2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 2.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas dažviet uz valsts galvenajiem ceļiem maksimālais ātrums ir 100 km/h; Francijā 1.maija demonstrācijas aizēno vardarbīgi incidenti; un Meksikā izgatavots pasaulē lielākais rotaļu lācis.

Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00 
Radio1 ziņās klausieties:Vairākas Latvijas vides organizācijas pievienojušās starptautiskajai petīcijai par bišu aizsardzību; Jēkabpils domes ārkārtas sēdē šodien lems par mēra vietnieka iecelšanu; un Eiropu sāk pārņemt arktiska gaisa masa; gaidāms sals 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00 
Radio1 ziņās klausieties: Par Jēkabpils mēra vietnieci sociālajos jaut;ajumos ievēl Kristīni Ozolu; Kaimiņš zaudē pozīcijas "KPV LV" Saeimas frakcijā; un Latvijas skolām uzdāvina mācību materiālu komplektus par ES

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas dažviet uz valsts galvenajiem ceļiem maksimālais ātrums ir 100 km/h; Francijā 1.maija demonstrācijas aizēno vardarbīgi incidenti; un Meksikā izgatavots pasaulē lielākais rotaļu lācis.


Sākot no šodienas atsevišķos valsts galveno autoceļu posmos atļautais braukšanas ātrums ir palielināts līdz 100 kilometriem stundā. Maksimālais braukšanas ātrums 100km/h tiks ieviests arī uz valsts galvenā autoceļa Jēkabpils–Rēzekne–Ludza–Krievijas robeža (Terehova) sevišķos posmos, reģionālā autoceļa Tīnūži–Koknese posmā no krustojuma ar vietējo autoceļu Ogre–Jugla līdz krustojumam ar vietējo autoceļu Koknese–Vērene–Madliena–Suntaži. 

Ar etnomūzikas grupas “Tautumeitas” priekšnesumu atklāts pirmais starptautiskais koru konkurss “Rīga dzied”. Konkursā šogad piedalās labākie kori no 11 pasaules valstīm. Latviju pārstāv pieci koru kolektīvi. Festivāla mērķis ir godināt mūžībā aizgājušā diriģenta Imanta Kokara piemiņu, kurš vienmēr vēlējies Rīgu padarīt par starptautisku koristu pilsētu. Šodien koristi koncertēs Latvijas Universitātes Lielajā aulā un Svētā Pētera baznīcā, sestdien Vērmanes dārzā un pie Brīvības pieminekļa. Konkursa laureāti saņems Imanta Kokara vārdā nosaukto apbalvojumu – divarpus tūkstošus eiro sava talanta attīstībai.

Turpinām ziņas

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja atbrīvojusi no amata aizsardzības ministru Gevinu Viljamsonu. Lēmums pieņemts saistībā ar skandālu, ko izraisīja ziņu nopludināšana par Ķīnas uzņēmuma Huawei iespējamo līdzdalību 5G datu pārraides tīkla attīstīšanā. 


Lielbritānijas tiesa tīmekļa vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam vakar piespriedusi 50 nedēļas cietumā par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Jau ziņots, ka Asanžs patvērās Ekvadoras vēstniecībā 2012.gadā pēc tam, kad Lielbritānijas tiesnesis bija izdevis rīkojumu par viņa izdošanu Zviedrijai, kur Asanžs bija apsūdzēts seksuālā uzbrukumā un izvarošanā. Asanžs apgalvoja, ka šīs apsūdzības esot iegansts, lai viņi izdotu ASV, kur viņam būtu jāatbild tiesas priekšā par slepenu ASV dokumentu publicēšanu "WikiLeaks" vietnē.  Zviedrijā Asanža lieta vairs netiek izmeklēta, un izdošanas prasība nav spēkā.


Daudzās pasaules valstīs plaši atzīmēti 1. maija jeb darba svētki. Bet Francijā pasākumus aizēnoja vardarbīgi incidenti, kuros ievainojumus guva vairāki protestētāji un policisti. Visplašākās 1. maija svinības notika Krievijā, un šīs valsts mediji ziņo, ka galvaspilsētas Maskavas ielās izgāja apmēram 100 tūkstoši cilvēku. Plašas demonstrācija notika arī Spānijā, Turcijā, Pakistānā, ASV un daudzās citās valstīs, tomēr lielāko žurnālistu ievērību izpelnījās notikumi Francijā. Parīzē pie Monparnasas dzelzceļa stacijas policija bija spiesta izmantot asaru gāzi, lai nomierinātu agresīvi noskaņotos demonstrantus, un aizturēja vairāk nekā 200 cilvēkus.

