2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 14.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  VID kratīšanās trīs katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus; Botāniskajā dārzā uzziedējusi Japānas liellapu magnolija; un Jēkabpilī šodien pieminēs komunistiskā genocīda upurus.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No ierindas izgājušas VID informācijas sistēmas;  Vēlas noteikt valstij pienākumu visiem bērniem vecumā no diviem līdz divarpus gadiem veikt agrīnu attīstības izvērtējumu; un Radio1 portālā klausieties interviju ar Jēkabpils mēru Aivaru Krapu par pašvaldības darba aktualitātēm.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Divas VUGD amatpersonas aiztur saistībā ar kokaīna glabāšanu un nestrādāšanu; Izdevies atjaunot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas darbību; un Zemessardzes orķestris un Kanādas Bruņoto spēku centrālais orķestris aicina uz koncertu Jēkabpilī.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  VID kratīšanās trīs katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus; Botāniskajā dārzā uzziedējusi Japānas liellapu magnolija; un Jēkabpilī šodien pieminēs komunistiskā genocīda upurus.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kratīšanās trīs Latvijas Romas Katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Tikmēr reaģējot uz kratīšanām Latvijas Romas Katoļu baznīcas dievnamos, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) Garīgo lietu padomē aicinās Valsts ieņēmumu dienestam (VID) skaidrot baznīcās saņemto ziedojumu uzskaites pareizību. Bordāns vakar iepazīšanās vizītē tikās ar Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču, lai apspriestu valsts un baznīcas sadarbības jautājumus.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Autopārvadājumu likuma grozījumus, ar kuriem iecerēts sakārtot taksometru nozari. Grozījumi paredz ierobežot taksometru pakalpojumus publiskiem mērķiem starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos - lidostās, ostās, dzelzceļa stacijās un autoostās. Līdz šim lidostās un citos starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos savus pakalpojumus varēja sniegt jebkurš pārvadātājs, kuram ir izsniegta licence un nav piemēroti citi ierobežojumi. Līdz ar to praksē bija iespējamas situācijas, kad patērētājiem tika piemērota nesamērīgi augsta maksa par braucienu.

Lielbritānijas konservatīvo partijas deputātu pirmajā balsojumā par premjerministra amata kandidātiem pārliecinoši uzvarējis Boriss Džonsons. Balsojuma otrā kārta gaidāma nākamajā nedēļā, kad kandidātu skaits samazināsies no pašreizējiem desmit līdz septiņiem. Noslēdzošais balsojums notiks  mēneša beigās starp diviem vadošajiem kandidātiem.

Turpinām ziņas

Ekonomikas ministrija (EM) ir sagatavojusi grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar kuriem paredzēts atļaut alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību internetā. Vakar Likumprojekts ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē un par to ir aicinātas paust priekšlikumus visas ieinteresētās puses. Pēc Likumprojekta saskaņošanas ar ieinteresētajām pusēm, tas vēl jāapstiprina Ministru kabineta sēdē un jāpieņem Saeimai. Paredzēts, ka Likumprojekts stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī pirmoreiz uzziedējusi Japānas liellapu magnolija (Magnolia obovata). Ap 10 metru augstā koka zara galā izplaucis viens liels zieds. Koks izaudzēts no maza jaunstādiņa, kurš 2000. gadā atvests no Slovākijas Nitras arborētuma. Pēc magnoliju speciālistes Ināras Bondares teiktā, ir liela varbūtība, ka tā ir pirmā šīs sugas magnolijas ziedēšana Latvijā.

Un vēl

Šodien pulksten divos dienā Jēkabpilī, 14.jūnija parkā, notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts atceres brīdis. Ikviens tiek aicināts uz kopīgu atceres brīdi 14.jūnija parkā, kurā tiks pieminēti 1941. gada 14. jūnija komunistiskā genocīda upuri. Šogad aprit 78 gadi kopš viena no traģiskajiem notikumiem Latvijas vēsturē, kad 1941. gada naktī no 13. uz 14. jūniju aptuveni 16 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju tika izsūtīti uz PSRS soda nometnēm un piespiedu nometināšanas vietām. 

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Piektdien, 14.jūnijā, pulksten 18 Komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis pie Līvānu dzelzceļa stacijas Piemiņas akmens. Kā norāda vēsturnieki, 14.jūnijā izveda galvenokārt Latvijas eliti – armijas virsniekus, augstskolu mācībspēkus, pat studentu korporāciju biedrus atzina par padomju varai bīstamiem. Izvedamo sarakstus sāka veidot jau tūlīt pēc Latvijas okupācijas. Kopumā izveda ap 16 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. 

