2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 9.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas iesaistīti būvnieku karteļa lietas sešiniekā? Jēkabpils dome atkārtoti lemj par 2020.gada budžeta prioritātēm; un Pētījumā noskaidrots, kas varētu būt Lohnesa ezera briesmonis.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai valdībai izdosies vienoties par nākamā gada budžetu? Veterinārārsti brīdina par bīstamu suņu slimību; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā strauji palielinās piešķirto darba atļauju skaits; Līdz oktobrim meklēs risinājumus iepirkumu procedūras uzlabošanai; un Vai Latvijas tēvi vēlas pavadīt laiku ar saviem bērniem?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas iesaistīti būvnieku karteļa lietas sešiniekā? Jēkabpils dome atkārtoti lemj par 2020.gada budžeta prioritātēm; un Pētījumā noskaidrots, kas varētu būt Lohnesa ezera briesmonis.


KNAB paziņojis, ka tā dēvētajā “būvnieku kartelī” iesaistītas sešas personastika aizturētas divas personas, bet tās vēlāk atbrīvotas. No Latvijas televīzijas raidījuma "de facto" zināmā izriet, ka šīs personas varētu būt sekojošas. Bijušie "Skonto būves" īpašnieki Guntis Rāvis un Ivars Millers. Trešais varētu būt "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs. Lai gan pats noliedzis statusu lietā, sešiniekam būtu pieskaitāms "Arčers" un "Binders" līdzīpašnieks Armands Garkāns, kā arī bijušais būvuzņēmējs Māris Martinsons. Starp minētajiem esošajiem un bijušajiem būvuzņēmējiem kā vienīgais ir politiķis no Jaunās Vienotības - Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.


Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, kas paredzēta 31. oktobrī, nevar atlikt. Tā paziņojis Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns. Radio raidījumā ministrs izteicās, ka pašreizējos apstākļos Francija neatbalstītu vēl vienu pagarinājumu, jo negrib "iet tam cauri ik pēc trim mēnešiem". Viņš arī bilda, ka nav redzējis alternatīvus risinājumus, ko briti varētu piedāvāt pašreizējā izstāšanās līguma vietā.


Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien saņēmis kārtējo triecienu, jo par savu atkāpšanos, protestējot pret viņa breksita stratēģiju, paziņojusi nodarbinātības un pensiju ministre Embera Rada. Rada paziņojusi arī par izstāšanos no konservatīvo frakcijas parlamentā.

Suņi, kaķi un pat tādi dzīvnieki kā seski šķērso robežas viscaur Eiropā, pateicoties Eiropas Savienības 2000. gadā ieviestajai dzīvnieku pasu shēmai. Tagad, kad pieaug bezvienošanās "Brexit" iespējamība, apdraudētas arī dzīvnieku tiesības brīvi ceļot. Katru gadu uz Eiropu no Lielbritānijas ceļo aptuveni 250 tūkstoši kaķu un suņu.

Turpinām ziņas


Jēkabpils domes sēdē 5.septembrī pašvaldības deputāti atkārtoti lēma par budžeta prioritātēm 2020.gadam, veicot grozījumus jau pieņemtajā lēmumā un atjaunojot iepriekš opozīcijas izbalsotos prioritāšu punktus, kā arī noraidot tās piedāvāto prioritāti -– Jaunatnes stratēģijas ieviešana. Par prioritātēm noteikta: Eiropas Savienības fondu finansēto projektu realizācija atbilstoši laika grafikam; Sporta infrastruktūras attīstība; Pilsētas ielu tīkla kvalitātes uzlabošana; Atbalsts ģimenēm ar bērniem, veicot preventīvo darbu, sniedzot psihosociālu un materiālu atbalstu, nodrošinot bērniem drošu, atbalstošu vidi; Viedās pilsētas (Smart City) risinājumu koncepcijas izstrāde. Plašāk par Jēkabpils domes 2020.gada budžeta prioritāšu pieņemšanu lasiet portālā radio1.lv.


