2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Savākti Saeimas deputātu paraksti Kalnmeiera atbilstības amatam izvērtēšanai; PVD konstatē toksisku vielu «Lat Eko Food» ražotajos augļu biezeņos; un Par sezonas labāko Latvijas hokejistu atzīts Dārziņš.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radiuo1 ziņās klausieties: Šovakar Baznīcu naktī Latvijā varēs apmeklēt ap 150 dievnamus; Liks atteikties no malkas krāsnīm; un Glābēji mudina nebūt pārgalvīgiem atpūtā pie ūdens.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka samazina šā gada IKP izaugsmes prognozi līdz 2,9%; Pērn iedzīvotāju skaits pieaudzis tikai Pierīgā; un Nākamnedēļ Latvijā iespējama vēl lielāka tveice


Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Savākti Saeimas deputātu paraksti Kalnmeiera atbilstības amatam izvērtēšanai; PVD konstatē toksisku vielu «Lat Eko Food» ražotajos augļu biezeņos; un Par sezonas labāko Latvijas hokejistu atzīts Dārziņš

Saeimā ir savākti nepieciešamie 34 parlamenta deputātu paraksti, lai tiktu veikta Jaunās konservatīvās partijas politiķu rosinātā pārbaude ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atbilstības amatam izvērtēšanai. Par šo ierosinājumu vēl plānots lemt Saeimā. Jau ziņots, ka Jaunās konservatvās partijas līdera Jāņa Bordāna vadītā Tieslietu ministrija maijā nāca klajā ar rosinājumu diskutēt par ģenerālprokurora Kalnmeiera atbilstību amatam.

Saeima vakar nolēma "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāju, deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV) izdot kriminālvajāšanai. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Zakatistovs tādējādi ir zaudējis tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā deputāts saņem pusi sava atalgojuma. Taču Zakatistovs nolēmis turpināt ieņemt "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja amatu un Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra posteni.

Vakar Latvijas Universitātes Satversmes sapulce ārkārtas sēdē augstskolas rektora amatā ievēlējusi līdzšinējo rektoru Indriķi Muižnieku. Par viņa atkārtotu iecelšanu rektora amatā vēl jālemj Ministru kabinetam.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes vadība vakar iepazinās ar multifunkcionālās halles būvniecības gaitu. Patlaban objektā strādā pieci apakšuzņēmēji – SIA “Viadukts”, kas uzstāda metāla konstrukcijas, SIA “Hektors” nodrošinot ūdensvada un kanalizācijas, kā arī siltumtrases ierīkošanu. SIA “Sēlijas enerģija”, kas ievelk gāzes vadu, Belam Rīga, kuru pārziņā ir iekšējā un ārējā vājstrāvas enerģija, SIA “Ošukalns”, kas asfaltēs laukumus un klās bruģi. Būvlaukumā dienā strādā ap 35 darbinieki. SIA “LC Būve” valdes loceklis Sandis Dzērvītis informēja, ka darbi halles būvniecībā norit, apsteidzot noteiktos termiņus. Jau ziņots, ka multifunkcionālās halles būvniecības izmaksas pārsniedz 13 miljonus eiro. Ekspluatācijā to paredzēts nodot līdz 2020. gada 8.jūlijam.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina nelietot uzturā vairākus SIA "Lat Eko Food" ražotos augļu – ābolu, ābolu-plūmju, ābolu bumbieru un citus biezeņus, tajā skaitā paredzētus zīdaiņiem no 4 un 6 mēnešu vecuma, jo, veicot oficiālo kontroli, produktos laboratoriski konstatēta toksiska viela mikotoksīns – patulīns, kura koncentrācija pārsniedz maksimāli pieļaujamo līmeni.

