2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Policijā vēlas palielināt izmeklētāju algas;  Apdraudēta to pašvaldību projektu īstenošana, kuru realizācijai nav iespējams piesaistīt ES fondu finansējumu; un Arī šonedēļ gaidāma tveice un pērkona negaisi.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību darbinieku skaitu varētu samazināt par 8-9 tūkstošiem; Polijā notikusi traģiska autoavārija; un Kādu dzīvesbiedru vēlas Latvijas iedzīvotāji – smuku vai bagātu?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Visi Kariņa valdības ministri saņēmuši pielaidi valsts noslēpumam; Jēkabpils dome atsaka izmaksāt atlaišanas pabalstu Līgai Kļaviņai; un Jēkabpilī Līgo vakarā notiks zaļumballe.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Policijā vēlas palielināt izmeklētāju algas;  Apdraudēta to pašvaldību projektu īstenošana, kuru realizācijai nav iespējams piesaistīt ES fondu finansējumu; un Arī šonedēļ gaidāma tveice un pērkona negaisi.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) un Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis šonedēļ valdībā plāno prezentēt Valsts policijas darba organizācijas un struktūras izmaiņu plānu. No prezentācijas noprotams, ka iecerēts likvidēt tukšās amata vietas. 2018.gada izskaņā policijā bijušas 7 tūkstoši 836 amata vietas, tajā skaitā 6 tūkstoši 885 amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi amata vietas. No šīm amata vietām paredzēts likvidēt 632 jeb 9,2%. Policijas vadība rosina veikt arī izmaiņas atlīdzības sistēmā un izmeklētāju mēnešalgu piesaistīt rajona prokurora mēnešalgai. Šādas izmaiņas no budžeta prasītu 7,9 miljonus eiro gadā.

Latvijā arvien lielāku izaicinājumu kritiskās infrastruktūras objektu drošībai rada bezpilota lidaparāti, tāpēc šajā jomā nepieciešama normatīvā regulējuma pilnveidošana. Kritiskā infrastruktūra ir Latvijā izvietoti objekti, sistēmas vai to daļas, kuras ir būtiskas svarīgu sabiedrības funkciju īstenošanā. Šādi objekti ir, piemēram, hidroelektrostacijas vai valdības nams. Arvien lielāku izaicinājumu objektu drošībai rada virs vai tiešā objekta tuvumā izmantotie bezpilota lidaparāti. Līdz ar to īpaši nozīmīga ir normatīvā regulējuma pilnveidošana saistībā ar bezpilota lidaparātu izmantošanu, un pie tā patlaban aktīvi strādā Civilās aviācijas aģentūra.

Igaunija kopā ar Nigēru, Tunisiju, Vjetnamu un Sentvinsentu un Grenadīnām piektdien ievēlēta par ANO Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalsti. Minētās piecas valstis pievienosies ANO Drošības padomei janvārī uz divu gadu termiņu, nomainot Ekvatoriālo Gvineju, Kotdivuāru, Kuveitu, Poliju un Peru. ANO Drošības padomē pavisam pārstāvētas 15 valstis: piecas pastāvīgās locekles ar veto tiesībām - ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija un Ķīna - un desmit nepastāvīgās. Katru gadu piecas nepastāvīgo dalībvalstu grupas pārstāves tiek pārvēlētas uz divu gadu pilnvaru termiņu pēc reģionālā principa.

Turpinām ziņas

Patlaban ir apdraudēta to pašvaldību projektu īstenošana, kuru realizācijai nav iespējams piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu, piemēram, bērnudārzu celtniecība, jo kopējais valsts finansējuma apjoms pašvaldību aizņēmumiem jau ir izsmelts. Par to pēc tikšanās ar finanšu ministru Jāni Reiru (JV) aģentūru LETA informēja Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA). Lai arī šī gada aizņemšanās limits katrai pilsētai nav sasniegts, kopējais valsts finansējuma apjoms pašvaldību aizņēmumiem jau ir izsmelts. 

