2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.jūlijā

Jēkabpils radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas universitāte kukuļdošanā aizturēto Broku atstādina no amatiem; Jēkabpils novadā no darba aiziet ilggadējais izpilddirektors Jānis Subatiņš; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās?

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Īssavienojuma dēļ šorīt Saeimā izcēlies neliels ugunsgrēks; Kāda šogad ir ērču aktivitāte? un Cik daudz pasaulē dzīvo simtgadnieku?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Broka, Rāvis un Millers izlaisti no īslaicīgās aizturēšanas izolatora; Preiļos meklē variantus autoostas ēkas izmantošanai; un Policija sāk akciju vecākiem, lai mudinātu pasargāt bērnus no svešiniekiem internetā.

Jēkabpils radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas universitāte kukuļdošanā aizturēto Broku atstādina no amatiem; Jēkabpils novadā no darba aiziet ilggadējais izpilddirektors Jānis Subatiņš; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās?

Latvijas Universitātes rektora pienākumu izpildītāja, prorektore Ina Druviete uz izmeklēšanas laiku no rektora vietnieces amata ir atstādinājusi Baibu Broku. Ar šo pašu rīkojumu Baiba Broka ir zaudējusi arī vadītājas amatus abās Latvijas universitātes iepirkumu komisijās. Latvijas Universitāte ir lūgusi KNAB informāciju par šo lietu un ir gatava pilnībā sadarboties ar izmeklētājiem.

Saeimas Juridiskās komisijas vairākums neatbalstīja priekšlikumu atteikties no parlamenta deputātu transporta un dzīvokļa īres kompensācijām, kas atkarīgas no parlamentārieša dzīvesvietas attāluma līdz Rīgai. Par šo Jaunās konservatīvās partijas priekšlikumu raisījās plašas diskusijas. Kompensāciju nepieciešamība tika skaidrota ar to, ka ir deputāti, kas objektīvi dzīvo tālāk no Rīgas. Tāpat tika pausts, ka parlamentāriešiem nepieciešams saglabāt saikni ar reģionu, no kura viņi ir ievēlēti.

Būvniecības informācijas sistēmas otro attīstības kārtu īstenos par vairāk nekā trim miljoniem eiro. Plānots, ka tiks radīta jauna būvju lēmumu skaņošanas un pieņemšanas funkcionalitāte, nodrošinātas jaunas iespējas elektroniskās darba laika uzskaites datu izmantošanai būvuzraudzībā, izstrādāta sistēmas mobilo iekārtu lietotne un ieviesti citi būtiski jauninājumi. Jau ziņots, ka no 2020.gada 1.janvāra Būvniecības informācijas sistēma lietošana būs obligāta, kā to paredz Būvniecības likums.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos uz domes izpilddirektora amatu. Līdzšinējais, ilggadējais Jēkabpils novada domes izpilddirektors Jānis Subatiņš no darba aiziet saistībā ar došanos pensijā. Darba attiecības Jānim Subatiņam beigsies 16.augustā. Informācija pašvaldības mājaslapā liecina, ka ir izsludināta pieteikšanās uz domes izpilddirektora amatu, kandidāti pieteikumus aicināti pašvaldībai  sūtīt līdz 24.jūlija pulksten 17. 


No šīs nedēļas līdz 29.jūlijam SIA “JK Namu pārvalde” administrācija, kā arī daļa citu pārvaldes speciālistu devušies atvaļinājumā un klientus nepieņems, informē uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece. Viņa ziņo, ka avārijas un tehniskās palīdzības dienestu speciālisti darbu turpinās kā ierasts. Nepieciešamības gadījumā ar tiem var sazināties pa tālruņiem 652 32402 vai 29406016, kā arī rakstot uz e-pastu: dispecers@jknp.lv.  