Un vēl


Meksikas rotaļlietu meistari izgatavojuši pasaulē lielāko rotaļu lāci. Rekords uzstādīts nelielajā Honakatlanas pilsētā pie galvaspilsētas Mehiko. Rotaļlieta ir apmēram 20 metrus gara un sver 4 tonnas. Līdz šim lielākā lāča tituls piederēja Amerikas Savienoto Valstu Kanzasas štatā izgatavotajai rotaļlietai, kuras garums bija gandrīz 17 metri.  Jau tuvākajā laikā sasniegumu iekļaus Ginesa rekordu grāmatā.


Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00 

Preiļu novada dome izsludina konkursu ar mērķi noteikt interesantāko, labskanīgāko un atbilstošāko nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī 19a. Konkursam jāpiesakās līdz 1. jūnijam, aizpildot pieteikuma anketu un iesniedzot to pašvaldībā sev ērtākā veidā: elektroniski, sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi: dome@preili.lv, drukātā veidā, sūtot pieteikumu pa pastu uz Preiļu novada domi, Raiņa bulvāris 24, Preiļi, LV-5301 vai klātienē pieteikumu nogādājot Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā, Raiņa bulvārī 24, Preiļos. Pieteikumā jānorāda laukuma nosaukuma priekšlikums un tā pamatojums, kā arī idejas autora kontaktinformācija. Visi konkursam iesniegtie laukuma nosaukumi tiks izvērtēti, un labākā priekšlikuma autors saņems naudas balvu 200 eiro vērtībā. 



Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, arī šogad Preiļu novada skolēniem tiks piedāvāta iespēja vasaras brīvlaika daļu izmantot lietderīgā darbā savā pilsētā vai lauku ciematos. Nodarbinātības pasākumos vasarā varēs iesaistīties skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Pašvaldība aicina skolēnu vecākus vai personas, kas realizē aizgādību, pieteikties Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai Preiļu novada pagastu pārvaldēs līdz 15. maijam. Noteikumi un pieteikums ir pieejami: 
www.preili.lv


Turpinām ziņas


Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai veltīti pasākumi Preiļu novadā: 

3. maijā plkst. 18.00 Pelēču kultūras namā Baltā galdauta svētki. Programmā: Džeinas Gavares muzikālais sveiciens, filma “100 gadi Esības vējos”, kafijas baudīšanas brīdis pie balti klāta galda.

4. maijā Preiļu kultūras namā plkst. 13.00 BALTĀ GALDAUTA SVĒTKI Programmā: Tikšanās ar režisoru un kinooperatoru, režisora un operatora Jura Podnieka komandas biedru ALEKSANDRU DEMČENKO. Filmas ,,KRUSTCEĻŠ” /1990. g./ un ,,POSTSKRIPTUM” /1991. g./, un atmiņas no kara operatora pieredzes.

6. maijā plkst. 13.00 Saunas tautas namā Baltā galdauta svētku pēcpusdiena Programmā: Atpūtas laukumā stādīs puķes un kokus, kopā veidos “Labo vārdu” galdautu, vienosies kopīgā dziesmā un izdziedāsim skaistākās tautas dziesmas un ziņģes kopā ar folkloras kopu “Naktineica”, kopīgi klās galdu un mielosies ar līdzi paņemto cienastu. Pie balti klāta galda aicināts ikviens! Nākt aicina ar labām domām, priecīgu prātu un mazu cienasta groziņu!

Un vēl 

No 5. maija Preiļos durvis apmeklētājiem vērs Moto & Metal NESTER CUSTOM mākslas galerija, kura ir vietējās ģimenes lolojums un sirdsdarba rezultāts. Moto & Metal NESTER CUSTOM mākslas galerija ir izklaides komplekss ikvienam – lielam un mazam, kurā atrodas mākslinieciski izvietotas izstāžu zāles ar individualizētiem motocikliem un metāla mākslas skulptūrām. Pati galerija, motocikli un skulptūras, kas te tiek izstādītas, ir galerijas saimnieka Aleksandra Nestjeruka radošā darba rezultāts. Visu galerijas interjeru izveidoja Aleksandra radošā komanda no “NESTER CUSTOM visual service”. Galerijā atrodas arī eleganta kafejnīca, kas pārsteigs ar oriģināliem desertiem. Galerija darbu sāks 5. maijā, apmeklētājus gaidīs arī valstī noteiktajā brīvdienā 6. maijā un turpmāk darbosies katru nedēļu no trešdienas līdz svētdienai.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00 
Radio1 ziņās klausieties:Vairākas Latvijas vides organizācijas pievienojušās starptautiskajai petīcijai par bišu aizsardzību; Jēkabpils domes ārkārtas sēdē šodien lems par mēra vietnieka iecelšanu; un Eiropu sāk pārņemt arktiska gaisa masa; gaidāms sals 

