2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 6.jūnijā

Radio1 ziņas  pulksten 9.00-10.00-12.00
radio1 ziņās klausieties: Vides sargi brīdina ķīmisko rūpnīcu "Biolars" par darbības apturēšanu; Jēkabpilī no šodienas sāk pļaut zāli pie daudzdzīvokļu mājām; un Jēkabpilī pārspēts 5.jūnija karstuma rekords.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
radio1 ziņās klausieties: Viltotu produktu un pirātisma dēļ Latvija ik gadu zaudē līdz 109 miljonus eiro; Jēkabpilī nedaudz pieaudzis vasarā nodarbināto skolēnu skaits; un Tuvākajā mēnesī ultravioletais starojums būs gada augstākajā līmenī.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīt varētu tikt iesniegts pieprasījums par Turlā atbrīvošanu no amata; Preiļos festivālā ar stāstiem godinās klūdziņu pinēju amatu; un Jēkabpils sporta centrs aicina uz Ģimenes pārgājienu.

Radio1 ziņas  pulksten 9.00-10.00-12.00
radio1 ziņās klausieties: Vides sargi brīdina ķīmisko rūpnīcu "Biolars" par darbības apturēšanu; Jēkabpilī no šodienas sāk pļaut zāli pie daudzdzīvokļu mājām; un Jēkabpilī pārspēts 5.jūnija karstuma rekords.

Eiropas Komisija savās jaunākajās rekomendācijās Latvijai iesaka samazināt nodokļu slogu cilvēkiem ar maziem ienākumiem, risināt sociālās atstumtības problēmas, veicināt mājokļu un transporta pieejamību, kā arī devusi virkni citu ieteikumu. Eiropas komisija iesaka samazināt nodokļu slogu cilvēkiem ar maziem ienākumiem, to novirzot uz citiem avotiem, konkrēti, kapitālu un īpašumu, kā arī uzlabot nodokļu saistību izpildi. Eiropas komisija arī atgādina Latvijai nodrošināt efektīvu naudas atmazgāšanas novēršanas uzraudzību un ieviešanu.

Valsts vides dienests ir izdevis lēmumu - brīdinājumu par AS "Olaines ķīmiskās rūpnīcas "Biolars"" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu. Atbilstoši likumdošanai, brīdinājums ir pirmais solis, lai rosinātu uzņēmuma darbības apturēšanu. Vides inspektori pārbaužu laikā atklājuši būtiskus pārkāpumus bīstamo atkritumu - dažādu ķīmisko vielu atlikumu, kas satur aceton-cianhidrīna izmantotās izejvielas sastāvdaļas, apsaimniekošanā. Tie uzņēmumā pieļauti ilgstoši. Uzņēmumam līdz 5.septembrim jānovērš pārkāpumi. Visā šajā laikā inspektori pastiprināti uzraudzīs uzņēmuma darbību, lai netiktu pieļauts apdraudējums apkārtējai videi un Olaines iedzīvotāju veselībai. 

Jau vēstīts, ka maija beigās Valsts vides dienesta inspektori un policijas darbinieki aizturējuši vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas  tīši nolējis ar indīgu šķidrumu, kas nācis no Biolars. .

Izskatot grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā trešajam lasījumam, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vakar atbalstīja komisijas priekšlikumu, ka nanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes priekšsēdētāju amatā ieceļ Saeima pēc Ministru kabineta ieteikuma, bet pārējos divus padomes locekļus Saeima ieceļ amatā pēc nanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja, Latvijas Bankas padomes un finanšu ministra ieteikuma. 

Turpinām ziņas

Šodien SIA JK Namu pārvalde sāks appļaut teritorijas pie savām apsamniekotajām daudzdzīvokļu mājām. Lai darbi noritētu raiti, uzņēmums lūdz iedzīvotājiem savas automašīnas novietot nostāk no appļaujamās teritorijas. 

Baltkrievijas pilsētā Klimoviči norisinājās 18. Starptautiskais bērnu jaunrades festivāls "Zelta Bitīte", kurā Latviju pārstrāvēja 36 Jēkabpils bērni un jaunieši no deju studijas "Inter". Jēkabpils jaunieši ieguva godalgoto 1.un 2.vietu savās vecuma grupās. Finansiāli Jēkabpils dejotājus atbalstīja Jēkabpils pilsētas pašvaldība, Jēkabpils PMK, personīgi Māris Dimants, kā arī Jēkabpils tūrisma un informācijas centrs. 

