2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 30.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmie jaunie elektrovilcieni uz sliedēm varētu būt pēc trim gadiem; Kurzemē ziemas rapsim šogad uz pusi mazāks ir eļļas līmenis; un Jēkabpils iedzīvotājus uztrauc daudzdzīvokļu mājas pagalmā teltī dzīvojošs vīrietis.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Konkurences uzraugi vērtēs Rīgas atkritumu reformu, Krustpils novada Mežārē atrasts vīrietis ar šautu brūci galvā; un Arbūzu ražu Latvijā sola labu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas iekšzemes kopprodukts pieaudzis par 2,1 procentu; Pļaviņās būvēs keramikas cepli; un Teiču dabas rezervāta Siksalā notiks Tauriņu nakts.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmie jaunie elektrovilcieni uz sliedēm varētu būt pēc trim gadiem; Kurzemē ziemas rapsim šogad uz pusi mazāks ir eļļas līmenis; un Jēkabpils iedzīvotājus uztrauc daudzdzīvokļu mājas pagalmā teltī dzīvojošs vīrietis.


Uzņēmums «Pasažieru vilciens» šodien plāno slēgt līgumu ar Čehijas uzņēmumu «Škoda Vagonka» par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi. Pēc vairākkārtējām pārsūdzībām, jūlija sākumā iepirkuma un uzraudzības birojs noraidīja Spānijas uzņēmuma «Patentes Talgo» sūdzību par elektrovilcienu iepirkumu un atļāva «Pasažieru vilcienam» slēgt teju 242 miljonu eiro vērto līgumu ar «Škodu». Savukārt par vēl 14 miljoniem eiro cels remontu centru jeb depo. Saskaņā ar biznesa plāna aplēsēm, sākot no 2025. gada, uzņēmumam nebūšot nepieciešama zaudējumu kompensācija no valsts budžeta. Jaunie vilcieni kursēs elektrovilcienu zonā Skulte, Aizkraukle, Tukums un Jelgava. 


Līdz šim amatpersonas vairāk vai mazāk tikušas cauri sveikā par pārkāpumiem, kas radījušas zaudējumus valstij. Gadījumos, kad šādus pārkāpumus konstatēja Valsts kontrole, iestādes lielākoties centās piesegt vainīgos, iztiekot bez atlīdzības piedziņas un piemērojot iespējami maigāko sodu, piemēram, aizrādījumu. Līdz ar grozījumiem Valsts kontroles likumā, kas stāsies spēkā šonedēļ, 1. augustā, Valsts kontrole (VK) pati varēs piedzīt zaudējumus no atbildīgajām personām par revīzijās konstatētajām nelikumībām.


Jaunais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons devies savā pirmajā oficiālajā vizītē uz Skotiju. Galvenais tās mērķis bija pārliecināt eiropeiski noskaņotos skotus par nepieciešamību saglabāt valsts vienotību pēc “Brexit”.  Jau iepriekš bija zināms, ka britu premjers vizītes laikā paziņos par 300 miljonu sterliņu mārciņu investīcijām Skotijā, Velsā un Ziemeļīrijā. Valdības vadītājs arī sola veidot 3,6 miljardu mārciņu fondu 100 pilsētu atbalstam. Tomēr solījumi un sarunas nav mainījuši vadošo Skotijas amatpersonu viedokli, un pirmā ministre Nikola Stērdžena solīja arī turpmāk atbalstīt valsts dalību Eiropas Savienībā. Viņa arī netieši norādīja, ka, iespējams, varētu rīkot jaunu referendumu par Skotijas neatkarību.



Turpinām ziņas


Šobrīd Latvijā sākusies intensīva labības un rapša kulšana. Salīdzinot ar pagājušo gadu, raža gaidāma labāka, taču nav sasniegti cerētie apjomi. Kurzemē saistībā ar rapsi šogad novērojama kāda īpatnība, kas nav bijusi raksturīga citos gados. Ziemas rapsim šogad uz pusi mazāks ir eļļas līmenis. Uzņēmuma „Baltic Agro” Saldus servisa centra vadītājs Egils Kļava norāda, ka iepērkot rapsis netiks šķirots pēc eļļas satura, bet būšot ko pētīt, kāpēc  tāda situācija, jo audzēšana, salīdzinot ar citiem gadiem, neatšķiras.


