2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 12.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 12.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vācija uz Rīgu sāk izraidīt Latvijai piesaistītos bēgļus; Jēkabpils reģionālā slimnīca saņem Rotari kluba dāvinājumu; un Kurzemē vakar plosījies spēcīgs negaiss.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vairākas pašvaldības negaisa seku likvidēšanai varētu lūgt valsts atbalstu; Pētījumā secināts, ka pasaule pirmo reizi piecos gados kļuvusi nedaudz drošāka un Līgotājus pēc ballēšanās aicina izgulēt reibumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: labklājības ministrija apturējusi Salas novada ģimenes atbalsta centra "Saulstari" darbību; Valdības darba vērtējums sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni; un Kādi ir mediķu ieteikumi, kā karstā laikā saudzēt veselību?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vācija uz Rīgu sāk izraidīt Latvijai piesaistītos bēgļus; Jēkabpils reģionālā slimnīca saņem Rotari kluba dāvinājumu; un Kurzemē vakar plosījies spēcīgs negaiss.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers vakar potenciālos Lielbritānijas premjerministra amata kandidātus brīdināja, ka Eiropas Savienība nekad neiesaistīsies jaunās sarunās par "Brexit" vienošanos. Vairāki britu Konservatīvās partijas deputāti, kas cer kļūt par Mejas pēcteci premjera amatā, ir pauduši pārliecību, ka spētu panākt labākus nosacījumus valsts aiziešanai no Eiropas Savienības (ES). Tomēr Junkers intervijā izdevumam "Politico" uzsvēris, ka vienīgā iespējamā ir vienošanās, kuru Meja parakstīja novembrī, bet nespēja panākt tās pieņemšanu Lielbritānijas parlamentā.

Latvijā 29% aptaujāto uzņēmēju uzskata, ka lēnākas ekonomikas izaugsmes dēļ sāk izjust recesiju jeb lejupslīdi, liecina kredītu pārvaldības pakalpojumu sniedzēja "Intrum" Eiropas maksājuma ziņojums par 2019.gadu. Vienlaikus Lietuvā 21% uzņēmēju atzinuši, ka sāk izjust recesijas sākumu, bet Igaunijā šādu viedokli pauduši krietni mazāk uzņēmēju - 9%. Tajā pašā laikā visvairāk par recesiju satraucas uzņēmēji Itālijā, kur šādu viedokli pauduši 65% uzņēmēju.

Vācija ir izraidījusi un pēdējās nedēļas laikā atpakaļ uz Latviju deportējusi 11 sīriešus, kuriem ir Latvijas piešķirtais alternatīvais statuss. Tā kā šobrīd viņiem neesot naudas un vairs arī nepienākas nekāds sociālais atbalsts no valsts, tad tagad praktiski draud bezpajumtnieku liktenis. Pagaidām šie cilvēki izmitināti “Muceniekos”, lai gan tur atrasties viņiem nav likumiska pamata. Kāds būs šo cilvēku turpmākais liktenis patlaban nav zināms.

Turpinām ziņas

Vakar Jēkabpils reģionālajā  slimnīcā notika Rotary Global Grant Projekta noslēguma svinīgais pasākums. Projektā  Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodaļai un Perinatālās aprūpes centram piegādāta aparatūra 43 tūkstoši eiro apmērā. Jēkabpils slimnīca saņēma trīs jaundzimušo sildošās gultiņas ar matračiem un fototerapijas ligzdiņām, trīs pulsa oksimetrus, bilirubīna daudzuma mērītāju un seši perfuzorus. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

No pirmdienas, 17.jūnija Jēkabpils pilsētas maršruta autobusi atkal kursēs pa Ledus ielu un griezīsies riņķī pie Zvejnieku ielas līdzās Bebru ielas mikrorajonam, jo būvdarbu dēļ būs slēgta Kļavu iela posmā zem gaisa tilta. Pilsētas maršruta autobusi, kas kursē no poliklīnikas virzienā uz staciju, uzņems pasažierus pieturvietā “Bebru iela”, tad griezīsies riņķī un brauks pa Bebru ielu atpakaļ līdz Neretas ielai un tālāk pa Ledus ielu līdz Vienības ielas aplim un augšā uz tiltu pār Daugavu. Savukārt pilsētas maršruta autobusi, kas brauks no Krustpils puses, satiksmes aplī Vienības ielā brauks pa Ledus ielu, dosies līdz pieturvietas “Bebru iela” un griezīsies riņķī, lai dotos tālāk pa maršrutu kā ierasts. Sabiedriskā transporta pietura no Kļavu ielas tiks pārvietota uz Ledus ielu pie Autoostas. 