Šīs valdības viena no prioritātēm ir panākt privāto investīciju pieaugumu, vērtējot Ministru kabineta pirmajās simts dienās paveikto, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV). Šodien aprit simts dienas kopš darbu 23.janvārī sāka Kariņa vadītais Ministru kabinets. Pēc Kariņa teiktā, šai valdībai veicami vairāki nozīmīgi uzdevumi, viens no tiem - panākt privāto investīciju pieaugumu, ko var īstenot, sakārtojot vidi, strādājot stabili un prognozējami, neraustot nodokļu politiku un sakārtojot vēl virkni citu sistēmu. 

Vairākas Latvijas vides organizācijas pievienojušās starptautiskajai petīcijai par bišu aizsardzību. Tā aicina dalībvalstis atbalstīt vadlīnijas, kuras vērtētu arī riskus apputeksnētājiem, apstiprinot esošos un jaunus pesticīdus. Petīcijas paraksti maijā sākumā tiks iesniegti zemkopības ministriem vairākās dalībvalstīs pirms jautājuma skatīšanas Eiropas Komisijas darba grupā. Eiropas komisija, visticamāk, balsos par “Bišu vadlīnijām” jūlijā, patlaban tiekot virzīts kompromisa variants. Latvijas nevalstiskās organizācijas aicina valdību atbalstīt vadlīniju pilno, stingrāko versiju. Latvija atbalsta vadlīniju pakāpenisku ieviešanu. 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis pretrunīgi vērtēto tā dēvēto autonomā interneta likumu. Spēkā tas stāsies 1. novembrī. Krievijas varas iestādes informēja, ka jaunā likuma mērķis ir nodrošināt tīmekļa darbību valstī, ja citviet pasaulē radušās problēmas. Tiks regulēti un uzskaitīti visi interneta savienojumi ar ārvalstu serveriem, kā arī veiktas darbības, lai nodrošinātu autonomu vietējā tīkla darbību. Tikmēr opozīcijas pārstāvji pauž bažas, ka tas varas iestādēm ļaus kontrolēt iedzīvotāju saziņu, savukārt daļa ekspertu uzskata, ka izmaiņas samazinās tīmekļa darbības ātrumu. 

Turpinām ziņas 


Šodien pulksten trijos pēcpusdienā ir sasaukta Jēkabpils domes ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā iekļauti visi tie jautājumi, kas tika skatīti arī 18.aprīļa domes ārkārtas sēdē, bet pamatojoties uz toreizējās opozīcijas protesta balsojumu netika pieņemti. Viens no pēdējiem sēdes lēmumu projektiem ir domes priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšana. Kā liecina iepriekš izskanējusī informācija, šim amatam tiks virzīta neatkarīgā deputāte Kristīne Ozola. 

Jēkabpils sporta centrs aicina jēkabpiliešus un pilsētas viesus uz vēl nebijušu sporta pasākumu –jēkabpiliešu un NATO komandu sadraudzības spēli futbolā. 4. maijā plkst. 16.00 Brīvības svētku un Nacionālo bruņoto spēku dienā Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadionā notiks sadraudzības futbola spēle starp jēkabpiliešu un NATO paplašinātās kaujas grupas komandām. Jau zināms, ka jēkabpiliešiem pretī stāsies starptautiska komanda, kas sastāvēs no spāņu, poļu un slovāku karavīriem, bet galvenais treneris būs no Spānijas un asistents – no Itālijas. Savukārt Jēkabpils komandā visi būs mūsu pašu vietējie sportisti, kas nenoliedzami ir spēcīgi, prasmīgi un pieredzējuši futbolisti. Sagaidāma sīva cīņa, tāpēc aicinām ikvienu atbalstīt mūsējos cīņā par uzvaru! 

Un vēl 


Šodien Skandināvijā un Baltijas jūras reģionā, bet nedēļas nogalē lielā daļā Eiropas ieplūdīs arktiska gaisa masa, kas atnesīs salu un sniegu, liecina prognozes. Aukstākais laiks Latvijā gaidāms sestdienas rītā, kad temperatūra vietām būs pat ap -5 grādiem. Šādā aukstumā bojā ies liela daļa šī gada augļu un ogu ražas, jo ķirši, plūmes, ābeles un bumbieres ir pilnos ziedos. No tik bargām salnām, faktiski sala, pasargāt augļukokus un stādījumus ir grūts, bieži pat neiespējams uzdevums. Viens no viediem ir stādījumus segt ar agroplēvi, pēcpusdienās un vakarā laistīt, degt dūmu sveces vai kurināt ugunskurus. Aukstuma vilnis būs aptuveni nedēļu ilgs. Ilgtermiņa prognozes ļauj cerēt, ka maija otrajā pusē laiks būs krietni vasarīgāks. 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00 
Radio1 ziņās klausieties: Par Jēkabpils mēra vietnieci sociālajos jaut;ajumos ievēl Kristīni Ozolu; Kaimiņš zaudē pozīcijas "KPV LV" Saeimas frakcijā; un Latvijas skolām uzdāvina mācību materiālu komplektus par ES 


