2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug iedzīvotāju uzticēšanās Eiropas savienībai; Daugavpils Universitātes pētnieki atklājuši jaunu parazīta sugu; un Kādu laiku nedēļas nogalei un pirmajai skolas dienai prognozē sinoptiķi?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Turpmākajos gados ātrā palīdzība varētu pāriet uz divu personu brigādēm; Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā atjaunots nozagtais bērnu rotaļu laukuma aprīkojums; un Jaunajā mācību gadā turpināsies programma «Latvijas skolas soma».

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts ieņēmumu dienesta sācis izmeklēšanu pret septiņiem darbiniekiem; Krāpniecei par “lāsta” noņemšanu pusaudzei piemēro piespiedu darbu; un Vecākus mudina vairāk piedomāt par mazu bērnu drošību.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaug iedzīvotāju uzticēšanās Eiropas savienībai; Daugavpils Universitātes pētnieki atklājuši jaunu parazīta sugu; un Kādu laiku nedēļas nogalei un pirmajai skolas dienai prognozē sinoptiķi?


Darbs pie jaunās pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas pašlaik ir pāri pusei, šādu viedokli paudis reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir noslēgusi konsultācijas ar visām pašvaldībām, kuras reforma varētu skart. Reformas iecere ir precizēta un nodota izvērtēšanai koalīcijas partneriem, no kuriem saņemti priekšlikumi un iebildumi. Šonedēļ ar reformu saistītās likumu izmaiņas izsludinās valsts sekretāru sanāksmē, bet septembra vidū jautājumu varētu skatīt valdībā.



No nākamā gada janvāra Izglītības un zinātnes ministrija varētu pārtraukt finansēt brīvpusdienas jaunāko klašu skolēniem, jo uzskata, ka šis pienākums būtu jāpārņem pašvaldībām, taču vietvaru pārstāvji bažījas, vai tām pietiks līdzekļu. Šobrīd brīvpusdienas no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta finansē visiem 1. līdz 4.klases skolēniem. Tas ik gadu ministrijai izmaksā nepilnus 20 miljonus eiro un par šiem līdzekļiem ar bezmaksas ēdienreizi nodrošina aptuveni 80 tūkstoši bērnu.

Pēdējā gada laikā pieaugusi Latvijas iedzīvotāju uzticēšanās Eiropas Savienībai, liecina Eiropas Komisijas  veiktais pētījums par dzīvi Eiropas Savienībā. Saskaņā ar minēto pētījumu ES uzticas vairāk nekā 50% Latvijas iedzīvotāju, un tas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā pērn. Arī ES valstu iedzīvotāju kopējais uzticības līmenis ES kopš pērnā gada audzis par diviem procentpunktiem, šā gada jūnija beigās sasniedzot 44%. Teju 70% Latvijas iedzīvotāju netic Saeimai, savukārt 58% neuzticas Ministru kabinetam, izriet no Eiropas komisijas veiktā pētījuma. Vērtējot ekonomisko situāciju, 64% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka valstī tā patlaban ir slikta. Kā lielākās valsts problēmas Latvijas iedzīvotāji minējuši nodokļu, veselības un sociālās drošības, kā arī inflācijas jomas. 


Turpinām ziņas


Daugavpils Universitātes pētnieki atklājuši jaunu parazīta sugu, kas ir rets gadījums parazitoloģijas jomā. Jaunatrastā suga tika atklāta melnās žurkas muskuļos un tā pieder pie sarkocistozes ģints parazītiem. Divas no šīs ģints sugām ir bīstamas cilvēkiem. Atkarībā no invāzijas formas, parazīts cilvēkā var lokalizēties zarnu traktā vai muskuļaudos, retāk – nervaudos. Latvijā savvaļā parazīts ir sastopams tādos dzīvniekos kā mežacūkās, aļņos, lapsās un žurkās. Parazīti ir intereses objekts gan medicīnā, gan veterinārmedicīnā, tāpēc universitātē turpinās pētījumi pie jaunatklātā parazīta attīstības cikla un izplatības.



Guvuši rūdījumu Antarktīdā, dienvidpola ledājos, Latvijas Universitātes zinātnieki sākuši pētījumus arī ziemeļos – leduslāču zemē. Pētnieki nupat atgriezušies no Svalbāras arhipelāga. Tā bija līdz šim pirmā universitātes ģeologu un ķīmiķu ekspedīcija, kas pētījumus veikusi tik tālu ziemeļos. Uz Svalbāru devās četri zinātnieki. Viņi veica mērījumus, lai noskaidrotu ledus biezumu un struktūru. 60% no Svalbāras arhipelāga klāj ledāji, daudzus no tiem dēvē par pulsējošiem ledājiem un to uzvedība joprojām nav līdz galam izprasta. Tika ievākti arī dažādi paraugi, lai varētu spriest par vides piesārņojumu, tajā skaitā par noturīgo organisko piesārņotāju klātbūtni.  



