2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien iepazīties ar jauno tiesu namu vizītē uz Jēkabpili brauks tieslietu ministrs; Visā Latvijā sākusies labības un rapša kulšana; un  Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus neatsaukties centra Aurora piedāvājumiem bez maksas pārbaudīt veselības stāvokli.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Mārupē nogalināts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš; Jēkabpilī notiks Latvijas Kausa izcīņas un Latvijas Amatieru līgas noslēdzošie turnīri galda hokejā; un Sinoptiķi prognozē, ka šonedēļ sāksies karsrtuma vilnis.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ikšķiles pašvaldība Satversmes tiesā apstrīdēs Pūces rīkojumu par iedzīvotāju aptaujas nolikuma apturēšanu; Noskaidrots, kurā dravā ievākts Latvijas garšīgākais medus; un Pirmā svētceļnieku grupa no Rīgas uz Aglonu dosies jaunnedēļ.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien iepazīties ar jauno tiesu namu vizītē uz Jēkabpili brauks tieslietu ministrs; Visā Latvijā sākusies labības un rapša kulšana; un  Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus neatsaukties centra Aurora piedāvājumiem bez maksas pārbaudīt veselības stāvokli.


Šodien tieslietu ministrs Jānis Bordāns dosies reģionālajā darba vizītē uz Jēkabpili un Madonu, lai novērtētu jaunās ēkas, kas pielāgotās tiesu darba specifiskajām vajadzībām. Darba vizītes laikā Bordāns tiksies ar tiesnešiem Zemgales rajona tiesā Jēkabpilī un Vidzemes rajona tiesā Madonā. Sarunā plānots apspriest turpmākos pasākumus tiesu efektivitātes paaugstināšanai. Īpaša uzmanība reģionālajā vizītē tiks veltīta tiesu infrastruktūras attīstībai – tieslietu ministrs kopā ar tiesnešiem apmeklēs jaunuzbūvēto tieslietu namu Jēkabpilī un renovēto tiesu namu Madonā. Bordāns vērtēs nepieciešamos priekšdarbus, lai jaunajās telpās tiesu iestādes varētu uzsākt darbu un pieņemt tajās apmeklētājus.

No šodienas, 22.jūlija darbu sāk Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) speciāli izveidotais zvanu centrs, kas uzklausīs iedzīvotāju jautājumus par administratīvi teritoriālo reformu. Iedzīvotāji, zvanot uz tālruni 68 806 999, varēs noskaidrot atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem saistībā ar pašvaldību lietu ministrijas īstenoto vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu. 

Irānas varas iestādes piektdien sagrābušas divus britu tankkuģus Hormuza šaurumā. Otrais sagrābtais kuģis vēlāk tika atbrīvots. Uz Irānas aizturētā britu tankkuģa ir viens Latvijas valstspiederīgais. Latvijas Ārlietu ministrija apstiprina, ka Irānas varasiestādes 19.jūlijā Hormuzas jūras šaurumā ir aizturējušas kuģi "Stena Impero", kas kuģo zem Lielbritānijas karoga, un uz kura ir arī viens Latvijas valstspiederīgais. Pašlaik tiek darīts viss, lai atbrīvotu Latvijas valstspiederīgo. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir sazinājies ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīnī un Apvienotās Karalistes ārlietu ministru Džeremiju Hantu, lai vienotos par ciešu koordināciju un ES Ārējā dienesta atbalstu, panākot Latvijas valstspiederīgā atbrīvošanu. Tāpat Latvija vērsusies pie Irānas Islāma Republikas, prasot nekavējoties atbrīvot Latvijas valstspiederīgo un pārējo kuģa apkalpi.


Turpinām ziņas

SIA “Preiļu slimnīcā” no šodienas līdz 19.augustam būs slēgtas vairākas stacionāra Divas nedēļas, līdz 4.augustam, nestrādās Ginekoloģijas–dzemdību nodaļa. Savukārt līdz 19. augustam nebūs pieejama Terapijas nodaļa. Nodaļas tiek īslaicīgi slēgtas sakarā ar darbinieku atvaļinājumiem un nelieliem remontdarbiem, kas tiek plānoti pacientu palātās. Šajā laikā notiks arī stacionāra lifta apkope un remonts. SIA “Preiļu slimnīca” bez izmaiņām darbu turpina Uzņemšanas nodaļa, kas strādā katru dienu 24 stundas diennaktī. 

