2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ušakovam «Rīgas satiksmes» iepirkumu lietā piemērots aizdomās turētā statuss; Jaunievēlētais Eiropas Parlaments sanāk uz pirmo sēdi; un Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē skatāma Justīnes Iie gleznu izstāde.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc VARAM sarunām ar pašvaldībām jau iezīmējas potenciālas izmaiņas teritoriālās reformas kartē; Kārsavas novadā izcēlies plašs kūdras un meža ugunsgrēks; un Aicina jēkabpiliešus iesūtīt idejas pilksētas labiekārtošanai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Parlamenta jaunajā sasaukumā rekordskaits jaunu deputātu; Līvānos tapis jauniestudējums “Līdz kosmosam nav tālu”; un Japāna atsāk vaļu medības.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ušakovam «Rīgas satiksmes» iepirkumu lietā piemērots aizdomās turētā statuss; Jaunievēlētais Eiropas Parlaments sanāk uz pirmo sēdi; un Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē skatāma Justīnes Iie gleznu izstāde.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierosinātajā kriminālprocesā saistībā ar Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” iepirkumiem procesa virzītājs ir piemērojis aizdomās turētā statusu bijušajam Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam. KNAB norāda, ka, veicot procesuālās darbības kriminālprocesā saistībā ar “Rīgas satiksmes” iepirkumiem, KNAB Rīgas domes priekšsēdētāja darba kabinetā izņēmis priekšmetu, kas ar kompetentās institūcijas atzinumu atzīts par stratēģiskās nozīmes ierīci. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trīs gadiem.


Jau pirmajā čeku loterijas dienā Valsts ieņēmumu dienests ieraudzīja, ka ne no visiem čekiem valsts tiešām saņem nodokli. Gandrīz katrs piektais loterijai iesniegtais un pārbaudītais čeks ir bez pienesuma valstij. Šis skaitlis sakrīt ar ekspertu minēto ēnu ekonomikas īpatsvaru valstī. Un tieši tas ir loterijas patiesais mērķis - atklāt nodokļu nemaksātājus un miljonus, kas aiziet garām valsts kasei. 

Jau ziņots, ka godīgas konkurences veicināšanai 1. jūlijā Latvijā sāka darboties pirkuma čeku loterija, ko organizē VID. Vakar no iesniegtajiem gandrīz simts čekiem, 20 tika konstatēts, ka netiek maksāts nodoklis valstij. VID plāno klātienē pārbaudīt visas tās tirdzniecības vietas, kuru izsniegtie čeki liecina par nodokļu apiešanu.


Valsts atbalsts apturēts trešdaļai "zaļās" enerģijas ražotāju. Ministrija sadarbībā ar publisko tirgotāju un sistēmas operatoru jūnijā vairāk nekā 300 obligātā iepirkuma sistēmā esošās elektrostacijās izvērtēja principiālo elektriskā pieslēguma shēmu atbilstība normatīvo aktu un vadlīniju prasībām. Izvērtējot visas pieslēguma shēmas, 134 komersantu iesniegtās elektrostaciju principiālās elektrisko pieslēgumu shēmas tika atzītas par neatbilstošām noteiktajām prasībām. Tām tiks apturēts cvalsts atbalsts līdz brīdim, kamēr tās nemainīs savu darbību.

Turpinām ziņas

Šodien uz savu pirmo inaugurācijas sesiju sanāks jaunievēlētais Eiropas Parlaments. Turpmāko dienu laikā tiks ievēlēts Eiroparlamenta priekšsēdētājs, 14 viceprezidenti un pieci kvesotri. Tāpat parlaments spriedīs par Eiropas Parlamenta komiteju skaitu un sastāvu.  



