2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas koalīcija vēl turpina meklēt kompromisus budžeta jautājumos; Jēkabpilī vēsturiskajā kuģīša “Gulbis” piestātnē uzstādīts informatīvais stends; un Viesuļvētra “Dorians”, sasniedzot orkāna spēku, nodarījusi postījumus Bahamu salām.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Tiesībsargiem aizdomas par virkni lielo būvnieku iesaisti kartelī un kukuļošanā; No šodienas nacionālie bruņotie gaisa spēki pārbaudīs  helikopteru nosēšanās laukumus pie Latvijas slimnīcām; un Aglona iekļuvusi CNN top vietu sarakstā, kas Latvijā jāpskata ārpus Rīgas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākta Latvijas vēsturē lielākās kokaīna kravas iznīcināšana; Festivāla Sansusī komanda rīko šoruden pirmo mūzikas vakaru Rīgā; un Jēkabpils tautas namā atklās izstādi “Autors”.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas koalīcija vēl turpina meklēt kompromisus budžeta jautājumos; Jēkabpilī vēsturiskajā kuģīša “Gulbis” piestātnē uzstādīts informatīvais stends; un Viesuļvētra “Dorians”, sasniedzot orkāna spēku, nodarījusi postījumus Bahamu salām.


Nākamā gada budžeta veidošanas procesā nekam vēl nav pateikts ne skaidrs "nē", ne arī skaidrs "jā", vakar pēc Sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Valdības vadītājs uzsvēra, ka valdība cenšas ieviest novitāti - skatīties ne tikai uz nākamo gadu, bet arī uz turpmākajiem trim gadiem, domājot, kā lēmumi ietekmēs triju gadu periodu. Kariņš norādīja, ka process nav vienkāršs, jo katra partija saredz savas prioritātes, tāpēc visiem nāksies meklēt kompromisus. 


Ministrijas prioritārajiem pasākumiem 2020.gada budžetā papildus prasa 953,5 miljonus eiro, 2021.gadam - 1,82 miljardus eiro, bet 2022.gadam - 2,14 miljardus eiro, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par ministriju un citu centrālo valsts iestāžu prioritārajiem pasākumiem turpmākajos trijos gados.Ar minēto ziņojumu šodien tiks iepazīstināts Ministru kabinets. Kopumā turpmāko trīs gadu periodam kā prioritārie pasākumi iesniegti 334.



Lielbritānijas Konservatīvās partijas deputātiem izteikts brīdinājums – ja viņi mēģinās nobloķēt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības bez vienošanās, viņi tiks izslēgti no partijas. Mediji vēsta, ka premjerministrs Boriss Džonsons nedēļas nogalē ticies ar Konservatīvās partijas vadītājiem. Viņš solījis, ka "Brexit" notiks 31. oktobrī neatkarīgi no tā, vai būs vai nebūs panākta vienošanās. Vairāki konservatīvie, kā arī opozīcijas politiķi vēlas pieņemt likumu, kas nepieļautu valsts izstāšanos no bloka bez vienošanās. Balsojums par to paredzēts šodien. Pēc mediju ziņotā, visi konservatīvo deputāti, kas balsos par likuma pieņemšanu, tiks izslēgti no partijas un būs spiesti turpināt darbu parlamentā kā neatkarīgie deputāti, kā arī nevarēs kandidēt partijas sarakstā nākamajās vēlēšanās.



Turpinām ziņas


Latvijas Universitātes rektora pienākumu izpildītājs Gvido Straube negrasās uzdot pilnveidot tiesā bez virzības atstāto universitātes pieteikumu, ar kuru tika apstrīdēts valdības lēmums rektora amatā neapstiprināt Indriķi Muižnieku. Minētais pieteikums tiesā tapa, ka universitātes rektora pienākumu izpildītājs vēl bija pats Muižnieks. Straube sarunā ar aģentūru LETA skaidroja, ka esot runājis ar juristiem un pieteikuma virzība esot apstājusies juridisku nepilnību dēļ. Vaicāts, vai augstskola pilnveidos pieteikumu tiesai, Straube atbildēja, ka pieteikums tiesā netiks papildināts ar prasītajiem dokumentiem un paliks bez virzības.