Un vēl


Nedēļas otrajā pusē laiks Latvijā būs sausāks un dienas saulainākas, bet naktis kļūs dzestrākas, liecina prognozes. Ceturtdien jau līs mazāk - tikai vietām un laiks būs saulaināks, turklāt arī mazliet siltāks - temperatūra valsts centrālajā daļā nedaudz pārsniegs +20 grādu atzīmi. Nedēļas nogalē arī līs maz, piektdiena varētu paiet bez nokrišņiem pat visā Latvijā, taču naktīs kļūs jūtami vēsāks, temperatūrai noslīdot līdz +8..+13 grādiem, bet daudzviet Vidzemē un Latgalē piektdienas un sestdienas agrā rītā gaiss atdzisīs līdz pat +4..+7 grādiem. Dienās - +15..+20 grādi, svētdien vietām līdz +22 grādiem. Nākamās nedēļas sākumā atkal biežāk gaidāms lietus un pērkona negaiss, temperatūra pēcpusdienās grozīsies ap +20 grādiem, bet nedēļas otrajā pusē ir cerības uz siltāku laiku.


Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Preiļu novada domes jūnija sēdē deputāti apstiprināja Preiļu novada domes 2018. gada publisko pārskatu. Tas ir ikgadējā atskaite sabiedrībai par pašvaldībā paveikto. Pārskats ietver pamatinformāciju par novada iedzīvotājiem un pašvaldību, vispārējo statistiku par novada attīstības tendencēm, pašvaldības budžeta līdzekļu izlietojumu, īstenotajiem un plānotajiem projektiem, sasniegtajiem rezultātiem, paveikto sociālajā, izglītības, kultūras, kā arī citās jomās. Preiļu novada iedzīvotājiem un interesentiem Preiļu novada domes 2018. gada pārskats drukātā veidā ir pieejams Preiļu Galvenajā bibliotēkā, savukārt ar pārskatu elektroniskā formā var iepazīties Preiļu novada domes tīmekļa vietnē www.preili.lv sadaļā – Pašvaldība/Budžets/Publiskie pārskati.


Turpinot 2012. gadā Preiļu novadā iesākto tradīciju par konkursa „Sakoptākais īpašums Preiļu novadā” rīkošanu, 27. jūnija domes sēdē deputāti apstiprināja šī gada konkursa žūrijas sastāvu. Konkursam pieteikto objektu vērtēšana notiks jūlija pēdējā nedēļā un to vērtēs konkursa žūrija sekojošā sastāvā: SIA „Preiļu saimnieks” Komunālās daļas vadītāja Zenta Igolniece, Preiļu pagasta zemnieku saimniecības „Avotu ozoli” līdzīpašniece Anna Buka, Preiļu parka dārzniece Daiga Lietauniece, Preiļu novada domes Nekustamā īpašuma daļas vadītāja Vita Biezaite un konkursa “Sakoptākais īpašums Preiļu novadā” 2018. gada uzvarētājs Anatolijs Petrovs. Par konkursa žūrijas priekšsēdētāju tika ievēlēta Vita Biezaite.  Pieteikšanās konkursam turpināsies līdz 15. jūlijam. Kopējais balvu fonds - 2845 eiro.


Šajā sezonā preiliešiem un pilsētas viesiem Preiļu uzņēmējs sniegs iespēju aktīvās atpūtas zonā Daugavpils ielā 53a savai atpūtai izbaudīt pirtsmucas pakalpojumu. Jūnija domes sēdē deputāti skatīja SIA “1111” iesniegumu par publiska pasākuma organizēšanu – pārvietojamās pirts (muca) pakalpojumu sniegšanu aktīvās atpūtas zonas Daugavpils iela 53a, Preiļos, teritorijā. Deputāti vienbalsīgi atbalstīja iniciatīvu, pakalpojumu sniegt līdz gada beigām katru dienu līdz plkst. 22. Pirtsmuca aktīvās atpūtas zonā darbosies noteiktās dienās un to varēs nomāt pa stundām. Pirts kurinās ar malku, sakarst apmēram 30 minūtēs un tā ir pilnībā aprīkota ar gaismu.


Preiļu novada pašvaldība aicina piedalīties Preiļu pilsētas svētku noformēšanā – uzšujot savu svētku karodziņu! Tā ir unikāla iespēja piedalīties Raiņa bulvāra noformēšanā! Brīva izvēle karodziņu audumos, krāsās un noformējumos. Tos var šūt no dažādu krāsu auduma. Karodziņus iespējams apdarināt ar mežģīnēm, aptamborēt, veikt uzdrukas vai izšūt. Vienīgais noteikums – jāievēro izmērs. Gatavie karodziņi tiks sašūti virtenēs, kuras rotās Raiņa bulvāri pilsētas svētku pasākumos. Sīkāka informācija pa tālruni 26 246 536 (Inese).


