2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  CVK rosinās ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot jebkurā konkrētās pašvaldības iecirknī; Septembra beigās Nacionālajā bibliotēkā diskutēs par Sēlijas nākotnes perspektīvām; un Ko liecina jaunākās analīzes par peldūdens kvalitāti Radžu ūdenskrātuvē?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pievienotās vērtības nodokļa plaisa sasniedz Eiropas līmeni; Vairākas lielās augstskolas gatavas diskutēt par izmaiņām pārvaldības modelī; un ASV rosina sākt izmeklēšanu par interneta kompānijas “Google” iespējamo monopolstāvokli.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas pašvaldību savienībai pārmet neaktīvu rīcību vietvaru interešu aizstāvībā; Baltijas eirokomisāru pārziņā enerģētikas un vides jautājumi; un Kā Latvijā atšķiras atalgojums vīriešiem un sievietēm ar augstāko izglītību?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Kosmētikas ražotāju "Dzintars" lūdz pasludināt par maksātnespējīgu; Jēkabpils mērs ar novadu vadītājiem diskutē par Sēlijas novada izveidi; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē nedēļas nogalei?


Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa 5.novembrī rakstveida procesā skatīs maksātnespējas administratora Mareka Dika pieteikumu par kosmētikas ražotāja AS “Dzintars” pasludināšanu par maksātnespējīgu. Uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lieta tiesā atrodas jau kopš 2016.gada 17.oktobra. Savukārt pieteikums par maksātnespējas pasludināšanu tiesā saņemts šī gada 21.oktobrī. Diks aģentūrai LETA norādīja, ka "Dzintara" sagatavotie tiesiskās aizsardzības procesa pasākuma plāna grozījumi netika saskaņoti no kreditoru puses, tādēļ administrators tiesā iesniedzis maksātnespējas procesa pieteikumu.


Izglītības un zinātnes ministrija līdz ar novadu reformu rosina noteikt minimālo pieļaujamo audzēkņu skaitu ne tikai skolās, bet arī to filiālēs. Izglītojamo skaitu plānots noteikt, ņemot vērā iedzīvotāju un izglītojamo skaitu konkrētajās teritorijās, tajā skaitā ievērojot administratīvi teritoriālo reformu. Vienlaikus valdībai paredzēts uzdevums noteikt kvalitātes kritērijus vispārējās izglītības programmas īstenošanai vidējās izglītības pakāpē. Paredzēts, ka izglītojamo skaita vai kvalitātes kritēriju neizpildes gadījumā netiks piešķirts finansējums pedagogu darba samaksai.


Neskatoties uz jauno speciālistu trūkumu veselības nozarē, valsts finansējumu rezidentu apmācībai nākamgad nav plānots palielināt, turklāt no budžeta finansētā rezidentūrā plānots uzņemt vien par sešiem topošajiem speciālistiem vairāk. 2018.gadā no valsts budžeta finansētā rezidentūrā tika uzņemti 238, šī gada plāns paredz uzņemt 200 topošo mediķu. Nākamgad rezidentūrā plānots uzņemt 206 topošos mediķus, bet 2021.gadā un 2022.gadā - 199 ārstus katru gadu, liecina valdības apstiprinātais 2020.gada Veselības ministrijas budžeta projekts.


Lielbritānijas parlaments vakar vakarā noraidījis premjerministra Borisa Džonsona ierosināto trīs dienu grafiku breksita vienošanās likumprojekta virzīšanai cauri parlamentam. Pārstāvju palāta noraidīja Džonsona grafiku ar 322 balsīm pret 308. Šis parlamenta lēmums var izjaukt Džonsona ieceri īstenot breksitu līdz 31.oktobrim.