Jēkabpils domes sēdē par Jēkabpils mēra vietnieci sociālajos jautājumos ar septiņām balsīm par un piecām pret ievēlēta neatkarīgā deputāte Kristīne Ozola. Pēc ievēlēšanas amatā viņa pateicās kolēģiem par uzticību un apliecināja, ka ir gatava ķerties klāt jaunajiem pienākumiem ar pilnu sparu. Lai to varētu, uz laiku apturēs savu darbu advokatūrā, kā arī ģimeņu atbalsta centra "Domus" vadību uzticēs citai centra darbiniecei. Kristīne Ozola uzsvēra, ka turpinās darbu pie iesāktajiem projektiem sociālajā un kultūras jomā, kā arī atbalstīs Eiropas fondu apguvi. 

Jēkabpils mērs Aivars Kraps šodien domes ārkārtas sēdē paziņoja, ka samazina vietnieku skaitu un turpmāk pašvaldībā vairs nebūs mēra vietnieks Tautsaimniecības jautājumos. Tāpat arī likvidēta izpilddirektora vietnieka amata vieta. Kraps norādīja, ka lividējot šīs divas darba vietas algās gada laikā pašvaldība ietaupa 81 tūkstoti eiro. Deputāti Aigars Nitišs un Līga Kļaviņa izteica bažas par šādu lēmumu, norādot uz milzīgo darba apjomu, kas jāveic mēra vietniekiem un prognozēja, ka kvalitatīvi un profesionāli paveikt šos darbus tikai mēram un vienam vietniekam būs ļoti grūti. Kraps noraidīja izteiktās bažas, apgalvojot, ka šādi amati pašvaldībā šobrīd nav vajadzīgi. 

Jau ziņots, ka 30.aprīlī tika gāzts līdzšinējais mērs Raivis Ragainis un domes vadībā ievēlēts Aivars Kraps. Viņa ievēlēšana sociālajos tīklos izsauca milzu ažiotāžu, kur cilvēki izteica dažādus viedokļus gan atbalstot jauno pilsētas mēru, gan protestējot pret viņa ievēlēšanu. Daudzi savu neapmierinātību pauda izplatot jeb padodot tālāk zaimojošā veidā Jēkabpils identitātes simbolus – ģerboni un logo, attēlos bija redzams, ka uz šim simboliem tiek nokārtotas dabiskās vajadzības. Viena lieta - paust neapmierinātību, sašutumu, dusmoties par kādu konkrētu amatpersonu, katram ir tiesības uz savu viedokli, katram ir savs redzējums, cita lieta - noķengāt pilsētas logo un ģerboni. Tie ir pilsētas identitātes simboli, ko aizsargā likums. Pašvaldība par šiem gadījumiem vērsusies valsts policijā. Plašāk stāsta Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis. 

Audio: “Jēkabpils pilsēta savos saistošajos noteikumos ir definējusi, kas ir Jēkabpilssimbolika. Tas ir pilsētas ģerbonis, karogs, logotips un sauklis. Pret šiem simboliem jāizturas ar cieņu un katrs, kurš vēlas izmantot šo simboliku, tas ir jāsaskaņo ar pašvaldību. Sociālajos tīklos simbolika izmantota pretēji saistošajiem noteikumiem. Kā lai korektāk izsakās, - neievērojot cieņu pret pilsētas simboliku. Tā ir pilsētas simbolika un ja tie, kas to darīja ir jēkabpilieši, tad jāizsaka tikai nožēla, ka paši pret savas pilsētas tēlu un simboliku tā izturās. Latvijā cilvēki skatās uz citām pašvaldībām, kas tur notiek un neseko pārāk bieži līdzi visam notiekošajam, bet šādus gadījumus pamana un tas paliek atmiņā. Ja pēc tam kāds cits labs cilvēks aiziet uz pašvaldību un komunicē par savām lietām, vai tas priekšstats, kas izveidojies par pilsētu ir pareizs? Kādam varbūt šķiet asprātīgi kaut ko piezīmēt klāt pilsētas simboliem. Pašvaldība par šim gadījumiem vērsīsies valsts policijā ar lūgumu izvērtēt konkrētā satura atbilstību normatīvajiem noteikumiem un iespēju sodīt.”

