2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien sākas jaunais mācību gads; No septembra Jēkabpilī maršruta autobusos pieejamas tikai braukšanas kartes; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās proignozes par gaidāmo laiku?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija iesniegusi ziņojumu par "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu; Ievērojami sarukusi iedzīvotāju pārliecība par protesta akciju efektivitāti; un Kā virzās  Latvijas universitātes augstskolas prasība tiesā saistībā ar rektora vēlēšanām?                                                            

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī pēc renovācijas svinīgi atklāj bērnudārzu “Bērziņš”;  Britu parlamenta opozīcija cīnīsies par Brexit pagarinājumu; un Cik daudz naudas vecāki tērē skolēnu sagatavošanai skolai?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien sākas jaunais mācību gads; No septembra Jēkabpilī maršruta autobusos pieejamas tikai braukšanas kartes; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās proignozes par gaidāmo laiku?

Šodien sākas jaunais 2019./2020. mācību gads. Saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem noteikumiem par mācību gada sākuma un beigu laikiem šis mācību gads vairumam skolēnu ilgs līdz 2020. gada 29. maijam. Jēkabpilī, saskaņā ar Jēkabpils Izglītības pārvaldes aktualizēto informāciju šī gada augustā, balstoties uz 2018./2019. mācību gada datiem,  šodien uz pašvaldības pirmsskolas, vispārējās, profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēm dodas dodas 2624 skolēni un 478 bērnudārzu sagatavošanas grupiņu bērni. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Šodien stājas spēkā noteikumu projekts par pāreju uz mācībām latviešu valodā vidējās izglītības posmā, bet normas, kas attiecas uz mazākumtautību izglītības programmu īstenošanas izbeigšanu, stāsies spēkā pakāpeniski. Attiecībā uz mācību satura apguvi 10. un 11.klasē noteikumi stāsies spēkā 2020.gada 1.septembrī, bet attiecībā uz mācību satura apguvi 12.klasē - 2021.gada 1.septembrī.

Valsts izglītības satura centrs rosina augstskolas neuzņemt reflektantus, kuri uzrādījuši zemus rezultātus centralizētajos eksāmenos. Šonedēļ Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā paredzēts uzklausīt informāciju par 2018./2019. mācību gada valsts pārbaudes darbu rezultātiem vispārējās izglītības programmās un šo rezultātu izvērtējumu. Jau ziņots, ka skolēnu vidējais rezultāts centralizētajā eksāmenā matemātikā turpināja kristies arī šogad, sasniedzot zemāko rādītāju pēdējā desmitgadē. 

Turpinām ziņas

No 1.septembra visos 109 SIA "Jēkabpils autobusu parks" apkalpotajos autobusu maršrutos būs pieejama abonementa biļete. To varēs iegādāties vairākiem braucieniem, kā rezultātā pasažieriem brauciens būs lētāks un sabiedriskā transporta pakalpojumus varēs izmantot ērtāk, katru brauciena reizi nepērkot atsevišķu biļeti. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Jēkabpils pilsētas dome ir noteikusi, ka no 1.septembra līdz 31.maijam visu Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu, Krustpils pamatskolas un Jēkabpils Agrobiznesa koledžas audzēkņi  Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusos varēs braukt bez maksas, koledžas audzēkņi - līdz 24 gadu vecumam, ja dzīves vieta ir deklarēta Jēkabpilī. Turpmāk ar atlaidi varēs braukt visi Jēkabpilī deklarētie pensijas vecumu sasniegušie iedzīvotāji, par braucienu maksājot 20 centus, līdzšinējo 24 centu vietā. Bez maksas tiks pārvadātas politiski represētās personas, nacionālās pretošanās kustības dalībnieki un apbalvojumu „Jēkabpils Goda pilsonis” saņēmušas personas, uzrādot statusu apliecinošu dokumentu. 

