2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Streikot solījušie pedagogi prasa garantijas par algas pieaugumu arī nākamgad; Avārijā uz Daugavpils šosejas cietuši četri cilvēki un viens gājis bojā; un Japānu satricinājusi spēcīga zemestrīce. 

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima jau rīt plāno lemt par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajam alkoholam; No jūlija stāsies spēkā vairāki būtiski grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku Līgo svētkos?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Konkurences padome rosina vērtēt OCTA cenu «griestu» ieviešanu; Pašvaldības un ceļu būvētāji  aicina valdību izveidot vienotu valsts ceļu sakārtošanas programmu; un Līgo vakarā Jēkabpilī būs zaļumballe.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Streikot solījušie pedagogi prasa garantijas par algas pieaugumu arī nākamgad; Avārijā uz Daugavpils šosejas cietuši četri cilvēki un viens gājis bojā; un Japānu satricinājusi spēcīga zemestrīce. 

Valdība vakar pieņēma grozījumus "Pedagogu darba samaksas noteikumos", paredzot no 1.septembra palielināt pedagogu minimālo atalgojumu par likmi no 710 līdz 750 eiro, tomēr līdzekļus algu palielināšanai piešķīra tikai šā gada budžetā. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga rosinās arodbiedrības pirmorganizācijas uzturēt lēmumu par streiku, kamēr nebūs valdības lēmuma par finansējuma piešķiršanu pedagogu algas minimālās likmes paaugstināšanai līdz 750 eiro arī 2020.gadā.

Valdība vakar atbalstīja satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) piedāvājumu lemt par izmaiņām ostu valdes locekļu atalgojuma regulējumā, kas paredz aptuveni par ceturto daļu samazināt lielo ostu vadības algas, lēmums stāsies spēkā 1.septembrī. Linkaits uzsvēra, ka minētā regulējuma izmaiņas nav vērstas pret konkrētām personām, turklāt šis priekšlikums neesot jauns, jo tas ir ietverts valdības rīcības plānā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti vienojās aicināt Veselības ministriju (VM) izvērtēt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes darbību, vakar pēc slēgtas sēdes žurnālistiem sacīja komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP), kurš pats ir šīs slimnīcas ārsts. Pēc Skrides paustā, bažas par valdes spēju pildīt savus pienākumus saistītas ar slimnīcas darba organizāciju, proti, pacienti, kuriem palīdzība bijusi nepieciešama akūti, bijuši spiesti gaidīt plānveida operāciju rindā.

Turpinām ziņas

Ceļu satiksmes negadījumā uz Daugavpils šosejas vakar vakarā cietuši četri cilvēki un viens gājis bojā. Valsts policija izsaukumu uz negadījuma vietu saņēmusi pēc pulksten pieciem. Divu vieglo automašīnu sadursmes rezultātā viena no automašīnām aizdegusies un gājis bojā cilvēks. Negadījumā vietā uz laiku bija ierobežota satiksme. Valsts policija skaidro negadījuma iemeslus. Valsts AS "Latvijas valsts ceļi" informēja, ka avārija notikai uz Daugavpils šosejas starp Aizkraukles staciju un Koknesi.

Turpinot pārbaudi par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) iepirkumiem, Veselības ministrijā ierosināta disciplinārlieta pret Nacionālās veselības dienesta (NVD) direktori Ingu Milaševiču par dārgu un īsti nevajadzīgu datu nesēju iegādi. Jau ziņots, ka veselības ministre Ilze Viņķele maija vidū informēja par aizdomīgiem IKT iepirkumiem ministrijā, kas notikuši viņas priekšgājējas Andas Čakšas laikā. 

Un vēl

Japānas ziemeļrietumu piekrastē vakar reģistrēta 6,8 magnitūdu un amatpersonas izplatījušas cunami brīdinājumu. Kā informē Japānas meteoroloģijas aģentūra, zemestrīces dēļ atsevišķus piekrastes reģionus var sasniegt cunami viļņi viena metra augstumā. Zemestrīce fiksēta aptuveni 50 kilometru attālumā no Jamagatas prefektūras pilsētas Sakatas.Meteorologi brīdina, ka zemestrīces dēļ cunami viļņi gaidāmi Jamagatas, Ņiigatas un Išikavas reģionos.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada dome aicina iedzīvotājus piedalīties konkursā “Sakoptākais īpašums Preiļu novadā”. Konkursam jāpiesakās līdz 15. jūlijam, aizpildot pieteikuma veidlapu un iesniedzot to Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai pagastu pārvaldēs. Konkursam pieteikto objektu vērtēšana notiks jūlija pēdējā nedēļā, konkursa uzvarētāju apbalvošana – novada svētkos. Konkursa nolikums un pieteikuma veidlapa pieejama pašvaldības vietnē www.preili.lv. Papildu informācija, zvanot Vitai Biezaitei, tālrunis – 28367578.


