2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 1.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Starptautiskais Valūtas fonds Latvijas ekonomiku vērtē kā stabilu; Zemniekiem būs plašāk pieejama apdrošināšana pret sausumu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laikapstākļiem šonedēļ?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: "Politiskā spiediena dēļ" atkāpusies Nemiro izraudzītā "Latvenergo" pagaidu padome;No degošas mājas Jēkabilī izglābj piecus cilvēkus un kaķi; un No jūlija mājsaimniecībām samazinās maksa par gāzi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Levits pēc prezidenta solījuma došanas teiks uzrunu iedzīvotājiem pie Brīvības pieminekļa; Svētdien glābēju palīdzība bija nepieciešama četriem cilvēkiem; un Basketbolists Porziņģis paraksta līgumu ar ''Mavericks'' par 158 miljoniem ASV dolāru

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Starptautiskais Valūtas fonds Latvijas ekonomiku vērtē kā stabilu; Zemniekiem būs plašāk pieejama apdrošināšana pret sausumu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laikapstākļiem šonedēļ?


Starptautiskā Valūtas fonda uzraudzības misijas vērtējumā secināts, ka Latvijas ekonomika ir stabila, bet to negatīvi var ietekmēt demogrāfijas problēmas, ārējie riski, kas kļūst arvien spēcīgāki, un finanšu sistēmas reputācijas riski. Starptautiskā valūtas fonda eksperti atzinuši, ka Latvijas ekonomika visā visumā ir stabila, valsts parāds ir zems un turpina samazināties, fiskālā un kārtējo maksājumu konta deficīti ir samērīgi, inflācija ir mērena un jaunā valdība ir apņēmusies veicināt labklājības izaugsmi. 


Rīgas Stradiņa universitātē, Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē paaugstināta studiju maksa 2019./2020.akadēmiskajam gadam. Lielākoties studiju maksu kāpums izveidojies, augstākās izglītības iestādēm pārskatot valsts budžeta finansējumu un plānotos ieguldījumus, vai arī pēc studiju pašizmaksu izvērtēšanas nolemts maksu paaugstināt.


Lielbritānija apsver iespēju pastiprināt savu militāro potenciālu Baltijas valstīs kā Krieviju atturošu faktoru,  paziņojusi Lielbritānijas aizsardzības ministre Penija Mordonta, kas ieradusies Klaipēdā uz Apvienoto reaģēšanas spēku militārajām mācībām "Baltic Protector 2019". Morodonta savā uzrunā uzsvērusi - mēs esam šeit, gatavojamies te būt ilgi un darīt vēl vairāk. Pēc viņas teiktā, Lielbritānijas vadītie Apvienotie reaģēšanas spēki stiprina savu gatavību veikt visdažādākās misijas.


Turpinām ziņas


Zemniekiem būs plašāk pieejama apdrošināšana pret sausumu, jo Ministru kabinets ir pieņēmis noteikumus par valsts atbalsta piešķiršanas kārtību apdrošinātājam sausuma radīto zaudējumu atlīdzības izmaksu kompensēšanai. Lai novērstu risku, ka lauksaimniekiem tiek piedāvātas apdrošināšanas polises par ekonomiski nepamatoti zemu cenu, noteikumos noteikta minimālās iemaksu prēmijas vērtība vienam hektāram - apdrošināšanas prēmijai par vienu hektāru sējumu ir jābūt ne mazākai kā 1% no vienā hektārā saražotās lauksaimniecības produkcijas vērtības.



Rīgā uz universālveikala Stockmann jumta izvietotas septiņas bišu saimes. Biškopjiem Jānim Šnikvaldam un Arturam Balandiņam piederošie bišu stropi izvietoti uz ēkas jumta, iepretim Stockmann piektā stāva darbinieku birojam. Paši saimnieki arī rūpējas par savām bitēm. Plānots, ka sezonas beigās bites būs ievākušas ap 350 kilogramiem medus, no Rīgas parkiem. 


Un vēl


Ciklonu ietekmē šī nedēļa Latvijā būs vēsākā kopš maija, bieži pūtīs stiprs vējš un līs, prognozē "Global Forecast System". Sākot ar otrdienu, daudzviet palaikam līs, vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes. Gaisa temperatūra pārsvarā būs zem +20 grādiem, dažās dienās atsevišķos reģionos nepārsniedzot +15 grādus un naktīs daudzviet noslīdot zem +10 grādiem. Atbilstoši pašreizējām prognozēm jūlija otrā nedēļa būs nedaudz siltāka un sausāka.


