2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas turpmāk būs jāspēj operatīvajiem dienestiem, saskaņā ar Eiropas Savienības tiesas lēmumu?  Jēkabpilī Sēļu sētā svinēs ražas svētkus; un Septembri pasludina par dzelzceļa drošības mēnesi.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils Pils rajonā par teju 8% augs maksa par siltumu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās un nākamnedēļ.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Minimālo algu plāno paaugstināt no 2021.gada;  Preiļos uzņēmējdarbības attīstībai par 1,3 miljoniem eiro būvēs intervences noliktavu; un Nākamnedēļ Vīpē norisnāsies grāmatu svētki.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas turpmāk būs jāspēj operatīvajiem dienestiem, saskaņā ar Eiropas Savienības tiesas lēmumu?  Jēkabpilī Sēļu sētā svinēs ražas svētkus; un Septembri pasludina par dzelzceļa drošības mēnesi.


Eiropas Savienības Tiesa vakar noteica, ka policijai, ugunsdzēsības un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestiem jāspēj noteikt zvanītāja atrašanās vietu visos gadījumos, kad piezvanīts uz ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112, neatkarīgi no tā, vai telefonam ir SIM karte. Tiesa šādu lēmumu pieņēmusi pēc vardarbīgā nozieguma Lietuvā 2013.gada septembrī, kad Panevēžā tika nolaupīta, izvarota un dzīva sadedzināta meitene, kura desmit reizes zvanīja uz numuru 112, bet zvanu centrs nenoteica viņas atrašanās vietu un meiteni neizdevās izglābt no nāves. Tiesa norādīja, ka gadījumā, ja pastāv tieša cēloņsakarība starp valsts paviršību ES noteikumu īstenošanā un kaitējumu, kas tā rezultātā noticis, valsts var tikt saukta pie atbildības. Lieta tagad nodota atpakaļ Lietuvas tiesai sprieduma pieņemšanai.


Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzdevis labklājības ministrei Ramonai Petravičai un satiksmes ministram Tālim Linkaitam kopīgi rast risinājumu valsts pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādes izmaksu sadārdzinājuma kompensēšanai. Kariņš aicinājis izvērtēt iespēju rast finansējumu Labklājības un Satiksmes ministriju iekšējos resursos.  Kā ziņots, no 2020.gada "Latvijas pasts" noteiktā maksa par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā būs 4,88 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā šobrīd, bet no 2021.gada par šo pakalpojumu būs jāmaksā 5,28 eiro.


Krievija sakarst divarpus reizes straujāk nekā pārējā pasaule, paziņojusi Krievijas Vides ministrija. Pēdējie četri gadi bijuši karstākie kopš globālās temperatūras reģistrēšanas uzsākšanas, teikts ziņojumā ministrijas mājaslapā. Kopš 1976.gada Krievijā temperatūra vidēji kāpusi par 0,47 grādiem pēc Celsija desmitgadē, norādīts ziņojumā. Viens no galvenajiem klimata pārmaiņu veicinātājiem ir siltumnīcefekta gāzu koncentrācijas pieaugums.


Turpinām ziņas


Nākamnedēļ, 14. septembrī pulksten 12 visus aicina uz Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļu „Sēļu sēta”, lai kopīgi svinētu jau par tradīciju kļuvušo “Ražas dienu”. Jo īpaši tiks gaidītas ģimenes ar bērniem. Mazus un lielus apmeklētājus priecēs Jēkabpils Bērnu un Jauniešu centra tautas deju kolektīvs „Ābolēni” un bērnu vokālais ansamblis „Dziesmiņa”. “Ražas dienā” ciemosies arī Krustpils novada Kūku pagasta teātra draugu kopa „PATAPA” ar izrādi bērniem par trim sivēntiņiem. Pasākuma laikā būs pieejamas dažādas darbnīcas gan lieliem, gan maziem.  Svētkos būs piejama tīršķirnes trušu un putnu apskate no saimniecības „Karlīnas”, kā arī rudens ražas veltes no dažādām saimniecībām. Ieeja pasākumā ir bezmaksas.

Jersikas pagasta iedzīvotāju iniciatīvas grupa, pateicoties Viduslatgales pārnovadu fonda un Līvānu novada domes projekta “Iedzīvotāji veido savu vidi 2019” finansiālajam atbalstam, realizēja projektu “Krucifiksa apkārtnes sakopšana Jersikā”. Apkārt krucifiksam tika iestādīts spireju dzīvžogs, izveidota puķu dobe, nolakots krusts, izgatavoti un izvietoti četri soliņi, sakopta un pilnveidota sabiedriski pieejama teritorija. Šīs nedēļas sākumā, 2. septembrī Madaliņas Romas katoļu draudzes prāvests Andžejs Lapinskis iesvētīja Jersikas krucifiksu.