Un vēl

Pirmo reizi Latvijas Hokeja federācijas pastāvēšanas laikā vakar tika apbalvoti gada labākie hokejā. Svinīgajā pasākumā Rīgā par labāko gada hokejistu atzīts Lauris Dārziņš, bet balvu par mūža ieguldījumu hokejā šogad pasniedza trenerim Ēvaldam Grabovskim. Par nozīmīgāko aizvadītās sezonas notikumu hokejā tika atzīta Latvijas valstsvienības dalība pasaules čempionātā Bratislavā. Par Latvijas labāko pieaugušo hokeja treneri - Oļegs Sorokins. Savukārt gada labākās hokejistes lauri pienācās vārstardzei Kristiānai Apsītei. Bet labākā tiesneša tituls – Andrim Ansonam. Par gada fotogrāfiju atzīta Romāna Kokšarova bilde ar Lauri Dārziņu neilgi pēc vārtu guvuma, savukārt par Latvijas labākajiem hokeja žurnālistiem tika pasludināti Kaspars Lācis un Armands Tripāns.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Riebiņu novadā noslēdzies uzņēmēju grantu projektu konkurss „Riebiņu novada jaunajiem un topošajiem uzņēmējiem”. Uzvarētāji saņems Riebiņu novada pašvaldības finansējumu. Projektu konkursam kopumā tika iesniegti pieci projektu pieteikumi. Apstiprināto projektu kopsumma ir 10 tūkstoši 694 eiro.

Finansējumu Tūkstoš 320 eiro saņems Sergejs Škuratovs no Silajāņu pagasta, kas iesniedza projektu “Hidrauliskā auto pacēlāja iegāde”. Projektā paredzēts iegādāties hidraulisko auto pacēlāju, kas uzņēmējam ļaus samazināt auto remonta pakalpojumu izmaksas, kā arī uzlabot šī pakalpojuma kvalitāti.

Topošā pašnodarbinātā no Rušonas pagasta Laura Reitāle saņems tūkstoš 500 eiro lielu finansējumu projekta “Bišu dravas izveide – biškopības uzņēmējdarbības uzsākšanai”. Projektā tiks iegādāti bišu stropi, bišu saimes, biškopībai nepieciešamais inventārs un darba apģērbs.

Individuālais uzņēmums “Makra” un tā vadītāja Valentīna Litvjakova no Galēnu pagasta saņems pašvaldības finansējumu tūkstoš 500 eiro apmērā projekta “Ieguldījumi IU Makra attīstībā” realizācijai. Ar projekta līdzekļiem paredzēts uzstādīt aukstumkameru vienā no uzņēmuma telpām, iekārtojot gaļas izstrādājumu uzglabāšanas vietu, tā palielinot ražošanas efektivitāti un apjomu.

Saimnieciskās darbības veicējs Aigars Kondavnieks no Rušonas pagasta saņems 769 eiro finansējumu projekta “Produktu noieta palielināšana un izdevumu optimizēšana” realizācijai. Par šo naudu paredzēts iegādāties vieglā automobiļa piekabi, lai atvieglotu un ievērojami uzlabotu saimnieciskās darbības veikšanu. Uzņēmējs piedāvā jaunus un unikālus risinājumus koksnes izmantošanā. Tiek ražoti un pēc individuāliem pasūtījumiem izgatavoti dažādi koka aksesuāri, suvenīri, apbalvojumi un medaļas sporta pasākumiem.

Finansējums tūkstoš 500 eiro piešķirts saimnieciskās darbības veicējam no Rušonas pagasta – Renāram Valdonim projekta “Pārvietojamais kubls uz piekabes” realizācijai. Uzsākot saimniecības darbību, projektā iegādāta koka kubla ar iebūvētu polipropilēna vannu, LED apgaismojumu un aeromasāžas sistēmu, kā arī piekabes platforma kublas transportēšanai. Pārvietojamā burbuļvanna izmantojama jebkurā gadalaikā un laikapstākļos un tās mobilitāte nodrošinās šī pakalpojuma pieejamību plašākam klientu lokam.  

