2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiek prognozēts, ka Jēkabpilī  varētu samazināties ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa; Kāda šogad gaidāma ābolu un bumbieru raža? un Sevastova kļūst par Latvijas tenisa vēsturē pirmā WTA turnīra čempioni.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret eiro joprojām nav apmainīti miljoniem latu; Viesītes kultūras pilī notiks ugunsdzēsēju mācības; un Kādas ir sinoptiķu un laika vērotāja jaunākās prognozes?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: "Latvijas dzelzceļa" vadības atbrīvošanas kompensācijas prasa izvērtējumu, paziņo ministrs; Pagaidām lēš, ka Tokijas Olimpiādē piedalīsies 30 līdz 40 Latvijas sportisti; un Itālijā izcepta puskilometru gara pica.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiek prognozēts, ka Jēkabpilī  varētu samazināties ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa; Kāda šogad gaidāma ābolu un bumbieru raža? un Sevastova kļūst par Latvijas tenisa vēsturē pirmā WTA turnīra čempioni.


Veicot nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas reformu un nosakot, ka ar šo nodokli netiek aplikti īpašumi ar kadastrālo vērtību līdz 100 tūkstoši eiro, pašvaldību kopējie ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa faktiski nemainīsies vai pat varētu palielināties un tikai nedaudzās pašvaldībās samazināties, uzskata Tieslietu ministrija un Valsts zemes dienests. Ministrijā atzīmē, ka saskaņā ar prognozēm kopējie pašvaldību ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa 2021.gadā pieaugtu sešās republikas nozīmes pilsētās un 91 novadā, bet, iespējams, samazinātos trīs republikas nozīmes pilsētās – Jēkabpilī, Jelgavā un Ventspilī, kā arī 19 novados. 


Pagājušā gada beigās lielākā reģistrēto bezdarbnieku mērķa grupa bija bezdarbnieki, kuri vecāki par 50 gadiem, veidojot 40,5% no kopējā bezdarbnieku skaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras 2018.gada publiskais pārskats. Vēl viena liela bezdarbnieku mērķa grupa ir ilgstošie bezdarbnieki, kuri veidoja 25,1% no kopējā bezdarbnieku skaita. Tāpat pārskatā minēts, ka, ņemot vērā sabiedrības novecošanās tendenci, aizvien aktuālāks kļūst jautājums, kā kvalitatīvi pagarināt darba mūžu, nodrošināt darba tirgum nepieciešamo prasmju un iemaņu attīstību visa mūža garumā.


Eiropas Savienība paudusi bažas par to, ka sestdien Maskavā aizturēti vairāk nekā tūkstoš cilvēki, kas piedalījās protesta akcijās pret to, ka varasiestādes atteikušās reģistrēt opozīcijas kandidātus. Eiropas Savienības ārlietu dienests norāda, ka šīs aizturēšanas un nesamērīgā spēka lietošana pret miermīlīgiem protestētājiem kārtējo reizi nopietni iedragā tādas pamatbrīvības kā vārda brīvība, biedrošanās brīvība un pulcēšanās brīvība. Šīs pamattiesības ir ietvertas Krievijas konstitūcijā, un Eiropas Savienība norāda, ka tās ir jāievēro.


Turpinām ziņas


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pārbaudē nav konstatējis priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumus katoļu baznīcās pirms maijā notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Birojs veica pārbaudi saistībā ar katoļu baznīcas bīskapu izplatīto aicinājumu pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, balsot par ģimenes vērtību aizstāvjiem un tiem, kas iestājas pret abortiem un viendzimuma attiecību legalizāciju. Pārbaudē secināts, tā kā aicinājumā nav nosaukti konkrēti politiskie spēki vai kandidāti, baznīca ir saglabājusi politisko neitralitāti.


Ābolu un bumbieru raža šogad kopumā Latvijā varētu būt mazāka nekā pērn, taču atsevišķos dārzos var sagaidīt ļoti labu ražu, prognozē aptaujātie dārzkopības eksperti. Klimatisko apstākļu dēļ šogad augļu dārzos novērojami dažādi kaitēkļi un slimības, tajā skaitā ir vairāk ābolu tinēju, tāpēc, iespējams, tārpainu ābolu šogad varētu būt vairāk nekā pērn. Laika apstākļi šogad ir sekmējuši arī ābeļu un bumbieru kraupja attīstību. Daļā dārzu augļi ir cietuši arī no krusas spēcīgajos negaisos. Tikmēr pirmie vasaras āboli saulainākos dārzos jau ienākušies, bet lielākā daudzumā tos varētu ievākt augusta sākumā. 


