2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 27.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 27.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Izglītības jomā prioritāro pasākumu īstenošanai 2020.gadam nepieciešami 128 miljoni eiro;Iedzīvotāji Nacionālajam vēstures muzejam dāvinājuši ap 200 Baltijas ceļa foto; un Kāds personu apliecinošs dokuments ir vispopulārākais jauniešu vidū?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tuvāko gadu laikā parādīsies jauni sadzīves atkritumu šķirošanas veidi; Pozitīva tendence – samazinājies bojā gājušo skaits darba vietās; un Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis rīko ilggadējo akciju “Atpakaļ uz skolu!”.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Ministru kabinets atļauj Jēkabpils domei aizņemties naudu skolu investīciju projektā, kuru deputāti izbalsoja augusta sākumā; Ātrajai palīdzībai lielas problēmas sagādā daudzdzīvokļu māju pagalmi; un Jēkqabpiliešus aicina uz lekciju, kā fiziskās aktivitātes ietekmē veselību.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Izglītības jomā prioritāro pasākumu īstenošanai 2020.gadam nepieciešami 128 miljoni eiro;Iedzīvotāji Nacionālajam vēstures muzejam dāvinājuši ap 200 Baltijas ceļa foto; un Kāds personu apliecinošs dokuments ir vispopulārākais jauniešu vidū?



Fiskālās disciplīnas padomes vadītājs Jānis Platais norāda, ka finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka šogad vajadzētu mazākam budžeta deficītam un nākamgad tam vajadzētu vēl samazināties. Vienlaikus nodokļu reformas rezultātā Latvijas ieņēmumi samazinājās par 1% no iekšzemes kopprodukta, kas ir aptuveni 300 miljoni eiro. Šīs naudas trūkst, lai risinātu dažādās vajadzības, kā arī palielinātu algas dažādās nozarēs strādājošajiem. Viņš skaidro, ka reforma palīdzēja ekonomikai augt straujāk, bet resursi budžeta sfērā nepieauga, jo reformā nerēķinājās ar valsts budžeta izdevumu vajadzībām.

Izglītības un zinātnes ministrijas prioritāro pasākumu īstenošanai, kā pedagogu darba samaksas paaugstināšanai, zinātnes bāzes finansējumam un sporta nozares attīstībai nepieciešami 128 miljoni eiro. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska uzsver, ka visam naudas nepietiks, bet pedagogu minimālā atalgojuma nodrošināšana ir prioritāte. Pieņemtais atalgojuma paaugstināšanas grafiks paredz, ka no nākamā gada septembra pedagogu algai jābūt 790 eiro. Pedagogu arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga prognozē, ja kaut kādu iemeslu dēļ pedagogu atalgojuma jautājums tomēr netiks risināts, tad var gatavoties ļoti akūtam pedagogu trūkumam jau tuvāko gadu laikā un tad nekas neveicinās jauniešus izvēlēties pedagogu profesiju.


Ministru kabinets Indriķi Muižnieku Latvijas Universitātes  rektora amatā šodien, visticamāk, neapstiprinās, šāds pieņēmums izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa vakar sacītā žurnālistiem. Viņš vakar pēc Sadarbības padomes sēdes preses pārstāvjiem sacīja, ka sagaida no visiem ministriem atbalstu Izglītības ministrei Ilgai Šuplinskai. Vērtējot universitātes soli vērsties tiesā, prasot uzlikt pienākumu valdībai Muižnieku LU rektora amatā apstiprināt, Kariņš norādīja, ka "tiesā visu laiku kāds vēršas, jo visu laiku ir kāds, kam ir cits viedoklis." Viņaprāt, šis solis neesot saistīts ar jautājumu, ko skata Ministru kabinets.



Turpinām ziņas

Akcijas laikā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs saņēmis aptuveni 200 fotogrāfijas no 1980.gadu beigām, kurās dokumentētas foto liecības no Baltijas ceļa norises. Muzeja pārstāve Astrīda Burbicka informē, ka akcijas laikā no 6. līdz 23.augustam muzeja vietne "Gadsimta albums" papildināta ar 213 jauniem attēliem, no kuriem 200 bija uzņemti tieši 1989.gada 23.augusta akcijas laikā.