Mainīta satiksmes organizācija Jēkabpilī, Slimnīcas un Rēzeknes ielu krustojumā! Turpmāk, braucot pa Slimnīcas ielu, virzienā no Zīlānu ielas, atļauts braukt tikai pa labi uz Rēzeknes ielu. Nokļūšanai uz Jēkabpils 3. vidusskolu jāizmanto apbraucamais ceļš pa Rēzeknes un Ķieģeļu ielu.

No šodienas līdz 30.septembrim saistībā ar maģistrālo siltumtrašu pārbūves projekta darbu norisi Tvaika un Bebru ielās, Jēkabpilī tiks slēgts Tvaika ielas posms!


Jēkabpilī ir atjaunota satiksme Kļavu ielas posmā zem gaisa tilta. Ņemot vērā, ka būvdarbi būvobjektā turpinās un ir iespējami īslaicīgi šķēršļi kādā no joslām, noteikta priekšroka transportam virzienā no Vienības ielas.

Un vēl

Jau pirmdien, 2.septembrī, Latviju no rietumiem sāks šķērsot aukstā atmosfēras fronte un lietus mākoņi, tomēr šonedēļ kopumā līs visai maz, liecina sinoptiķu prognozes. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību mežos Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē. Augustā vismazāk lijis Kurzemē, visvairāk - valsts dienvidaustrumu daļā. Sākot no otrdienas, Latvijā ieplūdīs aukstas gaisa masas, gaidāmi nokrišņi. Šī brīža pesimistiskākā prognoze liecina, ka sestdien, 7.septembrī, gaisa temperatūra dienā nepārsniegs +8 grādus. 

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Konkurss uz Pētera Barisona Aizkraukles Mūzikas skolas direktora amatu vēl turpinās, un mācību gadu iestāde šodien sāk ar pagaidu direktoru. Domē skaidroja, ka pagājušonedēļ norisinājusies pirmā konkursa kārta, un vēl nav pieņemts gala lēmums. Plašāku informāciju domē nesniedza, arī par to, cik pieteikumu konkursā saņemt. Uz laiku līdz jauna direktora iecelšanai direktora pienākumi uzticēti direktora vietniecei Dainai Delverei.

Pagājušajā nedēļā Jēkabpils novada Sudrabkalnā pulcējās vairāku resoru pārstāvji, lai dabā aplūkotu iespēju šajā vietā ierīkot jaunu autobusa pieturu. To vēlas vairāki šīs apdzīvotās vietas iedzīvotāji, kuru intereses sarakstē ar resoriem pārstāvēja  vietējais iedzīvotājs – Haralds Sulainis. Sarunā ar Radio1 Haralds Sulainis stāstīja, ka jauna pieturvieta Sudrabkalnā nepieciešama, jo esošā pie veikala ir aptuveni kilometra attālumā no apdzīvotās vietas, daudzdzīvokļu mājām. Šajā apdzīvotajā vietā dzīvo ap simts iedzīvotāji, kas pārsvarā ir gados vecāki cilvēki un kuriem ir problēmas mērot  kilometru garo ceļu līdz pieturvietai. Haralds Sulainis informē, ka  komisija nevar izlemt par jaunas pieturvietas izveidi, ja to neaplūko dabā. Komisijai vēl jāpieņem lēmums, taču jau zināms, ka pieturvieta tiks izveidota un tā varētu saukties “Sidrabi”.

Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, Iecavai un Koknesei tiks noteikts pilsētas statuss, paredz  valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma projekts.
Iecavas un Kokneses novada pašvaldības saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību ir iesniegušas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai attiecīgus dokumentus, lai sāktu apdzīvotās vietas statusa maiņu no ciema uz pilsētu. VARAM virza šo jautāju izskatīšanu, sagatavojot jauno likumprojektu. Dokumentā noteikts, ka Bauskas novadā pēc reformas būs divas pilsētas - Bauska un Iecava -, bet Aizkraukles novadā četras - Aizkraukle, Jaunjelgava, Pļaviņas un Koknese.

