2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 3.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas IKP pirmajā ceturksnī pieaudzis par 3%; Krievijā noticis sprādziens ieroču rūpnīcā; un Kādas ir ilgtermiņa prognozes par gaidāmo laiku vasarā?

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai Rīgā iespējamas ārkārtas pašvaldību vēlēšanas? Jēkabpilī par pieciem miljoniem eiro plāno atjaunot tautas nama vēsturisko ēku; un Sporta veterāni, olimpiskie čempioni, prasa 1000 eiro pensiju.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpinās stīvēšanās ap "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkumu; Deputāti rosina ierobežojumus Latvijas Pareizticīgās baznīcas vadībai; un Pirmo reizi tiks pasniegta "Latvijas Gada balva hokejā".

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas IKP pirmajā ceturksnī pieaudzis par 3%; Krievijā noticis sprādziens ieroču rūpnīcā; un Kādas ir ilgtermiņa prognozes par gaidāmo laiku vasarā?

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pirmajā ceturksnī salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātajiem datiem, pieaudzis par 3%, salīdzinot ar 2018.gada attiecīgo periodu. 2019.gada pirmajos trijos mēnešos Latvijas IKP faktiskajās cenās bija 6,8 miljardi eiro. Savukārt salīdzinājumā ar 2018.gada ceturto ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, IKP samazinājies par 0,1%.

Patlaban Rīgas domē ir izveidojusies "reāla iespēja" mainīt varas sadalījumu, aģentūrai LETA sacījis partijas "Latvijas attīstībai" (LA) Rīgas domes frakcijas vadītājs Viesturs Zeps. Viņš sacīja, ka piektdien notikušas opozīcijas partiju sarunas, kurās spriests par dažādiem rīcības scenārijiem, kā arī taktiku, kā rīkoties dažādos gadījumos. Viņš piebilda, ka Latvijas attīstībai ir ideja sasaukt domes sēdi par ievēlētā Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) atcelšanu no amata. 

Jēkabpils dome izmantos pirmpirkuma tiesības un par 7 tūkstoši 500 eiro iegādāsies zemesgabalu, kurā nākotnē varētu izbūvēt stāvlaukumu.  Pašvaldībā saņemts kādas personas iesniegums par atteikšanos no pirmpirkuma tiesībām uz nekustamo īpašumu 1605 kvadrātmetru platībā. Pašvaldībai zemes vienība nepieciešama savu funkciju veikšanai, perspektīvā ierīkojot stāvlaukumu Sēļu sētai, Kena parkam un Jēkabpils mākslas skolai. Tāpēc dome lēma, ka nekustamais īpašums atsavināms sabiedrības vajadzībām. 
Apmaksu par īpašumu pašvaldība veiks no 2019.gada budžeta līdzekļiem.

Turpinām ziņas

Svētdien Itālijas pilsētā Venēcijā kruīza kuģis ietriecies tūristu kuģītī, kas stāvējis kanāla malā, ievainojot piecus cilvēkus, vēsta "The Guardian". Kruīza kuģis, piebraucot kanāla malā, aizķēris tūristu kuģīti, nevarēdams apstāties. Itālijas plašsaziņas līdzekļu ziņojumā norādīts, ka avārijā ir ievainoti vismaz pieci cilvēki. Sadursme notika svētdien no rīta Džidekas kanālā, kas ir galvenais ceļš, kas ved uz Sv. Marka laukumu. 

Savukārt sestdien, 1.jūnijā, noticis sprādziens Krievijas pilsētā Džeržinskā esošajā sprāgstvielu rūpnīcā.  Ievainoti 79 cilvēki. Sprādzienu apvidū izsludināts ārkārtas stāvoklis. Cilvēku vidū, kuriem bija nepieciešama mediķu palīdzība, bijuši kā fabrikas strādnieki. Sprādzienu spēks nodarījis postījumus piecām fabrikas ēkām un 180 netālajiem namiem. Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka ir sākta izmeklēšana par iespējamiem industriālās drošības pārkāpumiem rūpnīcā.

Bet piektdienas pēcpusdienā bruņots vīrietis sarīkoja apšaudi pašvaldības ēku kompleksā ASV Virdžīnijas štata Virdžīnijabīčas pilsētā, nogalinot 12 cilvēkus un ievainojot vēl četrus. Šāvējs, kurš bija ilggadējs komunālo dienestu darbinieks, tika nogalināts apšaudē ar atbraukušajiem policistiem, preses konferencē sacīja policijas priekšnieks Džeimss Servera. Varas pārstāvji pagaidām nav izteikuši versijas par uzbrucēja motīviem.

