2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Šodien  notiks jaunievēlētā Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas pasākumi; Radio1 mājaslapā publicēti Jēkabpils pilsētas svētku pasākumu video un fotostāsti; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē šajā nedēļā?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits nodod svinīgo solījumu un stājas Valsts prezidenta amatā; Jēkabpils domē samazina astoņas štata vietas; un Britu zinātnieki pārdod māju, lai veiktu unikālu izgudrojumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Levits uzrunā pie Brīvības pieminekļa uzsver ticību Latvijas valstij;Mēneša laikā patēriņa cenas pieaugušas par 0,3%, gada laikā - par 3%; un Rīgā šodien spēcīgo lietavu dēļ applūdušas daudzas ielas un ēku pagrabstāvi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Šodien  notiks jaunievēlētā Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas pasākumi; Radio1 mājaslapā publicēti Jēkabpils pilsētas svētku pasākumu video un fotostāsti; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē šajā nedēļā?

Šodien notiks jaunievēlētā Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas pasākumi. To laikā iedzīvotāji ir aicināti uz Valsts prezidenta uzrunu pie Brīvības pieminekļa plkst.12.00. Valsts prezidenta uzruna pie Brīvības pieminekļa ir jauna tradīcija inaugurācijas dienā. Šajā svinīgajā dienā ir paredzēta arī prezidenta uzruna un svinīgā solījuma došana Saeimā. Dienas turpinājumā Valsts prezidents Raimonds Vējonis pie Rīgas pils simboliski nodos Rīgas pils atslēgas Egilam Levitam. Savukārt dienas noslēgumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks sarīkojums par godu Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijai.

Aizejošais valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc pilnvaru termiņa beigām ir plānojis atpūsties un veltīt laiku ģimenei. Atbildot uz jautājumu, vai Vējonis plāno atjaunot savu darbību Latvijas Zaļajā partijā (LZP), prezidenta kancelejā informēja, ka pašlaik Valsts prezidents nav nolēmis atjaunot savu darbību šajā politiskajā spēkā. Jau ziņots, ka Vējonis apturēja savu darbību LZP pēc viņa ievēlēšanas par Valsts prezidentu 2015.gadā. Vējoņa prezidenta pilnvaras noslēgsies šodien, kad amatā stāsies jaunievēlētais Valsts prezidents Egils Levits.


Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šodien dosies darba vizītē uz ASV, kur tiksies ar ASV prezidenta administrācijas un Kongresa pārstāvjiem, diskutēs ar uzņēmējiem, domnīcu pārstāvjiem un sniegs intervijas masu medijiem. Viņš ASV uzturēsies līdz 15.jūlijam. Ministru prezidentam ASV ir paredzētas tikšanās arī ar latviešu diasporas pārstāvjiem Ņujorkā un Vašingtonā.


Turpinām ziņas

Sestdien Jēkabpilī bija pilsētas svētku galvenā diena, kad no rīta līdz vēlai naktij norisinājās dažādi pasākumi. Tie sākās ar rīta dievkalpojumu, velobraucienu, dižtirgu, turpinājās ar jauna dizaina soliņa un pump track trases atklāšanu, kā arī dažādiem koncertiem un pasākumiem bvērniem. Noslēdzās ar krāšnu svētku gājienu, lielkoncertu, uguņošanu un naktsballi Vecpilsētas laukumā. Vakara pasākumus Vecpilsētas laukumā varēja vērot Radio1 profilā sociālajā tīklā feisbukā. Daudzi izmantoja šo iespēju, pieslēdzoties svētku pasākumiem Jēkabpilī ne tikai no mūsu pilsētas, bet arī no citām pilsētām un pat ārvalstīm.  Svētku pasākumu video, kā arī vairāki fotostāsti no pagājušajiem pilsētas svētkiem publicēti Radio1 mājaslapā, kur tos var apskatīt ikviens interesents.


Latvijas rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs no "GRX Taneco" komandas svētdien Zviedrijā izcīnīja trešo vietu pasaules čempionāta sestā posma finālā prestižākajā "SuperCar" klasē. Nitišam šis "SuperCar" klasē ir pirmais goda pjedestāls kopš 2015.gada.