Visā Latvijā pēc pagājušās nedēļas lietavām laukos izgājuši kombaini. Zemnieki pirmos kuļ ziemas miežus un rapsi, augusta sākumā kārta būs ziemas kviešiem un rudziem, bet pēdējos kuls vasarājus. Labās ražas prognozes var krietni samazināt veldre, kurā labība nogūlusi gluži vai katrā laukā. Latvijā vislielākās platības aizņem ziemas kvieši – vairāk nekā 300 tūkstošus hektāru. Tos sāks pļaut augusta sākumā, ja neaizkavēs lietavas. Graudkopji ar prognozēm vēl ir piesardzīgi. Aizvadītajā vasarā ražu sabojāja lielais sausums, gadu pirms tam – lietavas. Veldre nav tā lielākā nelaime, bet kamēr labība uz lauka, 8-prognozēt ražas apjomus zemnieki nesteidzas.



Un vēl

Veselības inspekcija, regulāri, saņem informāciju, no iedzīvotājiem, par medicīnas centra „AURORA” vārdā saņemtajiem telefona zvaniem, ar aicinājumu veikt, bezmaksas, veselības pārbaudi, pēc kuras tiek piedāvāts noslēgt līgumu, par dažāda veida medicīnas pakalpojumu saņemšanu, par maksu. Inspekcija atgādina, ka medicīnas centrs „AURORA” ir Ārstniecības iestāžu reģistrā reģistrēta ārstniecības iestāde, kura ir tiesīga sniegt veselības aprūpes pakalpojumus, tomēr Inspekcija, atkārtoti, aicina, katru Latvijas iedzīvotāju izvērtēt nepieciešamību atsaukties šāda veida „bezmaksas piedāvājumiem”, bet ar jautājumiem par veselību, vispirms, vērsties pie sava ģimenes ārsta. 

Jau ziņots, ka iedzīvotāji saņem zvanu no šī veselības centra, kas aicina uz bezmaksas veselības pārbaudēm, pēc kurām tiek uzstādītas diagnozes, kuru ārstēšana izmaksā pat vairāk nekā tūkstoš eiro.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


No šodienas līdz 28. jūlijam Kokneses novada Bebru pagastā notiks Valsts aizsardzības un patriotisma fonda "Namejs" un biedrības "Latvijas skautu un gaidu centrālā organizācija" rīkotā nometne starptautisko militāro misiju veterānu bērniem "Mazais Namejs 2019". Nometnes laikā bērni iepazīs vecāku dzimto zemi, profesiju un karavīru ikdienu, skautu un gaidu darbību, kā arī veltīs laiku Kokneses novada kultūrvēsturisko vietu apskatei.

Savukārt Preiļos no 12.augusta viesos 18 bērni no Ukrainas, kas pilsētā saņems rehabilitācijas pakalpojumus. Lēmums par Ukrainas bērnu uzņemšanu pieņemts, ņemot vērā 13.Saeimas deputāta, sadarbības grupas ar Ukrainas parlamentu vadītāja Alda Adamoviča un Ukrainas vēstniecības ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Oleksandra Miščenko vēstules. Novada domes deputātiem Adamovičs skaidrojis, ka iniciatīva radusies pirms trim gadiem, pamatojoties uz Ukrainas parlamenta deputātu aicinājumu Latvijas pašvaldībām, kurām ir noslēgti sadarbības līgumi ar Ukrainas pilsētām, iespēju robežās palīdzēt ukraiņu bērniem atgūties no piedzīvotā. Vasaras nometnes paredzētas bērniem no ģimenēm, kurās karadarbības rezultāta ir zaudēts viens vai pat abi vecāki.

Turpinām ziņas

No 1.augusta paaugstināsies maksa par ūdenssaimniecības pakalpojumiem Pļaviņās un Vietalvā. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” jaunos ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus. Tā aprēķinus Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (Regulatorā) uzņēmums iesniedza pavasarī. Regulators tos vērtēja un rīkoja arī tikšanos ar iedzīvotājiem tarifu apspriešanai. Apstiprināts, ka ūdens piegādei tas būs 1,22 eiro kubikmetrā (ar PVN), bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs — 2,09 eiro kubikmetrā (ar PVN).

