2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šogad plāno pabeigt darbu pie jauna valsts pārvaldes atlīdzības regulējuma. Cik mājsaimniecībām vēja dēļ traucēta elektroapgāde? Un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās skatieties: No nākamā gada samazinās bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu un apmēru; Saeima aizsāk jaunu akciju "Dzimtas grāmatu plaukts"; un Prognozē, ka klimata pārmaiņu dēļ izzust banāni.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstiprināts jauns SIA “Vidusdaugavas SPAAO” sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifs; Par ko visbiežāk sūdzas darba ņēmēji? un Dānijā atjaunots garākais vikingu tilts.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šogad plāno pabeigt darbu pie jauna valsts pārvaldes atlīdzības regulējuma. Cik mājsaimniecībām vēja dēļ traucēta elektroapgāde? Un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?


Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē lēma par 192,4 miljonu eiro sadalīšanu ministriju un neatkarīgo iestāžu prioritārajiem pasākumiem. Pēc valdības ārkārtas sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) stāstīja, ka valdība, piektdien lemjot par papildus līdzekļu novirzīšanu ministriju un neatkarīgo iestāžu prioritārajiem pasākumiem, būtībā ir vienojusies par 2020.gada budžetu, bet turpmākās pāris nedēļas 2020.gada budžets tiks tehniski precizēts. 

Kariņš arī norādīja uz trim 2020.gada budžetu raksturojošiem svarīgākajiem aspektiem: pirmkārt, 2020.gadā iedzīvotājiem netiks celti nodokļi. Otrkārt, sākot ar 2020.gada 1.janvāri tiks pacelts neapliekamais minimums, atslogojot zemo algu saņēmējus. Treškārt - rasts papildus finansējums valdības galvenajām prioritātēm, proti, administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai, veselības aprūpes sistēmai, kā arī izglītībai un zinātnei. 

Šogad plānots pabeigt jauna valsts pārvaldes atlīdzības regulējuma izstrādi, paredz izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegtais Valsts kancelejas informatīvais ziņojums par valsts pārvaldes reformu plāna izpildi. Ziņojumā norādīts, ka atlīdzību valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbinātajiem nosaka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, kas tapis ekonomiskās krīzes laikā. Savukārt pēdējos gados arvien vairāk iestāžu dažādu iemeslu dēļ ir meklējušas veidus, kā atteikties no kopējās atlīdzības sistēmas, veidojot individuālus nosacījumus. Plānots, ka šogad tiks pabeigta jauna atlīdzības regulējuma izstrāde un līdz 20.decembrim Ministru kabinetā tiks iesniegti grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Turpinām ziņas


Līdz svētdienas pēcpusdienai bija reģistrēti elektroapgādes traucējumi vairāk nekā 6 tūkstioši AS Sadales tīkls klientu valsts vidus un ziemeļaustrumu daļā, tajā skaitā arī Madonas novadā. Elektroapgādes traucējumu iemesls ir spēcīgo vēja brāzmu radītie elektrotīkla bojājumi. "Sadales tīkla" operatīvā darba brigādes strādā lai atjaunotu elektrības padevi. Tiek ziņots, ka arī šodien gaidāms spēcīgs vējš. "Sadales tīkls" aicina netuvoties gaisvadu elektrolīnijām, ja to vados ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīnijas vads, jo tuvošanās notikuma vietai var apdraudēt cilvēka dzīvību. 


Latvijas autosportists, jēkabpilietis Reinis Nitišs paudis neapmierinātību ar sava tautieša Jāņa Baumaņa rīcību pusfinālā "Neste World RX of Latvia" sacensībās Biķernieku trasē, kad tas nelaida viņu garām un Nitišs zaudēja iespēju pacīnīties par vietu finālā, informē Delfi. Nitišs un Baumanis Biķernieku trasē notikušajā pasaules rallijkrosa čempionāta devītajā posmā iekļuva pusfinālā un abi startēja vienā pusfināla braucienā. Pusfināla pirmajos līkumos pēc nelielas pagrūstīšanās Nitišs iekārtojās ceturtajā vietā, bet Baumanis bija piektais. Tad Nitišs devās džokeraplī, un Baumanis pacēlās uz ceturto vietu, tomēr Reinis drīz vien noķēra Jāni un netika viņam garām. Piektajā aplī Baumanis devās džokerī, pēc kura atkrita līdz sestajai pozīcijai, kurā finišēja mājas posmā. Savukārt Nitišam, visticamāk, cīņa ar Baumani patraucēja pietuvoties trešajā vietā esošajam Timuram Timerzjanovam, un iesaistīties tiešā cīņā par vietu finālā.


