2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties;Jēkabpilī kratīšanas laikā policisti atsavina lielu daudzumu cigarešu; Lielbritānijas premjerministrs  Džonsons zaudējis vairākumu parlamentā; un Apdraudēta Latvijas dalība "Eirovīzijā".

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Karteļa skandālā būvniecībā - valdības vadītājs uzsver, ka jāpilnveido valsts iepirkumu procedūras; Vārkavas novada domes priekšsēdētājai ievēlēts jauns vietnieks; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB iztaujāts arī bijušais Valsts prezidents Vējonis; Konkursa „Latvijas labākais tirgotājs” otrajai kārtai izvirzīta SIA “Jēkabpils Vecpilsētas aptieka”; un Pašvaldības izsaka ultimātu par sākumskolas bērnu ēdināšanu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties;Jēkabpilī kratīšanas laikā policisti atsavina lielu daudzumu cigarešu; Lielbritānijas premjerministrs  Džonsons zaudējis vairākumu parlamentā; un Apdraudēta Latvijas dalība "Eirovīzijā".


Būvkompānijas "Arčers" un ceļu būves kompānijas "Binders" līdzīpašnieks Armands Garkāns vakar bijis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Kā vēstīja Latvijas Televīzija, Garkāns noliedz, ka viņam lietā piemērots kāds statuss. KNAB otrdien apmeklējis arī bijušais SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, kurš nekomentēja, kāpēc birojā ieradies. Tāpat KNAB bija ieradies arī "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs, bet, kā norādīja "LNK Group", saistībā ar 2016.gadā sākto Salu tilta rekonstrukcijas lietu, ne karteļa lietu. Latvijas Televīzija arī novēroja, ka pēcpusdienā uz KNAB ieradās vairākos kriminālprocesos iesaistītā uzņēmēja Māra Martinsona advokāts, kurš gan nevēlējās atklāt, vai ieradies KNAB, lai pārstāvētu Martinsonu.

Kā vēstīts, KNAB vakar paziņoja, ka kopīgi ar Konkurences padomi veic tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības vairākās Latvijas būvfirmās un pie valsts amatpersonām. KNAB informēja, ka tās īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos.


Iekšējās drošības birojs vakar aizturējis arī bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru saistībā ar alsts robežas joslas infrastruktūras izbūvi gar robežu. Kopā ar viņu aizturēti arī divi SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate" darbinieki, kuri bijuši saistīti ar robežjoslas infrastruktūras projektu. Drošības birojs jau kādu laiku esot pieprasījis no uzņēmuma ziņas par šo projektu un "Igate" sadarbojās ar biroju, sniedzot prasīto informāciju.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs vakar iztaujājis arī bijušo Saeimas deputātu Ingmāru Līdaku par laiku, kad viņš ieņēmis Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja vietnieka amatu. Līdaka nekomentēja, vai viņam piemērots kāds statuss un ar kādu procesu apmeklējums saistīts, taču kategoriski noliedza iespējamību, ka jautājumi varētu būt saistīti ar Rīgas zoodārza darbu, norādot, ka KNAB pie viņa vērsušies kā pie privātpersonas, nevis zoodārza valdes priekšsēdētāja.


Valsts policijas  Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības un ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas darbinieki, sadarbībā ar Jēkabpils  iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas darbiniekiem, šā gada augusta beigās, strādājot nelegālo akcizēto preču aprites apkarošanas jomā, uzsāktā kriminālprocesa ietvaros veica vairākas sankcionētas kratīšanas Jēkabpilī. Kratīšanu laikā policisti atsavināja kopumā 520 tūkstoši 620 dažādu marku cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām.  Aizturēta viena persona, izmeklēšanas gaitā tiks pārbaudīta tās saistība arī ar citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Notiek pirmstiesas izmeklēšana, plašāki komentāri  izmeklēšanas interesēs netiek sniegti.


Turpinām ziņas ar ārvalstu vēstīm


Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons vakar zaudējis vairākumu parlamentā. Džonsona konservatīvajiem līdz šim bija vienas balss pārsvars Pārstāvju palātā. Taču tagad Džonsona valdībai vairs nav darboties spējīga vairākuma, toriju deputātam Filipam Lī "pārbēgot" uz liberāldemokrātiem.


Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta otrdienas vakarā nobalsojusi par to, ka tā apspriedīs likumprojektu, kas bloķēs valsts izstāšanos no Eiropas Savienības bez vienošanās. Šis balsojums ir trieciens Džonsonam, kurš ir apsolījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai ar ES būs panākta vienošanās par izstāšanās nosacījumiem. Likumprojekts, par kuru parlamenta apakšpalāta balsos šodien, paredzēs, ka gadījumā, ja līdz 19.oktobrim ar ES nebūs panākta vienošanās par izstāšanās nosacījumiem un to nebūs apstiprinājis parlaments, Džonsonam būs jālūdz ES pagarināt Lielbritānijas izstāšanās termiņu līdz 31.janvārim.

Saasinoties Lielbritānijas politiskam saspīlējumam saistībā ar Brexit sāgu, britu nacionālās valūtas, mārciņas, vērtība pret Amerikas Savienoto Valstu (ASV) dolāru noslīdējusi līdz zemākajam līmenim kopš 2016.gada. Kā vēsta britu sabiedriskais medijs BBC, par vienu dolāru otrdien bijušas nopērkamas 1,20 mārciņas. Iepriekšējo reizi Lielbritānijas nacionālā valūta tik nevērtīga pret dolāru bijusi 2016.gada oktobrī. Tas bija gads, kad briti referendumā nolēma pamest Eiropas Savienību.

 
Un vēl


Neziņā par to, cik daudz naudas būs pieejams, vēl nav pieņemts lēmums par Latvijas dalību Eirovīzijā. Attiecībā uz dalību Eirovīzijā sākotnējā atbilde LTV ir jāsniedz septembra vidū, savukārt ap oktobra sākumu par to jāparaksta dokumenti. Televīzijas pārstāvji cer, ka līdz tam laikam iezīmēsies lielāka skaidrība par to, kāds būs pieejamais finansējums. Dalība Eirovīzijā kopā izmaksā 300 tūkstoši eiro. Ja valsts līdzekļus nepiešķirs, Latvija Eirovīzijā nepiedalīsies.
 

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Preiļu novada dome izsludina atklātu konkursu uz izpilddirektora amatu, kuram ir noteikts valsts amatpersonas statuss. Pašvaldība piedāvā atbildīgu un dinamisku darbu ar algu tūkstoš 430 eiro pirms nodokļu nomaksas. Ar prasībām pretendentiem, amata pienākumiem un konkursa nolikumu var iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē www.preili.lv. Dokumentus ar norādi “Pieteikums uz izpilddirektora amatu” lūdzam iesniegt līdz 20.septembrim plkst. 15.00. Preiļu novada apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā. Papildu informācija pa tālruni: 26682971.


SIA “Preiļu saimnieks” aicina darbā Sabiedrisko attiecību speciālistu uz nenoteiktu laiku. SIA “Preiļu saimnieks” piedāvā darba algu no 850 eiro pirms nodokļu nomaksas pēc pārbaudes laika. Ar darba pienākumiem un prasībām pretendentiem var iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē www.preili.lv. Pieteikumi jāiesūtā līdz 10.septembrim.


Preiļu novada Dzimtsarakstu nodaļa informē, ka ar 2019. gada 9. septembri Preiļu novada Dzimtsarakstu nodaļa atradīsies jaunā adresē: Rēzeknes ielā 26, Preiļos.


Turpinām ziņas



Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā AS “Latvijas Zaļais punkts” un veikaliem “top!”, sadarbībā ar SIA “Preiļu Saimnieks”, aicina piedalīties Vislatvijas “Stikla šķiratlonā”. Ikviens Preiļu novada iedzīvotājs, neatkarīgi no dzīvesvietas, var pieteikt speciālo transportu, kurš konkrētā dienā piebrauks un pieņems izlietoto stikla iepakojumu. Pieteikties dalībai “Stikla šķiratlonā” Preiļu novada iedzīvotāji var līdz 9.septembrim, zvanot  SIA “Eco Baltia vide” pa tālruni 26154123 vai rakstot vēstuli uz e-pasta adresi stikls@ecobaltiavide.lv.


2019. gada rudenī Preiļos un novadā līdz pat nākamā gada pavasarim tiks īstenoti 8 lekciju cikli par garīgās veselības profilakses tēmām Preiļu novada iedzīvotājiem, kuru mērķis ir veicināt iedzīvotāju garīgo veselību un labsajūtu gan darba vietā, gan ārpus tā, gan ģimenēs, gan saskarsmē ar apkārtējiem cilvēkiem. Lekcijas notiks Eiropas Sociālā fonda projektā “Pasākumi Preiļu novada vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei” un tās pasniegs pieredzējusī psihoterapeite Inga Reinfelde. Pirmais lekciju cikls, kas sastāv no 4 atsevišķām lekcijām, sāksies  19.septembrī Preiļu novada Labklājības pārvaldē.


10. septembrī pulksten 15 sarunu ciklu uzņēmējiem iesāks ar tikšanos Preiļu novada pašvaldības uzņēmumā SIA “Preiļu saimnieks”. Obligāta pieteikšanās pa tālruni 26636243, zvanot Inetai Liepniecei.


Un vēl par kultūras un atpūtas pasākumiem


7. septembrī aicina Preiļu pagasta svētkus svinēt kopā! Programmā paredzētas makšķernieku sacensības Feimankas ūdenskrātuvē, savukārt Līčos notiks auto orientēšanās sacensības un sasauksies saimnieces ar savām garšu izjūtām kopā ar konditora meistarklasi saldumu pagatavošanā. Vakara programmā ieplānots viesu koncerts, pagasta goda ābola pasniegšana, labākās saimnieces godināšana un citi pārsteigumi.


8. septembrī plkst. 14.00 Preiļu kultūras namā Tēvu dienas pasākums ,,No visas sirds TĒTI…”. Lai būtu mobili un neatkarīgi, pasākumā darbosies kopā ar fizioterapeitiem, noskaidros, kas ir rakstpratība, uzspēlēs spēles no visas pasaules, būs skatāma 85 minūšu garā animācijas filmu ,,Lielais ceļojums”. Tēvus pasākumā gaida pārsteigums! 

12. septembrī plkst. 19.00 Preiļu kultūras namā Preiļu amatierteātra izrāde “Visi radi kopā”, pēc Aivara Bankas lugas motīviem. Ieeja par ziedojumiem.

14. septembrī plkst. 14:00 Preiļu kultūras namā  notiks Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonija. Koncertē deju kopa “Gaida”, Preiļu mūzikas un mākslas skolas netradicionālās modes skate “Tādas lietas”.  Pasākumā būs apskatāma 5.Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā konkursa izstāde, 5.Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktā mākslinieku plenēra darbu izstāde un 2.Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā jauniešiem konkursa izstāde. 



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Karteļa skandālā būvniecībā - valdības vadītājs  uzsver, ka jāpilnveido valsts iepirkumu procedūras; Vārkavas novada domes priekšsēdētājai ievēlēts jauns vietnieks; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?


Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Konkurences padomes sāktā izmeklēšana aizdomās par karteļa vienošanos būvniecībā un kukuļdošanu valsts amatpersonām liecina, ka Latvijā ir jāpilnveido valsts iepirkumu procedūras, šādu nostāju šorīt telekanālā LNT pauda premjers Krišjānis Kariņš. Pēc politiķa vārdiem, dienestu darbs atklājis problēmas sistēmā, norādot, ka "mums ir iepirkumu procedūra, kas nav nostrādājusi". Tagad valdībai būtu jāskatās, kur tieši ir trūkumi un kas iepirkumu procedūrās būtu jāmaina, lai nākotnē šādi gadījumi nevarētu atkārtoties. Ministru prezidents solīja sasaukt kopā atbildīgos ministrus, lai kopīgi veiktu situācijas analīzi un piedāvātu risinājumus.

Izveidota 25 valstu darba grupa, lai analizētu likvidējamās "ABLV Bank" dalību iespējamās naudas atmazgāšanas shēmās. Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa informē, ka darbs pie "ABLV Bank" kreditoru sarakstu pārbaudes norit ļoti veiksmīgi. Viņa arī atzina, ka Finanšu izlūkošanas dienests ir konstatējis "ABLV Bank" nelegālas naudas apriti. Viņa arī prognozēja, ka lielāka secinājumu kopa varētu būt pēc pāris gadiem, jo darbs ir ļoti apjomīgs. 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, izvērtējot pagājušā mācību gada valsts pārbaudes darbu rezultātus, aicinājusi Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt plānu, kā veicināt skolēnu sagatavotību valsts centralizētajiem eksāmeniem. Matemātikā, fizikā, vēsturē un latviešu valodā centralizēto eksāmenu rezultāti iepaliek no vēlamā. Izglītības ministrijai uzdots objektīvi izvērtēt iemeslus, kāpēc jau vairākus gadus lielai daļai skolēnu zināšanas nav apmierinošas.


Turpinām ziņas


Jēkabpils iedzīvotājiem un juridiskajām personām rudenī ir iespēja bez maksas izvest kritušās koku lapas un citus bioloģiski noārdāmos dārza un parka atkritumus. Pakalpojuma ērtākai nodrošināšanai tiek izsniegti viena kubikmetra biomasas maisi. Lai tos saņemtu, iedzīvotājam jādodas uz "Jēkabpils pakalpojumu" biroju Zemgales ielā 24/1 un jāiemaksā drošības nauda - desmit eiro par maisu. Drošības nauda tiks atmaksāta, kad maiss pēc lietošanas, bez bojājumiem, tiks nodots atpakaļ atkritumu apsaimniekotājam. Maisos drīkst mest tikai augus, puķes, zāli, koku lapas, kritušos ābolus, skaidas, sīkus zarus un citu zaļo masu. Aizliegts mest citus atkritumus - plastmasas pudeles, stikla taru, šīferi, akmeņus, būvgružus, makulatūru. Kad maiss piepildīts, jāpiesaka tā izvešana.


Vārkavas novada domes priekšsēdētājai Anitai Brakovskai ievēlēts jauns vietnieks - Mindaugas Bitinas. Jaunais domes priekšsēdētājas vietnieks apstiprināts amatā ar astoņām balsīm, viens deputāts nobalsojis pret. Domē skaidroja, ka līdzšinējā domes priekšsēdētājas vietniece Antra Vilcāne, kura arī ievēlēta no Brakovskas saraksta, no amata atteikusies pati. Viņa turpinās pildīt domes deputāta pienākumus. Vārkavas novada domē darbojas deviņi deputāti no trim sarakstiem.


Un vēl


Ceturtdien Latvijas centrālajā daļā gaisa temperatūra var sasniegt +25 grādus, bet nedēļas atlikušās dienas būs vēsākas, prognozē sinoptiķi. Gaisa temperatūra nedēļas nogalē vairs nav gaidāma augstāka par +20 grādiem, ilgstoša lietus gadījumā svētdien termometra stabiņš nepārsniegs +15 grādu robežu. Iespējams, zemākā gaisa temperatūra būs naktī uz sestdienu - zem skaidrām debesīm un bezvējā valsts lielākajā daļā prognozēta gaisa atdzišana līdz +5..+9 grādiem. Mainīgi laikapstākļi gaidāmi arī nākamnedēļ. Pagaidām nav gaidāmas lielas salnas.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB iztaujāts arī bijušais Valsts prezidents Vējonis; Konkursa „Latvijas labākais tirgotājs” otrajai kārtai izvirzīta SIA “Jēkabpils Vecpilsētas aptieka”; un Pašvaldības izsaka ultimātu par sākumskolas bērnu ēdināšanu.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā vakar iztaujāts arī bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš KNAB slēgtajā pagalmā, visticamāk, ieradās ar automašīnu. Aģentūra LETA novēroja, kā otrdienas vakarā KNAB slēgto pagalmu pameta automašīna "Volkswagen" ar tonētiem aizmugurējiem stikliem. Automašīnā bez vadītāja priekšējā sēdeklī sēdēja kāds vīrietis, bet aizmugurējā sēdeklī bija redzams cita cilvēka siluets. Ar šo pašu automašīnu Vējonis ar kundzi šovasar ieradās uz Valsts prezidenta Egila Levita inaugurāciju Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. 

Jau vēstīts, ka KNAB otrdien paziņoja, ka birojs kopīgi ar Konkurences padomi (KP) veic tiesas sankcionētas neatliekamas izmeklēšanas darbības, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos.


Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā šodien tiek lemts par drošības līdzekļa piemērošanu Latvijas austrumu robežas izbūves skandālā ierautās SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētājam Mārim Peilānam. Jau vēstīts, ka Iekšējās drošības birojs sācis izmeklēšanu saistībā ar Latvijas austrumu robežas izbūvi un aizturējis bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru, kā arī divus būvuzņēmuma pārstāvjus. Jau vēstīts, ka tie ir "Igates" darbinieki.


"Latvijas pasts" noteiktā maksa par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā būs 4,88 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā šobrīd, bet no 2021.gada par šo pakalpojumu būs jāmaksā 5,28 eiro.  Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras  direktore Inese Šmitiņa norāda, ka aģentūras iepirkumā tiesības turpmākos divus gadus nodrošināt pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādi dzīvesvietā ieguvis "Latvijas pasts", kas bija vienīgais pretendents.
Līdz šā gada beigām pakalpojuma cena būs 2,39 eiro, ja no nākamā gada janvāra cilvēki par piegādi nevēlas maksāt dubultā, viņiem ir iespēja izvēlēties citu pensijas vai pabalsta saņemšanas veidu. 



Turpinām ziņas


Konkursa „Latvijas labākais tirgotājs” otrajai kārtai izvirzīta SIA “Jēkabpils Vecpilsētas aptieka”
2.septembrī noslēdzās iedzīvotāju balsojums konkursam „Latvijas labākais tirgotājs” Jēkabpilī.Otrajā kārtrā konkursa rīkotāji līdz gada beigām apkopos visu pretendentu iesniegumus un veiks to izvērtējumu. Konkursu „Latvijas labākais tirgotājs 2019” ik gadu rīko Latvijas Tirgotāju asociācija sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību.


Europe Direct informācijas centrs Jēkabpilī sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru  aicina apmeklēt bezmaksas praktisku semināru uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem.Tas notiks 17. septembrī, Jēkabpils Agrobiznesa koledžā. Par stratēģijas nozīmi lielos uzņēmumos, šķiet, šaubu nav. Šai tēmai tiek veltīts gana daudz laika un resursu. Mazākos uzņēmumos resursu ir mazāk, bet vai tāpēc jāiztiek bez stratēģijas?  Kā izveidot vienotu sapratni komandā par to, kas ir svarīgi? Kā sagatavot saprotamu un arī ticamu uzņēmuma attīstības plānu? Par šiem un citiem jautājumiem runās seminārā “Stratēģijas pārskats nelielam uzņēmumam”. Seminārs ir bezmaksas visiem interesentiem.


Un vēl


Pašvaldības varētu nodrošināt sākumskolas skolēnu ēdināšanu, ja valsts apņemtos finansēt bērnudārzu pedagogu algas. Latvijas Pašvaldību savienība jeb LPS norāda, ka izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas publiski paustā iecere no 2020.gada 1.janvāra pārtraukt no valsts budžeta apmaksāt pusdienas 1.-4.klašu skolēniem, pašvaldībām 2020.gadā izmaksātu vismaz 19,7 miljonus eiro. Taču minēto summu vietvaras būtu gatavas tērēt tikai tad, ja valsts ēdināšanai paredzēto finansējumu novirzītu darba samaksai tiem bērnudārzu pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā no 1,5 gadiem līdz četriem gadiem. LPS uzskata, ka nav pieļaujama jaunu funkciju nodošana pašvaldībām bez finansējuma.

Atstājiet komentāru