2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 31.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 31.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par jauno Rīgas mēru ievēlēts Dainis Turlais; Igaunijā zinātnieki protestē pret lēmumu nepalielināt finansējumu zinātnei; un Brīvdienās gaidāms silts un lietains laiks.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Centrālā vēlēšanu komisija apstiprina galīgos Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātus; Strādājošie no 25 gadu vecuma var pieteikties ES apmaksātajā pieaugušo izglītības programmā; un Šodien vispārizglītojošajās skolās noslēdzasmācību gads.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits gatavs rosināt likumu izmaiņas mediju stiprināšanai; Pabeigts bedrīšu remonts valsts galvenajos autoceļos; un Rīt Jērkabpilī svinēs Bērnu svētkus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par jauno Rīgas mēru ievēlēts Dainis Turlais; Igaunijā zinātnieki protestē pret lēmumu nepalielināt finansējumu zinātnei; un Brīvdienās gaidāms silts un lietains laiks.

Par jauno Rīgas mēru ievēlēts Dainis Turlais, kas pārstāv politisko spēku Gods kalpot Rīgai. Līdz šim Turlais pašvaldībā ieņēma Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amatu. Kopumā Turlā iztaujāšana ilga sešas stundas, bet kopā ar pārtraukumiem un debašu sadaļu par mēra ievēlēšanu tika diskutēts vairāk nekā deviņas stundas. Debašu sadaļā opozicionāri pauda viedokli, ka mēra nomaiņa situāciju pašvaldībā neuzlabos. Viņi ir pārliecināti, ka esot sācies koalīcijas noriets.

Pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija, līdz ar to ir neskaidrs, vai valdošajai koalīcijai Rīgas domē vēl ir balsu vairākums, liecina LETA rīcība esoša informācija. Sākotnēji bija plānots, ka ceturtdienas vakarā vēl vienā ārkārtas sēdē tiks ievēlēts arī otrs Rīgas vicemērs, kura postenis kļuva brīvs, par atkāpšanos no amata paziņojot Oļegam Burovam (GKR). Otra vicemēra amata kandidāta vārds oficiāli atklāts netika, taču neoficiāla informācija liecināja, ka šim amatam tiks virzīts "Saskaņas" politiķis Sandris Bergmanis. Tomēr šī jautājuma izskatīšana tika atlikta, jaunajam mēram paziņojot, ka balsojuma sarīkošanai tikšot sasaukta jauna sēde "likumā noteiktajā kārtībā".

 Tomēr jau pēc neilga laika aģentūra LETA noskaidroja, ka "Saskaņas" frakcijā notikusi šķelšanā. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, no Rīgas domes saskaņas frakcijas vakar "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti četri biedri - vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs. Tuvākajā laikā viņi varētu tikt izslēgti arī no partijas. Tas nozīmē, ka Rīgas domes valdošajai koalīcijai, visticamāk, vairs nav 32 balsu, bet gan tikai 28 - tieši tikpat, cik opozīcijai. Paralēli kļuvis zināms, ka savu nostāju pēkšņi mainījis Burovs un no vicemēra amata vairs atkāpties negrasās.

Pēc četru Rīgas domnieku izslēgšanu no “Saskaņas” frakcijas valdošā koalīcija zaudēja vairākumu, un, ja neizdosies vienoties ar citiem domes deputātiem par vairākuma izveidi, nav izslēgtas ārkārtas vēlēšanas, tā šorīt intervijā Latvcijas televīzijai sacīja koalīcijas partijas “Gods kalpot Rīgai” līderis Andris Ameriks.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko klimatu Latvijā, investori joprojām ir nobažījušies par jautājumiem saistībā ar cīņu pret tādiem finanšu un ekonomiskajiem noziegumiem kā korupcija un ēnu ekonomika, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas procedūrām un savlaicīgu tiesvedību krimināllietās, teikts Ārvalstu investoru padomes Latvijā sagatavotajā nostājā attiecībā uz priekšlikumiem ekonomisko un finanšu noziegumu apkarošanas uzlabošanai. Padome uzskata, ka "ABLV Bank" brīvprātīgās likvidācijas procesam ir jābūt pārredzamam un jāatbilst starptautiskajiem standartiem, kā arī to pilnībā jākontrolē attiecīgajām valsts iestādēm. Tāpat tiek norādīts, ka Latvijas valdībai būtu ciešāk jāsadarbojas ar Eiropas Centrālo banku.

