2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 23.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien kļūs zināms nākamais Lielbritānijas premjerministrs; Policijas operācijā Igaunijā aizturēti trīs gados jauni Latvijas pilsoņi; un Latvijas zinātnieki gatavojas ekspedīcijai uz Svalbāras arhipelāgu.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Nosauktas šogad pieprasītākās pamatstudiju programmas; Lielo pilsētu asociācijas prezidentūru pārņem Jēkabpils; un Kas jāņem vērā dodoties sēņot?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Par Lielbritānijas Konservatīvās partijas līderi ievēlēts Boriss Džonsons; Kāda ir ceļotāju interese par latvijas lauku tūrismu? Un Konkurences padome veic aptauju par alus izplatīšanas tirgu

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien kļūs zināms nākamais Lielbritānijas premjerministrs; Policijas operācijā Igaunijā aizturēti trīs gados jauni Latvijas pilsoņi; un Latvijas zinātnieki gatavojas ekspedīcijai uz Svalbāras arhipelāgu.

Šodien kļūs zināms, kurš kļūs par nākamo Lielbritānijas konservatīvās partijas līderi un Lielbritānijas premjerministru. Valdošās konservatīvo partijas 160 tūkstošu biedru balsošana pa pastu noslēdzās vakar. Partijas biedriem bija jāizvēlas starp diviem kandidātiem - bijušo ārlietu ministrs Borisu Džonsonu vai esošo ārlietu ministru Džeremiju Hantu.  Nākamajam Lielbritānijas premjeram amatā neklāsies viegli, jo būs jārisina saspīlētās attiecības ar Irānu, kā arī jāturpina darbs pie “Brexit”.

Latvijas Universitātes reģionālajās filiālēs aizpildītas 202 studiju vietas, kas ir 19% no visām pieejamajām tūkstoš 70 vietām. 2017.gadā Latvijas universitāte pārņēma Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas reģionālās filiāles. Šobrīd astoņās reģionālajās pilsētās studenti par maksu apgūst lielākoties ar izglītības jomu saistītas profesijas. Informācija liecina, ka, piemēram, Jēkabpils filiālē aipildīti 22 procenti studiju vietu, bet Madonas 11 procenti. Universitātes vadība skaidro, ka filiāles darbojas uz pašfinansēšanas principa un pašlaik filiāļu finansiālā darbība vērtējama kā pozitīva arī ar tik mazu studentu skaitu.

Turpinām ziņas

Policijas operācijā Igaunijas dienvidos, Vīlandes apriņķī, aizturēti trīs gados jauni Latvijas pilsoņi, kuri tiek turēti aizdomās par to, ka Igaunijā veikuši vairākas zādzības ar ielaušanos. Izmantojot Igaunijas un Latvijas policijas iegūto operatīvo informāciju, aizdomās turēto notveršanai ar ātrās reaģēšanas spēku līdzdalību tika ierīkots slēpnis un laupītāji notverti. Policija aizturējusi trīs Latvijas pilsoņus, kuru vecums ir 19, 16 un 15 gadi. Viņi tiek turēti aizdomas par to, ka pēdējos mēnešos Vīlandes apriņķī pastrādājuši vairākas zādzības ar ielaušanos. Aizturētajiem piemēros drošības līdzekli apcietinājumu.

Pagājušajās brīvdienās Jēkabpilī notikuši divi ceļu satiksmes negadījumi ar cietušajiem. Sestdien Jēkabpilī, Zīlānu ielā, sadūrās traktors “Liebherr”, ko vadīja 1997.gadā dzimis vīrietis, un automašīna “Scania”, kuru vadīja 1968.gadā dzimis vīrietis. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā nogādāts “Scania” vadītājs. Šajā negadījumā atbrīvot cietušo un sakārtot brauktuvi palīdzēja glābšanas dienests. 

Savukārt svētdienas vakarā Jēkabpilī, Auseklīša ielas un Mežrūpnieku ielas krustojumā, avarēja motocikls. 1989.gadā dzimis vīrietis, būdams 1,54 promiļu stiprā alkohola reibumā un bez motocikla vadīšanas tiesībām, izvēlējās nepareizu braukšanas ātrumu, nesavaldīja motociklu un apgāzās. Vadītājs nogādāts slimnīcā, savukārt pasažieris – 1995.gadā dzimušais – no medicīniskās palīdzības atteicās. Par abiem notikumiem noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. 