Un vēl

Vakar vakarā lielai daļai Kurzemes pāri brāzies negaiss, atnesot milzu krusu, spēcīgas vēja brāzmas, bet Tukumā lietus appludinājis pat dažas ielas. Elektroapgāde tika traucēta vairākiem tūkstošiem klientu visā Latvijā. Postījumi elektrolīnijās konstatēti galvenokārt teritorijā uz austrumiem no Kuldīgas un dienvidiem no Talsiem. Lielākie postījumi skāruši Tukuma apkaimi, kur daudzviet sagāztie koki bija bloķējuši ceļus. Iedzīvotāji sociālajos tīklos dalījušis ar fotogrāfijām, kurās redzami milzīgi krusas graudi, kas krituši Tukumā, sadauzot vairāku automašīnu stiklus, izpostījuši dārzus. Negaisa sagāztie koki uz kādu brīdi bija apstādinājuši satiksmi arī uz Ventspils šosejas. Tāpat arī uz laiku bija traucēta vilcienu satiksme Slokas un Jaunķemeru virzienā. Sinoptiķi brīdina, ka šodien postoši negaisi un lietusgāzes iespējamas Latvijas dievidaustrumos.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldība atgādina, ka iedzīvotājiem ir iespēja ziņot par problēmjautājumiem novadā, izmantojot bezmaksas aplikāciju “Mobio.lv” viedtālrunī vai planšetdatorā. Nolūzis koks, ielu apgaismojuma traucējumi, nelegāla izgāztuve, nepareizi novietota automašīna, netīrīts ceļš, sabiedriskās kārtības pārkāpumi vai nodarīts kaitējums apkārtējai videi – nofotografē notikušo, informē pašvaldību un seko līdzi risinājumam turpat mobilajā aplikācijā! Uzdevuma izpildei būtiskākais parametrs ir precīzu koordinātu norādīšana. Preiļu novada pašvaldība aicina aplikācijas lietotājus ņemt vērā, ka tā nav operatīvais dienests un reaģēšana uz ziņojumiem nav tūlītēja. 


Pašvaldība saņēmusi “BIOR” Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijas peldūdens testēšanas rezultātus. Peldūdens tika pārbaudīts Preiļu pludmalē. Ūdens paraugi liecina, ka tā kvalitāte ir teicama un no kvalitātes viedokļa iedzīvotāji peldvietā var peldēties droši. Ar testēšanas pārskatu var iepazīties pašvaldības mājaslapā www.preili.lv.


Turpinām ziņas


Preiļu novada dome izsludina atklātu konkursu uz būvinženiera amatu. Ar prasībām pretendentiem, darba pienākumiem, iesniedzamajiem dokumentiem un konkursa nolikumu var iepazīties www.preili.lv. Dokumentus ar norādi “Pieteikums uz būvinženiera amatu”  lūdz iesniegt līdz 17. jūnijam plkst. 15.00 Preiļu novada domes apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā 3. kabinetā. Papildu informācija pa tālruni: 26682971


Līdz 21. jūnijam Preiļu novada skolēni vecumā no 12 līdz 14 gadiem tiek aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Dabai draudzīga ceļošana”. Četri labāko darbu autori iegūs iespēju piedalīties starptautiskā vasaras piedzīvojumu nometnē Gražutes reģionālajā parkā Lietuvā no 2. līdz 8 . augstam. Bērnu dalība nometnē būs bezmaksas, kā arī tiks nodrošināta bērnu aizvešana uz nometni un bērnu atvešana no nometnes. Konkurss tiek rīkots projektā “Ekotūrisma attīstība Latvijā un Lietuvā izmantojot ūdens resursus“, kopējās projekta izmaksas ir 618 tūkstoši 194 eiro. Konkursa nolikums pieejams www.preili.lv.


Un vēl par kultūras un atpūtas pasākumiem

14. jūnijā plkst. 17.00 Preiļu muižas kapelā Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts pasākums “Atmiņās puteņo sniegi”. Piedalās vijolniece Laima Sondore. Pēc pasākuma ziedu nolikšana pie pieminekļa politiski represētajiem.

18. jūnijā plkst. 15:00 Jauniešu centrā “Četri” bezmaksas Kroņu darbnīca. Materiāls tiks nodrošināts, bet ja ir kādas īpašākas vēlmes, tad droši arī var ņemt līdzi savu materiālu! Uz kroņu darbnīcām OBLIGĀTA iepriekš pieteikšanās pa tālruni 22420135 (Egita)

22. jūnijā plkst. 9.00-13.00 Preiļos, Raiņa bulvārī Zāļu dienas tirgus. Aicina pieteikt dalību tirdzniecībai siera sējējus, alus darītājus, zāļu sievas, amatniekus un zemniekus! Pieteikšanās dalībai tirgū līdz 17.jūnijam. Sīkākai info tālr. 26636243. Tirgotājus un pircējus lustinās Preiļu novada Kultūras centra pašdarbības kolektīvi. 