Salīdzinot ar identisku periodu pērn, šogad pieaudzis to cilvēku skaits, kuri vasaras brīvdienu aktivitātēm tērēs vairāk nekā 800 eiro, proti, tie ir 23%, liecina Ferratum Group Vasaras barometra dati. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem vislielākie izdevumi iecerēti personiskās vai ģimenes atpūtai un sportam (40%). Kā otra aktivitāte vasaras brīvdienās, kurai aptaujātie iedzīvotāji iecerējuši atvēlēt lielākās finanses, ir Latvijas apceļošana (35%). 

Un vēl

Vakar 16 novērojumu stacijās, arī Jēkabpilī Zīlānos, pārspēts 5.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords, Pāvilostā labots arī visas valsts rekords. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopoto informāciju gaisa temperatūra Pāvilostā sasniegusi +30,5 grādus, par vienu grāda desmitdaļu pārspējot iepriekšējo 5.jūnija nacionālo karstuma rekordu, kas bija reģistrēts 1956.gadā Kolkā. Nākamā augstākā gaisa temperatūra vakar bija +30,3 grādi Stendē un +29,7 grādi Rīgā. Arī galvaspilsētā labots 5.jūnija rekords. Valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra sasniedza +27..+29 grādus, Jēkabpilī - +29 grādus. Sinoptiki prognozē, ka šodien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +28..+32 grādiem un vietām dārdēs pērkons.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

SIA «AB-Farm» Jēkabpils un Aknīstes novadu teritorijā plāno izveidot hibrīda – vēja un saules elektrostaciju “Akniste Energy”. Tā varētu atrasties Aknīstes novada Asares pagasta īpašumos “Zītari”, “Beri”, “Mežmalas”, “Dobkalni”, “Dzilnas” un “Rozes”, kā arī Jēkabpils novada Rubenes pagasta īpašumos “Beri”, “Mazberi” un “Galēji”.  Paredzēts, ka “Akniste Energy” sastāvēs no desmit vēja elektrostacijām, kuru augstums būtu apmēram 200-250 metru, kā arī saules paneļiem, kas tiktu uzstādīti apmēram 500 hektāru platībā starp vēja ģeneratoriem. Prognozēts, ka kopējais saules un vēja saražotās enerģijas apjoms varētu sasniegt apmēram 620 gigavatstundas gadā. 

Pamatojoties uz Vides pārraudzības Valsts biroja  4. aprīļa lēmumu Jēkabpils un Aknīstes novada iedzīvotāji un uzņēmēji ir aicināti uz sākotnējo sabiedrisko apspriešanu sanāksmi par hibrīda - vēja un saules – elektrostacijas plānoto būvniecību. Sanāksme notiks 18. jūnijā pulksten 9 Aknīstē, Skolas iela 1A Bērnu un jauniešu centrā  un pulksten 11tos Jēkabpils novada Rubeņos, Rubenes kultūras namā.

Turpinām ziņas

Pirms apjomīgas reformas, bāriņtiesu funkcijas nododot valstij, ir jāveic padziļināta analīze, piesaistot plašu speciālistu loku, komentējot ieceri mainīt bāriņtiesu pakļautību, uzskata Jēkabpils novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Ina Gusāre. Bāriņtiesas vadītāja klāstīja, ka jebkuras reformas mērķim, tāpat kā bāriņtiesu darbam, jābūt pakļautam bērnu interešu aizstāvībai. Pašlaik gan viņa neredzot, ka šāda analīze būtu veikta, un viņai grūti komentēt izmaiņu ieguvumus un mīnusus. Turklāt, pēc Gusāres paustā, nedrīkst arī vispārināt bāriņtiesu problēmas. Jau vēstīts, ka iecerēts valsts pārziņā pārņemt bāriņtiesu funkcijas, kā arī veidot jaunu bērnu tiesību aizsardzības iestādi. 