Un vēl


Arī nedēļas otrajā pusē saglabāsies vasarīgs laiks un svētdien vietām atkal iespējami +30 grādi, savukārt septembra sākumā Latvija būs uz robežas starp karstu un vēsu gaisu, tādēļ gaidāmi nepastāvīgi laikapstākļi, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Tuvākajās diennaktīs palielināsies mākoņu daudzums un īslaicīgi līs, vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes. Gaisa temperatūra dienas laikā būs nedaudz zemāka, bet septembra pirmajās dienās tā atkal var paaugstināties, it īpaši valsts austrumu daļā, un iespējami karstuma rekordi, pat visa mēneša rekordi.


Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei svētdien, 1.septembrī,  gaidāmas pērkona lietusgāzes, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +25..+30 grādiem. Pirmdien, pirmajā skolas dienā, var turpināties lietus un pērkona negaiss, valsts austrumu novados prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +30 grādiem. Nākamnedēļ iespējams arī stiprs lietus, kļūs vēsāks un drēgnākajās dienās gaisa temperatūra nepārsniegs +15..+20 grādus.




Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Noslēdzies konkurss «Sakoptākais īpašums Preiļu novadā 2019. gadā», un pilsētas svētkos balvas saņēmuši tā uzvarētāji. Grupā «Ģimenes mājas pilsētu un ciematu teritorijā» 1. vietas Diploms pasniegts Pēterim Rožinskim un Mārai Pudnikai – īpašums Torņa iela 6, Aizkalnē. 2. vietu ieguvusi Noviku ģimene – īpašums «Bērzmalīte» Preiļu pagastā. 3. vieta piešķirta Ivetai un Aleksandram Zinovikiem – īpašums Mehanizatoru iela 2, Prīkuļos.

Grupā «Viensētas pagastu teritorijās» 1. vietā ierindojās Valdis un Elita Kresses – īpašums «Bērziņi» Saunas pagastā. 2. vietu ieguva Linkeviču ģimene – īpašums «Linsētas» Pelēču pagastā. 3. vieta grupā – Saunas pagasta «Sirmīši» īpašniecei Zinaīdai Ūzuliņai un Casno ģimenei – īpašums «Jaunciems» Preiļu pagastā.

Anitai un Andrim Vjaksēm – īpašums «Dēļupe» Saunas pagastā – un Salas pamatskolas kolektīvam par dalību konkursā Vērtēšanas komisija pasniedza Pateicības.


Turpinām ziņas


SIA “Preiļu saimnieks” aicina darbā Sabiedrisko attiecību speciālistu uz nenoteiktu laiku. SIA “Preiļu saimnieks” piedāvā darba algu no 850 eiro pirms nodokļu nomaksas pēc pārbaudes laika. Ar darba pienākumiem un prasībām pretendentiem var iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē www.preili.lv. Pieteikumi jāiesūtā līdz 10.septembrim.



SIA “Preiļu slimnīca” ievieš e-Kvīšu sistēmu, kas nozīmē, ka turpmāk ierastos kases čekus aizvietos un tiks izsniegti mūsdienīgi un funkcionāli maksājuma dokumenti – elektroniskās kvītis jeb e-Kvītis. Turpmāk nebūs jāglabā čeki par saņemtajiem medicīnas pakalpojumiem papīra formātā, lai vēlāk to iesniegtu Valsts ieņēmumu dienestam iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atgūšanai, bet saņemot pacienta piekrišanu SIA “Preiļu slimnīca” nosūtīs datus Valsts ieņēmumu dienestam. 



Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā AS “Latvijas Zaļais punkts” un veikaliem “top!”, sadarbībā ar SIA “Preiļu Saimnieks”, aicina piedalīties Vislatvijas “Stikla šķiratlonā”. Ikviens Preiļu novada iedzīvotājs, neatkarīgi no dzīvesvietas, var pieteikt speciālo transportu, kurš konkrētā dienā piebrauks un pieņems izlietoto stikla iepakojumu. Pieteikties dalībai “Stikla šķiratlonā” Preiļu novada iedzīvotāji var līdz 9.septembrim, zvanot  SIA “Eco Baltia vide” pa tālruni 26154123 vai rakstot vēstuli uz e-pasta adresi stikls@ecobaltiavide.lv.



