2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Veselības inspekcija sākusi auditu slimnīcās insulta slimnieku lielās mirstības dēļ; Kādu atbalstu piedāvā tautiešiem ārzemēs, kas nolēmuši atgriezties Latvijā; un Cik lielus ienākumus mēnesī vēlētos Latvijas iedzīvotāji?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu un kapitāla tirgus komisija brīna par internetā piedāvātiem nelicencētiem ieguldījumu pakalpojumiem; Kādu ambiciozu mērķi izvirzījusi Eiropas Savienība saistībā ar situāciju uz autoceļiem? un Liepājas Mākslas forumu atklās ar guļošo koncertu

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Samazinājusies valsts nekustamo īpašumu peļņa; Vai iespējams meža sēnes audzēt piemājas meža? un Francijā radīts vīna skeneris.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Veselības inspekcija sākusi auditu slimnīcās insulta slimnieku lielās mirstības dēļ; Kādu atbalstu piedāvā tautiešiem ārzemēs, kas nolēmuši atgriezties Latvijā; un Cik lielus ienākumus mēnesī vēlētos Latvijas iedzīvotāji?


Veselības inspekcijā sākts audits jeb tematiskā pārbaude «Izvērtēt insulta pacientu augstās mirstības iemeslu 30 dienu laikā no diagnozes noteikšanas». Inspekcija auditu veic saskaņā ar tās 2019.gada darba plānu, un šis audits neesot saistīts ar nupat publiski plaši izskanējušo gadījumu, kurā no Rēzeknes slimnīcas ar insulta pazīmēm tika izrakstīta paciente. Strapcāne norāda, ka apkopojums par insulta vienību un stacionārā posma izvērtējuma rezultātiem plānots 2019.gada novembra beigās. Eksperti jau iepriekš pauduši, ka, lai samazinātu augstos priekšlaicīgas mirstības rādītājus Latvijā, nepieciešams palielināt insulta profilakses efektivitāti.


Tikai ar likuma regulējumu nav iespējams iepirkumos izskaust karteļus, uzskata Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile. Problēmas ar karteļiem nav jaunas - tās eksistē tik pat ilgi, cik pastāv tirgus. Gaile norāda, ka šobrīd likumā noteiktais regulējums ir pietiekami plašs, bet tiek atrasti arvien jauni un jauni veidi, kā visus regulējumus apiet. Pēc viņas domām, lai cīnītos ar karteli (...) risinājumiem, pirmkārt, ir jābūt kompleksiem, kā arī diezgan radikāliem. Viņa arī atzīmēja, ka publisko iepirkumu regulējums ļoti lielā mērā aizstāv uzņēmējus.


Ceļu satiksmes drošības direkcijas apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 23,4 miljons eiro, kas ir par 5,5% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt direkcijas peļņa pieauga par 42,9% un bija 1,5 miljoni eiro, liecina CSDD publiskotā informācija. Finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka ieņēmumu ziņā būtiskākā darbības joma CSDD ir transportlīdzekļu tehniskā kontrole, kurā ieņēmumi pieauga par 1,1% salīdzinājumā ar 2018.gada pirmo pusgadu un sasniedza 11,6 miljonus eiro. Otrs apmēra ziņā būtiskākais CSDD ieņēmumu avots ir transportlīdzekļu reģistrācijas pakalpojumu sniegšana, kurā direkcijas ieņēmumi pieauga par 6,6% un sasniedza 5,89 miljonus eiro.


Turpinām ziņas


Saeima, godinot Tautas padomes priekšsēdētāja, Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes 160 gadu jubileju, 27.septembrī aicina Atvērto durvju dienā iepazīt ievērojamā valstsvīra sabiedrisko darbību un politisko karjeru. Čakstem veltītā ekspozīcijā Saeimas nama viesiem būs iespēja tuvāk iepazīt cilvēku, kurš stāvēja pie Latvijas valsts šūpuļa, iestājās par tiesiskumu un iedzīvināja demokrātijas principus. Ekspozīcija tapusi, Saeimai sadarbojoties ar muzeju “Jāņa Čakstes māja”.