Un vēl par kultūras un atpūtas pasākumiem

11. jūlijā notiks orientēšanas pa Preiļu pilsētu "IEPAZĪSTI PREIĻUS''. Sākums plkst.12 Jauniešu centrā “Četri”, Kārsavas ielā 4. Formāts: 1,5 stundas. Radošākajiem un spēcīgākajiem pasākuma beigās garantētas balvas.

12. jūlijā Aizkalnes pagasta svētki ,,LAI LUSTĪGA DZĪVOŠANA”. Plkst. 16.30 Sabiedriskajā centrā “Aizkalne” izstādes atklāšana “Katram amatam, zelta pamats”. Pēc tam JASMUIŽAS PARKA ESTRĀDĒ:pulksten piecos pēcpusdienā sāksies vairāki pasākumi: Auto orientēšanās; Brīnumu kalēji piedāvās “Lielās brīvdabas spēles”/aktivitātēs varēs piedalīties ikviens interesents bez vecuma ierobežojuma/; Radošā darbnīca kopā ar Intu Reču, izgatavojot eko ziedu ziepītes un latviskos smaržkociņus. Plkst. 19.00 svētku vakariņas /zupas baudīšana/, plkst. 20.00 Svētku koncerts; suminās Aizkalnes pagasta rokdarbniekus, amatniekus “Katram amatam, zelta talants”, uzstāsies sirsnīgie Aizkalnes pašdarbnieki, ĪPAŠAIS SVĒTKU VIESIS AINĀRS BUMBIERIS
plkst. 22.30 svētku ballīte ar šarmanto DJ MART INC. IEEJA BEZ MAKSAS


13. jūlijā plkst. 18.00-21.00 Preiļu parka estrādē BĒRNU PUTU BALLĪTE. Ar dejām putās, uzpūšamajām atrakcijām, cukurvati, popkornu, konkursiem un balvām. Biļetes cena: EUR 2.50


19. un 20.jūlijā Preiļos ceturtais Latgales stāstnieku festivālā „Omotu stuosti”(Amatu stāsti) uz satikšanos aicina stāstniekus no visiem Latvijas novadiem, kā arī amatniekus un tradicionālās kultūras mīļotājus. Festivāla programma - www.preili.lv.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Īssavienojuma dēļ šorīt Saeimā izcēlies neliels ugunsgrēks; Kāda šogad ir ērču aktivitāte? un Cik daudz pasaulē dzīvo simtgadnieku?




Īssavienojuma dēļ šorīt Saeimas ēkā bija izcēlies neliels ugunsgrēks, kas radīja sadūmojumu, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece. Viņa norāda, ka VUGD izsaukumu saņēma plkst.8.18. Saeimas ēkā bija nostrādājis dūmu detektors un bija jūtama dūmu smaka. No ēkas bija evakuēti 25 cilvēki. Nelielo ugunsgrēku izdevās nodzēst vēl pirms ugunsdzēsēju ierašanās.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētajā kriminālprocesā, kurā aizturēta Latvijas Universitātes rektora vietniece Baiba Broka un uzņēmēji Guntis Rāvis un Ivars Millers, iespējamā kukuļošana saistīta ar Latvijas universitātes Akadēmiskā centra topošās Rakstu mājas būvniecību. Tās būvniecības iepirkums izsludināts pagājušā gada pavasarī, uzvarētāju mēģinot noskaidrot konkursa procedūrā ar sarunām. Iepirkuma prognozētā līgumcena sākotnēji bija 33 miljoni eiro. Konkursa pirmā kārta bijusi atklāta, un tai pieteicās septiņi uzņēmumi. Saņemot piedāvājumus, otrajā posmā iekļuva mazāk uzņēmumu, taču to skaits publiski netiek atklāts. Šajā ceturtdienā, 11.jūlijā, plānots atvērt precizētos piedāvājumus. Augstskolā cer, ka iepirkuma uzvarētāju izdosies noskaidrot tuvākajās nedēļās. Jau ziņots, ka kriminālprocess sākts par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu.