Guntars Gogulis sarunā ar vietējiem medijiem sacīja, ka valsts policijai ir resursi, lai piekļūtu sociālo tīklu serveriem un noskaidrotu, kas ir avots šādu zaimojošu attēlu izplatīšanai. Tāpat arī tiks vērtēts vai pie atbildības saucamas personas, kas šādu pilsētas identitāti zaimojošu informāciju izplatīja sociālajos tīklos. 


Turpinām ziņas 


No partijas "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja vietnieka amata šodien atbrīvots deputāts Artuss Kaimiņš. Par šo lēmumu balsojis vairākums no frakcijas sēdē klātesošajiem 11 deputātiem. Nākamnedēļ paredzēts lemt par jauna kandidāta virzīšanu uz frakcijas priekšsēdētāja vietnieka amatu, un jebkurš deputāts var izvirzīt sev vēlamu kandidatūru. Tāpat arī tiek informēts, ka frakcijā ir nolemts, ka ir jāveic pārmaiņas partijā, kārtīgi jāstrādā pie programmas izpildes, jānodrošina demokrātiskāks darba process, kur frakcijas deputāti ir vienlīdzīgi un tiek respektēts frakcijas citu parlamentāriešu viedoklis. 

Valsts policijas darbinieki aprīlī aizturējuši septiņu cilvēku organizētu narkotisko vielu izplatīšanas grupu, no kuras izņemti vairāk nekā desmit kilogrami ar īpaši bīstamo narkotisko vielu karfentanilu. Policijā skaidro, ka atsavināti arī desmit kilogramu zeltlietu, ievērojams daudzums naudas, luksusa klases automašīna un motocikls. Visas šīs lietas, visticamāk, iegūtas, tirgojot narkotikas. Pieciem aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt pārējiem diviem – ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Tāpat ir arestēti 15 īpašumi un viens uzņēmums. Arestētās mantas kopējā vērtība ir ap 1,36 miljoniem eiro. 

Un vēl 

Lai mūsdienīgā un skolēniem interesantā veidā palīdzētu pilnveidot zināšanas par Eiropas Savienību (ES), tās dalībvalstīm, vērtībām un pilsonisko līdzdalību, Eiropas kustība Latvijā (EKL) aprīļa beigās Latvijas izglītības iestādēm nosūtījusi 500 mācību un metodisko materiālu komplektus "Vitamīns ES". Mācību materiāls ietver lielformāta plakātus, kas izmantojami kā Eiropas dienas noformējums skolā, kā arī izglītojošas spēles 1.- 12.klašu skolēniem.

Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada dome izsludina konkursu ar mērķi noteikt interesantāko, labskanīgāko un atbilstošāko nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī 19a. Konkursam jāpiesakās līdz 1. jūnijam, aizpildot pieteikuma anketu un iesniedzot to pašvaldībā sev ērtākā veidā: elektroniski, sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi: dome@preili.lv, drukātā veidā, sūtot pieteikumu pa pastu uz Preiļu novada domi, Raiņa bulvāris 24, Preiļi, LV-5301 vai klātienē pieteikumu nogādājot Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā, Raiņa bulvārī 24, Preiļos.  Pieteikumā jānorāda laukuma nosaukuma priekšlikums un tā pamatojums, kā arī idejas autora kontaktinformācija. Visi konkursam iesniegtie laukuma nosaukumi tiks izvērtēti, un labākā priekšlikuma autors saņems naudas balvu 200 eiro vērtībā.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, arī šogad Preiļu novada skolēniem tiks piedāvāta iespēja vasaras brīvlaika daļu izmantot lietderīgā darbā savā pilsētā vai lauku ciematos. Nodarbinātības pasākumos vasarā varēs iesaistīties skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Pašvaldība aicina skolēnu vecākus vai personas, kas realizē aizgādību, pieteikties Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai Preiļu novada pagastu pārvaldēs līdz 15. maijam.  Noteikumi un pieteikums ir pieejami: www.preili.lv.  

Turpinām ziņas

Latvijas Republikas Neatkarības  deklarācijas pasludināšanas dienai veltīti pasākumi Preiļu novadā:

3. maijā plkst. 18.00 Pelēču kultūras namā Baltā galdauta svētki. Programmā: Džeinas Gavares muzikālais sveiciens, filma “100 gadi Esības vējos”, kafijas baudīšanas brīdis pie balti klāta galda.

