2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 17.septembrī

Radiuo1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:PVD apturējis uzņēmuma darbību, kas piegādāja grieztos dārzeņus arī Siguldā; :Junkera un Džonsona «Brexit» sarunas beidzas bez progresa; un Jēkabpilī uzstāsies  Kvernes Vīru koris no Averojas komūnas Norvēģijā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas universitāte rīkos jaunu iepirkumu par Rakstu mājas celtniecību; Policija novērš pasūtījuma slepkavību; un Latvija "Oskara" balvas nominācijai izvirzījusi simtgades filmu "Tēvs Nakts".

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz šodienai zarnu infekcijas simptomi atklāti jau 32 cilvēkiem;  Latvijas Ainavu arhitektūras balvas konkursā atzinīgi novērtē arī Jēkabpils objektus; un Sestdien norisināsies Aleksandra Gospodarjova piemiņas turnīrs futbolā.

Radiuo1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausietiesPVD apturējis uzņēmuma darbību, kas piegādāja grieztos dārzeņus arī Siguldā; :Junkera un Džonsona «Brexit» sarunas beidzas bez progresa; un Jēkabpilī uzstāsies  Kvernes Vīru koris no Averojas komūnas Norvēģijā.


Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apturējis dārzeņu apstrādes ceha darbību Jelgavā. PVD ģenerāldirektors Māris Balodis šorīt intervijā Latvijas televīzijā sacīja, ka nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturēta SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbība. Uzņēmums piegādāja svaigus augļus un dārzeņus "Baltic Restaurants Latvia", kas ēdina bērnus Siguldas izglītības iestādēs. 


Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzticas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) un viņa spējām līdz galam novest administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu.  Kariņš norāda, ka administratīvi teritoriālā reforma Latvijai ir nepieciešama. Premjers uzsver, ka administratīvi teritoriālās reformas īstenošanā valdība strādā kā komanda, turklāt vairākiem ministriem esot noteikta atbildība reformas kontekstā. 
Kā ziņots, Latvijas pašvaldību savienība pieprasa Pūces demisiju, tādējādi paužot neapmierinātību ar reģionālās reformas gaitu.

Iniciatīvas Ierēdnis ēno uzņēmēju dienā, vakar 16.septembrī – 35 uzņēmumu ikdienas darbu iepazīst 99 ierēdņi no 30 valsts pārvaldes iestādēm, informē Ekonomikas ministrija. Iniciatīva Ierēdnis ēno uzņēmēju Latvijā tika organizēta pirmo reizi. Tās mērķis bija tiesību aktu izstrādātājam, kā arī īstenotājam novērtēt sevis  radītā regulējuma darbību tieši pie lietotāja. 


Turpinām ziņas



Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera un Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) Luksemburgā noslēgušās bez rezultāta. Tā teikts Eiropas Komisijas izplatītajā paziņojumā.   Junkers teicis Džonsonam, ka tā tagad ir Lielbritānijas atbildība – nākt klajā ar reālistisku risinājumu, kas varētu būt savienojams ar pašreizējo izstāšanās vienošanos.


Lai mudinātu cilvēkus pārcelties uz dzīvi laukos, Igaunijas lauku lietu ministrs Marts Jerviks plāno novirzīt 100 miljonus eiro Lauku attīstības fondam. Saskaņā ar plānu fonds par 50 miljoniem eiro iepirktu zemi, ko iznomāt vai pārdot iedzīvotājiem, bet vēl 50 miljonus eiro izdotu aizdevumos. Igaunijā vēlas radīt apstākļus, kas motivētu cilvēkus pārcelties uz laukiem vai arī pievērsties lauksaimniecībai.