Visā Latvijā turpinās ceturtā pieteikšanās kārta Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kuru īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Preiļu un Līvānu novados var pieteikties mācībām 71 izglītības programmā sešās izglītības iestādēs. Strādājošie vecumā no 25 gadiem pirmoreiz to var ātri un ērti izdarīt tiešsaistē līdz 28. jūnijam.

Turpinām ziņas

Svētdien, 16.  jūnijā, Daugavpils  novadā   Višķu  estrādē   notiks  Latgales novada 17. senioru  dziesmu un  deju festivāls  “Saulei pretī mūžu ejot”, kurā piedalīsies arī Līvānu novada seniori. Līvānu novada domi pasākumā pārstāvēs domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Festivālu rīko Daugavpils novada dome sadarbībā ar  Latgales   reģionālo  pensionāru apvienību. 

21. jūnijā, Vasaras saulgriežos, no saullēkta līdz saulrietam tiks izdziedāta Gadsimta garākā līgodziesma. Unikālajā valsts simtgades projektā piedalās vairāk nekā 40 kori un folkloras kopas no Latvijas, Kanādas, ASV, Francijas, Austrijas un Luksemburgas, dziedot skaistākās līgotnes no savas pilsētas vai novada skaistākajām vietām.  Latgalē līgodziesma vīsies caur Barkavu, Ciblu, Rēzekni, Līvāniem, Daugavpili un Jēkabpili. 21.jūnijā plkst. 10:45 Līvānos pie Latgales mākslas un amatniecības centra aicina tikties ar jaukto kori „Rubus”, bet  plkst. 11:45 tiešraidē no Jēkabpils novada Tadenavas, kur pie Raiņa muzeja būs dzirdama jauktā kora „Putni” līgošana.

Piektdien, 21.jūnijā, pļavā pie Mežrozīte HES Saulgriežu nakts. Līgo dziesmas, daņči un jautras izdarības Līvānu amatierteātra un  folkloras kopas “Ceiruleits” izpildījumā, iesaistot ikvienu apmeklētāju. Būs iespēja iegādāties amatnieku, mājražotāju meistardarbus. Norises laiks tiks precizēts. Dalība: bezmaksas.

Un vēl

Mazo grantu projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi 2019” ir rasta iespēja piešķirt finansējumu vēl četriem projektiem. Brīvprātīgo filmētāju/fotogrāfu grupa īstenos “Fotografēšanas apmācības jauniešiem”, Līvānu novada jauniešu dome īstenos publisku diskusiju Līvānu svētku ietvaros “Spuldze”, biedrība “Pomorje” atjaunos vecticībnieku dievnamu Rudzātu pagasta Mālkalnā un biedrība “Sēnīte” darinās zīļu vainadziņus deju kopas meitenēm. Mazo grantu projektu finansējumu administrē Nodibinājums “Viduslatgales pārnovadu fonds”, minētos projektus finansē Līvānu novada dome.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No ierindas izgājušas VID informācijas sistēmas;  Vēlas noteikt valstij pienākumu visiem bērniem vecumā no diviem līdz divarpus gadiem veikt agrīnu attīstības izvērtējumu; un Radio1 portālā klausieties interviju ar Jēkabpils mēru Aivaru Krapu par pašvaldības darba aktualitātēm.

Tuvojoties termiņam, līdz kuram iedzīvotājiem jāiesniedz gada ienākumu deklarācijas, tehniskas likstas piemeklējušas Valsts ieņēmumu dienestu (VID) – patlaban tā e-pakalpojumi nav pieejami.Tieši šodien, 14.jūnija, rītā Valsts ieņēmumu dienests paziņoja, ka teju 83 tūkstošiem iedzīvotāju ir izsūtīti uzaicinājumi iesniegt gada ienākumu deklarācijas, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) vai vēršoties kādā no VID klientu apkalpošanas centriem. Šobrīd gan deklarācijas iesniegt nav iespējams. VID prognozē, ka informācijas sistēmu darbu izdosies atjaunot 8 līdz 12 stundu laikā.

Veselības ministrijai ir jārod iespēja atcelt ierobežojumu, kas liedz kompensējamos medikamentus izpirkt pa daļām, uzskata Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija. Asociācijas prezidente Līga Kozlovska Latvijas Televīzijas raidījumā stāstīja, ka šādas izmaiņas būtu elementāras, bet palīdzētu gan pacientiem, gan ārstiem. Pirms e-recepšu ieviešanas pacienti varēja doties uz aptieku ar recepti vairākas reizes, lai nopirktu zāles, kas nepieciešamas trim mēnešiem, bet tagad e-veselība šādu iespēju nedod. Pacientiem ir grūti atļauties uzreiz nopirkt visas nepieciešamās zāles. Ārsti mēģina palīdzēt pacientiem, rakstot atsevišķas receptes. Tomēr tas apgrūtina gan pacientus, gan ārstus.