4. maijā Preiļu kultūras namā plkst. 13.00 BALTĀ GALDAUTA SVĒTKI
Programmā:  
Tikšanās ar režisoru un  kinooperatoru, režisora un operatora Jura Podnieka komandas biedru ALEKSANDRU DEMČENKO.
Filmas ,,KRUSTCEĻŠ” /1990. g./ un ,,POSTSKRIPTUM” /1991. g./, un atmiņas  no kara operatora pieredzes.

6. maijā plkst. 13.00 Saunas  tautas namā Baltā galdauta svētku pēcpusdiena
Programmā:
Atpūtas laukumā stādīs puķes un kokus,
kopā veidos “Labo vārdu” galdautu,
vienosies kopīgā dziesmā un izdziedāsim skaistākās tautas dziesmas un ziņģes kopā ar folkloras kopu “Naktineica”,
kopīgi klās galdu un mielosies ar līdzi paņemto cienastu.
Pie balti klāta galda aicināts ikviens! Nākt aicina ar labām domām, priecīgu prātu un mazu cienasta groziņu!

Un vēl

No 5. maija Preiļos durvis apmeklētājiem vērs Moto & Metal NESTER CUSTOM mākslas galerija, kura ir vietējās ģimenes lolojums un sirdsdarba rezultāts. Moto & Metal NESTER CUSTOM mākslas galerija ir izklaides komplekss ikvienam – lielam un mazam, kurā atrodas mākslinieciski izvietotas izstāžu zāles ar individualizētiem motocikliem un metāla mākslas skulptūrām. Pati galerija, motocikli un skulptūras, kas te tiek izstādītas, ir galerijas saimnieka Aleksandra Nestjeruka radošā darba rezultāts. Visu galerijas interjeru izveidoja Aleksandra radošā komanda no “NESTER CUSTOM visual service”. Galerijā atrodas arī eleganta kafejnīca, kas pārsteigs ar oriģināliem desertiem. Galerija darbu sāks 5. maijā, apmeklētājus gaidīs arī valstī noteiktajā brīvdienā 6. maijā un turpmāk darbosies katru nedēļu no trešdienas līdz svētdienai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Vairākas Latvijas vides organizācijas pievienojušās starptautiskajai petīcijai par bišu aizsardzību; Jēkabpils domes ārkārtas sēdē šodien lems par mēra vietnieka iecelšanu; un Eiropu sāk pārņemt arktiska gaisa masa; gaidāms sals

Šīs valdības viena no prioritātēm ir panākt privāto investīciju pieaugumu, vērtējot Ministru kabineta pirmajās simts dienās paveikto, in tervijā aģentūrai LETA uzsvēra premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV). Šodien aprit simts dienas kopš darbu 23.janvārī sāka Kariņa vadītais Ministru kabinets. Pēc Kariņa teiktā, šai valdībai veicami vairāki nozīmīgi uzdevumi, viens no tiem - panākt privāto investīciju pieaugumu, ko var īstenot, sakārtojot vidi, strādājot stabili un prognozējami, neraustot nodokļu politiku un sakārtojot vēl virkni citu sistēmu.

Vairākas Latvijas vides organizācijas pievienojušās starptautiskajai petīcijai par bišu aizsardzību. Tā aicina dalībvalstis atbalstīt vadlīnijas, kuras vērtētu arī riskus apputeksnētājiem, apstiprinot esošos un jaunus pesticīdus. Petīcijas paraksti maijā sākumā tiks iesniegti zemkopības ministriem vairākās dalībvalstīs pirms jautājuma skatīšanas Eiropas Komisijas darba grupā. Eiropas komisija, visticamāk, balsos par “Bišu vadlīnijām” jūlijā, patlaban tiekot virzīts kompromisa variants. Latvijas nevalstiskās organizācijas aicina valdību atbalstīt vadlīniju pilno, stingrāko versiju. Latvija atbalsta vadlīniju pakāpenisku ieviešanu.


Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis pretrunīgi vērtēto tā dēvēto autonomā interneta likumu. Spēkā tas stāsies 1. novembrī.  Krievijas varas iestādes informēja, ka jaunā likuma mērķis ir nodrošināt tīmekļa darbību valstī, ja citviet pasaulē radušās problēmas. Tiks regulēti un uzskaitīti visi interneta savienojumi ar ārvalstu serveriem, kā arī veiktas darbības, lai nodrošinātu autonomu vietējā tīkla darbību. Tikmēr opozīcijas pārstāvji pauž bažas, ka tas varas iestādēm ļaus kontrolēt iedzīvotāju saziņu, savukārt daļa ekspertu uzskata, ka izmaiņas samazinās tīmekļa darbības ātrumu.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten trijos pēcpusdienā ir sasaukta Jēkabpils domes ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā iekļauti visi tie jautājumi, kas tika skatīti arī 18.aprīļa domes ārkārtas sēdē, bet pamatojoties uz toreizējās opozīcijas protesta balsojumu netika pieņemti. Viens no pēdējiem sēdes lēmumu projektiem ir domes priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšana. Kā liecina iepriekš izskanējusī informācija, šim amatam tiks virzīta neatkarīgā depuytāte Kristīne Ozola.