Turpinām ziņas

Sunākstes pagastā atklāja Skotijā dzīvojušā latviešu izcelsmes tēlnieka un keramiķa Zigfrīda Sapieša veidoto pieminekli “Sibīrijas krusti”. Izcilais un pasaules slavu guvušais tēlnieks un keramiķis Zigfrīds Sapietis (1924-2014) dzimis Sunākstē, kur dzīvojis un mācījies skolā.  Kara gados pārdzīvojis ieslodzījumu Salaspils nometnē, tad devies uz Dāniju un vēlāk līdz mūža nogalei dzīvojis Skotijā. Mākslinieks uzskatīja, ka viņam ir trīs dzimtenes – Latvija, Dānija un Skotija, bet viņa vēlēšanās bija, lai viņa darbi dzīvotu Latvijā.

Ceļa posmā pie Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja ceļu būves sabiedrība “Aizkraukle” uzklājusi cieto segumu posmā no muzeja līdz pludmalei pie “Kapteiņa krodziņa”, informē laikraksts Staburags. Plānots, ka darbi varētu tikt pabeigti vēlākais piektdien. Klājumam 330 metru garumā tika izmantots Aizkraukles pilsētas Jaunceltnes un Gaismas ielas nofrēzētais asfalts, un darbi izmaksāja 7 tūkstoši 525 eiro. Ar frēzasfaltu noklāta arī viena no galvenajām vasarnīcu rajona “Ziedi” ielām 456 metru garumā, un šie darbi izmaksāja 10 tūksto;si 228 eiro.

Un vēl

AS “Latvijas valsts meži” atbalstītās Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā sagatavots projekta pieteikums izglītojošai darbnīcai “Tradicionālais Latgales drellis radošā dimensijā”. Pateicoties saņemtajam atbalstam veiksmīgi uzsākta projekta īstenošana. Muzeja atklātajā krātuvē unikāls muzeja krājuma priekšmets – ar cirvi tēstās 19.gs. stelles – apmeklētājiem tiek rādītas darbībā, dodot  iespēju katram pašam izbaudīt dreļļu raksta aušanas procesu. Kopīgi uzaustais audekls tiks izmantots sēžamspilvenu izgatavošanai. Tie, kas vēlas izmēģināt roku uz senajām stellēm var doties uz Preiļu muzeju, aušanas piedāvājums aktuāls līdz gada beigām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija iesniegusi ziņojumu par "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu; Ievērojami sarukusi iedzīvotāju pārliecība par protesta akciju efektivitāti; un Kā virzās  Latvijas universitātes augstskolas prasība tiesā saistībā ar rektora vēlēšanām?                                                            

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska jaunajā mācību gadā aicina skolu saimē sarunāties savā starpā. Presei nosūtītā apsveikumā viņa novēl biežāk smaidīt — no iekšpuses un pēc būtības. Ministre vēl arī atbalstīt vienam otru: skolēnam — skolēnu, studentam — studentu, bet arī skolotāju, docētāju, jo katram kādā brīdī var uzmākties skumjas, nevarēšana un nespēks. Politiķe norāda, ka mācību vai studiju gads būs atkarīgs no prieka un darīšanas drosmes, kam  katrs ļausies.

Šodien Latvijā skolas gaitās devās aptuveni 215  tūkstoši skolēnu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) provizoriskie dati. Lai arī precīzs skolēnu skaits būs zināms tikai septembra otrajā pusē, ministrija informē, ka skolēnu skaits šogad būtiski neatšķirsies no pagājušā gada rādītāja. Pirmo reizi skolas durvis šogad vēra aptuveni 20 tūkstoši pirmklasnieku. Arī 1.klases skolēnu skaits saskaņā ar provizoriskajiem datiem saglabājies pērnā gada līmenī. Salīdzinot ar pagājušo gadu, sarucis ir jaunajā mācību gadā durvis vērušo izglītības iestāžu skaits. Ja pērn Latvijā darbojās 776 vispārējās izglītības iestādes, tad gada laikā tikuši pieņemti lēmumi par 14 izglītības iestāžu likvidāciju, savukārt vēl vairāki desmit izglītības iestāžu reorganizācijas rezultātā apvienojušās ar citām skolām.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī šodien skolas gaitas uzsāka aptuveni 3 tūkstoši skolēnu.