Meksikas austrumu pilsētu Gvadalaharu pārklāja gandrīz pusotra metra bieza sniega un ledus sega. Svētdien Gvadalaharā bijusi 30 grādu svelme, kad pēkšņi vairākus tās piepilsētas rajonus pārsteigusi neredzētas intensitātes krusa. Bojātas 200 mājas un neskaitāmas automašīnas. Vietējās varas iestādes ziņo arī par sagāztiem kokiem un plūdiem. Vietējie iedzīvotāji atzīst, ka neko tādu iepriekš nav redzējuši. Gvadalaharas gubernators dabas parādību nosauca par neticamu, retoriski vaicājot, vai kādam vēl ir šaubas par globālajām klimata izmaiņām


Un vēl


Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē atklāta žurnālistes Justīnes Iie pirmā gleznu personālizstāde. Tajā skatāmas pēdējos divos gados tapušie darbi, kas gleznoti ar eļļu dažādās tehnikās.  Justīnes gleznas ir stāsts par viņu pašu, piedzīvoto, izdzīvoto, izsapņoto un izjusto priekos un zaudējuma mirkļos, katra glezna tapusi pēc kāda notikuma viņas dzīvē, kad bijis svarīgi emocijas izlikt krāsās, tēlos un to kustībā. Kā pati Justīne teic, tad par katru darbu, ar to saistītiem cilvēkiem un emocijām, viņa varētu stāstīt daudz.  Izstāde Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē būs skatāmas līdz 31.jūlijam. Tā būs atvērta arī Jēkabpils pilsētas svētku laikā.



Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Sestdien, 6. jūlijā notiks atjaunotā Sēlijas prasmju muzeja atklāšana Jēkabpils novada Zasas pagasta “Ozollejās”. NO pulksten vieniem līdz trijiem dienā  Zasas parkā norisināsies lielformāta spēles un eksperimentu darbnīca bērniem “Smaidu darbnīca”, Trijos dienā notiks jaunās ekspozīcijas svinīga atklāšana, pēc tam ģitāras solo – Lauris Valters, un Indras Zvirgzdiņas foto izstādes “Pasaule pilna brīnumu” atklāšana. 


Jau devīto reizi pa Latvijas ceļiem un meža takām ripoja mūziķa Kārļa Kazāka vadītais astoņu dienu velobrauciens. Šoreiz “Velomūzika” savus ceļus un takas bija izvēlējusies meklēt Latgalē. 25.jūnijā no Kūku dzelzceļa stacijas caur Dieviņiem, Rāksalu, pa Eiduku purva malu, gar Marinzejas muižu un ezeru mūziķu, aktieru un viņu domubiedru velosipēdi ieripoja Atašienē,  “Annas sātas” pagalmā, lai mainītu dziesmas pret naktsmājām. Sirsnīgā, vienkāršā gaisotnē izskanēja “Velomūzikas” koncerts Atašienē. 

Biedrība “Pļaviņu pļāvēji” aicina ikvienu auksto zupu cienītāju piedalīties auksto zupu degustācijā, kas notiks 12. jūlijā “Piektdienas Pēcpusdienas Piknikā Pļaviņu Pļavā”. Mērķis – popularizēt un veicināt veselīgu uzturu, atklāt jaunas receptes un dalīties tajās. Degustācijas rezultātā tiks noteiktas garšīgākās aukstās zupas un apbalvoti pirmo triju vietu ieguvēji, kā arī neparastākās zupas gatavotājs. Zupas vērtēs žūrija un pasākuma dalībnieki. Degustāciju organizē sporta biedrība “Pļaviņu pļāvēji”, atbalsta Pļaviņu novada dome.

Turpinām ziņas


Sakarā ar ceļa stāvokļa uzlabošanos tiek samazināts reisu izpildes laiks vairākos maršrutos, ko apkalpo SIA Jēkabpils autobusu parks, kā rezultātā pasažieriem būs iespēja ceļā pavadīt mazāk laika. Tāpat, izvērtējot pasažieru plūsmu, gaidāmas izmaiņas maršrutos, kas savieno Preiļus ar citām apdzīvotām vietām. Maršrutos  Zasa–Vandāni–Dunava,  Jēkabpils–Rite–Nereta,  Jēkabpils–Cukuriņi un  Jēkabpils–Dunava tiks samazināts reisu izpildes laiks. Savukārt, balstoties uz pieprasījumu pēc sabiedriskā transporta pakalpojumiem, grozījumi veikti maršrutos Preiļi–Upmala–Līvāni, Preiļi–Vārkava–Upmala un Preiļi–Riebiņi. Ņemot vērā izmaiņas maršrutu tīklā, pasažieri pirms došanās ceļā aicināti pārbaudīt autobusa kustības sarakstu. To var izdarīt auto transporta direkcijas mājaslapā. 

