2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 12.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 12.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Bezdarba līmenis Latvijā samazinājies līdz 5,9%; Jēkabpiliešiem būs iespēja izmēģināt īpašu drošības jostu simulatoru; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc daļa jēkabpiliešu nav apmierināti ar jauno braukšanas kārtību pilsētā?  Policija aicina uzmanīties no krāpniekiem internetā; un Sausais rudens nelutina sēņotājus

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauksaimniekiem izstrādāta jauna mobilā aplikācija;  Kad notiks Draudzības alejas Jēkabpilī rekonstrukcija? un Aicina ziņot par vietām, kur manīts ēdelīgais Spānijas kailgliemezis

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Bezdarba līmenis Latvijā samazinājies līdz 5,9%; Jēkabpiliešiem būs iespēja izmēģināt īpašu drošības jostu simulatoru; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās.

Latvijā šogad augusta beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 5,9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis augusta beigās bija Rīgas reģionā - 4,1%, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā - 13,6%, kas arī ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Vienlaikus Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis augustā samazinājies par 0,2 procentpunktiem un mēneša beigās bija 5,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiāles vadītāja Svetlana Zujeva informē, ka bijušā Jēkabpils rajona teritorijā septembrī uzskaitē ir tūkstoš 147 bezdarbnieki, tajā skaitā 608 jēkabpilieši. Filiālē reģistrētas arī 260 vakances. Salīdzinot ar augusta sākumu bezdarbnieku skaits samazinājies par 92 personām.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vakar uzdeva Finanšu ministrijai (FM) līdz nākamā gada vidum izvērtēt iespēju Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) pievienot Latvijas Bankai. Skatot grozījumus likumā par Latvijas Banku un centrālās bankas prezidenta pilnvaru termiņu, deputāti nonāca līdz diskusijai par iespējamu FKTK pievienošanu Latvijas Bankai. Saeimas komisija uzdeva finanšu ministrijai līdz nākamā gada 30.jūnijam iesniegt izvērtējumu par FKTK pievienošanu Latvijas Bankai, lai līdz nākamā gada oktobrim varētu izstrādāt abu iestāžu apvienošanai nepieciešamos likumprojektus.

Skotijas tiesa trešdien atzinusi, ka Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona lēmums apturēt parlamenta darbu bijis "nelikumīgs", taču nav devusi rīkojumu to atcelt. Tiesa norādījusi, ka galīgo lēmumu šajā lietā jāpieņem Apvienotās Karalistes Augstākajai tiesai. Lēmumu apturēt parlamenta darbu uz piecām nedēļām līdz 14.oktobrim, kad līdz 31.oktobrī paredzētajam breksitam būs atlikušas tikai divas nedēļas, apstrīdējusi grupa apakšnama deputātu. Viņi apgalvo, ka Džonsons mēģina izvairīties no parlamenta kontroles pār breksita procesu.

Turpinām ziņas

Lai uzskatāmi uzrunātu sabiedrību par drošības jostas lietošanu auto aizmugurējos sēdekļos, Ceļu satiksmes drošības direkcija pagājušajā nedēļā atklāja sociālo kampaņu “Vari priekšā. Vari arī aizmugurē”. Kampaņas ietvaros 12. un 13. septembrī Daugavpils un Jēkabpils iedzīvotājiem būs iespēja izmēģināt īpašu drošības jostu simulatoru, kas ļaus pārliecināties par drošības jostu efektivitāti. Interesenti laipni gaidīti – piektdien, 13. septembrī, Jēkabpilī, “Circle K” degvielas uzpildes stacijā Rīgas ielā 218G no 12.00 līdz trijiem dienā. Visiem, kuri izmēģinās simulatoru, tiks sarūpēts patīkams pārsteigums.  

Ar Radio1 sazinājās jēkabpilietis Reinis Ozoliņš un sacīja, ka naktī uz trešdienu viņam piederošajā uzņēmumā, slēgtā teritorijā,  Jēkabpilī, Zemgales ielas ložņājis nelūgts viesis, visticamāk, ar nolūku kaut ko nozagt. Videokamera uzņēmuma teritorijā iespējamo zagli fiksēju ap pulksten pusdiviem naktī.  Reinis Ozoliņš sacīja, ka par notikušo plāno rakstīt iesniegumu valsts policijai. Viņš arī  zināja teikt, ka pirmdienas vakarā ap pulksten pusdesmitiem līdzīgā veidā divi vīrieši ložņājuši pa viņa paziņas, kāda cita uzņēmēja riepu servisa teritoriju Pils rajonā. Arī šajā gadījumā nelūgtos viesus fiksējusi viedeokamera. Plašāk par šiem notikumiem lasiet, kā arī video skatieties portālā Radio1.lv. 


