2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Lielbritānijas Pārstāvju palāta atbalsta likumprojektu bezvienošanās breksita bloķēšanai;Uz nenoteiktu laiku slēdz Aglonas vidusskolas dienesta viesnīcu; un Valsts asinsdonoru centrs lūdz asins ziedotāju palīdzību.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādus jautājumus Saeimai valsts prezidents aicina risināt steidzami? Jēkabpilī uzsāks gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumu;  un Uzticības tālrunis rīko akciju tēviem

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Konkursā uz «Latvenergo» padomes locekļu amatiem pieteikušies 79 kandidāti; Krustpils pagasta Spuņģēnos vakar ceļu satiksmes negadījumā cietis gājējs; un Nākamnedēļ pasniegs Jāzepa Pīgožņa balvu ainavu glezniecībā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Lielbritānijas Pārstāvju palāta atbalsta likumprojektu bezvienošanās breksita bloķēšanai;Uz nenoteiktu laiku slēdz Aglonas vidusskolas dienesta viesnīcu; un Valsts asinsdonoru centrs lūdz asins ziedotāju palīdzību.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētajā kriminālprocesā par būvniecības uzņēmumu iesaisti kukuļošanā kopumā sešām personām ir tiesības uz aizstāvību. Saskaņā ar likumu tiesības uz aizstāvību ir aizturētajam, personai, pret kuru sākts kriminālprocess un aizdomās turētajam. Plašākus komentārus šajā sakarā birojs nesniedza.Patlaban izmeklēšana ir sākuma stadijā. Lai to novestu līdz sekmīgam iznākumam, procesa virzītājam jāpaveic apjomīgs darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. KNAB ir sācis izņemtās dokumentācijas analīzi, datu nesēju apskati un tajos esošās informācijas apstrādi. Vienlaikus turpināsies kriminālprocesā iesaistīto personu pratināšana. 


Iekšējās drošības biroja sāktajā kriminālprocesā par iespējamiem noziegumiem būvniecības procesos aizturētais bijušais Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks Normunds Garbars, kuram procesa virzītājs bija lūdzis piemērot apcietinājumu, trešdienas vakarā tiesu atstāja uz brīvām kājām, novēroja aģentūra LETA. Garbars nekādus komentārus žurnālistiem nesniedza. Tiesa trešdien vērtēja, vai piemērot apcietinājumu arī diviem SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" ("Igate") darbiniekiem, tajā skaitā, valdes priekšsēdētājam un līdzīpašniekam Mārim Peilānam. Arī viņiem tiesa nolēma apcietinājumu nepiemērot.


Bijušajam Valsts prezidentam Raimondam Vējonim Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesā piemērots liecinieka statuss. Vējoņa sekretāre Kristīne Reisa-Dāboliņa apstiprina, ka 3.septembrī Vējonis apmeklēja KNAB, kur sniedza atbildes uz biroja darbiniekus interesējošiem jautājumiem. Plašāku informāciju par tikšanos viņa nevarēja sniegt, jo Vējonis parakstījis apliecinājumu neizpaust pārrunāto.


Lielbritānijas Pārstāvju palātas deputāti vakar apstiprinājuši likumprojektu, kas ļaus steidzamības kārtā uzdot premjerministram Borisam Džonsonam pieprasīt breksita atlikšanu līdz 31.janvārim, ja vien parlaments nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos vai arī atbalstījis bezvienošanās breksitu. Likumprojekts tika atbalstīts ar 28 balsu vairākumu un tālāk tiks nosūtīts Lordu palātai. Likumdevēji cer pieņemt likumprojektu līdz nedēļas beigām, taču breksita atbalstītāji Lordu palātā var novilcināt tā apstiprināšanu.


Turpinām ziņas



Aglonas vidusskolas skolēni, kas mācību laikā izmanto iespēju dzīvot skolas dienesta viesnīcā, jauno mācību gadu gaidīja ar bažām. Ņemot vērā kopmītņu slikto stāvokli, tās tika nolemts slēgt uz nenoteiktu laiku. Pagaidu risinājums dienesta viesnīcas pakalpojumu nodrošināšanā rasts Sociālā dienesta ēkā. Bet, kad un vai varēs atgriezties līdzšinējo kopmītņu ēkā, nav zināms. 


