2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 16.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB atbrīvojis Jermoloviču un Priedīti no policijas izolatora; Jēkabpils domes deputāte Signe Bērziņa izstājas no partijas KPV LV; un Par vietu "Eirovīzijas” finālā šovakar cīnīsies arī Latvijas pārstāvji.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Valstī ir izveidojusies kritiska situācija attīstības izdevumu plānošanā un izlietošanā; Bosnijā pēc lietusgāzēm upes izgājušas no krastiem; un Iestājoties siltam un saulainam laikam, pieaug ultravioletais starojums.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī atklāj saspiestās dabasgāzes uzpildes staciju; Jēkabpilī un Krustpils novadā atklāts liels daudzums nelegālo cigarešu; un VID Raimondam Paulam uzrēķinājis 14 tūkstoši eiro lielu nodokļu parādu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB atbrīvojis Jermoloviču un Priedīti no policijas izolatora; Jēkabpils domes deputāte Signe Bērziņa izstājas no partijas KPV LV; un Par vietu "Eirovīzijas” finālā šovakar cīnīsies arī Latvijas pārstāvji.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs vakar no Valsts policijas izolatora Čiekurkalnā atbrīvojis pirmdien aizturēto Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes locekli Vitu Jermoloviču. To apstiprināja viņas aizstāvis Raivo Klotiņš. Tāpat aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka atbrīvota arī biroja vadītāja Inguna Priedīte. Jermolovičas un Priedītes atbrīvošana nozīmē, ka KNAB nav lūdzis tiesai viņai piemērot bargāko drošības līdzekli – apcietinājumu. Patlaban nav zināms kāds ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis viņām tiks piemērots. KNAB šajā jautājumā komentārus pagaidām nesniedz.

Eiropas Parlamenta vēlēšanu aģitācijai Latvijas partijas patlaban deklarējušas kopumā 608 tūkstoši 751 eiro tēriņus, no kuriem lielāko daļu - ap 72% - izlietojušas trīs partijas - "Saskaņa", "Attīstībai/Par" un Latvijas Krievu savienība, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sniegtā informācija. Priekšvēlēšanu tēriņos atpaliek partija "Jaunā Vienotība" ar 48 tūkstoši 929 eiro, nacionālā apvienība - 46 tūkstoši 429 eiro, partija "Progresīvie" - 40 tūkstoši 508 eiro, Zaļo un zemnieku savienība - 35 tūkstoši 661 eiro, un Jaunā konservatīvā partija - 18 tūkstoši 259 eiro. Latvijas Reģionu apvienība priekšvēlēšanu kampaņa patlaban izmaksājusi 7891 eiro, "KPV LV" - 2435 eiro, bet partijai "Latviešu nacionālisti" - 1869 eiro. Pārējās piecas vēlēšanā startējošās sīkpartijas oficiāli vēlēšanu kampaņām neesot iztērējušas ne centa.Jau ziņots, ka Eiropas parlamenta vēlēšanas Latvijā notiks 25.maijā, un no Latvijas būs jāievēl astoņi deputāti.

Iekšlietu ministrija saņēmusi aptuveni 200 iedzīvotāju sūdzības par nesaņemtajām vēstulēm ar informāciju, uz kuru vēlēšanu iecirkni jāierodas balsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Tikmēr presē izskanējusī informācija par nesaņemtajām vēstulēm piesaistījusi Valsts drošības dienesta uzmanību, kurš sācis pārbaudi, kā radusies šāda situācija.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes deputāte Signe Bērziņa, kas pašvaldībā ievēlēta no partijas KPV LV un par deputāti kļuva pēc tam, kad Saeimā tika ievēlēts Kaspars Ģirģens, vakar savā profilā sociālajā vietnē Facebook izplatīja paziņojumu, ka izstājas no KPV LV. Savā paziņojumā Signe Bērziņa raksta, ka šāds lēmums nav nejaušs – pašlaik pildot Jēkabpils pilsētas domes deputātes pienākumus, viņa secinājusi, ka vieglāk un savai personiskajai pārliecībai par balsojumiem pilsētas domes sēdēs atbilstošāk, viņai esot darboties kā pie partijām nepiederošai deputātei. Jau ziņots, ka aprīļa nogalē Signe Bērziņa kopā ar vēl citiem septiņiem opozīcijas deputātiem bija parakstījusi iesniegumu par domes priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa atstādināšanu no amata, taču sēdēs, kad notika balsošana nepiedalījās. Taču vēlāk pēc pašvaldības domes vadības maiņas, balsojumos ieņēma līdzīgu nostāju kā tagadējā opozīcija.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka turpinās būvdarbu Filozofu ielā 15, velotrases būvniecībā. Darbi uzsākti marta sākumā un to realizācija paredzēta līdz 30.augustam, bet uzņēmuma ceļu būvinženieris Aigars Začests stāsta, ka darbus plānots pabeigt jau līdz Jēkabpils pilsētas svētkiem, kas notiks no 4. līdz 6. jūlijam. Lielākos darbus- virāžu, tramplīnu, nogāžu izveidošanu un asfaltēšanu, velotrasē veic SIA “Jēkabpils pakalpojumi” apakšuzņēmējs SIA “City playgrounds”. Šobrīd būvobjektā tiek pabeigti asfaltēšanas darbi. Darbu pēdējā posmā tiks veikta teritorijas apzaļumošana un labiekārtošana.

