2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Stājies spēkā līgums ar "Škoda" par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi; Septembrī mainīsies satiksmes organizācija Vārkavas pagastā; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku septembra sākumā?

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils multifunkcionālās halles pamatos iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm; Virpuļviesulī nopostītā zemnieku saimniecība palīdzību no valsts nesaņems; un Anglijā atrod senas un vērtīgas monētas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogi neatbalsta ideju  uzticēt pašvaldībām jaunāko klašu skolēnu brīvpusdienu finansēšanu; Arī Latvijā piketēs pret lēmumu apturēt Lielbritānijas parlamenta darbību; un Vecāki, pirms skolas sākuma aicināti pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus!

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Stājies spēkā līgums ar "Škoda" par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi; Septembrī mainīsies satiksmes organizācija Vārkavas pagastā; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku septembra sākumā?


Čehijas vilcienu ražotājs "Škoda vagonka" vakar ir iesniedzis līguma izpildes nodrošinājumu bankas garantijas formā, līdz ar to ir stājies spēkā ar AS "Pasažieru vilciens" 30.jūlijā noslēgtais līgums par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi. Pēc līguma stāšanās spēkā nekavējoties tiks sākts darbs pie tā izpildes. Paredzēts, ka pirmie 23 vilcieni tiks piegādāti 2022.gadā, bet visi vilcieni - līdz 2023.gadam. Jaunie elektrovilcieni sastāvēs no četriem vagoniem katrs. Viena vilciena garums būs 109 metri, un katrā vilcienā būs sēdvietas 436 pasažieriem.


Arvien tuvāk noslēgumam virzās darbs pie teritoriālās reformas. Atbildīgā ministra ieskatā, būtiskas izmaiņas vairs nebūs jāveic, un oktobrī likumprojekts varētu nonākt valdībā. Tieši uz šo posmu, kurā reformu vētīs ministri un vēlāk arī Saeimas deputāti, cer tās pašvaldības, kuras ar ministrijas piedāvājumu ir īpaši neapmierinātas. 

Reformas sabiedriskajai apspriešanai 30 novados šogad iztērēts pusmiljons eiro, vēl 1,1 miljons dažādiem pētījumiem, atzinumiem un informatīvajai kampaņai ieplānots nākamajā gadā. Toties krietni lielāki līdzekļi pēc ministrijas plāna būs nepieciešami 2021. gadā – vairāk nekā 83 miljoni. No tiem lielākā daļa – teju 75 miljoni, lai sakārtotu ceļus uz jaunajiem novadu centriem, un vēl 7,5 miljoni – vienreizēja dotācija pašvaldībām ar reformu saistīto izdevumu daļējai segšanai.

Uzņemot vizītē ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vakar paudis cerību atvērt "jaunu lapaspusi" attiecībās ar Savienotajām Valstīm.  Lukašenko, kurš ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, izteica cerību, ka Boltona vizīte kļūs par pagrieziena punktu abu valstu savstarpējās attiecībās, kurās gadiem valdījusi neuzticība. Savukārt analītiķi uzskata, ka Boltona vizītes mērķis ir "vājo punktu" meklēšana pie Krievijas robežām, lai palielinātu savu ietekmi Ukrainā, Baltkrievijā un Moldovā. 


Turpinām ziņas


Aknīstes novada tirdzniecības un mežizstrādes uzņēmums SIA «Indāres» papildinājis savu autoparku ar diviem jaunākajiem, individuāli aprīkotiem Mercedes-Benz Actros vilcējiem. SIA «Indāres» ir viens no lielākajiem uzņēmumiem reģionā, tāpēc jaunā, modernā un jaudīgā tehnika piegādāta tieši šim uzņēmumam. Jaunie Actros aprīkoti ar multimediju displejiem uzlabotai autovadītāja un automobiļa saziņai, plašu digitālo risinājumu klāstu un dažādām vadītāja palīdzības sistēmām.


