes ministrijas atbildi uz pašvaldības 3. jūnijā un 5. augustā sūtītajām vēstulēm par iespējamo valsts vietējā autoceļa Jēkabpils – Dignāja – Ilūkste un valsts reģionālā autoceļa  Ilūkste – Bebrene – Birži asfaltēšanu. Satiksmes ministrija vēstulē norāda, ka abu autoceļu grantētie posmi ir novērtēti kā apmierinoši un ka satiksmes intensitāte, piemēram, Jēkabpils – Dignāja – Ilūkste posmā ir tikai 299 transportlīdzekļi diennaktī. Tādēļ ministrija sola laikā līdz 2021.gadam veikt dubultās virsmas apstrādi tikai aptuveni sešu kilometru garam ceļa posmam, bet pārējā posmā, kā arī autoceļam Ilūkste – Bebrene – Birži nodrošināt tikai ikdienas uzturēšanas darbus.


Turpinām ziņas


Viena no Jēkabpils novada tradīcijām ir godināt novada stiprās ģimenes. Šis pasākums, kā jau katru gadu, notiek rudens pusē, kad zemes darbi apdarīti un var atlicināt vairāk brīva laika sev. Tas ir laiks, kad garos vasaras saulrietus nomaina agri piezagusies vakara tumsa. Pašvaldība vēlas stipro ģimeņu pārstāvjiem sniegt siltu, gaišu un neaizmirstamu svētku noskaņu 2. novembra vakarā, kad visi kopā sanāks Rubeņu kultūras namā un sumināsim apaļo kāzu gadskārtu pārus. Šogad laipni aicināti pieteikties pāri, kuri gredzenus mijuši pirms 25, 30, 35, 40, 45 un 50 gadiem. 

Septembra nogalē Jēkabpils novada biedrība „Ūdenszīmes” sagatavojusi dāvanu Rainim dzimšanas dienā - kora “Senaiskalns” koncertu Rubenes pagasta Červonkas baznīcā 21. septembrī plkst. 18.00. Koncertā skanēs īru mūzikas programma, kas dzirkstī dzīvespriekā, un skumjās aizved līdz dvēseles dzīlēm. Ņemot vērā to, ka rudens sola pieņemties spēkā, jāģērbjas silti, jo baznīcas klimats ir tuvu āra apstākļiem. Būs vēss un krēslains – gaisma no svecēm un gāzes lampām/ gan mūzika, gan atmosfēra būs piedzīvojuma vērtas! Finansējums šim koncertam ir savākts, pateicoties kolektīvā ieguldījuma platformai “Projektu banka” un tiem 56 cilvēkiem, kuri šo notikumu atbalstīja, ziedojot savus līdzekļus.


Un vēl par kultūras pasākumiem


20.septembrī pulksten 13.00 Ābeļu pamatskolas audzēkņi atzīmēs Baltu vienības dienu Daugavas krastā iepretī Kaupres pilskalnam, ko savulaik apdzīvojušas baltu ciltis. Estrādē pie Ābeļu pamatskolas ikviens interesents aicināts uz dzejas pasākumu “Dzeja uz makšķerāķa”, kurā literāti Valdis Rūmnieks no Rīgas, Andris Akmentiņš no Ventspils un Valdis Aleksandrovs no Jēkabpils ne tikai paudīs savus dzejoļus, bet arī stāstīs par Latvijas dabas skaistumu, kas pamanīts, esot pie ūdeņiem ar makšķeri rokās.


Savukārt 20.septembrī pulksten 15.00 Sēlijas prasmju muzejā Zasā notiks dzejas dienu pasākums “Rudens vēja šalkās ieklausoties” sadarbībā ar Zasas bibliotēku. Dzejas lasījumi, jauniešu grupas no Ilūkstes “Piparmētra” koncerts un Santas Matīsas gleznu izstādes “Ultramarīns” atklāšana.

26. oktobrī Jēkabpils novadā norisināsies koncerts-konkurss “Atnāc ar savu dziesmu” Zasā. Kā jau ierasts, piedalīties var ikviens, neatkarīgi no vecuma un muzikālās pieredzes. Konkurss norisināsies Zasas kultūras namā 26. oktobrī plkst. 19.00. Pieteikties konkursam var zvanot Laurai, pa tālruni 20371520 vai rakstot uz e-pastu: zasaskn@jekabpilsnovads.lv, kā arī klātienē - Zasas kultūras namā.

27. septembrī plkst. 13.00 Zasas kultūras namā notiks ikgadējā Jēkabpils novada Senioru pēcpusdiena. Pasākuma īpašie viesi – grupa “Rumbas kvartets”. Seniorus aicina pieteikties pie sava pagasta kultūras darbinieka līdz 23. septembrim.