Preiļu novada pašvaldība atgādina, ka iedzīvotājiem ir iespēja ziņot par problēmjautājumiem novadā, izmantojot bezmaksas aplikāciju “Mobio.lv” viedtālrunī vai planšetdatorā. Preiļu novada pašvaldība aicina aplikācijas lietotājus ņemt vērā, ka tā nav operatīvais dienests un reaģēšana uz ziņojumiem nav tūlītēja. Pašvaldība vērš uzmanību, ka aplikācijas ziņojumi tiek apstrādāti tikai darba dienās un darba laikā. Gadījumos, kad nepieciešama tūlītēja reaģēšana uz ārkārtas situāciju vai nelikumībām, aicinām sazināties ar atbildīgo dienestu telefoniski. 

Turpinām ziņas

Preiļu pilsētas svētki ik gadu ir lielākais un nozīmīgākais notikums novadā, kas pulcē ne vien vietējos iedzīvotājus un tūristus, bet arī novadniekus, kuru ceļi ir aizveduši uz dzīvi citviet. Preiļu pilsētas svētki un V Starptautiskais Autorleļļu festivāls šogad notiks no 16. līdz 18. augustam, bet pasākuma kulminācija kā ik gadu ir sestdienā. Pēc rīta rosmes un modināšanas pilsētas mikrorajonos visi laipni aicināti uz Tirgus ielu, par ko šajā dienā būs pārvērties Raiņa bulvāris. Tirgus ielā no plkst. 9:00 līdz 14:00 darbosies Preiļu novada TIC organizēta Novadnieku telts “Lepns dzimis Preiļu novadā”, kurā aicinās bijušos Preiļu novada iedzīvotājus atzīmēties un palepoties ar sevi! Visa svētku programma ir pieejama pašvaldības vietnē www.preili.lv.

9. jūlijā plkst. 13.00 Preiļu novada Pelēču pagasta pārvaldē Liepu ielā 6, Pelēčos notiks dabas lieguma “Pelēču ezera purvs” dabas aizsardzības plāna sabiedriskā apspriešana. Dabas liegums (Natura 2000 teritorija) atrodas Preiļu novada Pelēču pagastā, Pelēču ezera rietumu krastā, aizņem 12 ha un izveidots pārejas purva un retu augu sugu aizsardzībai. Plāns izstrādāts 12 gadu periodam.
Ar plānu var iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes interneta vietnē www.daba.gov.lv, sadaļā Tēmas – Sabiedrības līdzdalība – Publiski apspriežamie dokumenti un Pelēču pagasta pārvaldē. Rakstiskus priekšlikumus var iesniegt līdz 23. jūlijam, sūtot uz e-pastu gnesepriede@hotmail.com.


Un vēl par kultūras un atpūtas pasākumi

21. jūnijā plkst. 21.00 Saunas tautas nama atpūtas laukumā Vasaras saulgriežu ieskandināšanas pasākums “Līgo, Līgo…”

22. jūnijā plkst. 9.00-13.00 Preiļos, Raiņa bulvārī Zāļu dienas tirgus. Tirgotājus un pircējus lustinās Preiļu novada Kultūras centra pašdarbības kolektīvi. Plkst. 11.00-11.30 uzstāsies Preiļu novada jauniešu pūtēju orķestris, savukārt plkst. 11.30-12.30 lustes turpinās senioru deju kolektīvs ,,Brūklenājs”,  Pelēču pagasta vokālais ansamblis ,,Iedvesma” un Aizkalnes sieviešu vokālais ansamblis.

23. jūnijā plkst. 22.00 Preiļu parka estrādē Jāņuguns iedegšana un lustīga danču nakts ar latgaliešu grupu “Moras olūts”. Ieeja: brīva. 

24. jūnijā plkst. 15.00 Preiļu muižas kapelā Jāņa Eglīša piemiņai veltīts koncerts. Dzied Zita Barševska. Ieeja bez maksas.

27. jūnijā plkst. 22.00 Preiļu kultūras nama terasē Brīvdabas kino seanss. Anta Aizupe un Āris Matesovičs režisores Alises Zariņas pilnmetrāžas filmā “Blakus”. Ieeja bez maksas. Līdzi var paņemt pledu, ar ko apsegties un sedziņu, uz kuras sēdēt.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima jau rīt plāno lemt par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajam alkoholam; No jūlija stāsies spēkā vairāki būtiski grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku Līgo svētkos?