Piektdien Jaunjelgavā ieskandināja novada svētkus “Magdalēnas svinības Fridrihštatē”. Ieskaņas koncertā notika arī mākslas darbu izsole – tajā nopirka 18 mākslas darbus. Mākslas darbu izsole notika sadarbībā ar Jaunjelgavas kultūras veicināšanas biedrību. Šajā akcijā, kurai savus darbus atvēlēja Jaunjelgavas un apkārtnes novadu mākslinieki, vāca līdzekļus pirmā Latvijas Republikas satiksmes un darba ministra Teodora Hermanovska piemiņas vietas izveidei Jaunjelgavā. Kopā izsolē piedāvāja 41 gleznu, foto gleznas un vienu kokgriezumu. Interesenti nopirka 18 mākslas darbus par 480 eiro. Visdārgāk – par 70 eiro – pārdeva Daces Kuršinskas gleznu, savukārt Taigas Kalvišķes darbu “Seces baznīca” par 65 eiro savā īpašumā ieguva māsas Madara un Evita Vēveres no Seces. Jaunietes atklāja, ka šo gleznu dāvinās Seces baznīcai.

Sunākstes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Vītola informēja Jaunjelgavas novada domes deputātus, ka Sunākstē kanalizācijas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas nomaiņai vajadzīgs vairāk naudas, nekā plānots, informē laikraksts Staburags. Ar šī gada novada domes janvāra lēmumu attīrīšanas iekārtu nomaiņa tika iekļauta Jaunjelgavas novada domes vides aizsardzības speciālā budžeta līdzekļu izlietojuma programmā 2019.— 2021. gadam un šim mērķim bija plānoti 20 tūkstoši eiro. Vītola gan lūdza piešķirt 24 tūkstoši 200 eiro, jo izmaksas ir lielākas, nekā sākumā bija plānots. Jaunjelgavas novada domes deputāti lūgumu atbalstīja un naudu piešķīra.

Un vēl

Skrīveru novada dome aicina iedzīvotājus uz sanāksmi kultūras centra lielajā zālē rīt, 23. jūlijā, pulksten 18. Tikšanās laikā tiks apspriests Skrīveru novada teritorijas plānojums, kuru var apskatīt pašvaldības mājaslapā. Domes priekšsēdētājs Andris Zālītis un izpilddirektors Uldis Riekstiņš sniegs informāciju un atbildēs uz iedzīvotāju jautājumiem. Iedzīvotāji tika aicināti jautājumus sagatavot iepriekš un iesniegt tos domē līdz šīs darba dienas beigām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Mārupē nogalināts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš; Jēkabpilī notiks Latvijas Kausa izcīņas un Latvijas Amatieru līgas noslēdzošie turnīri galda hokejā; un Sinoptiķi prognozē, ka šonedēļ sāksies karsrtuma vilnis.


Valsts policija informē, ka sestdienas vakarā notikusi bruņota laupīšana Mārupē, kādā privātmājā, kā rezultātā viena persona zaudējusi dzīvību. Mārupē nogalināts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Sākotnējā informācija liecina, ka 1972.gadā dzimušais Bērziņš mājās pārsteidzis laupītājus un notikušais, visticamāk, nav saistīts ar advokāta darbību. Jau ziņots, ka pēdējais gadījums Latvijā, kad nogalināts advokāts, notika pērn maijā. Toreiz, 2018.gada 30.maija rīta, tika nošauts advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. 


Latvijā pirmajā ceturksnī vispārējās valdības budžeta deficīts attiecībā pret iekšzemes kopproduktu bijis lielāks nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina Eurostat jaunākie dati, kas apkopoti par 22 ES dalībvalstīm. Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta deficīts janvāri-aprīlī bija 0,8% no IKP. Savukārt Igaunijā janvārī-martā valsts budžeta deficīts attiecībā pret IKP bija 0,7%, bet Lietuvā – 0,3 %. Tikmēr lielākais pārpalikums pirmajā ceturksnī bijis Luksemburgā (+3,2%), Bulgārijā (+2,9%), Nīderlandē (+2,7%), kā arī Vācijā un Maltā (abās valstīs 2,3%).