Noslēgumam tuvojas šogad paredzētie bērnu rotaļu laukumu labiekārtošanas darbi. Jau iepriekš vēstījām, ka, pateicoties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētajā konkursā “Ģimenei draudzīga pašvaldība” iegūtajai naudas balvai, jaunus elementus ieguvuši bērnu rotaļu laukumi Preiļu pirmskolas izglītības iestādē “Pasaciņa” Mehanizatoru ielā 4 un Celtnieku ielā 10a. Labiekārtots arī bērnu rotaļu laukums Pils ielā un izbūvēta aktīvā zona pie jaunā futbola stadiona Kooperatīva ielā 3. Līdz augusta beigām tiks noslēgts līgums ar SIA “GoPLAY” par batuta un lielā karuseļa piegādi un uzstādīšanu Daugavpils ielas bērnu laukumā pie pilsētas pludmales. 


Un vēl par pasākumiem


7. septembrī aicina Preiļu pagasta svētkus svinēt kopā! Programmā paredzētas makšķernieku sacensības Feimankas ūdenskrātuvē, savukārt Līčos notiks auto orientēšanās sacensības un sasauksies saimnieces ar savām garšu izjūtām kopā ar konditora meistarklasi saldumu pagatavošanā. Vakara programmā ieplānots viesu koncerts, pagasta goda ābola pasniegšana, labākās saimnieces godināšana un citi pārsteigumi.


10. septembrī pulksten 15 sarunu ciklu uzņēmējiem iesāks ar tikšanos Preiļu novada pašvaldības uzņēmumā SIA “Preiļu saimnieks”. Obligāta pieteikšanās pa tālruni 26636243, zvanot Inetai Liepniecei.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Turpmākajos gados ātrā palīdzība varētu pāriet uz divu personu brigādēm; Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā atjaunots nozagtais bērnu rotaļu laukuma aprīkojums; un 
Jaunajā mācību gadā turpināsies programma «Latvijas skolas soma».

Pirmsslimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības stratēģija 2020. līdz 2026.gadam paredz virkni dažādu risinājumu, tajā skaitā pakāpenisku pāreju uz divu personu brigādēm. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule skaidro, ka darba tirgus tendences un demogrāfiskā situācija valstī liek dienestam plānot turpmāko nākotni. Pēc Cipules paustā, kaut arī nav noteikts konkrēts laika periods, līdz kuram varētu notikt pāreja uz divu personu brigādēm, ir pilnīgi skaidrs, ka tuvāko piecu un sešu gadu pārejai būs jānotiek.


Pirmajās sešās valsts garantēto atlīdzību izmaksu dienās "PNB bankas" klientiem izmaksāti aptuveni 90 miljoni eiro, kas ir 32% no visas izmaksājamās summas. Līdz šim 18 tūkstoši 700 "PNB bankas" klientu ir saņēmuši savus finanšu līdzekļus. Kopumā garantētajās atlīdzībās "PNB bankas" klientiem nepieciešams izmaksāt apmēram 279 miljonus eiro.


Lielbritānijas valdība lūgs karalieni Elizabeti II apturēt parlamenta darbību. Vairāki ārvalstu mediji ziņo, ka Lielbritānijas valdība centīsies apturēt parlamenta darbu aptuveni uz mēnesi līdz 14.oktobrim, vien brīdi pirms plānotās izstāšanās no Eiropas Savienības 31.oktobrī.  Ziņa par šādu valdības soli parādījusies vien dienu pēc tam, kad likumdevēji, kas iebilst pret bezvienošanās “Brexit”,apsprieda veidus, kā viņi varētu izmantot parlamentāro procedūru, lai piespiestu Džonsonu meklēt pagarinājumu “Brexit” termiņam.  




Turpinām ziņas



No septembra būs izmaiņas vieglo automobiļu vadīšanas eksāmenā. No 2. septembra Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) B kategorijas vadīšanas eksāmena figūras “braukšanas uzsākšana augšupceļā” un “apgriešanās braukšanai pretējā virzienā”, kas līdz šim tika izpildītas slēgtā laukumā, turpmāk būs jāizpilda ceļu satiksmē. To izpilde tiks iekļauta kopējā eksāmena novērtējumā. 

Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā konstatēts, ka rotaļu laukuma slidkalniņam nozagts jumts. Namu pārvaldes speciālisti uzlikuši jaunu. SIA JK Namu pārvaldes ražošanas daļas vadītājs Ingus Geistarts stāst, ka rotaļu laukumam bija nodarītos bojājumus, Namu pārvaldes darbinieki konstatēja, veicot apgaitu. 
Jau ziņots, ka kopš pagājušā gada aprīļa pilsētas 30 rotaļu laukumus  apsaimnieko SIA JK Namu pārvalde. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.