No septembra līdz  4. oktobrim, remigrantiem ir iespēja pieteikties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas  un plānošanas reģionu organizētajā konkursā, lai pretendētu uz grantu atbalstu saimnieciskās darbības īstenošanai, attīstībai vai uzsākšanai. Konkurss tiek organizēts jau otro gadu pēc kārtas, lai sniegtu atbalstu remigrantiem saimnieciskās darbības uzsākšanai un īstenošanai. Atbalsts ir īpaši nozīmīgs tiem cilvēkiem, kuri atgriežas Latvijā no ilgstošas prombūtnes un vēlas uzsākt savu saimniecisko darbību, jo tiem ir mazāk iespēju pretendēt un saņemt atbalstu no citām valstī paredzētām atbalsta programmām. Finansējuma apmērs vienam projektam ir līdz 10  tūkstoši eiro.  Plašāk par konkursu lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Arī šogad turpinājusi augt naudas summa, ko iedzīvotāji uzskata par "normālai dzīvei" nepieciešamu, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Šogad jūlijā iedzīvotājiem tika lūgts norādīt, cik, viņuprāt, vajadzētu pelnīt mēnesī, lai varētu normāli dzīvot. Šogad vēlamais ienākumu apjoms mēnesī sasniedzis tūkstoš 466 eiro, būtiski pārsniedzot pērnā gada rezultātu un sasniedzot vēsturiski augstāko rezultātu.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00



Zemnieku saimniecība “Kalvāni” plāno ieguldīt 189 tūkstoši eiro putnu kūts celtniecībā, liecina informācija Iepirkumu biroja mājaslapā. Konkursā starp četriem pretendentiem par uzvarētāju atzīta kompānija “Preiss būve”.  Investīciju projektu plānots īstenot līdz 2021. gada 1. februārim “Pumpenēs”, Ogres novadā, piesaistot finansējumu no Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstība pasākuma.

Valsts pētījumu programmas projekts “DemoMig” un Zemgales plānošanas reģions aicina uz “Reģionālo ideju darbnīcu: Zemgales demogrāfiskais portrets”, kas 24. septembrī notiks Bauskas novada Ceraukstē, atpūtas kompleksā ROŽMALAS. Reģionālās ideju darbnīcas ieguvumi balstās uz pētnieku, reģiona iedzīvotāju, pašvaldību pārstāvju un uzņēmēju diskusiju un vajadzību apzināšanu. 

Vietējās pašvaldības sodīs īpašniekus, kuri, sākot no 2014. gada 1. novembra, nopirkuši lauksaimniecībā izmantojamu zemi, kuru pēc tam neizmanto lauksaimniecībā. To paredz Saeimā iesniegtie likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” grozījumi, kurus Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija jau atbalstījusi pieņemšanai pirmajā lasījumā. 
Pēc Valsts zemes dienesta (VZD) datiem, lauksaimniecībā izmantojamā zemes kopplatība ir 2,28 miljoni hektāru. Savukārt pēc Zemkopības ministrijas atzinuma no lauksaimniecībā izmantojamās zemes kopplatības tika apstrādāti un izmantoti lauksaimniecībā vien 1,56 miljoni hektāru.

Turpinām ziņas

Šovasar Kokneses parkā tika uzstādītas 12 jaunas virzienu norādes, 7 informācijas stendi pie dažādiem apskates objektiem, t.sk., pie jaunā Pērses ūdenskrituma atveida, Kokneses muižas jaunajām pils drupām un koka skulptūras "Mūžībai", Jāņa vārtiem, piemiņas akmens "Pērses meitene", Tējas namiņa – lapenes, Jāņa jeb zviedru kapiem un Brāļu kapiem, kā arī tika uzstādītas 3 parka shēmas parka teritorijā. Parka infrastruktūra  pilnveidota pārrobežu Latvijas – Lietuvas programmas 2014.-2020.gadam projektā "Aizraujošs ceļojums muižu parkos četros gadalaikos". 

