2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība dod zaļo gaismu teritoriālās reformas turpināšanai, līdzšinējo 119 pašvaldību vietā izveidojot 36; Mediķi gatavojas jaunām protesta akcijām; un Kad Jēkabpilī notiks Miķeļdienas gadatirgus?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas delegācija dodas uz Tallinu; Aicina rūpēties par savu finanšu drošību; un Līdz piektdienai Latvijā gaidāma gaisa temperatūras pazemināšanās.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija sākusi kriminālprocesu par bērnu saslimšanu Siguldas bērnudārzos; Jēkabpils mežaparkā atjaunots ceļš; Un Skrīveros pārbūvēts tilts pār Maizītes upi

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība dod zaļo gaismu teritoriālās reformas turpināšanai, līdzšinējo 119 pašvaldību vietā izveidojot 36; Mediķi gatavojas jaunām protesta akcijām; un Kad Jēkabpilī notiks Miķeļdienas gadatirgus?


Neraugoties uz vairāku pašvaldību izteiktajiem iebildumiem, valdība vakar pēc dažu stundu ilgām diskusijām atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvājumu līdzšinējo 119 vietvaru vietā izveidot 36 pašvaldības un ļāva ministrijai turpināt nepieciešamos darbus administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai.

Ministrijas piedāvātajā reformas modelī iedzīvotāju skaita ziņā lielākā pašvaldība pēc Rīgas būtu Daugavpils, bet mazākā – Līvāni. Mazākās pašvaldības pēc reformas būtu Alūksnes, Valkas, Balvu, Preiļu un Smiltenes pašvaldības. Plānots, ka katrā no tām dzīvos mazāk nekā 20 000 iedzīvotāju. Pēc teritorijas apjoma trīs lielākās pašvaldības būs Liepāja, Madona un Jēkabpils, bet trīs mazākās - Jūrmala, Salaspils un Mārupe. Kopumā iecerēts, ka reforma neskars septiņas pašvaldības - Rīgu, Jūrmalu, Alūksnes novadu, Gulbenes novadu, Līvānu novadu, Olaines novadu un Salaspils novadu.


Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības arodorganizācijām tuvākajā laikā jāizsaka viedokļi un priekšlikumi par iespējamām protesta akcijām. Arodbiedrības padomes vakar pieņemtais lēmums paredz, ka nākamajā sēdē, kas notiks 15.oktobrī, arodbiedrība izskatīs jautājumu par protesta akcijām. Padome lēma uzdot arodorganizācijām sniegt viedokļus un priekšlikumus līdz 11.oktobrim par iespējamo turpmāko rīcību. Padomes sēdē izskanēja arī ierosinājums prasīt veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) demisiju, kā arī aicināt atlaist 13.Saeimu. Tāpat no padomes sēdes dalībniekiem izskanēja sašutums par to, ka iedzīvotājiem ir jāievēro likumi, kamēr valsts augstākās amatpersonas to varot nedarīt.


Turpinām ziņas


Eiropas Parlaments vakar atbalstīja līdzšinējās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektores Kristīnes Lagardas iecelšanu Eiropas Centrālās bankas prezidentes amatā. Lagarda starptautiskā valūtas fonda izpilddirektore bija kopš 2011.gada, bet pēc izvirzīšanas Eiropas centrālās bankas prezidenta amatam viņa pārtrauca  pienākumu pildīšanu. Pirms tam viņa ieņēma vairākus ministru amatus Francijas valdībā.


Novosibirskas apgabalā Krievijā nograndis sprādziens vīrusu pētniecības centrā, kur glabājušies Ebolas, baku un citu vīrusu paraugi. Gāzes balona eksplozijas rezultātā sācies ugunsgrēks. Telpā, kur noticis sprādziens, bioloģiski bīstami materiāli neesot atradušies.
Varasiestādes tāpēc apgalvo, ka saindēšanās draudu apkārtējiem iedzīvotājiem nav. Šis pētniecības centrs ir viena no divām iestādēm pasaulē, kur atrodas baku vīrusu paraugi. Padomju laikos centrā tika izstrādāti bioloģiskie ieroči.

