2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Koalīcija "lielās līnijās" vienojusies par nākamā gada budžetu; Kādas problēmas atklājuši tēvi uzticības tālruņa telefonakcijā; un Par godu pirmajam Latvijas Valsts prezidentam nosaukta jauna ābeļu šķirne.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa atzīst «PNB banku» par maksātnespējīgu; Papildu dzīvesvietai ārvalstīs persona varēs norādīt vienu adresi Latvijā; un Astronomi atklājuši ūdeni uz planētas ārpus Saules sistēmas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Noteikti uzņēmumi, kur Latvijā algas darbiniekiem maksā vistaisnīgāk; 
Publiskajai apspriešanai nodota Jēkabpils pilsētas attīstības programma 2020.-2026.gadam; un Kāds ir bijis septembra sākums sinoptiķu vērtējumā un ko liecina tālākās prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Koalīcija "lielās līnijās" vienojusies par nākamā gada budžetu; Kādas problēmas atklājuši tēvi uzticības tālruņa telefonakcijā; un Par godu pirmajam Latvijas Valsts prezidentam nosaukta jauna ābeļu šķirne.


Pēc partiju pēdējām sarunām par valsts budžetu, var secināt, ka koalīcija "lielās līnijās" par to ir vienojusies. Tā paredz atbalstīt iepriekš apspriesto piedāvājumu paaugstināt maksimālo gada diferencēto neapliekamo minimumu no 2020.gada līdz 3 tūkstoši 600 eiro gadā jeb 300 eiro mēnesī. 
Tāpat atbalstīta minimālās algas celšana līdz 500 eiro no 2021.gada. Vienošanās paredz arī atbalstu jau iepriekš lemtajam, ka jaunā Liepājas cietuma celtniecība tiek atlikta līdz 2022.gadam, lai varētu līdzekļus izlietot steidzamākām prioritātēm.

Nauda pensiju piegāžu tarifa sadārdzinājuma kompensēšanai ir rasta. Labklājības ministre Ramona Petraviča skaidroja, ka, pārskatot izdevumus, rasta iespēja kompensēt sadārdzinājumu visiem, kas izmanto minēto pakalpojumu. Sadārdzinājuma apmērs ir aptuveni divi miljoni eiro. Priekšlikums kompensēt sadārdzinājumu iekļauts nākamā gada budžeta prioritātēs.


Tā dēvētajā būvnieku karteļa krimināllietā figurē aptuveni desmit bijušo un esošo politiķu vārdi, to skaitā arī finanšu ministrs Jānis Reirs (''Jaunā Vienotība"), politiķis Edgars Jaunups ("Latvijas attīstībai"), bijusī finanšu un ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība), bijusī partijas "Vienotība" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs (Saskaņa),  vēsta žurnāls "Ir". Tāpat žurnāls raksta, ka lietā kukuļošanas epizodes ir vismaz piecas. Izmeklētājiem ir aizdomas, ka būvuzņēmēji maksājuši amatpersonām kukuļus, kas noformēti kā pakalpojumu, konsultāciju līgumi vai kā ziedojumi dažādām organizācijām.


Turpinām ziņas


Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 rīkotajā akcijā “Uzticības tālrunis tēviem” visvairāk konsultāciju sniegts par tēvu un bērnu attiecību atjaunošanu pēc ilgāka pārtraukuma, saskarsmi pēc tiesas sprieduma, bērnu atkarībām, disciplinēšanu un finansiālām problēmām. Tēvu akcijā noskaidrots, ka liela problēma ir rast kontaktu un saskarsmi ar bērnu, kurš cieš no  atkarībām – narkotikas, azartspēles, līmes ostīšana. Vecāki ir izmisuši un skaidro, ka attiecības ar atkarīgajiem bērniem kļūst vēsas, vecāki zaudē kontaktu ar bērniem un nezina, kā palīdzēt. Tāpat arī liela problēma ģimenēs ir bērnu disciplinēšana situācijās, kad tēvs bērnus audzina viens.