Septembrī mainīsies satiksmes organizācija Vārkavas pagasta Ančkinos valsts vietējo autoceļu Vecvārkava–Ančkini–Pieniņi. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz iedzīvotāju un Vārkavas novada domes iesniegumiem. Lai uzlabotu krustojuma pārredzamību, tur tiks izgriezti krūmi, no nomalēm noņems grunts uzaugumu, kā arī veiks planēšanu ceļa zemes nodalījuma joslā. Krustojuma zonā uz ceļa V752 tiks atjaunots grants segums. Pēc šo darbu pabeigšanas  septembrī tiks demontētas esošās ceļa zīmes un uzstādītas jaunas.

Un vēl

Lai gan šīs nedēļas izskaņā atkal, iespējams, kritīs karstuma rekordi, jaunākās prognozes liecina, ka jau nākamās nedēļas izskaņā gaidāms septembrim netipiski auksts laiks. Sinoptiķis Toms Bricis tiešraidē sociālajā tīklā facebook informē, ka svētdien, 1.septembrī, Latvijā gaiss varētu iesilt pat līdz +30 grādiem. Tiesa, jau nākamnedēļ situācija mainīsies. Sākot no otrdienas, Latvijā ieplūdīs aukstas gaisa masas, gaidāmi nokrišņi. Šī brīža pesimistiskākā prognoze liecina, ka sestdien, 7.septembrī, gaisa temperatūra dienā nepārsniegs +8 grādus. Tāpat meteorologs informē, ka nedēļas nogalē pastāv iespēja, ka būs redzama ziemeļblāzma.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

26. augustā starp Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un Līvānu novada domi ir parakstīta vienošanās par Eiropas Savienības fonda projekta “Uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību Baumanes ģimenes ārsta praksē” īstenošanu. Projekta gaidā paredzēts iegādāties kāpurķēžu pacēlāju invalīdiem, uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, procedūru telpas atjaunošana, Rožupes filiāles vides pieejamības nodrošināšana. Projektu paredzēts īstenot no šī gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.decembrim. Projekta kopējās izmaksas - 10 tūkstoši eiro. .


Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skola aicinām vairāku mūzikas un mākslas skolu audzēkņus piedalīties “Rudens Lielās radošās darbnīcas” īstenošanā. Tās laikā dekorēs logu vērtnes, iedvesmojoties no modernistu darbiem, un notiks nepieradinātās modes skate, ko īstenos mākslas skolu un apvienoto mūzikas un mākslas skolu audzēkņi. Pasākumā piedalās 6 mūzikas un mākslas skolas. Radošā darbnīca  notiks 18. septembrī Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas dārzā. Līvānieši aicināti nākt un vērot pasākumu no pulksten 15.30.


Nodibinājums “Viduslatgales pārnovadu fonds”, sadarbībā ar Līvānu novada domi  un stipendijas devējiem – uzņēmējiem – aicina Līvānu novada jauniešus pieteikties stipendijas saņemšanai STUDIJĀM AUGSTSKOLĀS 2019./2020. mācību gadā. Uz stipendiju var pieteikties, ja iegūta vidējā izglītība un jaunietis studē akreditētā augstskolā un nav vecāks par 24 gadiem. Tāpat arī, lai saņemtu stiopendiju tiek prasītas labas sekmes mācībās un jaunietim jābūt deklarētam Līvānu novadā. Plašāk par iespējām pieteikties stipendijām lasiet Līvānu novada pašvaldības mājaslapā. 


Turpinām ziņas


Līvānu Uzņēmējdarbības atbalsta centrs sadarbībā ar Līvānu novada pašvaldību rīko uzņēmējdarbības atbalsta konkursu „Līvānu novads VAR 2019”. Konkursā var piedalīties Līvānu novadā reģistrētās mazās un vidējās komercsabiedrības un saimnieciskās darbības veicēji. Konkurss tiek rīkots jau otro gadu. 2018. gada konkursā tika saņemti 16 projektu pieteikumi, no kuriem pašvaldība finansiāli atbalstīja piecus uzņēmumus par kopējo summu 8 tūkstoši 172 eiro, piešķirot minētos līdzekļus biznesam nepieciešamo iekārtu, aprīkojuma un inventāra iegādei. Pieteikumus konkursam var iesniegt līdz 6. septembrim Līvānu novada domes kancelejā. Konkursa nolikumu un pielikumus var atrast Līvānu n ovada pašvaldības mājaslapā. 