Sestdien Jēkabpils novada Ābeļu pagastā glābēji palīdzējuši no purva izkļūt četriem cilvēkiem. Sestdien ap trijiem dienā glābēji tika izsaukti uz Ābeļu pagastu, kur četri cilvēki bija apmaldījušies purvā. Notikuma vietā, izmantojot automašīnas skaņas signālu un uzturot telefona sarunu ar cilvēkiem, viņiem tika norādīts pareizais virziens izejai no purva. Dienests aicina iedzīvotājus, dodoties mežā vai purvā, neaizmirst par drošību. “Ja esat apmaldījies purvā, meklējot atpakaļceļu, rūpīgi pārbaudiet ik vietu, kur plānojat spert soli un vislabāk to ir darīt ar garāka koka palīdzību. Ja tomēr iekrītat purvā vai akacī, tad tikai mierīgas un apdomātas darbības palīdzēs izglābties.

Un vēl

Lohnesa ezera briesmoni meklē jau gadsimtiem ilgi. Lai arī pastāv vairāk nekā 1000 ziņojumu par to, ka redzēts Lohnesa briesmonis, pagaidām neeksistē zinātniski pētījumi, kuros būtu sniegti kādi pierādījumi par briesmoņa eksistenci. Tāpēc pētnieku komanda ķērās klāt Lohnesa briesmoņa jeb Nesijas meklējumiem, izmantojot vides DNS kolekciju. Pētnieki secinājuši, ka ezerā eksistē ļoti zīmīgs zušu DNS daudzums. Zinātnieku iegūtie dati gan neatklāj to izmēru, bet lielais DNS daudzums liecina, ka tur varētu eksistēt gigantiski zuši un, iespējams, leģendārā Nesija ir milzu zutis. Pagaidām zinātnieki vēl nav izdarījuši nopietnus secinājumus, jo nepieciešams visu izpētīt rūpīgāk, tomēr šis pagaidām ir nozīmīgākais atklājums par to, kas īsti varētu būt Nesija.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


No šodienas, 9.septembra, Zasas vidusskolā darbu sāk jauna direktore – Arnita Pore. Jau ziņots, ka Jēkabpils novada pašvaldība augusta sākumā izsludināja kon kursu uz Zasas vidusskolas direktora vakanci. Šāds lēmums tika pieņemts, ja iepriekšējā direktore Olita Spēka uzteica darba attiecības ar pašvaldību. Jēkabpils novada pašvaldība informē, ka bija saņemti trīs pieteikumi. Par piemērotāko kandidātu tika atzīta Arnita Pore, kura līdz šim strādāja Krustpils pamatskolā par direktora vietnieci izglītības jomā. 


Šis ir pēdējais mācību gads Sunākstes pamatskolas 26 skolēniem šajā skolā. Šogad 9. klasē mācās trīs audzēkņi, 8.tajā — divi. Tāpēc daudzas mācību stundas notiek kopā. Vēl mazāk — tikai viens bērns — ir 1. klasē. Jaunjelgavas novada dome 2018. gada beigās nolēma no 2020. gada 1. septembra slēgt Sunākstes pamatskolu. Par spīti pesimistiskajai nākotnei, sunākstieši pēdējo reizi svinēs apaļo skolas jubileju. 19. oktobrī uz skolas 140. darbības gada jubileju aicināti visi absolventi.


Arī jaunajā mācību gadā Kokneses novada daudzbērnu, maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu bērniem, kuri apmeklē bērnudārzus, ir iespēja saņemt pašvaldības apmaksātu ēdināšanu šajās iestādēs. Savukārt Kokneses vidusskolā saskaņā ar Kokneses novada domes saistošajiem noteikumiem par sociālās palīdzības pabalstiem brīvpusdienas skolā tiek piešķirtas 10.—12. klases audzēkņiem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm. Lai audzēkņi saņemtu atbalstu, vecākiem sociālajā dienestā jāiesniedz atbilstošs iesniegums.