Un vēl


Šajā darba nedēļā laiks Latvijā būs auksts, īpaši darba nedēļas otrajā pusē, savukārt no svētdienas ir cerības uz atvasaru, liecina prognozes. Gaisa temperatūra līdz piektdienai dienās būs galvenokārt +8..+13 grādu robežās, vietām piekrastē līdz +15..+16 grādiem. Naktis būs dzestras, gaisam atdziestot līdz +2..+7 grādiem, piekrastē līdz +8..+13 grādiem, bet sevišķi zemu temperatūra vietām Vidzemē un Latgalē noslīdēs ceturtdienas, piektdienas un sestdienas agrā rītā, kad tā sasniegs 0..-2 grādus. Zāles augstumā šajās naktīs salna gaidāma arī citviet. Brīvdienās situācija būtiski mainīsies, mūsu reģionā ieplūdīs ļoti silts gaiss no Rietumeiropas. 

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Līdz svētdienai zarnu infekcijas simptomi konstatēti 23 cilvēkiem, tajā skaitā 19 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem no Siguldas novada un tās apkārtnes. Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka  šobrīd zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, bet apstiprinātie STEC infekcijas gadījumi un hemolītiski urēmiskā sindroma gadījumi konstatēti trijās. Vismaz viens bērns, kuram atklāti zarnu infekcijas simptomi, nav apmeklējis bērnudārzu. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās pastiprinātā režīmā.

Patlaban ir grūti pateikt, vai Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālistiem izdosies atrast zarnu infekcijas uzliesmojuma cēloni vairākos Siguldas novada bērnudārzos. PVD vadītājs Māris Balodis informē, ka sākotnēji konstatēta trīs bērnudārzu – "Saulītes", "Ieviņas" un "Pasaciņas" – audzēkņu saslimšana. Vēlāk infekcija konstatēta vēl divu bērnudārzu – "Pīlādzītis" un "Tornīši" audzēkņiem. Balodis uzsver, ka šis gadījums ir neparasts  ar to, ka saslimuši samērā maz bērnu, katram bērnudārzam ir savs ēdināšanas bloks, turklāt līdz šim pārbaudītajos higiēnas prasību pārkāpumi nav konstatēti. Visticamāk, infekcijas izraisītājs ir pārtikas produkts, kas visdrīzāk vairs nav apritē un līdz ar to nav cerību atklāt infekcijas avotu.

Turpinām ziņas
Jēkabpils novada pašvaldība  saņēmusi Satiksmes ministrijas atbildi uz pašvaldības 3. jūnijā un 5. augustā sūtītajām vēstulēm par iespējamo valsts vietējā autoceļa Jēkabpils – Dignāja – Ilūkste un valsts reģionālā autoceļa  Ilūkste – Bebrene – Birži asfaltēšanu. Satiksmes ministrija vēstulē norāda, ka abu autoceļu grantētie posmi ir novērtēti kā apmierinoši un ka satiksmes intensitāte, piemēram, Jēkabpils – Dignāja – Ilūkste posmā ir tikai 299 transportlīdzekļi diennaktī. Tādēļ ministrija sola laikā līdz 2021.gadam veikt dubultās virsmas apstrādi tikai aptuveni sešu kilometru garam ceļa posmam, bet pārējā posmā, kā arī autoceļam Ilūkste – Bebrene – Birži nodrošināt tikai ikdienas uzturēšanas darbus.