Turpinām ziņas


Šopnedēļ Jēkabpils pilsētas pašvaldībā domes priekšsēdētājs Aivars Kraps tikās ar apkārtējo novadu pašvaldību vadītājiem, lai pārrunātu jaunākās aktualitātes par plānoto administratīvi teritoriālo reformu. Viņš informē, ka klātienes sarunā ar novadu vadītājiem diskutēts par Sēlijas novada izveidi, kopā apvienojoties septiņām līdz astoņām pašvaldībām. Kraps norāda, ka Jēkabpils pašvaldībai kā pilsētai nav pretenziju pret šādu priekšlikumu, jo  Jēkabpils šobrīd esot gatava jebkādam scenārijam – būt gan atsevišķa pilsēta Latvijas kartē, gan apvienoties ar novadiem. Svarīgākais, lai gan pilsētas, gan apkārtējo teritoriju iedzīvotājiem tiktu nodrošināti pakalpojumi un iespējas labākai dzīves kvalitātei. Diskusija notika starp Jēkabpils pilsētu un Jēkabpils, Krustpils, Salas, Viesītes, Aknīstes, Neretas un Ilūkstes novadu domes priekšsēdētājiem.


Jēkabpilī šonedēļ turpinās Daugavas kreisā krasta attīrīšana no apauguma. Kā informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļas vadītāja Anita Vanaga, darbu gaitā paredzēts attīrīt Daugavas palienes virzienā no tilta uz klostera pusi un nolīdzināt grunti 14 tūkstoši 304 m2 platībā. Darbus veic SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, līgumcena 4 tūkstoši 999 eiro bez PVN. 


Šoruden Jēkabpils Mežaparkā tiek īstenotas divas iniciatīvas,  kas šovasar notikušajā  iedzīvotāju iniciatīvu konkursā guva lielu atsaucību. Jau informējām, ka tiek veidotas atpūtas un grila vietas. Taču ņemot vērā iedzīvotāju izrādīto atbalstu, Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir radusi iespēju oktobrī īstenot arī ideju par bērnu ziemas kalna atjaunošanu. Kalnam ir izbūvēti koka pakāpieni ar margām, nolīdzināta kalniņa virsma, izveidojot plašāku platformu, atjaunota stāvkoku siena ap kalniņa augšējo platformu. Darbus izpildīja SIA “D.D. Stars”, to kopējās izmaksas 2 tūkstoši 417 eiro ar PVN.


Un vēl

laika ziņa

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novadā noslēdzies SIA “Eco Baltia vide” un Latvijas Zaļā punkta sadarbībā ar partneriem rīkotais Vislatvijas “Stikla šķiratlons”, kura laikā no iedzīvotājiem viņu dzīvesvietās pieņēma izlietoto un nevajadzīgo stikla iepakojumu. Preiļu novadā Vislatvijas “Stikla šķiratlonam” pieteicās 12 mājsaimniecības, kuras sašķirojušas un pārstrādei nodevušas 4,26 tonnas stikla atkritumu – dažādas nevajadzīgās pudeles un burkas. Vislielāko daudzumu, proti, aptuveni 731 kg tukšās taras, sašķiroja un akcijas ietvaros nodeva Raisa no Preiļu pagasta, kura saņems veikalu “top!” dāvanu karti 30 eiro vērtībā. Savukārt veikalu “top!” dāvanu kartes 20 eiro vērtībā izlozes rezultātā saņems Bonifācijs no Pelēču pagasta un Dace no Aizkalnes pagasta. 


Preiļu novada domei ir apstiprināts projekta pieteikums “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās”. Domes priekšsēdētājas vietnieka Jura Želvja vadībā izveidota darba grupa. Projektā paredzētas vairākas aktivitātes: aptauja internetā, lai noskaidrotu remigrantu un potenciālo remigrantu vajadzības, papildus finansējums projektiem Preiļu novada domes organizētajā Mazo un vidējo komersantu un saimnieciskās darbības veicēju līdzfinansēšanas konkursā 2020. gadā, konsultācijas Uzņēmējdarbības centrā. Pašvaldības mājas lapā www.preili.lv tiks izveidota informatīvā sadaļa par dzīves un darba iespējām Preiļu novadā, kā arī video filmiņa. Nozīmīga vieta projektā paredzēta semināriem un apmācībām pašvaldības darbiniekiem par remigrāciju,  pašvaldības darbinieku vizītei uz Īriju diasporas informēšanai, Preiļu novada Jauniešu Centra “ČETRI” organizētiem pasākumiem, bet projekta noslēgumā 2020. gada pavasarī plānots informatīvs pasākums Preiļu novada iedzīvotājiem, tai skaitā remigrantiem.