Un vēl

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete Anastasija Sevastova svētdien triumfēja Jūrmalas WTA "International" turnīrā, kas bija Latvijā pirmās šāda līmeņa sacensības. Sevastova finālā pārspēja Polijas tenisisti Katažinu Kavu. Sevastova WTA rangā ieņem 11.vietu un šajā turnīrā bija izlikta ar pirmo numuru, kamēr Kava ir reitinga 194.pozīcijā un Jūrmalā debitēja WTA turnīra finālā. Iepriekš sportiste pārvarēja sacensību kvalifikāciju. Latvijas tenisiste par titula izcīnīšanu saņems 280 WTA ranga punktus un nonāks deviņu punktu attālumā no pirmā desmitnieka.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


No ceturtdienas, 1.augusta līdz 11. augustam AS "Latvenergo" Pļaviņu  hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē uzturēs pazeminātu ūdens līmeni ar tālāku pakāpenisku ūdens līmeņa atjaunošanu.   Ūdenslīmeņa pazemināšanas periodā veiks Pļaviņu HES augšbjefa balstu un atbalstsienu apsekošanu ūdens līmeņa mainīgajā zonā, lai nodrošinātu projekta "Pļaviņu HES AB balstu betona virsmu apsekošana un atjaunošanas darbu būvprojekta izstrāde" izpildi. Ūdens līmeņa pazemināšana un atjaunošana Pļaviņu HES ūdenskrātuvē notiks pakāpeniski.

Ja katra gada pirmajā dienā, sākot no  2020. gada 1. janvāra, plkst. 0.00 dzīvoklī vai mājā Aizkraukles novadā nebūs deklarēta neviena persona, nāksies maksāt lielāku nekustamā īpašuma nodokli — 1,5% no īpašuma kadastrālās vērtības. Tādu kārtību nosaka Aizkraukles novada domes vakar apstiprinātie saistošie noteikumi “Par nekustamā īpašuma nodokli Aizkraukles novadā”. Līdz šim nodoklis bijis 0,2% no kadastrālās vērtības, un šāda likme tiks saglabāta, ja dzīvoklī vai mājā būs deklarēta vismaz viena persona. Saistošos noteikumus vēl izvērtēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Paredzēts, ka tie stāsies spēkā  2020. gada 1. janvārī. 

Atsaucoties iedzīvotāju lūgumam un uzlabojot reģionālā maršrutu tīkla efektivitāti, no 1. augusta gaidāmas izmaiņas maršrutā "Aizkraukle-Gulbene" un " Rīga-Jaunjelgava-Aizkraukle". Balstoties uz iedzīvotāju ierosinājumu, vienā maršruta "Aizkraukle-Gulbene" reisā tiks iekļauta papildu pieturvieta - autobuss, kas no Aizkraukles autoostas katru dienu izbrauc plkst. 9.20, pasažieru apmaiņu veiks arī pieturā "Krievciems 1". Lai novērstu sabiedriskā transporta dublēšanos posmā no Rīgas līdz Jaunjelgavai, maršruta "Rīga-Jaunjelgava-Aizkraukle" reiss Rīgas starptautiskajā autoostā svētdienās tiks uzsākts plkst.18.05, līdz šim tika uzsākts plkst. 17.25.

Turpinām ziņas

1.augustā plkst. 16.00 biedrības “Ungurmuiža” telpās notiks projekta “Rakstu rakstiem izrakstīju” pirmā aušanas nodarbība “Aušanas pamatprasmes”. Projektā kopumā notiks 5 aušanas nodarbības, kuras vadīs audēja Maija Kulakova no Līvāniem.  Projekts paredz  apgūt un attīstīt aušanas prasmes, izpētīt aušanu kā kultūrvēsturisko mantojumu, apzināt saglabātos senos audēju darbus Variešu pagastā. Šī iniciatīva dos iespēju apgūt zināšanas un prasmes aušanā,  kā arī veicinās peļņas iespēju cilvēkiem, kuri Krustpils novadā šobrīd ir darba meklējumos. Noslēgumā biedrības telpās tiks izstādīti nodarbībās izveidotie darbi.