23. jūnijā plkst. 22.00 Preiļu parka estrādē Jāņuguns iedegšana un lustīga danču nakts ar latgaliešu grupu “Moras olūts”. Ieeja: brīva.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vairākas pašvaldības negaisa seku likvidēšanai varētu lūgt valsts atbalstu; Pētījumā secināts, ka pasaule pirmo reizi piecos gados kļuvusi nedaudz drošāka un Līgotājus pēc ballēšanās aicina izgulēt reibumu.


Vakar piedzīvotā negaisa postījumu likvidēšanai Tukuma, Kandavas un Engures novadu pašvaldības varētu lūgt valsts atbalstu. Tukuma novadā negaisa seku likvidēšana prasīšot mēnešus, atzina novada pašvaldības izpilddirektore Dace Lebeda. Līdzīgu negaisu novads neesot pieredzējis jau sen, taču cilvēki tajā nav cietuši. Pašvaldībai ir zināms, ka parkos ir daudz sagāztu koku, kādā pagastā kapos koki izrauti ārā "ar visām saknēm un zārkiem". Tāpat vējš norāvis daļu jumta kādai daudzdzīvokļu mājai, un pašvaldība ir gatava palīdzēt mājas iemītniekiem. Bojāts arī Tukuma muzeja torņa dakstiņu jumts, vietām pagastos izskaloti ceļi, taču tie ir izbraucami.

Kandavas novadā postījumi ir mazāki, taču tie vēl tiek apkopoti. Pilsētā bijusi traucēta elektroapgāde, taču lielāku postu negaiss nodarījis Matkules pagastam, kur cietuši ceļi un mežs. Krusa pagastos arī sabojājusi mašīnas, izsitusi māju llogus. Postījumi tiek apkopoti arī Engures novadā. Milzkalnē negaisā cietis daudzdzīvokļu mājas jumts, sabojāti arī ceļi. 

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informāciju, sākot no otrdienas plkst.19.33 līdz šim rītam VUGD saņēmis 23 izsaukumus uz vēja un negaisa radīto seku likvidēšanas darbiem Zemgalē. Visvairāk izsaukumi saņemti Tukuma pilsētā - 15 izsaukumi. Engures un Tukuma novadā saņemti pa četriem izsaukumiem.


Pēc divu gadu pārtraukuma Zemkopības ministrija (ZM) atkārtoti virza grozījumus Ministru kabineta noteikumos par koku ciršanu mežā. Tie paredz samazināt pieļaujamo koku ciršanas caurmēru jeb ļauj Latvijas mežos cirst jaunākus un tievākus kokus. Vides organizācijas aicina virzību apturēt un rosina veidot darba grupu, lai atsāktu diskusiju par riskiem dabai. Tikmēr mežu īpašnieki norāda, ka kopā ar ciršanas noteikumiem tiek virzīti arī stingrāki mežu atjaunošanas noteikumi. Savukārt Latvijas valsts mežos ciršanas apjomi tādēļ nepieaugšot.

Turpinām ziņas
Lai atlīdzinātu Latvijas ebreju kopienai par holokausta un komunistiskā totalitārā režīma laikā nelikumīgi atsavināto nekustamo īpašumu, partija "Attīstībai/Par!" rosina izmaksāt kompensāciju 40 miljonu eiro apmērā. Politiskā spēka piedāvājums paredz šo summu izmaksāt pa daļām desmit gadu laikā, sākot no 2021.gada un pabeidzot 2030.gadā, liecina ierosinājums, kas iesniegts apspriešanai koalīcijas partneriem. Likumprojektā paredzēts noteikt, ka šis atlīdzinājums ir galīgs, tā apmērs nav maināms un līdz ar to tiek izbeigtas jebkādas citas prasījuma tiesības par Latvijas ebreju kopienai atsavināto nekustamo īpašumu.

Pasaule pirmo reizi piecos gados kļuvusi nedaudz drošāka, taču joprojām ir "ievērojami mazāk mierīga nekā pirms desmit gadiem", liecina starptautiskās bezpeļņas pētījumu organizācijas Ekonomikas un miera institūta jaunākais pētījums. Institūta ikgadējā Globālajā miera indeksā pasaules mierīgākās valsts titulu arī šogad saglabājusi Islande, kas pirmajā pozīcijā ir kopš 2008.gada. Pirmajā pieciniekā atrodas arī Jaunzēlande, Portugāle, Austrija un Dānija. Pēdējā 163.vietā atrodas Afganistāna, bet virs tās ierindojušās Sīrija, Dienvidsudāna, Jemena un Irāka. Latvija Globālajā miera indeksā šogad ieņem 35.vietu, gada laikā noslīdot par piecām pozīcijām, taču joprojām apsteidzot abas pārējās Baltijas valstis. 