Un vēl

Šovakar, Izraēlas pilsētā Telavivā notiks Eirovīzijas 2. pusfināls. Tajā piedalīsies 18 valstis, tajā skaitā, Latvijas pārstāvji – grupa "carousel” ar dziesmu "that night”. Latvijas delegācijas vadītāja Zita Kaminska stāsta, ka mūziķi ir gatavi priekšnesumam, uz skatuves jūtās brīvi un atvērti. Viņa norāda, ka šobrīd esot atlicis sakārtot atsevišķas priekšnesuma tehniskās nianses. Vakarā esot gaidāmi arī daži jauninājumi, kas nacionālajā atlasē nebija redzami. 

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Nevalstisko organizāciju un iedzīvotāju grupu iniciatīvu konkursa komisija iesniegto projektu īstenošanai Jēkabpils novadā sadalījusi 7 tūkstoši eiro. Kopā pašvaldībā saņemti 17 projektu pieteikumi - 12 no NVO, bet pieci no iedzīvotāju iniciatīvu grupām. Kopējā no pašvaldības pieprasītā finansējuma summa bija 11 tūkstoši  586 eiro, taču konkursa mērķiem šogad atvēlēti 7000 eiro, tādēļ nebija iespējams atbalstīt visus projektus, bet daļai piešķirts nedaudz samazināts finansējums.

Lemt par jauno SIA "Preiļu slimnīca" vadību varētu tuvāko mēnešu laikā. Pašlaik svarīgākais akcionāriem esot izprast situāciju, kādā ir slimnīca. Tāpat vēl jāpieņem lēmums, vai slimnīcas vadībā turpmāk būs trīs vai viens valdes loceklis. Pašvaldības vadītāja Maruta Plivda noraida atlaistās slimnīcas valdes priekšsēdētājas Ivetas Stares bažas par to, ka ar vienu valdes locekli būs vieglāk manipulēt, apgalvojot, ka līdzšinējie trīs valdes locekļi varēja parādīt vien sliktu pārvaldību, jo viens nezināja, ko dara cits. Par nepamatotām domes priekšsēdētāja sauc arī Stares pārmetumus par politisko izrēķināšanos un zvērināta revidenta atzinuma sagrozīšanu. Jau ziņots, ka 9.maijā "Preiļu slimnīcas" kapitāldaļu turētāju kopsapulcē sliktas pārvaldības dēļ atlaista slimnīcas valde. 

Aglonas novadā pēc vietējo biedrību ierosinājuma nākamajā nedēļā norisināsies iedzīvotāju sapulce par administratīvi teritoriālo reformu. Sapulci nolemts rīkot, ņemot vērā biedrības "Dordedze", Aglonas senioru biedrības un biedrības "Dorbs un zineiba" iesniegumu. Sapulce norisināsies 23.maijā plkst.17 Aglonas bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas centrā "Strops". Jau ziņots, ka Aglonas novadā mazie pagasti atbalsta apvienošanos ar Daugavpili, pašā Aglonā viedokļi ir sadalījušies uz pusēm. Vēsturiski vairāki novada pagasti bijuši Krāslavas rajona robežās, taču pievienošanos Krāslavai Aglonas novadā neatbalstot.