Turpinām ziņas


Ņemot vērā Labklājības ministrijas lēmumu par ģimenes aprūpes centra "Saulstari" darbības apturēšanu, Salas novada dome, lai arī ministrijas lēmumu apstrīdējusi, likvidēs ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem. Jau ziņots, ka labklājības ministrija jūnija sākumā "Saulstarus" izslēgusi no Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistra, un dome lēmumu pārsūdzējusi. Apstrīdēšanas iesnieguma izskatīšanas termiņš pašlaik noteikts 15.novembris. Septembra beigās tiks uzteiks darbs aptuveni 20 centra darbiniekiem. Bērnu namu "Saulstaros" atjaunot nav plānots, bet nākotnē, īstenojot deinstitucionalizācijas projektu, centrā tiks sniegts atelpas brīža pakalpojums, savukārt bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pakalpojumi tiks sniegti Biržos.


Bijusī prokurore Diāna Bebre-Kondrāte, kura izraisījusi avāriju, atteikusies no alkohola koncentrācijas pārbaudes un vēlāk atlaista no prokuratūras, šovasar kļuvusi par Skrīveru novada pašvaldības sociālā aprūpes centra "Ziedugravas" direktori. Bebre-Kondrāte joprojām nav apmierināta ar savu atlaišanu, un pašlaik viņa prasība par atjaunošanu prokurores amatā atrodas Augstākajā tiesā, jo abas iepriekšējās instances viņas prasību noraidījušas. 


Un vēl


Līvānos jau vairākus gadus tiek veidoti tematiskie soliņi. Jaunākais no tiem uzstādīts pie Līvānu Uzņēmējdarbības atbalsta centra un ir veltīts Līvānu novada uzņēmējiem. Soliņa izveidei iniciatīvas grupa “Mēs par nākotni” Līvānu novada pašvaldības rīkotajā Mazo grantu projektu konkursā ieguva finansējumu - 800 eiro, pārējos līdzekļus iniciatīvas grupa ieguldīja no savas puses. Soliņu veidoja mākslinieks Mārtiņš Markots. 


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai valdībai izdosies vienoties par nākamā gada budžetu? Veterinārārsti brīdina par bīstamu suņu slimību; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku šonedēļ?


Jaunās konservatīvās partijas (JKP) iebildumu dēļ valdība pagājušajā piektdienā nevarēja izskatīt informatīvo ziņojumu par nākamā gada, kā arī vidēja termiņa trīs gadu valsts budžeta prioritātēm, par kurām koalīcijā jau bija panākta vienošanās. Dienu iepriekš valdības partijas bija nolēmušas Liepājas cietuma būvniecību uzsākt 2022. gadā, nevis nākamgad, kā to rosināja tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Taču piektdien JKP ministrus panāktais kompromiss vairs neapmierināja un, izmantojot sadarbības līgumā paredzētās tiesības, JKP aicināja budžeta prioritāšu izskatīšanu atlikt uz nedēļu. Tas faktiski nozīmē diskusiju par tām atklāt no jauna, jo, nepanākusi Liepājas cietuma būvniecības drīzāku uzsākšanu, tagad JKP vēlas partneru atbalstu citām savām interesēm, ieskaitot minimālās algas celšanu līdz 500 eiro.


Par nākamā gada budžetu esošajai valdībai, visticamāk, tomēr izdosies vienoties un tā nekritīs, prognozēja sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis. Viņš vērtēja, ka līdzšinējās sarunas par budžetu ir politisko partiju "ļoti cieta kaulēšanās". Rajevskis pauda pārliecību, ka saistībā ar nākamā gada budžetu valdība tomēr nekritīs, jo, gāžot esošo valdību, Latvijas politisko partiju zaudējumi varētu būt lielāki nekā ieguvumi.

