2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 11.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Koalīcija vienojas eirokomisāra amatam virzīt Dombrovski;Mazo pašvaldību apvienošana ļautu ietaupīt līdz 130 miljoniem eiro gadā; un Pirmo reizi šogad karstuma dēļ izsludina oranžā līmeņa brīdinājumu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā samazinās bezdarba līmenis; Liela daļa bērnu aprūpes centros nonāk pēc vecāku lūguma; un Upēs un ezeros ūdens iesilis līdz +24 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Aprīlī Latvijas eksporta vērtība pieaugusi par 2,6%; Jēkabpils dome būtu gatava pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa likmi mājsaimniecībām, kas pieslēgsies centralizētajai siltumapgādei; un Aktivizējies vulkāns Krievijas austrumos.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Koalīcija vienojas eirokomisāra amatam virzīt Dombrovski;Mazo pašvaldību apvienošana ļautu ietaupīt līdz 130 miljoniem eiro gadā; un Pirmo reizi šogad karstuma dēļ izsludina oranžā līmeņa brīdinājumu.


Koalīcijas partijas vakar notikušajā sadarbības sanāksmē vienojās eirokomisāra amatam virzīt pašreizējo Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu Valdi Dombrovski (JV). Pēc sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mediju pārstāvjiem paziņoja, ka koalīcijas partneri ir panākuši vienošanos eirokomisāra amatam virzīt Dombrovski un minētais jautājums tiks skatīt jau šodien, valdības sēdē. 


Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nolēmusi kultūras ministra amatam virzīt operdziedātāju, pašreizējo Rīgas domes deputātu Nauri Puntuli. Viņš žurnālistiem norādīja, ka, viņaprāt viņš spēs labi pildīt kultūras ministra pienākumus un uzsvēra, ka viena no viņa prioritātēm būs kultūras darbinieku atalgojuma celšana.


Latvijā šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas pieauga par 0,2%, bet gada inflācija - šogad maijā salīdzinājumā ar 2018.gada maiju - bija 3,3% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā pieauga par 3%. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.



Turpinām ziņas


Apvienojot mazās pašvaldības un koncentrējot izglītības, sociālās aizsardzības un vispārējo valdības dienestu pakalpojumus lielākos novados, pašvaldību budžetos varētu ietaupīt līdz 130 miljoniem eiro gadā, secināts Latvijas Bankas pētnieku sagatavotajā diskusiju materiālā "Kas nosaka Latvijas pašvaldību budžeta izdevumu atšķirības?". Pētnieku ieskatā, saglabājoties esošajām demogrāfijas tendencēm, tuvākajos gados vidējie uzturēšanas izdevumi uz vienu iedzīvotāju novadu pašvaldībām ar šādu mazāku iedzīvotāju skaitu būtu aptuveni par 2,1% lielāki nekā pašlaik. Kā risinājumu minētajai problēmai Latvijas Bankas eksperti piedāvā uzlabot administratīvi teritoriālo iedalījumu, koncentrējot pašvaldībām deleģēto pakalpojumu sniegšanu lielākos novados.


Valsts policija pagājušajā nedēļā veikusi pārbaudi iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) mātei piederošā uzņēmumā Jēkabpilī, turklāt interesi par to esot izrādījuši arī citi dienesti, ko politiķis uzskata par provokāciju, izriet no viņa paustā sociālajā tīklā "Facebook". Ģirģens sociālajā tīklā ievietojis Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas vecākā inspektora Aināra Vingra parakstītu pārbaudes aktu par pārbaudi ēdināšanas uzņēmumā "Krustpils ceļavējš 3" Jēkabpilī. Ministrs paudis viedokli, ka kopš viņš un brālis, Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens (KPV LV) nolēma doties politikā, viņi pastāvīgi saskaroties ar provokācijām, pārbaudēm un nomelnošanu.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava informē, ka Valsts policija noraida iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) publiski paustos tendenciozos pārmetumus par pārbaudi ministra mātei piederošā uzņēmumā. Pildava norāda, ka Valsts policija veic regulāras un plānveidīgas pārbaudes publiskās vietās, tajā skaitā, kafejnīcās par audiovizuālā satura nelicenzētu izplatīšanu un arī šāda satura retranslēšanu.
Un vēl


Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izsludinājis brīdinājumu par gaidāmu karstumu šodien, rīt un parīt. Dienas laikā gaisa temperatūra daudzviet paaugstināsies līdz +27..+32 grādiem, bet trešdien un ceturtdien vietām valsts dienvidos karstums kļūs ļoti stiprs - gaisa temperatūra sasniegs +33 vai pat +34 grādus, brīdina sinoptiķi. Tādējādi valsts dienvidu daļā pirmo reizi kopš pagājušā gada vasaras karstuma dēļ ir spēkā oranžais brīdinājums, pārējā teritorijā izsludināts dzeltenais brīdinājums. Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē, ka laika apstākļi kļūst bīstami. Tiek prognozēta salīdzinoši reta laika parādība, kas var radīt postījumus un zaudējumus. 