30. septembrī plkst. 10.00 Ābeļu pagasta rokdarbu pulciņa “Bitītes” dalībnieces aicina uz pirmo tikšanos Ābeļu Tautas namā. Rokdarbnieču pulciņam pievienoties aicināti  jauni dalībnieki!


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Konkursā uz FKTK padomes priekšsēdētāja amatu izvēlēta Santa Purgaile; Vīpes pagastā norisināsies sacensības "Nakts skrējiens"; un Vārkavas pagasta Ančkinos krustojumā mainījusies satiksmes organizācija.


Konkursā uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētāja amatu izvēlēta bankas "Citadele" valdes locekle Santa Purgaile. Konkursa uzvarētāja no 2012.gada ir strādājusi "Citadele banka", kur sākotnēji ieņēmusi Biznesa attīstības direktora amatu, bet vēlāk - no 2017.gada - bijusi korporatīvo klientu apkalpošanas direktore. Šo septiņu gadu laikā Purgaile bijusi arī "Citadele banka" valdes locekle. Kopš 2017.gada potenciālā FKTK padomes priekšsēdētāja ir arī Latvijas Finanšu asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētāja. 


Netālu no Konakri, Gvinejas, 16. septembrī uzbrukts Latvijas tankkuģim "Ance". Portāls "Maritime Bulletin" vēsta, ka četri laupītāji, kuri bija bruņoti ar šaujamieročiem un nažiem, uzkāpa uz kuģa un to noenkuroja. Viņi ieslodzīja kuģa apkalpi kajītē, apzaga kuģi un aizbēga. Nolaupītas kuģa apkalpes personīgās mantas, nauda, ka arī citas vērtīgas lietas uz kuģa. Viens cilvēks no kuģa apkalpes ir ievainots. "Latvijas kuģniecībā" plašāku informāciju par incidentu pagaidām nesniedz. 

Gaidot tradicionālo ziemas gripas sezonu, ārsti infektologi iesaka vakcinēšanos pret šo infekcijas slimību neatlikt uz vēlāku laiku, bet veikt to jau tuvākajā laikā oktobrī. Jau ziņots, ka 2018. - 2019. gada sezonā vien Latvijā gripa un tās radītās komplikācijas bija iemesls 86 nāves gadījumiem. Pēc Slimību un profilakses centra apkopotās informācijas, nevienā no visiem nāves gadījumiem pacients konkrētajā sezonā nebija vakcinēts pret gripu. Šogad Latvijā būs pieejamas vakcīnas pret četriem dažādiem gripas ierosinātājiem, kas gaidāmi tieši šajā 2019. - 2020.gada sezonā.

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ, no pirmdienas līdz piektdienai Jēkabpilī notiks ūdensapgādes sistēmas hlorēšana. Tā tiek veikta regulāri saskaņā ar ministru kabineta noteikumiem par dzeramā ūdens kvalitātes nodrošināšanu. SIA “Jēkabpils ūdens” aicina visus patērētājus nākamnedēļ uzturā lietot tikai vārītu ūdeni. Plašākai informācijai var zvanīt uzņēmumam pa tālruniu 29992138.

"Latvijas orientēšanās nakts 2019"  laikā Krustpils novadā, Vīpes pagastā norisināsies "Nakts skrējiens" . Tas notiks 27.septembrī pulksten septiņos vakarā pulcēšanās pie  Vīpes pagasta kultūras nama. Komandā jābūt minimums 2 cilvēkiem, maksimums - 4 cilvēki, bez vecuma ierobežojuma. Vismaz  1 komandas dalībniekam jābūt 18 gadus vecam. Komandas dalību sacensībās piesaka elektroniski, aizpildot tiešsaistes veidlapu, kas atrodama Krustpils novada pašvaldības mājaslapā. 

Un vēl

No šodienas ir mainīta satiksmes organizācija Vārkavas pagasta Ančkinos, valsts vietējo autoceļu Vecvārkava-Ančkini-Pieniņi-Kauša un Preiļi-Raunieši-Rožupe  krustojumā. Turpmāk autoceļš, kas ved no Vecvārkavas būs galvenais attiecībā pret Preiļu ceļu. Ir veikti sagatavošanas darbi, lai uzlabotu krustojuma pārredzamību, kā arī demontētas līdz šim esošās ceļa zīmes un uzstādītas jaunas.. Lēmums mainīt satiksmes organizāciju pieņemts, pamatojoties uz iedzīvotāju un Vārkavas novada domes iesniegumiem.