Tikmēr pagājušās nedēļas nogalē un brīvdienās daudzviet Eiropā valdīja pamatīga svelme. Turpinoties karstuma vilnim, Spānijā izcēlušies jauni savvaļas ugunsgrēki - valsts vidienes pilsētā Almoroksā, izdedzinot vismaz 1600 hektāru lielu platību, Madrides reģionā, kur evakuēts vesels ciems, kā arī pie Toledo pilsētas, arī šeit evakuēti vietējie iedzīvotāji. Tikai pēc teju 72 stundu ilgas cīņas ugunsdzēsējiem izdevies ierobežot arī plašu savvaļas ugunsgrēku Katalonijā.


Savukārt Francijas dienvidos fiksēta 45,9 grādu gaisa temperatūru, kas valstī ir meteoroloģisko novērojumu vēsturē absolūts karstuma rekords. Iepriekš lielāko karstumu Francijā reģistrēja 2003.gadā, kad gaiss sakarsa līdz 44,1 grādam. Francijas meteoroloģiskais dienests četros reģionos izsludinājis bezprecedenta sarkanā līmeņa brīdinājumu.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” jaunos ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus Pļaviņu pilsētā un Vietalvā. No šī gada 1. augusta tie būs lielāki. Jauno tarifu aprēķinus Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (Regulatorā) uzņēmums iesniedza pavasarī. Regulators tos vērtēja un rīkoja arī tikšanos ar iedzīvotājiem tarifu apspriešanai. Apstiprināts, ka ūdens piegādei tas būs 1,22 eiro kubikmetrā (ar PVN), bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs — 2,09 eiro kubikmetrā (ar PVN).

Pļaviņu novada domē atbalstīts lūgums piešķirt papildu finansējumu pļaujmašīnas iegādei pirmsskolas izglītības iestādes “Jumītis” filiālei “Bērziņš”, lai varētu tur nodrošināt regulāru zāles pļaušanu. Šim mērķim atvēlēti 550 eiro.

Latvijā zemenes audzē vismaz 505 hektāros, Augļkopju asociācija atzīst, ka tas nav viegls bizness, taču pieļauj, ka zemenes Latvijā varētu audzēt vairāk, jo pieprasījums pēc šīm ogām augsts. Zemenes tiek audzētas dažādās platībās, piemēram, Vilnis Zalbahs Aizkraukles pagastā zemenes audzē jau 20 gadus. Sācis audzēt, lai atbalstītu meitas studijas, tagad peļņa par zemenēm esot labs papildinājums pensijai. Zemeņu lauki 0,7 ha platībā atrodas Rīgas-Daugavpils šosejas malā, un sezonas laikā viņš ar ģimenes un radu palīdzību novāc ap divām tonnām ogu. 

Kokneses novada domes sēdē no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem deputāti nolēma piešķirt Bebru pagasta pārvaldei 3 tūkstoši 208 eiro, lai pabeigtu remontu visas Vecbebru stadiona mājas remontu visās telpās. Savukārt Kokneses novada domes ēkas priekšlaukuma labiekārtošanai piešķīra 5 tūkstoši 500 eiro.

Turpinām ziņas

Krustpils novadā noslēdzies Vislatvijas “Stikla šķiratlons”, kura laikā no iedzīvotājiem viņu dzīvesvietās pieņēma izlietoto un nevajadzīgo stikla iepakojumu. Krustpils novadā Vislatvijas “Stikla šķiratlonam” pieteicās 28 mājsaimniecības, kuras sašķirojušas un pārstrādei nodevušas 7,52 tonnas stikla atkritumu – dažādas nevajadzīgās pudeles un burkas.

Arī Jēkabpils novadā noslēdzies Vislatvijas “Stikla šķiratlons”, kura laikā no iedzīvotājiem viņu dzīvesvietās pieņēma izlietoto un nevajadzīgo stikla iepakojumu. Jēkabpils novadā Vislatvijas “Stikla šķiratlonam” pieteicās 55 mājsaimniecības, kuras sašķirojušas un pārstrādei nodevušas 9,52 tonnas stikla atkritumu – dažādas nevajadzīgās pudeles un burkas.