Un vēl

Pirmdien, 23.septembrī, plkst.10.50 būs ekvinokcija un sāksies astronomiskais rudens. Laikā ap ekvinokciju abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, tādēļ šo laiku mēdz dēvēt par vienādībām. Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk - katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk. Astronomiskais rudens turpināsies līdz 22.decembrim, kad būs ziemas saulgrieži.

Latvijas teritorijā rudens ekvinokcijas svinības jeb ražas svētki laika gaitā piesaistīti Miķeļa dienai jeb Miķeļiem. Senie latvieši šos svētkus dēvēja par Appļāvībām un Apjumībām, jo ap šo laiku visai labībai bija jābūt nopļautai un savestai zem jumta. Rudens svētkos tika godāta dievība Jumis - auglības un labklājības simbols. Jēkabpilī šogad Miķeļdienas gadatirgus norisināsies tieši Miķeļos, 29.septembrī, kad no pulksten desmitiem rītā līdz trijiem dienā Krustpils saliņā norisināsies gan tirgošanās, gan tradicionālais lielākā ķirbja konkurss, svarcēlāju mērošanās spēkiem, folkloras ansambļu koncerts un citas jautras izdarības.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Lai iedzīvotājiem sasniedzamāki būtu aktuālie jaunumi Preiļu novada pašvaldībā, tā atgādina, ka tīmekļa vietnē www.preili.lv darbojas platforma, kurā ikvienam interesentam ir iespēja pierakstīties uz jaunumu saņemšanu savā elektroniskajā pastā. Izmantojot šo iespēju lietotājam ir iespēja sev ērtā veidā sekot līdzi mājaslapā ievietotajiem jaunumiem, kas nodrošina informācijas saņemšanu, neapmeklējot pašu interneta lapu. Pierakstoties jaunumu saņemšanai e-pastā, piektdienu rītos lietotājs automātiski saņem kārtējās nedēļas jaunākās ziņas.


No septembra Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs 4.-8. klašu skolēniem piedāvā starpdisciplināru izglītojošo programmu “Preiļu muižas dzīvie dārgumi”. Tās laikā 4 nodarbībās bērni ne tikai klātienē iepazīst Preiļu muižas kompleksa un parka kultūrvēsturiskos objektus un bagātības, bet arī, iejūtoties “detektīvu” lomā, uzzina, kādi dzīvie organismi šīs vietas apdzīvo. Programma pieejama grupām (10 – 25 cilvēki) darba dienās no plkst. 9.00 līdz 17.00 pēc iepriekšējas pieteikšanās (tālr. 25141858 vai e-pasts ilona.vilcane@preili.lv). Programmas izmaksas: pirmā nodarbība, ietverot Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīcijas apmeklējumu, – 2,00 eiro no personas, katra nākamā nodarbība – 1,50 eiro no personas.


Turpinām ziņas


21. septembrī visi aktīvie spiningošanas piekritēji aicināti piedalīties Preiļu novada čempionātā spiningošanā, kurš norisināsies Lielajā Kalupes ezerā. Iepazīties ar nolikumu var pašvaldības mājaslapā www.preili.lv un ieplānot septembra sestdienas priekšpusdienu pavadīt fiziskās aktivitātēs uz ūdens.


3. oktobrī no plkst. 11 līdz 15 Preiļu kultūras namā notiks aktīvo iedzīvotāju forums “Darām pa savam”. Forumā aicināts piedalīties Preiļu, Aglonas, Līvānu, Riebiņu un Vārkavas novada ikviens iedzīvotājs. Forums ir kulminācija šajā vasarā notikušajām piecām apkaimes iedzīvotāju ideju darbnīcām Saunas pagastā, Līvānos, Aglonā, Galēnos un Vecvārkavā. Katrā novadā nedaudz atšķirīgi, tomēr visur ieradās novada iedzīvotāji, lai lielākā vai mazākā pulkā paustu, kas viņiem savā novadā vai pagastā ir nepieciešams, lai dzīve visiem kopā būtu labāka un sadzīve ērtāka. Forumā runās par labdarības, ziedošanas un brīvprātīgā darba veicināšanu Latgalē, jauniešu un jebkuru citu iedzīvotāju grupu motivēšanu un iesaistīšanu novada attīstībā, sadarbības stiprināšanu starp iedzīvotājiem pašvaldību un uzņēmējiem. 