Saeima jau rīt, 20.jūnijā, plāno lemt par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajam alkoholam, tādējādi to samazinot par 15%.Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums šodien piekrita likumprojektu par grozījumiem likumā par akcīzes nodokli iekļaut rītdienas parlamenta sēdes darbakārtībā. Komisija tāpat lūgs minētajam likumprojektam noteikt steidzamību, vienlaikus lūdzot likumprojektu divos lasījumos izskatīt vienā sēdē, proti, rīt. Komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) uzsvēra, ka Igaunija ļoti strauji pieņēmusi grozījumus akcīzes likumā un tas ietekmē Latvijas pierobežas nodarbinātību un ieņēmumus valsts budžetā. 

Valsts vides dienests (VVD) rūpnīcai “Biolar” Olainē devis laiku līdz septembrim, lai sakārtotu vides aizsardzības prasību ievērošanu. Tiks lemts arī par sanācijas darbu uzdošanu rūpnīcai. Vides dienests secinājis, ka piesārņojums nonācis 20 vietās, kopā pārklājot 13 tūkstoši kvadrātmetru. No tiem 12 tūkstoši kvadrātmetri bijuši ceļmalas, bet 100 kvadrātmetri - privāta lauksaimniecības zeme. Sanācijas darbu izmaksas varētu būt līdz 400 tūkstoši eiro.

Paredzēts, ka starptautiskā izmeklēšanas komisija šodien nodos atklātībai jaunus pierādījumus lietā par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas 2014.gadā.  Jau pagājušajā gadā izmeklētāji paziņoja, ka zenītraķešu iekārta "Buk", ar kuru virs Maskavas finansēto prokrievisko kaujinieku bandu teritorijas tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" lidmašīna, nākusi no kādas Krievijas armijas daļas. Sagaidāms, ka izmeklētāji šodien preses konferencē pēcpusdienā nosauks arī pirmos aizdomās turamo vārdus un paziņos par tiem izvirzāmajām apsūdzībām.

Turpinām ziņas

No jūlija stāsies spēkā vairāki šogad maija beigās veiktie būtiskie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā. Dienestā atzīmē, ka būtiskākie grozījumi attiecas uz apgrieztās jeb reversās PVN maksāšanas kārtības atcelšanu un ierobežošanu vairākām preču grupām un pakalpojumiem - būvizstrādājumiem, sadzīves tehnikai un elektrotehnikai, metālizstrādājumiem un ar to saistītiem pakalpojumiem.

Saistībā ar Līgo svētkiem laika periodā no 22. līdz 25.jūnijam paredzētas izmaiņas apmēram 500 reģionālo autobusu maršrutos, kuros transporta pakalpojumus nodrošina 25 pasažieru pārvadātāji. Izmaiņas skar arī SIA “Jēkabpils autobusu parks” nodrošinātos reisus.  Ņemot vērā vērienīgās izmaiņas maršrutu tīklā, Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt autobusa kustības sarakstu mājaslapā "www.atd.lv" sadaļā "Kustības saraksti" vai jautājumu gadījumā sazināties ar attiecīgo pasažieru pārvadātāju.

Un vēl

Piektdien, 21.jūnijā, Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, tādēļ Jāņu brīvdienās laiks kļūs vēsāks un nokrišņi nav gaidāmi, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Ceturtdien un piektdien gaidāms liels gaisa mitrums, daudzviet īslaicīgi līs, vietām būs stipras pērkona lietusgāzes, krusa un spēcīgas vēja brāzmas. Laiks būs tveicīgs, maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien valsts lielākajā daļā +27..+30 grādi, piektdien gaidāma nedaudz zemāka temperatūra.Iespējams, jau gada īsākajā naktī - naktī no piektdienas uz sestdienu - lietus un negaisa mākoņi būs pametuši Latviju. Brīvdienās laiks kļūs vēsāks, sauli tikai brīžiem aizsegs mākoņi un nokrišņi nav gaidāmi. Atbilstoši "Global Forecast System" prognozei maksimālā gaisa temperatūra gan Līgo, gan Jāņu dienā Latvijā būs +21..+25 grādi. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Konkurences padome rosina vērtēt OCTA cenu «griestu» ieviešanu; Pašvaldības un ceļu būvētāji  aicina valdību izveidot vienotu valsts ceļu sakārtošanas programmu; un Līgo vakarā Jēkabpilī būs zaļumballe.