Latvija iesniegusi tehnisko ziņojumu par Eiropas Padomes komitejas noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai - "Moneyval" - rekomendāciju ieviešanu, uzrādot būtiskas un mērķtiecīgas izmaiņas finanšu sektorā. Latvija iesniegusi progresa ziņojumu par "Moneyval" 5.kārtas novērtēšanā iekļauto rekomendāciju izpildi Latvijas Nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas sistēmas uzlabošanai ar detalizētu izklāstu par līdzatbildīgo institūciju, jo īpaši Latvijas valdības un Saeimas, darba rezultātiem. 

Turpinām ziņas

Ievērojami sarukusi iedzīvotāju pārliecība par protesta akciju efektivitāti sev vēlamu politisku lēmumu pieņemšanai, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Šogad jūlijā iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, vai, viņuprāt, piedaloties dažāda veida protesta akcijās, iespējams panākt sev vēlamu valdības lēmumu pieņemšanu. Vairums jeb 63% iedzīvotāju sniedza noliedzošu atbildi. To, ka piedalīšanās protesta akcijās spēj nodrošināt sev vēlamu valdības lēmumu pieņemšanu, uzskata tikai 31% aptaujāto.

Latvijas iedzīvotāju vidū ir dalīti viedokļi par 5G ieviešanu Latvijā, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Augustā veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, vai, viņuprāt, Latvijā būtu jāievieš 5G internets. Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs (33%) iestājās par 5G ieviešanu Latvijā. Uz pusi mazāk jeb 17% aptaujāto uzskata, ka minētā tehnoloģija Latvijā nebūtu jāievieš. Vēl teju trešdaļai jeb 31,4% Latvijas iedzīvotāju ir neitrāla attieksme pret 5G ieviešanu Latvijā, savukārt vēl 18,4% aptaujāto nespēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā. Aptaujas rezultātus vērtējot dažādās iedzīvotāju demogrāfiskās grupās, redzams, ka 5G ieviešanu biežāk atbalsta gados jauni iedzīvotāji, turklāt līdz ar iedzīvotāju vecuma pieaugumu sarūk atbalsts 5G ieviešanai. Reģionu griezumā uz 5G ieviešanu Latvijā pozitīvāk raugās iedzīvotāji Rīgā, bet negatīvāk - Kurzemē.

Un vēl

Administratīvā rajona tiesa trūkumu novēršanai bez virzības atstājusi Latvijas universitātes prasību par Ministru kabineta lēmumu, ar kuru tika nolemts rektora amatā neapstiprināt Indriķi Muižnieku. Tiesas pārstāve Ilze Butkus skaidro, ka universitātei līdz 30. septembrim tiesā jāiesniedz trūkstošie dokumenti, lai varētu sākt lietas virzību. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī pēc renovācijas svinīgi atklāj bērnudārzu “Bērziņš”;  Britu parlamenta opozīcija cīnīsies par Brexit pagarinājumu; un Cik daudz naudas vecāki tērē skolēnu sagatavošanai skolai?

Šodien pēc renovācijas svinīgi atklāta pirmsskolas izglītības iestāde "Bērziņš" Jēkabpilī, un līdz ar to pilsētās nosiltināti visi bērnudārzi. Renovētajās telpās mācības šogad sāka 120 audzēkņi. Pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps telpu atklāšanas pasākumā izteica gandarījumu, ka jaunā paaudze var augt un mācīties skaistās, ergonomiskās un drošās telpās, jo līdz ar "Bērziņa" atjaunošanu visās Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestādēs ir veikti energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi. Projekta kopējās izmaksas ir miljons 623 tūkstoši 842 eiro, no kuriem 447 tūkstoši 205 eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums. Jau vēstīts, ka pirmsskolas izglītības iestādes "Bērziņš" siltināšanai Jēkabpils pašvaldība aizņēmusies miljons 80 tūkstoši eiro. 