Vasaras izskaņā, 17. augustā, Krustpils novadā, Marinzejas muižā notiks Sēlijas novadu apvienības novadu: Salas, Jēkabpils, Viesītes, Neretas, Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas un Krustpils novada „Piektās Sēlijas novadu jauniešu diena”. Pasākums norisināsies jau piekto gadu pēc kārtas un priecēs jauniešus ar dažādām aktivitātēm, konkursiem, pārsteigumiem  un, protams, kārtīgu ballīti. Pasākuma programma ir plaša, lai ikviens varētu atrast sev interesējošu aktivitāti.

Un vēl

No 5. līdz 10. augustam LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte organizē vasaras skolu “Ko darīt ar vietu?”, kura norisināsies Preiļu novada Aizkalnē. Tajā piedalīsies dažādu studiju programmu studenti, kurus interesē vietējās kopienas un lauku attīstība un kuriem ir vēlme mācīties un iesaistīties vietas attīstīšanā. Turklāt vasaras skolā kopā ar studentiem aicināti piedalīties arī vietējie iedzīvotāji un paraudzīties uz sev zināmo vidi no cita skatupunkta. Iedzīvotājiem būs iespēja kopā ar studentiem un ekspertiem meklēt risinājumus Aizkalnes attīstībai, taču iegūtās zināšanas un prasmes pēc tam ļaus iesaistīties jebkuras vietas attīstības plānošanā un atklāt tās stiprās puses.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret eiro joprojām nav apmainīti miljoniem latu; Viesītes kultūras pilī notiks ugunsdzēsēju mācības; un Kādas ir sinoptiķu un laika vērotāja jaunākās prognozes?


Līdz šā gada jūnija beigām vēl nebija apmainītas latu monētas un banknotes 86,9 miljonu latu jeb 123,6 miljonu eiro vērtībā. Līdz 2019.gada jūnija beigām no apgrozības izņemti 39% latu monētu 28 miljonu latu jeb 39,8 miljonu eiro vērtībā un 96% latu banknošu 939 miljonu latu jeb 1,336 miljardu eiro vērtībā. No apgrozības kopumā izņemti 147 miljoni monētu un 47 miljoni banknošu. Savukārt no banknotēm neapmainītas visvairāk ir piecu latu un 20 latu banknotes - attiecīgi 1,7 miljoni un 809 tūkstoš banknošu. Jau vēstīts, ka Latvija 2014.gada 1.janvārī iestājās eiro zonā



“Latvijas dzelzceļš” iepērk dzelzsbetona gulšņus un sliežu stiprinājumus par trešdaļu augstāku cenu nekā “Lietuvas dzelzceļš”. Šogad “Latvijas dzelzceļš” iegādājies 15 tūkstošus gulšņu un stiprinājumu komplektus. Katrs pāris maksājis 49 eiro bez PVN. Abas detaļas vēl kopā jāmontē pašiem “Latvijas dzelzceļa” darbiniekiem.  Kaimiņi lietuvieši tikmēr gulšņus un stiprinājumus šogad iepirkuši jau samontētus, par katru maksājot 36,99 eiro. “Latvijas dzelzceļš” cenas atšķirību skaidro ar augstākām kvalitātes prasībām. Gulšņus uzņēmums iepērk no Baltkrievijas caur firmu, kuras patiesais labuma guvējs ir bijušā Liepājas mēra Ulda Seska znots Raimonds Kisiels. Bijušais satiksmes ministrs no ZZS Augulis apgalvo, ka nav palīdzējis Kisielam Latvijas dzelzceļa iepirkumos.  Arī Kisiels noliedz, ka iegūt iepirkumus palīdzējušas pazīšanās ar politiķiem.


Eiropas Savienības statistikas birojs publicējis datus par vidējo mūža ilgumu. Publikācijā norādīts, ka visās Eiropas Savienības valstīs sievietes vidēji dzīvo ilgāk nekā vīrieši, taču skaitļi visai būtiski atšķiras dažādās valstīs. Lielākā atšķirība starp dzimumiem ir Latvijā, un tie ir gandrīz desmit gadi, proti, sievietes vidēji Latvijā nodzīvo par desmit gadiem garāku mūžu nekā vīrieši. Līdzīga situācija ir arī Lietuvā (9,8 gadi) un Igaunijā (8,8 gadi). Savukārt vismazākās atšķirības starp mūža ilgumu sievietēm un vīriešiem ir Zviedrijā un Nīderlandē - trīs gadi. 