Reālais individuālais patēriņš (AIC) uz vienu iedzīvotāju, kas raksturo mājsaimniecību labklājību, Latvijā pērn bijis viens no zemākajiem Eiropas Savienībā (ES), liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" jaunākie provizoriskie dati. Saskaņā ar tiem patēriņš, kas izteikts pirktspējas paritātes standartos (PPS), mūsu valstī 2018.gadā bija 70% no ES vidējā līmeņa. Tāds pats rādītājs bijis arī Rumānijai, apsteidzot vien Ungārijas (64%), Horvātijas (63%) un Bulgārijas (56%) rādītājus. Lielāks kā Latvijā reālais individuālais patēriņš uz vienu iedzīvotāju pagājušajā gadā bijis Igaunijā (74%) un Lietuvā (90%). Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju, 2018.gadā veidoja 70% no ES vidējā līmeņa. Gan Igaunijā, gan Lietuvā IKP rādītājs, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, pagājušajā gadā bijis 81%.

Starptautiskā izmeklētāju grupa identificējusi četrus cilvēkus, kurus tur aizdomās par saistību ar Malaizijas lidmašīnas MH17 katastrofu. Lidmašīnu 2014.gada jūlijā notrieca virs Donbasa. Trīs no nosauktajiem aizdomās turētajiem ir Krievijas pilsoņi. Pēc izmeklētāju versijas ar lidmašīnas katastrofu varētu būt saistīti: Atvaļinātais Krievijas armijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes virsnieks Sergejs Dubinskis; Krievijas gaisa desanta spēku rezerves apakšpulkvedis Oļegs Pulatovs; Pašpasludinātās Donbasa Tautas Republikas (DTR) aizsardzības ministrs Igors Strelkovs un Ukrainas pilsonis, DTR izlūkošanas nodaļas komandieris Leonīds Harčenko.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) tirgus kļuvis pārlieku caurredzams, kas apdrošinātājiem ļauj pielāgoties konkurentu darbībai un izdarīt ekonomiski nepamatotas atkāpes no individuālās cenu politikas, secināja Konkurences padome. Padome rosina ieviest korekcijas un apsvērt iespēju noteikt OCTA cenu “griestus”. 

Turpinām ziņas

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) trešdien dosies reģionālajā vizītē uz Latgali, un tās laikā līdz piektdienai, 21.jūnijam, apmeklēs Daugavpili, Krāslavu, Līvānus un Jēkabpili. Piektdien, 21.jūnijā, Linkaits dosies uz Līvāniem, kur paredzēta saruna ar Līvānu domes vadību un infrastruktūras objektu apskate. Vēlāk satiksmes ministram plānota tikšanās ar Jēkabpils domi, lai klātienē redzētu jaunos ar saspiesto dabasgāzi darbināmos satiksmes autobusus, jo Jēkabpils kļuvusi par pirmo pilsētu Latvijā, kas sabiedriskā transporta pārvadājumiem izmanto šo alternatīvās enerģijas veidu.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un biedrība "Latvijas ceļu būvētājs" (LCB) vēstulē aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP) un finanšu ministru Jāni Reiru (JV) izveidot vienotu valsts ceļu sakārtošanas programmu tuvākajiem gadiem. Turklāt, lai mudinātu izveidot ceļu sakārtošanas programmu, un būtu uzskatāmi redzams, kuros ceļa posmos nepieciešami neatliekami remontdarbi, pašvaldību savienība sadarbībā ar pašvaldībām izveidojusi interaktīvo ceļu karti, kas pieejama pašvaldību savienības un ceļu būvētāja mājaslapās.

Un vēl

Jēkabpilī šogad notiks  tradicionālā Zāļu diena jeb ielīgošana un zaļumballe svētku vakarā. Piektdien, 21.jūnijā Jēkabpilī norisināsies jau tradicionālais pasākums “Zāļu diena ienāk pilsētā, kad svētkus ielīgos dažādās pilsētas vietās. Ielīgot dosies kapela “Kreicburgas ziķeri”, folkloras kopa “Rati” un koris “Unda”. Ielīgošana sāksies pulksten 11.00 Rīgas ielā Zaļajā tirdziņā, pulksten 11.30 ielīgos pie Jēkabpils domes un pulksten 12.00 pie tautas nama. Savukārt Līgo vakarā, 23.jūnijā plkst. 22.00 Kena estrādē sāksies zaļumballe - Līgo nakts burvībā, kas ilgs līdz rīta gaismai pulksten 3.00. Zaļumballē spēlēs pūtēju orķestris “Zelmeri PRO” (diriģenti J.Retenais un T.Kokamegi) un vokāli instrumentālā grupa “Reprīze”. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Atstājiet komentāru