Turpinām ziņas

14.jūnijā pulksten 18 izlaidums Dravnieku pamatskolā. 15. jūnijā paredzēti trīs izlaidumi plkst. 15.00 – Rušonas pamatskolā un pulksten 18  Sīļukalna pamatskolā un Riebiņu vidusskolā 12. klases izlaidums. 16. jūnijā plkst. 18.00 – Galēnu pamatskolā, bet 21. jūnijā plkst. 19.00 – Riebiņu vidusskolā 9. klases izlaidums. 

Riebiņu novada dome 8. augustā plkst. 11 pašvaldības ēkā rīko sev piederoša nekustamā īpašuma “Skolas”, Silajāņu pagast mutisku izsoli ar augšupejošu soli. Īpašums sastāv no  vienas zemes vienības 4.5 ha kopplatībā, bijušās divu stāvu Silajāņu pamatskolas ēkas, palīgkorpusa un saimniecības ēkas jeb pirts. Telpas ir renovētas, ierīkota centrālapkure. Izsoles sākumcena – 150 tūkstoši. Izsoles  kāpuma solis ir tūkstoš eiro. Izsoles dalībniekiem pirms izsoles jāiemaksā nodrošinājums 10 % apmērā no izsolāmā objekta sākumcenas Riebiņu novada domes norēķinu kontā. Ar izsoles noteikumiem var iepazīties domes mājas lapā www.riebini.lv un objektu dabā var apskatīt dabā darbadienās, iepriekš saskaņojot savu vizīti ar Silajāņu pagasta teritoriālās pārvaldes vadītāju Ingu Jurkāni, tālr. . 26480852.

Un vēl

Rīt, 8. jūnijā  Sīļukalna pamatskolas sporta laukumā plkst. 9.00 startēs Riebiņu novada FUTBOLA TURNĪRS 2019. Piedalīties sacensībās var jebkura komanda, kuras dalībnieki dzīvo vai strādā Riebiņu novadā. Komandas sastāvs – līdz 10 dalībniekiem. Komandas jāpiesaka sacensību dienā līdz plkst. 9:30 rakstiski. Pieteikumā jānorāda komandas nosaukums, dalībnieku vārdi, uzvārdi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radiuo1 ziņās klausieties: Šovakar Baznīcu naktī Latvijā varēs apmeklēt ap 150 dievnamus; Liks atteikties no malkas krāsnīm; un Glābēji mudina nebūt pārgalvīgiem atpūtā pie ūdens.

Kontrolējot skaidras naudas deklarēšanu, šķērsojot valsts robežu, Valsts ieņēmu dienests plāno pārbaudes uz lielākajiem autoceļiem, informē VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Viņa pauda cerību, ka 1. jūlijā spēkā stāsies grozījumi likumā par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas, kas paredz pienākumu ikvienai personai uz robežas deklarēt skaidru naudu no 10 000 eiro. Grozījumi paredz, ka personām būs jāpierāda naudas izcelsme.
Saeima minētos likuma grozījumus otrajā lasījumā atbalstīja maijā.

Jēkabpils pilsētas domes sēdē apstiprināti grozījumi šī gada budžetā. Salīdzinot ar 7.februārī pieņemto pašvaldības 2019. gada budžetu, ieņēmumu sadaļa samazinājusies par 585 tūkstoši 799 EUR, savukārt izdevumu sadaļa pieaugusi par 2 miljoni 988 tūkstoši 839 EUR. Izdevumu pārsniegumu pār ieņēmumiem veido aizņēmumi no Valsts kases Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanai. Budžeta grozījumos atvēlēta nauda vairākiem, iepriekš neplānotiem darbiem, piemēram, pievadceļu sakārtošana pie aktīvās atpūtas kalna un Mežaparka ielas asfaltēšanu, kā arī bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšanu uz Radžu ūdenskrātuves galveno pludmali – vairāk nekā 3 tūkstoši eiro. Tāpat, turpinās vairāku pilsētas grants ielu asfaltēšanu. Plašāk par to kādām vajadzībām budžeta grozījumos atvēlēti līdzekļi, lasiet portālā radio1.lv..

