2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 13.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņš sola nepieļaut dramatisku nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu kāpumu; Policija atrod narkotikas 11 miljonu eiro vērtībā; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības apdrošināšanas sistēmu atliek līdz 2021. gadam; Kā rīkoties lauksaimniekiem, ja krusa, negaiss vai lietusgāzes izpostījušas laukus ; un Meteorologi prognozē regulārus klarstuma viļņus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No amata atbrīvo SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāju, viņš sola tiesu darbus; Zemkopībs ministrija par krusas nodarītajiem postījumiem lkauksaimniekiem kompensācijas nemaksās; un Pārspēts 13.jūnija Latvijas karstuma rekords.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņš sola nepieļaut dramatisku nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu kāpumu; Policija atrod narkotikas 11 miljonu eiro vērtībā; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

Lemjot par izmaiņām nekustamo īpašumu kadastra vērtībās un tām sekjošajām izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumos, tiks sekots līdzi, lai iedzīvotāji nepiedzīvotu dramatisku nodokļu maksājumu pieaugumu, sola valdības vadītājs Krišjānis Kariņš. Politiķis norāda, ka izmaiņas plānotas trīs soļos - vispirms tikšot sakārtotas īpašumu kadastra vērtības, lai tās tuvinātu tirgus vērtībām, tad tikšot analizēts, kā jaunās vērtības ietekmēs nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus, kas ir savstarpēji sasaistīti, bet pēc tam tikšot lemts, vai nepieciešams samazināt nekustamā īpašuma nodokļa likmes, lai nebūtu dramatiska nodokļu kāpuma, bet maksājumi visā valstī būtu līdzsvaroti.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps trešdien kopā ar pašvaldības darbiniekiem, žurnālistiem un būvnieku pārstāvjiem iepazinās ar būvdarbu gaitu Neretas, Dolomīta, Zīlānu ielu pārbūves darbos "TEN-T" projektā, kā arī projekta - Neretas ielas pārvada pār Kļavu ielu pārbūvē.
Pēc objektu apskates Aivars Kraps atzinīgi novērtēja paveikto, piebilstot, ka būvnieki pat nedaudz apsteidz termiņus. Plašāk lasiet, kā arī foto un video no notikuma vietas skatieties portālā radio1.lv.

Daudzi augi mūsdienās ir kļuvuši reti sastopami, jo samazinājušās vai izzudušas tiem piemērotās dzīvotnes. Lai tie neizzustu pavisam, šādiem augiem piešķirts īpaši aizsargājamās sugas statuss, un šādu augu plūkšana un tirdzniecība Latvijā ir aizliegta. Naudas soda lielums par šādiem pārkāpumiem fiziskām personām ir robežās no 15 līdz 700 eiro. Pirmsjāņu laikā Dabas aizsardzības pārvalde rīkos reidus tirdzniecības vietās, pārbaudot kādas Jāņuzāles tiek tirgotas. Ar aizsargājamo augu sarakstu un attēliem var iepazīties dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā.

Turpinām ziņas

Valsts policija atklājusi  noziedznieku grupu, kas Latvijā ievedusi narkotikas, lai tās tālāk nogādātu uz Krieviju. Latgalē un Rīgā noliktavās uzieti narkotiku krājumi 11,3 miljonu eiro vērtībā. Apreibinošās vielas Latvijā ievestas, paslēptas vieglajās automašīnās. Policija norādīja, ka uzietās narkotiskās vielas Latvijā nav pārāk izplatītas, tāpēc uzskata, ka tās visdrīzāk tika paredzētas Krievijas nelegālajam tirgum.

Pastāv aizdomas, ka otrdien, 11. jūnijā, nopludināts 9. klašu eksāmens vēsturē, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija. Eksāmena uzdevumi varētu būt nofotografēti pāris stundu pirms eksāmena sākuma un izplatīti interneta saziņas vietnē “Whatsapp”. Valsts policija sākusi izmeklēšanu.  

SIA “Jēkabpils ūdens” informē, ka šodien, 13.jūnijā uz dažām stundām no pulksten desmitiem līdz diviem dienā tiks pārtraukta ūdens padeve iedzīvotājiem Andreja Pormaļa ielā posmā no Jēkaba ielas līdz Akmens ielai.