Un vēl


Svētdien, 21.septembrī pulkjsten sešos vakarā Kvernes Vīru koris no Averojas komūnas Norvēģijā uzstāsies Jēkabpils Katoļu baznīcā. Sestdienas vakarā koris dziedās arī  Petera Baznīcā Rigā. Rīgā un Jēkabpilī skanēs līdzīga programma, tikai Jēkabpilī papildus pievienosies arī kora ērģelnieks Kriss, izpildot pavadījumu dažām dziesmām, kā arī būs daži ērģeļu solo priekšnesumi. Šogad korim paliek 35 gadi kopš dibināšanas, un daudzi dalībnieki tajā dzied kopš pirmās dienas. Kora reperturārā ir Norvēģijas romantiskās dziesmas, kā arī zviedru, vācu, svahili un, protams, latviešu dziesmas. Koris ir viesojies Jēkabpilī arī iepriekš- 2000.gadā. 



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00



Aglonas novadā no šodienas, 17.septembra notiks sabiedriskā apspriešana par to, vai novada iedzīvotāji atbalsta no Grāveru, Šķeltovas un Kastuļinas pagastu pārvaldēm saņemto priekšlikumu par atdalīšanos no Aglonas novada, lai pievienotos Krāslavas novadam. Pašlaik izstrādātajā administratīvi teritoriālās reformas modelī plānots Aglonas novadu pievienot Preiļu novadam. Ņemot vērā, ka izskanējusi Grāveru, Šķeltovas un Kastuļinas pagastu iedzīvotāju neapmierinātība ar plānoto reformas modeli, deputāti lēmuši rīkot publisko apspriešanu. Sabiedriskā apspriešana noritēs līdz 11.oktobrim un to uzskatīs par notikušu, ja tajā piedalīsies 5% no pilngadību sasniegušo Aglonas novada iedzīvotāju skaita.

Lai pasažieriem būtu iespēja pārsēsties no viena maršruta autobusa citā, no šīs nedēļas noteiktas izmaiņas maršruta Daugavpils-Špoģi-Aglona-Priežmale autobusu reisos. Turpmāk autobuss no Daugavpils autoostas izbrauks plkst.6.15, nevis kā līdz šim - plkst.6.30. Savukārt reiss, kas pieturā "Priežmales" tiek uzsākts plkst.7.45, galapunktā tiks noslēgts plkst.9.20, nevis kā līdz šim - plkst.9.05.

3.oktobrī no plkst.11 līdz 15 Preiļu kultūras namā notiks aktīvo iedzīvotāju forums "Darām pa savam", kurā aicināti piedalīties Preiļu, Aglonas, Līvānu, Riebiņu un Vārkavas novada iedzīvotāji. Iedzīvotāju forums ir saiets, kurā iedzīvotāji vērtē sava novada, pilsētas dzīves vides kvalitāti, pieņem lēmumus par pārmaiņām, ko vēlas piepildīt jau tuvākajā nākotnē, un vienojas par to, kā pašu spēkiem to izdarīt. Forums ir kulminācija šajā vasarā notikušajām piecām apkaimes iedzīvotāju ideju darbnīcām Saunas pagastā, Līvānos, Aglonā, Galēnos un Vecvārkavā. 


Turpinām ziņas


Aizkraukles novada pašvaldība mutiskā izsolē ar augšupejošu soli par kopējo nosacīto cenu 46 tūkstoši 900 eiro plāno pārdot cirsmas nekustamajā īpašumā "Ozoliņu mežs" Aizkraukles pagastā. Izsolē vienoti plānots pārdot astoņas cirsmas. Izsoles datumi tiks precizēti pēc septembra domes sēdes. Ar izsoles noteikumiem var iepazīties elektroniski Aizkraukles novada pašvaldības mājaslapā un Aizkraukles pagasta pārvaldē.