Preiļu novada pašvaldība aicina bērnus un jauniešus piedalīties starptautiskā Latvijas-Ukrainas radošo darbu konkursā “Roku rokā draugu lokā”! Konkursa mērķis: popularizēt mūsdienu jauniešu radošo darbību; veicināt sadarbību starp Latvijas un Ukrainas jauniešiem, kā arī iepazīt Latvijas un Ukrainas valstu kultūru, vēsturi un tradīcijas. Konkursam tiek pieņemti darbi brīvi izvēlētā tehnikā, darbu izmērs līdz 60 x 80 cm. Darbu skaits nav ierobežots. Konkursa darbus vērtēs kompetenta žūrija trijās vecuma grupās: 7 – 10 gadi, 11 -13 gadi, 14 – 18 gadi. Konkursa darbi tiks pieņemti līdz 4. novembrim. Preiļu Mūzikas un mākslas skolā tiks organizēta konkursa radošo darbu izstāde no 18. novembra līdz 18. decembrim. Darbus ijāiesniedz Preiļu mākslas un mūzikas skolā. Konkursa organizatoru kontakti: 29610964.


Un vēl par kultūras pasākumiem:


25. oktobrī plkst. 21:00 JC “ČETRI” diskotēka kopā ar Funky DJ Elegant! 16+. Pasākumā – konkursi, balvas, fotogrāfs! Ieejas maksa 2 EUR.


Preiļu parkā Leģendu nakts notiks jau otro reizi un ikviens aicināts doties izzinošā ekspedīcijā “Dižkoki – parka leģendu glabātāji”. 26. oktobrī plkst. 19 tiekšanās pie Preiļu kapelas, lai vakara gaitā iepazītu Preiļu parku rudenīgās tumsas aizsegā. 

26. oktobrī plkst. 19.00 Saunas tautas namā Tautas mākslas kolektīvu un draugu koncerts “Mārtiņrožu laiks”.

31. oktobrī plkst. 17.30 Jauniešu centrā “Četri” HALLOWEEN AR LABO RAGANIŅU bērniem 7+. Programmā: Preiļu iedzīvotāju Halloween TRADĪCIJU PIEREDZES APMAIŅA, Halloween MASKU UN TĒRPU; MEISTARKLASES UN PREZENTĀCIJAS, DEKORĀCIJU VEIDOŠANA Halloween noskaņās un Mošķu un nelabo būtņu aizgaiņāšana.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ekonomikas ministrs sola publisko iepirkumu likuma "kapitālo remontu"; Izveidota  kas kārtos attiecības ar Lielbritāniju pēc Brexit; un Mākslinieki aicināti pieteikties XXII Starptautiskajam Ledus skulptūru festivālam.


Saeimas Budžeta komisija vakar konceptuāli atbalstīja vairāku valsts iestāžu nākamā gada budžeta pieprasījumus, paredzot līdzekļus gan atsevišķu iestāžu darbinieku algu paaugstināšanai, jaunām štata vietām, gan arī, piemēram, eksprezidenta Raimonda Vējoņa portreta glezniecībai. Valsts prezidenta Egila Levita kancelejas nākamā gada budžets plānots 5,67 miljonu eiro apmērā. Un tas ir par 16,8% vairāk nekā šogad. Prezidenta kanceleja nākamā gada budžetā izvirzījusi vairākas prioritātes. To skaitā ir atalgojuma un darbinieku skaita palielināšana. Pieaugs arī izmaksas komandējumiem.


Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro iecerējis veikt publisko iepirkumu likuma "kapitālo remontu".
Vakar viņš informēja valdību par Ekonomikas ministrijas iecerēm uzlabot publiskos iepirkumus. Nemiro norāda, ka Ekonomikas ministrija un citas atbildīgās ministrijas un iestādes līdz nākamā gada 15.janvārim izstrādās konkrētus risinājumus publisko iepirkumu sistēmas uzlabošanai, tādējādi veicot publisko iepirkumu likuma "kapitālo remontu".