Turpinām ziņas

Šonedēļ uzsākta Līvānu novada pašvaldības autoceļa "Pētermuiža – Kūdras purvs" atjaunošana 640 m garumā. Pārbūves laika paredzēta dzelzsbetona caurtekas demontāža, grāvju tīrīšana, apauguma novākšana, caurteku izbūve, zemes klātnes uzbēruma būvniecība, asfalta ieklāšana, apzaļumošana, nogāžu nostiprināšana, nomaļu uzpildīšana, ceļa zīmju uzstādīšana un horizontālo apzīmējumu ieklāšana. Būvdarbu norises periodā uz autoceļa ir noteikti satiksmes ierobežojumi. Atjaunošanas darbus veic ceļu būves firma “Binders”. Projekta realizācijas laiks 12 mēneši no vienošanās parakstīšanas. Projekta kopējās izmaksas 216 tūkstoši 612 eiro.

Savukārt aprīļa nogalē Līvānos tika uzsākta Baznīcas ielas pārbūve 760 m garuma, tajā skaitā atjaunot brauktuvi, ierīkos apvienoto gājēju-veloceliņu,  lietus ūdens kanalizāciju, atjaunos elektroapgādes un apgaismojuma tīklus, pārbūvēt vājstrāvas tiklus, ierīkot caurtekas, labiekārtot teritoriju, uzstādīt ielas aprīkojumu.  Šobrīd ielai ir nofrēzēts vecais asfaltbetona segums un uzsākta ierakumu veidošana un komunikāciju izbūve. Ielas pārbūves laikā noteikti satiksmes ierobežojumi: Tiek nodrošināta piekļūšanas ielai pieguļošajām teritorijām.  Darbus plānots pabeigt šī gada laikā. Būvdarbus veic SAI “Ošukalns”. 

Un vēl

Sestdien 18.maijā Koknesē norisināsies tradicionālie Sama modināšanas svētki. Saistībā ar šo pasākumu un svētku gadatirgu, kura norise paredzēta uz Parka un Blaumaņa ielām, laikā no piektdienas, 17. maija plkst. 22.00 līdz 18. maija plkst. 16.00, tirdzniecības vietu nodrošināšanai, iedzīvotāji aicināti nenovietot autotransportu uz Parka ielas posmā no Kokneses vidusskolas līdz Rīga – Daugavpils šosejai. Savukārt autostāvvietās novietotajām automašīnām pie daudzdzīvokļu mājām Koknesē Parka ielā 15, Parka ielā 25, Blaumaņa ielā 20, Blaumaņa ielā 6 un Blaumaņa ielā 8, tirgus laikā satiksme būs ierobežota.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Valstī ir izveidojusies kritiska situācija attīstības izdevumu plānošanā un izlietošanā; Bosnijā pēc lietusgāzēm upes izgājušas no krastiem; un Iestājoties siltam un saulainam laikam, pieaug ultravioletais starojums.

Valstī ir izveidojusies kritiska situācija attīstības izdevumu plānošanā un izlietošanā, pabeidzot ikgadējās revīzijas par iestāžu 2018.gada pārskatu pareizību, secinājusi Valsts kontrole . Attīstības izdevumi ir resoriem ik gadu papildus piešķirtais budžeta finansējums tādu prioritāšu īstenošanai, kuras valdība pat finansējuma nepietiekamības situācijā ir atzinusi par būtiskām un nekavējoties īstenojamām uz jostu savilkšanas rēķina citās nozarēs. Izvērtējot ministriju un valsts centrālo iestāžu gada pārskatus, revidenti nākuši pie atzinuma, ka valsts attīstībai piešķirtā nauda nesasniedz mērķus. 

Lai arī būtiski samazinājies ielūgumu skaits, piecu gadu laikā Kultūras ministrija nav izveidojusi caurskatāmu un skaidru ielūgumu izsniegšanas kārtību, lai uz valstiski nozīmīgiem kultūras pasākumiem aicinātu amatpersonas, juridiskās vai privātpersonas, aizrāda Valsts kontrole (VK). Tā norāda, ka ielūgumos budžetam «gar degunu» aiziet paprāvas summas Tā, piemēram, izsniedzot ielūgumus uz 2013.gada Dziesmu un deju svētkiem, valsts budžetam secen gāja ieņēmumi robežās no 27,6 tūkstošiem līdz 138 tūkstošiem eiro, uzskata valsts iestāde.
Valsts ieņēmumu dienests (VID) divarpus mēnešu laikā ir pieņēmis un akceptējis teju tūkstoši deklarācijas iesniedzēju ir izveidojies nodokļa parāds kopumā par 16,97 miljoniem eiro. Iepriekš VID prognozēja, ka parādnieku skaits varētu sasniegt 60 tūkstošus. 

