2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Lai īstenotu administratīvi teritoriālo reformu, Jēkabpils mērķdotācijā saņems - 447 tūkstoši 500 eiro; Aglonā šovakar norisināsies Tautas krusta ceļš; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē nedēļas nogalē?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Masalu inficēšanās gadījumu skaits pasaulē trīskāršojies; Pieņemti noteikumi dronu lietošanai; un Zinātnieki atklājuši jaunus faktus par Visuma tumšo matēriju.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī prezidents redz nepieciešamību pēc izmaiņām augstskolu pārvaldībā; Vēl lems, kad sākt būvdarbus Jēkabpilī, Zīlānu ielā posmā no Rīgas līdz ventas ielai; un Aglonā ieradušies nedaudz vairāk par 1000 svētceļnieku.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Lai īstenotu administratīvi teritoriālo reformu, Jēkabpils mērķdotācijā saņems - 447 tūkstoši 500 eiro; Aglonā šovakar norisināsies Tautas krusta ceļš; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē nedēļas nogalē?


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas jeb VARAM iecere pārzīmēt Latvijas administratīvi teritoriālo karti uzjundījusi pamatīgas diskusijas. Tiek kritizēta gan piedāvātā iecere par 36 novadiem, gan veids, kādā atbildīgā ministrija komunicējusi ar pašreizējām vietvarām. Jaunais reformas piedāvājums vakar apspriests Latvijas Pašvaldību savienības valdes sēdē. Pēc vairāku stundu diskusijām tur tika secināts - reforma ir nepieciešama, bet tā jāveic krietni citādāk, nekā piedāvā ministrija. Kopīgā pašvaldību nostāja nav labvēlīga ministra piedāvājumam. 


Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā jaunizveidotie novadi dažādu izdevumu segšanai vienreizējās mērķdotācijās saņems no 31  līdz 447 tūkstoši 500 eiro. Pašvaldību lietu ministrija aprēķinājusi, ka kopumā reformas īstenošanai 2020. un 2021.gada laikā no valsts budžeta būs nepieciešami 9,10 miljoni eiro. Lielāko daļu no nepieciešamā finansējuma - 7,25 miljonus eiro - ministrija plāno tērēt 2021.gadā, izmaksājot pašvaldībām vienreizēju mērķdotāciju dažādu papildus izdevumu segšanai. Vietvarām, kuras izveidos apvienojot vairāk nekā sešus novadus - katrai pienāksies 447 tūkstoši 500 eiro. Patlaban iecerēts, ka šādas vietvaras būs četras - Aizkraukle, Cēsis, Jēkabpils un Liepāja.

Kā ziņots, VARAM konceptuālajā ziņojumā iestrādātais jaunais teritoriālā piedāvājuma modelis paredz samazināt pašvaldību skaitu no 119 uz 36, nevis 35, kā plānots sākumā.


Turpmākos divus gadus - 2020. un 2021.gadā - plānots veikt vairākus pasākumus, lai uzlabotu minimālo ienākumu atbalsta sistēmu Latvijā. Labklājības ministrijas Plānā minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2020.-2021.gadam paredzēti astoņi pasākumi, no kuriem trīs iecerēts īstenot nākamā gada pirmajā pusgadā. Plāns paredz nākamgad palielināt atbalstu minimālo pensiju saņēmējiem, paaugstinot minimālo valsts pensiju aprēķinu bāzi līdz 99 eiro. Nākamgad iecerēts arī palielināt atbalstu personām ar invaliditāti, paaugstinot pabalsta apmēru trešajai invaliditātes grupai līdz 99 eiro. Tāpat arī iecerēts pirmajai invaliditātes grupai paaugstināt piemērojamo koeficientu līdz 1,4.



Turpinām ziņas


Lielākā daļa svētceļnieku grupu kā ik gadu Aglonā uz Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem ieradās jau vakar. Tomēr lielākais ticīgo pieplūdums starptautiskajā svētvietā gaidāms šovakar uz Tautas Krusta ceļu un rīt, 15. augustā, uz galveno pusdienu dievkalpojumu, kurā, kā ik gadu piedalīsies, arī augstākās valsts amatpersonas un Valsts prezidents. Šodien Aglonā ir paredzēti vairāki dievkalpojumi, garīgās mūzikas koncerts un konkursa "Dziedu Dievmātei" laureātu dziedājumi. Plkst.22 Sakrālajā laukumā sāksies Tautas Krusta ceļš, kam sekos pusnakts svētā mise.