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Īpašs notikums Cēsu kauju simtgades programmā būs iespēja no 15. līdz 22. jūnijam apskatīt rekonstruētu vēsturisko Igaunijas bruņuvilcienu „Brīvība”. Bruņuvilciens uz nedēļu piestās Cēsu dzelzceļa stacijā. „Rekonstruētais bruņuvilciens „Brīvība” gada garumā apceļo Igauniju, piestājot vietās, kur pirms simts gadiem norisinājās Neatkarības kara cīņas. Igaunijas bruņuvilciena vizīte Cēsīs ir Igaunijas Kara muzeja dāvana Cēsu kauju simtgadē un vilciena vizītes sagatavošana norisinās ciešā sadarbībā ar “Latvijas dzelzceļš”. 


8. jūnijā Emiļa Melngaiļa novadpētniecības muzejā, Limbažu novada Vidrižu pagasta “Melngaiļos” visas dienas garumā notika slavenā latviešu komponista, folklorista, mūzikas kritiķa un publicista Emiļa Melngaiļa 145 gadu jubilejai veltīti svētki. Svētkos piedalījās kori no visas Latvijas, ap 2000 dziedātāju, arī Salas novada Sēlpils pagasta jauktais koris “Sēlpils”, diriģente Agnese Grudinska. Netradicionālajās spēlēs jauktais koris “Sēlpils” ieguva godpilno 3. vietu, saņemot Pateicības rakstu.

Salas novadā 15.jūnijā notiks Sēlpils baznīcas Draudzes diena. Draudzes dienas dievkalpojums sāksies pulksten 11tos, ko vadīs mācītājs Ainars Spriņģis. Pēc tam sekos kopīgs cienasts, savukārt pēcpusdienā paredzētas dažādas aktivitātes - zaļā paklāja aušana no dabas materiāliem un iespēja apgūt šo tehniku; radošas nodarbības bērniem; Aizkraukles Kristus Spēka ev.lut. baznīcas slavēšanas grupas koncerts, kopīga sadziedāšanās un fotoizstāde ,,Baznīca Daugavas krastos".


Turpinām ziņas


27. jūnijā pulksten 19 Aizkraukles pilsētas kultūras namā norisināsies Korejas dienas Latvijā, informē laikraksts Staburags. Korejiešu tradicionālās kultūras koncerts. Paredzēti tikai trīs koncerti — divi  Rīgā un viens Aizkrauklē. Koncerts Aizkrauklē notiks sadarbībā ar Latvijas Universitātes Korejas studiju centru un Pusanas Nacionālo universitāti Korejā. Būs iespēja baudīt Korejas tradicionālo perkusiju mūzikas kultūru (Pungmuļ un Nongak), kas 2014. gadā tika iekļauta UNESCO Cilvēces nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. Būs tradicionālie korejiešu pūšamie un stīgu instrumenti, dejas un vokālā māksla. Kā arī neliels pārsteigums – korejieši muzicēs kopā ar folkloras kapelu “Karikste”. Ieeja koncertā būs bez maksas.  


Aizkraukles Profesionālās vidusskolas 4. kursa audzēknis Raivis Veikšāns kopā ar skolotāju Edgaru Šalu piedalījās starptautiskā konkursa “Young car mechanic 2019” finālā, kas norisinājās Polijā. Jauniešiem bija jāveic pieci profesionāli uzdevumi, ko bija sagatavojuši autoaprīkojuma uzņēmumi. Starptautiskajā konkursā Polijā piedalījās 21 labākais automehāniķis no astoņām valstīm. Konkursa dalībniekiem bija iespēja apmeklēt Mercedes benz auto rūpnīcu.


Un vēl


20.jūlijā no 11.00 līdz 13.00 Līvānu pussalā Līvānu pilsētas svētku laikā pirmo reizi notiks konkurss “Gardēžu cīņas”. Tā mērķis ir popularizēt kulinārā mantojuma tradīcijas un jauninājumus, radīt svētku noskaņu Līvānu pilsētas viesiem un iedzīvotājiem. Konkursā var piedalīties jebkurš, kurš vēlas parādīt savu pavārmākslu. Dalībnieks konkursā piedalās ar mājās gatavotu produkciju – cienastu un produkcijas receptūru. Cienasts var būt gan sāļš, gan salds. Kopējam tā svaram jābūt vairāk kā 2 kg. Produkcija jānoformē atbilstoši Līvānu pilsētas svētku devīzei “Līvāni zied. Līvāni aug”. Papildus vērtējumu saņems produkcija, kuras pagatavošanā būs izmantotas Līvānu ražotāju izejvielas, kuras būs atšifrētas receptē. Konkursa produkciju vērtēs  žūrijas komisijas dalībnieki, kuri noteiks trīs labākos, kuri saņems naudas balvas. Papildus savu simpātiju noteiks arī skatītāji. Lai piedalītos konkursā jāaizpilda anketa, kas pieejama pašvaldības mājaslapā.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā samazinās bezdarba līmenis; Liela daļa bērnu aprūpes centros nonāk pēc vecāku lūguma; un Upēs un ezeros ūdens iesilis līdz +24 grādiem.

