2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 5.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgas domes opozīcija centīsies gāzt Turlo; Siltumapgādes sistēmas rekonstrukcijā Jēkabpilī ieguldīs 1,8 miljonus eiro;  un Četrās novērojumu stacijās pārspēts 4.jūnija karstuma rekords

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Aptur «Rigvir» reģistrāciju, bet vienu zāļu sēriju ļauj izplatīt; Plānots pagarināt 30 gadus nepapildinātu aizsargājamo aleju sarakstu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisija atbalsta ieceri Zakatistovu izdot kriminālvajāšanai;200 prokurorus apmāca «naudas atmazgāšanas» apkarošanā; un Brīdina par izsvīdumiem uz veca asfalta ceļiem karstajā laikā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Rīgas domes opozīcija centīsies gāzt Turlo; Siltumapgādes sistēmas rekonstrukcijā Jēkabpilī ieguldīs 1,8 miljonus eiro;  un Četrās novērojumu stacijās pārspēts 4.jūnija karstuma rekords

Visas Rīgas domes opozīcijas frakcijas vienojušās parakstīties par ārkārtas sēdes sasaukšanu, kurā tiks rosināts izteikt neuzticību Rīgas mēram Dainim Turlajam, kas pārstāv partiju Gods kalpot Rīgai.  Savukārt četri no "Saskaņas" izslēgtie deputāti vēl nav izlēmuši, kurā pusē iestāsies. Šādu lēmumu opozīcija pieņēmusi pēc šodien notikušajām sarunām ar Turlo, kurā tika uzklausīts viņa redzējums par turpmāko domes darbu.

Maijā populārākās partijas pozīciju, ja cilvēkiem jautā par Saeimas vēlēšanām, saglabājusi “Saskaņa”, otrdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija. "Saskaņa" maijā saņemtu 17,5% vēlētāju atbalstu. Tiesa, '"Saskaņai" ir arī lielākais reitinga kritums – par 2,2 procentpunktiem salīdzinājumā ar aprīļa datiem. Otrā biežāk minētā partija – Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), par kuru maijā balsotu 8,8%, trešā – Nacionālā apvienība, kam balsi sola 8,6% vēlētāju. Abām šīm partijām reitingu kāpums – 1,9 procentpunkti. Ceturtā biežāk minētā partija bijusi Jaunā konservatīvā partija ar 7,9% vēlētāju atbalstu.Bet piektajā vietā - “Jaunā Vienotība” ar 6,1% vēlētāju. Negatīvas tendences turpinās "KPV LV" reitingā – šobrīd par šo spēku balsot sola vien 2,4% vēlētāju. Salīdzinājumā ar aprīli partijas reitingam ir 0,4% procentpunktu kritums.

Ministru kabinets vakar atbalstīja reģionālās nozīmes sabiedriskā transporta pakalpojumu attīstības plānu 2021.-2030.gadam, kas paredz lielāku uzsvaru likt uz dzelzceļa pārvadājumiem un veidot komerciālos jeb valsts nedotētos autobusu maršrutus. Ministrijā skaidro, ka iedzīvotāju pārsēšanās no privātā autotransporta uz konkurētspējīgu, ērtu, drošu, uzticamu un integrētu sabiedrisko transportu veicinās sabiedriskā transporta pakalpojumu nozares attīstību un efektīvāku resursu izmantošanu. Mērķi plānots sasniegt, liekot lielāku uzsvaru uz dzelzceļa pārvadājumiem, nosakot valsts garantēto pakalpojumu apmēru dotējamo maršrutu segmentā, veidojot komerciālos jeb valsts nedotētos maršrutus, kā arī ieviešot bezmaksas sabiedrisko transportu. Reģionālās nozīmes maršrutu tīkls 2021.gadā tiks veidots tā, lai maršrutos ar lielu pasažieru plūsmu, pārvadājumi pamatā tiktu nodrošināti ar vilcieniem, savukārt pārvadājumi ar autobusiem tiks veikti vietās, kur vilcieni nekursē.