Un vēl

Līdz piektdienai vēl daudzviet Latvijā gaidāmas pērkona lietusgāzes, bet sestdien un svētdien laiks kļūs sausāks un saulaināks, liecina pašreizējās sinoptiķu prognozes. Pērkona negaiss dažviet atnesīs stipras lietusgāzes, krusu un lielu vēju vai pat vētru. Sagaidāms, ka nedēļas nogalē no rietumiem ieplūdīs sausāks gaiss, tādēļ mākoņu kļūs mazāk. Sestdiena un svētdiena varētu paiet bez nokrišņiem, lai gan svētdienas pēcpusdienā no dienvidrietumiem pieaugs pērkona negaisa varbūtība. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi gaisa temperatūra sestdienas pēcpusdienā paaugstināsies līdz +19..+24 grādiem piekrastē un +25..+28 grādiem pārējā valstī. Svētdien gaisa temperatūra atkal var sasniegt +30 grādu atzīmi. Visticamāk, nākamā darba nedēļa būs vēsāka un vairumā dienu gaisa temperatūra nepārsniegs +20..+25 grādus. Reizēm iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Salas novada ģimenes atbalsta centrs "Saulstari" par centra darbības apturēšanu uzzinājis no medijiem, aģentūrai LETA sacījis "Saulstaru" vadītāja pienākumu izpildītājs Raitis Kalniņš. Viņš stāsta, ka "Saulstari" no Labklājības ministrijas (LM) nav saņēmuši nevienu atzinumu par to, kādi pārkāpumi ģimenes atbalsta centrā ir konstatēti, tādēļ nevar komentēt ministrijas lēmumu apturēt darbību. Patlaban "Saulstaros" dzīvo 15 bērni vecumā no viena līdz 17 gadiem. Kalniņš stāstīja, ka bērni pie viņiem nonāk, ja viņus izņem no ģimenēm vai arī ievieto pēc citu bērnu aprūpes iestāžu slēgšanas.

Jau ziņots, ka saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem labklājības ministrija ir apturējusi Salas novada Sēlpils pagastā esošā ģimenes atbalsta centra "Saulstari" darbību. Vakar Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece pastāstīja, ka no augusta pakalpojumi šajā bērnu aprūpes iestādē vairs netikšot sniegti.
Lietā, kurā tiek prasīta 20 tūkstoši eiro morālā kaitējuma atlīdzināšana par 2013.gadā Jaunjelgavas vidusskolā divu piektās klases skolēnu pastrādāto pirmklasnieka piekaušanu, plānots noslēgt izlīgumu. 

Zemgales apgabaltiesas konsultante Diāna Ozoliņa informē, ka civillietā tiek spriests par izlīguma iespējām, taču sīkākas detaļas viņa nekomentē, jo lietu tiesa skata aiz slēgtām durvīm. Lietas izskatīšana turpināsies 20.jūnijā.Arī zvērinātu advokātu biroja "Cobalt", kas pārstāv cietušos, mārketinga un komunikāciju speciāliste Līva Dumpe tikai apstiprināja, ka tiesas sēde tika atlikta, lai puses varētu vienoties par izlīgumu, tā būtību neizpaužot. Lieta jau skatīta visās tiesu instancēs, un Augstākā tiesa (AT) lēmusi, ka apelācijas tiesai lieta būs jāskata no jauna.

Turpinām ziņas 

Uz autoceļa Krāslava-Preiļi-Madona (P62) posmā no Mūrniekiem līdz Preiļiem tiek veikti būvdarbu laikā konstatēto defektu labošanas darbi. Tos par saviem līdzekļiem veic SIA "YIT Infra Latvija". Patlaban posmā notiek jaunas asfalta virskārtas būvniecība un satiksme tiek regulēta ar luksoforiem. Šajā posmā ir konstatēts paaugstināts poru saturs asfaltbetona segas virskārtā, tāpēc tiks ieklāta papildu kārta trīs centimetru biezumā, kā arī uzpildītas nomales un uzklāti jauni horizontālie apzīmējumi.