Latvijā šogad maija beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis maija beigās bija Rīgas reģionā – 4%, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā – 14,4%. Kurzemes reģionā reģistrētā bezdarba līmenis ir 6,7%, bet Vidzemes reģionā un Zemgales reģionā - 5,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.


Latvijā no šodienas līdz 14.jūnijam notiks starptautisko militāro mācību "Baltops 2019" sauszemes operācijas aktīvā fāze, kuras laikā Lilastē un Daugavgrīvas apkaimē notiks jūras desanta izsēšanās operācija no Spānijas Jūras spēku kuģa "Juan Carlos I". Mācību laikā arī paredzēti sabiedroto spēku militārie treniņi Ādažu poligonā. Šīs mācības notiek jau 47.reizi, un tajās piedalās aptuveni 8 tūkstoši 600 karavīru, kā arī aptuveni 50 kuģu, divas zemūdenes un 36 gaisa kuģu no 18 valstīm, tādējādi demonstrējot sabiedroto un partnervalstu sadarbību.

Sadales sistēmas operators "Sadales tīkls" iesniedzis Ekonomikas ministrijai (EM) plānu par iespējamo sadales sistēmas pakalpojumu tarifu attiecināmās daļas samazināšanu par 10%, kas kopējo elektroenerģijas piegādes tarifu samazinātu līdz 8%. Lai samazinātu biznesa un mājsaimniecību klientu maksu par elektroenerģiju Latvijā, valstij piederošās enerģētikas kompānijas mērķa sasniegšanai veic izmaksu pārskatīšanu un optimizāciju. 

Turpinām ziņas

Pēc pēdējo gadu lejupslīdošās tendences Eiropas Savienībā (ES) atkal pieaug pirmreizējo patvēruma pieteikumu skaits, šodien ziņo Vācijas mediji, atsaucoties uz Eiropas Patvēruma atbalsta biroja (EASO) datiem. Šā gada pirmajos četros mēnešos ES dalībvalstīs iesniegti 206 tūkstoši 500 pieteikumi par patvēruma saņemšanu. Tas ir par 15% vairāk nekā tai pat laikaposmā pērn, kad tika iesniegti 179 tūkstoši patvēruma pieprasījumi. Visvairāk pirmreizējo patvēruma pieprasījumu saņemti no Sīrijas pilsoņiem - 20 tūkstoši 392. 

Ievērojams skaits bērnu ar funkcionāliem traucējumiem valsts sociālās aprūpes centros ievietoti saskaņā ar vecāku iesniegumu. Pēc tiesībsarga sniegtās informācijas, pašlaik šo bērnu skaits ir aptuveni 40 procenti no visiem bērniem aprūpes iestādēs. No vienas puses, valsts un pašvaldību iestādes cenšas darīt visu, lai bērnus no institūcijām izņemtu un viņi dzīvotu ģimenēs, bet, no otras puses, dažādu apsvērumu un apstākļu dēļ  daudzi bērni nonāk iestādēs, zaudējot ģimeni.Tiesībsargs ierosinājis pārbaudes lietu par bērniem, kuri valsts sociālās aprūpes centros ievietoti uz vecāku iesnieguma pamata, un situāciju, kā un kāpēc tas noticis. Pārbaudes lietā plānots arī noskaidrot, kāds ir bērnu pašreizējais juridiskais stāvoklis, kāds ir bērnu turpmākais liktenis. 

Un vēl

Šodien no rīta ūdens temperatūra vairumā Latvijas upju un ezeru ir +17..+24 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Ventā, Lielupē, Salacā, Aiviekstē un Daugavā ūdens temperatūra ir +20..+24 grādi, siltākais ūdens saglabājas Daugavā pie Pļaviņām un Krāslavas, kā arī Lielupē pie Jelgavas. Zemāka temperatūra iespējama Rīgā, kur Daugavas ūdens sajaucas ar jūras ūdeni. Ūdens temperatūra lielajos ezeros +17..+22 grādi, par kādu grādu siltāks ūdens saglabājas seklākos ezeros. Jūrā ūdens temperatūra caurmērā ir +14..+19 grādi. Tuvākajās dienās ūdens upēs un ezeros kļūs nedaudz siltāks.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Aprīlī Latvijas eksporta vērtība pieaugusi par 2,6%; Jēkabpils dome būtu gatava pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa likmi mājsaimniecībām, kas pieslēgsies centralizētajai siltumapgādei; un Aktivizējies vulkāns Krievijas austrumos.