Lauksaimniecības nozares ietekmīgākās nevalstiskās organizācijas (NVO) finansējuma saņemšanā no valsts budžeta bauda īpašas privilēģijas, kas nav raksturīgas nevalstiskajam sektoram valstī kopumā, secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā. Valsts kontrolē skaidroja, ka rodas priekšstats par nosacīti slēgtu klubiņu, kas darbojas tikai savu interešu vadīts, tādējādi izslēdzot plašu sabiedrības grupu iesaisti. Veicot revīziju, Valsts kontrole secināja, ka Zemkopības ministrijas (ZM) un lauksaimniecības NVO sadarbība nav atklāta un caurskatāma. Revidentiem tā arī neizdevās rast priekšstatu, kā - nozares vai atsevišķu NVO vai to pārstāvju - interesēs rezultātā tiek pieņemti lēmumi. Kopumā Zemkopības ministrija nevalstiskajam sektoram no valsts budžeta un Eiropas Savienības (ES) fondiem novirza vairāk nekā 10 miljonus eiro gadā, tajā skaitā dažādu projektu realizācijai.

Turpinām ziņas


Lai gūtu finansējumu ceļu remontam, nav izslēgta arī akcīzes nodokļa celšana dīzeļdegvielai, tā šodien Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma izteicies satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP). Viņš akcīzes nodokļa celšanu dīzeļdegvielai pamatoja ar virzīšanos uz dabai draudzīgākas satiksmes organizācijas ieviešanu.  

2019./2020. gada sezonā Jēkabpilī notiks Latvijas Kausa izcīņas un Latvijas Amatieru līgas noslēdzošie turnīri galda hokejā. Jaunās galda hokeja sezonas kalendārā apstiprināts, ka šie abi turnīri notiks 2020.gada 16.maijā. Jēkabpilī 2015. un 2018.gadā tika aizvadīti augsti Pasaules līmeņa turnīri, bet Latvijas Kausa turnīri nav notikuši kopš 2014.gada, savukārt, Amatieru līgas turnīrs, šeit notiks pirmo reizi. Pasākums iecerēts par godu Jēkabpils pilsētas 350 gadu jubilejai, ko atbalstīja arī Latvijas galda hokeja federācija, tam piešķirot reitinga turnīra statusu.


Un vēl


Šīs nedēļas otrajā pusē Latvijā sāksies karstuma vilnis, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Otrdien un trešdien vēl vietām iespējams īslaicīgs lietus, bet laiks kļūs arvien saulaināks. Temperatūra šajās dienās sasniegs +20..+25 grādus, trešdien vietām +27 grādus.  No ceturtdienas iestāsies sauss, saulains un karsts laiks. Valdošie būs lēni ziemeļu vēji, un gaiss pēcpusdienās sakarsīs līdz +25..+30 grādiem, svētdien vietām vēl par kādu grādu karstāks, savukārt mazāka svelme būs dažviet piekrastē. Arī naktis kļūs arvien siltākas - ja vēl nedēļas pirmajā pusē gaiss agri no rītiem būs atdzisis līdz +12..+17 grādiem, tad nedēļas nogales naktīs nebūs vēsāks par +15..+20 grādiem. Tālākas prognozes liecina, ka nākamās nedēļas sākumā karstums var vēl pastiprināties.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ikšķiles pašvaldība Satversmes tiesā apstrīdēs Pūces rīkojumu par iedzīvotāju aptaujas nolikuma apturēšanu; Noskaidrots, kurā dravā ievākts Latvijas garšīgākais medus; un Pirmā svētceļnieku grupa no Rīgas uz Aglonu dosies jaunnedēļ.

Ikšķiles novada dome ir sagatavojusi dokumentus un šonedēļ vērsīsies Satversmes tiesā, lai apstrīdētu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces rīkojumu par iedzīvotāju aptaujas par administratīvi teritoriālo reformu nolikuma apturēšanu. Ikšķiles novada pašvaldība uzskata, ka Pūces rīkotās tikšanās ar pašvaldību deputātiem ir formālas un maz ticams, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), īstenojot viņu iecerēto administratīvi teritoriālo reformu, pašvaldību deputātu un iedzīvotāju viedokli ņems vērā.  Ikšķiles novada vadība uzsver, ka viņi neiebilst pret administratīvi teritoriālo reformu, bet iebilst pret veidu, kā notiek saziņa ar pašvaldībām. Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas rezultāti ir iesniegti VARAM, bet ministrs tos nav ne redzējis, ne iepazinies ar tiem.  Ikšķiles novada vadība uzskata, ka arī VARAM informatīvais tālrunis par administratīvi teritoriālo reformu ir tikai formalitāte un iedzīvotāju pausto tāpat neviens neņems vērā. 