Un vēl

Ilgtermiņa prognozes joprojām vēsta, ka šā gada vasara Latvijā, visticamāk, būs silta un samērā sausa. Eiropas Savienības programmā "Copernicus" pieejamie dati neļauj secināt, ka šogad sagaidāma tikpat sausa un karsta vasara kā pērn, taču gaisa temperatūra gaidāma virs normas un nokrišņu daudzums varētu būt mazāks par ilggadējo vidējo rādītāju. 

Savukārt Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienesta publicētās ilgtermiņa prognozes liecina, ka gan jūnijā, gan jūlijā gaisa temperatūra gaidāma aptuveni grādu augstāka par normu. Nokrišņu daudzums šomēnes varētu būt 25% mazāks par ierasto lielumu, jūlijā - tuvu tam. 

Arī Dānijas Meteoroloģijas institūts ziņo, ka jūnijā un jūlijā būs daudz saulainu, siltu un karstu dienu, savukārt prognozes augustam uzrāda lielāku varbūtību, ka aktivizēsies Atlantijas cikloni, atnesot vēsāku un lietaināku laiku. 

Līdzīgas ir arī ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes sniegtās prognozes, kas vēsta par karstu un sausu jūniju, arī jūlijā gaisa temperatūra var saglabāties virs normas un nokrišņu daudzums zem tās, turpretī augustā gan temperatūra, gan lietus apjoms varētu būt tuvu ilggadējiem vidējiem rādītājiem.

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu novada saldējumu ražotājs “Saltums 2” pagājušajā gadā strādāja ar 2,6 miljonu apgrozījumu, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga 3,8 reizes – līdz 446 tūkstoši 436 eiro, liecina informācija “Firmas.lv”. Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka produkcijas ražošanas izmaksas pagājušajā gadā veidoja 1,27 miljonus eiro. Šogad “Saltums 2” ražošanas iekārtās un noliktavas ēkas atjaunošanā plāno iegultīt 501 tūkstoti 391 eiro. Tādējādi kompānija plāno par apmēram 30% palielināt ražošanas jaudas salīdzinājumā ar esošajām un paplašināt iespēju pārdot “Saltums 2” ražoto saldējumu Latvijas tirgū.

Kūdras ieguves un aglomerācijas kompānijas SIA “Līvānu kūdras fabrika” apgrozījums pagājušajā gadā bija 3,06 miljoni eiro, kas ir par 12,8% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 25,9% un sasniedza 636 tūkstoši 393 eiro, liecina “Firmas.lv” informācija. Tajā skaitā Latvijā ieņēmumi no kūdras ražošanas un realizācijas samazinājās par 14,2% un veidoja 2,93 miljonus eiro, bet ieņēmumi pārējās valstīs pieauga par 37,3%, sasniedzot 124,3 tūkstošus eiro. Gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2018.gads kopumā bija veiksmīgs un 2019.gadā kompānija plāno turpināt strādāt rezultatīvi, saglabājot apgrozījumu un ražošanas apmēru, kā arī cilvēku resursus iepriekšējā gada līmenī.

Valsts vides dienesta speciālisti uzskata, ka Zemgalē ceļa malās izlietais indīgais ķīmiskais šķidrums, ir apzīnāti pastrādāts noziegums pret vidi. Visticamāk tas darīts, lai atbrīvotos no ķīmisku vielu pārpalikumiem, kas radušies ražošanas procesā. Tās, visticamāk, nākušās no rūpnīcas “Biolar” Olainē. Līdz šim apcietināta viena persona.   Mazā lauku celiņā Jaunsvirlaukas pagastā var redzēt, ka mašīna piebraukusi, atgriezusi krānu, šķidrums tecējis. Par to liecina noliektie zāles stiebri. Visa zeme šeit ir izdegusi, šķidrums satecējis lauka malā. Secināts, ka tie bija cianīda joni, kuri rodas “Biolar” ražošanas procesā un kuri ir bīstami ķīmiskie atkritumi. Piesārņojuma analīzes, visticamāk, veiks ārzemēs. Rezultāti būs zināmi ne ātrāk kā pēc divām nedēļām.

Turpinām ziņas

Lai veicinātu ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu un pateiktu paldies labas mežsaimniecības prakses uzturētājiem Latvijā, sākta pieteikšanās Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) rīkotajam konkursam "Sakoptākais mežs 2019", kas šogad notiks jau trešo gadu. Pieteikumu konkursam ikviens interesents var iesniegt līdz 28. jūnijam.  Sakoptākā meža saimniekam nu jau tradicionāli tiks pasniegta prestižā meža nozares gada balva "Zelta čiekurs" nominācijā "Par ilgtspējīgu saimniekošanu". 