Šogad sešos mēnešos elektroenerģijas cena saglabājusies pērnā gada līmenī un "Nord Pool" biržā sistēmas vidējā cena kāpusi no 39 eiro par megavatstundu (MWh) līdz 41 eiro par MWh, ikmēneša izdevumā "Elektroenerģijas tirgus apskats" norāda AS "Latvenergo" tirgus analītiķe Rodika Prohorova. Viņa pauž, ka elektroenerģijas tirgū šī gada pirmajā pusgadā laika apstākļi bija galvenie elektroenerģijas cenu ietekmējošie faktori Ziemeļvalstīs, jo samērā siltā ziema atstāja dabasgāzes krājumus augstā līmenī un zemie nokrišņu apjomi mazināja hidroenerģijas izstrādi.

Un vēl

Personas apliecība jeb eID karte kļūst arvien populārāka jaunu cilvēku vidū, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) 2019.gada veiktās iedzīvotāju aptaujas dati. Respondentu atbildes rāda, ka personas apliecība ir gandrīz pusei jeb 46% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Lielākais pieaugums eID kartes izmantošanā novērojams starp respondentiem 18 līdz 24 gadu vecumā, kā arī starp skolēniem un studentiem. Savukārt vismazāk eID karti, salīdzinot ar iepriekšējā gada pētījumu, izmanto personas vecumā no 64 gadiem un vecākas. Jau ziņots, ka no 2023.gada 1.janvāra eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments, savukārt pase turpmāk tiks paredzēta kā izvēles personu apliecinošs dokuments vai kā ceļošanas dokuments uz valstīm.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānos svētdien, 1. septembrī, no plkst. 13.00 skvērā pie kafejnīcas "5. elements" norisināsies Zinību dienai veltīts pasākums ģimenēm un bērniem. Radošās darbnīcas, atrakcijas, koncerts. Dalība bez maksas. Pasākumu rīko iniciatīvas grupa "Radām paši!" ar Līvānu novada mazo grantu projektu konkursa atbalstu. Iecerēts jautrs pasākums ģimenēm un bērniem, kur būs iespēja piedalīties dažādās stafetēs, iemēģināt roku vēja zvanu, flīžu mozaīku veidošanā kā arī citās radošajās darbnīcās, iztrakoties piepūšmajā atrakcijā, pārvarēt sevi un uzkāpt 10 m augstā alpīnisma sienā un, pasākumu noslēdzot, izbaudīt koncertu.


Krustpils novadā ir Māras māja un brīvdabas estrāde Mārdadzis, patlaban iecerēts izveidot arī Mazās Māras parku, kurā apstādījumi veidosies lēnām, tos stādot saistībā ar kādu svarīgu notikumu. Mazās Māras diena ir 8 septembris, bet Kūku pagastam ir savs īpašs skaitlis 13. Tāpēc Krustpils novada Zīlānos 13. septembrī plkst.18.00 norisināsies Dzejas dienām veltīts pasākums, kurā sāks stādīt Mazā Māras parkā pirmos kociņus, savukārt plkst.19.00 būs iespēja klausīties ar Jāņa Petera dzeju Santas Sāres un viņas radošās komandas izpildījumā. Dzejniekam Jānim Peteram šogad svin apaļu jubileju, tāpēc šo dzejas dienu svinēs viņa zīmē. Ar muzikālu programmu  pasākumā viesosies Santa Sāre, kuras izpildījumā skanēs Jāņa Petera dzeja un dziesmas ar viņa tekstiem.