Lauksaimnieki aicināti uz jau par tradīciju kļuvušo Lauku dienu Viļānos, kas norisināsies 11. jūlijā, plkst. 10.30 autoceļa Viļāni- Rēzekne 3.km. Arī šogad Lauku diena notiks Latgales lauksaimniecības zinātnes centra izmēģinājumu laukos, kur tiek testētas vairākas augu kultūras. Pasākuma laikā notiks lauksaimniecības tehnikas demonstrējumi, apmeklētāji tiks iepazīstināti ar laukaugu audzēšanas tehnoloģiju agrotehnisko paņēmienu pētījumu rezultātiem, ar pākšaugu, vasaras un ziemas rapša un kaņepju jaunākajām šķirnēm un to audzēšanas tehnoloģiju, kā arī ar šķiedras linu kolekciju un selekciju. Tāpat arī tiks salīdzinātas kartupeļu šķirnes un to audzēšanas tehnoloģijas,  demonstrēti bioloģiskās lauksaimniecības, kā arī sojas un lopbarības miežu izmēģinājumi.


Un vēl


Rīt, 3. jūlijā Kokneses senioru klubiņš "Pīlādzītis" un Kokneses novada represēto nodaļa organizē talku Likteņdārzā. Uz talkošanu tiek aicināti Kokneses pagasta seniori un represēto nodaļas biedri. Izbraukšana uz Likteņdārzu pulksten 8.20 no Stacijas laukuma, pulksten 8.30 no laukuma pie veikala "Elvi".



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc VARAM sarunām ar pašvaldībām jau iezīmējas potenciālas izmaiņas teritoriālās reformas kartē; Kārsavas novadā izcēlies plašs kūdras un meža ugunsgrēks; un Aicina jēkabpiliešus iesūtīt idejas pilksētas labiekārtošanai.




Pēc līdz šim notikušajām sarunām ar pašvaldībām tertoriālās reformas iedalījuma karte vairākās vietās varētu pamanīsies, intervijā laikrakstam "Diena" atzinis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Kā paudis ministrs, izskatās, ka pēc sarunām šur tur iedalījuma karte pamainīsies, taču skaidrs, ka ne 100 vietās - varbūt septiņās vai desmit. Ministrs uzsvēris, ka viņam nav iebildumu, ja beigās būs, piemēram, 45 pašvaldības plānoto 35 vietā. Pūce gan apgalvoja, ka attiecībā uz izvirzāmajiem kritērijiem pašvaldības nav iesniegušas nekādus priekšlikumus, bet viņš cerot, ka tāds brīdis pienāks.
Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātais teritoriālās reformas plāns patlaban paredz samazināt pirmā līmeņa pašvaldību skaitu no 119 līdz 35.

Latvijā šogad maijā bezdarba līmenis bija 6,4%, un tas bija augstāks nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina vakar publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati, kas apkopoti par 24 bloka dalībvalstīm. Pēc "Eurostat" datiem, augstāks nekā Latvijā ES dalībvalstu vidū bezdarba līmenis maijā bijis Spānijā - 13,6%, Itālijā - 9,9%, Francijā - 8,6%, Horvātijā - 7%, Somijā - 6,8%, Portugālē - 6,6% un Kiprā – 6,5%. Savukārt zemākais bezdarba līmenis maijā reģistrēts Čehijā - 2,2%, Vācijā - 3,1%, Nīderlandē - 3,3%, Maltā - 3,5% un Polijā – 3,8%. Lietuvā bezdarba līmenis šā gada piektajā mēnesī bija 5,8%. Dati par bezdarbu maijā nav pieejami par Igauniju, Grieķiju, Lielbritāniju un Ungāriju.


Vaira Vīķe-Freiberga ir bijusi vai vienīgā atjaunotās Latvijas Valsts prezidente, kura ievērojusi protokola nosacījumus, atrodoties nozīmīgajā amatā. Pārējie prezidenti ir izrādījuši un turpina izrādīt izdomu, gluži vai sacenšoties, kurš kuru pārtrumpos. Arī jaunievēlētais Valsts prezidents Egils Levits ir nolēmis ieviest jaunu tradīciju – inaugurācijas dienā Valsts prezidents uzrunā tautu pie Brīvības pieminekļa, bet uz viņa inaugurācijas pasākumu viesi ir aicināti tikai pa vienam, bez vīriem vai sievām. Saskaņā ar etiķeti, tā nav pieņemts. Par to sašutumu publiski paudis Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš, kurš atteicies bez sievas piedalīties inaugurācijas pasākumā. 