Un vēl


Šonedēļ Latvijā saglabāsies vēss laiks, prognozē sinoptiķi. Ciklons, kas Latviju sasniedzis svētdien, noteiks laikapstākļus arī nedēļas sākumā, tādēļ daudzviet joprojām līs, vietām gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, kā arī iespējama krusa. Nedēļas otrajā pusē nokrišņu kļūs mazāk, bet joprojām būs daudz mākoņu. Visu nedēļu vējš lēni līdz mēreni pūtīs no ziemeļu puses. Gaisa temperatūra nepārsniegs +17..+22 grādus. Dzestrākajās naktīs nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra vietām var noslīdēt līdz +3..+5 grādiem, līdz ar to iespējami aukstuma rekordi un neliela salna zāles virskārtā. Ilgtermiņa prognozes liecina, ka mēneša otrā puse gaidāma siltāka.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Krustpils novada Mežāres pagastā no šodienas sākas būvdarbi projektā  - Meliorācijas sistēmu atjaunošana. Projektu finansē Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai un Krustpils novada pašvaldība, tā kopējās izmaksas 98 tūkstoši 421 eiro. Meliorācijas sistēmu atjaunošanas būvdarbus veic būvkomersants SIA „Brēķu studenti”. Precīzu informāciju par būvdarbu uzsākšanas laiku konkrētos atjaunošanai paredzētajos meliorācijas sistēmas posmos piegulošo zemju īpašnieki var saņemt pa tālruni 29132453.

Piena pārstrādes uzņēmuma "Preiļu siers" meitasuzņēmums, Riebiņu novada SIA "Agrofirma "Turība" plāno ieguldīt 1,1 miljonu eiro liellopu novietnes korpusa jaunbūvē. Iepirkuma priekšmets ir sadalīts divās daļās, no kurām pirmā paredz vispārējo būvdarbu veikšanu, elektroapgādes nodrošināšanu, iekšējo un ārējo ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūvi, ārējo lietus kanalizācijas tīklu izbūvi, bet otra daļa - ceļu un laukumu izbūvi. Iepirkuma pretendenti var iesniegt piedāvājumu par abām daļām kopā vai vienu atsevišķu daļu. Būvdarbus plānots veikt līdz 2020.gada 30.decembrim "Progresa fermā", "Šļomovkā", Riebiņu pagastā, 


No 12.augusta gandrīz nedēļu Preiļos viesos 18 bērni no Ukrainas, kas pilsētā saņems rehabilitācijas pakalpojumus. Lēmums par Ukrainas bērnu uzņemšanu pieņemts, ņemot vērā 13.Saeimas deputāta, sadarbības grupas ar Ukrainas parlamentu vadītāja Alda Adamoviča un Ukrainas vēstniecības ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Oleksandra Miščenko vēstules. Novada domes deputātiem Adamovičs skaidrojis, ka iniciatīva radusies pirms trim gadiem, pamatojoties uz Ukrainas parlamenta deputātu aicinājumu Latvijas pašvaldībām, kurām ir noslēgti sadarbības līgumi ar Ukrainas pilsētām, iespēju robežās palīdzēt ukraiņu bērniem atgūties no piedzīvotā. Vasaras nometnes paredzētas bērniem no ģimenēm, kurās karadarbības rezultāta ir zaudēts viens vai pat abi vecāki.


Turpinām ziņas


Viesītes novada pašvaldība Eiropas Savienības fondu atbalsta saņemšanai iesniegs 28 tūkstoši 970 eiro vērtus projektus, kas paredz uzlabot jauniešu centra un stadiona infrastruktūru. Projekts "Viesītes Jaunatnes iniciatīvu centra pieejamības uzlabošana" paredz jauniešiem piemērotas telpas izveidi centrā. Tāpat sagatavots projekts "Skatītāju soliņu uzstādīšana drošības uzlabošanai Viesītes multifunkcionālajā stadionā".

Nespējot piesaistīt līdzekļus un saņemt aizņēmumu Valsts kasē, Aglonas novada pašvaldība atteikusies no ieceres būvēt aktīvās atpūtas zāli pirmsskolas izglītības iestādē. Ēkas projekta izstrādē ieguldīti 8 tūkstoši 409 eiro. Pirms vairākiem gadiem pašvaldība arī iesniegusi projekta pieteikumu konkursā "Ilgtspējīgu ēku, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju un inovatīvu emisiju samazinošu tehnoloģiju attīstība", bet projekts netika atbalstīts.
Pašlaik arī Valsts kasē nav iespēju saņemt aizņēmumu. Tāpat pašvaldībai nav izdevies piesaistīt citu finansējumu ieceres īstenošanai, arī budžetā nav līdzekļu, ko varētu izmantot ēkas būvniecībai.
Un vēl

Līvānu novada Jersikas pagastā latvāņi pārņēmuši ap 18 hektārus lielu teritoriju. Pašvaldība rakstījusi vēstules šo teritoriju īpašniekiem, lai paši saviem spēkiem cīnās ar invazīvo augu, tomēr tas nav devis rezultātu. Tagad cīņa uzticēta profesionāļiem, kuri latvāņus miglo, bet darbu izmaksas sedz pašvaldība. 


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits nodod svinīgo solījumu un stājas Valsts prezidenta amatā; Jēkabpils domē samazina astoņas štata vietas; un Britu zinātnieki pārdod māju, lai veiktu unikālu izgudrojumu.