Līvānu novada dome realizē  Latvijas vides aizsardzības fonda projektu “Dubnas upes pieejamības nodrošināšana Līvānu pilsētas robežās un laivu ielaišanas vietu izveide”. Ir uzsākta laivu ielaišanas vietu izbūve Dubnas upes krastā divās pilsētas vietās - Celtuves un Kurzemes ielu krustojumā, kā arī Preiļu ielas galā. Paredzēts izbūvēt laivu nolaišanas vietas, šķembu seguma laukumus automašīnu novietošanai, koka soliņus, velo statīvus, atkritumu tvertnes un informatīvos stendus par laivu nolaišanas vietas lietošanas noteikumiem. Projekta mērķi - veikt laivu ielaišanas vietu izbūvi Dubnas upē Līvānos un ilgtermiņā nodrošināt publisko ūdeņu vides pieejamību, drošību, kā arī antropogēnās slodzes mazināšanu. Projekta kopējās izmaksas 50 tūkstoši eiro. 

Krustpils novada pašvaldība aicina izvirzīt pretendentus apbalvošanas ceremonijai, Latvijas Republikas Proklamēšanas 101.gadadienai veltītajā svētku pasākumā. Pašvaldības apbalvojumi – Goda raksti, Atzinības raksti un Pateicības raksti - tiek piešķirti fiziskām un juridiskām personām, kuras veicina Krustpils novada atpazīstamību, izaugsmi, uzņēmējdarbību, cilvēku labklājību, kā arī par sasniegumiem, augstiem rezultātiem un ieguldījumu Krustpils novadā kultūras, izglītības, sporta, kā arī citās jomās. Pretendenti jāizvirza līdz 1.oktobrim. Plašāk ar izvirzīšanas noteikumiem var iepazīties Krustpils novada mājaslapā krustpils.lv. 

Un vēl

Latvijā šogad laba kartupeļu raža, lai gan kartupeļu platības pēdējo 30 gadu laikā no 90 tūkstošiem hektāru samazinājušās vairāk nekā trīs reizes, taču līdz jaunajai ražai tupeņu parasti pietiek visiem. Precīzāk par ražību skaitļos varēs zināt, kad būs novākta visa raža. Kartupeļus Latvijā joprojām vāc ar dažādiem paņēmieniem. Lielie saimnieki savus laukus novāc ar moderniem kombainiem, mazdārziņos un mazajos lauciņos tas joprojām ir smags roku darbs. Šķirņu klāsts gan Latvijā gan pasaulē nemitīgi pilnveidojas un mainās. Latvijā serticifētas 50 šķirnes, nāk apritē jaunas, un labākas. Aprēķināts, ka esam pasaulē vieni no lielākajiem kartupeļu ēdājiem, dienā katrs Latvijas iedzīvotājs apēdot 274 gramus kartupeļu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās skatieties: No nākamā gada samazinās bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu un apmēru; Saeima aizsāk jaunu akciju "Dzimtas grāmatu plaukts"; un Prognozē, ka klimata pārmaiņu dēļ izzust banāni.


No nākamā gada Latvijā paredzēts samazināt bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu un apmēru. Labklājības ministre Ramona Petraviča norāda, ka līdzšinējo deviņu mēnešu vietā bezdarbnieka pabalstu no nākamā gada plānots maksāt astoņus mēnešus. Pirmos divus mēnešus pabalsts būs 100% apmērā no piešķirtā pabalsta, nākamos divus – 75% apmērā, vēl nākamos divus – 50%, bet pēdējos divus – 45% apmērā. Šobrīd visiem bezdarbniekiem neatkarīgi no darba stāža pabalstu izmaksā deviņus mēnešus. Pirmos trīs mēnešus - 100% apmērā, nākamos trīs - 75% apmērā, bet pēdējos trīs – 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.


Vienas stundas darbaspēka izmaksas šī gada 2.ceturksnī, salīdzinot ar 2018.gada 2.ceturksni, pieaugušas par 8,9% jeb 79 centiem, sasniedzot 9,60 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.  Darbaspēka izmaksas stundā ietekmē ne tikai darba samaksas un pārējo darbaspēka izmaksu pārmaiņas, bet arī nostrādāto stundu un darbinieku skaita svārstības gada laikā. Joprojām lielākās darbaspēka izmaksas – finanšu un apdrošināšanas nozarē, zemākās – izmitināšanas un ēdināšanas nozarē.