Šogad pamatstudijām kādā no 13 Latvijas augstskolām kopumā pieteikušies 10 tūkstoši 911 reflektanti, kas ir augstākais studētgribētāju skaits pēdējo piecu gadu laikā. Jaunajam akadēmiskajam gadam studijām kādā no 12 Latvijas augstskolām pieteikušies 8638 studētgribētāji. Bet Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kur uzņemšana notiek atsevišķi no 12 citām augstskolā, šogad saņemti 2273 personu studiju pieteikumi, kas, kā skaidroja augstskolā, ir par 20% vairāk nekā pērn. Studētgribētāju vidū populārākās ir Latvijas lielākās augstskolas. Populārāko programmu vidū ir datorzinātnes, tiesību zinātnes, medicīna, komunikāciju zinātne, būvniecība un arhitektūra.


Turpinām ziņas

Pērn Latvijā nedaudz samazinājies obligātajā izglītības vecumā esošo, bet izglītības iestādēs nereģistrēto bērnu skaits, liecina valdībā apstiprinātais Labklājības ministrijas ziņojums "Par bērnu stāvokli Latvijā 2018.gadā". Saskaņā ar ANO Bērnu tiesību komitejas rekomendācijām 2018.gada prognozētais šādu bērnu skaits bija 500, tomēr pērn šādu Latvijā deklarētu bērnu, par kuru atrašanos un izglītošanos pašvaldība nav noskaidrojusi informāciju, bija 1130, kas ir samazinājums, salīdzinot ar 2016.gada rādītāju, tomēr uz pusi pārsniedz 2018.gada prognozi.


Ērču aktivitātes līmenis šogad ir vērtējams kā nedaudz augstāks, salīdzinot ar aizvadīto gadu. Tomēr atsevišķi vērtējot saslimstību ar ērlihiozi, tas ir zemāks, informē Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģe Antra Bormane. 
Šobrīd ir reģistrēti 29 saslimušie ar ērču encefalītu, 115 ar Laimas slimību un pagaidām ar ērlihiozi Latvijā nav reģistrēts neviens saslimušais. Speciālisti norāda, ka dodoties dabā galvenais ir pareizi ģērbties, tā, lai ērces nevarētu nokļūt zem apģērba. Tieši potīšu rajonā ērces pieķeras visbiežāk, tādēļ šīs vietas vajadzētu nostiprināt. Ejot mežā, pļavās, krūmājos, kur ir gara zāle, būtu vēlams vilkt garus zābakus, arī lai aizsargātos pret čūskām. Savukjārt labākā profilakse pret ērču encefalītu ir vakcinācija.


Un vēl

Arvien lielākam cilvēku skaitam pārsniedzot 100 gadu vecumu, simtgadnieku skaits sasniedzis jaunu rekordu, vakar paziņoja Vācijas Statistikas birojs. To cilvēku skaits, kas pārsniedzis 100 gadu vecumu, 2019.gadā visā pasaulē pieaudzis līdz 533 tūkstoši, un tas ir gandrīz četrreiz vairāk nekā gadsimtu mijā. Saskaņā ar ANO datiem 2000.gadā simtgadnieku skaits pasaulē sasniedza tikai 151 tūkstoti. Šobrīd pasaulē vecākā persona ir 116 gadus vecā japāniete Kane Tanaka. Aptuveni 80% no simtgadniekiem ir sievietes.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Broka, Rāvis un Millers izlaisti no īslaicīgās aizturēšanas izolatora; Preiļos meklē variantus autoostas ēkas izmantošanai; un Policija sāk akciju vecākiem, lai mudinātu pasargāt bērnus no svešiniekiem internetā.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētā Baiba Broka (Nacionālā apvienība), "Skonto būves" līdzīpašnieks Guntis Rāvis un uzņēmējs Ivars Millers izlaisti no īslaicīgās aizturēšanas izolatora. KNAB informē, ka visām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi: aizliegums izbraukt no valsts un aizliegums tuvoties noteiktām personām. Kriminālprocesā iesaistītajai valsts amatpersonai papildus piemērots drošības līdzeklis: aizliegums ieņemt noteiktu amatu.


Broka, kura bija Latvijas Universitātes rektora vietniece un vadīja divas universitātes iepirkumu komitejas, noliedza kukuļa saņemšanu caur Latvijas Biatlona federāciju. Arī Rāvis un Millers KNAB pārmetumus noliedz. Millera advokāts uzsvēra, ka piemērotais drošības līdzeklis ir neadekvāts, un tas tiks pārsūdzēts. KNAB pavēstīja, ka kriminālprocesā joprojām veic neatliekamās kriminālprocesuālās darbības.