Stiprināt latvietību un piederības sajūtu Latvijai un tautai – tā ir galvenā 2x2 jauniešu semināra ideja jau kopš 1964. gada. Ierasti šīs nometnes notiek ārzemēs, bet pēdējos piecus gadus tās organizē arī Latvijā. Šogad ārzemju un vietējie jaunieši kopā sanākuši Latgalē - Veirūgnas ezera krastā Daugavpils novadā. Pavisam pārstāvētas aptuveni 15 valstis. Viens no secinājumiem - nereti tieši šādi pasākumi var mudināt jauniešus atgriezties un palikt Latvijā.  


Un vēl


Pagājušās nedēļas nogalē Jēkabpils iedzīvotāji likumsargiem ziņojuši par kādu vīrieti, kurš jau četrus mēnešus mitinās Rīgas ielā daudzdzīvokļu mājas pagalmā uzslietajā teltī. Valsts policijā skaidroja, ka informāciju par vīrieti policija nodevusi pašvaldības policijai. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis skaidroja, ka izsaukuma vieta pārbaudīta vairākkārt, taču vīrietis nav sastapts. Tāpēc policijai nav plašākas informācijas par viņa personību. Surkulis stāstīja, ka Rīgas ielā ir vairākas degvielas uzpildes stacijas, kas pievilinot bezpajumtniekus. Bijis arī laiks, kad viņi mitinājušies kādā transformatora būdiņā.


Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Sestdien Jaunjelgavas pusē gājis bojā vīrietis, kurš krita no zemnieku saimniecības angāra jumta. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Arlita Dolgā Radio1 informēja, ka negadījums noticis kādā zemnieku saimniecībā Sunākstē, kur 56 gadus vecs vīrietis, nokritis no aptuveni desmit metrus augsta angāra. Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu. Par notikušo saimniecības īpašnieks esot ziņojis Valsts darba inspekcijai. Viņš policistiem apgalvoja, ka nav devis darbiniekam uzdevumu, kura izpildei būtu nepieciešams atrasties uz jumta.

Lai risinātu tādus gadījumus kā Rēzeknē, kur vietējais mediķis Georgijs Tihonovs nav spējis pacientei diagnozticēt insultu, iecerēts ārstiem reģionos sākt piedāvāt attālinātas konsultācijas, lai viņi režīmā 24/7 varētu lūgt padomu speciālistiem Rīgā. Veselības ministre Ilze Viņķele intervijā Latvijas televīzijai sacīja, ka insulta vienībās ticis veikts audits, kura rezultāti bijuši viduvēji, bet tagad, acīmredzot, būšot jāveic pēcaudits, lai vēlreiz izvērtētu situāciju. Viņķele vērtēja, ka šis gadījums apliecina, ka ir problēmas ar medicīnas speciālistu pieejamību reģionos. Šādiem ārstiem, par kuriem ir saņemtas vairākas sūdzības, nebūtu jāstrādā, bet slimnīcai citi neesot pieejami.

Turpinām ziņas

Sestdien 3.augustā no pulksten desmitiem, jau otro gadu Krustpils pagasta “Līčos”  norisināsies pasākums - “Svētkos kopā ar zirgiem”, kā arī jāšanas sporta sacensību kausā “Krustpils – 2019”! Programmā: Sacensības šķēršļu pārvarēšanā “Krustpils novada kauss 2019”, biedrības “Lūšu ķepas” paraugdemonstrējumi ar suņiem, amatnieku un mājražotāju tirdziņš, radošās darbnīcas bērniem, muzikāli priekšnesumi, vizināšanās ar zirgiem un laivu braucieni pa Aivieksti. Šogad svētki “Kopā ar zirgiem” veltīti Krustpils novadnieka, slavenā zirgkopja Viļa Stukuļa 110. dzimšanas dienai. Ieeja pasākumā bez maksas. Sīkāka informācija par pasākumu, zvanot pa tālruni – 26603773.