Jaunais Valsts prezidents Egils Levits, uzņemoties amata pienākumus, šodien Saeimas ārkārtas sēdē nodeva svinīgo solījumu.  Pēc tam Levits parakstīja svinīgo solījumu, kas tiks nodots glabāšanā Valsts arhīvā, un tika atskaņota Latvijas valsts himna. Savā pirmajā Saeimā pēc stāšanās amatā Levits pauda nepieciešamību turpināt veidot modernu un ilgtspējīgu valsti, izpildot uzdevumu nākamajām paaudzēm nodot labāku Latviju nekā to saņēmām. Levits akcentēja, ka tāpat svarīgi darbības virzieni ir veicināt solidaritāti, piederību Latvijai un Eiropai. Valsts prezidents norādīja, ka nepieciešama visu šeit dzīvojošo cilvēku iesaiste. Levits pauda, ka latviskā identitāte ir atvērta un ka ikviens, kas identificē sevi kā mazākumtautības pārstāvi, arī ir aicināts iekļauties valsts dzīvē.




Valsts prezidents arī izteicās par problēmām, pret kurām valstij jāvēršas, minot krāpšanās iepirkumos, korupciju, nodokļu nemaksāšanu, ēnu lobiju un partiju atkarību no ziedotājiem. Šīs parādības godprātīgos pilsoņos rada rūgtumu pret valsti, pauda Levits. Viņš norādīja, ka ir jāstrādā, lai atrisinātu šīs problēmas un tās vairs nebūtu Latvijas dienas kārtības augšgalā. Pievēršoties tiesiskuma jautājumiem, jaunais Valsts prezidents sacīja, ka ar slotu jāizmēž māja no tādiem mēsliem kā krāpšanās iepirkumos, partiju atkarība no ziedotājiem un korupcija. 



Noslēdzot savu prezidentūru, bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis izpirkt septiņas dāvanas, no kurām divas pasniegtas viņa kundzei Ivetai Vējonei. Dāvanu kopēja vērtība ir 512 eiro. Starp dāvanām, kuras paredzēts izpirkt, atrodama Baltkrievijas Ārlietu ministra Vladimira Makeja dāvātā Baltkrievijas pirmā monēta koka rāmītī, Lietuvas Seima spīkera Viktora Pranckieša dāvātā sudraba jubilejas monēta "Atjaunotai Lietuvai 100", kuras autore ir Laurina Zanavičiūte. Tāpat bijušais prezidents nolēmis izpirkt Ukrainas prezidenta Petro Porošenko dāvāto Reprezentācijas-piemiņas monētu. Vējonis arī iecerējis izpirkt Horvātijas parlamenta priekšsēdētāja Gordana Jandrokoviča dāvāto Horvātijas Republikas parlamenta sudraba piemiņas medaļu. Izpirkts tiks arī Viņa Eminences Valsts sekretāra kardināla Pjetro Parolinu dāvātais Piemiņas bronzas un sudraba medaļu komplekts. 

Turpinām ziņas

Saeima atbalstījusi bijušo Rīgas domes deputātu, operdziedātāju Nauri Puntuli (VL–TB/LNNK) kultūras ministra amatā ar 63 balsīm «par» un 20 balsīm «pret». Jāatzīmē, ka pret Puntuli kultūras ministra amatā balsojuši tikai Saskaņas deputāti un pie frakcijām nepiederošā Jūlija Stepaņenko, kas Saeimā tika ievēlēta no Saskaņas saraksta. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzrunā Saeimai atgādināja, ka Nacionālās koncertzāles būve ir iekļauta valdības deklarācijā un, pauda cerību, ka Puntulis koncertzāles būvi virzīs uz priekšu.

Jēkabpils domes sēdē tika pieņemts lēmums  “Par amatu sarakstiem”, kas paredz likvidēt astoņas darba vietas, izveidojot 5,5 jaunas. Ar šo lēmumu Jēkabpils domē tiek likvidētas amata vienības – Personāla nodaļas vadītājs, personāla speciālisti (2 amati), Atbalsta departamenta direktors, Finanšu departamenta direktors, Īpašumu apsaimniekošanas nodaļas departamenta direktors, Sabiedrisko attiecību speciālists, un izveidotas jaunas 5,5 amata vienības – civilās aizsardzības inženieris (0,5 slodze), Administratīvā departamenta direktors, personāla inspektori (2 amati), kvalitātes vadītājs, nekustamā īpašuma speciālists. Savukārt iestādē “Jēkabpils izglītības pārvalde’ tiek likvidēta viena amata vienība – projektu vadītājs. Tāpat arī izveidota uz nenoteiktu laiku amata vienība – sociālās palīdzības inspektors un multimediju dizaina speciālists.