Turpinām ziņas


Jēkabpilieši tika aicināti iesūtīt idejas pilsētas publiskās teritorijas labiekārtošanai. Žūrija, izvērtējot 29 konkursam pieteiktos projektus, izvirzījusi trīs piemērotākās idejas iedzīvotāju balsošanai: Mežaparkā, pie tiesnešu mājas, esošā kalna drošības uzlabošana,  Atpūtas iespēju pilnveidošana, izveidojot lapenes, grila un telts vietas, Āra tenisa galdu uzstādīšana pilsētā. Objekts, kurš saņems lielāko balsu skaitu tiks realizēts pilsētvidē. Balsot var pašvaldības mājaslapā.


Rīt, 30.jūlijā, plkst. 12.00 Viesītes kultūras pilī un tās teritorijā notiks ugunsdzēsības taktiskās mācības. Mācību scenārijs paredz, ka Viesītes kultūras pilī uz koncertzāles skatuves mēģinājuma laikā izceļas ugunsgrēks un veidojas spēcīgs sadūmojums. Iestādes darbinieki, kas pamana ugunsgrēka izcelšanos, par notikušo ziņo, zvanot uz 112, un organizē cilvēku evakuāciju no telpām. Mācībās piedalīsies Viesītes, Neretas, Aknīstes un Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji. Šo praktisko mācību mērķis ir pārbaudīt ugunsdzēsēju glābēju iemaņas, kā arī praktizēties ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu vadīšanā un veikšanā sabiedriskos objektos.


Un vēl


Šonedēļ laiks Latvijā kļūs krietni vēsāks, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Aukstākā nakts būs uz trešdienu, kad vietām Vidzemes austrumos temperatūra noslīdēs līdz +5 grādiem, bet lielākajā valsts daļā būs +7..+12 grādus vēss. Šajās dienās būs vairāk mākoņu, tomēr līs maz, pārsvarā tikai otrdien. Turpmākajā darba nedēļā temperatūra pēcpusdienās būs lielākoties +17..+22 grādu robežās. Nedēļas nogalē mūsu reģionā ieplūdīs jauna vēsāka un mitrāka gaisa masa, tādēļ sestdien gaiss vēl daudzviet būs ap +20 grādiem, silts, bet svētdien, visticamāk, temperatūra nebūs augstāka par +14..+19 grādiem. Valdošie šonedēļ būs lēni, brīžiem brāzmaini ziemeļaustrumu, ziemeļu vēji.


Izskanējušas arī prognozes par laiku augustā. Laika vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas prognozē, ka augusts rādās būt mēreni silts un pārsvarā sauss. Dienās lielākoties ar gaisa temperatūru plus 18, 23 grādi pēc Celsija. Naktīs jau varēs sajust rudens dzestrumu, gaidāmas arī pirmās salnas. Nokrišņi īslaicīgi. Mēneša vidū laika apstākļi nepastāvīgi. Temperatūras dienās ap plus 17, 22 grādi. Naktis vēsas. Arī augusta otrajā pusē bez būtiskām pārmaiņām. Dienas mēreni siltas, bet naktīs jau biežāk iezagsies rudenīgs vēsums. Nokrišņu vairāk, bet pārsvarā īslaicīgi un tie nekļūs par traucēkli ražas novākšanā. Siltākas un sausākas dienas varētu būt laikā ap un pēc Bērtuļa  jeb 24. augustu. Kopumā augusts būs tuvu vidējam gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: "Latvijas dzelzceļa" vadības atbrīvošanas kompensācijas prasa izvērtējumu, paziņo ministrs; Pagaidām lēš, ka Tokijas Olimpiādē piedalīsies 30 līdz 40 Latvijas sportisti; un Itālijā izcepta puskilometru gara pica.


Satiksmes ministrs Tālis Linkaits lūgs VAS "Latvijas dzelzceļš" kapitāldaļu turētāju izvērtēt, vai kompānijas valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un valdes loceklim Aivaram Strakšas līdz ar darba attiecību izbeigšanu piešķirtās kompensācijas atbilst likumam par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanu. Vienlaikus viņš norādīja, ka plānoto kompensāciju apmēru nevar komentēt. Tāpat Linkaits norādīja, ka nevar atbildēt, vai plānoto kompensāciju apmērs varētu būt iemesls, kāpēc Bērziņš un Strakšas nolēma atkāpties. Pēc ministra teiktā, šāds jautājums būtu uzdodams Bērziņam un Strakšas.