Un vēl

Preiļu novada dome izsludina atklātu konkursu uz izpilddirektora amatu. Tam ir noteikts valsts amatpersonas statuss. Pašvaldība piedāvā atbildīgu un dinamisku darbu, darba algu tūkstoš 430 eiro pirms nodokļu nomaksas. Ar prasībām pretendentiem, amata pienākumiem un konkursa nolikumu var iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē www.preili.lv. Dokumentus ar norādi “Pieteikums uz izpilddirektora amatu” lūdz iesniegt līdz 20.septembrim plkst. 15.00. Preiļu novada apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā (1.stāvā), Raiņa bulvārī 24, Preiļos, vai elektroniski (parakstītu ar  drošu elektronisko parakstu) uz e-pasta adresi dome@preili.lv. Papildu informācija pa tālruni: 26682971.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas delegācija dodas uz Tallinu; Aicina rūpēties par savu finanšu drošību; un Līdz piektdienai Latvijā gaidāma gaisa temperatūras pazemināšanās.


Varšavā, vietā, kur no 1923. līdz 1939.gadam atradās Latvijas Republikas sūtniecība, Valsts prezidenta Egila Levita oficiālās vizītes Polijā laikā atklāta piemiņas plāksne. Valsts prezidents savā uzrunā uzsvēra, ka piemiņas plāksne būs lielisks apstiprinājums Latvijas un Polijas ciešajām attiecībām, apliecinājums ciešajai saiknei starp cilvēkiem, kas, par spīti vēstures līkločiem, vienmēr vienojusi abas tautas. 


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce šodien kopā ar Latvijas delegāciju devies uz Tallinu, kur apmeklē Digitālo sammitu, kā arī tiekas ar Igaunijas amatpersonām, lai pārrunātu abu valstu sadarbību un pieredzi informācijas tehnoloģiju jomā un citos jautājumos. Digitālajā sammitā ministri un eksperti no vairāk nekā 20 valstīm apspriedīs mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas. Latvijas delegācija diskutēs un dalīsies pieredzē arī par pārrobežu pakalpojumiem, 5G tehnoloģiju attīstību un vienoto Digitālo tirgu. 


Pēc Baltijas valstu pievienošanās Eiropas elektroenerģijas tīklam, būtiski pieaugs enerģijas apmaiņas un tirdzniecības iespējas. “Augstsprieguma tīkla” valdes priekšsēdētājs Varis Boks norāda, ka maijā stājās spēkā līgums par Baltijas valstu pievienošanos kopējam Eiropas elektroenerģijas tīklam. Tehniski projektam jānoslēdzas līdz 2025.gadam. 


Turpinām ziņas


Aicinot aizdomāties un parūpēties par savas nākotnes finanšu drošību, Latvijas Apdrošinātāju asociācija šodien sāk sociālo kampaņu “Pasargā nākotni”. Teju puse – 43% – Latvijas iedzīvotāju neveido nekādus uzkrājumus savai finanšu drošībai nākotnē, kaut arī vienlaikus lielākā daļa atzīst, ka nejūtas pilnīgi droši par savu nākotnes situāciju, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas veiktā pētījuma dati. 


Lai motivētu iedzīvotājus privāto automobiļu vietā izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus, Autotransporta direkcija un AS “Pasažieru vilciens” šodien atklās informatīvu kampaņu “Pamēģini sabiedrisko!”. Šobrīd uz 1000 iedzīvotāju ir reģistrēti vairāk nekā 350 automobiļu, un to skaits turpina palielināties, īpaši Rīgā un Pierīgā, veidojot lielākus sastrēgumus, liekot iedzīvotājiem vairāk laika pavadīt ceļā, kā arī atstājot negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi. 


Patlaban ir grūti pateikt, vai Pārtikas un veterinārā dienesta un Slimību profilakses un kontroles centra speciālistiem izdosies atrast zarnu infekcijas uzliesmojuma cēloni vairākos Siguldas bērnudārzos, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” sacīja PVD vadītājs Māris Balodis. Šis gadījums ir neparasts ar to, ka saslimuši samērā maz bērnu, katram bērnudārzam ir savs ēdināšanas bloks, turklāt līdz šim pārbaudītajos higiēnas prasību pārkāpumi nav konstatēti, teica Balodis. 