Biedrība “Baltā māja” ievieš projektu “Sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sniegšana bērniem ar funkcionāliem traucējumiem Līvānu novadā”. Projekta mērķis ir palielināt sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību Līvānu novada 25 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes, uzlabotu funkcionālās spējas un nodrošinātu saturīgu brīvā laika pavadīšanu. Projektā šiem bērniem tiks nodrošināti  sociālās rehabilitācijas speciālistu, fizioterapeita, logopēda un psihologa pakalpojumi, individuālas konsultācijas. Projektā ir paredzēts izglītojošas nodarbības vecākiem, aizbildņiem vai audžuģimenēm profesionāla speciālista vadībā un supervīzijas projekta speciālistiem.


Un vēl par pasākumiem


Svētdien, 1. septembrī, Līvānos  no plkst. 13.00 skvērā pie kafejnīcas "5. elements" Zinību dienai veltīts pasākums ģimenēm un bērniem. Radošās darbnīcas, atrakcijas, koncerts. Dalība bez maksas. Pasākumu rīko iniciatīvas grupa "Radām paši!" ar Līvānu novada mazo grantu projektu konkursa atbalstu. 


Līvānu 1. vidusskola informē, ka no 2. septembra darbu atsāk Līvānu peldbaseins "Upe". Divu mēnešu periodā, kamēr peldbaseins nedarbojās, tajā tika veikti dažādi uzturēšanas darbi. Pašlaik baseinā jau ir ielaists un tiek sildīts ūdens, tiek veikti pēdējie uzkopšanas darbi, lai jau tuvākajā laikā gan izglītības iestāžu audzēkņi, gan visi citi peldētgribētāji varētu izmantot baseina pakalpojumus.


2. septembrī no plkst. 12.00 līdz 17.00 tiks slēgta ceļa posma Jersika - Sergunta 347. kilometra dzelzceļa pārbrauktuve, lai veiktu pārbrauktuves seguma remontu. Transporta plūsmas organizācijas shēma pārbrauktuves slēgšanas laikā pieejama Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.


No 2. līdz 30. septembrim, Turku saieta namā darba dienās no  9 līdz 15 apskatāma Kārļa Zalāna fotogrāfiju  izstāde “Šī puse”. Kārlis Zalāns ir Krustpils novada Atašienes pagasta Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolas 10. klases skolnieks. Jau vairākus gadus Kārli aizrauj dabas fotografēšana, viņš piedalās arī dažādos konkursos, kuros atzīts par vienu no labākajiem bilžu autoriem. Ieeja: bezmaksas.


No 2. septembra līdz 28.oktobrim, Rožupes kultūras namā darba laikā Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un Mākslas skolas audzēkņu izstāde. Ieeja: bezmaksas.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils multifunkcionālās halles pamatos iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm; Virpuļviesulī nopostītā zemnieku saimniecība palīdzību no valsts nesaņems; un Anglijā atrod senas un vērtīgas monētas.


Jēkabpils multifunkcionālās halles pamatos vakar svinīgi iemūrēja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Pasākumā piedalījās Jēkabpils pilsētas domes vadība, būvnieks - SIA „ LC Būve”, kā arī mediji. Kapsulas iemūrēšanas pasākumu vadīja Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže, pirms kapsulas iemūrēšanas uzrunas teica Jēkabpils mērs Aivars Kraps, SIA “LC Būve” valdes loceklis Sandis Dzērvītis  un SIA “Jēkabpils sporta centrs” direktors Juris Bobrovs. Piedāvājam arī jums noklausīties amatpersonu sacīto šajā svinīgajā brīdī.