Un vēl

Nedēļas otrajā pusē laiku Latvijā noteiks cikloni, tādēļ bieži būs mākoņains, vējains, brīžiem līs un kļūs vēsāks, liecina prognozes. Brīvdienās ik pa laikam turpinās līt, pūtīs brāzmaini rietumu vēji, piekrastē līdz 15-18 metriem sekundē un gaisa temperatūra dienās būs +11..+16 grādi, svētdienas pēcpusdienā Kurzemes piekrastē līdz +18 grādiem, bet naktis būs sevišķi dzestras - sestdienas agrā rītā +6..+11 grādi, bet svētdien ap saullēktu tikai +4..+9 grādi. Nākamnedēļ kļūs vēl vēsāks, nedēļas vidū Vidzemē temperatūra dienās var nesasniegt pat +10 grādu atzīmi.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

19 pašvaldību vadītāji lūdz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdim Gintam Kaminskim iespējami īsā laikā sasaukt LPS ārkārtas slēgto domes sēdi par administratīvi teritoriālās reformas (ATR) virzības apturēšanu. Aicinājumu par LPS ārkārtas slēgto domes sēdi parakstījuši Alojas, Amatas, Beverīnas, Burtnieku, Cesvaines, Jaunpiebalgas, Kocēnu, Lubānas, Mazsalacas, Naukšēnu, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Rūjienas, Smiltenes, Salacgrīvas, Strenču, Vecpiebalgas pašvaldību domju vadītāji. Viņi ieteikuši LPS ārkārtas slēgto domes sēdi sasaukt jau 16.septembrī plkst.11.

Preiļu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi jaunajam izglītības standartam ir gatavi, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis. Šogad novadā ir saglabājies līdzšinējais izglītības iestāžu tīkls. Tāpat ir notikusi Salas un Pelēču pamatskolu akreditācija. Pašvaldībā noslēgumam tuvojas projekts "Preiļu novada vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana un modernizēšana", kura gaitā Preiļu 1.pamatskolā un Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā norit mācību vides un infrastruktūras uzlabošana. 

Par godu Bērnu tiesību aizsardzības konvencijas ratificēšanas 30 gadu jubilejai tiesībsargs 2019. gada pavasarī organizēja konkursu skolu jauniešiem “Esi radošs - #RadiLikumu!”. Konkursa galvenais uzdevums bija izstrādāt Bērnu tiesību aizsardzības likuma pantus jauniešiem draudzīgā valodā. Tiesībsargs saņēma konkursa darbus no 18 pamatskolu komandām un 5 vidusskolu komandām no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem, tajā skaitā arī no Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolas 11. klases, šogad jau 12.klases komandas “Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības” komandas kapteine – skolotāja Lidija Lazdāne, komandā: Ralfs Zalāns, Betija Rubina, Diāna Gabranova un Gints Dombrovskis. Atašienes vidusskolas komanda konkursā ieguva 3.vietu.

Turpinām ziņas

13. septembrī plkst. 13.00 sāksies dzejas diena “Tadenavā”, kas veltīta muzeja 60. gadadienai un Eiropas kultūras mantojuma dienām, kuru tēma šogad ir “Restaurācijas nozares sasniegumi”. Pasākumā piedalās dzejnieki Egils Zirnis un Inese Zandere. Koncertā “Dziesma restaurē dzeju” uzstāsies Jaunā Rīgas Teātra dziedošā aktrise Guna Zariņa un teātra mūziķis, komponists un klarnetists Jēkabs Nīmanis. Ilustrāciju darbnīcā bērni kopā ar mākslinieci Anitu Paegli zīmēs savu apsveikumu muzejam dzimšanas dienā – ilustrāciju Ineses Zanderes dzejolim par “Tadenavas” muzeju.


Piektdien, 13.septembrī, arī Līvānu novada Centrālās bibliotēkas skvērā pulksten piecos pēcpusdienā norisināsies Dzejas dienām veltīts liriski muzikāls pasākums “Divas māsas rudens krāsās” ar māsām – Raimondu Vazdiku un Elitu Veidemani.  Raimonda Vazdika – dzejniece, dziedātāja, aktrise, horeogrāfe, spoža, radoša personība. Talantīgās māsas lasīs savu dzeju, dziedās un runās par aktuālo mūsu dzīvē.  Elita Veidemane – žurnāliste, Atmodas laika personība, rakstniece, kura vienmēr bijusi latviešu tautai svarīgo notikumu centrā, kurai vienmēr ir bijis savs viedoklis. Līvānu novada centrālā bibliotēka aicina apmeklēt Dzejas dienu pasākumu.