Kokneses tūrisma informācijas centrs jau sesto reizi aicina doties rudens tūrisma velobraucienā. Šogad, 14.septembrī, velobrauciens vīsies gar Daugavas krastiem, veidojot izzinošu “Daugavas stāstu”. Velobrauciena dalībnieki viesosies Kokneses, Aizkraukles un Jaunjelgavas novados, kuros iepazīsies ar vēstījumu par kultūras mantojumu Daugavas krastos. Rīta pusē dalībnieki pulcēsies valsts nozīmes arhitektūras piemineklī - Kokneses viduslaiku pilsdrupās un dosies gandrīz sešdesmit kilometrus tālajā ceļā ar daudzveidīgiem pieturas punktiem. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz velobrauciens notiek tikai ar iepriekšēju pieteikšanos līdz 12. septembrim, nolikums pieejams Kokneses pašvaldības mājaslapā.

Turpinām ziņas

Latgales plānošanas reģions ir izteicis pateicību Riebiņu novada pašvaldībai un domes priekšsēdētājam Pēterim Rožinskim par atbalstu remigrācijas aktivitāšu īstenošanu novada svētku laikā 27.jūlijā. Tā laikā tika īstenotas vairākas aktivitātes: remigrācijas koordinatora konsultācijas interesentiem par remigrācijas iespējām uz Latgali; informatīvo materiālu izdale par VARAM remigrācijas projektu, atgriešanās grantu; video filmēšana un ievietošana sociālajos tīklos. Latgales plānošanas reģiona mājas lapas sadaļā “Remigrācijas aktivitātes pašvaldībās” ir pieejams ieskats aktivitāšu norisē – bilžu galerija un video.



Sestdien, 24. augustā, Pļaviņās norisinājās pirmais Pļaviņu novada domes rīkotais Pļaviņu Daugavas promenādes pusmaratons”. Lai gan pasākums nes pusmaratona vārdu, distances bija plānotas tā, lai pasākumā varētu piedalīties ikviens – gan augstas klases sportisti, gan amatieri, gan iedzīvotāji, kas vienkārši rūpējas par savu veselību. Arī dalībnieku vecumam šajā pasākumā nebija ierobežojumu – startēja gan mazi bērni, sākot no mazuļiem, kas tikko spēruši pirmos solīšus, gan jaunieši, gan dalībnieki ar jau pavisam nopietnu dzīves pieredzi. Piedalījās arī jaunās māmiņas, kas distanci veica, stumjot savus lolojumus bērnu ratiņos. Turklāt distances varēja veikt gan skrienot, gan nūjojot, gan vienkārši ejot. Pirmais Pļaviņu Daugavas promenādes pusmaratons tika organizēts par godu Baltijas ceļa trīsdesmitgadei.



Un vēl


Pirmdien, 2. septembrī Līvānu novadā no plkst. 12.00 līdz 17.00 tiks slēgta ceļa posma Jersika - Sergunta 347. kilometra dzelzceļa pārbrauktuve, lai veiktu tās seguma remontu. Satiksmes organizācijas shēma pārbrauktuves slēgšanas laikā ir aplūkojama Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tuvāko gadu laikā parādīsies jauni sadzīves atkritumu šķirošanas veidi; Pozitīva tendence – samazinājies bojā gājušo skaits darba vietās; un Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis rīko ilggadējo akciju “Atpakaļ uz skolu!”.


"Swedbank" samazinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi šim un nākamajam gadam līdz 2,8% un 2%. Iepriekš "Swedbank" prognozēja, ka Latvijas ekonomika šogad augs par 3,3%, bet nākamgad - par 2,5%. Divus iepriekšējos gadus ekonomika auga par gandrīz 5%. Tomēr šī gada pirmajā pusē izaugsme atslāba vairāk, nekā gaidīts, līdz 2,6%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn. Lai gan ekonomikas motoru turpina kurbulēt investīcijas un mājsaimniecību patēriņš, tas notiek ar ievērojami mazāku jaudu nekā iepriekš, tāpēc arī ekonomika aug lēnāk.