Dabas aizsardzības pārvalde, pateicoties vietējo dabas aktīvistu sniegtajai informācijai, maijā un jūnijā Iecavas novadā un Tērvetes novada Bukaišu pagastā atklājusi un dabas datu sistēmā “Ozols” fiksējusi 11 valsts nozīmes dižkokus un piecus potenciālos dižkokus. To atklāšana nebūtu iespējama bez vietējo iedzīvotāju iesaistes dižkoku apzināšanas akcijā “LV100 Dižošanās”, ko pārvalde un Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs sāka 2017. gadā, atzīmējot Latvijas simtgadi. Noderīga informācija, kā meklēt un kartēt dižkokus, pieejama tīmekļa vietnē https://lv100.lv/dizosanas. Šajā lapā arī izveidota lietotājam ērta karte, kur apskatīt jau esošos dižkokus un pievienot jaunus.

Aknīstē 18. jūnijā norisināsies Radošās tūrisma misijas, jo novads ir uzvarējis Radošo industriju tūrisma misiju konkursā. Nākamnedēļ radošo industriju profesionāļi apmeklēs Aknīsti, lai kopīgi ar vietējiem iedzīvotājiem domātu par Aknīstes tūrisma attīstības iespējām. Par iespēju izmantot radošo industriju profesionāļu potenciālu savas pilsētas tūrisma piedāvājuma stiprināšanā šogad īpaši organizētā konkursā sacentās 11 Latvijas mazpilsētas. No to vidus konkursa žūrija – radošo industriju un tūrisma nozares profesionāļi – izraudzījās pa vienai pašvaldībai no katra reģiona, kurā tiks organizētas Radošo industriju tūrisma misijas.

Un vēl

Tradicionāli Peoniju svētki Kalsnavas arborētumā norisinās neilgi pirms Līgo dienas.  Šogad svētkus svinēs 16.jūnijā. Pasākums atvērts apmeklētājiem no plkst. 09.00 līdz plkst. 18.00.  Arī šogad norisināsies tradicionālā eksotisko stādu izsole, kuru vadīs Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns. Katram apmeklētājam stādu tirgū būs iespēja iegādāties peoniju un arī citus stādiņus. 


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības apdrošināšanas sistēmu atliek līdz 2021. gadam; Kā rīkoties lauksaimniekiem, ja krusa, negaiss vai lietusgāzes izpostījušas laukus ; un Meteorologi prognozē regulārus klarstuma viļņus.


Divu pakalpojumu grozu valsts veselības apdrošināšanas sistēma, kuru bija izveidojusi un iecerēja ieviest iepriekšējā valdība, atlikta līdz 2021. gadam - tā galīgajā lasījumā ceturtdien, 13. jūnijā, lēmusi Saeima. Līdz tam laikam iecerēts izveidot viena groza sistēmu un noteikt sociālās apdrošināšanas iemaksu veselībai 1% apmērā visiem, kuri gūst ienākumus no darba.


Kopš stāšanās Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores amatā Ieva Jaunzeme atlaidusi jau desmit negodīgus muitniekus – tā viņa norādīja intervijā Delfi TV. Jaunzeme gan atzina, ka muitā un citās VID struktūrās joprojām strādā negodprātīgi cilvēki, un arī no viņiem dienests varētu "šķirties". Jaunzeme skaidroja, ka negodprātīgie muitnieki tiekot pieķerti, piemēram, VID iekšējās kontroles darbiniekiem pārbaudot muitas punktu novērošanas kameru ierakstus. Viņa norādīja, ka VID esot izanalizējis arī daļas savu darbinieku amatpersonas deklarācijas un izveidojis sarakstus ar tiem, kuri tiks iztaujāti par neatbilstībām tajās. 


Ģimenes aprūpes centrs "Saulstari" Salas novadā ir izslēgts no Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistra, jo tajā netiek ievērotas bērnu tiesības, turklāt trūkst atbilstošu speciālistu, aģentūrai LETA lēmumu apturēt centra darbību pamatoja Labklājības ministrijas Metodiskās vadības un kontroles departamenta direktores vietniece Agnese Jurjāne. Ministrija konstatējusi, ka "Saulstaros" ilgstoši, kopš 2017.gada, sociālā pakalpojuma sniegšanā nav iesaistīti speciālisti, kuriem ir iegūta atbilstoša izglītība, kas ir tiesīgi sniegt sociālā darba, sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes pakalpojumus. Turklāt nevienam no iestādē strādājošajiem nav uzlikts par pienākumu veikt sociāla darba speciālistu uzdevumus, līdz tiktu pieņemts darbā atbilstošs speciālists.