Aknīste  ir uzvarējusi Radošo industriju tūrisma misiju konkursā Zemgales plānošanas reģionā. Radošās tūrisma misijas notiks Aknīstē, Līgatnē, Aizputē un Staicelē.18. jūnijā radošo industriju profesionāļi apmeklēs Aknīsti, lai kopīgi ar vietējiem iedzīvotājiem domātu par Aknīstes tūrisma attīstības iespējām. Par iespēju izmantot radošo industriju profesionāļu potenciālu savas pilsētas tūrisma piedāvājuma stiprināšanā šogad īpaši organizētā konkursā sacentās 11 Latvijas mazpilsētas. No to vidus konkursa žūrija – radošo industriju un tūrisma nozares profesionāļi – izraudzījās pa vienai pašvaldībai no katra reģiona, kurā tiks organizētas Radošo industriju tūrisma misijas.

Šovasar pirmo reizi Latvijā norisināsies Pasaules čempionāts rollerslēpošanā. Labākie šīs disciplīnas sportisti junioru un pieaugušo grupās no aptuveni 30 pasaules valstīm šovasar no 7. līdz 11. augustam tiksies “Smeceres sila” trasē, Madonā, kā arī īpaši veidotā trasē Madonas ielās. Četrus iepriekšējos gadus Madonā norisinājās Pasaules kausa posmi, tomēr šis ir pirmais gads, kad Latvijā notiks Pasaules čempionāts. Tas lielā mērā saistīts ar labiem panākumiem līdzšinējo posmu organizēšanā Madonā, kā arī veiksmīgu sadarbību ar Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) Rollerslēpošanas apakškomisiju.

Un vēl

Jūnijs futbola mīļu vidū jau tradicionāli asociējas ar Krustpils novada atklāto futbola turnīru. Šogad sporta pasākums norisinājās 8.jūnijā Sūnu pamatskolas sporta stadionā, sākums plānots plkst. 9:00. Pasākuma mērķis ir nemainīgs - popularizēt veselīgu dzīvesveidu un aktīvu brīvā laika pavadīšanu un noskaidrot spēcīgākās futbola komandas Krustpils novadā un tā apkārtnē. Sacensības aicinātas piedalīties Krustpils novada un tā apkārtnes iedzīvotāji. Komandā maksimālais dalībnieku skaits būs 10 spēlētāji. Sacensību izspēles sistēma būs atkarīga no pieteikto komandu skaita. Šodien ir pēdējā diena, kad vēl var pieteikties futbola turnīram,  sūtot pieteikumu uz e-pastu: angelina.tukisa@krustpils.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai Rīgā iespējamas ārkārtas pašvaldību vēlēšanas? Jēkabpilī par pieciem miljoniem eiro plāno atjaunot tautas nama vēsturisko ēku; un Sporta veterāni, olimpiskie čempioni, prasa 1000 eiro pensiju.

Neskatoties uz to, ka pārējās Rīgas domes opozīcijas partijas nesteidzas paust atbalstu "Latvijas attīstībai" (LA) iniciatīvai savākt parakstus, lai no amata atceltu Rīgas domes priekšsēdētāju Daini Turlo (GKR), partija šonedēļ centīsies savākt nepieciešamos parakstus, aģentūrai LETA norādīja partijas frakcijas vadītājs Viesturs Zeps.  Savukārt gan partijas "Vienotība" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis, gan nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes frakcijas vadītājs Nauris Puntulis aģentūrai LETA sacīja, ka šāda rīcība būtu pārsteidzīga un abas partijas labāk nogaidītu. 

Tikmēr Rīgas mērs Dainis Turlais intervijā Latvijas televīzijai šorīt atzina, ka neizslēdz ārkārtas pašvaldību vēlēšanas Rīgā.  Viņš uzsvēra, ka visu šo dienu veltīs sarunām gan ar "Saskaņas" frakciju, gan opozīcijas frakcijām. Viņš vēlētos iezīmēt savus priekšlikumus turpmākajam darbam un arī saprast, ko vēlas kolēģi. Turlais piebilda, ka ir ticies ar četriem no partijas "Saskaņa" izslēgtajiem deputātiem. Viņš esot secinājis, ka zināma sadarbība ar viņiem ir iespējama. Vienlaikus esošo situāciju Rīgas domē viņš vērtēja kā politiskās krīzes situāciju. 