Igaunijā uz protestiem pulcējušies zinātnieki, kuri nav apmierināti ar valdības lēmumu tomēr nepalielināt finansējumu zinātnei. Līdz ar to finansējums nākamos četrus gadus paliks līdzšinējā apmērā, kas ir 0,71% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).Protestētāji devās simboliskā bēru gājienā uz valdības ēku, kuras pakājē nolika vainagus un sveces par piemiņu "uz zināšanām balstītai Igaunijai". Zinātnieki  nav apmierināti, jo pērnā gada nogalē politiķi kopā ar zinātniekiem un uzņēmējiem vienojās finansējumu nākamo trīs gadu laikā palielināt līdz 1% no IKP. Tas no valsts budžeta prasītu kopumā 470 miljonus eiro.

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā vēl būtiski nemainīsies, bet nākamnedēļ gaidāms karstums, liecina prognozes. No brīvdienām siltākā būs sestdiena, kad temperatūra paaugstināsies līdz +17..+22 grādiem. Pūtīs gan brāzmains dienvidrietumu vējš, taču svētdien iegriezīsies no ziemeļrietumiem, kas ienesīs mazliet vēsāku gaisu, tādēļ temperatūra sasniegs +15..+20 grādus. Savukārt no abām brīvdienu naktīm sestdienas būs tā dzestrākā, kad temperatūra noslīdēs līdz +3..+8 grādiem, piekrastē ap +10 grādiem, bet svētdienas nakts būs siltāka - +8..+13 grādi.Gan sestdien, gan svētdien sauli bieži aizsegs mākoņi un abās dienās vietām gaidāms neliels lietus. Nākamās nedēļas sākumā kļūs siltāks un no trešdienas Latvijā sāksies karstuma vilnis.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šogad ar Preiļu, Aglonas, Līvānu un Vārkavas novada domes finansiālu atbalstu tiks īstenoti 22 projekti. Pavisam projektu konkursā tika iesniegti 30 projektu pieteikumi. Lielāks konkurss par pašvaldību atbalstu bija Preiļu un Līvānu novadā. Preiļu novadā grants tika piešķirts 8 projektiem, Aglonas novadā par pašvaldību piešķirto finansējumu īstenos 5 projektus, Līvānu novadā iedzīvotāji īstenos 6 projektus, bet Vārkavas novadā atbalstu guva 3 projekti. Viena projekta īstenošanas grants ir 550 EUR. Projekta īstenotāji – nevalstiskās organizācijas un iedzīvotāju iniciatīvas grupas ideju īstenošanā ieguldīs arī savus līdzekļus un brīvprātīgo darbu. Projekta īstenošana jābeidz līdz 31. oktobrim.

Latvijas valsts simtgades programmā Mūsdienu mākslas galerijā režisores Lienas Šmukstes vadībā top jauniestudējums “Līdz kosmosam nav tālu”, kas pirmizrādi piedzīvos Līvānu pilsētas svētkos, 19. jūlijā. Interaktīvā izrāde vēstīs par to, kā Latvijas brīvībai izšķirīgie notikumi atbalsojušies mazā Latgales pilsētā Līvānos un vietējo iedzīvotāju likteņos. Izrādes scenogrāfiju veidos izstāde, kurā tiks apkopotas līvāniešu atmiņas un vēstures liecības fotogrāfijās, priekšmetos un stāstos, bet izrādes galvenie varoņi darbosies kā izstādes gidi, ļaujot skatītājiem iedziļināties izrādes tēmās un aktīvi iesaistīties arī pašā izrādes procesā. Izrāde notiks latviešu, krievu un latgaliešu valodās. Izrādes režisore – Liena Šmukste, dramaturģe – Ance Muižniece, lomās – Māra Rudzāte un Oskars Bērziņš, scenogrāfs – Raimonds Vindulis, producente Lāsma Vindule. Mūsdienu mākslas galerijas projekts “Līdz kosmosam nav tālu” tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Latvijai – 100” atbalstu.