Jēkabpils sporta centrs aicina  jēkabpiliešus un pilsētas viesus uz vēl nebijušu sporta pasākumu –jēkabpiliešu un NATO komandu sadraudzības spēli futbolā.  4. maijā plkst. 16.00 Brīvības svētku un Nacionālo bruņoto spēku dienā Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadionā notiks sadraudzības futbola spēle starp jēkabpiliešu un NATO paplašinātās kaujas grupas komandām. Jau zināms, ka jēkabpiliešiem pretī stāsies starptautiska komanda, kas sastāvēs no spāņu, poļu un slovāku karavīriem, bet galvenais treneris būs no Spānijas un asistents – no Itālijas. Savukārt Jēkabpils komandā visi būs mūsu pašu vietējie sportisti, kas nenoliedzami ir spēcīgi, prasmīgi un pieredzējuši futbolisti. Sagaidāma sīva cīņa, tāpēc aicinām ikvienu atbalstīt mūsējos cīņā par uzvaru!

Un vēl

Šodien Skandināvijā un Baltijas jūras reģionā, bet nedēļas nogalē lielā daļā Eiropas ieplūdīs arktiska gaisa masa, kas atnesīs salu un sniegu, liecina prognozes. Aukstākais laiks Latvijā gaidāms sestdienas rītā, kad temperatūra vietām būs pat ap -5 grādiem. Šādā aukstumā bojā ies liela daļa šī gada augļu un ogu ražas, jo ķirši, plūmes, ābeles un bumbieres ir pilnos ziedos. No tik bargām salnām, faktiski sala, pasargāt augļukokus un stādījumus ir grūts, bieži pat neiespējams uzdevums. Viens no viediem ir stādījumus segt ar agroplēvi, pēcpusdienās un vakarā laistīt, degt dūmu sveces vai kurināt ugunskurus. Aukstuma vilnis būs aptuveni nedēļu ilgs. Ilgtermiņa prognozes ļauj cerēt, ka maija otrajā pusē laiks būs krietni vasarīgāks.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Par Jēkabpils mēra vietnieci sociālajos jaut;ajumos ievēl Kristīni Ozolu; Kaimiņš zaudē pozīcijas "KPV LV" Saeimas frakcijā; un Latvijas skolām uzdāvina mācību materiālu komplektus par ES

Jēkabpils domes sēdē par Jēkabpils mēra vietnieci sociālajos jautājumos ar septiņām balsīm par un piecām pret ievēlēta neatkarīgā deputāte Kristīne Ozola. Pēc ievēlēšanas amatā viņa pateicās kolēģiem par uzticību un apliecināja, ka ir gatava ķerties klāt jaunajiem pienākumiem ar pilnu sparu. Lai to varētu, uz laiku apturēs savu darbu advokatūrā, kā arī ģimeņu atbalsta centra Domus vadību uzticēs citai centra darbiniecei. Kristīne Ozola uzsvēra, ka turpinās darbu pie iesāktajiem projektiem sociālajā un kultūras jomā, kā arī atbalstīs Eiropas fondu apguvi.

Jēkabpils mērs Aivars Kraps šodien domes ārkārtas sēdē paziņoja, ka samazina vietnieku skaitu un turpmāk pašvaldībā vairs nebūs mēra vietnieks Tautsaimniecības jautājumos. Tāpat arī likvidēta izpilddirektora vietnieka amata vieta. Kraps norādīja, ka lividējot šīs divas darba vietas algās gada laikā pašvaldība ietaupa 81 tūkstoti eiro. Deputāti Aigars Nitišs un Līga Kļaviņa izteica bažas par šādu lēmumu, norādot uz milzīgo darba apjomu, kas jāveic mēra vietniekiem un prognozēja, ka kvalitatīvi un profesionāli paveikt šos darbus tikai mēram un vienam vietniekam būs ļoti grūti. Kraps noraidīja izteiktās bažas, apgalvojot, ka šādi amati pašvaldībā šobrīd nav vajadzīgi.