Pērn ceļu satiksmes negadījumos, kuri izraisīti ar neapdrošinātu auto, visbiežāk pie vainas bijuši auto vecumā no 11 līdz 15 gadiem, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistika. Savukārt vainīgi visbiežāk bijuši autovadītāji vecuma grupā no 28 līdz 37 gadiem un tie, kuri vecāki par 48 gadiem. Abas grupas katra bijušas pie vainas 30% ceļu satiksmes negadījumu. Savukārt neapdrošināto transportlīdzekļu marku vidū, dominē BMW un VolksWagen markas auto. 
Un vēl
Augustā Latvijas zinātnieki dosies ekspedīcijā uz Svalbāras arhipelāgu, lai līdz šim tālākajā vietā uz Ziemeļiem pētītu tās ledājus un pieledāja vidi, turpinot attīstīt polāro pētījumu jomu Latvijā. Šī būs jau sestā zinātnieku ekspedīcija uz Arktiku, bet pētījumi Svalbārā notiks pirmoreiz. Ekspedīcijas laikā pētījumu bāze būs Nikolaja Kopernika universitātes Toruņā (Polija) polārstacija, kura atrodas uz arhipelāga lielākās salas – Špicbergenas. Tā ir lielākā Norvēģijas sala, kas novietota aptuveni starp Norvēģiju un Ziemeļpolu, un tā būs līdz šim tālākā vieta uz ziemeļiem, kur latvieši pētījuši ledājus.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

29. jūlijā pulksten 12 biedrības “Baltās māja” omulīgajās telpās Stacijas ielā 2, Līvānos iedzīvotāji aicināti uz Apkaimes ideju darbnīcu. Tā būs ceturtā piecu darbnīcu ciklā. Pasākumu rīko nodibinājums “Viduslatgales pārnovadu fonds” sadarbībā ar biedrību “Baltā māja”. Darbnīcas mērķis ir pulcēt iedzīvotājus, kuriem rūp savs novads, lai liktu prātus kopā, iecerot idejas un rodot risinājumus labākai kopienas dzīvei. Darbnīcā kaldinās idejas un plānus četros virzienos: iedzīvotāju, it īpaši jauniešu, iesaiste brīvprātīgajā darbā, labdarība un ziedošana, sociālās labklājības uzlabošana novadā, iedzīvotāju, uzņēmēju un pašvaldības sadarbība. Darbnīcu idejas kalpos par diskusiju un konkrētu priekšlikumu izstrādes pamatu Aktīvo iedzīvotāju forumā, kas norisināsies oktobrī Preiļos.

2019. gads ir viena no slavenākajiem Latgales keramikas vecmeistariem – Polikarpa Vilcāna – 125. jubilejas gads. Atzīmējot keramiķa jubileju, Raiņa muzejā „Jasmuiža” notiks keramiķim veltīts pasākums divu dienu garumā. 9. augustā ap plkst. 14.00 notiks keramikas cepļa iekurināšana Paulāna darbnīcā – ceplī. To kurinās studijas “Rēzeknes apriņķa podnieki”. 10. augustā plkst. 11.00 notiks viktorīna “Ko tu zini par Polikarpu Vilcānu un Latgales keramiku?” un keramikas cepļa izņemšana.

Sestdien, 10.augustā, no pulksten 12 Rožupes estrādē norisināsies ģimeņu festivāls “Šļakatās!” Svētku atklāšana kopā ar Transformeru, robotu “Optimus Prime”; Pēc tam - izrāde bērniem “Aizej tur, nezin kur…” Festivālā darbosies: Radošā telts: Eksperimentu šovs; Mūzikas instrumentu veidošanas darbnīca – koncerts ar jaunizveidotajiem instrumentiem; Māla veidošanas darbnīca; Nozīmīšu darbnīca; Papīrmākslas darbnīca „Viktora vēstules”; Šķīvīšu apgleznošana; Leļļu darināšana. Darbosies arī Sarunu telts vecākiem: jautājumu - atbilžu sesija kopā ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu un ginekoloģi, dzemdību speciālisti Anitu Ločmeli. Multfilmu telts. Picu, kas ceptas malkas krāsnī pēc autentiskām itāļu receptēm, ēšana. Piepūšamās atrakcijas. Latgales Zoodārza izbraukuma ekspozīcija un daudzas citas aktivitātes. Ar ģimeņu festivāla programmu plašāk var iepazīties Līvānu novada mājaslapā livani.lv.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība izsludinājusi publisko apspriešanu par koku ciršanas ieceri Zasas sporta laukuma norobežojošajā joslā. Paredzēts nocirst liepu stādījumu, kas atrodas starp iebraucamo ceļu uz “Rūmi” un sporta laukuma mīkstā seguma skrejceļu, jo sporta laukuma skrejceļa segums ir deformējies no koku saknēm. Pašvaldība plāno izstrādāt būvprojektu Zasas sporta laukuma seguma rekonstrukcijai. Publiskā apspriešana izsludināta līdz 9.augustam, savukārt 7.augustā pl.18:00 Zasas kultūras namā ikviens aicināts izteikt savu viedokli publiskās apspriešanas sanāksmē.