Trešdien, 5.jūnijā, no plkst. 9.00 līdz 13.00 norisināsies Valsts Asinsdonoru centra Latgales filiāles rīkotā Asins donoru diena Līvānu slimnīcā. Lai asinis būtu derīgas pārliešanai,mediķi  lūdz donorus dienā pirms procedūras un asins ziedošanas dienā lietot veselīgu uzturu un šķidrumu pietiekamā daudzumā, vismaz 1,5l. Treknas jeb hilozas asinis nav iespējams izmeklēt un pārliet pacientam. Dienu pirms asins ziedošanas iesaka uzturā lietot vairāk saknes un augļus. Nav ieteicams ēst  ceptus, piparotus, treknus ēdienus, kā arī lietot jebkuru alkoholu, medikamentus, tai skaitā aspirīnu. Jau ziņots, ka par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte) un bankas konta numurs. 

Turpinām ziņas

SIA „Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” aicina darbā uz nenoteiktu laiku Remontstrādnieku. Pretendetam tiek prasītas prasmes visu veidu mūrnieka darbos, apmetēja, flīzētāja darbos, telpu, ēku fasādes, jumtu remontdarbos, sanitārtehnisko ierīču montāžā un demontāžā; būvju nojaukšanā, ievērot darba un vides aizsardzības, ugunsdrošības noteikumus. Uzņēmums piedāvā – stabilu atalgojumu un sociālās garantijas. Stundas tarifa likme  – 4.47 EUR. CV aicina sūtīt līdz 10. jūnijam uz e-pastu: levi@inbox.lv, t.26806401.

SIA „Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” aicina darbā arī Sanitārtehniķi uz nenoteiktu laiku. Pretendentam tiek prasīts pārzināt un veikt ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu uzraudzību un apkalpošanu; Atbilstoši tehniskajam uzdevumam veikt konkrētu iekšējo inženierkomunikāciju montāžas, ekspluatācijas un remonta darbus ūdensapgādes un kanalizācijas tehnoloģiskās sistēmās, izmantot atbilstošas iekārtas, instrumentus un tehnoloģiskos paņēmienus; Operatīvi organizēt pasākumus avāriju likvidēšanai;Pēc nepieciešamības uzstādīt ūdens skaitītājus;Veikt ūdensvadu un kanalizācijas iekārtu montēšanu un remontu. Tiek prasītas arī labas latviešu valodas zināšanas. Uzņēmums piedāvā stabilu atalgojumu un sociālās garantijas. Atalgojums:  4.05 eiro stundā. CV aicina sūtīt līdz 10. jūnijam uz e-pastu: levi@inbox.lv, t.26806401.

Un vēl

Šodien no pulksten četriem pēcpusdienā Līvānu novada kultūras centrā norisināsies Līvānu Bērnu un jauniešu centra audzēkņu atskaites koncerts “Saules lietus Līvānos”, kā arī nominācijas “Līvānu novada aktīvais jaunietis” pasniegšana. No pulksten četriem pēcpusdienā pie kultūras centra darbosies radošās darbnīcas, bet pulksten sešos vakarā notiks Līvānu novada interešu izglītības audzēkņu un pedagogu apbalvošana; Līvānu Bērnu un jauniešu centra audzēkņu atskaites koncerts; Līvānu novada aktīvo jauniešu apbalvošana. Savukārt pulksten astoņos vakarā - Diskotēka skolu jaunatnei no 13 gadu vecuma. Ieeja pasākumā bez maksas. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Centrālā vēlēšanu komisija apstiprina galīgos Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātus; Strādājošie no 25 gadu vecuma var pieteikties ES apmaksātajā pieaugušo izglītības programmā; un Šodien vispārizglītojošajās skolās noslēdzasmācību gads.