Šovakar Baznīcu naktī Latvijā varēs apmeklēt ap 150 dievnamus, kuri aicinās tuvāk un personīgāk iepazīt tajos glabāto skaistumu.  Baznīcu nakts programmā iekļauti daudzveidīgi koncerti, radoši rotaļīgas nodarbes bērniem, diskusijas un līdzās "garīgai barībai" būs baudāmi arī dažādi garšīgi labumi. Tāpat pasākuma dalībnieki varēs piedalīties lūgšanās, pavadīt laiku garīgā apcerē un apmeklēt dievkalpojumu.

Turpinām ziņas

Lai uzlabotu gaisa kvalitāti, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosina atteikties no malkas apkures un pieslēgties centralizētai siltumapgādei ne tikai Rīgas, bet arī citu pilsētu iedzīvotājiem. Vakar Valsts sekretāru sanāksmē ceļu uz apstiprināšanu sāka ministrijas izstrādātais gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plāns 2019.–2030. gadam. Tas paredz, ka Rīgas, Liepājas un Rēzeknes iedzīvotājiem jānomaina malkas krāsnis un kamīni uz videi draudzīgākām apkures iekārtām, kā arī jāveicina centralizētās siltumapgādes sistēmas attīstība Latvijas pilsētās. Vecās un neefektīvās krāsnis būs jānomaina līdz 2027. gadam.

Ikviens velotūrists, kas kādreiz mēģinājis nokļūt attālākā Latvijas vietā ar autobusu, pazīst mūžīgo neziņu – varēs vai nevarēs autobusā ielikt savu braucamrīku? Līdz ar aktīvā tūrisma sezonu šis jautājums atkal kļuvis īpaši aktuāls. Taču vismaz tuvākos pāris gadus arvien nāksies paļauties uz šoferu labvēlību un tukšu bagāžas nodalījumu, jo prasību atvēlēt vietu velosipēdiem iekļaus tikai jaunajos līgumos ar pārvadātājiem, kas stāsies spēkā 2021. gadā.

Un vēl

No rīdienas,8.jūnija līdz  31.augustam sestdienās un svētdienās Jēkabpilī kursēs bezmaksas autobuss maršrutā no Mežaparka līdz pieturvietai Tirdzniecības centrs Sala, kas atrodas pie mēbeļu lielveikalam Optimus. Autobuss reisā dosies ik pēc divām stundām. Pirmais reiss nop0 Mežaparka aties pulksten 10, bet no pieturvietas Tirdzniecības centrs Sala pulksten 10.30. Pēdējais reiss no Mežaparka uz pilsētu pulksten 16. 

Līdz ar silto laiku parasti pieaug arī noslīkušo cilvēku un nelaimju skaits, kas saistītas ar atpūtu pie ūdenstilpnēm. Tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) mudina atpūtniekus nebūt pārgalvīgiem. Glābšanas dienests iunformē, ka kopš gada sākuma Latvijā no ūdenstilpnēm izcelti 34 noslīkušie, tajā skaitā divi –vakar, 6.jūnijā. Tāpēc glābēji atkārtoti mudina atpūtniekus pie ūdens būt uzmanīgiem un nerīkoties pārgalvīgi. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka samazina šā gada IKP izaugsmes prognozi līdz 2,9%; Pērn iedzīvotāju skaits pieaudzis tikai Pierīgā; un Nākamnedēļ Latvijā iespējama vēl lielāka tveice


Ģenerālprokuratūras prokurors Māris Urbāns atzinis Saeimas deputāta Jura Juraša krimināllietā savāktos pierādījumus par pietiekamiem, lai uzturētu apsūdzību tiesā, un jūnija sākumā aicinājis aizstāvības pusi iepazīties ar lietas materiāliem.  Jau ziņots, ka janvārī Saeimas deputātu vairākums atbalstīja Juraša izdošanu kriminālvajāšanai lietā par valsts noslēpuma izpaušanu. To bija lūgusi Ģenerālprokuratūra. 