Valdība šodien apstiprinājusi 3,5 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu programmai "Latvijas skolas soma". No valsts budžeta finansētās programmas "Latvijas skolas soma" mērķis ir nodrošināt iespēju izglītojamiem no 2019.gada 1.septembra līdz 2019.gada 31.decembrim iepazīt Latviju, lai sekmētu patriotisma un valstiskā piederības izjūtu.  Jau ziņots, ka programma ar pilotprojektiem aizsākta jau 2016.gadā. Sākot ar 2018.gada septembri, programmu īsteno visā Latvijā, nodrošinot izglītojamajam iespēju izzināt un klātienē pieredzēt Latvijas kultūras un dabas vērtības, iepazīt dažādos laikos Latvijā radītās inovācijas un uzņēmējdarbības veiksmes stāstus.

Tuvāko gadu laikā Latvijā parādīsies arvien jauni atkritumu šķirošanas konteineri. Līdzās plastmasai, stiklam un papīram būs jāšķiro arī kompostējams materiāls. Pavisam drīz eksperimentālā kārtā atsevišķās Latvijas pilsētās parādīsies sarkani konteineri, kas būs paredzēti tekstilizstrādājumu šķirošanai – drēbēm, apaviem un citiem audumu veidiem. Atkarībā no eksperimenta rezultātiem, tiks izdarīti secinājumi, kādas kvalitātes tekstilizstrādājumus Latvijas iedzīvotāji izmet un ko ar šo materiālu pēc tam ir iespējams iesākt. Eiropas Savienība noteikusi - no 2025. gada būs obligāti jānodrošina tekstilizstrādājumu atpakaļsavākšana. Tas nozīmē, ar laiku šādi šķirošanas konteineri būs visā Latvijā.

Turpinām ziņas

Kopējais nelaimes gadījumu skaits darba vietās samazinājies par aptuveni 10%. Valsts darba inspekcijas vadītājs Renārs Lūsis norāda, ka smago nelaimes gadījumu skaits pašlaik ir 118. Tas esot ļoti tuvu pagājušā gada rādītājam. Pozitīvā ziņa esot, ka par 30% samazinājies letālo nelaimes gadījumu skaits. Lūsis informē, ka dažādi darbi gan lauksaimniecībā, gan būvniecībā vēl ir priekšā, tādēļ cipari vēl var mainīties. Inspekcija aicina cilvēkus nepiekrist slēpt darba traumas, ja darba devējs to mēģina iedrošināt. Vēlāk esot grūtāk atklāt notikušā apstākļus, jo tie ir mainījušies.


Šī gada pirmajos astoņos mēnešos bojāgājušo skaits avārijās bija par 13% lielāks nekā pērn, informē Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. Viņš stāsta, ka kopējais negadījumu skaits un arī cietušo skaits ir nedaudz samazinājies, bet satiksmes drošības situācija tiekot vērtēta pēc bojāgājušo un smagi cietušo skaita. Viens no iemesliem smagajām avārijām, par ko jau ilgi runāts, ir infrastruktūras stāvoklis. Tikai pēc tam seko transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis. Tāpat policijas pārstāvis uzsvēra, ka elektriskie skrejriteņi rada arvien lielākas problēmas satiksmē. 


Un vēl


Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 rīko ilggadējo akciju “Atpakaļ uz skolu!”. Šogad tā norisināsies no 26. augusta līdz 1. septembrim. Akcijas laikā bērni, vecāki, pedagogi, bērnu likumiskie pārstāvji, kā arī citiem interesenti ir aicināti zvanīt uz Uzticības tālruni 116111, lai saņemtu profesionālas konsultācijas un atbalstu sev aktuālos jautājumos saistībā ar bērniem, kā arī jaunā mācību gada sākšanos. 



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Ministru kabinets atļauj Jēkabpils domei aizņemties naudu skolu investīciju projektā, kuru deputāti izbalsoja augusta sākumā; Ātrajai palīdzībai lielas problēmas sagādā daudzdzīvokļu māju pagalmi; un Jēkqabpiliešus aicina uz lekciju, kā fiziskās aktivitātes ietekmē veselību.