Centrālā vēlēšanu komisija šodien apstiprināja galīgos Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātus. Saskaņā ar apstiprinātajiem rezultātiem EP ir ievēlēti Valdis Dombrovskis (JV), Sandra Kalniete (JV), Nils Ušakovs (S), Andris Ameriks (GKR/S), Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), Ivars Ijabs (AP) un Tatjana Ždanoka (LKS).

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, pārbaudot 16 partiju un to apvienību iesniegtās 13. Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu ievērošanu, konstatējis nenorādītus finanšu līdzekļus 79 tūkstoši 813 eiro apmērā un neatļautus ziedojumus 7 tūkstoši 551 eiro apmērā. Šādi pārkāpumi fiksēti Zaļo un zemnieku savienības, Saskaņas, KPV LV, Jaunās Vienotības, jaunās konservatīvās partijas, "Attīstībai/Par!", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Rīcības partijas deklarācijās. 

Tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu, kurā bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un vēl desmit personu apsūdzētas izspiešanā, pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā un citos noziegumos. Sprūdu Valsts policija aizturēja 2017.gada jūnijā, bet pret pusmiljona lielu drošības naudu atbrīvoja 2018.gada februārī . Šis ir viens no lielākajiem drošības naudas apmēriem Latvijas tiesu sistēmas vēsturē. 

Ungārijā ir aizturēts kuģa kapteinis, Ukrainas pilsonis, kura kuģis Donavas upē Budapeštā sadūrās ar mazāku kruīzu kuģi, izraisot vismaz septiņu cilvēku bojāeju un 21 cilvēka pazušanu bez vēsts, vakar vakarā paziņoja policija Budapeštā. Kruīzu kuģis uz kura bija 35 cilvēki trešdien nogrima dažu sekunžu laikā pēc sadursmes, kura notika pie Margitas tilta parlamenta ēkas tuvumā. 

Turpinām ziņas

Sākusies pieteikšanās strādājošiem vecumā no 25 gadiem Eiropas Savienības (ES) atbalstītajā pieaugušo izglītības programmā, lai paaugstinātu savas profesionālās prasmes un spēju konkurēt darba tirgū, un četru dienu laikā jau saņemti 4000 pieteikumi. Populārākās programmas, kurās cilvēki piesakās, ir digitālais mārketings, arī šūšanas un tekstila programmas, elektronikas un digitālās kompetences.

Igaunijā plaši sāk svinēt galvaspilsētas Tallinas dibināšanas astoņsimtgadi. Tallinas jubilejas svinības notiek maijā un jūnijā, un kopumā paredzēti apmēram 400 pasākumi. Jubilejas svinības atklāja ar bungu šovu un vēsturisku uzvedumu vecpilsētā, bet vēlāk pilsētas iedzīvotāji un viesi varēs baudīt koncertus, izstādes un teātra izrādes, kā arī piedalīties gadatirgū un citos jautros pasākumos. Savukārt vēsturnieki atgādina, ka Tallina pirmo reizi pieminēta mūsu abu valstu vēstures pirmavotā - Livonijas Indriķa hronikā. 

Un vēl

Šodien Latvijas skolās beidzas mācību gads. Līdz ar mācību gada beigām 1.-8.klases un 10.-11.klases skolēniem sākas vasaras brīvlaiks, kas ilgs līdz 30.augustam. 12.klašu skolēniem vēl turpinās valsts pārbaudījumu sesija. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits gatavs rosināt likumu izmaiņas mediju stiprināšanai; Pabeigts bedrīšu remonts valsts galvenajos autoceļos; un Rīt Jērkabpilī svinēs Bērnu svētkus.

Latvijas informatīvā telpa ir jāstiprina, un sabiedrisko mediju finansējums ir jāpalielina, tāpat jāveido kvalitatīva mediju atbalsta sistēma, un, ja neviens cits to nedarīs, tad nākamais Valsts prezidents Egils Levits būs gatavs rosināt tam nepieciešamās likumu izmaiņas. Levits šodien intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka Latvijas mediju telpai jāsniedz kvalitatīvs piedāvājums, kuram jābūt tikpat labam kā tam saturam, ko var iegūt cilvēks, kurš lasa, piemēram,  franciski vai itāliski.