Un vēl


Britu inženieru Filipa Grīna un Ričarda Palmera radītais izgudrojums ir plaši sastopams gan motociklu apģērbos, gan armijas aprīkojumā, rūpnīcu strādnieku apģērbā un pat viedelefonu aizsargvāciņos. Tas ir elastīgs materiāls, kas sastingst trieciena brīdī un aizsargā valkātāju. Taču ceļš līdz tā laišanai tirgū bijis triecienu pilns pašiem izgudrotājiem. Lai īstenotu savu izgudrojumu viņiem nācies pētījumos ieguldīt visus savus līdzekļus, pat pārdodot dzīvojamo māju. Tomēr risks attaisnojies. Pretēji ekspertu teiktajam, ka tas nav iespējams, zinātniekiem izdevās šķidrumu savienot ar poliuretāna putām un iegūt materiālu, kam izgudrotāji deva nosaukumu D3O un kas aizsargā tā valkātāju.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Levits uzrunā pie Brīvības pieminekļa uzsver ticību Latvijas valstij;Mēneša laikā patēriņa cenas pieaugušas par 0,3%, gada laikā - par 3%; un Rīgā šodien spēcīgo lietavu dēļ applūdušas daudzas ielas un ēku pagrabstāvi.

Jaunais Latvijas Valsts prezidents Egils Levits savā uzrunā pie Brīvības pieminekļa akcentēja Brīvības piemineklī iekaltās vērtības – tēvzemei un brīvībai, kā arī uzsvēra ticību Latvijas valstij. Levits savā uzrunā norādīja, ka Brīvības piemineklī iekaltie vārdi "Tēvzemei un brīvībai" ir vērtības, pēc kā Latvijas tauta vienmēr ir tiekusies. Tās ir vērtības, kas reiz izcīnītas, zaudētas un vēlāk atkal atgūtas. Abus šos vārdus saista saiklis "un", kas uzliek pienākumu gādāt, lai tēvzeme ir brīva.


Prokurors Māris Urbāns Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai nodevis krimināllietu, kurā Saeimas deputāts Juris Jurašs (JKP) apsūdzēts par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu. Jau ziņots, ka janvārī Saeimas deputātu vairākums atbalstīja Juraša izdošanu kriminālvajāšanai lietā par valsts noslēpuma izpaušanu. To bija lūgusi Ģenerālprokuratūra. Patlaban Saeimas Kārtības rullī noteikts, ka kriminālvajāšanai izdotiem deputātiem ir liegtas tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs. Vienlaikus parlamentārietis šādos apstākļos var saņemt pusi no deputāta amatalgas.


Kultūras ministra Naura Puntuļa (VL-TB/LNNK) biroju vadīs līdzšinējā Kultūras ministrijas (KM) parlamentārā sekretāre Marika Zeimule (VL-TB/LNNK), kuras vietu savukārt ieņems aizvadīto XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča. Kā ziņots, Saeima šodien ārkārtas sēdē Puntuli apstiprināja par kultūras ministru.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju patēriņa cenas pieauga par 0,3%, bet gada inflācija - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2018.gada jūniju - bija 3% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2018.gada jūniju, precēm cenas pieauga par 3,1% un pakalpojumiem - par 2,9%. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2019.gada jūnijā, salīdzinot ar 2018.gada jūniju, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, mājokļa iekārtai.
Saeima šodien galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus Akcīzes nodokļa likumā, par 15% samazinot akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam. Grozījumi būs spēkā no šī gada 1.augusta līdz 2020.gada 29.februārim. Likumprojekta autori skaidroja, ka grozījumi ir nepieciešami, jo izmaiņas Igaunijas alkohola tirgū negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā. Finanšu ministrija (FM) prognozēja, ka šāda situācija negatīvi ietekmēs valsts budžetu 92 miljonu eiro apmērā, un, lai saglabātu konkurētspēju un iekšējo tirgu, likmi stiprajam alkoholam nepieciešams samazināt vismaz par 15%. Tādējādi negatīvo fiskālo ietekmi plānots samazināt līdz 32 miljoniem eiro.

Un vēl

Šorīt notikušo spēcīgo lietavu dēļ applūdušas ielas un dažu Rīgas centra skolu un ēku pagrabstāvu telpas. Ņemot vērā pirmdienas spēcīgās lietavas pilsētā, Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR) rīt ir sasaucis pašvaldības atbildīgo institūciju pārstāvju sanāksmi, kuras laikā apsekos problemātiskās Rīgas ielas, lai novērtētu paveiktos darbus plūdu mazināšanai. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka lietus daudzums Rīgas centrā šorīt pārsniedza 30 milimetru jeb trešdaļu no jūlija normas.

Atstājiet komentāru