Šogad greiderēšanas darbi veikti vairāk kā 71 tūkstoša 324 km garumā, ieguldot vairāk nekā 2,9 milj. eiro.  Ceļu būvnieki norāda, ka sausā laikā grants autoceļu segums satiksmes ietekmē noput, kā rezultātā tiek atsegta autoceļa konstruktīvā kārta – to veido smilts. Līdz ar to autoceļu posmos, kuros ir nepietiekoši biezs segums, intensīvas satiksmes laikā veidojas «smilšu vannas». Tāpat satiksmes rezultātā uz grants seguma veidojas šķērsviļņi jeb «trepe», atsevišķas bedres un iesēdumi. Savukārt nokrišņu laikā grants segums tiek pārmitrināts un tam samazinās nestspēja un. Ceļu remontdarbiem ikviens var sekot līdzi tiešsaistes režīmā vai Latvijas Valsts ceļi mājaslapā
.

Un vēl



Svinot Tautas padomes priekšsēdētāja, Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes 160.dzimšanas dienu, Dārzkopības institūts jaunu selekcionētu ābeļu šķirni nodēvējis ievērojamā valstsvīra dzimtas māju vārdā - ‘Čakstes Auči’. Ābeļu šķirne radīta, 1997.gadā krustojot šķirnes ‘Sarma’ un ‘Zaiļijskoje’ un pēc tam divdesmit gadus vērtējot šī hibrīda augļu kvalitāti un saimnieciskās īpašības. ‘Čakstes Auči’ ir vēlīna vasaras ābeļu šķirne ar lieliem sarkanīgiem āboliem. Šķirni selekcionējusi bioloģijas zinātņu doktore Laila Ikase. Jaunās ābeļu šķirnes stādi būs plašāk pieejami Dārzkopības institūtā Dobelē, sākot no 2021.gada rudens. 


Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, Līvānu novada pašvaldība jau otro gadu pēc kārtas rīko projektu konkursu "Līvānu novads VAR!", kurā var startēt novadā reģistrētie mazie un vidējie uzņēmumi. Šobrīd ir noslēgusies pieteikumu pieņemšana, un tuvāko divu nedēļu laikā notiks to izvērtēšana. Konkuram šogad pieteikušies 10 uzņēmumi, katrs no tiem var pretendēt uz pašvaldības finansējumu uzņēmuma attīstībai līdz 2 tūkstoši euro apmērā. Konkursa mērķis ir sniegt pašvaldības finansiālu atbalstu Līvānu novadā reģistrēto mazo un vidējo komercsabiedrību  un saimnieciskās darbības veicēju projektiem, kas saistīti ar uzņēmējdarbības attīstību, produkcijas un pakalpojumu klāsta pilnveidošanu, jaunu darba vietu veidošanos Līvānu novadā.


Pēc Līvānu novada pašvaldības ierosinājuma uz valsts nozīmes autoceļa Krāslava - Preiļi - Madona Rudzātu ciema centrā, posmā no Ošas upes tilta līdz Rudzātu vidusskolai, uzstādītas ātrumu ierobežojošās ceļa zīmes. Ceļa zīmes ir uzstādītas, lai nodrošinātu skolēnu, kas pa šo ceļu dodas uz skolu, drošību. Pašvaldība vairākkārt bija vērsusies  "Latvijas Valsts ceļi" ar lūgumu ierobežot ātrumu minētajā ceļa posmā, jo ceļš ir samērā šaurs un slikti pārredzams, turklāt pēdējos gados uz tā ir palielinājusies satiksmes intensitāte. Tagad atļautais ātrums ir samazināts līdz 30 km stundā.