Gatavojot novadu reformu, kas paredz samazināt pašvaldību skaitu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija plāno arī izmaiņas pašvaldību ievēlēšanas kārtībā, lai jaunajās pašvaldībās nodrošinātu līdzsvarotu apgabalu pārstāvniecību. To vakar tiekoties ar Neretas iedzīvotājiem, paziņoja pašvaldību ministrs Juris Pūce. Izmaiņas saistītas ar to, ka vairākiem mazajiem novadiem pašlaik ir bažas, ka pēc apvienošanas tie vairs nebūs pārstāvēti jaunajās domēs, pašvaldību lietu ministrija strādā pie tā, lai jaunajās pašvaldībās būtu pārstāvēti deputāti no visām apvienotajām teritorijām.


Un vēl


Valsts asinsdonoru centra asins krājumu nepieciešamas papildināt ar 0 un B rēzus negatīvo, kā arī A rēzus pozitīvo asinsgrupu asinīm. To iespējams darīt visās asinsdonoru centra pieņemšanas vietās un arī centra izbraukuma vizītēs. Jēkabpils slimnīcā donorus pieņem un asins var ziedot katru pirmdienu.


Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Jēkabpils novada pašvaldība ir realizējusi projektu “Zasas vēsturiskā muižas parka vides pieejamības uzlabošana”. Zasas muižas parkā atjaunota koka lapene “Cukurkalniņā”, veikta divu jaunu lapeņu uzstādīšana, atjaunota atpūtas zona “Sēnīte”, mūra sienas fragmenta – Zasas muižas parka vārtu atjaunošana atpūtas zonā pie “Baltā dīķa”, āra sauso tualešu izbūve, informatīvā stenda, soliņu ar atkritumu urnām un norāžu zīmju pie objektiem uzstādīšana. Labiekārtošanas darbus Zasas muižas parkā veica SIA “ML kreativ”. Projekta kopējās izmaksas 58 tūkstoši 925 eiro.

Jēkabpils novada Sociālais dienests vēlas atgādināt, ka vecākiem ir tiesības saņemt materiālās palīdzības pabalstu 50 eiro vienam bērnam, ja bērns uzsāk mācības pirmajā klasē Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādē. Lai saņemtu pabalstu, ģimenēm, kuras savu pamata dzīvesvietu ir deklarējušas Jēkabpils novada pašvaldībā,  jāvēršas  novada sociālajā dienestā un jāiesniedz rakstveida iesniegums pabalsta pieprasīšanai.
Tāpat arī katram Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā deklarētajam daudzbērnu, trūcīgo ģimeņu un audžuģimeņu bērnam,  kurš mācās vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu dienas nodaļā, līdz izglītības iegūšanas brīdim, bet ne ilgāk kā līdz 19 gadu vecuma sasniegšanai, ir tiesības saņemt pabalstu skolas piederumu iegādei 20 eiro  apmērā. Lai saņemtu pabalstu, jāvēršas Jēkabpils novada sociālajā dienestā un jāiesniedz rakstveida iesniegums pabalsta pieprasīšanai.
Turpinām ziņas

13. septembrī plkst. 13.00 Dzejas diena “Tadenavā” veltīta muzeja 60. gadadienai un Eiropas kultūras mantojuma dienām, kuru tēma šogad ir “Restaurācijas nozares sasniegumi”. Pasākumā piedalās dzejnieki Egils Zirnis un Inese Zandere. Koncertā “Dziesma restaurē dzeju” uzstāsies Jaunā Rīgas Teātra dziedošā aktrise Guna Zariņa un teātra mūziķis, komponists un klarnetists Jēkabs Nīmanis. Ilustrāciju darbnīcā bērni kopā ar mākslinieci Anitu Paegli zīmēs savu apsveikumu muzejam dzimšanas dienā – ilustrāciju Ineses Zanderes dzejolim par “Tadenavas” muzeju.

Augusta nogale biedrībā „Ūdenszīmes” tika veltīta lieliska notikuma sagatavošanai. Tika gatavota dāvana Raiņa dzimšanas dienai. Dāvanā būs kora “Senaiskalns” koncerts Červonkas baznīcā 21.septembrī. Taču - lai koncerts notiktu, ir nepieciešama konkrēta naudas summa -  tūkstoš 200 eiro. Un tādēļ šis projekts ir iekļauts kolektīvā ieguldījuma platformā „Projektu banka”.Plašāk par iespēju ziedot var uzzināt Jēkabpils novada mājaslapā.
Sēlijas prasmju muzejs Zasā aicina ikvienu iejusties dzejnieka vai rakstnieka lomā un iesniegt savu dzejoli vai sacerējumu/ domrakstu, kurš izskanēs dzejas dienu pasākumā Sēlijas prasmju muzejā 20. septembrī! Dzejniekiem vecuma ierobežojums nepastāv, tāpēc ir aicināti piedalīties gan lieli, gan mazi! Centīgākajiem pārsteigumu balvas!  Savu radošo darbu jāatnes līdz 18. septembrim uz Sēlijas prasmju muzeju Zasā vai nosūti uz e-pastu: muzejs@jekabpilsnovads.lv !
Un vēl