Turpinam ar ārvalstu vēstīm

Daudzviet Bosnijā vakar pēc spēcīgām lietusgāzēm no krastiem izgājušas upes, applūdinot mājas un ceļus. Vairākas pašvaldības Bosnijas vidienē un ziemeļos izsludinājušas ārkārtas stāvokli, lai cīnītos ar plūdiem, un aicina upju tuvumā dzīvojošos cilvēkus evakuēties. Pārrauta arī ūdens un elektrības piegāde, bet dažas skolas atcēlušas mācības. Lietusgāzes arī izraisījušas zemes nogruvums, liekot slēgt vietējos ceļus. Jēapiebilst, ka konsulārajā dienestā līdz šim nav saņemta informācija, ka plūdos Bosnijā būtu cietuši Latvijas valstspiederīgie. 
Savienotās Valstis brīdinājušas Eiropas Savienību, ka plāni stiprināt sadarbību aizsardzības jomā bloka iekšienē var izpostīt desmitgadēm ilgo transatlantisko sadarbību un kaitēt NATO. Tomēr ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni uzskata ASV bažas par nepamatotām. Savienoto Valstu bažas galvenokārt raisa Eiropas Aizsardzības fonds , kam paredzēti 14 miljardi eiro un kuru aprīlī apstiprināja Eiropas Parlaments (EP), kā arī ES Pastāvīgās strukturētās sadarbības programma. Abas iniciatīvas paredz ES valstu sadarbību kopīgos projektos, lai izstrādātu jaunu bruņojumu, piemēram, iznīcinātājus un bezpilota lidaparātus, un izveidotu atbalsta sistēmas, piemēram, hospitāļus un apmācību centrus. 

Amerikas Savienoto Valstu Senāts gatavo likumprojektu par jaunu sankciju ieviešanu pret personām un kompānijām, kas iesaistītas gāzesvada “Nord Stream 2” būvniecībā. Šoreiz sankcijas plānots vērst pret kuģiem, kuri iesaistīti gāzesvada būvniecībā. Analītiķi prognozē, ka šāda amerikāņu politiķu nostāja vēl vairāk saasinās attiecības ar Eiropu, īpaši Vāciju. Kompānijas “Nord Stream 2” pārstāvji izskanējušo informāciju nav komentējuši. Bet tikmēr Krievijas mediji ziņo, ka cauruļvada būvniecība Baltijas jūrā turpina virzīties uz priekšu un jau ir ieklāti aptuveni 1200 kilometri cauruļu, un tā ir vairāk nekā puse no kopējā paredzētā cauruļvada garuma.

Austrijas kompānija OMV negrasās izstāties no gāzesvada “Nord Stream 2” projekta, neskatoties uz ASV sankciju draudiem, vakar paziņojis Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens. ASV un vairākas Eiropas valstis bažījas, ka Maskava ar šo projektu iegūs pārlieku lielu kontroli pār Eiropu, īpaši kaitējot Polijai un Ukrainai. Austrija ir viena no retajām ES valstīm, kas pēdējos gados saglabājusi siltas attiecības ar Maskavu. 

Un vēl kāda ziņa

Tuvākajos divos mēnešos saules ultravioletais starojums Latvijā būs gada augstākajā līmenī, atgādina speciālisti. Ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū pieaugs līdz sestajam līmenim. No saules visvairāk jāsargājas laika periodā no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē. No ultravioletajiem stariem jāsargā arī acis. Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, sauļošanās jāuzsāk pakāpeniski. Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā un dienvidu zemēs, kur ultravioletā radiācija ir daudz spēcīgāka nekā Latvijā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī atklāj saspiestās dabasgāzes uzpildes staciju; Jēkabpilī un Krustpils novadā atklāts liels daudzums nelegālo cigarešu; un VID Raimondam Paulam uzrēķinājis 14 tūkstoši eiro lielu nodokļu parādu

Degvielas tirgotājs "Virši-A" ar svinīgu pasākumu šodien Jēkabpilī atvēra pirmo saspiestās dabasgāzes jeb CNG uzpildes staciju Latvijā. Saspiestās dabasgāzes automašīnā ir divu degvielu dzinējs - to darbina gāze un benzīns. Kad gāze beigusies, auto automātiski sāk izmantot benzīnu. Emisijas no saspiestās dabas gāzes ir par aptuveni 25% zemākas salīdzinājumā ar benzīnu. Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir noteikušas minimālās prasības saspiestās dabasgāzes uzpildes infrastruktūrai. Mērķis līdz 2025. gadam ir nosegt ES galveno autoceļu tīklu ar saspiestās dabasgāzes uzpildes stacijām ik pēc vismaz 150 kilometriem. Latvijā saspiestās dabasgāzes tīkla ieviešana vēl ir sākuma stadijā.