Seši Jēkabpils ārtelpas objekti ir pieteikti konkursam Latvijas Ainavu arhitektūras balva un piedalās balsojumā. Šie objekti ir: Jēkabpils velo trase (Pump track), Bebru ielas mikrorajons, Kena parks, Jēkabpils Vecpilsētas laukums, Trešdienas tirgus laukums un Krustpils (Ādamsona) saliņa. Balsot var sabiedrisko mediju portālā, links uz balsošanu atrodams arī portālā Radio1.lv, rakstā – aktuālajā jautājumā: Par kuru no Jēkabpils Ainavu arhitektūras objektiem jūs balsotu?  Balsot var par vairākiem objektiem katrā nominācijā. 


Vakar Rīgas zoodārzā notika vārdu došanas pasākums lūšu meitenēm. Vārdus - Jete, Lūsija un Jakobīne  -  no vairākiem desmitiem variantu izraudzījās Jēkabpils iedzīvotāji. Jau vairākus gadus Jēkabpils pašvaldība ir uzņēmušies aizbildniecību par lūšu saimi, jo pilsētas ģerboni rotā Latvijas savvaļas kaķis. Lūšu rezidencē servēja arī svētku pusdienas - liellopa fileju un paipalu olas. Pirmā cienastu nogaršoja māte, un tad - Lūsija, Jakonbīne un Jete. Jēkabpils pašvaldība lūšu meitenēm rotaļām dāvāja volejbola bumbas. Jau ziņots, ka  Rīgas Zooloģiskais dārzs vairāk nekā 20 gadus piedalās starptautiskajā lūšu vairošanas programmā. 


Un vēl

Nedēļas nogalē laiks kļūs siltāks un svētdien vietām temperatūra sasniegs +27 grādus. No piektdienas Latvijā ar lēniem dienvidu vējiem ieplūdīs siltāks gaiss. Piektdien gaisa temperatūra sasniegs +19..+24 grādus, bet sestdien un svētdien kļūs vēl par 1-3 grādiem siltāks, augstākā gaisa temperatūra gaidāma svētdien, kad vietām Kurzemē un Zemgalē tā sasniegs +27 grādus. Brīvdienas būs pārsvarā saulainas, bet vietām veidosies negaisa mākoņi. Arī naktis brīvdienās kļūs siltākas. Nākamās nedēļas sākumā atkal kļūs mazliet vēsāks, taču pēcpusdienās temperatūra turēsies +18..+23 grādu robežās, kas ir augusta otrajai pusei atbilstoša temperatūra.



Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00



Šogad Preiļi aicina ikvienu no 16. līdz 18. augustam kopā nosvinēt pilsētas 91. dzimšanas dienu un 671. gadskārtu kopš Preiļi pirmo reizi minēti vēsturiskajos rakstos. Pilsētas svētki piedāvā apjomīgu programmu visām gaumēm un dažādu vecumu iedzīvotājiem un pilsētas ciemiņiem.


No 16. augusta līdz 18. augustam Preiļu kultūras namā būs apskatāma 5. Starptautiskā Autorleļļu festivāla izstāde, kura šogad pulcina 46 starptautiski atzītus leļļu māksliniekus no 14 valstīm. Triju dienu garumā Preiļu Mūzikas un mākslas skolā darbosies leļļu mākslinieku meistarklases bērniem.

16. augustā aicina uz pasaku Trādirīdi pie Kultūras nama, Vakara noskaņu koncertu ,,No klasiskas operas līdz klasiskam mūziklam” viesu mājas “Pie Pliča” dārzā, 5. Starptautiskā Autorleļļu festivāla atklāšanas pasākumu un Jauniešu nakti Preiļu parka estrādē ar Republikas tūres vienīgo papildkoncertu – Ozols/ansis/Viņa/Edavārdi. Noslēgumā balle ar mūzikas grupu “Ginc un es”.


Otro svētku dienu – 17. augustu – iesāks ar rīta rosmi pilsētas ielās un modināšanu pilsētas mikrorajonos. Vēlāk pirkt un pārdot gribētāji varēs satikties Svētku dienas tirgū Raiņa bulvārī, savukārt visi citi varēs baudīt Rīta koncertprogrammu dažādu vecumu apmeklētājiem. Turpat netālu norisināsies Latgales gliemežu skriešanās 2. čempionāts un balvas saņems Preiļu novada sakoptāko māju konkursa dalībnieki. Svētku dienā piedāvā apmeklēt arī Novadnieku telti, Jauniešu centra ,,ČETRI” info telti un Preiļu Galvenās bibliotēkas radošās darbnīcas un grāmatu izlozi.