Jēkabpils novada Zasa aicina uz radošu piedzīvojumu divu sestdienu garuma kopā ar Lietuvas un Latvijas amatniekiem un māksliniekiem, kā arī pašiem zasiešiem. 27. jūlijā plkst. 15.00 Zasas dzirnavās norisināsies starptautiskā Latvijas-Lietuvas mākslinieku slēģu apgleznošanas plenēra atklāšana; plkst. 16.00 – izstādes “Zem eņģeļa spārna” atklāšana, Anīkšču (Lietuva) Eņģeļu muzejs; plkst. 18.00 “Bērzzemnieku” balkonā leļļu teātra “ČIZ” izrāde “Šarla Pero pasakas”, Bajori (Lietuva), leļļu izgatavošanas darbnīca, plkst. 21.00 Zasas ev.lut. baznīcā kora “Senais kalns” nakts koncerts – īpaši ugunīga āfrikāņu programma! 

Savukārt 3. augustā Zasas – Mākslinieku salas – tūrisma produkta atklāšana projektā “Sēlijas salas”. Plkst. 12.00 – 18.00 Zasas muižas parkā gleznošana ar skatītāju piedalīšanos. Plkst. 19.00 – 21.00 sēļu amatniecības centrā “Rūme” vernisāža, Jēkabpils mākšlas skolas Zasas filiāles audzēkņu miniatūru izstāde “Zasas leģendas”, amatnieku kopdarbu “izvešana tautā”, mākslinieku stāsti, Zasas leģendu mantinieku stāsti – dzirnavas, parks, amatnieki, “Bērzzemnieki” un Sēlijas prasmju muzejs, kopīga vakarēšana un stāsti par “Sēlijas salām”.

Un vēl
2. augustā plkst. 10.00 Viesītes novada domē notiks dabas lieguma „Supes purvs” dabas aizsardzības plāna izstrādes sabiedriskā apspriešana. Dabas aizsardzības plāns izstrādāts laika periodam no 2019. līdz 2030. gadam. Dabas aizsardzības plāna uzdevums ir saskaņot dabas aizsardzības, dabas resursu izmantošanas, reģiona attīstības un iedzīvotāju intereses, tā, lai tiktu saglabātas teritorijas dabas vērtības. Ar plānu var iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes interneta vietnē www.daba.gov.lv, sadaļā Tēmas. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Nosauktas šogad pieprasītākās pamatstudiju programmas; Lielo pilsētu asociācijas prezidentūru pārņem Jēkabpils; un Kas jāņem vērā dodoties sēņot?


Šogad pieprasītākās pamatstudiju programmas, balstoties uz pieteikumu skaitu, ir datorsistēmas un informācijas tehnoloģijas, uzņēmējdarbība un ekonomika, tiesību zinātne un psiholoģija, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija. Lai spriestu par kopējo pieteikumu skaitu, vēl jāsagaida dokumentu iesniegšanas termiņš studijām maģistrantūrā, un doktorantūrā. 


Šodien svinīgā pasākumā tiek atzīmēta Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra kalpošanas 30.gadadiena. Par godu šim notikumam svētdien uz Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāli no Jēkabpils tika atvesta brīnumdarošā Vissvētās Dievadzemdētājas un Mūžamjaunavas Marijas Jakobštates ikona un šodien notiek svētku Dievišķā liturģija un pateicības aizlūgums. Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils Rīgas un visas Latvijas metropolīta Aleksandra kalpošanas 30.gadadienā pateicies viņam par pareizticības izplatīšanu Latvijā. Pateicības un apsveikumu vārdus metropolītam Aleksandram nosūtījuši arī Ukrainas pareizticīgo baznīcas metropolīti, Taškentas un Uzbekistānas metropolīts, vairāki Maskavas patriarhi un episkopi. 