Šī gada aprīlī Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 2,4 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 9,5% vairāk nekā pirms gada, tai skaitā preču eksporta vērtība pieauga par 2,9%, savukārt importa vērtība – par 15,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati. Aprīlī Latvija eksportēja preces 1,06 miljardu eiro apmērā, bet importēja par 1,35 miljardiem eiro. Salīdzinājumā ar 2018. gada aprīli ārējās tirdzniecības bilance pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā sarūkot no 46,8% līdz 44%. 


Valsts ieņēmumu dienests (VID) veicis kratīšanu Rīgas Sāpju Dievmātes Romas katoļu draudzes baznīcā, aģentūrai LETA apstiprināja baznīcā. Sīkākus komentārus baznīcā nesniedza, tāpat arī neskaidroja, ar ko saistītas veiktās procesuālās darbības. Savukārt VID aģentūrai LETA atteicies atbildēt, vai baznīcā veikta kratīšana.

Likumsargi uz Latvijas robežas 19. maijā notvēruši kādu personu, kura slēpnī automašīnā vedusi 33 kilogramus hašiša. Aizturēšanu veikuši Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2.nodaļas amatpersonas, sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Muitas pārvaldi. Aizturētā persona savā automašīnā, speciāli pielāgotā slēpnī, bija noglabājusi 33,680 kg narkotiskās vielas hašišs. Tajā pašā dienā tika aizturēti pārējie grupas dalībnieki – divas personas, aizdomās par narkotisko vielu ievešanu Latvijā tās tālākai realizācijai citā valstī.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pašvaldība pagaidām neplāno pārskatīt saistošos noteikumus, kas nosaka teritoriju sakopšanu, tajā skaitā reglamentē zāles pieļaujamo garumu publiskajos un privātajos apstādījumos,  komentējot biedrības "Zemnieku saeima" aicinājumu ceļmalas un grāvjus pļaut ne biežāk kā divas reizes sezonā, norāda pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps. Viņš piebilda, ka no vienas puses tas ļautu ietaupīt līdzekļus, bet no citas - pieaugtu kūlas ugunsgrēku risks, un šādi ugunsgrēki apdraud ne tikai īpašumu, bet arī cilvēku dzīvības. Pašlaik pašvaldība turpinās darboties saskaņā ar apstiprināto budžetu un izmaiņas saistošajos noteikumos neplāno veikt.

Jēkabpils pašvaldība būtu gatava pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa likmi mājsaimniecībām, kas izlems pieslēgties centralizētajai siltumapgādei, taču nodokļa atvieglojums diez vai rosinās iedzīvotājus atteikties no malkas apkures, šādu viedokli pauda pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps (GKML). Viņš norāda, ka pašvaldība ir informēta par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rosinātajām izmaiņām atteikties no malkas apkures un pieslēgties centralizētai siltumapgādei gan Rīgā, gan citās lielākajās pilsētās. Pēc Krapa teiktā, iedzīvotājus atteikties no malkas apkures varētu mudināt finansiālais atbalsts, piemēram, kādu fondu līdzekļu piešķiršana siltumapgādes sistēmas pārbūvei. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Jau vēstīts, ka pašvaldību lietu ministrija ir izstrādājusi gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plānu 2019.- 2030.gadam, kas paredz, ka Rīgas, Liepājas un Rēzeknes iedzīvotājiem jānomaina malkas krāsnis un kamīni uz videi draudzīgākām apkures iekārtām, kā arī jāveicina centralizētās siltumapgādes sistēmas attīstība arī citās lielajās Latvijas pilsētās. Vecās un neefektīvās krāsnis būtu jānomaina līdz 2027.gadam.

Un vēl

Vulkāns Krievijas tālākajā austrumu nostūrī, kas iepriekš tika uzskatīts par neaktīvu, varot kuru katru brīdi pamosties un izvirdums varētu būt katastrofāls, vēsta ASV raidorganizācija CNN. Tika uzskatīts, ka vulkāns "Bolšaja Udina", kas ir daļa no Kamčatkas pussalas Udinas vulkāna kompleksa, līdz 2017. gadam esot pavisam izzudis, kad zem tā konstatēja pieaugošu seismisko aktivitāti. Zinātnieki brīdina, ka jebkurā brīdī varot notikt izvirdums. Ja tā noptiks, vulkāns iznīcinās aptuveni 50 procentus apkārtnes un radīt nopietnus draudus tuvējiem mazajiem ciematiem.

Atstājiet komentāru