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", sadarbojoties ar SIA "Reck" un SIA "WOLTEC", Jēkabpilī realizēs būvobjektu "Optiskā tīkla infrastruktūras projektēšanas un būvniecības darbi Zemgales un Rīgas plānošanas reģionā". Būvprojekta mērķis ir uzlabot elektronisko sakaru tīklu pieejamību lietotājiem lauku teritorijās, nodrošinot infrastruktūras izbūvi tur, kur neviens elektronisko sakaru komersants nesniedz un tuvāko triju gadu laikā neplāno sniegt interneta piekļuves pakalpojumus ar uzlabotiem datu pārraides parametriem. Galvenā trase Jēkabpils pilsētā tiks būvēta Jēkabpilī Krustpils pusē.

Labklājības ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības ikgadējās sarunās panākta vienošanās sākt garantētā minimālā ienākuma jeb GMI līmeņa palielināšanu no nākamā gada, nosakot to 64 eiro apmērā. Abas puses konceptuāli atbalstīja arī plānu par minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanu, vienojoties, ka lēmums par to pieņemams un īstenojams abām pusēm - valsts un pašvaldību līmenī.

Turpinām ziņas

Lidostā “Rīga” pie privātas lidmašīnas pasažieriem atklāta, iespējams, noziedzīgi iegūta skaidra nauda 400 tūkstoši eiro un 500 tūkstoši ASV dolāru. Pārbaužu laikā tika konstatēts, ka 1954.gadā dzimušā Ukrainas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 200 tūkstoši ASV dolāri, 1987. gadā dzimušā Ukrainas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 300 tūkstoši ASV dolāri, 1977.gadā dzimušas Ukrainas pilsones rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 100 tūkstoši EUR un 1950.gadā dzimušā Ukrainas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 300 tūkstoši EUR. Ir pamats uzskatīt, ka viena no personām ir saistīta ar Ukrainas organizēto noziedzību. Par notikušo uzsākti četri kriminālprocesi. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākotnējie aprēķini liecina, ka Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) amatpersonu iespējamo noziedzīgo darbību rezultātā nodarīti ne mazāk kā 300 tūkstoši. KNAB apstiprina, ka ir sākts kriminālprocess pret Rīgas tūrisma attīstības biroja amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu eiro zaudējumi.Tiklīdz kriminālprocesā būs jauna publiski sniedzama informācija, KNAB informēšot sabiedrību.
Pagājušajā nedēļā Jēkabpilī un Krustpils novadā atsavināts liels daudzums nelegālo cigarešu. Policija veicot kratīšanu kādā īpašumā Krustpils novadā un automašīnā Jēkabpilī, atrastas 156 tūkstoši 540 cigaretes ar Baltkrievijas un Kazahstānas akcīzes markām.

Izmeklējot kriminālprocesu, par akcizēto preču nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju lielā apmērā aizturēta arī kāda sieviete un vīrietis. Abiem aizturētajiem piemērots aizdomās turētā statuss un ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Abas personas iepriekš nav tiesātas, taču izmeklēšanas gaitā tiks pārbaudīta viņu saistība arī ar citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Policija sākusi kriminālprocesu. 
Un vēl

Valsts ieņēmumu dienests (VID) komponistam Raimondam Paulam uzrēķinājis nodokļu parādu aptuveni 14 tūkstoši eiro apmērā, vēsta raidījums "Uz līnijas". Pats komponists raidījumā pauda neizpratni par sastādīto nodokļu parādu, jo ir pārliecināts, ka no viņa komponēto un daudzviet atskaņoto dziesmu honorāriem nodokļi jau ir samaksāti. Savukārt VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme sacīja, ka šis jautājums ar kolēģēm jau ir izrunāts un tagad tikai atlicis visu izrunāt ar komponistu, noskaidrojot visas summas, kas ir maksātas, tiekot skaidrībā par uzrēķinātajiem nodokļiem.

Atstājiet komentāru