Savukārt Salas nov ada vadītāja Irēna Sproģe uzskata, ka pret ģimenes aprūpes centru "Saulstari" jau vairākus gadus tiek rīkota apzināta kampaņa. Sproģe apgalvoja, ka līdz pat šodienai pašvaldība neesot saņēmusi ne Labklājības ministrijas, ne Tiesībsarga biroja pārbaužu aktus, kas būtu par pamatu centra darbības apturēšanai. Viņa uzskata, ka jau kopš laika, kad "Saulstarus" vadīja tagad krimināli apsūdzētais Juris Boķis, pret centru tiek izvērsta apzināta kampaņa. 


Turpinām ziņas

Ja platību maksājumiem pieteiktos laukus ir izpostījusi krusa, negaiss vai lietusgāzes tā, ka tie vairs neatbilst atbalsta maksājumu saņemšanas nosacījumiem, tad lauksaimniekiem par to jāinformē Lauku atbalsta dienests, lai saglabātu tiesības par nopostītajā laukā deklarēto kultūraugu saņemt platību maksājumus. Lauksaimniekam 15 darba dienu laikā jāiesniedz dienestam iesniegums par ārkārtas apstākļiem. Iesniegumam obligāti jāpievieno foto uzņēmumi, kuros redzami postījumi. Lai varētu identificēt fotogrāfijas uzņemšanas vietu, fotoaparātam jāieslēdz atrašanās vietas noteikšanas režīms vai arī fotogrāfijā jāiekļauj kādu attiecīgajam laukam specifisku vides objektu, piemēram, koku, ēku. Tikai pēc ziņošanas dienestam, laukā drīkst veikt uzlabojumus.

Turcijā, Edirnē, sākušās gadskārtējās lavandu dienas, kas allaž pulcē lielu skaitu apmeklētāju no visas pasaules. Lavandu ziedēšanas sezona sākas jūnijā un ilgst aptuveni mēnesi. Lavandu lauku dienas organizē Trakjas lauksaimniecības izpētes institūts, kas atrodas Edirnē, Turcijas ziemeļrietumos. To laikā var aplūkot ne tikai košos purpura laukus, bet arī klausīties koncertus, lekcijas un piedalīties lavandas eļļas spiešanas demonstrējumos.

Un vēl

Pasaulē veidojas "jauns klimata režīms", kuru raksturos līdz šim nepieredzēti karstuma viļņi, secināts šonedēļ žurnālā "Earth’s Future" publicētajā pētījumā. Pagājušajā vasarā ziemeļu puslodi vienlaicīgi piemeklēja vairāki karstuma viļņi, kuru dēļ dzīvību zaudēja simtiem cilvēku un tūkstošiem tika hospitalizēti. Karstuma dēļ pastiprinājās arī savvaļas ugunsgrēki. Pētījumā secināts, ka šī karstuma viļņu epidēmija nebūtu sākusies bez cilvēku izraisītām klimata izmaiņām. Meteorologu prognozes liecina, ka līdzīga situācija var atkārtoties arī šogad, iespējams, signalizējot, ka intensīvi karstuma viļņi kļūst par jauno normu.
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No amata atbrīvo SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāju, viņš sola tiesu darbus; Zemkopībs ministrija par krusas nodarītajiem postījumiem lkauksaimniekiem kompensācijas nemaksās; un Pārspēts 13.jūnija Latvijas karstuma rekords.

Šodien notika SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” kapitālsabiedrības dalībnieku ārkārtas sapulce, kurā no amata atbrīvoja SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāju Gvido Liepiņu. Viņš sacīja, ka nepiekrīt atlaišanas pabalsta samazināšanai, uzskatot to par nelikumīgu, kā arī viņu neesot pārliecinājusi domes priekšsēdētāja argumentācija par atlaišanas iemesliem, tāpēc Gvido Liepiņš nolēmis sūdzēt tiesā pašvaldību. 

Jau ziņots, ka ārkārtas sēdi sasaukt rosināja Jēkabpils domes priekšsēdētājs un kapitāldaļu turētājs Aivars Kraps.  Sapulces darba kārtībā bija iekļauti četri punkti: par valdes priekšsēdētāja Gvido Liepiņa atsaukšanas pabalsta un īpašumā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa nomas maksas noteikšanu, par valdes locekļa Andreja Miļčevska atsaukšanas pabalsta noteikšanu, par valdes locekles Innas Gelleres atsaukšanas pabalsta noteikšanu, kā arī par valdes priekšsēdētāja Gvido Liepiņa atsaukšanu no amata. 



Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne atkāpsies no amatiem līdz šā gada 1.augustam, viņiem izmaksās vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no gada mēnešalgas, - paredz šodien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi FKTK likumā. Tāpat ar likuma grozījumiem paredzēts, ka turpmāk FKTK padomē darbosies trīs cilvēki līdzšinējo piecu vietā. 

Šodien VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludinājusi pieteikšanos izsolei uz vēsturiskā Tetera nama jeb Stūra mājas, Rīgā, Brīvības ielā 61, nomas tiesībām uz 30 gadiem. Ēkas kopējā platība ir 7 tūkstoši 862 kvadrātmetri, izsoles sākuma cena nomas maksai mēnesī, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, ir 2,3 eiro par kvadrātmetru, papildus nomas maksai nomniekam jāveic maksājumi 1,06 eiro par kvadrātmetru mēnesī, kas iekļauj apsaimniekošanas izdevumus, nekustamā īpašuma nodokli un apdrošināšanu. Nomas tiesību izsole notiks šā gada 1.augustā, bet tai pieteikties var līdz šā gada 30.jūlijam.

Turpinām ziņas
Zemkopības ministrija paziņojusi, ka par krusas nodarītajiem postījumiem valsts kompensācijas lauksaimniekiem netiks izmaksātas, jo pret krusas radītajiem riskiem var apdrošināties. Vienlaikus ministrijā atzīmē, ka tā finansiāli atbalsta lauksaimniekus no Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam, līdz 70% apmērā kompensējot izdevumus par apdrošināšanas polises iegādi, lai motivētu lauksaimniekus izmantot apdrošināšanu nelabvēlīgu klimatisko apstākļu radīto zaudējumu kompensēšanai.

Gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plānā 2019.-2030.gadam iekļautā iecere atteikties no malkas apkures iekārtām lielajās pilsētās neparedz to aizliegšanu. Šāda rīcības plāna izstrādi paredz likums "Par piesārņojumu", kā arī Latvijai kā vienai no Eiropas Savienības dalībvalstīm ir saistības gaisa piesārņojuma samazināšanā. Balstoties uz Pasaules Veselības organizācijas datiem, lai gan kopējā gaisa kvalitāte Latvijā ir laba, normatīviem neatbilstoša tā patlaban ir Rīgā, Liepājā un Rēzeknē, un izstrādātā plāna mērķis ir iezīmēt vajadzīgās rīcības emisiju kontrolēšanai un samazināšanai. Tā kā sabiedrībā lielas diskusijas izraisījusi plānā iekļautā iecere lielajās pilsētās atteikties no malkas apkures krāsnīm, pašvaldību lietu ministrija mierina, norādot, ka ar šo ideju ministrija tikai piedāvā iespējamos pasākumus un krāšņu likvidēšana netiks uzlikta par pienākumu.

Un vēl


Agrā ceturtdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra daudzviet Kurzemē un Zemgalē, kā arī Rīgā un galvaspilsētas apkaimē paaugstinājusies līdz +31..+32 grādiem, un tik karsts laiks šajā datumā Latvijā ir pirmo reizi novērojumu vēsturē. +32 grādi reģistrēti arī starptautiskajā lidostā "Rīga". Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas 13.jūnijā reģistrēta valsts teritorijā, bija +31,4 grādi 1972.gadā. Latvijas karstuma rekords tiek labots otro dienu pēc kārtas, bet šoreiz - atšķirībā no trešdienas, kad liela tveice bija tikai valsts dienvidu daļā, - karstums pārņēmis teju visu valsti.

Šodien pievakarē vietām gaidāms pērkona negaiss ar spēcīgu vēju un stiprām lietusgāzēm, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sniegtā informācija. Saistībā ar to izplatīts arī oranžais brīdinājums. Meteorologi informē, ka vietām valsts teritorijā gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām 20-23 m/s, un stiprām lietusgāzēm – nokrišņu daudzums sasniegs 15-35 mm. Iespējama arī lielgraudu krusa.

Atstājiet komentāru