Draudzīgā Zasas kultūras nama dejotāju saime uzsāk jauno deju sezonu! Ikviens, kas velas, var pievienoties jauniešu deju kolektīvam "Landi" vai vidējās paaudzes deju kolektīvam "Solis". Dejotgribētājiem Zasas kultūras namā odas nākamajā sestdienā, 14. septembrī, plkst. 20.00! Jautājumu gadījumā var zvanīt kolektīvu vadītājai Daigai Ģeidānei, tel. 28377907 vai Kultūras pārvaldes vadītājai Laurai Aišpurei, tel. 20371520.


Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādus jautājumus Saeimai valsts prezidents aicina risināt steidzami? Jēkabpilī uzsāks gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumu;  un Uzticības tālrunis rīko akciju tēviem



Valsts prezidents Egils Levits šodien, atklājot Saeimas rudens sesiju, aicināja parlamentu steidzami risināt sabiedrisko mediju pārvaldības un finansēšanas jautājumus, palielināt finansējumu partijām, veicināt izglītības kvalitāti un efektīvāku ekonomisko noziegumu apkarošanu. Uzrunā deputātiem Levits vērsa uzmanību uz “vairākiem jautājumiem, kam nepieciešams konceptuāls un samērā steidzams risinājums”. Prezidents aicināja sakārtot mediju telpu, piešķirt lielāku finansējumu partijām un līdzekļus izglītībai un zinātnei. Tāpat arī Levits uzsvēra, ka aktīvāk jācīnās ar ekonomiskajiem noziegumiem.


Valdībā apstiprinātajos noteikumos par jaunā vidējās izglītības standarta pakāpenisku ieviešanu iekļauta arī valsts aizsardzības mācības apguve, kas paredz, ka no 2024.gada tas būs obligāts priekšmets visās vidusskolās. Jaunajā izglītības standartā priekšmeti formulēti septiņās mācību jomās ar mērķi mazināt satura sadrumstalotību un skolēniem varētu iemācīt dzīvei nepieciešamās vispārīgās prasmes, piemēram, kritisko domāšanu, problēmu risināšanu, sadarbību. Valsts aizsardzības mācība ir daļa no sociālās un pilsoniskās mācību jomas.

Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta - Pārstāvju palāta - trešdienas vakarā atbalstīja likumprojektu, kas dos iespēju bloķēt bezvienošanās breksitu, bet noraidīja premjerministra un Konservatīvās partijas līdera Borisa Džonsona tūlīt pēc tam iesniegto priekšlikumu sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas 15.oktobrī. Ar 327 balsīm par un 299 balsīm pret apakšpalāta trešajā lasījumā apstiprināja likumprojektu, kas ļaus uzdot premjerministram pieprasīt Eiropas Savienībai (ES) breksita atlikšanu līdz 31.janvārim, ja vien parlaments līdz 19.oktobrim nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos vai arī atbalstījis bezvienošanās breksitu. Par likumprojektu balsoja arī grupa konservatīvo deputātu, kas sadumpojušies par Džonsona breksita politiku.

Turpinām ziņas

Septembrī Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtam sadarbojoties ar Jēkabpils reģionālo slimnīcu darbu uzsāks gremošanas slimību profilakses pētījums – GISTAR. Vairākas gremošanas sistēmas problēmas vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins, vai arī fēču paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgo audzēju priekšvēstneši. Uzaicinājumus piedalīties pētījumā attiecīgā mērķa grupa saņems, pētniekiem sadarbojoties ar ģimenes ārstiem. Šobrīd pētījums Jēkabpilī tiek plānots līdz 2020.gada beigām, taču iedzīvotāju lielākas aktivitātes gadījumā tiks izvērtēta iespēja tā realizāciju turpināt ilgāk.

Nesen veiktajā pētījumā noskaidrots, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju – 87% -  veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību vērtē kā viduvēju vai sliktu. Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane atzina, ka institūta pasūtītā SKDS veiktā pētījuma rezultāti nebija pārsteigums, un iedzīvotāju acīs veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība ir neapmierinoša. Veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību kā labu vērtē tikai 7% iedzīvotāju, kā viduvēju – 42%, kā sliktu – 31%, kā ļoti sliktu – 14%.