Turpinām ziņas

Pašvaldības kapitālsabiedrība SIA "Jēkabpils siltums" šovasar plāno veikt Tvaika ielas rajona siltumapgādes pārvades un sadales sistēmas rekonstrukciju, ieguldot 1 miljonu 801 tūkstoti 851 eiro. Projekta rezultātā Jēkabpils iegūs gandrīz pusotru kilometru rekonstruēto siltumtrašu, no kurām nepilni 800 metri tiks izbūvēti pa esošo vietu un gandrīz 700 metri pa jaunu vietu, "iznesot" siltumtīklus no privātiem zemesgabaliem un aizvietojot vecos posmus.

Piešķirtas gada balvas labākajiem pērn remontētajiem ceļu posmiem. Autoceļu pārbūves grupā balvu saņēma AS "A.C.B." par pārbūvi uz autoceļa Jēkabpils–Rēzekne (A12) posmā no Varakļāniem līdz Viļāniem. Savukārt gada balvai autoceļu pārbūvē izvirzīts arī "A.C.B." pārbūvētais autoceļa  Jēkabpils–Rēzekne–Ludza–Krievijas robeža (Terehova) posms no dzelzceļa pārbrauktuves līdz Ludzai.

Un vēl

Vakar četrās novērojumu stacijās Kurzemē pārspēts 4.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Augstākā gaisa temperatūra valstī reģistrēta Mērsragā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +29,4 grādiem. Rekords labots arī Stendē, gaisam sakarstot līdz +28,3 grādiem, kā arī Saldū un Kolkā, kur maksimālā temperatūra bija attiecīgi +27,5 un +26,1 grāds. Valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra otrdien paaugstinājās līdz +25..+28 grādiem, arī galvaspilsētā gaiss sakarsa līdz +27..+28 grādiem. Jau ziņots, ka trešdien svelme pieņemsies spēkā - gaisa temperatūra pakāpsies līdz +27..+31 grādam, daudzviet pārspējot 5.jūnija rekordu.

Latvijas upēs un ezeros pakāpeniski paaugstinās ūdens temperatūra, bet jūrā ūdens vietām ir ledaini auksts, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Ūdens temperatūra Ventā, Lielupē un Aiviekstē ir +16..+18 grādi, Daugavā Latgalē līdz +20 grādiem, bet Gaujas lielākajā daļā tā svārstās ap +15 grādiem. Pārējo Latvijas upju ūdens pārsvarā ir +12..+19 grādus silts. Ezeros ūdens iesilis līdz +14..+18 grādiem.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada Labklājības pārvalde, sākot ar šo nedēļu, sāk nodrošināt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuri 2016.gadā tikuši izvērtēti un kuriem ir sastādīts individuālā atbalsta plāns. Kā pirmo bērni un viņu likumiskie pārstāvji saņems ārstnieciskās masāžas pakalpojumu, ko sniegs pieredzējusi speciāliste. 

No 4. jūnija Preiļu novada Labklājības pārvalde ir sociālās akcijas “Draudzīga vieta bērnam” dalībnieks, par ko liecina uz pārvaldes durvīm un logiem redzamās uzlīmes ar akcijas simboliem – iespēju bērnam uzlādēt mobilo telefonu, iespēja uzkavēties telpās, ja ārā ir slikts laiks vai bīstama situācija uz ielas, iespēja apmeklēt tualeti un padzerties. Akcijas ideja, vairākiem cilvēkiem sadarbojoties, radusies Alūksnē. Pašvaldības iestāde  cer, ka arī citas iestādes un uzņēmēji Preiļos būs ieinteresēti būt sociāli atbildīgi, sekojot pārvaldes piemēram, kura pilsēt pirmā no iestādēm izvēlējusies būt draudzīga vieta bērnam.

Jau vairākus gadus Preiļu pašvaldība novada skolēniem piedāvā iespēju vasaras brīvlaika daļu izmantot lietderīgā darbā savā pilsētā vai lauku ciematos.  Kopumā tika saņemti 100 pieteikumi, tos visus izvērtēja pašvaldības izveidota darba grupa sešu locekļu sastāvā. Iespēja piedalīties nodarbinātības pasākumos ir nodrošināta 89 skolēniem, kuri atbilda noteiktajiem kritērijiem.  Skolēnu iesaistīšanu nodarbinātības pasākumos vasaras brīvlaikā nodrošina Preiļu 1. pamatskola, Preiļu 2. vidusskola, Mūzikas un mākslas skola, Bērnu un jauniešu sporta skola, Preiļu Galvenā bibliotēka, bērnudārzs “Pasaciņa”, Tūrisma informācijas centrs, Vēstures un lietišķās mākslas muzejs, Labklājības pārvalde, Pansionāts “Preiļi”, Preiļu novada dome, Kultūras centrs, Preiļu pagasta pārvalde, Saunas pagasta pārvalde un Pelēču pagasta pārvalde.

Turpinām ziņas

Līdz 21. jūnijam Preiļu novada skolēni vecumā no 12 līdz 14 gadiem tiek aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Dabai draudzīga ceļošana”. Četri labāko darbu autori iegūs iespēju piedalīties starptautiskā vasaras piedzīvojumu nometnē Gražutes reģionālajā parkā Lietuvā no 2. līdz 8 . augstam. Bērnu dalība nometnē būs bezmaksas, kā arī tiks nodrošināta bērnu aizvešana uz nometni un bērnu atvešana no nometnes. Konkursa dalībnieku uzdevums ir izveidot radošu darbu par konkursa tēmu “Dabai draudzīga ceļošana” jebkādā no mākslas tehnikām – iespējami gan zīmējumi, gan koka izstrādājumi, keramikas izstrādājumi, papīrs, plastmasa u.c. Konkursa nolikums pieejams www.preili.lv.

SIA “Preiļu slimnīca” aicina darbā Datorsistēmu un datortīklu administrators uz nenoteiktu laiku (pilna slodze). Ar darba pienākumiem un prasībām pretendentiem var iepazīties www.preili.lv. Dokumentus – dzīves aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdz sūtīt uz e-pastu: lietvede@preiluslimnica.lv vai pa pastu uz adresi: Raiņa bulvāris 13, Preiļi, Preiļu novads, LV-5301 līdz 12.jūnija plkst. 12.00.

22. jūnijā plkst. 09.00- 13.00 Preiļos, laukumā Raiņa bulvārī 19 Zāļu dienas tirgus. Aicina pieteikt dalību tirdzniecībai siera sējējus, alus darītājus, zāļu sievas, amatniekus un zemniekus! Pieteikšanās dalībai tirgū līdz 17.jūnijam. Sīkākai info tālr. 26636243. Pieteikuma anketa tirgotājiem pieejama pašvaldības mājaslapā.

Un vēl par kultūras un atpūtas pasākumiem

7. jūnijā plkst. 20.00 Pelēču estrādē Jauniešu centra “Četri” jauniešu programmas projekta ietvaros rīkotais deju vakars jauniešiem kopā ar Dj Artis Skrūzmanis. Ieeja brīva. Sliktu laika apstākļu gadījumā – pasākums notiks Pelēču tautas namā.

9. jūnijā plkst. 14.00 Preiļu kultūras namā Bērnības svētki – Pasaku zemē.

14. jūnijā plkst. 17.00 Preiļu muižas kapelā Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts pasākums “Atmiņās puteņo sniegi”. Piedalās vijolniece Laima Sondore. Pēc pasākuma ziedu nolikšana pie pieminekļa politiski represētajiem

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Aptur «Rigvir» reģistrāciju, bet vienu zāļu sēriju ļauj izplatīt; Plānots pagarināt 30 gadus nepapildinātu aizsargājamo aleju sarakstu; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

30.maijā Zāļu valsts aģentūra apturējusi zāļu “Rigvir šķīdums injekcijām” reģistrāciju. Vienlaikus Veselības inspekcija atļāvusi izplatīt vienu “Rigvir” sēriju tiem melanomas pacientiem, kuriem ārstēšana jau ir uzsākta. Šī “Rigvir” sērija ir ražota 2019.gada janvārī un pēc testēšanas rezultātiem atbilst kvalitātes prasībām, taču kvalitātes pārbaude veikta ar metodi, kas nav atbilstoši izvērtēta un apstiprināta. Līdz ar to ir pieņemts lēmums, ka šīs zāļu sērijas “Rigvir” lietošana ir atļauta, ārstam un pacientam uzņemoties pilnu atbildību par izvēli turpināt ārstēšanu ar šīm zālēm.