Un vēl


No 6.  līdz 27. septembrim Kokneses novadā tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālajā mājā "Galdiņi" apskatāma mākslinieces Justīnes Iie gleznu izstāde "Pretī Sapņiem". Atklāšanas pasākumā ar izstādes autori tikās Bebru pamatskolas vecāko klašu skolēni un pagasta iedzīvotāji. Justīnes vēlējums izstādes apmeklētājiem, Bebru pamatskolas jauniešiem: "Galvenais nebaidīties īstenot savus sapņus. Sekojiet tiem un dariet, jūs varat, jums izdosies!"

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc daļa jēkabpiliešu nav apmierināti ar jauno braukšanas kārtību pilsētā?  Policija aicina uzmanīties no krāpniekiem internetā; un Sausais rudens nelutina sēņotājus


Ar Radio1 sazinājās jēkabpilieši, kuriem ikdienā uz darbu un mājās nākas braukt ar diviem Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusiem un, kuriem no septembra braukšana kļuvusi ievērojami dārgāka. Iedzīvotāji uzskata, ka pašvaldība, ieviešot bezmaksas braukšanu skolēniem, par to netieši liek maksāt pārējiem pasažieriem, likvidējot mēnešbiļetes. Proti, ja iepriekš iedzīvotājs varēja iegādāties mēnešbiļeti visām nedēļas dienām par 21 eiro 34 centiem un braukt pilsētas sabiedriskajā transportā bez braucienu skaita ierobežojumiem, tad tagad elektroniskā braukšanas karte jāiegādājas konkrētam braucienu skaitam, maksājot par katru braucienu atsevišķi. Pat ar visām atlaidēm, kas ir spēkā, sākot no 10 braucieniem, maksa par 60 braucieniem jeb visam mēnesim, ja ceļā uz darbu un mājās jāizmanto divi pilsētas maršrutu autobusi ir 24 eiro jeb par nepilniem trim eiro vairāk nekā līdz šim, bet, ja šo braucienu skaits ir lielāks, tad jātērē vēl vairāk līdzekļu. 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola norāda, ka tiem, kas iepriekš vizinājās varbūt 10 reizes dienā, protams, bija izdevīga vecā kārtība, bet ir taisnīgi, ka tagad cilvēks maksā par katru braucienu. Tāpat arī Ozola noliedza pieņēmumu, ka bērnu bezmaksas braukšana nodrošināta uz pārējo pasažieru rēķina.


SIA “Jēkabpils autobusu parks” patlaban veic monitoringu par braukšanas karšu izmantošanas statistiku. Informācija par to, kādi bija ienākumi no veco mēnešbiļešu tirdzniecības un kādi būs tagad – no braukšanas karšu tirdzniecības, tiks sniegta pēc dažiem mēnešiem. Jāpiebilst, ka tagad skolēnu braukšanas kartes ir derīgas arī sestdienās un svētdienās, lai gan iepriekš uzņēmums informēja, ka tās būs derīgas tikai skolas dienās. 

Turpinām ziņas

Neskatoties uz Konkurences padomes vadītājas Skaidrītes Ābramas pausto un Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) izteikto pārliecību, ka valdībai nav jāiesaistās Rīgas atkritumu apsaimniekošanas problēmu risināšanā, jo tas ir Rīgas domes kompetencē, ministri tomēr lēma atbalstīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto rīkojuma projektu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanā Rīgā. Ārkārtējā situācijas izsludināšana ir vienīgais tiesiskais instruments, kā nodrošināt, ka Rīgā pēc 15.septembra ir likumisks atkritumu izvedējs.

Veidojot nākamā gada valsts budžetu, valdība nepilda solīto norunu par to, ka pašvaldību budžetos ieskaitāmo resursu īpatsvars veidos vismaz 19,4% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, uzskata Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA). Tās administrators Jānis Cunskis, iepazīstoties ar valdības sēžu materiāliem par nākamā gada budžetu, konstatēts, ka pašvaldību funkciju izpildei ir plānots atvēlēt par 148 miljoniem eiro mazāk nekā šogad. Tāpat plānots 71 miljonu eiro no pašvaldību budžetos ieskaitāmā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdalīt par labu valsts budžetam. Lielompilsētu asociācija pauž satraukumu par iecerētajām izmaiņām, kas tiek pieņemtas,  ignorējot pašvaldības, un ir pretrunā ar iepriekš panākto vienošanos. 

Apšaubāmu virtuālo platformu darbību rezultātā Latvijas iedzīvotājiem nodarīti zaudējumi vairāk nekā 460 tūkstoši eiro apmērā, liecina Valsts policijas rīcībā esošā informācija. Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa atkārtoti vērš sabiedrības uzmanību joprojām īpaši aktuālam interneta krāpšanas veidam – līdzekļu ieguldīšanai apšaubāmās virtuālās interneta platformās. Lai sevi pasargātu no krāpšanas, policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nebūt pārlieku uzticīgiem, komunicējot ar nepazīstamiem cilvēkiem. 