Preiļu parka estrādē norisināsies Viduslatgales pārnovadu fonda rīkotais ,,Labdarības Bumbu rallijs”, kuram noslēdzoties pulcēsies krāšņajam Svētku gājienam “Preiļi pasaku zīmēs”. Preiļu parka estrādē izskanēs apsveikumi pilsētai no tās sadarbības partneriem, Latvijas Nacionālā teātra aktieru koncertprogramma “Mīlestība”, grupas ,,Tautumeitas” uzstāšanās un zaļumballe ar mūzikas grupu “Apvedceļš”.


18. augusta rīts iesāksies ar Svētku dievkalpojumiem pilsētas dievnamos un Ērģeļmūzikas koncertu Preiļu Romas katoļu baznīcā. Interesanti varēs vērot starptautiskā jauniešu pūtēju orķestra “Wersalinka” koncertu un defilē programmu, kā arī piedalīties 5. Starptautiskā Autorleļļu festivāla izstādes noslēgumā un festivāla autordarbu izlozē.


Svētku laikā triju dienu garumā plašu programmu piedāvā arī Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs. Būs skatāmas izstādes, muzeja ekspozīcijas, bet, saliekot lielformāta puzli, varēs iepazīt Preiļiem atstāto Borhu mantojumu. Radošu aktivitāšu cienītājiem būs iespēja darboties vēsturiskajās stellēs vai izmēģināt roku podu virpošanā.


Savukārt Preiļu Galvenā bibliotēka aicina uz Grāmatu svētkiem, bet atraktīvie un sportiskie svētku dalībnieki varēs piedalīties Ģimeņu sporta spēlēs, Rīta copē Preiļu parka dīķos, vērot Latvijas spēkavīru čempionāta posmu, Preiļu novada atklāto čempionātu vieglatlētikā, volejbola turnīru pludmalē un 2. līgas spēli futbolā starp Preiļu un Rēzeknes komandām.

Un vēl

6. augustā Preiļu novada Pelēču pagastā norisinājās otrā straujteču attīrīšanas talka Jašas upē, kuru rīkoja Preiļu novada dome sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālo administrāciju. Iniciatīvā “Daru labu dabai” notiekošajā talkā tika turpināta iepriekšējā gadā iesāktā Jašas upes straujteču posma attīrīšana no koku sanesumiem un sagāzumiem 600 m garu upes posmu.


9. augustā tika godināti Preiļu novada sportisti un viņu treneri, kas no 5. līdz 7. jūlijam Jelgavā ar labiem rezultātiem piedalījās VIII Latvijas Jaunatnes olimpiādē. Preiļu novadu tiesības pārstāvēt bija izcīnījuši 23 jaunie sportisti, kas savu sportisko meistarību apliecināja piecos sporta veidos. Pēc izcīnītajām medaļām Preiļu komanda starp 79 pašvaldībām ieguva 14. vietu. Kopumā tika izcīnītas deviņas medaļas: trīs zelta, četras sudraba un divas bronzas.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Masalu inficēšanās gadījumu skaits pasaulē trīskāršojies; Pieņemti noteikumi dronu lietošanai; un Zinātnieki atklājuši jaunus faktus par Visuma tumšo matēriju.


Nākamā gada valsts budžets būs tik liels, kā nekad agrāk nav bijis - tas pārsniegs desmit miljardus eiro, šorīt intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Pēc viņa teiktā, uz ekonomikas izaugsmes rēķina 2020.gada budžeta "tīrais pieaugums" ir paredzēts vairāk nekā 500 miljoni eiro. Vaicāts par konkrētām nodokļu izmaiņām nākamgad, Kariņš uzsvēra nepieciešamību atslogot zemāko algu saņēmējus, kas būtu viens no instrumentiem ēnu ekonomikas apkarošanai. 
 

Masalu inficēšanās gadījumu skaits pasaulē šī gada pirmajos septiņos mēnešos trīskāršojies, salīdzinot ar to pašu laika periodu 2018. gadā, vakar paziņoja ANO Pasaules veselības organizācija. Šogad ar masalām inficējušies 364 tūkstoši 808 cilvēki. Savukārt pērn pirmajos septiņos mēnešos tika reģistrēti 129 tūkstoši 239 inficēšanās gadījumi.Pasaules veselības organizācija uzskata, ka saslimušo skaits ir krietni vien augstāks, jo reģistrēts tiek tikai katrs desmitais gadījums. Masalu vīruss izplatās pa gaisu, inficētajiem klepojot vai šķaudot, vai tiešos kontaktos ar inficētajiem cilvēkiem. Masalas ir ļoti lipīga slimība.


Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Preiļu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļa uzsākusi kriminālprocesu par ilgstošu neattīrītu ražošanas un sadzīves notekūdeņu novadīšanu vidē, radot būtisku kaitējumu videi un valsts interesēm. Daugavpils reģionālā vides pārvalde (RVP) konstatēja, ka no 2016.gada 1.janvāra līdz 2019.gada 30.aprīlim nekustamajā īpašumā, kura īpašnieks ir SIA "LīvMet", maizes cepšanas un konditorejas izstrādājumu ražotnes SIA "Adugs Production" teritorijas tiešā tuvumā Celtniecības ielā 21A, Līvānos, vidē tika novadīti 2 tūkstoši 654,9 kubikmetri neattīrītu ražošanas un sadzīves notekūdeņu. Vides dienets lietā ir pieteicis materiālā zaudējuma kompensāciju par videi nodarītajiem zaudējumiem 2 tūkstoši 436 eiro apmērā.


Turpinām ziņas

Valdība vakar apstiprinājusi noteikumus bezpilota gaisa kuģu, tajā skaitā, dronu, lidojumu drošībai. Noteikumi paredz, ka turpmāk par tālvadības pilotu varēs kļūt no 16 gadiem, izņemot lidojumus paaugstināta riska apstākļos, kurus varēs veikt no 18 gadu vecuma. Noteikumi paredz kārtību kā turpmāk drīkstēs izmantot dronus, piemēram, paaugstināta riska bezpilota gaisa kuģu lidojumiem būs jāsaņem Civilās aviācijas aģentūras ilgtermiņa atļauju. 


Dzelzceļa kravu pārvadājumu apmērs šogad septiņos mēnešos Latvijā samazinājies par 10,8% salīdzinājumā ar 2018.gada attiecīgo periodu un bija 25 miljoni tonnu, liecina Satiksmes ministrijas apkopotie dati. Tajā skaitā starptautisko pārvadājumu apmērs veidoja 24,273 miljonus tonnu, kas ir kritums par 11,1% salīdzinājumā ar 2018.gada septiņiem mēnešiem, bet iekšzemes pārvadājumu apmērs samazinājies par 0,7% – līdz 727,1 tūkstotim tonnu.


Turpmāk arī pašvaldību kapitālsabiedrības varēs pretendēt uz Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējumu, lai saņemtu atbalstu primāro aprūpes centru izveidei. Lai veselības aprūpi padarītu pieejamāku, ģimenes ārstu prakšu attīstībai ir iespējams piesaistīt Eieropas savienības finansējumu no astoņiem līdz desmit tūkstošiem eiro individuālo ģimenes ārstu prakšu un sadarbības prakšu attīstībai un līdz 30 tūkstošiem eiro primāro aprūpes centru attīstībai. Ar ES struktūrfondu atbalstu plānots atbalstīt vismaz 535 ģimenes ārstu prakšu attīstību.  


Un vēl


Jaunā pētījumā astrofiziķis no Džona Hopkinsa universitātes Tommi Tenkanens noskaidrojis, ka tumšā matērija varētu būt eksistējusi, vēl pirms norisinājās Lielais sprādziens. Pārliecināties par tumšās matērijas eksistenci zinātnieki var tikai izmērot tās gravitācijas ietekmi uz parasto matēriju kosmosā. Tomēr, kas tieši ir tumšā matērija, zinātniekiem joprojām nav skaidrs. Taču tumšā matērija ir neatņemama visuma stāsta sastāvdaļa. Tāpēc, ja tā eksistēja pirms Lielā sprādziena, tai ir ārkārtīgi nozīmīga loma visuma struktūras veidošanās procesos. Iepriekš zinātnieki izvirzīja hipotēzi, ka tumšā matērija ir pārpalikums pēc Lielā sprādziena, tomēr eksperimentos šo hipotēzi pierādīt tā arī nav izdevies.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī prezidents redz nepieciešamību pēc izmaiņām augstskolu pārvaldībā; Vēl lems, kad sākt būvdarbus Jēkabpilī, Zīlānu ielā posmā no Rīgas līdz ventas ielai; un Aglonā ieradušies nedaudz vairāk par 1000 svētceļnieku.