Latvijā 77% iedzīvotāju pēdējo triju gadu laikā vismaz reizi ir elektroniski pieteikuši kādu no pieprasītākajiem valsts pārvaldes piedāvātajiem pakalpojumiem, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Tajā skaitā 57% aptaujāto iedzīvotāju norādījuši, ka ir iesnieguši ienākumu deklarāciju, 56% - iesnieguši pieteikumu pārmaksāto nodokļu atmaksai, 27% - pieteikušies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietošanai, 26% - pietiekušies personu apliecinoša dokumenta izsniegšanai, bet 24% iesnieguši algas nodokļa grāmatiņu. 


Bruņots uzbrucējs svētdien ASV Kalifornijas štatā vērienīgā pārtikas nozares festivālā nošāvis trīs cilvēkus, bet 15 ievainojis, pavēstīja Gilrojas pilsētas policijas priekšnieks Skots Smitijs, piebilstot, ka apšaudē ar policiju nogalināts arī pats uzbrucējs. Policija konfrontējusi uzbrucēju minūtes laikā pēc tam, kad šāvējs bija atklājis uguni. Policija turpina meklēt vēl vienu iespējamu aizdomās turamo. Gilrojā, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no Sanfrancisko, trīs dienas ilgušo sarīkojumu kopumā apmeklējuši vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku. Festivāls noslēdzās svētdien.


Turpinām ziņas


2020.gada Tokijas Vasaras olimpiskajās spēlēs varētu piedalīties 30 līdz 40 Latvijas sportistu apmēram 15 dažādos sporta veidos,  informē  Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis. Viņš norāda, ka jau pagājušā gadā sākušās olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensības, kurās sportistiem ir iespējas, uzrādot augstus rezultātus konkrētās sporta disciplīnās un distancēs vai ieņemot zināmu vietu pasaules rangā, kvalificēties startiem olimpiskajās spēlēs. Nākamā gada olimpiskajā komandā Latviju pārstāvēs tikai individuālo olimpisko sporta veidu pārstāvji. Tokijas olimpiskajās spēlēs piedalīsies vairāk nekā 11 tūkstoši planētas izcilāko vasaras sporta veidu pārstāvju no, sagaidāms, 206 pasaules valstīm. Japānas galvaspilsēta Tokija Vasaras olimpiskās spēles uzņems no 2020.gada 24.jūlija līdz 9.augustam.


Sestdien Jaunjelgavas pusē gājis bojā vīrietis, kurš krita no zemnieku saimniecības angāra jumta, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Arlita Dolgā. Negadījums noticis kādā zemnieku saimniecībā Sunākstē sestdien laikā no plkst.17 līdz 21. Vīrietis, kurš dzimis 1963.gadā, nokritis no aptuveni desmit metrus augsta angāra. Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu. Par notikušo saimniecības īpašnieks esot ziņojis Valsts darba inspekcijai. Viņš policistiem apgalvoja, ka nav devis darbiniekam uzdevumu, kura izpildei būtu nepieciešams atrasties uz jumta.



Un vēl


Itālijas pilsētā Boloņā izcepta puskilometru gara pica. Projektā bija iesaistīti 30 pavāri no vairākām pazīstamām picērijām. Organizētāji ziņo, ka pica izgatavota no 500 kilogramiem miltu, 400 kilogramiem tomātu, 50 litriem augstākā labuma olīveļļas, 10 kilogramiem bazilika, kā arī citiem tradicionāliem produktiem. Savukārt tās cepšanai pavāri izmantoja divas pārvietojamas krāsnis, un vēlāk to novietoja uz 270 galdiem Emilijas parkā. Projekta īstenotāji norāda, ka viņu mērķis bija pilnveidot šādas lielas picas cepšanas iemaņas, jo pašreizējais pasaules rekords ir grūti pārspējams. Itālijas mediji ziņo, ka 2016. gadā kulināri Neapoles pilsētā izgatavojuši 1,84 kilometrus garu picu.

Atstājiet komentāru