Zemgales Plānošanas reģions ģimenes, kas atgriezušās un ģimenes, kuru radinieki vēl tikai plāno atgriezties Latvijā, aicina uz PIKNIKU, kas notiks 9. augustā no  pulksten 12.00 līdz 15.00. Pasākuma norises vieta - aktīvās atpūtas un sporta komplekss "Līgotnes". Pasākuma mērķis – vienviet pulcināt ieinteresētos novadniekus remigrācijas speciālistu un konsultantus, lai pārrunātu visām pusēm aktuālus “atgriešanās” jautājumus, dalītos pieredzēs, saņemtu vajadzīgos informatīvos materiālus, kā arī baudītu satikšanās prieku un ļautos nelielai, kopīgai atpūtai. Dalība pasākumā ir bezmaksas.



Jēkabpils novadā 16. augustā plkst. 22.00 norisināsies atklātais Nakts turnīrs Dunavā: pludmales volejbols 2:2 – spēles apgaismotos volejbola laukumos, strītbols - vīriešu komandām-  3:3 (+2), florbols - vīriešu komandām - 3:3 (+1). No plkst. 22.00 darbosies arī DJ. Pieteikšanās – līdz sacensību dienai plkst. 21.45. Pasākums bez maksas. Tālrunis uzziņām -  28677242 vai rakstot uz epastu -  baiba.cakure@jekabpilsnovads.lv


Un vēl


Šīs nedēļas nogalē 2.un 3.augustā Salas novada Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī notiks 21.mednieku festivālks “Minhauzens 2019”, kura tēma šogad ir “Sēlijas niknie pagāni”. Patlaban dalību festivālā pieteikuši jau 78 mednieku kolektīvi. Pasākuma organizatori – Latvijas mednieku asociācija, prognozē, ka festivālu apmeklēs ap 6 tūkstoši cilvēku. Mednieku festivālā paredzēta medību suņu parāde, piedalīšanās dāmu mednieču kluba “Lady hunt” rīkotajās radošajās darbnīcās, rotu gatavošanu, apmeklētājiem demonstrēs, kas tā tāda briežu piebaurošana, neizpaliks arī tirdziņš. Savukārt “Mini Minhauzens” piedāvās dažādas aktivitātes ģimenēm ar bērniem. Festivālā arī norisināsies trīspadsmit sacensību disciplīnas medniekiem. Festivālā paredzētas arī vairākas lekcijas par medību tēmu. Katras festivāla dienas noslēgumā – koncerts, bet svētku noslēgumā – salūts.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Konkurences uzraugi vērtēs Rīgas atkritumu reformu, Krustpils novada Mežārē atrasts vīrietis ar šautu brūci galvā; un Arbūzu ražu Latvijā sola labu.


Pirmie jaunie elektrovilcieni Latvijā sāks kursēt 2022.gada pirmajā pusē, šodien žurnālistiem pēc līguma parakstīšanas ar Čehijas uzņēmumu "Škoda Vagonka" pastāstīja AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis. Līgumu par elektrovilcienu piegādi parakstīja Grigulis, kā arī "Pasažieru vilciena" valdes locekļi Inga Vagele un Aldis Daugavvanags, bet no piegādātāja puses "Škoda Vagonka" valdes priekšsēdētājs Martins Bednars un valdes loceklis Milošs Brončeks. Līgums paredz, ka visi 32 elektrovilcieni tiks piegādāti līdz 2023.gadam.