Investējot 1,7 miljonus eiro, Jēkabpils uzņēmums SIA "Ošukalns" nodevis ekspluatācijā modernu koksnes apstrādes tehnoloģisko iekārtu - koksnes termiskās modifikācijas kalti. 
Šī koksnes apstrādes tehnoloģija paredz koksnes žāvēšanu, uzkarsējot to 180-230 grādu pēc Celsija temperatūrā. Šādas tehnoloģijas izmantošana ļauj ievērojaajā skaitā - mēbeļu ražošanā, terašu būvniecībā, grīdas segumu, vannas istabu un saunu iekārtošanā, māju apšuvumā un citās vietās, kur nepieciešami augstvērtīgi kokmateriāli.

Un vēl

Šonedēļ Latviju sasniegs gaisa masas no Āfrikas, vienlaicīgi no ziemeļiem tuvosies arktisks gaiss, prognozē sinoptiķi. Visticamāk, pārsvaru gūs tveice. Iespējams, nedēļas vidū netālu uz dienvidiem no Latvijas gaisa temperatūra sasniegs +35 grādus. Uz robežas starp lielo karstumu dienvidos un aukstumu ziemeļos Latvijā iespējams gan vēss lietus, gan tropiskas pērkona lietusgāzes. Sākot ar trešdienu, iespējama spēcīga tveice, krasas temperatūras svārstības un lieli temperatūras kontrasti, lietus un postošs pērkona negaiss. Sagaidāms, ka, līdzīgi kā pagājušajā nedēļā, stiprs lietus skars tikai nelielu daļu valsts teritorijas.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pagājušajā nedēļā traģiskā satiksmes negadījumā Jēkabpils novada Dignājas pagastā bojā gājis mazs bērns, vēl trīs cietušie, tajā skaitā arī bērns, ar dažāda smaguma traumām nogādāti Jēkabpils slimnīcā. Sarunā ar Radio1 Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece sacīja, ka satiksmes negadījums noticis Jēkabpils novada Dignājas pagastā autoceļa Dignāja-Ilūkste 25.kilometrā pie Vandāniem. Šajā vietā kravas automašīna MAN, kuru vadīja 1977.gadā dzimis vīrietis, sadūrās ar automašīnu VW Sharan, kuru vadīja 1986.gadā dzimusi sieviete. Negadījuma vietā bojā gāja 2015.gadā dzimusi meitenīte, savukārt slimnīcā nogādāta automašīnas vadītāja, kā arī divi pasažieri – 2017.gadā dzimusi meitenīte un 1963.gadā dzimusi sieviete. Policija uzsākusi kriminālprocesu, lai noskaidrotu traģiskā satiksmes negadījuma apstākļus.

Jēkabpils novada sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis sarunā ar Radio1 sacīja, ka pašvaldība izsaka visdziļāko līdzjūtību traģiskajā satiksmes negadījumā cietušo ģimenei un tuviniekiem. Viņš uzsvēra, ka “Jēkabpils novada pašvaldība sniegs gan psihosociālo, gan materiālo pabalstu krīzes situācijā.  Kaspars Sēlis aicināja braucējus būt īpaši uzmanīgiem šajā un arī citos grantētajos valsts ceļu posmos ar tomēr salīdzinoši augstu satiksmes intensitāti, kur braukšanas apstākļi ceļa seguma dēļ mēdz būt apgrūtināti. Viņš arī aicināja autoceļu saimniekus aicinām vēlreiz padomāt par ceļa stāvokļu uzlabošanu, kas jau ilgi tikusi solīta, bet nav izpildīta. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv. 

Turpinām ziņas

Maijā Salas novadā realizēts LEADER  projekts “Bērnu un jauniešu atpūtai Salas novadā”. Projektā iegādāts basketbola/strītbola pārvietojamais komplekts un koka galdu (angļu) komplekts ar atzveltni. Basketbola komplekts  ir jauninājums, jo to var pārvietot un izmantot jebkurā vietā dažāda vecuma bērniem un jauniešiem, organizējot sporta sacensības. Salas novada svētkos Biržos un Salā individuālie basketbola metieni tika veikti jaunajā sporta aprīkojumā.  Arī Daugavas svētku pasākumā atpūtas kompleksā “Zvejnieklīcis” tiks izmantoti jauniegādātie pamatlīdzekļi. Iegādātais koka galdu komplekts, kurā ietilpst 3 galdi tiks novietots Zvejnieklīcī. 