Un vēl

“Dziesmu iemācies – no vilciena izglābies!" Jau vairākas nedēļas šāda lipīga dziesmiņa skan radioviļņos, lai pievērstu uzmanību drošībai dzelzceļa tuvumā. Šogad negadījumos uz dzelzceļa sliedēm dzīvību zaudējuši jau 15 cilvēki un četri traumēti. Šī melnā statistika rosinājusi uzņēmumu VAS "Latvijas dzelzceļš" septembri pasludināt par dzelzceļa drošības mēnesi, lai mācītu un vēlreiz atgādinātu gan bērniem un jauniešiem, gan pieaugušajiem – pirms sliežu šķērsošanas noņemt austiņas, kurās skan skaļa mūzika, un pievērst uzmanību pārejai.


Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Riebiņu novadā noslēdzies SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar partneriem rīkotais Vislatvijas “Stikla šķiratlons”, kura laikā no iedzīvotājiem viņu dzīvesvietās pieņēma izlietoto un nevajadzīgo stikla iepakojumu. Riebiņu novadā Vislatvijas “Stikla šķiratlonam” pieteicās 33 mājsaimniecības, kuras sašķirojušas un pārstrādei nodevušas 7,14 tonnas stikla atkritumu – dažādas nevajadzīgās pudeles un burkas. Vislielāko daudzumu, proti, aptuveni 1,25 tonnas tukšās taras, sašķiroja un akcijas ietvaros nodeva Klavdija no Pieniņiem, kura saņems veikalu “top!” dāvanu karti 30 eiro vērtībā.  Savukārt veikalu “top!” dāvanu kartes 20 eiro vērtībā izlozes rezultātā saņems Juris no Stabulnieku pagasta un Vilhelmina no Rušonas pagasta. Ar dāvanu karšu saņēmējiem sazināsies individuāli.


Riebiņu novadā no 1.septembra pieauga maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Pakalpojums kļuva dārgāks, jo pieaug maksa par dabas resursu nodokli. Pašvaldības lēmums paredz, ka vienam daudzdzīvokļu un individuālās mājas iedzīvotājam, kurš izmanto pašvaldības noteiktās atkritumu savākšanas vietas un norēķinās par pakalpojumu ar pašvaldību, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma tarifu mēnesī turpmāk būs 1,22 eiro bez PVN, līdzīnējo 0,71 eiro bez PVN vietā. 


Latgales plānošanas reģions ir izteicis pateicību Riebiņu novada pašvaldībai un domes priekšsēdētājam Pēterim Rožinskim par atbalstu remigrācijas aktivitāšu īstenošanā. Pateicība izteikta par atbalstu remigrācijas aktivitāšu īstenošanā Riebiņu novada svētku pasākumā. Latgales plānošanas reģiona mājas lapas sadaļā “Remigrācijas aktivitātes pašvaldībās” ir pieejams ieskats aktivitāšu norisē, arī Riebiņu novadā – bilžu galerija un video.

Turpinām ziņas

Riebiņu novada trīs un vairāk bērnu ģimenēm, ja bērns mācās Riebiņu novada izglītības iestādēs, vecumā no pirmsskolas līdz 9. klasei ir iespēja saņemt pabalstu mācību līdzekļu iegādei  15 eiro apmērā, uzsākot jauno mācību gadu. Lai saņemtu pabalstu, jāiesniedz iesniegums novada pagastu sociālajām darbiniecēm.


Riebiņu novada dzimtsarakstu nodaļa aicina novada pārus, kas vēlas publiski atzīmēt savas sudraba vai zelta kāzu jubilejas, pieteikties Riebiņu novada dzimtsarakstu nodaļā. Tālrunis uzziņām 65392658  vai e-pasts dzimtsaraksti@riebini.lv


Un vēl


Stabulnieku kultūras namā rīt, 7. septembrī norisināsies dzejas dienas - muzikāli literārs pasākums “Dvēseles variācijas”. Īpašais viesis – dzejniece Inta Špillere. Sākums plkst. 11.00.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils Pils rajonā par teju 8% augs maksa par siltumu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās un nākamnedēļ.


Jēkabpils domes sēdē nolemts, ka no 1.oktobra siltumenerģijas cena Jēkabpilī, Pils rajonā būs 54,15 eiro par megavatstundu, kas ir teju par astoņiem procentiem vairāk nekā līdz šim. Siltumu rajona iedzīvotājiem nodrošina pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Pils rajona namu pārvalde". Uzņēmums līdz šim siltumu iedzīvotājiem piegādāja par 50,33 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli, un tarifs apstiprināts 2011.gadā. Lai kompensētu kurināmā cenas pieaugumu, uzņēmums domi lūdzis apstiprināt augstāku tarifu, un deputāti uzņēmuma lūgumu atbalstīja. 


Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības jeb breksits nenāks par labu Latvijas tautsaimniecībai, uzskata Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Viņš norāda, ka bezvienošanās breksits nozīmētu, ka Latvija nākotnē būs spiesta veikt lielākas iemaksas ES budžetā, piemēram, Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka jau nākamgad tās varētu būt par 23 miljoniem eiro lielākas. Tāpat breksita gadījumā Latvija saņems mazāk ES fondu līdzekļu, jo Apvienotā Karaliste vairs neveiks iemaksas.


Ziņas, ka ASV un Ķīna vienojušās nākammēnes atsākt tirdzniecības sarunas, veicinājušas akciju cenu kāpumu pasaules biržās. Tomēr Londonas biržā akciju cenas saruka, jo, samazinoties bažām par bezvienošanās Brexit, turpināja kāpt sterliņu mārciņas kurss. Par to, ka oktobra sākumā Vašingtonā atsāksies ASV un Ķīnas tirdzniecības sarunas, vakar paziņoja Pekina. Savukārt Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta šonedēļ pieņēma likumprojektu, kas ļauj bloķēt bezvienošanās Brexit. Eiro vērtība pret ASV dolāru pieauga, britu mārciņas kurss pret dolāru kāpa, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās. Tikmēr eiro vērtība pret britu mārciņu saruka.

Turpinām ziņas

Aptuveni 43% no pasažieriem, kas sēž automašīnas aizmugurējā sēdeklī, lieto drošības jostas, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas apkopotie dati. Aptaujā noskaidrots, ka 86% no sēdošajiem automašīnas priekšējos sēdekļos piesprādzējas, bet aizmugurē to dara tikai 43% respondentu. Policijas darbinieki norāda, ka tajā brīdī, kad notiek satiksmes negadījums, sadursme, drošības josta ir pati efektīvākā un iespēja tikt savainotam vai arī iet bojā negadījumā stipri samazinās.


Šogad ugunsnelaimēs bojā gājuši 54 cilvēki, tajā skaitā divi bērni, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Lielāko daļu no šīm traģēdijām varēja novērst, ja vien mājoklī būtu uzstādīts dūmu detektors. Tāpēc no nākamā gada tie visos mājokļos būs obligāti. Ir trīs veidu bezvadu dūmu detektori – autonomie ar un bez SIM kartes, kā arī detektors, kas saslēdzas ar mājokļa signalizāciju, ja tāda ir. Detektors bez SIM kartes tikai dos skaņas signālu trauksmes gadījumā, savukārt ar SIM karti tas nosūta ziņu īpašnieka telefonam. Tāpat nevajadzētu iegādāties pašus lētākos detektorus, jo, visticamāk, tie kalpos ļoti īsu brīdi. Nozīme ir arī vietai, kur detektoru piestiprina. Visideālākā vieta šai ierīcei ir griestu centrālajā daļā koridorā, kas atrodas starp istabām un virtuvi. Ja šāda koridora nav, tad jāliek dzīvojamā telpā vai guļamistabā. 


Un vēl


Brīvdienās mākoņi klās debesu lielāko daļu, tikai brīžiem debesis skaidrosies, liecina sinoptiķu prognozes. Sestdien nokrišņi gaidāmi vietām rietumu un centrālajos rajonos, bet svētdien ciklona ietekmē jau no rīta Latviju no rietumiem sāks šķērsot nokrišņu zona, līdz ar to gandrīz visā valsts teritorijā  gaidāms lietus. Gaiss dienas laikā iesils līdz +17…+22 grādiem, bet naktīs gaisa temperatūra būs +11…+16 grādi.  Sestdien pūtīs lēns līdz mērens dienvidu puses vējš, bet svētdien austrumu puses vējš. Darba nedēļas sākumā Latvijas teritorijā no austrumiem pakāpeniski ieplūdīs siltā gaisa masa un dažviet termometra stabiņš dienu laikā pakāpsies līdz pat +20…+25 grādu atzīmei, bet naktīs gaisa temperatūra būs +13…+18 grādu robežās. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Minimālo algu plāno paaugstināt no 2021.gada;  Preiļos uzņēmējdarbības attīstībai par 1,3 miljoniem eiro būvēs intervences noliktavu; un Nākamnedēļ Vīpē norisnāsies grāmatu svētki.