Un vēl


Septembra otrajā svētdienā, kas šogad ir 8. septembrī, Latvijā tradicionāli tiek atzīmēta Tēva diena. Tādēļ Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no 6. līdz 8. septembrim rīko akciju “Uzticības tālrunis tēviem”. Akcijas laikā tēvi ir īpaši aicināti zvanīt uzticības tālruņa speciālistiem un saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu jautājumos saistībā ar bērniem, pārrunājot dažādas iespējami aktuālas tēmas – bērnu un vecāku savstarpējās attiecības un konfliktu risināšanas iespējas, bērnu attiecības ar vienaudžiem, skolotājiem utt., kā arī dažādus bērna drošības aspektus internetā. Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 strādā visu diennakti un ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Konkursā uz «Latvenergo» padomes locekļu amatiem pieteikušies 79 kandidāti; Krustpils pagasta Spuņģēnos vakar ceļu satiksmes negadījumā cietis gājējs; un Nākamnedēļ pasniegs Jāzepa Pīgožņa balvu ainavu glezniecībā.


Ekonomikas ministrijas izsludinātajā konkursā uz AS "Latvenergo" pieciem padomes locekļu amatiem kopumā pieteikušies 79 kandidāti. Latvenergo" padomes locekļu kandidātu atlasei un novērtēšanai ir piesaistīta personāla atlases kompānija – SIA “Human Source”, kas šobrīd apkopo kandidātu iesniegtos pieteikumus un izvērtē kandidātu atbilstību obligātajām minimālajām prasībām. Kandidātu atlase notiks četrās kārtās. 


“Padomājiet, pirms lemsiet”- ar tādu uzrunu Saeimas deputātiem un valdībai izplatīts Latvijas Neatliekamās medicīnas speciālistu asociācijas vēstījums. Mediķi uzsver, ka jāpilda priekšvēlēšanu laika solījumi un jānodrošina noteikto algu palielinājums. Atsaucoties uz veselības ministres Ilzes Viņķeles neseno paziņojumu, ka “iepriekš solīto mediķu algu pieaugumu nākamgad, visticamāk, neizdosies īstenot”, mediķu asociācija radījusi aptaujas anketu, aicinot katram deputātam un valdības loceklim atbildēt uz vienkāršiem jautājumiem, pirms izstrādāt, lemt un balsot par 2020.gada valsts budžetu.


Eiropas Cilvēktiesību tiesas Komiteja trīs tiesnešu sastāvā pasludināja spriedumu lietā pret Latviju, vienbalsīgi atzīstot, ka ir pieļauts Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas tiesības uz taisnīgu tiesu pārkāpums saistībā ar civillietas izskatīšanu 12 gadu garumā. Iesniedzēja sūdzējās, ka viņas lietu, nepamatoti novilcinot, Latvijas tiesas izskatīja 12 gadus. Iesniedzēja bija lūgusi piespriest viņai kompensāciju 71 tūkstoti 144 eiro apmērā par morālo kaitējumu. Taču Eiropas cilvēktiesību tiesa šo prasību apmierināja tikai daļēji, atlīdzībā piespriežot 6 stoši eiro. Tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.


Turpinām ziņas


Krustpils novada Krustpils pagasta Spuņģēnos vakar vakarā smagā kravas mašīna volvo f77, kuru vadīja 1956.gadā dzimis vīrietis notrieca gājēju, 1963.gadā dzimušu vīrieti, kurš ar dažādām traumām nogādāts Jēkabpils slimnīcā. Plašāk par šo ceļu satiksmes negadījumu telefonsarunā ar Radio1 stāsta Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece.

Audio


Un vēl


14.septembrī plkst.14 Preiļu kultūras namā norisināsies Jāzepa Pīgožņa balvas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonija, kurā pulcēsies mākslinieki, mākslas zinātnieki, mākslas pazinēji un mīļotāji, lai uzzinātu, kurš no septiņiem nominantiem ir galvenās balvas ieguvējs. Šogad pretendenti uz balvu ir mākslinieki Nugzars Paksadze, Alberts Pauliņš, Agra Ritiņa, Krišjānis Beļavskis, Ilze Muceniece-Adamaite, Uldis Zuters un Patrīcija Brekte. Jau ziņots, ka Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā iedibināta 2015.gadā, sadarbojoties Preiļu novada domei, Rīgas domei, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejam un Rīgas Sv. Pētera baznīcai.

Atstājiet komentāru