Pēc ilgām diskusijām valdība nolēma neapstiprināt Indriķi Muižnieku Latvijas Universitātes rektora amatā, jo pēc Izglītības un zinātnes ministrijas domām rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi. Latvijas Universitātes  rektora vietas izpildītāja amatā valdība šodien iecēla universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes profesoru un bijušo dekānu Gvido Straubi.


Valdību un sociālo partneru veidojošā nacionālā trīspusējās sadarbības padome septembrī turpinās risināt domstarpības par 2020.gada budžetu. Šodien padomes sēdē tika uzklausīts Finanšu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par 2020.gada budžeta izstrādes gaitu, makroekonomikas prognozēm, fiskālo telpu, ministriju un neatkarīgo iestāžu papildus budžeta pieprasījumiem.




Ministru kabinets šodien  atļāva atsevišķām pašvaldībām aizņemties investīciju projektu veikšanai par kopumā 17,06 miljoniem eiro. Tajā skaitā arī Jēkabpils pilsētas pašvaldībai  vispārējās izglītības iestāžu mācību vides un infrastruktūras uzlabošanai. Jēkabpils mērs Aivars Kraps norāda, ka līdzekļi, kurus nepieciešams aizņemties paredzēti Jēkabpils Valsts ģimnāzijai un Jēkabpils 2.vidusskolai. Pirms diviem gadiem bija pašvaldības lēmums, ka mēbeļu iegādei aizņemsimies 560 tūkstoši eiro. Vai reāli tiks ņemta šāda summa, pagfaidām nav zināms, jo kā ziņots šo lēmuma projektu pašvaldība 8.augusta sēdē nepietiekama balsu skaita dēļ nepieņēma. Atkārtoti šis lēmums uz sēdi nav virzīts. Kraps uzdevis izvērtēt investīciju projekta tā dēvēto trešo daļu un izvērtēt izskanējušās bažas par nepamatotu mēbeļu sadārdzinājumu. Viņš prognozē, ka ceturtdien šis izvērtējums būs pieejams, tad notiks diskusija ar deputātiem un lpēc tam lems par tālāko rīcību.
Turpinām ziņas

Lai iespējami ātri nokļūtu pie nelaimē nonākušajiem, operatīvajam transportam ar sirēnām un skaņas signālu vien nepietiek. Liela loma ir sabiedrības izpratnei par šo dienestu darba nozīmi un spējai tam palīdzēt notikuma vietā nonākt iespējami ātri. Liels klupšanas akmens šeit ir daudzdzīvokļu māju pagalmi. Tajos novietotie spēkrati bieži vien traucē mediķiem, policistiem un ar krietni lielākām automašīnām braucošajiem ugunsdzēsējiem iespējami ātri nokļūt nelaimes gadījuma vietā. Iedzīvotāji aicināti rēķināties arī ar operatīvo dienestu darbu, jo ir gadījumi, kad kavēta piekļuve var kādam kļūt liktenīga.


Šodien Ministru kabinets apstiprināja noteikumus, kas paredz, ka no 2. septembra Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāks izsniegt jauna parauga personas apliecības (ID kartes). Jaunā parauga dokumentam būs divreiz garāks derīguma termiņš, jauni un inovatīvi drošības elementi, neierobežots e-parakstu skaits, kā arī krāsains ID kartes turētāja foto. Jaunā parauga personas apliecībās ir iestrādāts caurskates logs ar personalizētu kartes turētāja sejas attēlu.

Un vēl

Ceturtdien plkst. 11 Jēkabpils senioru dienas centra “Kopā būt” telpās notiks bezmaksas lekcija Jēkabpils iedzīvotājiem - "Psihiskās un somatiskās veselības saistība – fizisko aktivitāšu pozitīvā ietekme uz psihisko veselību”. Aktivitāte notiks projektā „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī”. Lekcija būs kā teorētiski-praktiskā nodarbība, to vadīs – Pēteris Krastiņš, Sēlijas sporta skolas treneris, “Gada sporta skolotājs 2018.”Lekcijas ilgums 2 stundas. Ieeja apmeklētājiem bez maksas;

Atstājiet komentāru