Šī gada sākumā Jēkabpils pilsētas pašvaldība guva atbalstu no biedrības “Daugavas Savienība” projekta ”Informatīvais stends “Pasažieru kuģis “Gulbītis”” un Daugavas pārceltuve” īstenošanai. Biedrības piešķirtais finansējums 659 eiro, pašvaldības līdzfinansējums 65 eiro. Kopējās projekta izmaksas sastāda 724 eiro. Projektā uzstādīts informatīvais stends vēsturiskajā Daugavas pārceltuves vietā Daugavas labajā krastā, kur savulaik, kamēr nebija uzbūvēts tilts pār Daugavu, kursēja pasažieru kuģis “Gulbis".






Un vēl



Viesuļvētra "Dorians", kas plosās Bahamu salās, sasniegusi piektās kategorijas orkāna spēku. Dienvidkarolīnas gubernators Henrijs Makmāsters devis rīkojumu sākt obligātu piekrastes evakuāciju. Makmāsters norādījis, ka šī ir spēcīgākā vētra, kas viņa laikā piedzīvota. Tās vēju ātrums sasniedz 82 līdz 98 metrus sekundē.
Vētra nopostījusi mājas, norāvusi ēkām jumtus, apgāzusi automašīnas un pārrāvusi elektrolīnijas. Daudzviet izcēlušies pamatīgi plūdi. Abako salās vētras postījumos ir vairāki cietušie. Piektā kategorija ir augstākā viesuļvētru novērtējuma skalā.  Atbilstoši prognozēm "Dorians" lēnām pārvietojas rietumu, ziemeļrietumu virzienā un tad pakāpeniski pagriezīsies ziemeļrietumu virzienā.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Līvānu novadā dzēsts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks graudu kaltē. Vakar ap pulksten trijiem dienā ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Līvānu novada Sutru pagastu, kur no graudu kaltes bija redzamas liesmas. Notikuma vietā tika konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg graudu kalte. Lai gan ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtināja spēcīgais vējš un ēkas konstrukcijas, mazāk nekā divu stundu laikā ugunsdzēsējiem izdevās liesmas ierobežot un ugunsgrēku lokalizēt. Ap plkst.22.30 vakarā ugunsgrēks tika likvidēts. Kopējā degšanas platība bija 350 kvadrātmetru.
Savukārt īsi pirms pulksten astoņiem vakarā glābēji tika izsaukti uz Jēkabpils novada Ābeļu pagastu, kur cilvēks bija apmaldījies mežā un jau vairākas stundas nevarēja no tā izkļūt. Izmantojot ugunsdzēsības automašīnas skaņas signālus un uzturot sakarus ar cilvēku pa telefonu, viņam tika norādīts pareizais virziens izejai no meža un stundas laikā cilvēks tika atrasts.

Turpinām ziņas


Dagdas iedzīvotāji protestē pret augstu atkritumu izvešanas maksu. Iedzīvotāji uzskata, ka atkritumu apsaimniekotāja – uzņēmuma "Clean-R" tarifi ir pārāk augsti, proti, par atkritumu izvešanu reizi nedēļā gada maksa ir 34,48 eiro gadā. Piketa rīkotāji nav apmierināti arī ar to, ka, uzvarot nupat notikušajā atkritumu apsaimniekošanas iepirkuma konkursā, kompānija slēdza jaunu līgumu ar pašvaldību vēl uz trim gadiem. Iedzīvotāji pieprasa anulēt līgumu un izvēlēties citu pakalpojuma sniedzēju.