Un vēl

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) arī šogad rīko īpašu kampaņu pirms Līgo svētkiem, aicinot svinētājus izgulēt reibumu pirms sēšanās pie stūres.  CSDD sadarbībā ar grupu “Bermudu divstūris” uzsāk kampaņu “Ballējam – izguļam”. Tās laikā mūziķi ir pārfrāzējuši slavenu hitu, izveidojot lipīgu šūpļa dziesmu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: labklājības ministrija apturējusi Salas novada ģimenes atbalsta centra "Saulstari" darbību; Valdības darba vērtējums sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni; un Kādi ir mediķu ieteikumi, kā karstā laikā saudzēt veselību?
Saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem Labklājības ministrija (LM) ir apturējusi Salas novada Sēlpils pagastā esošā ģimenes atbalsta centra "Saulstari" (bijušā bērnunama "Līkumi") darbību, šodien Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē informēja ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece. Viņa pastāstīja, ka no augusta pakalpojumi šajā bērnu aprūpes iestādē vairs netikšot sniegti. Muižniece sacīja, ka ministrija saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem vērsusies Salas novada pašvaldībā, kuras atbilde esot bijusi formāla un bez ieinteresētības. Viņa norāda, ka bez pašvaldības ieinteresētības uzlabot situāciju Saulstaros, ministrija neredz iespēju turpmāk uzturēt šo iestādi. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.


Avarējot un aizdegoties automašīnai, Rēzeknes novada Vērēmu pagastā gājuši bojā divi jaunieši. Pašlaik policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka automašīnas vadītājs, braucot pa lauku ceļu, nav ticis galā ar transportlīdzekļa vadību, nobraucis no ceļa un ietriecies kokā. Sadursmes rezultātā mašīna aizdegusies. Notikuma vietā gājis bojā transportlīdzekļa vadītājs un viens no pasažieriem, savukārt vēl divi pasažieri ar dažādām traumām nogādāti slimnīcā. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess un tiek skaidroti visi notikuma apstākļi.


Latvijā kontrabandas preču pircēju skaits pēdējos gados samazinās, tomēr tas joprojām ir pietiekami liels, šodien Nacionālajā kontrabandas problemātikas forumā sacīja pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. Piemēram, kontrabandas tabaku vidēji valstī pērk 11%, bet Latgalē to ir pirkuši 16% iedzīvotāju. Biežākie nelegālās preces pirkšanas iemesli ir vēlme ietaupīt.


Turpinām ziņas

Valdības darba vērtējums, lai arī joprojām negatīvs, maijā sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni, liecina pētījumu aģentūras SKDS izstrādātā Latvijas barometra rezultāti šī gada maijā. Iedzīvotājiem pagājušajā mēnesī tika lūgts norādīt, kā viņi patlaban vērtē Latvijas valdības darbu. Lai arī vairākums iedzīvotāju ar Ministru kabineta darbu aizvien ir neapmierināti, valdības darba vērtējuma indekss sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni - mīnus 25 punktus.


Piektdien, 14. jūnijā plkst. 14.00 Jēkabpilī, 14.jūnija parkā, notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts atceres brīdis. Ikviens tiek aicināts uz kopīgu atceres brīdi 14.jūnija parkā, kurā tiks pieminēti 1941. gada 14. jūnija komunistiskā genocīda upuri. Šogad aprit 78 gadi kopš viena no traģiskajiem notikumiem Latvijas vēsturē, kad 1941. gada naktī no 13. uz 14. jūniju aptuveni 16 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju tika izsūtīti uz PSRS soda nometnēm un piespiedu nometināšanas vietām. 
 

Un vēl

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs karstuma dēļ izsludinājis oranžā līmeņa brīdinājumu. Svelme gaidāma vairākas dienas, un, lai saudzētu savu veselību, karstajās dienās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi iesaka būt piesardzīgiem. Pēc iespējas mazāk dienas vidū vajadzētu uzturēties tiešajos saules staros, jāuzņem pietiekamā daudzumā šķidrums, jāizvēlas atbilstošs apģērbs, kā arī jāparūpējas par bērniem un sirmgalvjiem. Šajās dienās noteikti nevajadzētu visu dienu gulšņāt pludmalē, dienas vidū rušināties dārzā vai ilgstoši veikt fiziski smagu darbu. Tāpat tveice nav piemērots laiks aktīvai sportošanai. Bet ja radušās veselības problēmas, nekavējoties jālūdz mediķu palīdzība.

Atstājiet komentāru