Kokneses novada dome  augustā pieņēma lēmumu "Par Kokneses novada attīstības programmas 2020.-2026.gadam 1. redakcijas apstiprināšanu un projekta nodošanu publiskai apspriešanai". Sabiedriskās apspriede notiks 19. septembrī plkst. 16., Kokneses tūrisma informācijas centrā. Publiskās apspriešanas termiņš tiek noteikts no  septembra līdz 4. oktobrim. Ar Kokneses novada attīstības programmu var iepazīties pašvaldības mājaslapā vai uz vietas pašvaldībā. Rakstiskus ierosinājumus un priekšlikumus par Attīstības programmas projekta redakciju iespējams iesniegt līdz 4.oktobrim.

Un vēl

Dzejniekam Jānim Peteram šogad svin apaļu jubileju, tāpēc šo dzejas dienu Krustpils novada Zīlānos svinēs viņa zīmē. Dzejas dienu pasākums norisināsies 13. septembrī Zīlānos plkst.18.  Ar muzikālu programmu  viesosies  Santa Sāre. Programmā skanēs Jāņa Petera dzeja un dziesmas ar viņa tekstiem. Jau ziņots, ka Zīlānos paredzēts izveidot  “Mazās Māras lielo notikumu parku”. Krustpils novadā ir Māras māja un brīvdabas estrāde Mārdadzis un būs arī Mazās Māras parks, kurā apstādījumi veidosies lēnām, saistīti ar kādu svarīgu notikumu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu un kapitāla tirgus komisija brīna par internetā piedāvātiem nelicencētiem ieguldījumu pakalpojumiem; Kādu ambiciozu mērķi izvirzījusi Eiropas Savienība saistībā ar situāciju uz autoceļiem? un Liepājas Mākslas forumu atklās ar guļošo koncertu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija brīdina par Bulgārijas "Dream Equity Ltd" tīmekļa vietnē www.investingcapital.com piedāvātiem nelicencētiem ieguldījumu pakalpojumiem. Komisija norāda, ka minētajam pakalpojumu sniedzējam nav tiesību nodarboties ar ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakus pakalpojumu sniegšanu Latvijā. Gadījumā, ja ir nodarīti zaudējumi vai aizdomas par krāpšanu, komisija aicina vērsties Valsts policijā. Iedzīvotājiem, kuri nav profesionāļi finanšu pakalpojumu jomā, bet vēlas veikt ieguldījumus, komisija rekomendē doties uz banku vai ieguldījumu brokeru sabiedrību, kas saņēmušas attiecīgu licenci vai darbības atļauju.

 Ceturtdien, 12.septembrī, Daugavpils dome lems par izstāšanos no Latvijas Pašvaldību savienības. Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš norāda, ka katru gadu pašvaldība pārskaita pašvaldību savienībai  70  līdz 80  tūkstoši eiro, un pašlaik domes priekšsēdētājs neredzot nevienu argumentu, lai pilsēta turpinātu darboties šajā organizācijā. Viņš arī uzsvēra, ka situācijā, kad kuluāros cīņa par valsts finansējumu notiek pēc principa "katrs pats par sevi", darīs to atklāti pats. Lēmums konceptuāli esot atbalstīts no citiem deputātiem, bet apstiprināt to plānots ceturtdien.

Ja Lielbritānija Eiropas Savienībai vēlreiz lūgs atlikt Brexit termiņu, šo lūgumu nevajadzētu uzreiz noraidīt, bet gan izvērtēt, uzskata Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš atzīst, ka Brexit kontekstā patlaban ir ļoti daudz neskaidrību un situācija ir neordināra. Rinkēvičs atgādina, ka Ārlietu ministrija jau jūlija beigās aicināja Latvijas iestādes aktualizēt savus rīcības plānus bezvienošanās Brexit gadījumam. Tāpat svarīgi esot Lielbritānijā dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem laicīgi reģistrēties Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas mājaslapā, lai sakārtotu savas attiecības ar mītnes zemi atbilstoši valdības prasītajam.