Radio1 ziņas pulksten17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu un kapitāla tirgus komisijas komandai būs jāiemācās strādāt pēc būtības, nevis pēc formas; Siguldas novada pašvaldība vērsusies Valsts policijā ar lūgumu izmeklēt bērnu saslimšanas gadījumus; un Latvijas zinātnieki izpētījuši kā augkopībā izmantot kafijas biezumus.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas komandai ir jāiemācās strādāt pēc būtības, nevis pēc formas, šodien preses konferencē pauda komisijas vadītāja amata pretendente, bankas Citadele valdes locekle Santa Purgailie. Viņa scīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisiju sagaida pārmaiņas. Tiks veidota profesionāla un talantīgu cilvēku komanda un izvērtētas esošo komisijas cilvēku kompetences. Purgaile pauda viedokli, ka Latvijas finanšu sistēmai ilgtermiņā ir jākļūst prognozējamai, stabilai un tai jāspēj sadarboties gan ar vietējiem, gan ārvalstu finanšu investoriem.

AS Latvijas Pasts aicina uzmanīties no krāpniekiem un ignorēt uzņēmuma vārdā izsūtītās e-pasta viltus vēstules. Latvijas Pasts fiksējis vairākus krāpnieciskus elektroniskus ziņojumus, kuros, izmantojot uzņēmuma zīmolu, no e-pasta info@maarifegroup.com tiek mēģināts izplatīt kaitīgu ļaunprogrammatūru, ziņojot par it kā nepiegādātu paciņu nepareizi norādītas adreses dēļ.  Latvijas Pasts uzsver, ka nekādā veidā nav saistīts ar šiem ziņojumiem, tāpēc aicina neatvērt krāpnieciskajām e-pasta vēstulēm pievienotos pielikumus un ignorēt viltus paziņojumus. 

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, ar kuriem paredzēts īstenot nepilngadīgo kriminālatbildības reformu. Likumā paredzēts noteikt, ka primārais soda mērķis attiecībā uz nepilngadīgo būs resocializācija. Vairumam nepilngadīgo problemātiska uzvedība ir pārejoša, tāpēc sods bez resocializācijas var potenciāli negatīvi ietekmēt nepilngadīgā identitāti un pašapziņu, kas nepieciešama sekmīgai attīstībai. Paredzēts, ka brīvības atņemšanu nepilngadīgajam piemēros tikai kopā ar probācijas uzraudzību.

Turpinām ziņas

Izmeklējot saslimšanas cēloņus ar zarnu nūjiņas izraisīto infekciju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir saņēmis informāciju no laboratorijas, ka četriem bērniem no Siguldas novada konstatēta salmonelozi izraisošā baktērija salmonella. Ņemot vērā gan šo, gan arī iepriekš izskanējušo informāciju par inficēšanos ar bīstamo infekcijas slimību, Siguldas novada pašvaldība vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu pastiprināti izmeklēt iespējamo saistību starp šiem inficēšanās gadījumiem. 

Pēc bērnu inficēšanās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs sociālos tīklus un saziņas kanālus pāršalca baumas par Latvijā nonākušiem inficētiem arbūziem un citrusaugļiem. Lai gan tās tiešām bija baumas no sērijas manai vīramātei teica, cilvēki, izvēloties veikalā pirkumus, arbūzus un citrusaugļus iepirkumu grozos šonedēļ liek retāk. To, ka arbūzu tirdzniecība nedaudz samazinājusies, apstiprina arī aģentūras LETA lielveikalos veiktās aptaujas.

Nacionālā Botāniskā dārza Salaspils zinātnieki sadarbībā ar kompānija Paulig Coffee Latvia, kas pavasarī uzsāka unikālu eksperimentu ar dažādiem dārza augiem, ir atklājuši, kā augu aprūpē izmantot kafijas biezumus. Pārsteigums bija konstatētais fakts, ka augi ar kafijas biezumu piedevu substrātā bija mazāk kaitēkļu skarti. Pirmie provizoriskie pētījuma rezultāti apliecinājuši, ka svaigus kafijas biezumus labāk iestrādāt rindstarpās vai kompostēt un tikai nākamajā sezonā iestrādāt augsnē, kur augs dārza augi. 

Un vēl

Šodien, 19.septembrī, Jēkabpils Goda pilsoņa Jāņa Amata ģimenē ir Mīlestības svētki. Viņš ar dzīvesbiedri Ainu svin laulībā nodzīvotos 60 gadus – Dimanta kāzas. 1959.gada 19.septembrī Jānis un Aina viens otram teica “jā” un tika noslēgta viņu laulība, kas izturējusi laika pārbaudījumu un šodien atmirdz dimanta spožumā. Lai arī tagad abiem plecos ir krietna gadu nasta un veselība vairs nav kā jaunībā, lūkojoties vienam uz otru, joprojām acīs mirdz mīlestība, sirdssiltums un ik uz soļa jūtams rūpes vienam par otru. Dimanta kāzas šodien tiek svinētas ģimenes lokā, pašu tuvāko cilvēku – bērnu, mazbērnu un mazmazbērnu vidū. Interviju ar Jāni un Ainu Amatiem lasiet portālā radio1.lv.

Atstājiet komentāru