Latvijā tikai 12% privātīpašniekiem piederošo mežu tiek atjaunoti ar stādīšanu. Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards atzīst, ka diemžēl nav radīta situācija, lai mežu īpašnieki būtu ieinteresēti pēc iespējas vairāk stādīt jaunus, kvalitatīvus mežus. Gerhards atzīmēja, ka mežu īpašniekiem būtu jādod iespēju veikt cirsmu pēc caurmēra, vienlaikus apņemoties triju gadu laikā iestādīt kvalitatīvus stādus. 


Turpinām ziņas


Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedru pārstāvju – republikas pilsētu domju priekšsēdētāju – kopsapulcē ir apstiprināts asociācijas jaunais prezidents – Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps, kas ievēlēts no politiskā spēka “Gods kalpot mūsu Latvijai”. Jaunais asociācijas prezidents Aivars Kraps pauda apņēmību strādāt, pildīt izvirzītos uzdevumus, lai sasniegtu visus izvirzītos mērķus republikas pilsētu iedzīvotāju labā. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.


Latvijas pašvaldībām nav skaidrības par to, kā pēc administratīvi teritoriālās reformas funkcionēs sabiedriskais transports. Vakar lielo pilsētu pārstāvji tikās ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu, lai pārrunātu satiksmes nozares aktuālos jautājumus, kas skar lielās pilsētas un pašvaldības. Jēkabpils mērs Aivars Kraps sarunā ar Radio1 sacīja, ka tika apspriesti divi jautājumi - izmaiņas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, kā arī autoceļu uzturēšana un sakārtošana valstī. Runājot par sabiedriskā transporta tīkla attīstību, ministrs uzsvēra, ka Satiksmes ministrijas (SM) mērķis ir motivēt iedzīvotājus pārsēsties no privātā automobiļa uz konkurētspējīgu, kvalitatīvu, pieejamu, ērtu un drošu sabiedrisko transportu. Savukārt, runājot par ceļu tīklu uzturēšanu, Linkaits arī uzsvēra, ka viens no risinājumiem nepieciešamā finansējuma piesaistei varētu būt akcīzes celšana dīzeļdegvielai. 


Un vēl


Latvijas mežos sēņu pašlaik netrūkst. Sēņu augšanai ir ideāli apstākļi – ik pa brīdim uzlīst lietus un gaisa temperatūra ir gana silta. Diemžēl katru gadu Latvijā daži sēņotāji saindējas ar indīgajām sēnēm vai apmaldās mežā. Kā sevi pasargāt no nepatīkamiem starpgadījumiem, ievācot sēņu ražu? Mediķi norāda, ka gudrākais būtu likt groziņā tikai tās sēnes, kuras paši pilnībā pazīstam. Diemžēl ik gadu Latvijā vairāki cilvēki saindējas, ēdot neēdamas sēnes. Pirmās saindēšanās pazīmes, ja apēstas indīgas sēnes, parādās pusstundas līdz divu stundu laikā.  Ja novērotas šādas pazīmes, obligāti jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam vai jādodas uz tuvējo slimnīcu. 


Tikmēr glābēji aicina mežā padomāt par savu drošību, jo ik gadu sēņu un ogu laikā vairāki cilvēki apmaldās. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) aicina, dodoties uz mežu, vienmēr paņemt līdzi uzlādētu telefonu un ģērbties spilgtā apģērbā. Savukārt sēņojot vienatnē, būtu vērts par to informēt tuviniekus, pastāstot, uz kuru mežu plānots doties un cikos varētu būt mājās, lai pazušanas gadījumā tuvinieki laicīgi varētu meklēt palīdzību pie glābējiem.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Par Lielbritānijas Konservatīvās partijas līderi ievēlēts Boriss Džonsons; Kāda ir ceļotāju interese par latvijas lauku tūrismu? Un Konkurences padome veic aptauju par alus izplatīšanas tirgu


Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera vēlēšanās uzvarējis bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons. Viņš automātiski kļūs arī par Lielbritānijas premjerministru un jau rīt šajā amatā nomainīs Terēzu Meju. Viņai nācās atkāpties, jo viņa nespēja pārliecināt parlamenta deputātus atbalstīt viņas panākto breksita vienošanos. Topošais premjerministrs apliecināja, ka gatavojas īstenot breksitu līdz 31.oktobrim. 