16.jūnijā norisināsies biedrības “Pļaviņu pļāvēji” un Pļaviņu novada domes organizētais Pļaviņu novada pļaušanas čempionāts. Tajā aicināti piedalīties visi, kuri ir prasmīgi pļaušanā ar rokas izkapti. Sacensības norisināsies Aiviekstes pagasta “Kalna Īvānos”. Individuāli sacensības notiek dažādās vecuma grupās. Vērtējot pļāvumu, tiks ņemts vērā pļaušanas laiks un pļāvuma kvalitāte. Apbalvos 1.-3. vietu ieguvējus katrā vecuma grupā un komandu vērtējumā ar kausu. Plašāka informācija par pļaušanas sacensībvām pieejama Pļaviņu novada mājslapā.

Pagājušajā nedēļā Aizkrauklē svinīgā ceremonijā notika Zemessardzes 55. kājnieku bataljona komandieru maiņa. Nu jau bijušais komandieris, pulkvežleitnants Ingus Manfelds amata pilnvaras nodeva majoram Aleksandram Sotnikovam. Svinīgajā pasākumā piedalījās bataljona karavīri, kā arī vairāku Aizkraukles reģiona pašvaldību vadītāji un iestāžu pārstāvji.

Un vēl

Piektdien, 21.jūnijā, Līvānu novadā pļavā pie Mežrozīte HES norisināsies 
Saulgriežu nakts. Skanēs Līgo dziesmas, būs daņči un jautras izdarības Līvānu amatierteātra un f/k “Ceiruleits” izpildījumā, iesaistot ikvienu apmeklētāju. Būs iespēja iegādāties amatnieku, mājražotāju meistardarbus. Norises laiks tiks precizēts. Ieeja pasākumā bezmaksas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību darbinieku skaitu varētu samazināt par 8-9 tūkstošiem; Polijā notikusi traģiska autoavārija; un Kādu dzīvesbiedru vēlas Latvijas iedzīvotāji – smuku vai bagātu?
 
Lai gan valsts pārvaldē pēdējo desmit gadu laikā darbinieku skaits sarucis, pašvaldībās šāds samazinājums nav noticis. Vietvarās darbinieku skaitu varētu samazināt par 8-9 tūkstošiem cilvēku, tā šodien intervijā Latvijas televīzijai sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”). Viņš gan norādīja, ka lēmumus par pašvaldību darbinieku skaitu ir jāpieņem pašām vietvarām. Pūce ir pārliecināts, ka pakāpeniski efektivitāte pašvaldībās tiks panākta.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) piedāvā šonedēļ valdībā lemt par izmaiņām ostu valdes locekļu atalgojuma regulējumā, rosinot aptuveni par ceturto daļu samazināt lielo ostu vadības algas. Šobrīd valdes priekšsēdētāja alga mazajās ostās ir 854 eiro, vidējās ostās – 2 tūkstoši 134 eiro, bet lielajās ostās – 3 tūkstoši 984 eiro mēnesī. Šis regulējums noteic, ka, piemēram, Andris Ameriks (GKR) kā Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs 2018.gadā saņēma 47 tūkstoši 808 eiro, Nils Ušakovs (S) turpat saņēma 45 tūkstoši 418 eiro, bet Aivars Lembergs par darbu Ventspils brīvostas valdē pērn saņēma 44 tūkstoši 301 eiro. Linkaitis ierosina algas samazināt līdz apmēram 10 tūkstoši eiro gadā. 