Turpinām ziņas


Vakar pēcpusdienā Kārsavas novada Malnavas pagastā izcēlies plašs ugunsgrēks kūdras purvā un liesmas pārmetušās arī uz mežu. Pirmdienas vakarā liesmas kopumā bija pārņēmušas aptuveni 20 hektāru platību - dega kūdra apmēram 14 hektāru platībā un meža virsslānis apmēram sešu hektāru platībā. Paaugstinātās bīstamības ugunsgrēka dzēšanas darbus veica vairāk nekā 30 ugunsdzēsēji glābēji ar desmit specializētās ugunsdzēsības automašīnām, kā arī divi Valsts meža dienesta transportlīdzekļi, uzņēmuma tehnika un VAS "Latvijas dzelzceļš" resursi. Ņemot vērā tuvējā apkaimē izplatījušos spēcīgo piedūmojumu, operatīvie dienesti apsekoja tuvākos ciemus, lai nepieciešamības gadījumā varētu sniegt palīdzību iedzīvotājiem un viņus evakuēt.


Līdz maijam šogad regresa kārtībā Uzturlīdzekļu garantijas fondā atgūti 4,66 miljoni eiro, kas ir par 69% vairāk nekā pērn šajā pašā periodā. Aprīlī spēkā stājās grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz stingrākus ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem. Par izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas var tikt piemērota kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 170.pantu, kas paredz, ka likumpārkāpēju soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu vai naudas sodu. Vienlaikus fonds var lemt arī par medību, sporta, kolekcijas vai pašaizsardzības šaujamieroča iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas un nēsāšanas atļaujas darbības apturēšanu parādniekiem



Un vēl


Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus līdz 15.jūlijam iesūtīt idejas pilsētas publiskās teritorijas labiekārtošanai par kopējo summu 10 tūkstoši eiro. Konkursam var pieteikt objektus, kuru būvniecība varētu tikt īstenota Jēkabpilī, uzlabojot apkārtējo vidi, piemēram, publiski pieejamu atpūtas un sabiedrisko zonu, kā arī kultūrvēsturisku objektu atjaunošana un labiekārtošana; publiski pieejamu bērnu rotaļu, sporta un aktīvās atpūtas objektu izveide un pilnveidošana vai jaunu vides objektu izveide. Pēc žūrijas vērtējuma, sabiedrībai balsošanai tiks nodoti 3 labāko pretendentu darbi, no kuriem tiks izraudzīts viens objekts, kurš tiks realizēts pilsētvidē.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Parlamenta jaunajā sasaukumā rekordskaits jaunu deputātu; Līvānos tapis jauniestudējums “Līdz kosmosam nav tālu”; un Japāna atsāk vaļu medības.


Eiropas Parlamenta jaunajā sasaukumā ievēlēts rekordskaits jeb 61% jaunu deputātu un tajā ir augstāks sieviešu īpatsvars - 40% salīdzinājumā ar 37% iepriekšējā sasaukumā. Jaunākā deputāte ir 21 gadu vecā Kira Marija Pētera-Hansena no Dānijas, bet vecākais - 82 gadus vecais Silvio Berluskoni no Itālijas. Pašlaik izveidotas septiņas politiskās grupas - par vienu mazāk nekā iepriekšējā sasaukumā. Deputāti, kuri nav pievienojušies nevienai grupai, to var darīt jebkurā brīdī. Lai izveidotu politisko grupu, nepieciešami vismaz 25 deputāti no ceturtās daļas Eiropas Savienības (ES) valstu. EP 9.sasaukumā ir deputāti no 28 valstīm un 190 politiskajām partijām. Jaunā priekšsēdētāja vēlēšanas notiks rītdien. 


Jautājumu par partiju finansēšanu varētu atrisināt rudenī, šodien pēc Sadarbības padomes sēdes aģentūrai LETA sacīja Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP). Viņš skaidroja, ka politiķiem būs jāvienojas par to, kurš no iespējamajiem modeļiem būtu pieņemamākais, domājot par to, kā stiprināt partiju darbību un kā mazināt atkarību no dažādiem sponsoriem.


Ministru kabinets šodien pieņēma noteikumus par neparasta darījuma pazīmju sarakstu un kārtību, kādā sniedzami ziņojumi par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem. Ar noteikumiem aktualizēts neparasta darījuma pazīmju saraksts. Tādējādi turpmāk ziņojumi būs jāsniedz par skaidras naudas darījumiem, kuru apmērs ir ekvivalents 10 tūkstoši eiro vai vairāk. Noteikti arī vairāki citi ierobežojumi, kas jāievēro tiem, kuru ikdiena saistīta ar naudas darījumiem. 


Turpinām ziņas


Līvānu svētku laikā Mūsdienu mākslas galerijā būs skatāma režisores Lienas Šmukstes jauniestudējuma "Līdz kosmosam nav tālu" izrāde. Interaktīvā izrāde "Līdz kosmosam nav tālu" vēstīs par to, kā Latvijas brīvībai izšķirīgie notikumi atbalsojušies mazā Latgales pilsētā Līvānos un vietējo iedzīvotāju likteņos. Izrādes scenogrāfiju veidos izstāde, kurā tiks apkopotas līvāniešu atmiņas un vēstures liecības fotogrāfijās, priekšmetos un stāstos, bet izrādes galvenie varoņi darbosies kā izstādes gidi, ļaujot skatītājiem iedziļināties izrādes tēmās un aktīvi iesaistīties arī pašā izrādes procesā.

Latvija iedzīvotāji vidējā auguma garuma ziņā ierindojusies otrajā vietā pasaulē, atpaliekot tikai no Nīderlandes, liecina informācija, kas apkopota pasaules veselības zinātnieku organizācijas "NCD-RisC" datu bāzē. Projektā, kas veikts sadarbībā ar Londonas Impērijas koledžu, apkopoti dati par atsevišķu valstu iedzīvotāju vidējo auguma garumu, atsevišķi arī izvērtējot vidējo vīriešu un sieviešu garumu. Nīderlandē iedzīvotāju vidējais garums ir 175,62 centimetri. Vīriešu vidējais auguma garums šajā valstī ir 182,53 centimetri, bet sieviešu - 168,72 centimetri. Latvija sarakstā ierindojusies otrajā vietā, un mūsu valstī iedzīvotāju vidējais auguma garums ir 175,61 centimetrs. Latvijas vīriešu vidējais auguma garums ir 181,42 centimetri, bet sieviešu - 169,79 centimetri.
Trešajā vietā ierindojusies Igaunija, kur iedzīvotāju vidējais auguma garums ir 175,13 centimetri. Vīriešiem Igaunijā tas ir 181,59, bet sievietēm - 168,67 centimetri.



Un vēl


Japāna oficiāli atļāvusi komerciālās vaļu medības. Amatpersonas skaidro, ka tā ir tradicionāla vietējo iedzīvotāju nodarbošanās, savukārt vides aizstāvji uzskata, ka tas apdraud šo lielo jūras dzīvnieku populāciju. Vaļu medību kuģi Šimonoseki ostu pameta dienu pēc Japānas valdības izstāšanās no Starptautiskās vaļu medību komisijas. Ostā notika arī svinīga ceremonija, kuras laikā vietējie iedzīvotāji pauda prieku par iespēju atjaunot tradicionālo nodarbošanos, kas savulaik nodrošināja pilsētas uzplaukumu. Ārvalstu interneta portāli arī vēsta, ka valsts iestādes atļāvušas līdz decembra beigām nogalināt 227 trīs sugu vaļus. Medības atjaunotas pēc 31 gada ilga moratorija, kura laikā atsevišķi lielie jūras dzīvnieki tika medīti, it kā lai veiktu zinātniskos pētījumus. Neraugoties uz ekologu un vides aizstāvju iebildumiem, vaļu medības rīko arī Dānijai piederošajās Fēru salās, Norvēģijā un Islandē.

Atstājiet komentāru