Līvānu novada pašvaldība informē, ka tuvākajā laika Meža skvērā (pretī pilsētas vecajiem kapiem) tiks nozāģētas sešas sausās priedes. Pirms lēmuma pieņemšanas par attiecīgo koku nozāģēšanu Vides uzraudzības un kārtības komisija  pieaicināja Dabas aizsardzības pārvaldes ekspertus, kas izvērtēja koku nozāģēšanas nepieciešamību. Uz priežu mizas redzamas mizgraužu izskrejas, kas var būt kā viens no sekundāriem iemesliem koku bojāejai. Mazākā skaitā minēto kukaiņu darbības pēdas novērotas arī uz dažām citām dzīvajām skvēra priedēm. Lai izvairītos no mizgraužu tālākas izplatības, nokaltušās priedes nozāģējamas un tūlīt izvācamas, rūpīgi savācot arī ciršanas atliekas, neļaujot kukaiņiem pārziemot.


Turpinām ziņas


Neatkarīgā Rīta Avīze jau vairākus gadus veido skolu topu: 100 labākās Latvijas skolas. Par pamatu skolu topa veidošanā NRA izmantoja centralizēto eksāmenu rezultātus 12.klasēm 2018./2019. mācību gada valsts pārbaudījumos. Lai arī topā augstas vietas ieņem valsts ģimnāzijas, tomēr ir arī vidusskolas, tajā skaitā arī tās, kas atrodas lauku reģionos, kuras spēj nodrošināt augstvērtīgu izglītību. Šogad priecē Līvānu 1.vidusskolas 12.klašu absolventu rezultāti un 30.vieta skolu topā. Līvānu 1.vidusskolā centralizētos eksāmenus kārtoja  26 jaunieši.

Pirms jaunā mācību gada sākuma Rīgā, Latvijas Valsts prezidenta pilī notika Ata Kronvalda fonda rīkotais 2018./2019.mācību gada balvu pasniegšanas sarīkojums. Ata Kronvalda fonds ir nodibinājums, kura mērķis ir Latvijas talantīgāko skolēnu apzināšana un viņu izglītības sekmēšana. Šogad, A.Kronvalda fonda 30 gadu jubilejā, tika atklāta jauna reitingu grupa, kurā iekļautas tikai valsts ģimnāzijas statusa skolas. Tādējādi šogad reitingā tika iekļautas 27 valsts ģimnāzijas, 74 “lielās” skolas un 144 “mazās” skolas. Mazo skolu grupā reitinga augšgalā pirmā ir Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskola, kurai seko Līvānu novada Rudzātu vidusskola un Jaunsilavas pamatskola. Valsts prezidenta pilī pulcējās 16 Latvijas izglītības iestāžu pārstāvji. Rudzātu vidusskola mazo grupā saņēma ceļojošo balvu “Mazā pūce” un diplomu par iegūto 2.vietu, Jaunsilavas pamatskola saņēma diplomu par iegūto 3.vietu.

Un vēl


Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Līvānu novada Centrālās bibliotēkas skvērā norisināsies Dzejas dienām veltīts liriski muzikāls pasākums “Divas māsas rudens krāsās” ar māsām – Raimondu Vazdiku un Elitu Veidemani.  Raimonda Vazdika – dzejniece, dziedātāja, aktrise, horeogrāfe, spoža, radoša personība. Talantīgās māsas lasīs savu dzeju, dziedās un runās par aktuālo mūsu dzīvē.  Elita Veidemane – žurnāliste, Atmodas laika personība, rakstniece, kura vienmēr bijusi latviešu tautai svarīgo notikumu centrā, kurai vienmēr ir bijis savs viedoklis. Līvānu novada centrālā bibliotēka aicina apmeklēt Dzejas dienu pasākumu.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesa atzīst «PNB banku» par maksātnespējīgu; Papildu dzīvesvietai ārvalstīs persona varēs norādīt vienu adresi Latvijā; un Astronomi atklājuši ūdeni uz planētas ārpus Saules sistēmas.


Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzinusi "PNB banku" par maksātnespējīgu. Ar pieteikumu atzīt "PNB bankas" maksātnespēju tiesā vērsās Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Šāds solis sperts, reaģējot uz Eiropas Centrālās bankas lēmumu atzīt PNB banku par tādu finanšu iestādi, kas ir vai nonāks finanšu grūtībās. Vienlaikus komisija lūdza tiesu lemt arī par bankas maksātnespējas procesa administratora Vigo Krastiņa iecelšanu.


Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izsludinājusi aicinājumu pieteikt kandidātus Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa amatam. Kandidātus var pieteikt līdz 14.oktobrim. NEPLP locekli amatā pēc Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas ierosinājuma uz pieciem gadiem apstiprina Saeima. 


Šī gada sākumā Latvijā bija reģistrēt 418 jaunuzņēmumi, vēl aptuveni 150 jaunuzņēmumu idejas ir attīstības stadijās. 2018. gadā jaunuzņēmumi piesaistījuši investīcijas vairāk nekā 82 miljonu eiro apjomā, savukārt 2017. gadā piesaistīti nedaudz vairāk nekā 65 miljoni eiro, secināts jaunuzņēmumu pētījumā. Tas ir pirmais padziļinātais pētījums par jaunuzņēmumu nozari Latvijā, un tas atklāj, ka gan jaunuzņēmumu skaits, gan piesaistīto investīciju apjoms ir būtiski lielāks, nekā bija aplēsts līdz šim, paziņojumā medijiem norādījusi Ekonomikas ministrija. Pētījumā intervēti vairāk nekā 100 jaunuzņēmumi un 80 industrijas pārstāvji, analizēta esošā politika, kā arī apkopoti priekšlikumi tālākai nozares attīstībai.



Turpinām ziņas


Latvijas valstspiederīgie, kuri dzīvo ārvalstīs, papildu savai dzīvesvietas adresei varēs norādīt arī adresi Latvijā. To paredz Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā. Līdz šim šāda iespēja nav paredzēta, un grozījumi nepieciešami saistībā ar Diasporas likumu tautiešu reemigrācijas veicināšanai, kas stājās spēkā šī gada 1. janvārī.


Latvijas Banka otrdien, 17. septembrī, izlaidīs Latvijas ģerboņa rašanās vēsturei veltītu 2 eiro piemiņas monētu “Uzlecošā saule”. Izlaižot šo monētu, tiks godināts arī mākslinieka Anša Cīruļa (1883–1942) mākslinieciskais devums, kas iekļauts Latvijas kultūras kanonā. Jaunā 2 eiro monēta kalta Nīderlandē. Jaunās piemiņas monētas nonāks apgrozībā tāpat kā cita skaidrā nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Un vēl


Astronomi pirmo reizi atklājuši ūdeni uz kādas planētas ārpus Saules sistēmas. Tas ir galvenais priekšnoteikums organisku dzīvības formu pastāvēšanai. Britu raidorganizācija BBC, atsaucoties uz žurnālā "Nature Astronomy" publiskoto pētījumu, informē, ka planēta atrodas apmēram 111 gaismas gadu attālumā no Zemes. Zinātnieki cer, ka modernie teleskopi un tehnoloģijas jau tuvāko 10 gadu laikā ļaus noteikt šīs planētas atmosfēras sastāvu. Noteiktu gāzu koncentrācija var liecināt par dzīvības formu pastāvēšanu. Tas varētu sniegt atbildi uz galveno jautājumu – vai organiskā dzīvība ir unikāla vai parasta parādība kosmosā.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Noteikti uzņēmumi, kur Latvijā algas darbiniekiem maksā vistaisnīgāk; 
Publiskajai apspriešanai nodota Jēkabpils pilsētas attīstības programma 2020.-2026.gadam; un Kāds ir bijis septembra sākums sinoptiķu vērtējumā un ko liecina tālākās prognozes par gaidāmo laiku?