Turpinām ziņas

26. septembrī Eiropā katru gadu atzīmē dienu bez bojāgājušajiem uz ceļiem. Tajā Eiropas valstīs notiek dažādi satiksmes drošībai veltīti pasākumi, kuru kopējais mērķis ir samazināt ceļu satiksmē bojā gājušo skaitu. ES ir izvirzīts ambiciozs uzdevums līdz 2050. gadam sasniegt nulli sadaļā par bojāgājušajiem uz ceļiem. 

Eiropai ir nepieciešams transformēt savu zemkopības sektoru, brīdinājusi Eiropas Vides aģentūra (EEA). Tiek norādīts, ka klimata pārmaiņu dēļ, it īpaši Dienvideiropā var samazināties graudu raža, kas, savukārt, var izraisīt cenu kāpumu pārtikai, vēsta “Euronews”.  Komisijas ziņojumā teikts, ka sliktākā iespējamā scenārija gadījumā, dažādu kultūraugu, kā piemēram, kviešu, kukurūzas un cukurbiešu raža Dienvideiropā līdz 2050. gadam varētu samazināties pat par 50%, salīdzinot ar šo gadu.  Ziņojumā ir teikts, ka “kopumā Eiropas Savienībā ēdiena industrija ir drošībā, taču jārēķinās, ka arvien pieaugošais pieprasījums atstās sekas uz ēdiena cenām – tās, visticamāk, tuvāko desmitgažu laikā pakāpeniski pieaugs.”


Un vēl

27. septembrī plkst. 19.00 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” atklās mūsdienu mākslas festivālu “Liepājas Mākslas forums” ar vēl nepieredzētu notikumu. Mortona Feldmana (Morton Feldman) skaņdarbu “Crippled Symmetry” varēs klausīties guļus stāvoklī. Krēslu rindu vietā koncertzālē būs izvietoti paklāji un spilveni, lai klausītāji relaksēti izbaudītu smalkā amerikāņu minimālista Feldmana meditatīvo mūziku. To atskaņos trijotne no slavenās beļģu kamermūzikas apvienības “Het Collectief”. “Mortona Feldmana darbs “Crippled Symmetry” (“Nesimetriskā simetrija”), ko dzirdēs Liepājas Mākslas foruma atklāšanas koncertā, ir komponista meditatīvi eksistenciāla atbilde mūsdienu dzīves steidzamībai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Samazinājusies valsts nekustamo īpašumu peļņa; Vai iespējams meža sēnes audzēt piemājas meža? un Francijā radīts vīna skeneris.

Valsts īpašumu apsaimniekotājs VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 19,1 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 0,7% vairāk nekā 2018.gada pirmajā pusgadā, un guva 2,7 miljonu eiro peļņu, kas ir 1,8 reizes mazāka nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma pusgada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pirmā ceturkšņa apgrozījums ir par 1% jeb 0,11 miljoniem eiro mazāks nekā plānotais. Savukārt peļņas samazinājums salīdzinājumā ar 2018.gada pirmo pusgadu tiek skaidrots ar nekustamo īpašumu maksājamā nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu par 1,24 miljoniem eiro, apsaimniekošanas izmaksu kāpumu par 0,53 miljoniem eiro un citiem augušiem izdevumiem.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemērojusi kādam karavīram piespiedu darbu par nolaidīgu dienesta pienākumu pildīšanu un likusi viņam samaksāt Militārajai policijai 4 tūkstoši 417 eiro lielu kompensāciju. Apsūdzētajam piemērots 300 stundu piespiedu darbs. Neminot amatus, prokuratūrā aģentūrai LETA skaidroja, ka bijušais Nacionālo bruņoto spēku karavīrs apsūdzēts par to, ka viņš, "būdams materiāli atbildīgā amatpersona, laikā no 2009. gada 27. janvāra līdz 2015. gada 12. novembrim pieņēma atbildīgā glabāšanā NBS materiālās vērtības, bet nolaidīgi pildīja dienesta pienākumus, nodarot būtisku kaitējumu". Apsūdzības detaļas prokuratūrā neatklāja.