Un vēl


Ministru kabinets apstiprinājis noteikumus par „Latvijas skolas soma” īstenošanu no 2019. gada 1. septembra līdz 2019. gada 31. decembrim, tie paredz finansējuma sadalījumu un nosaka vadlīnijas programmas īstenošanai, lai arī turpmāk vairāk nekā 200 tūkstoši Latvijas bērnu un jauniešu varētu caur daudzveidīgām kultūras un mākslas norisēm iepazīt Latviju. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts ieņēmumu dienesta sācis izmeklēšanu pret septiņiem darbiniekiem; Krāpniecei par “lāsta” noņemšanu pusaudzei piemēro piespiedu darbu; un Vecākus mudina vairāk piedomāt par mazu bērnu drošību.




Valsts ieņēmumu dienests sācis izmeklēšanu pret septiņiem darbiniekiem par iespējamu negodprātīgu darbu. VID vadītāja Ieva Jaunzeme informē, ka, pārbaudot amatpersonu deklarācijas, identificētas septiņas personas par iespējamu negodprātīgu darbu. Tāpat ierosināti trīs kriminālprocesi.


Līdzšinējā Latvijas Universitātes prorektore Ina Druviete apsver iespēju izstāties no partijas “Vienotība”. Galīgais lēmums vēl nav pieņemts, taču Druviete ir “dziļi vīlusies” partijā, kas kopā ar koalīcijas partneriem otrdien Latvijas universitātes rektora amatā neapstiprināja Indriķi Muižnieku. Druviete norādījusi, ka viņai nav pieņemama partijas klaja nostāšanās tiesiskuma ignorēšanas pozīcijās.



Latvijā nereti personas nelikumības aizsedz ar filantropiju un ziedojumiem nevalstiskajām organizācijām un sabiedriskā labuma organizācijām, šodien NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē atzina Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa. Viņa informēja memoranda padomi par NVO noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riskiem, norādot, ka NVO Latvijā nav uzskatāmas kā augsta riska. Vienlaikus dienests secinājis, ka nereti NVO dibināšanas mērķis ir viens, bet šo organizāciju pārskaitījumu analīze liek secināt, ka NVO saņemtā nauda tiek pārskaitīta citam mērķim.



Turpinām ziņas

2019.gada pirmajā pusgadā VUGD Zemgales reģiona brigādes ugunsdrošības inspektori, daļu un posteņu komandieri veica 703 ugunsdrošības uzraudzības pārbaudes, no tām 675 plānotās un neplānotās ugunsdrošības pārbaudes dažādos objektos, kā arī 28 pārbaudes būvobjektos. Jēkabpils daļas inspektori veikuši 95 pārbaudes. Veicot ugunsdrošības pārbaudes, secināts, ka objektos, piemēram, izglītības iestādēs, veselības un sociālās aprūpes iestādēs, viesnīcās situācija pamazām uzlabojas un pārkāpumu skaits samazinās. Savukārt, objektos, kur notiek tehnoloģiski procesi vai ražošana, kā arī tādos, kur pārbaudes tiek veiktas retāk, pārkāpumu skaits ir lielāks un izpratne par ugunsdrošības nozīmību ir zemāka. 


Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī piespriedusi piespiedu darbu 110 stundas kādai sievietei, kura, piemānot par uzliktu lāstu, apkrāpusi pusaudzi. 2016. gada decembra sākumā ļaunprātīgi izmantojot nepilngadīgas meitenes uzticēšanos, mantkārīgu tieksmju vadīta, ar viltu pārliecināja bērnu, ka viņai un meitenes ģimenei ir uzlikts lāsts. Apsūdzētā apgalvoja, ka meitene var pēc divām nedēļām nomirt. Ja meitene no mājām atnesīs zeltlietas un pārtikas produktus, lāsts ar maģiskām spējām tiks noņemts. Baidoties par savu un tuvinieku veselību, pusaudze no savas dzīvesvietas paņēma savai mātei piederošās zelta kakla ķēdītes, zelta gredzenu un citas rotaslietas. Tāpat meitene apsūdzētajai nodeva desu, cukuru, pārtikas eļļu un malto gaļu. Kopumā apsūdzētā ar viltu ieguva mantas 445 eiro vērtībā.

Un vēl

Vairāk nekā 70% gadījumos bērni vecumā līdz vienam gadam gūst traumas, krītot no augstuma, šodien atklājot informatīvo kampaņu "Bērnam droši", pavēstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste Renāte Sipe. Mediķe norādīja, ka otrs biežākais iemesls, kādēļ bērni nokļūst slimnīcā, ir traumas, organismā nonākot svešķermeņiem, savukārt trešais biežākais traumu veids ir apdegumi. Sipe atzina, ka šie trīs traumu veidi ir principā vienīgās traumas, ko mazuļi līdz viena gada vecumam piedzīvo. Vienlaikus viņa atgādināja, ka, vecākiem pietiekami nodrošinoties, ir simtprocentīgi iespējams izvairīties no šīm traumām.

Atstājiet komentāru