Audio


Turpinām ziņas



Pēc vēršanās pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa jūlijā virpuļviesulī nopostītā Balvu novada zemnieku saimniecība papildu valsts finansējumu nesaņems. "Krastiņu" saimnieks Aldis Baranovskis aģentūrai LETA skaidro, ka apmēram mēnesi pēc vēstules nosūtīšanas no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas jeb VARAM "Krastiņos" ieradusies komisija, lai apzinātu postījumus. Pirms dažām dienām saimnieks saņēmis vēstuli, kurā VARAM informējusi, ka tās rīcībā nav finanšu līdzekļu, ko tā būtu tiesīga piešķirt saimniecībai. Ministrija arī ieteikusi veikt īpašuma apdrošināšanu, lai turpmāk šādos gadījumos varētu pretendēt uz zaudējumu kompensēšanu. Baranovskis neesot pārsteigts par valsts palīdzības atteikumu, tomēr nenoliedz, ka bija cerējis kaut uz nelielu atbalstu. 

Latvijas un Igaunijas zemnieki veidos pirmo starpvalstu sadarbības kooperatīvu Baltijā. Apvienojot abu valstu kooperatīvu spēkus plānots būvēt piena pārstrādes rūpnīcu Igaunijā. Igauņu piensaimnieku kooperatīva vadība uzskata, ka zemnieku apvienošanās arvien lielākos veidojumos arī reģiona līmenī ir izdzīvošanas jautājums. Jaunās rūpnīcas plānotā pārstrādes jauda ir 1000 piena tonnas dienā. kopējās projekta izmaksas – ap 100 miljoniem eiro. Produkciju plānots eksportēt uz Skandināvijas valstīm, Japānu, Rietumeiropu, kā arī palielināt apjomu vietējā tirgū. 

Un vēl

Dārgumu meklētāji Lielbritānijas grāfistē Somersetā atraduši vairāk nekā 2,5 tūkstošus senu monētu. Eksperti uzskata, ka atraduma vērtība ir apmēram 5 miljoni mārciņu jeb 5,5 miljoni eiro. Britu raidorganizācijas BBC interneta vietne ziņo, ka monētas izgatavotas 11.gadsimtā – laika posmā, kad Normandijas hercogs Viljams iekaroja Angliju un kļuva par tās valdnieku. Uz aptuveni puses no tām attēlots pēdējais anglosakšu karalis, bet uz pārējām – Viljams. Eksperti norāda, ka monētas labi saglabājušas, jo tajās ir augsts sudraba īpatsvars. Atraduma vērtība ir aptuveni 5 miljoni mārciņu, un šo summu sadalīs zemes īpašnieks un atradēji. Monētas, visticamāk, tiks atzītas par nacionālajiem dārgumiem, un nokļūs muzejā.  

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogi neatbalsta ideju  uzticēt pašvaldībām jaunāko klašu skolēnu brīvpusdienu finansēšanu; Arī Latvijā piketēs pret lēmumu apturēt Lielbritānijas parlamenta darbību; un Vecāki, pirms skolas sākuma aicināti pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus!

Izglītības un zinātnes ministrijas iecere uzticēt pašvaldībām 1.-4. klašu skolēnu brīvpusdienu nodrošināšanu, novirzot iepriekš šim mērķim atvēlēto dotāciju 20 miljonu eiro apmērā pedagogu algu celšanai, ir nepieņemama pretnostatīšana, uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga. Viņa norāda, ka nedrīkst pretnostatīt šīs divas vajadzības, nevar apdraudēt skolēnu brīvpusdienas, ēdināšana ir jānodrošina, bet jānodrošina arī solītais skolotāju algu pieaugums, un par līdzekļu avotiem šiem mērķiem jādomā valdībai. 