Jautājumā par Irānā aizturētā britu tankkuģa "Stena Impero" apkalpes locekli, kurš ir Latvijas valsts pilsonis, jāapbruņojas ar zināmu pacietību, jo šajā situācijā daudz kas ir atkarīgs no politisko notikumu attīstības, aģentūrai LETA sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Viņš apstiprināja, ka nekāda progresa pašlaik šajā situācijā nav, jo ne Latvijas, ne Somijas vēstniecības diplomātiem Irānas galvaspilsētā Teherānā, ne arī citu valstu pārstāvjiem, kuru valstu piederīgie ir aizturēti, nav izdevies sazināties ar kuģa apkalpi.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja šodien sasaukusi ministru un drošības dienestu amatpersonu ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu incidentu ar britu tankkuģi "Stena Impero". Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pārkāpis starptautiskās tiesības, tādēļ sākta izmeklēšana un kuģa aizturēšana ir likumīga. Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem, jo "Stena Impero" sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Turpinām ziņas

Latvijas biškopju vasaras saietā, kas  brīvdienās notika Salas novada, Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī, piedalījās tūykstoš 157 apmeklētāji un notika trīs biškopjiem nozīmīgi konkursi – "Garšīgākais Latvijas medus 2019'', "Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2019'' un "Gardākā medus kūka ar siera akcentu 2019". Konkursā "Garšīgākais Latvijas medus 2019'' nominācijā "Tumšais medus 2019" uzvarēja un diplomu ieguva Maijas Malnačas dravā iegūtais pļavas ziedu medus no Viesītes novada. Nominācijā "Gaišais medus 2019" uzvarēja un diplomu ieguva Gunas Karitones dravā ievāktais dažādu ziedu medus no Cēsu novada. Nominācijā "Monoflorais medus 2019" uzvarēja un diplomu ieguva Ilzes Gravas-Niķes dravā ievāktais liepu ziedu medus no Rīgas.  Monoflorais medus ir tāds, kurā vairākumā ir no viena auga ziediem ievākts medus. Nominācijā "Biškopju iecienītākais medus 2019" uzvarēja un diplomu ieguva Igora Igantjeva dravā ievāktais meža ziedu medus no Valkas novada. Plašāk par pasākumu un uzvarētājiem pārējos konkursos lasiet portālā Radio1.lv.


Par Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Latgales reģionā rīkotā pasākuma novadu garša konkursa "Tautas garša" uzvarētājiem piena produktu kategorijā atzīti trīs ražotāji - Atis Stapkēvičs no Ilūkstes novada piemājas saimniecības "Ozolāji", lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Viļāni" no Viļānu novada un zemnieku saimniecība "Pumpuri" no Riebiņu novada. Konkursa "Tautas garša" uzvarētāja gaļas un zivju produkti, kā arī medus kategorijā bija biedrība "Latgolys golds" no Rēzeknes novada, augu izcelsmes produktu, tajā skaitā augļu un dārzeņu produktu, tēju un garšvielu kategorijā - Andris Višņevskis "Obeliskfarm" no Viļānu novada, miltu izstrādājumu kategorijā - zemnieku saimniecība "Kotiņi" no Viļakas novada, bet alkoholisko dzērienu kategorijā individuālais komersants "Kolnasāta" no Balvu novada.

Un vēl

Pirmā svētceļnieku grupa no Rīgas uz Aglonu dosies jaunnedēļ, 1.augustā. Šis svētceļojums sāksies no Rīgas Kristus Karaļa draudzes un Rīgas svētā Jēkaba katedrāles. 8.augustā svētceļnieku galamērķis būs Jēkabpils, tad - Vīpe, Rožupe, Vecvārkava un Aizkalne. Savukārt 4. augustā svētceļojumā uz Aglonu dosies Krustpils Vissvētās Trīsvienības baznīcas draudze. Jau ziņots, ka Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā notiks 15. augustā.

Atstājiet komentāru