Krievija brīdinājusi NATO, ka ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums palielināt Polijā dislocēto militāro kontingentu par tūkstoš vīru "destabilizēs" Eiropu. Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ceturtdien norādījis, ka Maskava "ļoti uzmanīgi" seko ASV plāniem, kurus Tramps izklāstīja Polijas prezidenta Andžeja Dudas vizītes laikā Baltajā namā. Kā ziņots Tramps Dudam apsolīja, ka ASV no Vācijas uz Poliju pārdislocēs vēl tūkstoš karavīru. Kopīgajā Vašingtonas un Varšavas deklarācijā arī teikts, ka Polijā tiks dislocēta arī ASV Gaisa spēku bezpilota lidaparātu "MQ-9" eskadriļa. Tikmēr krievu mediji ceturtdien citēja Krievijas ārlietu ministra vietnieka Sergeja Rjabkova teikto, ka ASV lēmums atspoguļojot Vašingtonas "agresīvos" nolūkus, kam piemīt "destabilizējošs un eskalējošs raksturs".

Turpinām ziņas

Ilgtspējas indeksa augstākajā - platīna kategorijā - šogad iekļuvuši 19 uzņēmumi, no kuriem deviņi ir jaunpienācēji -  "Augstsprieguma tīkls", "Balta", "Baltic International Bank", "Coca-Cola HBC Latvia", "Grifs AG", "Latvijas autoceļu uzturētājs", "Sadales tīkls", "Schwenk Latvija" un starptautiskā lidosta "Rīga". Šie deviņi uzņēmumi pievienojās tiem, kuri Ilgtspējas indeksa augstāko novērtējumu ieguvuši arī iepriekšējos gados - "Cēsu alus", "Latvenergo", "Latvijas dzelzceļš", "Latvijas loto", "Latvijas mobilais telefons", "Rimi Latvia", Rīgas Tehniskā universitāte, "SEB banka", "Swedbank", kā arī "Ventspils reiss". Inovāciju līdera balvu saņēma Rīgas Tehniskā universitāte. Ilgtspējas čempiona titulu jeb balvu par straujāko progresu gada laikā ieguva "Valsts nekustamie īpašumi", Godīgas tirdzniecības balva tika pasniegta "Latvijas mobilajam telefonam", bet par Dzimumu līdztiesīgāko uzņēmumu tika atzīts "Ergo".

Saeimas deputāti vēlas noteikt valstij pienākumu visiem bērniem vecumā no diviem līdz divarpus gadiem veikt agrīnu attīstības izvērtējumu, lai laikus atklātu attīstības traucējumus. Šādas izmaiņas deputāti vēlas noteikt Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Tomēr jaunās idejas ieviešanu dzīvē var kavēt neskaidrība par to, kuram būs pienākums šo izvērtējumu veikt.