Ministru kabineta un Ārvalstu investoru padomes Latvijā  augsta līmeņa sanāksmes laikā valdība un investori vienojušies par svarīgākajām prioritātēm, kas jāīsteno, lai pilnveidotu uzņēmējdarbības vidi Latvijā un uzlabotu konkurētspēju investīciju piesaistē - augstskolu pārvaldības modernizēšanu un risinājumiem darbaspēka problēmām. Tāpat investori un valdība vienojās par to, ka nepieciešams strādāt pie valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošanas.

Iepriekš Latvijā ļoti nozīmīgs bija tranzīts, bet nākotnē turpinās attīstīties metālapstrāde, mašīnbūve un programmēšana, tā prognozē "Luminor" bankas ekonomists Pēteris Strautiņš. Viņš skaidro, ka iespējas attīstīt tranzītu nav mūsu rokās, ņemot vērā sankcijas pret Krieviju. Savukārt iepriekš minētajās trīs perspektīvajās jomās ražotos produktus var eksportēt jebkur.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pašvaldība ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu īstenos tautas nama vēsturiskās ēkas atjaunošanas un energoefektivitātes paaugstināšanas projektu, kura kopējās izmaksas sasniedz 5 miljoni 65 tūkstoši 996 eiro. Projekta mērķis ir atbilstoši pašvaldības attīstības programmai veikt ieguldījumus energoefektivitātes paaugstināšanai pašvaldības ēkā - Jēkabpils tautas namā -, tādejādi samazinot primārās enerģijas patēriņu un pašvaldības izdevumus par siltumapgādi. Iecerēta grīdu, cokola, sienu, pārsegumu, bēniņu un jumta siltināšana, energoefektīvu logu un durvju uzstādīšana, ventilācijas sistēmas ierīkošana, siltummezgla nomaiņa, apkures sistēmas un iekšējo siltā ūdens tīklu rekonstrukcija un energoefektīva apgaismojuma ierīkošana. Projekta īstenošanu plānots sākt 2020.gada trešajā ceturksnī un pabeigt 30 mēnešu laikā.

Piektdien, 31. maijā, noslēdzās pavasara balsojums par līdz šim spilgtākajiem 2019. gada kultūras dzīves notikumiem. Kategorijā "Mūzika" finālam izvirzīts: Koncerts festivālā "Saxophonia". Kategorijā "Kino" - Latvijas simtgades seriāls "Sarkanais mežs". Kategorijā Teātris"- jaunā Rīgas teātra izrāde “Vēstures izpētes komisija”. Kategorijā "Vizuālā māksla" - Izstāde “Stikla labirintā”,  Kategorijā "Literatūra"- Contra. Dzejas krājums “Tik grūti būt latvietim”. Kategorijā "Mantojums" - Autoru kolektīvs Silvijas Radzobes vadībā “100 izcili Latvijas aktieri”. Kategorijā "Gada pārsteigums" finālam izvirzīta: Izlaušanās istaba “Ziedoņa klase”.

Un vēl

Divdesmit sporta veterāni, Latvijas olimpisko medaļu ieguvēji vērsušies pie politiķiem ar lūgumu nodrošināt viņiem ikmēneša finansiālu atbalstu (pensiju) 1000 eiro apmērā. Gadā tas no valsts budžeta prasītu aptuveni 300 tūkstoši eiro. Sporta veterāni arī norāda, ka līdz šim viņiem atvēlētā summa ir daudz mazāka nekā Igaunijā un Lietuvā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpinās stīvēšanās ap "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkumu; Deputāti rosina ierobežojumus Latvijas Pareizticīgās baznīcas vadībai; un Pirmo reizi tiks pasniegta "Latvijas Gada balva hokejā".

Spānijas uzņēmums "Patentes Talgo S.L." ("Talgo") vēlreiz iesniedzis sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) par AS "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkumu. Sūdzības izskatīšanas termiņš vēl nav noteikts. Jau ziņots, ka  "Pasažieru vilciena" iepirkumā par 32 jaunu elektrovilcienu ražošanu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi sacentās četri pretendenti - "Talgo", Šveices kompānijas "Stadler" Polijas meitasuzņēmums, Spānijas uzņēmums CAF un Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka" ("Škoda").  Sākotnēji "Pasažieru vilciens" par uzvarētāju elektrovilcienu iegādes iepirkumā atzina "Talgo". Taču divi iepirkuma dalībnieki - "Škoda" un CAF iesniedza sūdzības. Izskatot sūdzības, IUB aizliedza "Pasažieru vilcienam" slēgt līgumu ar "Talgo" par elektrovilcienu piegādi, savukārt, atkārtoti izvērtējot jauno elektrovilcienu iepirkumā iesniegtos piedāvājumus, "Pasažieru vilciens" nolēma iegādāties vilcienus no "Škoda". Savukārt šo lēmumu noprotestējis Talgo.