Valsts tomēr piedalīsies 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienu finansēšanā, liecina valdībā apstiprinātais protokollēmums par 2020.gada valsts budžeta prioritātēm. Dokumentā teikts, ka Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāsagatavo un izskatīšanai Ministru kabinetā jāiesniedz 2020.gada budžeta likumprojektu paketē grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, paredzot valsts un pašvaldību līdzdalību brīvpusdienu nodrošināšanā 1.-4.klases izglītojamajiem no 2020.gada 1.janvāra. Tas nozīmē, ka no jaunā gada skolēnu brīvpusdienu izmaksas tiks segtas gan no valsts, gan pašvaldību budžetiem, proti, valsts un pašvaldības proporcionāli sadalīs brīvpusdienu izmaksas.



Turpinām ziņas


Pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes 160.jubilejā Saeima aizsāk jaunu akciju "Dzimtas grāmatu plaukts", kurā ikviens ievērojamā valstsvīra dzimtas māju apmeklētājs aicināts papildināt "Auču" bibliotēku ar grāmatām, kas vēsta par viesa dzimto vietu, novadu, valsti vai ģimeni. Laikabiedru sniegtās liecības stāsta par Tautas padomes priekšsēdētāja, Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Čakstes un viņa ģimenes plašo bibliotēku. Izcilajam valstsvīram esot interesējuši vēsturiski darbi, un viņa iekārtotajā bibliotēkā bijušas sastopamas dažādās valodās izdotas grāmatas par Baltijas iedzīvotājiem. Diemžēl laika gaitā Čakstes dzimtas veidotā bibliotēka gājusi bojā. 


Vairāki noziedznieki nozaguši zelta tualetes podu no mākslas izstādes Blenemas pilī Lielbritānijā. Tā vērtība ir vairāk nekā miljons eiro. Mākslas darbs bija pieslēgts ēkas kanalizācijas sistēmai, tāpēc appludinātas vairākas vēsturiskās ēkas telpas. Policija par noziegumu pagaidām komentārus nesniedz. Tikmēr mākslas eksperti informē, ka zelta poda autors ir pazīstamais itāļu mākslinieks Maurīcio Katelans. Liela vēsturiska vērtība ir arī pašai 18. gadsimtā būvētajai ēkai. Pils iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un tajā patlaban dzīvo 12.tais Mālboro hercogs ar ģimeni. Savukārt nozagtais mākslas darbs bija novietots blakus istabai, kurā 1874. gada 30. novembrī dzimis ilggadējais britu premjerministrs Vinstons Čērčils.


Un vēl


Kā prognozē zinātnieki, straujo klimata izmaiņu dēļ pasaule varētu palikt bez banāniem, raksta "eg.ru". Zinātnieki nākuši klajā ar skaļu, bet, viņuprāt, patiesu apgalvojumu - pēc 30 gadiem pasauli skars banānu deficīts. Tiek skaidrots, ka kopš sešdesmitajiem gadiem banānu raža pasaulē palielinājusies, jo klimata apstākļi bija tam labvēlīgi. Taču tagad klimats mainās ļoti strauji, pie tam uz slikto pusi, izpētīts - ja 2050.gadā banāni vēl nepazudīs pavisam, tad raža strauji samazināsies.
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstiprināts jauns SIA “Vidusdaugavas SPAAO” sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifs; Par ko visbiežāk sūdzas darba ņēmēji? un Dānijā atjaunots garākais vikingu tilts.
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi jaunus SIA “Vidusdaugavas SPAAO” sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifus. Tie apstiprināti pie dažādām Dabas resursu nodokļa likmēm par atkritumu apglabāšanu. Plānots, ka no 14.oktobra līdz 31.decembrim tas būs 65,77 EUR/t bez PVN un no 2020.gada 1.janvāra līdz jauna tarifa spēkā stāšanās brīdim – 69,62 EUR/t bez PVN. Sazinoties ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētāju Guntaru Leitānu jautājām, kā tas ietekmēs tarifus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu jēkabpiliešiem. Guntars leitāns sacīja, ka pirmā prognoze, ka tarifi nepaaugstināsies, taču precīzi komentēt to, kā tarifu maiņa par sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā ietekmēs jēkabpiliešus varēs zināt pēc veiktajiem aprēķiniem. Precīzāku komentāru Leitāns solīja sniegt nedēļas vidū. Savukārt par jaunajiem tarifiem poligonā Dziļā vāda, plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Šonedēļ norisinās Eiropas mobilitātes nedēļa. Šogad tās sauklis ir “Pastaigājies ar mums!” Eksperti ir vienisprātis, ka mums būtu jāstaigā vismaz 6 tūkstoši soļi dienā, lai uzlabotu savu veselību, un 10 tūkstoši, lai zaudētu svaru. Var izklausīties, ka tas ir daudz, taču ejot kājām uz darbu un uzturot aktivitāti visas dienas garumā, soļi ātri sakrājas. Šonedēļ ikviens aicināts pēc iespējas vairāk staigāt un mazāk izmantot transportu.