Latvijas Banka samazinājusi valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 3,5% līdz 2,9%, to šodien žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.  Viņš norādīja, ka prognozes samazināšanai ir vairāki iemesli, tajā skaitā globālās ekonomikas sabremzēšanās un ārējā pieprasījuma mazināšanās Latvijas tirdzniecības partnervalstīs, augsta ārējās vides nenoteiktība, kā arī laika apstākļu negatīvā ietekme uz enerģētiku un lauksaimniecību.

Šogad darba vietā bojā gājuši 11 cilvēki un 793 cilvēki guvuši traumas, no tām 75 bijušas smagas. Visbiežāk darbinieki nelaimes gadījumos cieš, krītot no augstuma vai pakrītot, piemēram, aizķeroties aiz kāda priekšmeta vai ziemā uz ledus. Tāpat darbinieki traumas gūst no krītošiem priekšmetiem. Nelaimes gadījumos darbā visbiežāk tiek traumētas rokas, kājas vai galva. Darba inspekcija aicina ziņot par darba aizsardzības prasību pārkāpumiem darba vietās, lai mazinātu darbinieku traumu gūšanas risku.

Turpinām ziņas

2018. gadā iedzīvotāju skaits pieauga tikai Pierīgā – par 0,9% jeb 3,3 tūkstošiem. Savukārt vislielākais iedzīvotāju skaita samazinājuma īpatsvars bija Latgales reģionā – par 1,7% jeb 4,6 tūkstošiem, Vidzemē – par 1,3% (2,4 tūkstoši), Kurzemē par 1,2% (2,9 tūkstoši), Zemgalē – par 1% (2,4 tūkstoši). Pozitīva migrācijas plūsmu starpība pērn bijusi Jūrmalā, Valmierā, Liepājā, Jēkabpilī un Daugavpilī. Statistika liecina, ka lielajās pilsētās visvairāk iedzīvotāju darbspējas vecumā ir Rīgā un Jēkabpilī - 61,5% no iedzīvotāju kopskaita.

Lietuvā, netālu no Marijampoles, šonedēļ konstatēts pirmais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums mājas cūkām, bet Polijā tie konstatēti jau trīs reizes. Pārytikas un veterinārais dienests aicina cūku turētājus stingri ievērot biodrošības prasības. Lai gan šogad Latvijā vēl nav reģistrēts neviens ĀCM saslimšanas gadījums, PVD norāda, ka mājas cūkas visbiežāk saslimst tieši vasaras mēnešos  un aicina cūkkopjus stingri ievērot visus drošības pasākumus. 

Un vēl

Brīvdienās Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, taču karstums atslābs tikai īslaicīgi un nākamnedēļ no jauna pieņemsies spēkā, prognozē sinoptiķi. Līdz svētdienas rītam daudzviet valstī gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, vietām būs intensīvas lietusgāzes un stipras vēja brāzmas, lokāli gaidāma arī krusa. Svētdien no rietumiem ieplūdīs vēsāks un sausāks gaiss, dienas laikā vairs tikai valsts austrumos iespējamas pērkona lietusgāzes. Sestdien saglabāsies tveice līdz +31 grādam, svētdien gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +22..+25 grādus. Nakts uz pirmdienu būs vēsa - termometra stabiņš noslīdēs līdz +7..+12 grādiem, - bet pēcpusdienā valsts lielākajā daļā gaiss sasils līdz +23..+26 grādiem. Ja nākamnedēļ  karstās gaisa masas gūs virsroku, temperatūra var sasniegt +34 grādus.