Krustpils novada pašvaldība informē, ka tās administratīvajā teritorijā – Mežāres ciematā un Kūku pagastā notiks zemessargu mācības no  27. septembra līdz 29. septembrim. Mācību laikā pārvietosies militārā tehnika un tiks izmantota salūtmunīcija. Pašvaldība aicina iedzīvotājus izturēties ar sapratni pret zemessargu mācībām, kuru mērķis ir pilnveidot zemessargu iemaņas zemessardzes uzdevumu pildīšanā. 29. septembrī no plkst. 11:00 līdz 14:00 Mežāres ciemā ir plānota militārās tehnikas un ieroču demonstrēšana.


un vēl


Latvijā piekto gadu pasniedza Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā. Apbalvošanas ceremonija šogad notika Preiļu kultūras namā un to vadīja kinorežisors un gleznotājs Jānis Streičs.  Atzinību jauniešu grupā saņēma Viesītes mākslas un mūzikas skolas apsolvente, skolotājas Ingas Kovaļevskas audzēkne Adriāna Juškeviča. Konkursam viņa iesniedza darbu “Pavasaris Sēlijā”. 



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas universitāte rīkos jaunu iepirkumu par Rakstu mājas celtniecību; Policija novērš pasūtījuma slepkavību; un Latvija "Oskara" balvas nominācijai izvirzījusi simtgades filmu "Tēvs Nakts".


Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja bijušā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iepriekš parlamentā iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem, kuri dzimuši Latvijā pēc 2020.gada.
Par grozījumiem Saeimai vēl būs jābalso otrajā un trešajā lasījumā.


Rakstu mājas iepirkums ir apturēts un Latvijas Universitātes (LU) vadība lēmusi rīkot jaunu iepirkumu par ēkas celtniecību. Jaunais iepirkums paredzēs arī jaunas iepirkumu komisijas izveidi. Ar Eiropas Investīciju banku LU pašreizējais vadītājs runās par finansējuma termiņa pagarinājumu.


Valsts sociālā apdrošināšanas aģentūra šī gada pirmajos astoņos mēnešos bezdarbnieku pabalstos izmaksājusi 86,708 miljonus eiro jeb 66,6% no gada plāna. Kopumā šogad provizoriski bezdarbnieka pabalstos ir plānots izmaksāt 130,285 miljonus eiro. Savukārt vidēji mēnesī bezdarbnieku pabalstos tiek izmaksāti 10,8 miljoni eiro. 

Turpinām ziņas


Pēc atsevišķās Siguldas izglītības iestādēs konstatētajiem saslimšanas gadījumiem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudījis kopumā 12 Siguldas izglītības iestādes, konstatējot dažāda rakstura pārkāpumus. Dienests nolēmis Siguldas izglītības iestādes pārbaudīt katru dienu. Vakar veiktajās atkārtotajās pārbaudēs konstatēts, ka bērnudārzi "Saulīte", "Pīlādzītis" un "Ieviņa" brīvdienās nav veikuši pienācīgu tīrīšanu un dezinfekciju. Tāpēc, neraugoties uz to, ka piektdien ņemtajos nomazgājumu paraugos Šiga toksīnu producējošā zarnu nūjiņa nav konstatēta, PVD ir paņēmis atkārtotus nomazgājumu paraugus. 


Valsts policijas likumsargi šā gada jūlijā novērsuši kādas sievietes plānotu sava vīra pasūtījuma slepkavību. Sieviete un viņas paziņa, kas bija līdzdalībnieks gatavotās slepkavības izdarīšanai, aizdomās par sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu aizturēti. Abiem piemērots apcietinājums. Likums par šo noziegumu paredz mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Un vēl

Latvija ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" izvirzījusi režisora Dāvja Sīmaņa un studijas "Mistrus Media" simtgades spēlfilmu "Tēvs Nakts". "Oskara" balvas kategorijai, kura regulāri tiek vērtēta kopš 1956.gada un līdz šim bija pazīstama ar nosaukumu "Labākā filma svešvalodā" šogad mainīts nosaukums - turpmāk tā būs "Starptautiskās filmas balva". Oskara balvas pasniegšanas ceremonija šogad 92.reizi pēc kārtas, godinot labākos 2019.gada kinodarbus, notiks 2020.gada 9.februārī Losandželosā, ASV. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz šodienai zarnu infekcijas simptomi atklāti jau 32 cilvēkiem;  Latvijas Ainavu arhitektūras balvas konkursā atzinīgi novērtē arī Jēkabpils objektus; un Sestdien norisināsies Aleksandra Gospodarjova piemiņas turnīrs futbolā.


