2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: ES dalībvalstu līderi Eiropas Komisijas prezidenta amatam virza Vācijas aizsardzības ministri; Cilvēkresursu pieejamība veselības nozarē ir kritiskā līmenī; un Latvijas armijā būs vēl viens ģenerālis.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VARAM nepieciešami teju 7 miljoni eiro, lai uzlabotu plūdu draudu brīdinājuma sistēmu; Lauksaimnieki šogad Latvijā prognozē labu graudu ražu; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Iepirkumu uzraudzības birojs "Pasažieru vilcienam" atļauj slēgt līgumu ar "Škoda" par elektrovilcienu iegādi; Šā gada jūnijs Latvijā - siltākais novērojumu vēsturē; un Virs jūras pie Ventspils novērots ūdensstabs.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: ES dalībvalstu līderi Eiropas Komisijas prezidenta amatam virza Vācijas aizsardzības ministri; Cilvēkresursu pieejamība veselības nozarē ir kritiskā līmenī; un Latvijas armijā būs vēl viens ģenerālis.

Pēc trīs dienas ilgušajām sarunām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi beidzot panākuši vienošanos par bloka augstāko amatu sadali. Eiropadomes prezidents Donalds Tusks tviterī paziņojis, ka dalībvalstu līderi uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu oficiāli izvirzījuši pašreizējo Vācijas aizsardzības ministri Urzulu fon der Leienu, kura pārstāv centriski labējo Eiropas Tautas partiju (EPP). Lai Leiena kļūtu par Eiropas Komisijas prezidenti, viņas kandidatūra vēl ar balsu vairākumu jāapstiprina Eiropas Parlamentam (EP). Taču lielākā daļa Eiroparlamenta frakciju līdz šim ir uzstājusi, ka deputāti šajā amatā apstiprinās vienīgi pretendentu, kurš Eiroparlamenta vēlēšanās startēja kā kādas partijas vadošais kandidāts, bet Leiena šim kritērijam neatbilst.


Reflektanti līdz šim lielāko interesi izrādījuši par studijām Latvijas Universitātē. Pirmajā studētgribētāju pieteikumu pieņemšanas dienā vēlmi studēt kādā no 12 Latvijas augstskolām kopumā izrādījuši tūkstoš 507 reflektanti, savukārt Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kur reflektantu uzņemšana norit atsevišķi un jau otro dienu, studijām pieteikušies jau aptuveni 600 cilvēki. Patlaban populārākā augstskola studētgribētāju vidū ir Latvijas universitāte - kā savu pirmo prioritāti to izvēlējušies 692 cilvēki, otrajā vietā vienotajā uzņemšanas sistēmā ierindojas Rīgas Tehniskā universitāte, kuru par savu pirmo prioritāti izvēlējušies 397 reflektanti. Tālāk seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kas saņēmusi 150 personu pirmās prioritātes pieteikumus.


Ugunsgrēkā, kas izcēlies Krievijas karaflotes dziļjūras kodolzemūdenē "AS-12", gājuši bojā 14 jūrnieki. Ugunsgrēks minizemūdenē, kuras uzdevums bija veikt okeāna dibena pētījumus Krievijas karaflotes vajadzībām, izcēlies pirmdien, veicot biometriskos mērījumus Krievijas teritoriālajos ūdeņos. Tiek vēstīts, ka aizdedzies zemūdenes pārvadātājs. Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi 14 jūrnieku bojāeju. Ministrija paziņojusi, ka ugunsgrēku nodzēsuši paši apkalpes locekļi. Lai gan ugunsgrēku izdevies nodzēst, jūrnieki saindējušies ar degšanas produktiem. Tiek ziņots, ka zemūdenē gājis bojā viens virsnieks, bet pārējie miruši ceļā uz slimnīcu. Zemūdene šobrīd atrodas Severomorskas karaflotes bāzē. Sākusies nelaimes gadījuma cēloņu noskaidrošana.