Lai nodrošinātu demogrāfijas veicinošu pasākumu īstenošanu, realizējot jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu celtniecības projektus, plānots nodrošināt atsevišķu aizņemšanās limita palielinājumu pašvaldībām, liecina Finanšu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par fiskālās telpas pasākumiem un izdevumiem prioritārajiem pasākumiem valsts budžetam 2020.gadam un ietvaram 2020.-2022.gadam. Ziņojumā skaidrots,  lai demogrāfijas politika būtu efektīva, tai jābalstās uz kompleksas pieejas, pēctecīguma un elastīguma principiem. Tāpēc būtu jānodrošina komplekss un paredzams atbalsts ģimenēm, īpaši bērnu pieskatīšanas un izglītības jomā. Darba tirgum būtu jābūt elastīgam, lai sievietes varētu tajā atgriezties bez problēmām.

Turpinām ziņas

Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina suņu īpašniekus ievērot augstāko piesardzības līmeni, jo Norvēģijā konstatēta nezināma slimība, no kuras bojā gājuši vairāki desmiti suņu. Kamēr atbildīgajiem dienestiem nav izdevies noteikt saslimšanas cēloni, veterinārārsti aicina Latvijas sabiedrību ievērot augstāko piesardzības līmeni. Ja saimnieks sunim novēro vemšanu un caureju, ir nekavējoties jādodas pie sava veterinārārsta. Norvēģijas veterinārais dienests vairākiem suņiem esot veicis pēcnāves diagnostiku un noņēmis analīzes, lai noskaidrotu, kas izraisa slimības uzliesmojumu. Atbildes tiek cerēts saņemt šonedēļ.

Šī gada sezona Latvijas biškopībā esot padevusies vidēji laba, kad no vienas bišu saimes tiek ievākti vidēji 25-30 kilogrami medus. Latvijas Biškopības biedrība norāda, ka medus šogad ir garšīgs un izceļas ar šķirņu dažādību. Lielražotājiem, kas gatavo produkciju eksportē, situāciju gan sarežģījusi lētā medus ieplūšana Eiropā caur Ukrainu. Biškopības biedrība norāda, ka situācija tirgū visu laiku mainās, un pauž cerību, ka biškopji nesamazinās bišu saimju skaitu.

Un vēl


Šonedēļ Latvijā pakāpeniski pazemināsies gaisa temperatūra, sestdien un svētdien laiks kļūs rudenīgi vēss, liecina sinoptiķu prognozes. Otrdien Vidzemē un Latgalē vēl gaidāms līdz +26 grādiem silts laiks, pūtīs brāzmains dienvidaustrumu vējš un vietām Latvijā īslaicīgi līs. Nedēļas vidū ar brāzmainu dienvidrietumu vēju ieplūdīs vēsāks gaiss, daudzviet uzlīs, stiprāki nokrišņi gaidāmi Kurzemē. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi nedēļas aukstākā diena būs svētdiena, kad gaisa temperatūra nepakāpsies augstāk par +11..+15 grādiem, savukārt naktīs termometra stabiņš vietām var tuvoties nulles atzīmei. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka mežos vietām saglabājas augsta ugunsbīstamība.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā strauji palielinās piešķirto darba atļauju skaits; Līdz oktobrim meklēs risinājumus iepirkumu procedūras uzlabošanai; un Vai Latvijas tēvi vēlas pavadīt laiku ar saviem bērniem?


Latvijā strauji palielinās piešķirto darba atļauju skaits, sasniedzot vēl nebijušu apjomu. Šogad viesstrādniekiem izsniegts jau 9 tūkstoši 738 darba atļauju – tas ir gandrīz tikpat cik pērn visa gada laikā. Vienlaikus gan secināts, ka Latvijas darba devēji savos centienos piesaistīt darbaspēku no ārzemēm ir sliktākās pozīcijās nekā uzņēmēji no kaimiņvalstīm. Tur nosacījumi viesstrādnieku aicināšanai ir izdevīgāki. Attiecīgi tas pasliktina Latvijas uzņēmēju konkurētspēju.