Kolumbijā notikušajā samitā delegāti no Brazīlijas, Kolumbijas, Peru, Ekvadoras, Bolīvijas, Gajanas un Surinamas parakstja paktu par lietus mežu aizsardzību. Kā vēsta Kolumbijas prezidents Ivans Duke, valstis pastiprinās sadarbību pret atmežošanas cēloņiem, tādiem kā nelegālā kalnrūpniecība, nelegālā mežu izciršana lauksaimniecības platību ierīkošanai un narkotiku kontrabanda. Pakts arī paredz informācijas tīkla izveidi katastrofu novēršanai, pastiprinātu atmežošanas novērošanu no satelītiem, izpētes un izglītošanas veicināšanu un pamatiedzīvotāju pastiprinātu iesaisti lietusmežu ilgtspējīgā izmantošanā.

Turpinām ziņas

Bekas pusdienās no sava personīgā sēņu dārza. Izrādās, ka ir iespējams meža sēnes audzēt piemājas mežā. Latvijas Dabas muzejā norāda, ka noteiktā vidē meža sēņu ieaudzēšana var izdoties. Šādi bekas audzē Modra no Varakļāniem. Sieviete portālam DELFI stāsta, ka daudzus gadus mežā izber sēņu atliekas, un sēnes šajā vietā "aug griezdamās un bieži glītās rindiņās".  Latvijas Dabas muzejā mikoloģe Inita Dāniela nenoliedz, ka sēnes ir iespējams ieaudzēt. Viņa norāda, ka baravikas un apšubekas ir mikorizas sēnes, un tas nozīmē, ka priekšnoteikums sēņu izaugšanai ir, ja blakus ir konkrēta koka suga. Ja tā ir egļu baravika, tā aug zem eglēm. Ja tā ir priežu baravika, tad zem priedēm, ja parastā apšu beka, tad tikai zem apsēm, ja dzeltenbrūnā apšubeka, tad kopā ar bērzu.

Pētera Barisona Aizkraukles Mūzikas skolas direktora amatam pieteikušies septiņi kandidāti. Pretendentu atlases komisijas vadītājs Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Einārs Zēbergs informē, ka uz pārrunām tika uzaicināti divi: viens ir no Aizkraukles, otrs — no cita novada, taču viņu personības publiskošanai netiek atklātas. Iespējams, notiks vēl vienas pārrunas. Komisija lēmumu pieņemšot ne agrāk kā pēc 19. septembra. Kā jau informējām, skolas direktore Lilita Dzilna savu amatu pēc pašas vēlēšanās atstāja jūlija beigās un no 1. augusta mūzikas skolas direktora pienākumus pilda līdzšinējā vietniece Daina Delvere.  

Un vēl

Francūži radījuši īpašu vīna skeneri, kas iepērkoties ļauj ātri un viegli noteikt vīna veidu. Šī mazā ierīce ļauj noteikt vīna veidu un tā iezīmes. Skeneris ir jāiemērc vīna glāzē, un vien triju sekunžu laikā tas spēj pabeigt analīzi - noteikt vīna stiprumu, sastāvā esošās vielas, dzidrumu un pat to, kā vīns ir darināts. Vadoties no šiem parametriem, skeneris spēj noteikt, kas atrodas glāzē. Tas palīdz ne tikai izvēlēties labāko vīnu, bet arī noteikt, vai vīna pudeles marķējums atbilst tā saturam jeb atpazīt, ja vīns ir viltots. 

Atstājiet komentāru