Daugavpils dome atbalstīja pilsētas izstāšanos no Latvijas Pašvaldību savienības (LPS). Pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S) biedrībai pārmeta pārāk mazu iesaistīšanos jautājumā par administratīvi teritoriālo reformu, tāpat netiekot aizstāvētas pašvaldību intereses valsts nostājā par 1.-4.klašu skolēnu ēdināšanu un ceļu sakārtošanu. Elksniņš neslēpa, ka pašvaldība izvērtē dalību arī citās organizācijās, piemēram, Latvijas Lielo pilsētu asociācijā.


Latvija joprojām nav ratificējusi Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbību ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju, kaut arī tā ir būtisks instruments cīņā ar vardarbību ģimenē, norādījusi ANO Sieviešu diskriminācijas izskaušanas komitejas pārstāve Ana Pelaesa Narvaesa. Viņa uzskata, ka Latvijas normatīvie akti pietiekoši nepasargā sievietes ar invaliditāti no vardarbības, savukārt konvencija esot labs juridisks instruments, lai mazinātu vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē.


Otro gadu pēc kārtas par taisnīgāko atalgojuma maksātāju Latvijā atzīta starptautiskā lidosta «Rīga». Otrajā vietā ierindojas «Accenture» Latvijas filiāle, savukārt trešo un ceturto vietu dala «Stockmann» un «Smiltenes piens», secināts personālvadības konsultāciju un pētījumu kompānijas «Fontes» pētījumā. Starp «Top 10» uzņēmumiem turpmākajās vietās ierindojas «Swedbank», SIA «BITE Latvija», Finanšu un kapitāla tirgus komisija, «Latvenergo», AS «Latvijas valsts meži» un SIA «RIMI Latvia».


Turpinām ziņas


Ar Jēkabpils pilsētas domes 5.septembra lēmumu uzsākta Jēkabpils pilsētas attīstības programmas 2020.-2026.gadam projekta redakcijas un vides pārskata projekta redakcijas stratēģiskās publiskā apspriešana. Apspriešana noritēs no sestdienas, 14.septembra līdz 13.oktobrim. Publiskās apspriešanas laikā interesenti klātienē vai elektroniski ar attīstības programmas un vides pārskata projekta redakciju materiāliem varēs iepazīties Jēkabpils pilsētas pašcvaldības mājaslapā sadaļā sabiedrība. Publiskās apspriešanas sanāksme notiks 9.oktobrī plkst. 17.30, Jēkabpils Tautas namā.


Kustība “Lielā talka” un Latvijas Pašvaldību savienība ikvienu Latvijas iedzīvotāju 21. septembrī aicina pievienoties akcijai “World Cleanup Day” jeb Pasaules talkai, lai kopīgiem spēkiem ar citiem Pasaules iedzīvotājiem padarītu mūsu pasauli tīrāku, zaļāku un skaistāku, stādot kokus. Pasaules talkas galvenais mērķis ir apvienot cilvēkus cīņā ar globālo piesārņojumu un klimata pārmaiņām.

Un vēl

Septembra pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16,7 grādi jeb 3,4 grādi virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Tādējādi septembra pirmo desmit dienu vidējā gaisa temperatūra šogad Latvijā bijusi augstāka nekā augustā, kad tā nepārsniedza +15,1 grādu, un jūlijā, kad attiecīgā perioda vidējā temperatūra bija tikai +14,3 grādi. Šomēnes Latvijā pārspēti 14 siltuma rekordi, tai skaitā 9.septembrī labots ne tikai nacionālais siltuma rekords, bet arī Jēkabpilī. 

No šodienas Latviju šķērso plaša nokrišņu zona, gaidāmas lietusgāzes, un arī nākamajās desmit dienās bieži līs, vietām kopā ar krusu vai sniega graudiem, jo ienāks auksts gaiss no Arktikas, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Turpmāk arī dienas laikā gaisa temperatūra reizēm noslīdēs zem +10 grādiem. Līdz nākamās nedēļas sākumam vēl nav gaidāmas ievērojamas salnas.

Atstājiet komentāru