Negribot arī turpmāk sadarboties ar koalīcijas partiju deputātiem, kurus vaino pie problēmām galvaspilsētā, Rīgas domes opozīcijas vairākums pagaidām neredz iespēju pārņemt varu pašvaldībā.Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) Rīgas domes frakcijas vadītājs Nauris Puntulis aģentūrai LETA sacīja, ka partija joprojām pauž stingru nostāju par nesadarbošanos ar partiju "Saskaņa". Arī ar partiju "Gods kalpot Rīgai" (GKR) Nacionālā apvienība sadarboties neplāno. Puntulis secina, ka patlaban opozīcijai nav iespēju pārņemt varu Rīgas domē citādi, kā vienojoties ar domniekiem, kas izslēgti no "Saskaņas" frakcijas. Savukārt bijušais Rīgas vicemērs Andris Ameriks uzskata, ka koalīcija nav izjukusi, tai vienkārši šobrīd nav vairākuma.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs plāno rosināt lielākus administratīvos sodus par pārkāpumiem partiju un to apvienību finansēšanā, liecina biroja publiski izplatītā informācija.
KNAB ir pabeidzis 16 partiju un to apvienību iesniegto vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudes. Partijām ir arī lielas parādsaistības. Kopējā partiju parādsaistību summa par pagājušo gadu sastāda 1,38 miljonus eiro. Tas, pēc KNAB domām, rada partiju nevienlīdzības risku, organizējot priekšvēlēšanu kampaņas. Lai šo risku mazinātu, KNAB plāno izstrādāt grozījumus normatīvajā regulējumā attiecībā uz politisko partiju un to apvienību finansēšanu.

Turpinām ziņas

Pirms diviem gadiem ieplānotā elektroniskās identifikācijas sistēma braukšanas maksas atvieglojumu saņēmējiem reģionālajos maršrutos, kurai būtu jāsāk darboties jau 2021. gada janvārī, var ievērojami aizkavēties. Šāds scenārijs savukārt nākotnē neļaus ietaupīt sabiedriskā transporta kompensācijām piešķirto budžeta naudu, kas šobrīd ir 20 miljoni eiro gadā, brīdina Valsts kontrole. Jau ziņots, ka Latvijā sabiedriskā transporta braukšanas maksas atvieglojumus ir tiesības saņemt vairākas pasažieru kategorijas visos 1059 reģionālajos starppilsētu un vietējās nozīmes autobusu maršrutos un 11 vilcienu maršrutos.

VAS Latvijas autoceļu uzturētājs ir pabeidzis bedru masveida remontu uz valsts galvenajiem un reģionālajiem asfaltētajiem autoceļiem ar lielāko satiksmes intensitāti. Bedru apjoms uz galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem pēdējo piecu gadu laikā ir samazinājies par 35%. Šogad bedru apjoms mērāms 93 tūkstošos kvadrātmetru, savukārt 2014. gadā tas bija 144 tūkstoši kvadrātmetri. Bedru masveida remonts turpināsies uz mazāk svarīgiem reģionālajiem autoceļiem līdz 15. jūnijam un uz vietējās nopzīmes uzturēšanas klases autoceļiem līdz 1. jūlijam,.

Un vēl

Jēkabpils Kena parkā rīt, 1. jūnijā no plkst. 11.00 līdz 14.00 norisināsies bērnu svētki “Pasaku mežā”. Svētki sāksies plkst. 10.30 ar jestru svētku gājienu no Vecpilsētas laukuma pa Pasta un Brīvības ielu līdz pat Kena parkam. Ienākot Kena parkā, ikviens nonāks Pasaku mežā, kur uz Kena estrādes skatuves notiks daudzveidīgs svētku koncerts. Parkā visu svētku laiku dzīvos pasaku tēli un kā jau īstā pasaku mežā  gaidīs raibu raibas izklaides visām gaumēm.

Atstājiet komentāru