Un vēl


Līdz piektdienai Latvijā gaidāma gaisa temperatūras pazemināšanās un bieži nokrišņi, tai skaitā intensīvas lietusgāzes un krusa, savukārt nedēļas beigās var atgriezties 20 grādu siltums, prognozē sinoptiķi. Tuvākajās dienās Latvijā ieplūdīs aukstāks gaiss no Arktikas. Tam plūstot pāri siltajai Baltijas jūrai, veidosies pamatīgi lietus un krusas mākoņi, gaidāms arī pērkona negaiss. Bez krusas iespējami arī sniega graudi vai pat slapja sniega pārslas.



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija sākusi kriminālprocesu par bērnu saslimšanu Siguldas bērnudārzos; Jēkabpils mežaparkā atjaunots ceļš; Un Skrīveros pārbūvēts tilts pār Maizītes upi


Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos. Trešdien Iekšlietu ministrija paziņoja, ka iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzdevis valsts policijai izvērtēt iespēju par krimininālprocesa ierosināšanu, lai ar Kriminālprocesa likumā noteiktajām metodēm pārbaudītu ziņas par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos.


Ministru prezidents Krišjānis Kariņš atbildīgajām iestādēm auditā lūgs vērtēt, kā notiek ēdināšana Latvijas izglītības iestādēs. Kariņš informē, ka ar šādu lūgumu vērsīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kā arī Zemkopības ministrijā.

Daudzu pašvaldību prakse, aizņemoties valsts budžeta finansējumu pārlieku lielu, pašvaldības reālajai situācijai un vajadzībām neatbilstošu objektu būvniecībai, liecina par īstermiņa domāšanu un bezatbildīgu attieksmi pret saviem nākotnes izdevumiem, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Valsts kontrole 15 pašvaldībās vērtēja infrastruktūras projektu ekonomiskā pamatojuma esamību, kā arī to plānošanu un īstenošanu. Revīzijā secināts, ka lielākā daļa sporta un atpūtas objektu visdrīzāk nekad nevarēs sevi atpelnīt, un no pašvaldībām nepieciešamie uzturēšanas izdevumi ik gadu tikai pieaugs.


Turpinām ziņas

Jēkabpils rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodots kriminālprocess par nekustamo īpašumu izkrāpšanu un noziedzīgi iegūto 115 tūkstoši 750 eiro legalizāciju. Policija izmeklēšanas laikā nostiprinājusi pierādījumus un atzinusi par aizdomās turamām trīs personas, kuras 2015.gadā, no 16.februāra līdz 24.aprīlim, izkrāpa 11 nekustamos īpašumus - lauksaimniecības zemi un mežu, kuru kopējā platība ir 268 hektāri.

Jēkabpils Mežaparkā noslēgušies aktīvās atpūtas kalna piebraucamā ceļa remontdarbi, kas izmaksājuši 10 tūkstoši 493 eiro. Ceļa remontdarbu laikā tika sakārtota lietus ūdens novadīšana no braucamās daļas, izrokot sāngrāvjus un iebūvējot divas caurtekas lietus ūdens novadīšanai. Derīgais materiāls no sāngrāvjiem izmantots esošā ceļa paaugstināšanai atsevišķos posmos, kā arī iesēdumu izlīdzināšanai.

Un vēl

Skrīveros, autoceļa Augšlīgatne–Skrīveri 73,18. kilometrā ir pārbūvēts tilts pār Maizītes upi. Tilta vietā izbūvēta 2,5 metrus augsta un 4,5 metrus plata monolīta dzelzsbetona caurteka. Visi satiksmes ierobežojumi tur ir atcelti. Būvdarbus veica SIA "Būvinženieris" par līgumcenu 418 000 eiro (ar PVN), ko sedz valsts budžets. Maizītes tilts atrodas vistuvāk Daugavpils šosejai, un tas būvēts 1958. gadā no saliekamām stīgbetona sijām.

Atstājiet komentāru