Turpinām ziņas

Valsts kontrole revīzijā par cilvēkresursu pieejamību veselības aprūpes nozarē secināja, ka noteiktas kvalifikācijas ārsti pacientiem, it īpaši reģionos, nav pieejami vispār vai ir pieejami ļoti ierobežotā skaitā. Valsts kontrole pēc revīzijas secinājusi, ka valsts budžeta finansēto veselības aprūpes pamatstudiju absolventu skaits ir lielāks nekā rezidentūras studiju vietu skaits. Tāpat arī secināts, ka ārsti koncentrējas Rīgā, bet reģionos pieaug speciālistu trūkums visās specialitātēs. Vēl viens būtisks aspekts – nozarē kritiski trūkst medicīnas māsu un vecmāšu.Turklāt vairāk nekā puse ārstu un māsu ir vecumā virs 50 gadiem, un jauno speciālistu skaits ir mazāks par to ārstu skaitu, kas sasnieguši 65 gadu vecumu.


Turpmāk par ātruma pārsniegšanu no 51 līdz 60 kilometriem stundā netiks atņemtas tiesības, bet ierobežota to lietošana, paredz vakar valdībā apstiprinātie grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Likumprojektā saglabāti aktuālie administratīvo sodu apmēri, taču agrākās tiesību atņemšanas vietā likumprojektā ir paredzēts sods - tiesību izmantošanas aizliegums un tiesību atņemšana. Tiesību atņemšana ir paredzēta tiem pārkāpumiem, par kuriem iepriekš atņemšanas termiņš bija lielāks par 12 mēnešiem, kā arī par visiem pārkāpumiem, kas saistīti ar transportlīdzekļu vadīšanu reibumā. Pārējos gadījumos ir paredzēts piemērot tiesību izmantošanas aizliegumu. Likumprojekts paredz, ka grozījumi stāsies spēkā vienlaicīgi ar Administratīvās atbildības likumu.

Un vēl


Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir izdevis pavēli, ar kuru Nacionālo bruņoto spēku pulkvedim Ilmāram Atim Lejiņam tiek piešķirta brigādes ģenerāļa pakāpe. Līdz pagājušā gada beigām Lejiņš bija Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris. Tolaik tika ziņots, ka pēc nomaiņas viņš papildinās militārās zināšanas Augstākās vadības kursā Baltijas Aizsardzības koledžā un pēc kursa absolvēšanas turpinās dienestu ASV, Norfolkā. Lejiņš ir bijis pirmais Instruktoru skolas komandieris.


Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


VAS “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” piešķīruši 56 tūkstoši eiro porcelāna izstrādājumu darbnīcas izbūvei Preiļu novadā. Finansējums paredzēts mākslinieces Sintijas Logins zīmolam “Piece of Touch”, lai izveidotu jaunu porcelāna priekšmetu darbnīcu. Logina pēc studijām Latvijas Mākslas akadēmijā nolēma atgriezties dzimtajā pusē un radījusi zīmolu “Piece of Touch”. Pagaidām māksliniece veido porcelāna izstrādājumus vecāku jaunbūvē, bet, lai pilnvērtīgi varētu darboties un palielināt radīto porcelāna produktu apmēru, izmantojot valsts atbalsta finansējumu, viņa veido autonomu porcelāna darbnīcu.


Preiļu novada dome aicina iedzīvotājus piedalīties konkursā “Sakoptākais īpašums Preiļu novadā”. Konkursam jāpiesakās līdz 15. jūlijam, aizpildot pieteikuma veidlapu un iesniedzot to Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai pagastu pārvaldēs. Konkursam pieteikto objektu vērtēšana notiks jūlija pēdējā nedēļā, konkursa uzvarētāju apbalvošana – novada svētkos. Konkursa nolikums un pieteikuma veidlapa pieejama pašvaldības vietnē www.preili.lv. Papildu informācija, zvanot Vitai Biezaitei, tālrunis – 28367578.