Konkurences padome (KP) par iespējamu Eiropas Savienības (ES) dibināšanas līguma pārkāpumu šobrīd ierosinājusi pret Rīgas domi un "Getliņi EKO" pārkāpuma lietu, kas varētu arī noteikt pagaidu noregulējumu par līguma pārslēgšanas iesaldēšanu, intervijāLatvijas televīzijai sacīja Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama. Viņa paskaidroja, ka pārkāpuma lieta ierosināta par minētā līguma 102.panta pārkāpumiem un pagaidu noregulējums varētu tikt noteikts, lai veiktu padziļinātāku izpēti un pārliecinātos, ka tiešām uzņēmuma un Rīgas domes rīcībā nav pārkāpumu. Rīgas domei un "Getliņi EKO" līdz 8.augustam ir jāsniedz Konkurences padomei skaidrojums.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja redzeslokā aizdomās par iespējamām koruptīvām darbībām nonākusī Latvijas Universitātes (LU) rektora vietniece Baiba Broka (VL–TB/LNNK) tikusi pie jauna amata Latvijas Universitātē (LU) – viņa iecelta par eksperti juridiskajos jautājumos administrācijas atbalsta grupā. Broka uz šo amatu pieteikusies pati un prorektore Ina Druviete viņas vēlmi piepildījusi. Latvijas universitātes vadība esot konsultējusies arī ar KNAB un guvusi apstiprinājumu, ka Broka var turpināt strādāt universitātes rektora vietnieces juridiskajos jautājumos amatā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils policijas iecirknim ziņots, ka naktī uz pirmdienu Krustpils novada Mežāres pagastā atrasts 1970.gadā dzimis vīrietis ar šautu brūci galvā. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Arlita Dolgā informē, ka par notikušo policijai ziņojuši mediķi. Policija secinājusi, ka vīrietis izdarījis poašnāvību, iešaujot galvā ar paštaisītu ieroci. Sākts kriminālprocess. Notiek apstākļu noskaidrošana.

Nereti tiek ziņots par satiksmes negadījumiem, kurus izraisa auto saskriešanās ar uz ceļa pēkšņi izskrējušu meža dzīvnieku· Vakar satiksmes negadījumu izraisījis putns. Pirmdienas  pēcpusdienā Viesītes novada Rites pagastā autovadītājam vējstiklā pēkšņi ieskrējis lidojošs gulbis. Satiksmes negadījums notics  autoceļā Vecumnieki-Nereta =Subate 79.kilometrā pie pagrieziena uz Viesīti. Negadījumā cietis putns, bojāta automašīna.



Un vēl

Šonedēļ tirgū un dažos veikalos sāk parādīties Latvijā audzēti arbūzi. Tie, kas uz šo ogu audzēšanu Latvijā skatās ar skepsi, maldās, jo izrādās, ka pie mums var izaudzēt ļoti saldus un lielus arbūzus. Arbūzu audzētāji Maija un Andrejs Kondratjuki uzsver, ka raža šogad būs laba. Bizness sācies pirms pieciem gadiem, kad Maija un Andrejs pie savām mājām Babītes novada Gātciemā nolēma audzēt arbūzus un melones. Pašlaik uz lauka audzē divas šķirnes meloņu un padsmit šķirnes arbūzu. Saimnieki norāda, ka arbūzus uz lauka izaudzēt var ikviens.  Vai no arbūzu audzēšanas sanāk bizness, saimnieki atzīst, ka nezina. Kā kuru gadu. Ja siltāks un saulaināks, tad var arī nopelnīt. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas iekšzemes kopprodukts pieaudzis par 2,1 procentu; Pļaviņās būvēs keramikas cepli; un Teiču dabas rezervāta Siksalā notiks Tauriņu nakts.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) turpinās iestāties par ar nodokļiem neapliekamā ienākumu minimuma un minimālās algas noteikšanu 500 eiro no 2020.gada. JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks un politiskā spēka pārstāvis koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejā Krišjānis Feldmans atzīst, ka no vairākiem koalīcijas politiķiem izskanējusi piesardzīga vai nosacīti skeptiska nostāja gan par minimālās algas paaugstināšanu līdz 500 eiro jau nākamgad, gan par plašu izmaiņu veikšanu nodokļu jomā jau 2020.gadā, Feldmans norādīja, ka JKP turpinās mudināt arī sabiedrībai iesaistīties koalīcijas partneru pārliecināšanā, piemēram, aicinot nevalstisko organizāciju pārstāvjus un uzņēmējus sūtīt vēstules "vecajiem politiķiem" par šādu izmaiņu nepieciešamību.


Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad otrajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem ātrā novērtējuma datiem, ir pieaudzis par 2,1%, salīdzinot ar 2018.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, Latvijas ekonomika minētajā laika periodā ir augusi par 3%. Statistikas pārvaldē norāda, ka IKP kāpumu galvenokārt ietekmē pieaugums pakalpojumu nozarēs, tajā skaitā mazumtirdzniecībā par 2,5%. Salīdzinot ar 2019.gada pirmo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, IKP audzis par 0,8%. Precizēti un izvērsti 2019.gada otrā ceturkšņa IKP dati tiks publicēti 30.augustā.


Par korupciju aizdomās turētā politiķe Baiba Broka šodien iesniegusi atlūgumu Latvijas Universitātē (LU). Broka iesniegusi atlūgumu, tajā uzsverot, ka nav vainīga viņai inkriminētajos pārkāpumos. Iesniegumā augstskolas rektoram Indriķim Muižniekam Broka norādīja, ka darbu viņa pārtrauc, augstu vērtējot LU reputāciju, augstskolā strādājot kopš 1997.gada. LU prorektore Ina Druviete aģentūrai LETA apstiprināja, ka Broka iesniegusi atlūgumu. Darba tiesiskās attiecības ar LU Broka pārtrauc jau šodien. Jau ziņots, ka vēl nesen Broka bija tikusi pie jauna amata universitātē - par eksperti juridiskajos jautājumos administrācijas atbalsta grupā. Pēc izskanējušās informācijas presē par jauno amatu, Broka iesniedza atlūgumu.


Turpinām ziņas



Ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu Pļaviņu novada pašvaldība īstenos projektu "Keramikas cepļa izbūve Pļaviņās", kura kopējās izmaksas ir 21 tūkstotis 718 eiro. Projekta mērķis ir veicināt Pļaviņu novada iedzīvotāju iesaistīšanos kultūrvēsturisko tradīciju saglabāšanā, izbūvējot keramikas cepli Pļaviņās. Izveidojot āra keramikas cepli, novadā cer radīt vietu, kur interesentiem gūt jaunas zināšanas lietišķās mākslas veida - keramikas - tradīcijās, apgūt tās veidošanas pamatus. Realizējot projektu, tiks pilnveidota Pļaviņu Mākslas skolas materiāltehniskā bāze, kas nodrošinās iespēju ilgstošai radošajai darbībai. Paredzēta meistarklašu organizēšana, sadarbība ar vietējiem māksliniekiem, jaunas tradīcijas izveidošana novadā - cepļa atvēršanas svētki pilsētas svētku laikā.

Dabas aizsardzības pārvalde otrdien, 6.augustā, rīko straujteču attīrīšanas talku Jašas upē Preiļu novada Pelēču pagastā. Iniciatīvā "Daru labu dabai" notiekošajā talkā iecerēts turpināt iepriekšējos gados iesākto Jašas upes straujteču posma attīrīšanu no koku sanesumiem un sagāzumiem. Pasākuma laikā no ekspertiem varēs uzzināt, kas ir straujteces un dabiski upju posmi, kā un kādi apsaimniekošanas pasākumi veicami saldūdens biotopu apsaimniekošanai. Pulcēšanās pasākumam - plkst.10 Preiļu novada Pelēčos pie autobusa pieturas. Talciniekiem līdzi jāņem gumijas zābaki vai garie zvejnieku zābaki, zāģi un drošības aprīkojums darbam ar motorzāģiem. Pēc vairāku stundu darba plānotas kopīgas pusdienas pie ugunskura.

Un vēl

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Latgales reģionālā administrācija piektdien, 2. augustā, aicina interesentus uz neparastu un izzinošu pasākumu “Siksalas tauriņu nakts” Teiču dabas rezervātā. Programmā plānots Siksalas skatu torņa apmeklējums un Teiču dabas rezervāta iepazīšana zinoša dabas gida pavadībā, bet no plkst. 22 notiks kukaiņu gaismošana eksperta, entomologa un tauriņu pētnieka Gunta Akmentiņa vadībā, stāsti par Teiču dabas rezervāta tauriņiem. Pasākums norisināsies Varakļānu novada Murmastienes pagasta Siksalā, pie skatu torņa un tā sākums ir plkst. 21.30. Dalība pasākumā – bez maksas.

Atstājiet komentāru