Plāno nākamgad vēl necelt minimālo algu, bet palielināt diferencēto neapliekamo minimumu. Minimālo algu līdz 500 eiro varētu palielināt, sākot no 2021.gada, bet jau ar nākamo gadu plānots palielināt diferencēto neapliekamo minimumu, teikts Finanšu ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā. Patlaban Latvijā minimālā alga ir 430 eiro, savukārt Lietuvā 555 eiro un Igaunijā 540 eiro. Lai uzlabotu konkurētspēju un mazinātu ēnu ekonomiku, Latvijā plāno minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu līdz 500 eiro no 2021.gadu.


Šodien Latvijā norisinās Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas delegāciju pārstāvju sanāksme, kurā parlamentārieši plāno lemt par turpmāko rīcību pēc asamblejas lēmuma atjaunot Krievijas balsstiesības šajā organizācijā. Preses konferencē Latvijas delegācijas vadītāja asamblejā Inese Lībiņa-Egnere skaidroja, ka Krievijas balsstiesību atjaunošana ir mazinājusi uzticēšanos Eiropas Padomei. Viņa uzsvēra, ka vispirms uzklausīs visu delegāciju viedokļus un lems kā rīkoties, viens no apsvērumiem ir, ka Latvija varētu nepiedalīties oktobra sesijā, lai parādītu iespējamu pretstāvēšanu notiekošajam. 

Tiesa pieņēmusi bijušā Latvijas Universitātes rektora Indriķa Muižnieka pieteikumu, kurā apstrīdēts viņam nelabvēlīgais valdības lēmums. Pēc šī pieteikuma ir ierosināta administratīvā lieta. Muižnieks tiesai ir lūdzis arī pagaidu aizsardzību, lai līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim varētu pildīt rektora pienākumus un netiktu rīkotas jaunas rektora vēlēšanas. Pagaidu aizsardzības lūgums tiks izskatīts rakstveida procesā 30. septembrī.

Turpinām ziņas

 Preiļu novada pašvaldība ar Eiropas Savienības atbalstu pie Rietumu ielas uzņēmējdarbības attīstībai būvēs intervences noliktavu, un būvdarbu izmaksas, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), sasniedz miljons  329 tūkstoši 192 eiro. Projekta īstenošanas gaitā plānots izbūvēt tipveida noliktavu ar ietilpību 2000 tonnu un tai pieguļošu funkcionālo teritoriju pie Rietumu ielas Preiļos. Tas dos iespēju paplašināt darbību jau esošajiem komersantiem, kā arī veicinās jaunu komersantu piesaisti un darba vietu radīšanu. Izbūvēto teitoriju paredzēts piedāvāt publiskā izsolē. 

Īstenojot Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas finansēto programmu, Jēkabpils pašvaldība veidos izglītojošo programmu par astronomu Vilhelmu Strūvi. Projekts "Starptautiska tūrisma maršruta "Strūves ģeodēziskais loks" izveide" tiks īstenots Viļņas rajonā, Grodņas apgabalā un Zemgales reģionā. Projekta gaitā plānots izveidot vienu starptautisku tūrisma maršrutu, kas palielinātu izpratni par zinātniskajiem sasniegumiem projekta reģionos. Jēkabpils pašvaldība projektā piedalās kā partneris, un plāno aprīkojuma iegādi un izglītojošas mācību programmas par Strūvi izveidošanu Krustpils pilī. Projekta kopējā indikatīvā summa ir 472 tūkstoši 121 eiro, Jēkabpils indikatīvā daļa - 58 tūkstoši eiro.

Un vēl


Nākamnedēļ, 12.septembrī ,Vīpē, notiks 3. Krustpils novada Grāmatu svētki. Tos ieskandinās Rīgas Latviešu biedrības bērnu vokālās studijas “Knīpas un Knauķi” dalībnieki. Viesosies bērnu grāmatu autore Evija Gulbe ar Dzejas dienām veltītu pasākumu “Ceļojošais dzejoļu veikals.” Tikšanās laikā gaidāms jaunu dzejoļu pievedums, ritmiskas rotaļas un radoša rosīšanās. Būs “ Bigparty burbuļballīte” un citas radošas aktivitātes. Grāmatu autors  Ainārs Kadišs stāstīs par saviem piedzīvojumiem dažādās valstīs un situācijās, turklāt - bagātīgi ilustrējot ar paša uzņemtajiem fotoattēliem. Maija Kulakova dalīsies ar savām pavārmākslas gudrībām. Aktiera Mārtiņa Vilsona lasītās rakstnieka Kārļa Skalbes pasakas, ietērptas komponista Jāņa Lūsēna muzikālajās ilustrācijās, ievedīs ikvienu skatītāju un klausītāju īpašā senatnes atmosfērā, radot neatkārtojamas izjūtas. Būs grāmatu galds, kur varēs iegādāties grāmatas.

Atstājiet komentāru