Lai aktivizētu Jēkabpils novada iestādes, uzņēmējus, sabiedriskās organizācijas un iedzīvotājus teritorijas, ēku un būvju sakopšanā, ražošanas attīstībā, kultūras, izglītības, sporta, tūrisma, sabiedrisko aktivitāšu un citu sfēru kvalitātes paaugstināšanā, kā arī veicinātu Sēlijas novadu sakoptību, tika nolemts  rīkot pagastu sakoptības skati šogad laikā  no 25. jūnija līdz  15. jūlijam.  Skate noritēs divās kārtās.  Pirmajā kārtā pārvaldnieks un lauku konsultants atlasīs pretendentus, un otrajā kārtā komisija, kurā darbosies pārstāvji arī no Ilūkstes novada, šos pretendentus novērtēs. Pirmā kārta noritēs no 25. jūnija līdz 5. jūlijam. Skates otrā kārta  notiks  laikā  8. līdz 15. jūlijam. Skates uzvarētāju apbalvošana notiks 18.novembrī Jēkabpils novada valsts svētku pasākumā.

Un vēl par kultūras pasākumiem

No 10. līdz 14.jūnijam  Zasā, Amatniecības centrā “Rūme”, pasākumu ciklā “Eklektika”: norisināsies kopīgs vairāku nozaru amatnieku darbs pie jaunu produktu veidošanas.

21.jūnijā Dunavas kultūras namā Dunavas kultūras nama amatierteātra “Sateka” pirmizrāde, Andra Ūdra komēdija “Rēgu rotaļas”.

21.jūnijā Leimaņu tautas namā - Ielīgošana un Leimaņu tautas nama 80 gadu jubilejas svinības.
21.jūnijā plkst. 11.45 Raiņa muzejā “Tadenava” Jēkabpils novada jauktais koris “Putni” ievīs savu dziesmu gadsimta garākajā Līgo dziesmā.

22.jūnijā  plkst. 19.00 Dignājas brīvdabas estrādē Baltinavas amatierteātra “Palādas” izrāde “Cytuoži latviskīs”.(Citādi latviskais).

23.jūnijā Rubenes pagastā, Slatē, Vecāru šķūnī Līgo svētku pasākums “Jēkabpils novads līgo Slatē”. Dvietes amatierteātra “Nebēdnieki” izrāde “Līgo jampadracis”, muzikāli priekšnesumi, Līgo nakts balle kopā ar grupu “Miggla”.

29.jūnijā Jēkabpils novada Ābeļu pagastā VII Sēlijas tautas mākslas svētki “Sēlija rotā”. Plkst. 14.00 rakstnieka Jāņa Akuratera dzimtas mājās “Jaunzemjos” piemiņas mirklis “Tur zinu tevi, zeme senā”. Ābeļu pamatskolas teritorijā no plkst. 14.00 Sēlijas apvienības mākslinieku plenērs, Sēlijas mākslinieku gleznu izstāde, plkst. 15.00 Amatnieku un mājražotāju tirgus atklāšana, no plkst. 15.00 Novadu un viesu kolektīvu radošās programmas. Piedalās Sēlijas apvienības amatierkolektīvi un viesi no Lietuvas. Ābeļu pagasta estrādē plkst. 19.15 Pūtēju orķestru aicinājums uz Dižkoncertu, plkst. 20.00 Svētku gājiens un Dižkoncerts “Sēlija rotā Daugavas krastus”, plkst. 23.00 Svētku dāvana “Daugavas ūdeņos rotājos”, plkst. 23.30 Svētku zaļumballe – spēlē kapela “Kreicburgas ziķeri”.

Līdz 28.jūnijam Leimaņos skatāmas divas izstādes -  tautas namā -“Dārznieks. Meistars. Skolotājs. Viktoram Orehovam – 110.” Savukārt  Leimaņu bibliotēkā - “Melodiju burvis no Saukas “Lejas Arendzāniem””, atceroties komponistu Arvīdu Žilinski.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
radio1 ziņās klausieties: Viltotu produktu un pirātisma dēļ Latvija ik gadu zaudē līdz 109 miljonus eiro; Jēkabpilī nedaudz pieaudzis vasarā nodarbināto skolēnu skaits; un Tuvākajā mēnesī ultravioletais starojums būs gada augstākajā līmenī.

Katrs pagaidu komisārs Eiropas nodokļu maksātājiem izmaksās vienu miljonu eiro. Tā nesen paziņoja Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers. Vairāki komisāri ir ievēlēti Eiropas Parlamentā un līdz ar to jau pēc dažām nedēļām varētu pamest savu krēslu. Valstīm ir tiesības viņu vietā sūtīt aizstājējus. Tomēr Junkers to negrib, līdzekļu ekonomijas nolūkos. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis nebūt nav vienīgais komisārs, kurš kandidēja tikko notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās un tika ievēlēts. Dombrovskis vēl nav skaidri izlēmis vai viņš jūlijā sāks strādāt Eiropas Parlamentā vai arī atteiksies no mandāta un paliks komisāra krēslā. Var nojaust, ka viņš gaida kā noslēgsies tikšanās ar koalīcijas  partiju frakcijām un vai viņš atkal tiks nominēts par komisāru. Tas varētu būt skaidrs pirms Jāņiem.

Kaut pēdējo gadu laikā Latvijas aizsardzības sistēmas stiprināšanā darīts daudz, aizvien spēku samērs reģionā Latvijai ir par sliktu. To varētu mainīt vienīgi NATO klātbūtnes palielināšana. Tā šodien Aizsardzības ministrijas ekspertu diskusijā par jauno valsts aizsardzības koncepciju uzsvēra drošības nozares eksperti. Darbu pie visaptverošās valsts aizsardzības koncepcijas plānots pabeigt šovasar. Saeimā Aizsardzības ministrija to iesniegs oktobrī.

Dažādu viltotu produktu un pirātisma dēļ Latvija katru gadu 11 nozarēs zaudē līdz 109 miljonus eiro, savukārt kopumā Eiropas Savienībā šie zaudējumi sasniedz 60 miljardus eiro, izriet no Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja jaunajām aplēsēm. Saskaņā ar analīzes datiem, zaudēto pārdošanas apjomu kopējā vērtība Latvijā ir 55 eiro uz vienu Latvijas iedzīvotāju gadā.

Turpinām ziņas

Šovasar Jēkabpils pašvaldība nodarbinās par diviem skolēniem vairāk nekā pērn. 2017.gadā nodarbinātības pasākumos piedalījās 40 skolēni, pērn 71 audzēknis, bet šogad nodarbinātības programmā tiks iesaistīti 73 skolēni - jūnijā 26, jūlijā 24 un augustā 23. Kopumā vēlmi strādāt vasarā pilsētā izteikuši 168 izglītības iestāžu audzēkņi. Skolēnu kā sezonas strādnieku pienākumi būs uzturēt kārtībā pilsētas parkus un skvērus, Zilā karoga pludmali, Mežaparka teritoriju, Krustpils saliņas pieguļošo teritoriju, pilsētas apstādījumus un citas sabiedriskās vietas. 

Kādreizējā Latvijas rūpniecības flagmaņa – Valsts elektrotehniskās fabrikas jeb VEF – simtās gadadienas priekšvakarā durvis vērusi neparasta izstāde VEF muzejā. Tā pievēršas VEF vēstures mazāk zināmajām lappusēm – tehnoloģijām, kas 70. gadu beigās un 80. gados ražotas kā prototipi tālākai inovāciju attīstībai. Izstādē aplūkojamas dažādas iekārtas, to papildina fotogrāfijas ar VEF ražotajiem datoriem un to izgudrotājiem.

Pirmdien, 10.jūnijā visus kosmosa mīļotājus diennakts tuimšajā laikā aicina palūkoties augšup, jo šajā laikā Saules sistēmas lielākā planēta Jupiters būs redzams pavisam skaidri. Turklāt, lai redzētu tā lielākos pavadoņus jeb Mēnešus, pietiks tikai ar binokli. NASA vēsta, ka gāzu gigants būs redzams visu nakti. Planēta novietosies ikgadējā stāvoklī, kad Jupiters, Zeme un Saule nostājas taisnā līnijā, Zemei atrodoties centrā. Lai gan Jupitera slavenās svītras un virpuļi būs redzami ar neapbruņotu aci, binoklis vai mazs teleskops padarīs skatu krietni skaidrāku.