Iekšējās drošības biroja sāktajā izmeklēšanā saistībā ar Latvijas austrumu robežas izbūvi izmeklētājus interesē uz Krievijas robežas uzbūvētais žogs, kas neatbilstot līgumā paredzētajam, kurā esot izmantoti lētāki materiāli un kas neesot nostiprināts atbilstoši projektam, taču par to maksātas līgumā paredzētās summas, vēsta raidījums “Nekā personīga”, pieļaujot, ka izmeklētājiem ir aizdomas, ka pazuduši vairāki miljoni eiro. 

Jau ziņots, ka bijušo robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru un ceļubūves firmas “Igate” valdes priekšsēdētāju un līdzīpašnieku Māri Peilānu tur aizdomās par nelikumībām austrumu robežas būvniecībā, kur “Igate” uzvarējusi 40 miljonus vērtos iepirkumos.

Grieķijai piederošajās salās Vidusjūrā atkal ieradušies vairāki simti nelegālo imigrantu, kas no Turcijas cenšas iekļūt Eiropas Savienībā (ES). No sestdienas rīta līdz svētdienas pusdienlaikam Grieķijai piederošajās salās Rodā, Kalimnā, Samā, Lerā un Kosā ieradušies jau 332 nelegālie imigranti. Lesbā, Hijā, Samā, Lerā un Kosā iekārtotās imigrantu reģistrācijas nometnes paredzētas aptuveni 6 tūkstoši 300 iemītniekiem, taču jau tagad tur izvietoti vairāk nekā 20 tūkstoši nelikumīgo ieceļotāju.  Jaunā konservatīvā Grieķijas valdība, kas nāca pie varas jūlijā, paudusi apņēmību paātrināt pieteikumu izskatīšanu un tos imigrantus, kas atraidīti, nekavējoties nosūtīt atpakaļ uz Turciju.

Turpinām ziņas

Šodien eksperti Satiksmes ministrijā Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā sprieda par elektriskajiem skrejriteņiem satiksmē. Tās laikā eksperti meklēja risinājumus tam, lai elektriskie skrejriteņi neradītu papildu riskus satiksmes drošībai gan to lietotājiem, gan citiem satiksmes dalībniekiem, jo īpaši gājējiem. Eksperti vērtēja, vai pieļaujamais maksimālais braukšanas ātrums ar elektriskajiem skrejriteņiem būs 20 vai 25 kilometri stundā, vai ar tiem būs atļauts pārvietoties pa velosipēdiem paredzēto infrastruktūru vai pa gājēju ietvēm gājēju ātrumā, vai ar šiem braucamrīkiem varētu ļaut piedalīties ceļu satiksmē no 12 vai 14 gadu vecuma. 


Ministru prezidents Krišjānis Kariņš vienojies ar vairākām ministrijām un valsts iestādēm līdz oktobrim meklēt iespējamos risinājumus iepirkumu procedūras uzlabošanai, nodrošinot nodokļu maksātāju naudas nepārmaksāšanu. Kā ziņots, KNAB pagājušajā nedēļā paziņoja, ka birojs kopīgi ar konkurences padomi veica tiesas sankcionētas, neatliekamas izmeklēšanas darbības, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos.


Un vēl


Lielākā daļa jeb 65% vīriešu piekrīt, ka vēlētos pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem, liecina nodibinājuma "Centrs Dardedze" veiktā aptauja. Tāpat aptaujas dati liecina, ka 65% aptaujāto vīriešu piekrituši, ka vēlētos pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem, 59% respondentu - ka tēva loma ir viena no vislabākajām pieredzēm, ko var piedzīvot vīrietis. Vēl 38% respondentu piekrīt, ka ar bērniem ir vērts sākt kaut ko kopā darīt, kad viņi sākuši staigāt, runāt un ir kļuvuši prātīgāki, savukārt 21% tēvu piekrīt, ka tēva galvenais uzdevums ir rūpēties, lai ģimenē netrūktu naudas.
Jau ziņots, ka svētdien Latvijā tika svinēta tēva diena.

Atstājiet komentāru