2019./2020.mācību gadā vispārējā izglītības iestāžu tīklā 14 skolas ir likvidētas un vēl vairāki desmiti mācību iestāžu tiek reorganizētas, liecina informācija Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā. Ministrija informē par pašvaldību lēmumiem 2019.gadā reorganizēt vai likvidēt Izglītības iestādes, ko saskaņojusi ministrija. Tāpat šogad pašvaldības lēmušas par 15 izglītības iestāžu, tajā skaitā četru bērnudārzu apvienošanu, izveidojot septiņas izglītības iestādes. Vēl 23 skolas un bērnudārzi pievienoti citām mācību iestādēm, bet 12 mācību iestādes reorganizētas, mainot tās izglītības pakāpi.

Mācību gads šonedēļ sākas arī augstskolu studentiem. Jaunajiem studentiem šogad lielākā interese saglabājas par datorzinātnēm, tiesību zinātni un medicīnas nozari. Lielākajās universitātēs – Latvijas Universitātē (LU), Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) – labi vērtē šī gada uzņemšanas rezultātus. Izsludinātais uzņemšanas plāns ir izpildīts visās programmās bakalaura līmenī. 

Turpinām ziņas

Lielbritānijas parlamentā gaidāma spraigas cīņas nedēļa starp opozīciju, kas vēlas, lai Eiropas Savienība atkal pārceļ valsts izstāšanos no bloka, un valdību, kas ir par piecām nedēļām saīsinājusi parlamenta darba laiku izšķirošajos divos mēnešos līdz tās nospraustajam izstāšanās laikam ar vai bez vienošanās ar ES. Leiboristu partija un līdzīgi domājoši deputāti no citām frakcijām šobrīd gatavo likumprojektu ar mērķi panākt, ka valsts izstāšanās no ES atkal tiek pārcelta uz vēlāku laiku.

Gruzijā par atkāpšanos no amata paziņojis premjerministrs Mamuka Bakhtadze, savu lēmumu skaidrojot ar iecerētā darba pabeigšanu. Bakhtadze norādījis, ka attīstības ietvars nu ir izveidots un īstenots, tādēļ, viņaprāt, šobrīd ir izpildīts viņam dotais uzdevums. Georgia Today vēsta, ka jauns kandidāts Gruzijas premjerministra amatam tiks nosaukts rīt, 3.septembrī.

Igaunijā minimālā alga no nākamā gada varētu pieaugt no pašreizējiem 540 līdz 578 eiro mēnesī, šādu vienošanos šodien, panāca darbadevēju un darba ņēmēju organizācijas. Saskaņā ar panākto vienošanos, kuru organizācijas plāno parakstīt septembra nogalē, minimālā stundas likme nākamgad būs 3,44 eiro. Lēmums par minimālo algu vēl jāpieņem valdībai.

Un vēl

Sākot jauno mācību gadu, Latvijas iedzīvotāji, kam ir skolas vecuma bērni, vidēji uz vienu bērnu tērē līdz 150 eiro, lai iegādātos skolai nepieciešamās preces – mācību grāmatas, kancelejas preces, skolas somu un apģērbu, liecina interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma Gemius veiktā iedzīvotāju aptauja. Līdzīgi kā sākot pagājušo mācību gadu, kad 29% respondentu atklāja, ka skolas preču iegādei tērē 50–99 eiro, arī šogad lielākā daļa aptaujāto skolēnu vecāku – 28% – norādījuši, ka, iepērkoties mācību gada uzsākšanai, iekļaujas šajās robežās. Tikmēr 23% aptaujāto tērē no 100 līdz 149 eiro grāmatu, kancelejas preču, jauna apģērba, apavu un skolas somas iegādei, liecina aptaujas rezultāti. Tāpat aptauja vēsta, ka 15% aptaujāto skolas preču iegādei tērējuši 150–199 eiro, 9% aptaujāto – 200–299 eiro, bet tikai 3% – vairāk nekā 500 eiro.

Atstājiet komentāru