Turpinām ziņas


SIA “Preiļu slimnīca” aicina darbā Sabiedrisko attiecību speciālistu uz nenoteiktu laiku. Ar darba pienākumiem un prasībām pretendentiem var iepazīties pašvaldības tīmekļa vietnē www.preili.lv. Dzīves gājumu un motivācijas vēstuli aicina iesūtīt līdz 12.jūlija plkst. 12.00 uz e-pastu: lietvede@preiluslimnica.lv


9. jūlijā plkst. 13.00 Preiļu novada Pelēču pagasta pārvaldē Liepu ielā 6, Pelēčos notiks dabas lieguma “Pelēču ezera purvs” dabas aizsardzības plāna sabiedriskā apspriešana. Dabas liegums Natura 2000 teritorija atrodas Pelēču ezera rietumu krastā, aizņem 12 ha un izveidots pārejas purva un retu augu sugu aizsardzībai. Plāns izstrādāts 12 gadu periodam. Ar plānu var iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes interneta vietnē www.daba.gov.lv, sadaļā Tēmas – Sabiedrības līdzdalība – Publiski apspriežamie dokumenti un Pelēču pagasta pārvaldē. Rakstiskus priekšlikumus var iesniegt līdz 2019. gada 23. jūlijam, sūtot uz tālāk norādīto e-pasta vai pasta adresi.

Un vēl par kultūras un atpūtas pasākumiem

Piektdien, 5. jūlijā Preiļu pludmalē norisināsies PREIĻU NOVADA JAUNIEŠU DIENA 2019. Plkst. 11:00-16:00 SUP dēļi, piepūšamās atrakcijas bērniem; plkst. 11:00-15:00 ūdens bumba; plkst. 12:00 pludmales volejbola turnīrs; plkst. 13:00-15:00 aktivitātes ar animatoru; plkst. 14:00 fliiper turnīrs; Plkst. 21:00 Preiļu parka estrādē Borowa MC koncerts, pēc 22:00 balle kopā ar Marchello
Ieeja: bez maksas.

Sestdien, 6. jūlijā plkst. 9.00 Preiļu novada, Preiļu pagasta Seiļu kapsētā norisināsies labiekārtošanas talka, kuras laikā tiks veikta veco altāru demontāža, kā arī jauno uzstādīšana. Tiks sakoptas arī tās kapu kopiņas, kurām vairs nav piederīgo. Visi laipni aicināti!

Sestdien, 6. jūlijā Saunas Tautas namā atpūtas laukumā Saunas pagasta svētki ,,SATIKŠANĀS PRIEKS”. plkst. 13.45 – svētku atklāšana;plkst. 14.00 – bērnības svētki; plkst. 16.00 – satikšanās bērnu pļavā-piepūšamās atrakcijas, radošā darbnīca, pikniks; plkst. 19.00 – pagasta pilngadnieku sveikšana, svētku koncerts “Man jau 18”; plkst. 22.00 – Zaļumballe, spēlē “Vīri laivā”, ieeja – brīva.

Svētdien, 7. jūlijā plkst. 15.00 Raiņa muzejs „Jasmuiža” aicina ģimenes ar bērniem uz “Saldo svētdienu” un mākslinieces Evas Vēveres Raiņa dzejas krājumā “Zelta Sietiņš” balstīto brīnumdarbnīcu “Dimanta sēkliņas”. Tas būs ceļojums nezināmajā, kurā katram dalībniekam būs iespēja skatīties uz pasauli cauri “sietiņa acīm” un aktīvi līdzdarboties maģijas radīšanā. Darbnīcas laikā klausīsies Raiņa dzejoļus. Dalībniekiem būs iespēja strādāt ar dažādiem tēliem un radīt savu pasauli, kā arī izgatavot maskas – “brīnumacis” un aplūkot paveikto īpašā gaismā. Noslēgumā visi baudīs “Dimanta sēkliņu” kūku. Paredzēts darboties ar luminiscējošām krāsām, tāpēc ieteicams ierasties apģērbā, kuru nav bail nosmērēt. Iepriekšēja pieteikšanās līdz 6. jūlijam pa tālruni 29487589 vai e-pastu: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VARAM nepieciešami teju 7 miljoni eiro, lai uzlabotu plūdu draudu brīdinājuma sistēmu; Lauksaimnieki šogad Latvijā prognozē labu graudu ražu; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē brīvdienās?