Jau ziņots, ka 30.aprīlī tika gāzts līdzšinējais mērs Raivis Ragainis un domes vadībā ievēlēts Aivars Kraps. Viņa ievēlēšana sociālajos tīklos izsauca milzu ažiotāžu, kur cilvēki izteica dažādus viedokļus gan atbalstot jauno pilsētas mēru, gan protestējot pret viņa ievēlēšanu. Daudzi savu neapmierinātību pauda izplatot jeb padodot tālāk zaimojošā veidā Jēkabpils identitātes simbolus – ģerboni un logo, attēlos bija redzams, ka uz šim simboliem tiek nokārtotas dabiskās vajadzības. Viena lieta - paust neapmierinātību, sašutumu, dusmoties par kādu konkrētu amatpersonu, katram ir tiesības uz savu viedokli, katram ir savs redzējums, cita lieta - noķengāt pilsētas logo un ģerboni. Tie ir pilsētas identitātes simboli, ko aizsargā likums. Pašvaldība par šiem gadījumiem vērsusies valsts policijā. Plašāk stāsta Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis. 

Audio:”“Jēkabpils pilsēta savos saistošajos noteikumos ir definējusi, kas ir Jēkabpilssimbolika. Tas ir pilsētas ģerbonis, karogs, logotips un sauklis. Pret šiem simboliem jāizturas ar cieņu un katrs, kurš vēlas izmantot šo simboliku, tas ir jāsaskaņo ar pašvaldību. Sociālajos tīklos simbolika izmantota pretēji saistošajiem noteikumiem. Kā lai korektāk izsakās, - neievērojot cieņu pret pilsētas simboliku. Tā ir pilsētas simbolika un ja tie, kas to darīja ir jēkabpilieši, tad jāizsaka tikai nožēla, ka paši pret savas pilsētas tēlu un simboliku tā izturās. Latvijā cilvēki skatās uz citām pašvaldībām, kas tur notiek un neseko pārāk bieži līdzi visam notiekošajam, bet šādus gadījumus pamana un tas paliek atmiņā. Ja pēc tam kāds cits labs cilvēks aiziet uz pašvaldību un komunicē par savām lietām, vai tas priekšstats, kas izveidojies par pilsētu ir pareizs? Kādam varbūt šķiet asprātīgi kaut ko piezīmēt klāt pilsētas simboliem. Pašvaldība par šim gadījumiem vērsīsies valsts policijā ar lūgumu izvērtēt konkrētā satura atbilstību normatīvajiem noteikumiem un iespēju sodīt.”

Guntars Gogulis sarunā ar vietējiem medijiem sacīja, ka valsts policijai ir resursi, lai piekļūtu sociālo tīklu serveriem un noskaidrotu, kas ir avots šādu zaimojošu attēlu izplatīšanai. Tāpat arī tiks vērtēts vai pie atbildības saucamas personas, kas šādu pilsētas identitāti zaimojošu informāciju izplatīja sociālajos tīklos.

Turpinām ziņas

No partijas "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja vietnieka amata šodien atbrīvots deputāts Artuss Kaimiņš. Par šo lēmumu balsojis vairākums no frakcijas sēdē klātesošajiem 11 deputātiem. Nākamnedēļ paredzēts lemt par jauna kandidāta virzīšanu uz frakcijas priekšsēdētāja vietnieka amatu, un jebkurš deputāts var izvirzīt sev vēlamu kandidatūru. Tāpat arī tiek informēts, ka frakcijā ir nolemts, ka ir jāveic pārmaiņas partijā, kārtīgi jāstrādā pie programmas izpildes, jānodrošina demokrātiskāks darba process, kur frakcijas deputāti ir vienlīdzīgi un tiek respektēts frakcijas citu parlamentāriešu viedoklis.

Valsts policijas darbinieki aprīlī aizturējuši septiņu cilvēku organizētu narkotisko vielu izplatīšanas grupu, no kuras izņemti vairāk nekā desmit kilogrami ar īpaši bīstamo narkotisko vielu karfentanilu. Policijā skaidro, ka atsavināti arī desmit kilogramu zeltlietu, ievērojams daudzums naudas, luksusa klases automašīna un motocikls. Visas šīs lietas, visticamāk, iegūtas, tirgojot narkotikas. Pieciem aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt pārējiem diviem – ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Tāpat ir arestēti 15 īpašumi un viens uzņēmums. Arestētās mantas kopējā vērtība ir ap 1,36 miljoniem eiro.

Un vēl

Lai mūsdienīgā un skolēniem interesantā veidā palīdzētu pilnveidot zināšanas par Eiropas Savienību (ES), tās dalībvalstīm, vērtībām un pilsonisko līdzdalību, Eiropas kustība Latvijā (EKL) aprīļa beigās Latvijas izglītības iestādēm nosūtījusi 500 mācību un metodisko materiālu komplektus "Vitamīns ES". Mācību materiāls ietver lielformāta plakātus, kas izmantojami kā Eiropas dienas noformējums skolā, kā arī izglītojošas spēles 1.- 12.klašu skolēniem.