Zināšanas nav vienīgais, ko skolēni un viņu vecāki sagaida no skolas – svarīgi ir mācību saturu un zināšanas vairāk sasaistīt ar reālo dzīvi. Tas secināms no pērn veiktās skolēnu un viņu vecāku aptaujas rezultātiem. "Skola2030" mācību satura ieviešanas vadītāja Zane Oliņa  informē, ka skolēni un viņu vecāki sagaida, lai skolās mācītu tādas praktiskas un dzīvei noderīgas lietas kā, piemēram, vadīt mājsaimniecību, plānot savus ienākumus, savus ikdienas darbus. Tāpat aptauja rāda, ka skolās, pēc skolēnu un vecāku domām, vairāk jāmāca kritiskā domāšana, pašregulācijas prasmes, ar mentālo un fizisko veselību saistītus jautājumus.

Turpinām ziņas

Ko darīt vai ko nedarīt, lai ceļojums ar ģimeni Eiropas Savienībā (ES) izdotos droši? Par to no ceturtdienas, 6. jūnija, iedzīvotājus plānots plašāk informēt ar kampaņas un ceļojoša multimediāla stenda izstādi. Kampaņa ilgs līdz augusta beigām gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās. Kampaņa veltīta ceļošanai uz citām ES valstīm, ņemot vērā, ka šogad aprit 15 gadi, kopš Latvijas iestājās ES.

Plānots pagarināt valsts nozīmes aizsargājamo aleju sarakstu, kas nav papildināts teju 30 gadus. Alejas ir ne vien kultūrvēstures liecības, bet arī “zaļie koridori”, un veci koki ir dzīves vide vairākām retām sugām. Šogad plānots iekļaut četras jaunas alejas, bet divas izsvītrot no valsts nozīmes saraksta, kurā patlaban ir 60 seno koku aleju. Pētnieki lēš, ka to Latvijā ir krietni vairāk, taču trūkst naudas to apsekošanai un izpētei. Galvenie kritēriji, lai koku stādījumam piešķirtu aizsargājamas alejas statusu, ir aleju ainaviskā, dendroloģiskā un bioloģiskā vērtība. 

Un vēl
Svētdien tveice uz brīdi mazināsies, bet nākamnedēļ karstums atgriezīsies. Nedēļas otrajā pusē karstums Latvijā saglabāsies, taču to arvien biežāk pavadīs īslaicīgas lietusgāzes un pērkona negaiss, liecina jaunākās prognozes. Līdz sestdienai gaisa temperatūra dienā būs lielākoties +25..+30 grādi, vietām līdz +32 grādiem. Ik dienu visos reģionos veidosies pērkona lietusgāžu mākoņi, taču skars nelielu valsts daļu. Negaisi lokāli var atnest stipru lietu, krusu, spēcīgu zibeņošanu, pastāv arī neliels vētras risks. Naktis arī būs ļoti siltas - minimālā temperatūra pārsvarā +14..+19 grād. Svētdien visā valstī pūtīs ziemeļrietumu vējš un gaisa temperatūra paaugstināsies vairs tikai līdz +20..+25 grādiem. Līdzīgi laika apstākļi saglabāsies arī pirmdien, bet no otrdienas karstums atgriezīsies.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisija atbalsta ieceri Zakatistovu izdot kriminālvajāšanai;200 prokurorus apmāca «naudas atmazgāšanas» apkarošanā; un Brīdina par izsvīdumiem uz veca asfalta ceļiem karstajā laikā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums šodien atbalstīja lēmumprojektu par "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Ata Zakatistova (KPV LV) izdošanu kriminālvajāšanai. Par šo jautājumu vēl būs jālemj Saeimai, kas plānots jau rītdien. Ar lūgumu Zakatistovu izdot kriminālvajāšanai parlamentā vērsās Ģenerālprokuratūra. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdza prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu. Tad prokuratūra vērsās Saeimā ar lūgumu izdot Zakatistovu. Ģenerālprokuratūra jau nolēmusi Tamužu saukt pie kriminālatbildības par krāpšanu lielā apmērā. Zakatistovs un Tamužs apsūdzības noraida. 

AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) prezidents Edvīns Bērziņš un viceprezidents Aivars Strakšas lūguši Valsts policiju uzsākt kriminālprocesu pret satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP) par neslavas celšanu. Mēneša laikā kopš satiksmes ministra publiski paustajiem apgalvojumiem par iespējamajiem noziedzīgajiem nodarījumiem Bērziņš gan lūdzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) sniegt informāciju par jebkādiem tā rīcībā esošiem saistītiem faktiem, gan ticies ar šīs iestādes vadību. Viņš saņēmis pārliecinošu informāciju, ka KNAB rīcībā nav informācijas ne par viņa ne Strakšas iesaisti jebkādās koruptīvās darbībās. Bērziņš uzskata, ka Linkaits publiski sniedzis apzināti nepatiesus, apkaunojošus izdomājumus, pirms tie pārbaudīti ar kriminālprocesuālajiem līdzekļiem, tādējādi ceļot viņam neslavu un graujot reputāciju.

ASV veiks "bezprecedenta darbības", lai nodrošinātu savu apgādi ar stratēģiskas nozīmes minerāliem un retzemju elementiem, kas ir kritiski svarīgi tehnoloģiju sektoram un armijai, vakar paziņojis tirdzniecības ministrs Vilburs Ross. Ķīna ir svarīga šo materiālu piegādātāja. Saasinoties tirdzniecības konfliktam ar Vašingtonu, Pekina ir draudējusi ar retzemju elementu - tai skaitā urāns, titāns un citu, kas ir nepieciešami viedtālruņu, datoru, lidmašīnu un GPS sistēmu ražošanai, eksporta pārtraukšanu kā iespējamu atbildi uz ASV noteiktajiem muitas tarifiem Ķīnas precēm. Ross uzsvēra, ka federālā valdība veiks bezprecedenta darbības, lai nodrošinātu, ka ASV netiek nošķirtas no šiem svarīgajiem materiāliem.]

Turpinām ziņas

Prokuratūrā noslēgusies prokuroru apmācību otrā kārtas programma, kas veltīta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanai un noziedzīgi iegūtas mantas identificēšanai un konfiscēšanas nodrošināšanai. Kopumā apmācīti aptuveni 200 prokurori. 

Latvijā optimistiskākie uzņēmēji ir Kurzemē, bet pesimistiskākie – Latgalē, liecina bankas "Citadele" jaunākais pētījums. Secināts, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes tempu sabremzēšanās nemazina uzņēmēju optimismu, kas ir stabili pozitīvs jau vairāk nekā divus gadus, pirmajā ceturksnī indeksa vērtībai sasniedzot 51,48 punktus. Taču uzņēmēji piesardzīgāk vērtē vispārējo ekonomisko aktivitāti valstī un savā pārstāvētajā nozarē. Lielākie pesimisti ir Latgales uzņēmēji, kuru noskaņojums ir būtiski negatīvāks kā citos Latvijas reģionos strādājošajiem. Latgales uzņēmēju noskaņojuma indekss pirmajā ceturksnī bija 46,4 punkti, kamēr Kurzemē, kur ir optimistiskākie uzņēmēji, indekss bija 53,21 punkts. Uzņēmēju noskaņojuma indekss Rīgā ir 51,58 punkti, Zemgalē - 51,97 punkti, Pierīgā - 52,03 punkti, bet Vidzemē - 52,59 punkti.

Un  vēl

Karstajā laikā uz veca asfalta seguma ceļiem var veidoties izsvīdumi, brīdina valsts AS “Latvijas Valsts ceļi”. Atbilstoši meteorologu prognozēm,šodien un tuvākajās dienās gaisa temperatūra vietām var pārsniegt 30⁰ C. Pie šādas gaisa temperatūras uzkarst arī autoceļu asfalta segums, un posmos, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī, bedru labojumu vietās var veidoties izsvīdumi, kuri var būt slideni. “Latvijas Valsts ceļi” aicina autobraucējus informēt par šādām vietām, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo līniju 80005555, lai ceļu uzturētāji varētu operatīvi veikt svīduma vietu apstrādi.

Atstājiet komentāru