No partijas "Saskaņa" izslēgtie četri Rīgas domes deputāti gatavi atbalstīt partijas "Gods kalpot Rīgai" virzīto Oļegu Burovu Rīgas mēra amatā un būtu ar mieru Rīgas domē veidot  trīs frakciju koalīciju kopā ar "Saskaņu". To šodien žurnālistiem apliecināja Neatkarīgo deputātu frakcijas vadītājs Valērijs Petrovs un tās pārstāvis, vicemērs Vadims Baraņņiks. 


Plūdu draudu brīdinājuma sistēmas efektivitātes uzlabošanai nepieciešami vismaz 6,76 miljoni eiro, izriet no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas jeb VARAM informatīvā ziņojuma. šobrīd meteoroloģijas centra rīcībā esošie modeļi plūdu draudu un citu hidroloģisko parametru prognozēšanu ļauj veikt tikai vispārinātā reģionālā līmenī, nenodrošinot iespēju modelēt situāciju katrā atsevišķā pašvaldībā, ņemot vērā tieši tur konstatētos lokālos riskus. Ministrija izstrādājusi vairākus variantus plūdu risku novērtēšanas un modelēšanas jomā. VARAM sagatavoto informatīvo ziņojumu valdība skatīs nākamnedēļ, 9.jūlijā.


Šonedēļ Eiropas Savienībā stājušies spēkā jauni noteikumi elektromobiļiem. Tiem ir uzdots – radīt troksni, jo pārāk klusa pārvietošanās apdraud gājējus. Pa Eiropas ceļiem brauc arvien vairāk elektromobiļu, taču tas apkārtējos raisa nevis prieku, bet gan neskaitāmas sūdzības. To iemesls – šādu automašīnu pārvietošanās ir pārāk klusa. Gājēji nedzird elektromobiļu tuvošanos, un tas rada ceļu satiksmes negadījumu risku. Tādēļ 1. jūlijā Eiropas Savienībā stājās spēkā noteikumi, kas pieprasa visus jaunus elektromobiļus aprīkot ar motora trokšņa ģeneratoriem.


Turpinām ziņas


Līdz šim graudaugu sējumi Latvijā attīstījušies normāli un šogad kopumā ir gaidāma laba graudu raža, aģentūrai LETA atzina aptaujātie lauksaimnieku pārstāvji. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis informē, ka kopumā šogad Latvijā plānots novākt vairāk graudu un solās būt rekordražas. Šogad esot sasēts ļoti liels īpatsvars ziemāju, kas ir ražīgāki, līdz ar to ievāktais graudu apjoms solās būt lielāks un ir ļoti labs ražas potenciāls, ja nebūs pēkšņi nelabvēlīgi klimatiskie apstākļi. Viņš piebilda, lai gan vietām graudaugu sējumi nedaudz cieta no karstuma un sausuma pavasara beigās un vasaras sākumā, patlaban skats uz laukiem ir labs. Ziemāji izskatās ļoti labi, un tie ar kopumā labāk pārcieš sausumu salīdzinājumā ar vasarājiem. Savukārt vasarāju situācija ir kā kurā laukā atkarībā no tā, kad sēti.