Komplikācijas ar Latvijas Universitātes rektora vēlēšanām parāda, ka nepieciešams jauns likums, kura uzdevums būtu veicināt tādu zinātnes un augstākās izglītības pārvaldību, kas ļautu izrauties no patlaban valdošā viduvējības līmeņa, aģentūrai LETA pauda Valsts prezidents Egils Levits.  Tāpat prezidents norādīja, ka nepieciešams izveidot zinātnes un augstākās izglītības izcilības centrus, lai Latvijas augstskolas iegūtu starptautisko atpazīstamību un studenti izvēlētos iegūt augstāko izglītību Latvijā, nevis citās Eiropas valstīs. 


Turpinām ziņas


No pirmdienas 19.augusta bija plānots sākt būvdarbus Jēkabpilī, Zīlānu ielā posmā no Rīgas līdz Ventas ielai, slēdzot satiksmei šo ielas posmu. Patlaban situācija nedaudz mainījusies un, iespējams, būvdarbi pirmdien vēl nesāksies. Lai noskaidrotu situāciju uz vietas Jēkabpils domes vadība – Aivars Kraps un Kristīne Ozola, aicinot līdzi pašvaldības speciālistus un žurnālistus, šodien apmeklēja būvobjektus Zīlānu un Neretas ielās. 

Zīlānu ielas būvobjektā SIA “Ošukalns” būvdarbu vadītājs Igors Keziks stāstīja, ka darbi Zīlānu ielas posmā no Ķieģeļu līdz slimnīcas ielai norit saskaņā ar grafiku, pat nedaudz to apsteidzot. Septembrī šajā ielas posmā paredzēts uzklāt asfaltu, savukārt satiksmi pilnā apjomā pa šo ielas posmu paredzēts atvērt oktobra beigās. Līdz tam, atkarībā no remontdarbu gaitas un specifikas, būs periodi, kad  iela vai tās daļa būs atvērta satiksmei, bet periodi, kad uz laiku slēgs. Igors Keziks, runājot par turpmākajiem plāniem Zīlānu ielas rekonstrukcijā, sacīja, ka no pirmdienas, 19.augusta paredzēts uzsākt būvdarbus Zīlānu ielā posmā no Raiņa ielas līdz Ventas ielai un nakamgad arī posmā no Raiņa līdz Rīgas ielai. Līdz ziemai esot paredzēts noņemt ielas veco segumu, izvietot komunikācijas un uzklāt jaunu ielas segumu līdz asfalta klāšanas apkškārtai.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps interesējās vai būvnieks var dot simts procenti garantiju, ka līdz ziemai Zīlānu ielā posmā no Raiņa līdz Ventas ielai uzklās jaunu asfalta segumu un ielu varēs atvērt satiksmei darbu tehniskā pārtraukuma laikā. Sarunai pievienojās SIA “Ošukalns” Būvniecības nodaļas vadītājs Jānis Hauka, norādot, ka tādu garantiju nevar dot, jo ne viss atkarīgs no būvnieku darba. Aivars Kraps ierosināja, ka tādā gadījumā, iespējams, jārunā par līguma pagarināšanu, lai darbi Zīlānu ielas šajā posmā sāktos agrā pavasarī, nevis tagad rudenī. Tas, kad konkrēti sāksies būvdarbi Zīlānu ielā posmā no Rīgas līdz Ventas ielai, būs zināms šīs nedēļas laikā. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.


Un vēl


Līdz šim Aglonā ieradušies nedaudz vairāk par 1000 svētceļnieku vismaz 30 grupās. Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā plkst.22 notiks Tautas Krustaceļš, kas allaž pulcē lielu dalībnieku skaitu.  Aglonas novada domes priekšsēdētājs Juris Butēvics informē, ka pašvaldībai jau ir pieredze gan Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku, gan pāvesta vizītes organizēšanā. Butēvics prognozēja, ka šogad Aglonā ieradīsies tikpat cilvēku, kā pērn vai arī nedaudz mazāk, jo iedzīvotāju izceļošana no Latvijas joprojām turpinās.  

Tikmēr tiem, kuri uz Aglonas šī vakara Tautas krusta ceļu un rītdienas galveno svētku misi dodas ar savu transportu, jārēķinās ar remontdarbiem uz autoceļiem virzienā uz Aglonu. Ir ieviesti satiksmes ierobežojumi satiksmei uz vairākiem autoceļiem – uz reģionālā autoceļa Dagda – Aglona posmā no Slobodas uz Aglonu, tāpat uz autoceļa Krāslava – Preiļi – Madona posmā no Krāslavas līdz krustojumam ar autoceļu Rēzekne – Daugavpils. Līvānos notiek ūdens apgādes tīkla izbūve Rīgas ielā, tur satiksme tiek regulēta ar ceļa zīmēm.

Atstājiet komentāru