2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB sācis 20 pārbaudes par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem; 4.maijā Jēkabpilī sabiedriskais transports būs bezmaksas; un Ko liecina ilgtermiņa prognozes par gaidāmo vasaru?

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Lielākā daļa partiju atbalsta sankciju saglabāšanu pret Krieviju; Preiļu novada dome izsludinājusi konkursu par nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī; un Aprīlis bijis viens no sausākajiem novērojumu vēsturē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvās noteikt jaunu kadastrālo vērtību bāzi; Sestdienas vakarā Jēkabpils ugiunsdzēsēji īsā laika posmā saukti dzēst  trīs uguinsgrēkus pilsētā; un Zinātniekiem izdevies izveidot gēna simulāciju.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: KNAB sācis 20 pārbaudes par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem; 4.maijā Jēkabpilī sabiedriskais transports būs bezmaksas; un Ko liecina ilgtermiņa prognozes par gaidāmo vasaru?

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis 20 pārbaudes par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem pirms maija beigās gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Vēl astoņas pārbaudes sāktas par aģitācijas ierobežojumu neievērošanu, tajā skaitā, par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju. Pārējās pārbaudes saistītas ar iespējamiem politisko partiju finansēšanas pārkāpumiem.

Aprīlī, salīdzinot ar martu, lielāko popularitātes kāpumu piedzīvojusi “Saskaņa”, savukārt reitinga kritums ir “KPV LV”, liecina aprīļa politisko partiju un apvienību reitingi, kas tapuši pētījumu aģentūrā SKDS. Saeimas vēlēšanās, ja tās notiktu šobrīd, vislielākais respondentu skaits atbalstītu “Saskaņu” – 19,7 %, otrajā vietā – Jaunā konservatīvā partija, kuru atbalstītu 8,6 % vēlētāju. Trešie – Zaļo un Zemnieku savienība ar 6,9 %. Tālāk seko Nacionālā apvienība ar 6,7 %. Reitingu kritums, salīdzinot ar martu, ir “KPV LV”. Martā par šo partiju balsot bija gatavi 4,1 % vēlētāju, tad šomēnes – tikai 2,8 %. 


Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmums grozīt Latvijas Televīzijas statūtus, samazinot valdes locekļu skaitu, spilgti ilustrē tās līdzšinējo nekompetento rīcību, nesekmīgi organizējot valdes locekļu atlasi darbam LTV, šādu viedokli paudis tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Ministrs domā, ka šāda rīcība apdraud Latvijas informatīvās telpas drošību, jo «hibrīdkara apstākļos LTV faktiski ir atstāta bez vadības».

Jau ziņots, ka NEPLP pagājušās nedēļas nogalē nolēma, ka LTV valde turpmāk darbosies viena cilvēka sastāvā un to vadīs – pašreizējais LTV valdes loceklis Ivars Priede.

Šodien pulksten trijos dienā Tautas namā Jēkabpils pilsētas pozīcijas deputātu grupa – tajā skaitā pilsētas mērs Raivis Ragainis un mēra vietniece Līga Kļaviņa - rīko preses konferenci, lai iedzīvotājiem un medijiem skaidrotu situāciju, kas izveidojusies pilsētas pašvaldībā. Tiešraidi no preses konferences varēs redzēt Radio1 profilā sociālajā vietnē Facebook.


Turpinām ziņas


Šīs nedēļas nogalē, 4.maijā - Nacionālo bruņoto spēku militārās parādes laikā - Jēkabpilī tiks nodrošināts bezmaksas sabiedriskais transports, lai iedzīvotāji varētu nokļūt pasākuma vietā. Piektdien un sestdien, 3. un 4. maijā saistībā ar Latvijas simtgades parādes rīkošanu Jēkabpilī būs slēgta sabiedriskā transporta kustībai Rīgas iela posmā no Kurzemes ielas lokveida krustojuma līdz Madonas ielas lokveida krustojumam. Sabiedriskā transporta kustības maršruti no Rīgas ielas būs novirzīti uz Varoņu ielu, Ventas ielu un Kurzemes ielu. Plašāk par izmaiņām lasiet portālā radio1.lv.