Administratīvā rajona tiesa līdzīgi kā Ģenerālprokuratūra noraidījusi Viļānu novadā dzīvojošās pensionāres prasību piedzīt 4 tūkstoši 62 eiro kompensāciju par policijas viņas dārzā nogrieztajām kaņepēm. Sākotnēji sieviete kā kompensāciju prasījusi 4 tūkstošiu 89 eiro kompensāciju, tajā skaitā 3 tūkstoši eiro par veselības pasliktināšanos pēc pārdzīvotā un 1089 eiro par neiegūtajām kaņepju sēklām. Taču prokuratūra piekritusi kompensēt vien 27,23 eiro.
Pensionāre vērsusies tiesā. Taču arī tur pagaidām savu taisnību nav panākusi. 


Tukuma novada dome lēmusi lauzt nodomu vienošanos ar SIA "Gallusman" par olu ražotnes izveidi. Lemjot par dokumenta atsaukšanu, dome ņēmusi vērā vairākus aspektus, piemēram, secināts, ka vienošanās 3.punktā noteiktais, ka pašvaldība apņemas atsavināt nekustamo īpašumu par labu ukraiņu investoru "OvoStar Union" pārstāvošajam uzņēmumam "Gallusman" vai noslēgt apbūves tiesību līgumu neatbilst likuma normām, jo pašvaldībai piederošais nekustamais īpašums var tikt atsavināts tikai izsolē. Šajā gadījumā tāda netika rīkota. Tā kā vienpusējā atkāpšanās no vienošanās nerada finansiālās saistības un ņemot vērā citus argumentus, dome lēma vienošanos lauzt.


Un vēl



Šodien Kokneses novada Bebru pamatskolā ir adaptācijas diena, kurā skolēni nevis devās uz mācību stundām, bet gan nododas sportiskām un izzinošām nodarbēm. Pēc klases stundas bērni devās uz stadionu, kur Latvijas Sarkanā Krusta komitejas Kokneses nodaļa sadarbībā ar Jumpravas pamatskolas Pirmās palīdzības sniegšanas pulciņa dalībniekiem piedāvās pirmās palīdzības aktivitātes. Pasākumā piedalās arī Zemessardzes 55. kājnieku bataljona zemessargi, kuri informē par jaunsargu kustību, notiek arī dažādi paraugdemonstrējumi pirmās palīdzības sniegšanā un karavīru pārbaudījumos. Tāpat arī bērni var mieloties ar lauka virtuvē gatavotu maltīti.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Tiesībsargiem aizdomas par virkni lielo būvnieku iesaisti kartelī un kukuļošanā; No šodienas nacionālie bruņotie gaisa spēki pārbaudīs  helikopteru nosēšanās laukumus pie Latvijas slimnīcām; un Aglona iekļuvusi CNN top vietu sarakstā, kas Latvijā jāpskata ārpus Rīgas.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šodien veic kratīšanas vairākās Latvijas būvfirmās un pie valsts amatpersonām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Viena no būvfirmām, kurā KNAB veic procesuālās darbības, ir "Rere grupa", aģentūrai LETA apstiprināja "Rere grupa" valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš. KNAB aģentūru LETA informēja, ka KNAB kopīgi ar Konkurences padomi veic tiesas sankcionētas neatliekamās izmeklēšanas darbības. Šādas darbības īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos. Patlaban kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs. Detalizētāku informāciju KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

Valsts prezidents Egils Levits ir uzkrājis 298 tūkstoši 15 eiro, bet finanšu instrumentos ieguldījis 884 tūkstoši 981 eiro, liecina Levita valsts amatpersonas deklarācija, kuru viņš iesniedzis, stājoties Valsts prezidenta amatā. Valsts pirmās amatpersonas īpašumā ir divi dzīvokļi Rīgā un viens - Cēsīs, kā arī divi zemes īpašumi Mārupes novadā, liecina Levita iesniegtā amatpersonas deklarācija. Levitam pieder arī divi zemes un viens ēkas nekustamais īpašums Engures pagastā. Savukārt kopīpašumā prezidentam pieder viens zemes īpašums Rīgā un deklarācijā neprecizēts nekustamā īpašuma veids. Deklarācijā norādīs, ka Levits īrē dzīvokli Luksemburgā. Prezidenta īpašumā ir arī 2009.gadā ražota "Mercedes-Benz" automašīna.


Gandrīz trešā daļa jeb 28,4% iedzīvotāju pēdējos gados Latvijā izjutuši finansiālas grūtības, lai iegādātos ārsta izrakstītos kompensējamos medikamentus, liecina aptauja.Gandrīz puse jeb 45,8% respondentu atzīst, ka bijuši spiesti iegādāties tikai daļu no kompensējamām zālēm, jo līdzmaksājumu summa par zālēm bijusi pārāk augsta. Aptauja apliecina, ka arī tie iedzīvotāji, kas ārsta zāles varējuši iegādāties, tomēr uzskata, ka kompensējamo zāļu izmaksas Latvijā ir ļoti augstas, proti, šim viedoklim piekrīt 36,4% aptaujāto. Visbiežāk aptaujas dalībnieki kompensējamos medikamentus iegādājušies sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, diabēta, astmas, onkoloģisko un reimatoloģisko slimību ārstēšanai.

Turpinām ziņas

No šodienas līdz piektdienai Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku Aviācijas eskadriļa apsekos helikopteru nosēšanās laukumus pie Latvijas slimnīcām, arī Jēkabpilī. Aizsardzības ministrijā atzīmē, ka novērtējums nepieciešams, lai apzinātu šo laukumu pašreizējo stāvokli. Novērtēšana tiks īstenota sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.


Preses konferencē, kas veltīta starptautiskā profesionālās dzejas festivāla "Dzejas dienas 2019" norisei, peldošā mākslas galerija "NOASS" šodien pasludināta par festivāla "Dzejas dienas" vēstniecību, kur būs arī grāmatu maiņas punkts. Septembris Latvijā ir Dzejas mēnesis. Tradīcija iedibināta jau 1965. gadā, kad svinīgi un plaši atzīmēja Tautas dzejnieka simtgadi. Arī šogad Raiņa dzimšanas dienā notiks profesionālās dzejas festivāls "Dzejas dienas 2019". Pasākums notiks 11. septembrī plkst. 16.00 Raiņa kapos. 


Un vēl


ASV medijs CNN publicējis sarakstu ar 11 skaistām un iespaidīgām vietām Latvijā, kuras vērts apskatīt ceļotājiem no visas pasaules. CNN ārpus Rīgas iesaka apmeklēt arī Aglonu. Amerikāņu medijs norāda, ka Aglonas bazilika ir viens no nozīmīgākajiem un apmeklētākajiem reliģiskajiem centriem Latvijā. Romas katoļu svētnīca, kā to raksturo CNN, atrodas mazpilsētā Aglonā un ir izcils piemērs vēlīnai baroka arhitektūrai. Bazilikas iekšpusē pārsteidz īpaši krāšņs interjers, kurā dominē iespaidīgais altāris. Bet baznīcas centrālais elements ir Aglonas Svētā māte Marija – vēsturiska ikona, kurai piemītot dziedinošas spējas – tā informē CNN.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākta Latvijas vēsturē lielākās kokaīna kravas iznīcināšana; Festivāla Sansusī komanda rīko šoruden pirmo mūzikas vakaru Rīgā; un Jēkabpils tautas namā atklās izstādi “Autors”.


Veicot slimnīcu sadalīšanu pa līmeņiem atkarībā no pieejamo pakalpojumu groza, Veselības ministrija bez brīdinājuma dosies pārbaudēs uz ārstniecības iestādēm, lai noskaidrotu, kādus pakalpojumus tās ir gatavas sniegt, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" stāsta veselības ministre Ilze Viņķele. No 1.aprīļa ir sākta slimnīcu "līmeņošana", proti, ir noteikti pieci līmeņi atkarībā no tā, kādus ārstniecības pakalpojumus slimnīca spēj nodrošināt. Ministre atzīst, ka vairākas slimnīcas ir mānījušās, norādot, ka varot izdarīt vairāk, nekā faktiski spēj. Veselības inspekcijas uzdevums noskaidrot, kā ir patiesībā.

Ir sākta gada sākumā Koknesē izņemtās vērienīgās kokaīna kravas iznīcināšana. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis intervijā LNT neprecizēja, kādā veidā kokaīns tiek iznīcināts, bet uzsvēra, ka krimināllietas izmeklēšanā notiek virzība.  Patlaban šajā lietā pie atbildības sauktas desmit personas, bet vēl atsevišķi cilvēki ir izsludināti meklēšanā. Jau ziņots, ka 8.janvārī valsts policija sadarbībā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrāciju, Ekvadoras policiju un pretterorisma vienību Omega Kokneses novadā uzgāja kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2 tūkstoši 195 briketes ar dažādiem logo, kurās bija paslēpts kokaīns.

Jaunas Latvijas Universitātes rektora vēlēšanas optimāli varētu notikt novembrī vai decembrī. Latvijas universitātes rektora pienākumu izpildītājs Gvido Straube  skaidroj ka šāds scenārijs būtu aktuāls tad, ja procesu ar kādiem lēmumiem neierobežos tiesa. Straube stāstīja, ka no Izglītības un zinātnes ministrijas paustā ir sapratis, ka divos mēnešos jābūt skaidri redzamai virzībai uz atkārtotām rektora vēlēšanām. Viņš pauda, ka finišs varētu tikt sasniegts vēlāk nekā divu mēnešu laikā.

Turpinām ziņas


Nesen Aknīstē godam aizvadījis "Sansusī" festivālu, tā saimnieks Armands Siliņš gatavs nākamajam projektam: kultūras forumā "Baltā nakts" 7. septembrī no plkst. 20.30 līdz vēlai naktij "Sansusī" komanda koncertzālē "Tu jau zini kur” piedāvās kulturālu desertu četros slāņos. Viss sāksies ar koncertu, turpināsies ar instrumentālistu “kautiņu”, bet noslēgsies ar enerģijas esenci – stundu garu diskotēku. Jau par tradīciju kļuvis ārpus festivāla rīkot "Sansusī" vakarus Rīgā, un "Baltajā naktī" būs viens no tiem. 


Vecumnieku novada Ausekļu dzirnavu muzejs sestdien, 7. septembrī aicina interesentus izjust Zemgales sētas sadzīvi un rudens lauku darbus. Svētku apmeklētāji varēs iepazīt rudens lauku darbus gan demonstrējumu laukā, gan muzeja plašajā teritorijā. Dažādu amatu meistari no visas Latvijas, izmantojot savus un muzeja darba rīkus, ļaus ielūkoties daudzveidīgajos mājsaimniecības un lauksaimniecības darbos, kā arī piedāvās iespēju izzināt senču gudrības un tikumus, atklājot sava aroda noslēpumus. Varēs iemēģināt roku māla trauku izgatavošanā, metāla izstrādājumu veidošanā, koka priekšmetu veidošanā, linu apstrādē un citos darbos. Entuziasti no Baldones rādīs meistarklasi labības pļaušanā ar izkaptīm.

Un vēl

Biedrības "4.siena" ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības atbalstu īstenotais projekts "Autors - individuālā interpretācija. Plenērs un izstāde" ir rezultējies izstādē, kas Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē apskatāma līdz 27. septembrim. "4. siena" aicina uz izstādes "Autors" atklāšanu 6. septembrī plkst. 18.00. Projektā Krustpils novada Kūku pagasta Brēdiķos no 16. - 18.augustam norisinājās plenērs, kurā piedalījās kopumā 20 dalībnieki - vecumā no 12 līdz 32 gadiem. Dalībnieku vidū pamatskolas un vidusskolas audzēkņi, dažādu jomu – medicīnas, mākslas, inženierzinātņu – studenti kā arī mākslas, mūzikas un literatūras profesionāļi. Plenērā notika trīs meistarklases – foto, glezniecības un ilustrācijas. Plašāk par plenēru lasiet portālā Radio1.lv.

Atstājiet komentāru