Austrija kļuvusi par pirmo Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, kas pilnībā aizliegusi pretrunīgi vērtēto ķimikāliju glifosāts, kas galvenokārt tiek izmantots herbicīda “Roundup” ražošanā. Šāds lēmums var izraisīt Austrijas un Eiropas savienības nesaskaņas.2017.gadā ES apstiprināja glifosāta lietošanu uz pieciem gadiem. Atsevišķas dalībvalstis ES apstiprinātas preces var aizliegt tikai īpašos gadījumos, jo tas kaitē bloka vienotajam tirgum. Savukārt vides aktīvistu grupa “Greenpeace” jau pirms balsojuma apsveikusi Austrijas iniciatīvu un aicināja Eiropas Komisiju (EK) turēt doto solījumu nekavēt atsevišķu dalībvalstu noteiktos aizliegumus. 

Jau ziņots, ka glifosātu “Roundup” ražošanā izmanto Vācijas ķimikāliju un farmācijas kompānija “Bayer”, pret kuru ASV vērsti vairāki tūkstoši prasību saistībā ar aizdomām, ka viela izraisa vēzi. “Bayer”  jau trīs reizes ir zaudējusi ASV prāvās saistībā ar glifosātu, kuru ražo tās meitasuzņēmums ASV “Monsanto”. Pasaules Veselības organizācija glifosātu atzinusi par “iespējami kancerogēnu” vielu.


Un vēl


Sākot ar ceturtdienas vakaru, Latvijā palielināsies ciklonu ietekme, tādēļ vairāk līs un joprojām gaidāms arī brāzmains vējš. Vietām līs stipri, kā arī gaidāms pērkona negaiss, krusa un vēja brāzmas līdz 17-22 metriem sekundē. Vējš galvenokārt pūtīs no rietumiem, ziemeļrietumiem. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi nokrišņu daudzums līdz šīs nedēļas beigām valsts lielākajā daļā sasniegs 20-40 milimetrus, atsevišķās vietās gaidāms stiprāks lietus, savukārt līdz jūlija vidum daudzviet jau būs "izpildīta" visa mēneša nokrišņu norma. Gaisa temperatūra tuvākajās diennaktīs pārsvarā būs +7..+15 grādi, bet saulainos brīžos gaiss iesils līdz +16..+20 grādiem. Nākamnedēļ termometra stabiņš ēnā brīžiem pakāpsies nedaudz virs +20 grādiem.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Iepirkumu uzraudzības birojs "Pasažieru vilcienam" atļauj slēgt līgumu ar "Škoda" par elektrovilcienu iegādi; Šā gada jūnijs Latvijā - siltākais novērojumu vēsturē; un Virs jūras pie Ventspils novērots ūdensstabs.



Iepirkumu uzraudzības birojs noraidījis Spānijas uzņēmuma "Talgo" sūdzību par AS "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkumu un atļāvis slēgt līgumu ar Čehijas uzņēmumu "Škoda". Lēmumā teikts, ka "Talgo" iesniegums par "Pasažieru vilciena" rīkotās Sarunu procedūras rezultātiem ir nepamatots un tāpēc nav pamata atcelt pieņemto lēmumu par konkursa rezultātiem. IUB atļāvis "Pasažieru vilcienam" slēgt iepirkuma līgumu ar sarunu procedūrā  izraudzīto uzvarētāju "Škoda" un atstājis spēkā iepirkuma komisijas lēmumu par Sarunu procedūras rezultātiem.


Par Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju otrdien ievēlēts sociālistu kandidāts Dāvids Marija Sasoli. Otrajā balsošanas kārtā no 667 deputātiem, kuru biļeteni atzīti par derīgiem, par Sasoli balsojuši 345. 63 gadus vecais bijušais žurnālists kā galvenos izaicinājumus nosauca klimata pārmaiņas, migrāciju un sociālo taisnīgumu. Trīs pārējie pretendenti uz spīkera amatu bija Vācijas zaļo pārstāve Ska Kellere, Sira Rego, kas pārstāv spāņu kreisos radikāļus, un čehu konservatīvais Jans Zahradils. Pēc vakar panāktās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu vienošanās uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu virzīt Vācijas konservatīvo pārstāvi Urzulu fon der Leienu, Sasoli kandidatūru atbalstīja arī centriski labējā Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcija.



Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro rosinātās izmaiņas AS "Latvenergo" padomē bija politisks lēmums, tomēr jautājums par ministra nomaiņu nav dienaskārtībā, norāda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Premjers intervijā Latvijas radio uzsver, ka viņš nesaredza pamatu iepriekšējās "Latvenergo" padomes nomaiņai, tomēr ekonomikas ministram bijušas visas tiesības pieņemt šādu lēmumu. Vienlaikus Kariņš pauda pārliecību, ka, nomainot uzņēmuma padomi, nedrīkstēja iecelt "Latvenergo" pagaidu padomi, jo padomes nemēdz būt pagaidu. Ministru prezidents atzinīgi novērtēja faktu, ka "Latvenergo" pagaidu padome ir atkāpusies, tādējādi ir panākts, ka "Latvenergo" vairs nedarbojas politiski iecelta padome.



Turpinām ziņas


Šodien pulksten deviņos vakarā Jēkabpils Tautas nama iekšpagalmā -  “Kino Placī” norisināsies tradicionālie “Dārza svētki”, kas ir viens no pirmajiem pilsētas svētku pasākumiem. Šogad šie svētki tiks svinēti gaiši, dekorācijās izmantojot balto krāsu un baltus ziedus. Arī apmeklētājus aicina tērpties baltās krāsās, lai kopā radītu atmosfēru. Pēdējie gadi pierādījuši, ka šis pasākums kļūst ar vien populārāks. Šogad pasākumā viesosies grupa “Sub Scriptum” un komiķis Edgars Bāliņš. Kad saule būs norietējusi, pasākuma apmeklētājiem būs iespēja noskatīties komēdiju “Laupīšanas 101” un īsfilmu “Apgaismība”, kas šajā pavasarī uzņemta Jēkabpilī un tieši Dārza svētkos piedzīvos pirmizrādi.


Jūnija vidējā gaisa temperatūra valstī bija +18,6 grādi jeb 3,8 grādi virs mēneša normas, tādējādi šā gada jūnijs Latvijā - tāpat kā Eiropā un pasaulē kopumā - kļuvis par siltāko jūnija mēnesi novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Iepriekšējais siltākais jūnijs Latvijā bija 1999.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniedza +18,1 grādu. Zinātnieki norāda, ka jūnijā piedzīvotais karstums nākotnē būs arvien biežāka parādība, jo pieaugošās siltumnīcefekta gāzu koncentrācijas ietekmē planēta turpina sasilt.


Un vēl

Šodien pēcpusdienā Baltijas jūrā pie Ventspils novērots ūdensstabs, liecina iedzīvotāju ziņojumi sociālajos tīklos. Šodien Latvijā turpina ieplūst auksts gaiss, taču jūras ūdeņi ir silti, tādēļ zem lietus un negaisa mākoņiem ūdensstabi iespējami arī citviet, turklāt labi apstākļi, lai tie veidotos, gaidāmi arī nedēļas otrajā pusē. Lai arī ūdensstabi virs jūras Latvijas piekrastē var izveidoties visa gada garumā, visbiežāk tie rodas vasaras beigās un rudens sākumā, liecina novērojumi. Ūdensstabi ir daudz vājāki par tiem virpuļviesuļiem, kas spēcīgos negaisos veidojas virs sauszemes. Citviet pasaulē, tropiskos reģionos, veidojas ūdensstabi, kuri var pāraugt spēcīgā virpuļviesulī – tornado, savukārt mūsu reģionā ūdensstabi ir vāji
.

Atstājiet komentāru