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jeb IKT saimniecības, kuru uzturēšana valstij 2018. gadā izmaksājusi 62 miljonus eiro, pārvaldības politikas īstenošanā kopš 2012. gada faktiski nav nekāda progresa. Turklāt valsts iestādēs netiek veikti regulāri izvērtējumi par to, kas izmaksā lētāk – pašiem uzturēt IKT vai sadarboties ar citu iestādi IKT uzturēšanā. Par IKT pārvaldības politiku atbildīgā iestāde ir pašvaldību lietu ministrija, kas esot apzinājusi situāciju un piedāvājusi risinājumus, tomēr to īstenošana resoros ir ļoti atšķirīgā līmenī, sasniegtais drīzāk ir iestāžu pašiniciatīvas, nevis IKT politikas rezultāts. Optimizācija esot jāturpina, bet tai jākļūst mērķtiecīgākai, sistemātiskākai  un centrāli uzraudzītai.

Turpinām ar ārvalstu ziņas

Kazahstānā svētdien notikušajās prezidenta ārkārtas vēlēšanās uzvarējis pašreizējais prezidenta pienākumu izpildītājs Kasims Žomarts Tokajevs, kas saskaņā ar balsotāju aptaujām pie vēlēšanu iecirkņiem ieguvis 70% balsu. 66 gadus vecajam valdošās partijas kandidātam Tokajevam prezidenta pienākumi tika uzticēti martā, kad no amata atkāpās pirmais un ilggadējais Kazahstānas valsts vadītājs Nursultans Nazarbajevs. Tokajevs tiek uzskatīts par viņa izraudzītu pēcteci, un analītiķi viņam prognozēja vieglu uzvaru.

Moldovas prezidenta pienākumu izpildītājs Pāvels Filips svētdien parakstījis rīkojumu par parlamenta atlaišanu un izsludinājis ārkārtas vēlēšanas 6.septembrī. Kā ziņots, Moldovas Konstitucionālā tiesa pirms tam apturēja prezidenta Igora Dodona pilnvaras un uzdeva Filipam uz laiku pārņemt prezidenta pienākumus. 

Bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons solījis, ka Apvienotā Karaliste nemaksās 39 miljardu sterliņu mārciņu jeb 44 miljardu eiro tā dēvēto šķiršanās rēķinu par izstāšanos no Eiropas Savienības gadījumā, ja viņš kļūs par premjerministru un ja netiks panākti labāki nosacījumi Lielbritānijas aiziešanai no bloka. Jau ziņots, ka pašreizējā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ir iesniegusi atlūgumu, jo nav spējusi īstenot vienošanos par valsts izstāšanos no ES.

Polijas ziemeļrietumos svētdien notikusi vairāku automašīnu sadursme, kurā gājuši bojā seši un ievainoti 16 cilvēki. Pēc policijas sniegtajām ziņām, netālu no Ščecinas kravas auto ietriecies automašīnās, kas bija iekļuvušas sastrēgumā, un vairāki automobiļi aizdegušies. Pavisam nodarīti bojājumi septiņiem transportlīdzekļiem. Vienai no sadursmē iekļuvušajām automašīnām bijušas Vācijas numurzīnmes, bet pārējās bijušas reģistrētas Polijā.

Un vēl

Lielākais Latvijas iedzīvotāju īpatsvars dzīvesbiedra izvēlē dod priekšroku otras personas izskatam, nevis bagātībai, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Šogad aprīlī iedzīvotājiem tika lūgts atbildēt, kam, izvēloties vīru vai sievu, tiktu dota priekšroka - personas izskatam vai bagātībai. Katrs otrais jeb 51% aptaujāto norādīja, ka priekšroka dodama otras personas izskatam. Kopš pagājušā gada šādi domājošu iedzīvotāju īpatsvars pieaudzis par trim procentpunktiem, šogad sasniedzot augstāko rādītāju novērojumu vēsturē. Tikmēr aptuveni katrs ceturtais jeb 24% iedzīvotāju labāk gribētu, lai otra persona būtu bagāta. Savukārt 25% respondentu nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Visi Kariņa valdības ministri saņēmuši pielaidi valsts noslēpumam; Jēkabpils dome atsaka izmaksāt atlaišanas pabalstu Līgai Kļaviņai; un Jēkabpilī Līgo vakarā notiks zaļumballe.