Deputātu domām daloties, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija vakar konceptuāli atbalstīja grozījumu Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā skatīšanu 2020.gada budžeta likumprojektu paketē, kas nozīmē, ka tie tiks vērtēti steidzamības kārtībā. Opozīcijas iebildumi netika ņemti vērā. Jau ziņots, ka likumprojekts paredz par katru iegūto balsi Saeimas vēlēšanās politiskajam spēkam maksāt 4,5 eiro, savukārt viena balss Eiropas Parlamenta un pašvaldības domes vēlēšanās maksātu 0,5 eiro. Papildu tam politiskajai partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā pieci procenti vēlētāju, ikgadēji plānots piešķirt valsts budžeta finansējumu 100 tūkstoši eiro apmērā.


Turpinām ar ārvalstu vēstīm


Eiropas Savienības Brexit sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē vadīs jaunu komandu, kas kārtos attiecības ar Lielbritāniju pēc Brexit, vakar paziņojusi Eiropas Komisija. Plānots, ka Lielbritānija no ES izstāsies 31.oktobrī, kam sekos vismaz 14 mēnešu ilgs pārejas posms, kurā Briselei un Londonai būs jāvienojas par jaunu tirdzniecības līgumu. Barnjē pašreizēja komanda, kas veda sarunas par izstāšanās līgumu, tiks apvienota ar ES Brexit gatavības komandu, izveidojot jaunu darba grupu attiecību veidošanai ar Lielbritāniju. Lēmums par jaunās komandas izveidošanu stāsies spēkā 16.novembrī, neatkarīgi no notikumiem Lielbritānijā.


Ķīnas interneta cenzūras sistēma - tā dēvētais Lielais Ķīnas ugunsmūris - bloķē piekļuvi gandrīz ceturtdaļai akreditēto ārvalstu ziņu vietņu,  paziņojis Ķīnas Ārvalstu korespondentu klubs. Ķīnā bloķēta piekļuve 23% mājaslapu no 215 starptautisko mediju organizācijām, kam ir savi žurnālisti Ķīnā, secinājusi organizācija, kas analizējusi situāciju kopā ar vietni GreatFire.org, kas seko līdzi cenzūrai internetā. Bloķēts 31% ziņu organizāciju, kuri publicējas galvenokārt angļu valodā, kas ir plašākā runātā svešvaloda Ķīnā. Valstī valdošā kompartija agresīvi bloķē vietnes, kā arī tīmekļa un televīzijas saturu un komentārus, kas skar jūtīgus tematus, piemēram, Ķīnas cilvēktiesību problēmas un pārmetumus valdībai. Sistēma bloķējusi arī sociālo tīklu Facebook un Twitter.


Sausuma dēļ Zimbabves lielākajā nacionālajā parkā pēdējo divu mēnešu laikā bada nāvē miruši vismaz 55 ziloņi, vēsta portāls The Guardian. Tiek ziņots, ka daži ziloņi mira, meklējot ūdeni, kamēr citus nogalināja vietējie iedzīvotāji, kad ziloņi, meklējot ēdienu un ūdeni, ieklīda apkārtesošajās dzīvojamajās teritorijās. Kā viens no iemesliem tik daudzu lielo dzīvnieku nāvei ir fakts, ka parkā mitinās vairāk ziloņu, nekā parka kapacitāte atļauj. "Hvanges parks bija domāts 15 tūkstošiem ziloņu, tomēr tagad te mitinās vairāk nekā 50 tūkstoši. Lai izvairītos no vēl vairāk nāvēm, parka pārstāvji ir spiesti rakt dziļurbumus 400 metru dziļumā, kur ūdeni vēl ir iespējams atrast. 

Un vēl

Jelgavā 2020. gadā, no 2. līdz 8. februārim, jau 22. reizi norisināsies Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kas atzinību iemantojis gan Latvijas, gan ārvalstu viesu un mākslinieku vidū. Nākamgad ledus skulptūru festivāla tēma - "Supervaroņi". Mākslinieki pieteikt savu dalību festivālā var līdz 18. novembrim. Mākslinieku iesniegtos pieteikumus izvērtēs žūrijas komisija, izvēloties labāko skiču un ideju autorus.

Atstājiet komentāru