Un vēl

Sestdien, 6.jūlijā, norisināsies Jauniešu diena Sutros. Tā sāksies pulksten 12 ar  Netradicionālajām sporta spēlēm. Pulksten  trijos dienā - koncerts “Paņem manu prieku klāt”. Koncerta laikā tiks sumināti 2013., 2014. un 2015. gadā dzimušie bērni un jaunieši, kuriem šajā gadā paliek 18 gadi, kā arī apbalvoti sporta spēļu dalībnieki. Dalība: bezmaksas.



Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: "Politiskā spiediena dēļ" atkāpusies Nemiro izraudzītā "Latvenergo" pagaidu padome;No degošas mājas Jēkabilī izglābj piecus cilvēkus un kaķi; un No jūlija mājsaimniecībām samazinās maksa par gāzi.

Pirmdien atkāpusies ekonomikas ministra Ralfa Nemiro ieceltā AS "Latvenergo" pagaidu padome. Kā paziņojumā masu medijiem informē "Latvenergo" padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks, viņš ir informējis ekonomikas ministru Ralfu Nemiro par visu padomes locekļu lēmumu atkāpties no amata, "jo neredz iespēju pilnvērtīgi pildīt funkcijas esošā politiskā spiediena dēļ". Padome norāda, ka pēc vairāku politiķu publiskajiem paziņojumiem tā kļuvusi par "neērtu padomi" un neredz iespēju pildīt akcionāra - Latvijas valsts - doto uzdevumu par elektrības rēķinu samazināšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem.


Kopumā vērtējot jauniešu sniegumu centralizētajos eksāmenos, Valsts izglītības satura centrs (VISC) provizoriski var secināt, ka šogad tas nav būtiski atšķirīgs no snieguma iepriekšējā mācību gadā. Vidējais rezultāts nedaudz augstāks ir krievu valodas, angļu valodas, ķīmijas un Latvijas un pasaules vēstures eksāmenā. Zemāks rezultāts, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, ir fizikas centralizētajā eksāmenā. Plašāka eksāmenu rezultātu analīze būs pieejama septembra sākumā.

Par XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētāju vienbalsīgi ievēlēts koru nozares pārstāvis Romāns Vanags. Savukārt par Mākslinieciskās padomes priekšsēdētāja vietnieci tika ievēlēta dejas nozares pārstāve Zanda Mūrniece. 

Turpinām ziņas

Svētdien no degošas mājas Jēkabilī izglābti pieci cilvēki un kaķis. Ugunsgrēgs bija izcēlies dzīvojamā mājā Draudzības alejā. Tur ar atklātu liesmu dega divi balkoni, kā arī bija izveidojies spēcīgs sadūmojums. Izmantojot glābšanas maskas, ugunsdzēsēji no sadūmotās ēkas pa kāpnēm izglāba trīs cilvēkus, bet divi tika izglābti, noceļot tos no ēkas piektā stāva dzīvokļa ar autokāpņu palīdzību. Līdztekus glābēji no viena dzīvokļa izglāba kaķi. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem bija evakuējušies vēl pieci cilvēki.

Savukārt piektdienas vakarā Jēkabpils un Viesītes ugunsdzēsēji glābēji devās uz Salas novadu, kur trīsstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī dega istaba 20m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās divi cilvēki bija paši saviem spēkiem evakuējušies no ēkas, bet vēl trīs cilvēki atradās uz pirmā stāva balkona. Ugunsdzēsēji glābēji šos cilvēkus nocēla no balkona un izglāba. 