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nolēmis izsniegt labklājības ministrei Ramonai Petravičai (KPV LV) speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumam, līdz ar to visiem Kariņa valdības ministriem ir pielaide valsts noslēpumam. Pārējiem Krišjāņa Kariņa (JV) valdības ministriem SAB jau iepriekš izsniedza pielaidi valsts noslēpumam. Kariņa valdību Saeima apstiprināja 23.janvārī un kopš ziemas SAB vērtēja Petravičas atbilstību pielaides saņemšanai.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) iebilst pret Veselības ministrijā tapušajā ārsta profesijas standarta projektā iekļauto prasību ārstiem obligāti spēt sazināties divās svešvalodās. Mediķu arodbiedrība uzskata, ka obligāta divu svešvalodu pārzināšana saziņas līmenī neuzlabos par valsts naudu izglītota ārsta galveno uzdevumu – iespējami labāk ārstēt valsts iedzīvotājus. Arodbiedrībā uzsver, ka šāda prasība ir pārspīlēta un bauž bažas, ka tas liecina par plānu jau drīzumā iepludināt Latvijā lielāku viesstrādnieku skaitu.

Mājsaimniecībām no 1.jūlija samazināsies "Latvijas gāzes" dabasgāzes tarifi, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, diferencētais tirdzniecības gala tarifs ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzes nodokli 2019.gada otrajā pusgadā samazināsies par 15,7% - no 0,65 eiro par kubikmetru līdz 0,55  eiro par kubikmetru, bet mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, gala tarifs saruks par 16,7% - no 0,61 eiro par kubikmetru līdz 0,51 eiro par kubikmetru.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes 6.jūnija sēdē tika skatīts lēmumu projekts “Par atlaišanas pabalsta atteikumu”. Lēmumu projekta skaidrošajā daļā teikts, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība 13.maijā saņēma Līgas Kļaviņas iesniegumu, kurā viņa lūdz izmaksāt viņai atlaišanas pabalstu saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 17.panta devītās daļas 4.punktu, kurā paredz atlaišanas pabalstu vienas mēnešalgas apmērā izmaksā pašvaldības domes deputātam, kurš ir atbrīvots no iepriekšējā amata. Lēmuma projektā arī norādīts, ka Kļaviņa 2.maijā ir iesniegusi pašvaldībai atlūgumu, lūdzot atbrīvot no priekšsēdētāja vietnieces amata. Līdz ar to secināts, ka dome nav pieņēmusi lēmumu par Kļaviņas atbrīvošanu no priekšsēdētāja vietnieces sociālos jautājumos amata, jo viņa no šī amata atkāpās pati, līdz ar to nav pamata izmaksāt atlaišanas pabalstu, jo normatīvie akti to neparedz.

Piektdien, 14.jūnijā notiks SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” kapitālsabiedrības dalībnieku ārkārtas sapulce. To sasaukt rosināja Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps.  Sapulces darba kārtībā paredzēts iekļaut četrus punktus: par valdes priekšsēdētāja Gvido Liepiņa atsaukšanas pabalsta un īpašumā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa nomas maksas noteikšanu, par valdes locekļa Andreja Miļčevska atsaukšanas pabalsta noteikšanu, par valdes locekles Innas Budovskas atsaukšanas pabalsta noteikšanu, kā arī par valdes priekšsēdētāja Gvido Liepiņa atsaukšanu no amata.

Un vēl

21.jūnijā Jēkabpilī norisināsies jau tradicionālais pasākums “Zāļu diena ienāk pilsētā, kad svētkus ielīgos dažādās pilsētas vietās. Ielīgot dosies kapela “Kreicburgas ziķeri”, folkloras kopa “Rati” un koris “Unda”. Ielīgošana sāksies pulksten 11tos Rīgas ielā Zaļajā tirdziņā, pulksten 11.30 ielkīgos pie Jēkabpils domes un puylksten 12tos pie tautas nama. Savukārt Līgo dienā, 23. jūnijā plkst. 22.00 Kena estrādē notiks zaļumballe Līgo nakts burvībā! Zaļumballē spēlēs pūtēju orķestris “Zelmeri PRO”. Ieeja  ballē – bez maksas.

Atstājiet komentāru