Jēkabpilī veikta Ķieģeļu ielas atzara, kas ved uz Jēkabpils cietumu, divkārtas virsmas apstrāde, un darbi izmaksājuši 25 tūkstoši 447 eiro. Pēc pašvaldības speciālistu veiktās apsekošanas pašvaldībā rasta iespēja veikt minētā ielas posma sakārtošanu. Divkārtas virsmas apstrāde veikta ielas posmam 367 metru garumā. 

Turpinām ziņas

Visbiežāk darbinieki sūdzas par darba devēju pārkāpumiem, kas saistīti ar samaksu. Sūdzas arī par citiem darba tiesību pārkāpumiem un ar atbrīvošanu no amata saistītiem jautājumiem. Kopumā sodīto darba devēju īpatsvars gan ir neliels. Iespējams tāpēc, ka daļa darbinieku, pret kuriem pārkāpums izdarīts, sūdzēties nesteidz. Šī gada pirmajos astoņos mēnešos sniegtas vairāk nekā 20 tūkstoši konsultāciju gan par darba devēju, gan darbinieku pārkāpumiem. Tomēr tikai desmitajā daļā gadījumu darbinieki izvēlējušies rakstīt iesniegumu. Biežāk izdarītie pārkāpumi saistīti ar darba samaksu, tiesību pārkāpumiem vai atbrīvošanu no amata. Gan darbinieki, gan darba devēji neskaidrību gadījumā aicināti vērsties Valsts darba inspekcijā, kur iespējams saņemt konsultāciju par neskaidriem jautājumiem.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons šodien pēcpusdienā Luksemburgā tiekas ar Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru. Sarunās piedalās arī abu pušu breksita sarunvedēji. Sagaidāms, ka diskusiju laikā Džonsons paziņos par nevēlēšanos vēlreiz atlikt noteikto breksita datumu. Savukārt Eiropas puse cer sagaidīt konkrētus alternatīvus piedāvājumus strīdīgajam Ziemeļīrijas pagaidu noregulējuma jautājumam.

Naftas cenas pasaulē sasniegušas augstāko līmeni pēdējos četros mēnešos pēc tam, kad pret Saūda Arābijas naftas infrastruktūru tikuši vērsti militāri uzbrukumi.  Vakar jēlnaftas cena Brent piedzīvoja lēcienu par 19% līdz 71,95 ASV dolāriem par barelu, bet otrs cenas standarts – Rietumteksasas vidējā cena – uzlēkusi par 15% līdz 63,34 dolāriem par barelu jēlnaftas. Tas noticis pēc tam, kad sestdien divos uzbrukumos, ko pagaidām nezināma puse pastrādājusi ar bezpilota lidaparātiem, cietusi pasaulē lielākā naftas pārstrādes rūpnīca Aramco  Saūda Arābijā. Tās jauda samazinājusies par 5,7 miljoniem barelu dienā.

Un vēl
Dānijas vēsturnieki atjaunojuši pasaulē garāko vikingu tiltu. 700 metrus garā būve radīta pirms vairāk nekā 1000 gadiem. Projekta īstenotāji informē, ka tilts ar vēsturiskiem instrumentiem atjaunots trīs gadu laikā un to paveica vairāk nekā 1000 cilvēki – tajā skaitā skolēni un brīvprātīgie. Tilts atrodas Albertslundas arheoloģiskajā parkā, netālu no galvaspilsētas Kopenhāgenas. Tilts savieno vikingu muzeju ar atjaunotu seno skandināvu apmetni.