Līdz šodienai zarnu infekcijas simptomi novēroti vēl astoņiem bērniem no Siguldas un tās apkārtnes, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs. Līdz 17.septembrim centrā veiktās toksīnu infekcijas uzliesmojuma izmeklēšanas laikā Siguldā zarnu infekcijas simptomi atklāti kopumā 32 cilvēkiem, tajā skaitā 28 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem.


Valdībai šodien saķeroties jautājumā par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) problēmas risināšanas pēkšņu iekļaušanu 2020.gada budžetā gandrīz apdraudēja nākamā gada budžeta tālāku virzību. Sākoties valdības sēdei, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro pauda sašutumu, ka šīsdienas valdības sēdē nav iekļauts jautājums par OIK problemātikas risinājumu, lai gan valdība pagājušajā piektdienā par to bija vienojusies. Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka viņam nav bijusi iespēja iepazīsties ar Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto ziņojumu, tāpēc viņš neuzskata, ka šo jautājumu varētu iekļaut šīsdienas valdības sēdes dienaskārtībā. Starp valdības vadīt;āju un ekonomikas ministru OIK jautājumā norisinājās spraiga vārdu apmaiņa, pirms valdība turpināja darbu pie nākamā gada budžeta.



Valsts ieņēmumu dienests šogad astoņos mēnešos valsts budžetā iekasējis 6,446 miljardus eiro, kas ir par 20,899 miljoniem eiro jeb 0,3% vairāk, nekā plānots, liecina dienesta publiskotā informācija. Būtiski vairāk, nekā plānots, budžetā iemaksāti tieši darbaspēka nodokļi, pārsniedzot plānu par 156,49 miljoniem eiro.


Turpinām ziņas


Aizvadītajā piektdienā pirmo reizi norisinājās “Latvijas Ainavu arhitektūras balva 2019” ar mērķi veicināt izpratni par ainavu un ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu un neaizstājamu sastāvdaļu. Pirmajai balvai ainavu arhitektūras nozarē kopumā tika iesniegts 81 pieteikums, tajā skaitā 7 no Jēkabpils. Starp pirmajai Latvijas Ainavu arhitektūras balvai izvirzītajiem laureātiem bija arī 2 objekti no Jēkabpils, kas saņēma Nacionālās žūrijas LAUREĀTU apbalvojumus nominācijā ārtelpa: Bebru ielas mikrorajons un Jēkabpils velotrase. Jēkabpils pilsēta Nacionālās žūrijas vērtējumā guvusi atzinību un saņemts LAUREĀTA DIPLOMS arī nominācijā PROCESI par Labas pārvaldības projektiem. Pārējie 5 Jēkabpils objekti, kas bija izvirzīti konkursam, saņēma Nominanta DIPLOMUS.


Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir izsludinājusi piecu neapbūvētu zemes vienību vai to daļu nomas tiesību izsoles zemēm, kurām zemes lietošanas mērķis ir  lauksaimniecība. Detalizēta informācija par nomas objektu un izsoles nosacījumiem pieejama pašvaldības mājaslapā. Nomas tiesību izsoles izsludinātas pieciem īpašumiem Jēkabpilī, Aizupes, Artilērijas un madonas ielās.  


Un vēl

Sestdien. 21. septembrī plkst. 10:00 Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadionā risināsies Aleksandra Gospodarjova piemiņas turnīrs futbolā, kas vienlaicīgi būs arī Latvijas atklātā veterānu čempionāta futbolā 9. posms. Turnīrā piedalīsies ar Jēkabpils veterānu futbola komanda. Jau ziņts, ka Aleksandrs Gospodarjovs devās aizsaulē 2018. gada aprīlī 33 gadu vecumā. Jau no agras bērnības viņš no sirds mīlēja futbolu un laika gaitā kļuva par Jēkabpils visu laiku rezultatīvāko vārtu guvēju gan futbolā, gan telpu futbolā.

Atstājiet komentāru