No Latvijas Valsts prezidenta un valdības puses ir labā griba, lai vidējā laika posmā vai varbūt pat ātrāk atrisinātu jautājumu par jūras robežlīgumu ar Lietuvu, šodien abu valstu prezidentu preses konferencē pauda Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Viņš atzina, ka šis starptautisko tiesību jautājums ir ieildzis, un pauda, ka piekrīt Lietuvas prezidenta teiktajam, ka šo jautājumu iespējams risināt saistībā ar ekonomiskās sadarbības līgumu.


Teroristu pašnāvnieku sarīkotā sprādzienā Mali ievainoti pieci Igaunijas karavīri, kā arī Francijas un Mali karavīri, paziņojuši Igaunijas Aizsardzības spēki. Trīs teroristi pirmdienas vakarā pie Francijas militārās bāzes ieejas Gao pilsētā uzspridzinājušies automobilī, kam bija ANO spēku krāsas. Pēc Igaunijas Aizsardzības spēku sniegtajām ziņām, neviens no cietušajiem karavīriem nav nopietni ievainots. Par uzbrukumu neviens nav uzņēmies atbildību, taču islāmistu ekstrēmisti Mali nereti rīko šādus uzbrukumus.

Turpinām ziņas

Šī gada vasaras sezonā iedzīvotāju interese par lauku tūrismu saglabājusies nemainīga. Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnāte Ziemele informē, ka aptaujājot lauku saimniecības, secināts, ka dažviet laikapstākļi ir ietekmējuši tūrisma plūsmu, bet galvenokārt tas saglabājies stabils. Piemēram, kempingos jūnijs bija ievērojami labāks nekā citus gadus, jo laikapstākļi bija pateicīgi biznesam, savukārt jūlijā noslogojums bijis sliktāks nekā citus gadus. Viņa skaidroja, ka kempingā novērota tendence, ka lietainās dienās tiek atceltas rezervācijas un jaunas rezervācijas neienāk, bet saulainās dienās rezervāciju skaits būtiski pieaug. Ziemele norāda, ka lauku tūrisma klienti pamatā ir ģimenes ar bērniem, kā arī tiek organizētas bērnu nometnes.

Pēc finanšu ministra Jāņa Reira ierosinātas dienesta pārbaudes Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei izteikts mutisks aizrādījums saistībā ar publiskajā telpā izskanējušiem izteikumiem par sadarbības trūkumu starp Finanšu ministriju un valsts pārvaldes iestādēm. To "Delfi" apstiprināja Finanšu ministrijas runasvīrs Aleksis Jarockis. "TV3 Ziņas", atsaucoties uz savā rīcībā esošo informāciju, vēstīja, ka viens no pārbaudes iemesliem ir Jaunzemes teiktais intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu".  Dienesta pārbaude notikusi saistībā ar Jaunzemes pausto par dažādu VID iniciatīvu virzību. VID ģenerāldirektore Jaunzeme portālam "Delfi" norādīja, ka pārbaudes iemeslus nevar komentēt, jo "tas ir ierobežotas pieejamības dokuments".

Un vēl

Konkurences padome līdz 7. augustam aicina iedzīvotājus, kuri vecāki par 18 gadiem, piedalīties aptaujā par konkurences situāciju alus tirgū. Aptaujā patērētāji aicināti atklāt paradumus, iegādājoties un patērējot alu, kā arī novērtēt konkurenci šī dzēriena izplatīšanas tirgū. Aptauja ir daļa no Konkurences padomes uzsāktās alus izplatīšanas tirgus uzraudzības, kuras mērķis ir noskaidrot aktuālo konkurences situāciju tirgū, apzināt, vai pastāv kādi konkurenci ierobežojošie apstākļi vai šķēršļi iekļūšanai alus izplatīšanas tirgū, tai skaitā viesnīcu, restorānu, bāru, kafejnīcu un sabiedrisko pasākumu, piemēram, festivālu un pilsētas svētku, segmentā.

Atstājiet komentāru