Un vēl

Tuvākā mēneša laikā - līdz jūlija pirmajai pusei - saules ultravioletais starojums Latvijā būs gada augstākajā līmenī, atgādina speciālisti. Saskaņā ar datiem no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacijas Rucavā ultravioletās radiācijas indekss patlaban ir pakāpies jau līdz sestajam līmenim. No saules īpaši jāizvairās dienas vidū - no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē. Gaisa temperatūra neietekmē ultravioletā starojuma intensitāti - arī vēsā un vējainā dienā, ja spīd saule, var gūt apdegumus, taču lielā tveicē var dabūt gan saules, gan karstuma dūrienu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīt varētu tikt iesniegts pieprasījums par Turlā atbrīvošanu no amata; Preiļos festivālā ar stāstiem godinās klūdziņu pinēju amatu; un Jēkabpils sporta centrs aicina uz Ģimenes pārgājienu

Pieprasījumu par Rīgas domes priekšsēdētāja Daiņa Turlā (GKR) atbrīvošanu no amata opozīcija varētu iesniegt piektdien, medijiem sacīja partijas "Vienotība" Rīgas domes frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis. Viņš norādīja, ka, visticamāk, šodien tiks savākts nepieciešamais balsu skaits, lai varētu iesniegt pieprasījumu par Turlā atstādināšanu. Ķirsis piebilda, ka sēdes norises laiks ir atkarīgs no paša Turlā, bet līdz 21.jūnijam rezultātam vajadzētu būt skaidram.

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosinājis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai uzradīt apsūdzību Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonai par bērnu pavešanu netiklībā. Persona ilgstošā laika periodā pavedusi netiklībā un pamudinājusi iesaistīties seksuālās darbībās vairākas sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas. Tāpat noskaidrots, ka persona savā dzīvesvietā neatļauti glabājusi narkotiskās vielas, par ko paredzēta kriminālatbildība.

Saeima šodien noraidīja Latvijas Krievu savienības līderes Tatjanas Ždanokas iesniegto iedzīvotāju iniciatīvu par Uzvaras parkā esošā pieminekļa aizsardzību. Iepriekš deputāti vienojās, ka cita iniciatīva - par Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžu - būtu jānodod izvērtēšanai parlamenta Ārlietu komisijā. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti pauda dažādus viedokļus par pieminekļa nākotni - parlamentāriešu vidū bija gan atbalsts tā demontāžai, gan noraidoši viedokļi par to, gan arī idejas par pieminekļa pārsaukšanu un okupācijas muzeja ierīkošanu.

Turpinām ZIŅAS

19. un 20.jūlijā, Preiļos, IV Latgales stāstnieku festivālā "Omotu stuosti"(Amatu stāsti) tiks godināti klūdziņu pinēji. Viens no Latgales festivāla uzdevumiem ir veidot atpazīstamu un radošu platformu Latgales amatniecības izzināšanai un popularizēšanai. Iepriekšējos gados iepazīts podnieka, kāzu saimnieces un dravnieka amats. Šī gada tēma veltīta klūdziņu pinējiem. Tādēļ šoreiz tiks stāstīts par šo amatu, tā pratējiem, būs iespēja vērot, kā noris pīšanas process.

Sevi par drosmīgiem sauc vairāk nekā trešā daļa jeb 36% – aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, taču vairākums jeb 59% atzīst, ka citus par drosmīgiem neuzskata, tā noskaidrots pirmajā drosmes aptaujā, ko veicis Sarunu festivāls LAMPA sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”. Aptaujas rezultāti liecina, ka primāri iedzīvotājiem drosme asociējas ar aktīvu iestāšanos pret negodīgu rīcību un cīņu par taisnību, bet vairāk nekā pusei tas nozīmē paust savu viedokli brīdī, kad tas nesakrīt ar apkārtējiem. Drosmi mūsu sabiedrībai piedēvē vien piektā daļa aptaujāto. 

Un vēl

Jēkabpils sporta centra organizētais pirmais ģimenes pārgājiens "Zaķausīša piedzīvojumi", kas notika šī gada 19. aprīlī, guva lielu atsaucību un bija pozitīvām emocijām bagāts, tāpēc ir pienācis laiks pakot mugursomas jaunam piedzīvojumam! Sestdien, 8.jūnijā plkst. 11.00  centrs aicina uz tikšanos Jēkabpils Mežaparkā pie kalna namiņa, lai dotos aptuveni sešu kilometru garā piedzīvojumā. Aicināts ir ikviens bērns kopā ar savu mammu, tēti, opi, omi vai visu ģimeni. 
Vairāk informācijas zvanot Dacei Valterei – 29885857.

Atstājiet komentāru