Irkutskas apgabalā Krievijā turpinās plaši plūdi. Dabas stihija jau prasījusi septiņu cilvēku dzīvības. Plūdus Krievijas austrumu reģionā izraisīja  stipras lietusgāzes, un ūdens līmenis lielākajās upēs paaugstinājies par 12 metriem. Stihija skārusi 48 ciematus, kuros kopumā dzīvo gandrīz 10 tūkstoši cilvēku.  Medicīniskā palīdzība sniegta vairāk nekā 600 cilvēkiem, bet 136 cilvēki turpina ārstēšanos slimnīcā. Reģionā izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Un Vēl

Mājsaimniecībām no šodienas samazināsies "Latvijas gāzes" dabasgāzes tarifi, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, diferencētais tirdzniecības gala tarifs ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzes nodokli 2019.gada otrajā pusgadā samazināsies par 15,7% - no 0,66 eiro par kubikmetru līdz 0,55 eiro par kubikmetru, bet mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, gala tarifs saruks par 16,7% - no 0,62 eiro par kubikmetru līdz 0,52 eiro par kubikmetru.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Levits pēc prezidenta solījuma došanas teiks uzrunu iedzīvotājiem pie Brīvības pieminekļa; Svētdien glābēju palīdzība bija nepieciešama četriem cilvēkiem; un Basketbolists Porziņģis paraksta līgumu ar ''Mavericks'' par 158 miljoniem ASV dolāru

8. jūlijā notiks jaunievēlētā Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas pasākumi. To laikā iedzīvotāji ir aicināti uz Valsts prezidenta uzrunu pie Brīvības pieminekļa plkst.12.00. Valsts prezidenta uzruna pie Brīvības pieminekļa ir jauna tradīcija inaugurācijas dienā. Šajā svinīgajā dienā ir paredzēta arī prezidenta uzruna un svinīgā solījuma došana Saeimā.

Šodien stājas spēkā likuma grozījumi, kas nosaka pienākumu ikvienai personai uz valsts robežas deklarēt skaidru naudu no 10 000 eiro. Ja skaidras naudas deklarācijas veidlapā norādītā informācija būs nepatiesa vai nepilnīga, tiks uzskatīts, ka skaidras naudas deklarēšanas pienākums nav izpildīts. Šādā gadījumā kompetentā iestāde varēs piemērot naudas sodu 20% apmērā no summas, kuru būtu pienākums deklarēt.

No šodienas  tiek ieviests jauns pabalsta veids – bērna adopcijas pabalsts. Pabalsta apmērs mēnesī būs atkarīgs no bērna vecuma. Katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai tas būs 25% apmērā no valdības noteiktās minimālās mēneša darba algas. Kamēr minimālā alga valstī ir 430 eiro, šis pabalsts būs 107,5 eiro mēnesī. Katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai pabalsts būs 30 procentu apmērā no valdības noteiktās minimālās mēneša darba algas  - 129 eiro mēnesī.


Turpinām ziņas

Svētdien glābēju palīdzība bija nepieciešama četriem cilvēkiem, kuri bija apmaldījušies mežos, no tiem trīs atrašana glābējiem prasīja vairāk nekā astoņas stundas. Lai došanās un atrašanās mežā nebeigtos ar apmaldīšanos, pamatīgu izbīli vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, glēbēji aicina iedzīvotājus neaizmirst parūpēties par drošību.

13.jūlijā no plkst.12 līdz 15 Likteņdārzā norisināsies Sajūtu diena, aicinot apgūt burbuļu pūšanu un māla veidošanas mākslu. Sākot no plkst.12, pie apmeklētāju stāvvietas notiks burbuļu pūšanas prasmju apgūšana, kuru vadīs Zane Voitkeviča. Tāpat būs iespēja izpaust savas idejas māla veidošanas mākslas apgūšanas nodarbībā. Tie, kuri vēlēsies iepazīt visu Likteņdārza teritoriju, varēs draugu vai ģimenes komandā piedalīties piedzīvojumu ekspedīcijā "Izzini Likteņdārzu", kuru vadīs Jānis Karalis. Savukārt laivu piestātnē pretī baznīcai būs iespējams iemācīties supot. 

Un vēl

Latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis parakstījis līgumu ar Nacionālās basketbola asociācijas klubu Dalasas “Mavericks” par 139-iem miljoniem eiro piecu gadu laikā. Līdz ar to 23 gadus vecais latvietis parakstījis visu laiku ienesīgāko līgumu valsts sporta vēsturē. Tāpat viņš ticis pie lielākā kontrakta “Mavericks” kluba vēsturē. Latvietis nav spēlējis kopš pagājušā gada 6.februāra, tomēr pēdējos mēnešos paudis apņēmību būt formā jau ar pirmssezonas nometnes pirmo dienu.

Atstājiet komentāru