VAS Latvijas dzelzceļš amata pienākumus sākuši pildīt divi pagaidu valdes locekļi – valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs un valdes loceklis Andris Lubāns, liecina paziņojums LDz mājaslapā. Tas nozīmē, ka LDz valdē pašlaik darbojas: valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs, Andris Lubāns, Ēriks Šmuksts un Ainis Stūrmanis. Jau ziņots, ka 25.jūlijā LDz padome vienojās par darba attiecību izbeigšanu ar Bērziņu un Strakšas. Uzņēmuma valdē darbu turpina Ēriks Šmuksts un Ainis Stūrmanis.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatori izziņo 2019. gada rudens uzņemšanu un aicina jaunos uzņēmējus un biznesa ideju autorus pieteikties pirmsinkubācijas vai inkubācijas programmai. No šodienas 30. augusta līdz 20. septembrim tiks atvērta pieteikumu pieņemšana dalībai pirmsinkubācijas un inkubācijas programmā piecpadsmitbiznesa inkubatoros visā Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī. Atbalsta programmām aicina pieteikties fiziskas personas un uzņēmumus, kuri nav reģistrēti ilgāk par trim gadiem. 

Turpinām ziņas


Eiropas Savienības dalībvalstis turpina gatavošanos tā dēvētajam bezvienošanās “Brexit” jeb Lielbritānijas aiziešanai no bloka bez noslēgta līguma. Tomēr bloka dalībvalstu ārlietu ministri sanāksmē Somijas galvaspilsētā Helsinkos atzina nepieciešamību turpināt sarunas, lai novērstu šādu notikumu attīstības scenāriju. Bažas par bezvienošanās “Brexitu” šonedēļ vairoja Lielbritānijas valdības un tās vadītāja Borisa Džonsona lēmums uz laiku apturēt parlamenta darbu. Tomēr oficiālā Londona negrasās pārtraukt diskusiju, un vakar paziņoja par vēlmi kāpināt sarunu tempu. Lielbritānijas un Eiropas Savienības pārstāvji septembrī tiksies divreiz nedēļā un tomēr mēģinās panākt jaunu vienošanos. 


Arī Latvijā rīkos piketu, lai protestētu pret britu premjera Borisa Džonsona lēmumu apturēt Lielbritānijas parlamenta darbību un paustu kritisku attieksmi pret iespējamo bezvienošanās "Brexit". Pikets pie Lielbritānijas vēstniecības Rīgā ir pieteikts rīt,  31.augustā plkst.13. Plānots, ka pasākumā tiks kritizēta līdzšinējā neizdarība saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, kā arī pausts satraukums par nezināmo, kas notiks, ja netiks panākta vienošanās, jo Lielbritānijā dzīvo ap 60 tūkstoši Latvijas pilsoņu, kuru nākotne ir neskaidra. 


Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalda Tramps nedosies uz nedēļas nogalē Polijā paredzētajiem Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienas piemiņas pasākumiem. Tā iemesls ir draudi, ko valstij rada viesuļvētrai “Dorians”.Tramps norādījis, ka galvenā prioritāte ir cilvēku drošība bīstamās viesuļvētras apdraudētajos rajonos. Lai nodrošinātu visu federālās valdības resursu efektīvu izmantošanu, viņš paliks Amerikā, bet uz Varšavu dosies viceprezidents Maiks Penss. Tikmēr ASV Nacionālais viesuļvētru centrs informē, ka viesuļvētra “Dorians” sasniegs valsti svētdienas vakarā un visvairāk apdraud Floridas štatu.


Un vēl

Jaunais mācību gads jau ir pēc dažām dienām. Pirms skolas gaitu sākuma, policija aicina vecākus pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus. Kārtības sargi norāda, ka bērnam ir jābūt labi sagatavotam ne tikai skolai, bet arī ar drošību saistītajos jautājumos. Lai ceļš uz skolu būtu drošs, vecākiem ar savām atvasēm jau pirms skolas sākuma, nepieciešams izstaigāt iespējamos ikdienas maršrutus. Vairākkārtēji pārrunāt ceļu satiksmes noteikumus, īpaši uzsverot, ka brauktuve ir jāšķērso tikai pa gājēju pāreju un pie zaļā luksofora signāla, pārliecinoties, vai braucošie transportlīdzekļi ir apstājušies. Ļoti svarīgi ir atcerēties, ka pašiem vecākiem arī ir jāievēro ceļu satiksmes noteikumu prasības. Tāpat arī pēc pulksten 22, bērns, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, nedrīkst atrasties sabiedriskā vietā bez pieaugušo uzraudzības.

Atstājiet komentāru