Un vēl

Lai gan vasara sēņotājiem iesākās daudzsološi, čaklākajiem ļaujot pielasīt pilnus grozus ar bekām un baravikām, rudens daudziem nesis vilšanos. Pat sēņu izstādes sarīkošanai Dabas muzeja speciālistiem nācies iesaistīt studentus no Daugavpils. Vairāk sēņu izdevies atrast vien Baltkrievijas pierobežā. Meži sausi, sēņu maz. Sēņotāju ilgi gaidītais rudens pagaidām nav piepildījis ne gardēžu, ne mikologu cerības. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauksaimniekiem izstrādāta jauna mobilā aplikācija;  Kad notiks Draudzības alejas Jēkabpilī rekonstrukcija? un Aicina ziņot par vietām, kur manīts ēdelīgais Spānijas kailgliemezis


Aprēķinot atlīdzību par darbspēju zaudējumu un apgādnieka zaudējumu, tiks izmantots ilgāks ienākumu gūšanas periods nekā patlaban, tādējādi precīzāk ļaujot aprēķināt negūto ienākumu aizvietojumu. To paredz grozījumi likumā Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām, kas vakar atbalstīti Saeimas Sociālo un darba litu komisijā. Plānots, ka jaunā atlīdzību aprēķināšanas kārtība būs spēkā no 2021.gada.


Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pēc 2020.gada 1.janvārī speciālus reidus par dūmu detektoru lietošanu mājokļos nerīkos, taču veiks ugunsdrošības pārbaudes pēc ugunsgrēkiem vai iedzīvotāju sūdzībām. Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu fiziskajām personām var piemērot 30 līdz līdz 280 eiro sodu, bet juridiskajām personām no 280 līdz tūkstoš 400 eiro sodu. Salīdzinājumam - viena dūmu detektora iegāde izmaksā aptuveni pieci līdz desmit eiro.

Turpmāk svarīga informācija lauksaimniekam, mežsaimniekiem un zivsaimniekiem būs pieejama līdzi tālrunī, jo Lauku atbalsta dienests (LAD) ir sagatavojis ērtu rīku – mobilo aplikāciju. Aplikāciju var izmantot visi tie dienesta klienti, kuri izmanto Elektronisko pieteikšanās sistēmu. Mobilā aplikācija nodrošina ātrāku un vienkāršāku komunikācija starp dienestu un tā klientiem. Rezultātā lauksaimnieki informāciju saņem ātrāk, spēj ātrāk reaģēt dažādās problēmsituācijās un par to informēt dienestu.


Turpinām ziņas


Septembra sākumā noslēdzās pretendentu pieteikšanās iepirkumā par Draudzības alejas un Viestura ielas Jēkabpilī rekonstrukciju, un drīzumā būs zināms būvdarbu veicējs. Jēkabpils domes vadība sola, ka Draudzības alejas rekonstrukcija sāksies nākamgad, šogad varētu sākties darbi tikai nelielā ielas posmā. 

Jēkabpils mērs Aivars Kraps preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka cenu piedāvājums pašvaldībā ir saņemts, iepirkumā par katru ielu – Viestura un Draudzības aleju - ir startējuši 5-6 būvniek. Šobrīd Iepirkumu nodaļa izvērtē dokumentāciju. Tas ir apjomīgs darbs, domāju, ka līdz mēneša beigām viņi pasludinās uzvarētāju. 


Aivars Kraps uzsver, ka drīzumā tiks izsludināts iepirkums arī Jaunās ielas rekonstrukcijai, kas arī paredzēta nākamgad. Pilsētā arī šobrīd norit intensīvi būvdarbi vairākās ielās. Pašvaldība informē, ka šogad pabeigs Neretas ielu, ieskaitot arī gaisa tiltu, tāpat tiks pabeigta daļa Zīlānu ielas, kā arī Pasta ielai pieguļošās šķērsielas. Tā kā ielu infrastruktūras sakārtošana ir viena no pašvaldības prioritātēm, nākamgad plānots remonts arī citās ielās. Kraps sacīja, ka top saraksts ielām, kuras remontēs. 

Un vēl

Dabas aizsardzības pārvalde aicina informēt pašvaldības iedzīvotājus par Spānijas kailgliemeža iespējamo ietekmi un rīcību tā izplatības ierobežošanā. Tāpat iedzīvotāji aicināti ziņot par jauniem atradņu gadījumiem, rakstot uz epastu santa.rutkovska@daba.gov.lv un iveta.jakubane@llkc.lv. Papildus informācijai aicina iepazīties ar Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā pieejamo 2018. gadā izstrādāto Spānijas kailgliemežu izplatības ierobežošanas plānu.

Atstājiet komentāru