Un vēl

Jēkabpils Radio1 ēterā šodien izskanēja saruna ar Jēkabpils mēru Aivaru Krapu par pašvaldības darba aktualitātēm un nākotnes redzējumu. Radiointervija ir publicēta portālā Radio1.lv sadaļā Jēkabpils Radio1/raidījumu arhīvs. Radiointervijā Aivars Kraps stāsta par situāciju SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca”, par paveikto pilsētas lielākajos būvlaukumos, nedaudz ieskicē plānotās reorganizācijas Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, kā arī atklāj savus mērķus, kas sasniedzami jēkabpiliešu labā sešu gadu laikā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Divas VUGD amatpersonas aiztur saistībā ar kokaīna glabāšanu un nestrādāšanu; Izdevies atjaunot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas darbību; un Zemessardzes orķestris un Kanādas Bruņoto spēku centrālais orķestris aicina uz koncertu Jēkabpilī.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) skāris kārtējais skandāls, jo Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturējis divas dienesta amatpersonas par kokaīna glabāšanu realizācijas nolūkā un nestrādāšanu. Par iespējamu narkotisko vielu glabāšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu birojs aizturējis vienu dienesta amatpersonu. Veicot sākotnējās izmeklēšanas darbības, kratīšanās izņemti 23 iepakojumi ar kokaīnu. Izņemtās vielas daudzumu birojs patlaban neatklāja, taču saskaņā ar likumu tie ir lieli apmēri. Izmeklēšanā konstatēts, ka amatpersona regulāri neatradās darbavietā un nepildīja dienesta pienākumus, turpinot saņemt atalgojumu. Minētajai amatpersonai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Savukārt par iespējamu krāpšanos personu grupā un dienesta viltojumu - aizturēta vēl viena VUGD amatpersona, daļas komandieris. Šai amatpersonai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Šī bijusi traģiska nedēļa uz LaTVIJAS CEĻIEM, kopš sestdienas avārijās miruši pieci cilvēki. Ceturtdienas vakarā Jūrmalā, Tērbatas un Rūpniecības ielu krustojumā, automašīna "Renault Scenic" uzbrauca pagaidām nenoskaidrotam apmēram 50-60 gadus vecam vīrietim, kurš no gūtajām traumām gāja bojā notikuma vietā. 12.jūnijā avarējot un aizdegoties automašīnai, Rēzeknes novada Vērēmu pagastā gāja bojā divi jaunieši. Savukārt 10.jūnijā Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, pārpildītai mašīnai ietriecoties kokā un iebraucot ezerā, dzīvību zaudēja nepilngadīgais. 8.jūnijā, traktoram iebraucot grāvī, no gūtajām traumām notikuma vietā gāja bojā tā vadītājs.

Piektdien pēcpusdienā Valsts ieņēmumu dienestam izdevies atjaunot gandrīz visu VID informācijas sistēmu darbību. Dienests informē, ka operatīvi sadarbojoties ar ēkas apsaimniekotāju VAS "Valsts nekustamie īpašumi", situācija pakāpeniski uzlabojas un jau gandrīz visas VID informācijas sistēmas ir atsākušas pilnvērtīgu darbību, tajā skaitā Elektroniskās deklarēšanas sistēma un Elektroniskā muitas datu apstrādes sistēma. Atsācis darboties arī VID konsultatīvais tālrunis 67120000, kā arī visi VID darbinieki ir sazvanāmi un sasniedzami pa e-pastu.

Turpinām ziņas

Bijušajam Polijas premjerministra kancelejas vadītājam ceturtdien piespriests desmit mēnešu ilgs nosacīts cietumsods par nolaidību, gatavojot 2010.gadā augstāko amatpersonu lidojumu, kurā gāja bojā toreizējais prezidents Lehs Kačiņskis. Katastrofā, kas 2010.gada 10.aprīlī notika pie Smoļenskas Krievijā, līdz ar prezidentu gāja bojā 95 citas Polijas augstākās valsts un armijas amatpersonas. Tomašs Arabskis tolaik bija toreizējā premjerministra Donalda Tuska kancelejas vadītājs. Varšavas rajona tiesa atzina Arabski par vainīgu savu pienākumu nolaidīgā pildīšanā un piesprieda viņam desmit mēnešu cietumsodu, atliekot tā izpildi uz diviem gadiem. Vēl vienai bijušajai premjera kancelejas amatpersonai tiesa piesprieda sešu mēnešu cietumsodu, atliekot tā izpildi uz gadu. Trešā lietā apsūdzētā kancelejas amatpersona un divi Polijas vēstniecības darbinieki, kas tolaik strādāja Maskavā, tika attaisnoti.

Baltijas valstīs joprojām pastāv Krievijas naudas atmazgāšanas riski, paziņoja Eiropas policijas aģentūras "Europol" amatpersona Pedru Felisiu, kas Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūrā atbild par cīņu pret naudas atmazgāšanu. Viņš sacīja, ka "milzīgas noziedzīgas naudas plūsmas" Eiropā galvenokārt ienāk no Krievijas un Ķīnas. Lai gan situācija ir uzlabojusies, Felisiu norādīja, ka joprojām pastāv trūkumi, jo īpaši Baltijas valstīs. Viņš piebilda, ka Baltijas valstis ir "frontes līnija" naudas atmazgāšanai. 

Un vēl

No 26.jūnija līdz 13.jūlijam, par godu Latvijas armijas un Neatkarības kara simtgadei, Latvijā viesosies Kanādas Bruņoto spēku Centrālais orķestris, lai sadarbībā ar Zemessardzes orķestri sniegtu koncertus Rīgā un Latvijas reģionos. 4.jūlijā plkst.19.00 Jēkabpils Tautas namā Zemessardzes orķestris un Kanādas Bruņoto spēku Centrālā orķestris koncertēs Jēkabpils pilsētas svētkos.

Atstājiet komentāru