Starptautiskajā lidostā Rīga šodien paaugstinātas drošības apstākļos nolaidusies Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic lidmašīna, kas bija ceļā no Rīgas uz Stokholmu. Drīzi pēc lidmašīnas pacelšanās, lidosta saņēma ziņu par tehniskām problēmām, tāpēc lidmašīna sagaidīta atbilstoši standarta procedūrai paaugstinātas drošības apstākļos. Lidmašīna veiksmīgi nolaidusies Rīgas lidostā. "airBaltic" Korporatīvās komunikācijas nodaļā norādīja, ka drīz pēc izlidošanas, gaisa kuģa apkalpe konstatēja neatbilstošu gaisa spiedienu gaisa kuģa salonā. Lai gan lidojumu samazinātā augstumā bija iespējams turpināt, pasažieru ērtības nolūkā kapteinis lēma atgriezties Rīgā.

Latvijā katrs ceturtais nodarbinātais ir pirmspensijas un pensijas vecumā, informē Centrālā statistikas pārvalde, atsaucoties uz Darbaspēka apsekojuma galvenajiem rādītājiem 2018.gadā. Statistikas pārvaldē norāda, ka pēdējo 10 gadu laikā Latvijā par 2,4 gadiem pieaudzis nodarbināto vidējais vecums, un 2018. gadā tas bija 43,7 gadi. Nozaru dalījumā augstākais vidējais vecums 49,9 gadi bija pakalpojumu nozarē, kas ietver sabiedrisko organizāciju darbību, sadzīves iekārtu remontu un dažādu individuālo pakalpojumu sniegšanu; bet mākslas, izklaides un atpūtas nozarē 49,6 gadi, kā arī veselībā un sociālajā aprūpē 48,5 gadi un izglītībā 48,2 gadi nodarbinātajiem. Savukārt jaunākie darbinieki bija lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē 36,8 gadi.

Turpinām ziņas

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija rosina likumā noteikt, ka Latvijas Pareizticīgās Baznīcas galvai jābūt Latvijas pilsoņiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta valstī bijusi ne mazāk kā pēdējos desmit gadus. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka pilsonības un dzīvesvietas kritērija noteikšana amatpersonām tādās reliģiskajās organizācijās, kuras vadība atrodas ārpus Latvijas, ļaus stiprināt šīs organizācijas autonomiju un spēju norobežoties no potenciālas ārvalstu ietekmes. Minēto normu paredzēts attiecināt uz Baznīcas galvu, metropolītiem, bīskapiem un šo amatu kandidātiem. Tāpat likumā plānots noteikt, ka attiecīgos amatus var ieņemt un uz tiem var kandidēt Baznīcas garīdznieki. Saeimai vēl lems par attiecīgo grozījumu konceptuālu atbalstīšanu.

No 44 miljoniem eiro, kas deinstitucionalizācijas jeb “no bērnunamiem un aprūpes centriem - uz ģimenisko vidi” projektā paredzēti ēku remontam vai pielāgošanai, nevalstiskais sektors nevar saņemt nevienu centu. Visa šī nauda domāta tikai pašvaldībām. Lai gan tieši dažādu biedrību pārstāvji nereti izveidojuši vislabākos dienas centrus vai grupu dzīvokļus, kuros cilvēki ar īpašām vajadzībām jūtas saprasti un laimīgi, viņiem nauda attīstībai joprojām jāmeklē ziedotāju makos.

Un vēl

Noslēdzoties 2018./2019.gada sezonai, Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valde pieņēmusi lēmumu svinīgā ceremonijā "Latvijas Gada balva hokejā" godināt šī sporta veida izcilniekus. Šogad šāda iniciatīva aizsākta pirmo reizi, un pasākums ar Latvijas hokeja profesionāļu līdzdalību notiks šī gada 6.jūnijā  kinoteātrī "Splendid palace". Jau šobrīd zināms, ka apbalvojumu par mūža ieguldījumu hokejā šajā sezonā saņems Ēvalds Grabovskis, kurš visu savu spēku un sirdi atdevis hokejam. Apbalvošanas ceremonijā tiks sveikti laureāti divpadsmit nominācijās. Arī turpmāk "Latvijas Gada balva hokejā" tiks pasniegta katras sezonas beigās.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru