2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesā apstrīd Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātus; Šogad Latvijā likvidēs 13 skolas, bet vēl ap 50 – reorganizēs; un Igauņu jātnieki mēro vēsturisko Latvijas atbrīvošanas ceļu, viesojoties arī Jēkabpilī.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits uzskata, ka Jāuzlabo partiju finansējuma regulējums un jāstiprina informatīvā telpa; Jēkabpilī no sestdienas kursēs maršruta autobuss uz Radžu ūdenskrātuvi; un Rosinās noteikt pilsētas statusu Iecavai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rimšēvicu un Martinsonu apsūdz par nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanu; Trīs projektos uzņēmējdarbības vides uzlabošanai Jēkabpilī ieguldīs 16 miljonus eiro; un Turpmāk Latvijā varēs precīzāk konstatēt Āfrikas cūku mēri.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Tiesā apstrīd Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātus; Šogad Latvijā likvidēs 13 skolas, bet vēl ap 50 – reorganizēs; un Igauņu jātnieki mēro vēsturisko Latvijas atbrīvošanas ceļu, viesojoties arī Jēkabpilī.

Satversmes aizsardzības birojs informē, ka jaunievēlētais Valsts prezidents Egils Levits atbilst nepieciešamajām prasībām valsts noslēpuma pielaides saņemšanai. Lai izsniegtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, arī šajā gadījumā ir nepieciešams veikt normatīvajos aktos noteiktās formalitātes. Uz amata pilnvaru termiņa sākumu speciālā atļauja Levitam jau būs izsniegta, apliecina Satversmes aizsardzības birojs.

Partiju apvienība "Latviešu nacionālisti" Administratīvajā apgabaltiesā iesnieguši pieteikumu, ar kuru pārsūdz Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu par Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Atbilstoši Eiroparlamenta vēlēšanu likumam tiesai lieta jāizskata un nolēmums jāpieņem septiņu dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas jeb līdz 7.jūnijam. Kā ziņots, CVK 31.maijā apstiprināja galīgos EP vēlēšanu rezultātus.

Rīgas domes koalīcijai un opozīcijai pagaidām nav izdevies panākt vērā ņemamu progresu sarunās par stabila balsu vairākuma nodrošināšanu lēmumu pieņemšanai domē. Rīgas mērs Dainis Turlais vakar no rīta apgalvoja, ka dienu pavadīs, tiekoties ar opozīcijas frakcijām, lai iezīmētu savus priekšlikumus turpmākajam darbam un arī saprastu, ko vēlas kolēģi. Tomēr, kā noskaidroja LETA, darbdienas gaitā mēram izdevies tikties tikai ar "Vienotības" frakciju un tās vadītāju Vilni Ķirsi. Šodien Turlajam plānota tikšanās ar Jaunās konservatīvās partijas, partijas "Latvijas attīstībai" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakciju vadību. Turlais paziņojumu par progresu visu pušu sarunās sniegs pēc tam, kad būs apspriedies ar visu frakciju vadītājiem.

Turpinām ziņas

Šogad visā Latvijā tiks likvidētas 13 izglītības iestādes, savukārt vēl aptuveni 50 izglītības iestādes skars reorganizācija, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informācija. Tikmēr 11 izglītības iestādēs līdz vasaras beigām tiks mainīta izglītības pakāpe. Garākais ir reorganizācijas lēmumu saraksts, izglītības iestādes apvienojot vai pievienojot citām izglītības iestādēm. Šajā sarakstā ir arī Jēkabpils vakara vidusskola, kas tiek pievienota Jēkabpils 2.vidusskolai. Lēmumu par izglītības iestāžu reorganizāciju, slēgšanu vai dibināšanu pieņem pašvaldības kā izglītības iestāžu dibinātājs. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Līdz šim "Skanstes tramvaja" projektā par veiktajām darbībām Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir "Rīgas satiksmei" izmaksājusi vairāk nekā 450 tūkstošus eiro. Šī summa "Rīgas satiksmei" līdz šā gada 3.augustam ir jāatmaksā. Satiksmes ministrija iecerējusi šo naudu novirzīt citam transporta infrastruktūras projektam. Kā viens no variantiem tiek apsvērta iespēja ieguldīt šo finansējumu Daugavpils vai Liepājas tramvaju sliežu infrastruktūras attīstībā. 

Un vēl

Šogad aprit 100 gadi kopš atbrīvošanas cīņām, pēc kurām no lielinieku varas tika atbrīvota toreizējā Vidzemes teritorija. Uzbrukumā sarkanarmijai devās arī daudzi igauņi. Pieminot šo notikumu simtgadi, 10 igauņu jātnieki devās ekspedīcijā, zirgu mugurās mērojot vēsturisko Latvijas atbrīvošanas ceļu. Pa ceļam jātnieki piestāja Alūksnē, Cesvainē, Jēkabpilī un citās vietās.  Katrā apstāšanās vietā jātnieki apmeklēja vēsturiskās vietas. Jēkabpilī apmeklēti Kapeles kapi, kur atrodas piemineklis, kas veltīts 4. Valmieras kājnieku pulka kritušajiem brīvības cīņās. Tāpat apmeklēta Krustpils luterāņu baznīca.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Rēzeknes pilsētā un novadā notika tūrisma piedāvājuma izvērtēšana, lai apjaustu, kas ir pozitīvs un ko nepieciešams uzlabot.  Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) pētnieki kā slepenie klienti devās Rēzeknes novadā uz viesu mājām un pilsētā uz ēdināšanas uzņēmumiem. Pētījumā secināts, ka lauku tūrisma mītņu saimnieki Latgalē ir viesmīlīgi, bet lielākais trūkums ir kopējais iespaids. Lauku mītnes ir celtas vairāk nekā pirms 20 gadiem un kopumā fiziski ir nolietojies šis fonds, arī mēbeļu kvalitāte, aprīkojuma kvalitāte, kas prasītu atkal jaunas investīcijas. Daudzviet nav precīzu adrešu un GPS klientu aizved pļavas vidū, ir bijis, ka viesu mājā, kur rezervēts  un apmaksāts numurs, ir remonts un klienti netiek pieņemti. Tāpat arī secināts, ka ēdināšanas vietās ir līdzīgas ēdienkartes, trūkst atšķirīga piedāvājuma. 

Tradicionāli Peoniju svētki Kalsnavas arborētumā svinami ap to laiku, kad pavisam tuvu ir vasaras saulgrieži. Šogad svētkus svinēs 16.jūnijā. Pasākums atvērts apmeklētājiem no plkst. 09.00 līdz plkst. 18.00.  Arī šogad norisināsies tradicionālā eksotisko stādu izsole, kuru vadīs Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns. Katram apmeklētājam stādu tirgū būs iespēja iegādāties peoniju un arī citus stādiņus. 

5. un 6. jūlijā svinēs Kokneses novada svētkus, kuriem šoreiz dots skanīgs nosaukums "Rotā Kokneses novads". Par svētku vēstnešiem, tāpat kā citus gadus, būs akcijas "Svētki manā Kokneses novadā" plakāti, kuri drīzumā būs pieejami novada tirdzniecības vietās. Līdz 22. jūnijam, ievietojot plakātu sava mājokļa logā un aizpildīto anketu atstājot novietotajā anketu kārbā kādā no tirdzniecības vietām vai pašvaldības iestādēm, ikviens kļūs par lielās loterijas izlozes dalībnieku ar iespēju laimēt kādu no Kokneses novada uzņēmēju atbalstu sarūpētām vairāk kā 60 vērtīgām balvām. Anketas varēs nodot līdz 4. jūlijam. Izloze notiks 6. jūlijā Kokneses parka estrādē pulksten 17:30 un tajā  piedalīsies tās adreses, kuru logos būs izvietots šis plakāts.

Turpinām ziņas

Vasaras saulgrieži ir gaismas svētki, kad atjaunojas daba un līdz ar dabu cilvēks atgūst savu iekšējo starojumu – iekšējo gaismu. Staro daba, cilvēki un staro visa apkārtne. Starosim arī Krustpils novada ļaudis, savos ikgadējos Krustpils novada svētkos šogad - Kūku pagastā! Svētkus sāks ar nu jau par tradīciju kļuvušo auto-foto ralliju 21.jūnijā, kura starts būs no Krustpils novada pašvaldības domes ēkas Jēkabpilī, Rīgas ielā 150A.  Rallija uzvarētāji tiks paziņoti nākamās dienas rītā.

Tikmēr tiem, kuri tā pa īstam vēlas sajust saulgriežu maģiskumu, 21.jūnijā aicināti uz tradīciju izdzīvošanu un piedzīvošanu rituālos, dziesmās, rotaļās pie ugunskura ar kapellu “Dziga” un Ilmāru Dreļu, Asotes pilskalnā jau no plkst.19:00. 

Svētku kulminācijas dienā, 22.jūnijā, svētkus sāksim ar Zīlānu ciemata iedzīvotāju modināšanu ar skaistu, izrotātu automobiļu parādi. Paralēli atrakcijām un priekšnesumiem Mārdadža estrādē, turpat blakus, pie Kūku pagasta pārvaldes, ikviens varēs baudīt mākslas burvību un muzikālus uzvedumus. Tāpat saulgrieži nav iedomājami bez siera, ugunskura un Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienām Silmačos”! Novada amatierteātri to ir akceptējuši un visus “Skroderdienu” mīļus aicina uz šo aizraujošo dziesmu un deju uzvedumu! Aizraujošs solās būt dziesmu duelis ar Baibu Sipenieci Gavari, Uldi Marhileviču, Normundu Jakušonoku un novada dziedošām personībām. Savukārt vakara izskaņā no plkst.23:00 jautrā deju solī kājas izlocīt varēs virtuozā Normunda Jakušonoka un DJ Jāņa Baloža piedāvātajos mūzikas ritmos! Ar Krustpils novada svētku programmu var iepazīties Krustpils novada mājaslapā.

Krustpils novada pašvaldība aicina jaunatnes organizācijas, biedrības vai nodibinājumus, kas veic darbu ar jaunatni, iesniegt jaunatnes iniciatīvu projektu pieteikumus mācību priekšlaicīgas pārtraukšanas mazināšanai. Projektu konkursu īsteno Izglītības kvalitātes valsts dienests sadarbībā ar pašvaldībām un valsts profesionālās izglītības iestādēm Eiropas Sociālā fonda projekta “PuMPuRS” ietvaros. Plašāka informācija pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Aicina pieteikties amatniekus, mājražotājus, pakalpojumu sniedzējus un tirgotājus dalībai Līvānu pilsētas svētku tirdziņā. 20.jūlijā, Līvānu pilsētas svētkos, notiks „Līvānu pilsētas svētku tirgus 2019”. Tirdzniecība norisināsies Līvānu pussalas zaļajā zonā. Dienas tirgus notiks 20. jūlijā no plkst. 11.00 līdz 21.00, bet nakts tirgus 20. jūlijā no plkst. 20.00 līdz 21. jūlija 06.00. Tirgus dalībniekiem netiek nodrošināts elektrības pieslēgums. Pieteikties dalībai tirgū var līdz 8. jūlijam. Plašāka informācija Līvānu novada mājaslapā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits uzskata, ka Jāuzlabo partiju finansējuma regulējums un jāstiprina informatīvā telpa; Jēkabpilī no sestdienas kursēs maršruta autobuss uz Radžu ūdenskrātuvi; un Rosinās noteikt pilsētas statusu Iecavai.

Runājot par tiesiskumu un demokrātiju Latvijā, ir virkne jautājumu, kur vēl nav sasniegts optimālais līmenis, piemēram, Latvijā būtu jāuzlabo partiju finansējuma regulējums un jāstiprina informatīvā telpa, intervijā aģentūrai LETA sacīja topošais Valsts prezidents Egils Levits, lūgts skaidrot, kādas varētu būt viņa likumdošanas iniciatīvas. Levits uzskata, ka Latvijā ir arī "noteiktu politikas jomu deficīts". Viena tāda joma ir diasporas politika. Kā vēl vienu savu interešu jomu Levits izcēla informatīvās telpas politiku.

2020.gadā vajadzētu atstāt kārtību, saskaņā ar kuru valsts atbalsta preses izdevumu piegādei iedzīvotājiem, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas preses izdevēju asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis. Latvijas Pastam tiek kompensēti zaudējumi, kas rodas, piegādājot drukātos medijus. Pašlaik paši mediji pastam par to samaksā 2,7 miljonus eiro, bet no valsts tas prasa vēl 5-6 miljonus eiro. Šāda kārtība paredzēta tikai līdz 2020.gada janvārim. Par šo jautājumu šodien diskutē Saeimas komisijā.

Lai gan Latvija dara visu iespējamo, lai neiekļūtu "Moneyval" "pelēkajā sarakstā", bankas jau pašlaik ir iecenojušas savos pakalpojumos šādu iespējamo risku, intervijāLatvijas televīzijai atklāja finanšu ministrs Jānis Reirs. Viņš pastāstīja, ka uzņēmēji Latvijā jau tagad izjūt sekas no tā, ka Latvijai pastāv risks iekļūt "Moneyval" "pelēkajā sarakstā". Ministrs apliecināja, ka “visa valsts pārvalde strādā uz to, lai Latvija neiekļūtu šajā “pelēkajā sarakstā””. Vienlaikus, izvērtējot “Moneyval” rekomendāciju sarakstu, esot secināts, ka tas nav pietiekams, lai Latvijas finanšu sistēma būtu caurspīdīga. Tāpēc tiek sperti tālāki soļi. Kā piemēru Reirs minēja izmaiņas Kredītiestāžu likumā un Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības likumā.

Turpinām ziņas

No sestdienas, 8.jūnija brīvdienās Jēkabpilī kursēs bezmaksas autobuss uz Mežaparku. Autobuss kursēs no mēbeļu lielveikala “Optimus” jeb bijušā tirdzniecības centra “Sala” līdz Radžu ūdenskrātuvei. No pieturas “Mežaparks” autobuss kursēs: pl.10:00, 12:00, 14:00, 16:00. Pasažieru uzņemšana tikai pieturā “Mežaparks”, pieturā uz Zaļās ielas pie jaunās kapličas un pieturā “Zaļā iela” pie “Jēkabpils ūdens”. Pasažieru izkāpšana visās pilsētas autobusu pieturās. No pieturas “TC Sala”:, kas atrodas pie mēbeļu veikala Optimus, autobuss kursēs  pl.10:30, 12:30, 14:30 un 16:30. Pasažieru uzņemšana visās pieturās, pasažieru izkāpšana tikai pieturā “Zaļā iela” pie “Jēkabpils ūdens”, uz Zaļās ielas pie jaunās kapličas un pieturā “Mežaparks”.

Pagājušajās nedēļas beigās Jēkabpilī pirmo reizi tika veikta vairāku ielu ar grants segumu atputekļošana. Kopumā atputekļošana veikta vairāk nekā 20 ielās. Domes priekšsēdētājs Aivars Kraps norāda, ka šovasar pilsētā pirmo reizi tiek izmantota atputekļošana grantētajās ielās, lai novērstu lielos putekļus, kas rodas karstajā vasaras laikā. Šobrīd varu teikt, ka par citu ielu atputekļošanu tiks lemts pēc atputekļoto ielu situācijas novērtēšanas, iespējams, ka arī šovasar vēl dažām ielām seguma virskārtu varētu apstrādāt ar putekļu absorbentu, savukārt nākamgad šādu ielu skaitu varētu dubultot. Darbus uzdots veikt SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Vairāk nekā 20 ielām no Ceļu un ielu fonda līdzekļiem atvēlēts nedaudz vairāk nekā 8 tūkstoši eiro.

Un vēl

Iecavas novada pašvaldība rosinās valdību piešķirt Iecavai pilsētas statusu. Lai lēmumu īstenotu, pašvaldībai jāsagatavo nepieciešamie dokumenti un tie jāiesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Pilsētas statusa piešķiršanas gadījumā Iecava ar savu iedzīvotāju skaitu 77 Latvijas pilsētu vidū varētu ierindoties 30.-35.vietā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rimšēvicu un Martinsonu apsūdz par nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanu; Trīs projektos uzņēmējdarbības vides uzlabošanai Jēkabpilī ieguldīs 16 miljonus eiro; un Turpmāk Latvijā varēs precīzāk konstatēt Āfrikas cūku mēri.

Ģenerālprokuratūra Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam un uzņēmējam Mārim Martinsonam uzrādījusi apsūdzību par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Viorika Jirgena pieņēmusi jaunu lēmumu, kurā grozījusi un papildinājusi apsūdzības abām personām, proti, abiem papildus jau esošajām apsūdzībām inkriminēta arī Krimināllikuma 195.panta trešā daļa. Par šādu noziegumu likums paredz brīvības atņemšanu no trim līdz divpadsmit gadiem. 

Jaunievēlētais prezidents Egils Levits par Valsts prezidenta kancelejas vadītāju ir izvēlējies vēstnieku Andri Teikmani, kurš ir piekritis ieņemt šo amatu no 8.jūlija, kad nokārtos saistības par vēstnieka pienākumu pildīšanu. Jau ziņots, ka Levita padomniece saziņai ar sabiedrību būs Aiva Rozenberga, savukārt par Levita ārlietu padomnieci uzrunāta vēstniece Solveiga Silkalna. Arī viņa piekritusi pildīt šos pienākumus no 8.jūlija.

Iecerēts valsts pārziņā pārņemt bāriņtiesu funkcijas, kā arī veidot jaunu bērnu tiesību aizsardzības iestādi, šodien žurnālistus informēja labklājības ministre Ramona Petraviča. Viņa norādīja, ka pašreizējais bāriņtiesu modelis kā pašvaldību institūcija nav attaisnojis uz to liktās cerības un tas nav sasniedzis izvirzītos mērķus bērnu tiesību aizsardzībā. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldība Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsta saņemšanai iesniegs trīs projektus, kas paredz uzlabot uzņēmējdarbības vidi, kopumā iecerēm tērējot vairāk nekā 16 miljonus eiro. Projektam "Viestura ielas, Draudzības alejas un Jaunās ielas degradēto teritoriju atjaunošana un publiskās infrastruktūras uzlabošana uzņēmējdarbības attīstībai" paredzēts piesaistīt 1 miljonu 407 tūkstoši  647 eiro ERAF finansējumu. Savukārt projekta kopējās izmaksas  ir 3 miljoni 511 tūkstoši 997 eiro.

Savukārt projekts "Jēkabpils pilsētas teritorijas revitalizācija jaunu uzņēmumu izveidei" paredz Ķieģeļu ielas posma pārbūvi, jauna ielas posma izbūvi, ieguldījumus ūdensapgādes un kanalizācijas infrastruktūrā. Ieplānota arī ielas apgaismojuma un elektroenerģijas tīkla, gāzes vada un ražotnes jaunbūves izbūve. Kopējās projekta izmaksas aprēķinātas 4 miljoni 465 tūkstoši 436 eiro apmērā. ERAF līdzekļi varētu sasniegt 915 tūkstoši 62 eiro.

Atbalsta saņemšanai tiks iesniegts arī projekts "Industriālās teritorijas piekļuves uzlabošana un revitalizācija uzņēmējdarbības attīstībai Jēkabpils pilsētas Ziemeļaustrumu daļā". Tā kopējās izmaksas ir 8 miljoni 435 tūkstoši 765 eiro, un pašvaldība pretendēs uz 3 miljoni 95 tūkstoši 740 eiro atbalstu no ERAF. Pašvaldība vēlas pārbūvēt Zīlānu ielu posmā no krustojuma ar Ķieģeļu ielu līdz Oļu ielai, kā arī izbūvēt jaunu ielas posmu, lai nodrošinātu piekļuvi teritorijai Zīlānu ielā 97. Iecerēta arī Mālu un Oļu ielu pārbūve, kā arī citi infrastruktūras uzlabojumi.

Un vēl

Āfrikas cūku mēra diagnostikai Latvijā turpmāk tiks izmantoti jutīgāki testi, kas ļaus precīzāk noteikt vīrusu, paredz valdības šodien apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā. Tāpat noteiktas prasības cūku novietnē veikt pasīvo uzraudzību. Turpmāk, transportējot dzīvas cūkas no Āfrikas cūku mēra riska apgabaliem vienas valsts teritorijā uz citas dalībvalsts tādiem pašiem riska apgabaliem, nebūs nepieciešama tranzīta dalībvalstu un galamērķa dalībvalstu kompetento iestāžu izdots apstiprinājums.

Atstājiet komentāru