Latvijas Radio Ziņu dienests izteicis neuzticību Latvijas Radio valdei, vienlaikus pieprasot tās atkāpšanos vai atbrīvošanu. Ziņu dienesta darbinieki ar atklātu vēstuli par situāciju uzņēmumā vērsušies pie Latvijas Radio valdes, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, Kultūras ministrijas, Ministru kabineta, Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita un plašsaziņas līdzekļiem.

Pēc Latvijas Radio Ziņu dienesta izteiktās neuzticības Latvijas Radio valdei tā paziņojusi, ka turpinās darbu. Savukārt par mediju politiku atbildīgais kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) norādīja, ka iesaistītajām pusēm jāsēžas pie sarunu galda. Viņaprāt, daudzas problēmas varēs risināt topošajā likumā par sabiedriskajiem medijiem. Arī Latvijas Radio valde uzskata, ka šī brīža situācijā vienīgais pareizais risinājums ir nevis atkāpties, bet visiem kopā cīnīties par finansējuma palielināšanu.


Tuirpinām ziņas


Par 4000 eiro, ko Jēkabpils pilsētas pašvaldība ieguvusi par atzinību konkursā "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018", pirmsskolas izglītības iestādē "Zvaigznīte" Jēkabpilī ar jaunu aprīkojumu papildināts rotaļu laukum. Tajā izveidots virvju tunelis ar slīdkalniņu un divu veidu virvju šķēršļu trases - ar dēlīšiem un ar trapecēm. Jau ziņots, ka Jēkabpils pašvaldība konkursā saņēma apbalvojumu papildu nominācijā par ieguldījumu darbā ar jauniešiem.

Izstrādājot detālplānojumu Preiļu centram, tiks meklēti varianti arī autoostas ēkas izmantošanai.  Vairākums aptaujāto - 79% - pauda vēlmi autoostas ēkas demontēšanai, taču daļa komentāru pašvaldībai likusi arī aizdomāties par ēkas turpmāko iespējamo izmantošanu. Speciālisti uzskata, ka ir iespēja veikt otrā stāva izbūvi, un nesošās sienas ir spējīgas uzņemt papildu slodzi bez pastiprināšanas, ja virsbūvei tiks izmantoti vieglbetona bloki vai citi analoģiski materiāli. Ēkai ir konstatēti dažādi bojājumi, bet neesot tādu defektu, kas bīstami pazeminātu atsevišķu konstrukciju mehānisko stiprību. Svarīgākais secinājums pēc izpētes ir, ka autoostas esošās ēkas pārbūve ir ekonomiski izdevīgāka par jaunas ēkas būvniecību.


Olu un olu produktu ražošanas uzņēmums "Balticovo" šodien "Ruļļos" Lazdonas pagastā, Madonas novadā atklāja lielizmēra brīvās turēšanas vistu novietni 20 tūkstoši putniem, kuras izveidē investēts nepilns miljons eiro. Investīcijas nepilna miljona eiro apmērā ieguldītas ēkas atjaunošanā, pielāgošanā, ziemas dārza izveidē, kas aizņem vienu trešdaļu platības un ir ar mulču noklāts laukums kūts priekšpusē. Tāpat investīcijās ietilpst arī teritorijas iekopšana un ligzdu iekārtas, kuru izmaksas veido pusi no kopējiem izdevumiem.

Un vēl

Lai mazinātu dzimumnoziegumus internetā un sekmētu iespējamo cietušo personu atpazīšanu, Valsts policija (VP) ir uzsākusi informatīvu akciju bērnu vecākiem "Izeja no vardarbības – escape" par nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību internetā. Saskaņā ar policijas datiem 2019. gada pirmajā pusgadā no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību ir cietuši 86 bērni, savukārt pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos – 101 bērns. Daļa no šiem noziegumiem ir veikti interneta vidē, kas skaidrojams ar brīvu pieeju internetam dažāda vecuma personām, interneta tehnoloģiju straujo attīstību un dažādu aplikāciju piedāvātajām iespējām.

Atstājiet komentāru