4. maijā – pēc parādes un ar to saistītajiem pasākumie, plkst. 17.00 notiks Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts koncerts  Vecpilsētas laukumā kopā ar grupu “Līvi”. Leģendārā latviešu rokgrupa ir vienīgā rokgrupa Latvijā, kurai ir uzcelts piemineklis. Līdz ar Jāņa Groduma nāvi 2010. gada 15. jūnijā, Ainars Virga paziņoja par grupas “Līvi” darbības izbeigšanu, pēc kāda laika tika izdota dziesmu izlase “Nezāles neiznīkst”. 2013. gadā mūžībā aizgāja arī grupas kādreizējais vokālists Aivars Brīze. Savukārt  2018. gadā Ainars Virga paziņoja par grupas darbības atjaunošanu un Līvi izdeva koncertalbumu “Bez štepseļiem”. Grupa koncertā priecēs ar savām populārākajām dziesmām.

Un vēl


Ilgtermiņa prognozes vēsta, ka 2019. gada vasara Eiropā, tai skaitā Latvijā, kopumā gaidāma siltāka nekā ierasts, liecina Eiropas Savienības programmas "Copernicus" apkopotā informācija. Dažādu Eiropas meteoroloģijas dienestu prognozes sliecas par labu scenārijam, ka nākamo četru mēnešu laikā gaidāma pazemināta Atlantijas ciklonu aktivitāte Ziemeļeiropā, līdz ar to caurmērā gaidāms augstāks atmosfēras spiediens un biežāki saulaina un karsta laika periodi. Savukārt vidējā nokrišņu daudzuma prognoze ir tuvu ilggadējam vidējam rādītājam. Sinoptiķi atgādina, ka ilgtermiņa prognozes nav uzticamas un var mainīties



Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Šogad jau piekto reizi, svētdien 5.maijā plkst.12.00, Sēlpilī norisināsies traktoru parāde, kad vietējie lauksaimnieki ar savu traktortehniku dodas braucienā pa pagastu. Šāda pasākuma ideja radās pirms pieciem gadiem, lai  interesantā un savdabīgā veidā atzīmētu darba svētkus – 1.maiju. Jau tradicionāli parāde sāksies pie Raiņa kluba. Pasākuma idejas autors un organizators ir Kaspars Kalvāns. Ja pirmajos gados bija tikai traktoru parādes brauciens, tad ar laiku šis pasākums izvērties plašāks. Šogad Sēlijas ciema centrā, no plkst. 12.00 traktoru parādes skatītājus priecēs “Kreicburgas ziķeri” ar jestru mūziku. Savukārt pēc parādes tās dalībnieki varēs kārtīgi izdancoties brīvdabas ballē Dāburos.


Jēkabpils novada Dunavā atklāta BENU Aptiekas filiāle. Tā atrodas Dunavas skolas pirmajā stāvā. Jēkabpils novada pašvaldība atzīst, ka tai ir būtiska nozīme vietējo iedzīvotāju ikdienā un veselības nodrošināšanā. ApŠeit iedzīvotāji varēs iegādāties ne tikai medikamentus, bet arī  izmērīt asinsspiedienu un nodot nederīgos medikamentus. 


Lauku partnerības “Sēlija” rīkotais radošā konkursa “VEDĒJS” noslēguma pasākums ir kļuvis par labo vārdu svētkiem Vedēja nosaukuma cienīgiem lauku cilvēkiem. Šogad konkurss norit 14.reizi. Pagājušajā gadā tika iesniegti 10 apraksti, kuru varoņi ir dažādu lauku dzīves jomu pārstāvji – biedrību aktīvisti, ģimene – kultūra vērtību uzturētāja, kultūras darbinieki, cilvēki ar interesantu aizraušanos, uzņēmējs. Konkursa noslēguma pasākums tradicionāli notiek iepriekšējā gada laureāta pagastā vai mazpilsētā. Šogad tas notiks Jēkabpils novada Rubenes pagastā, kur dzīvo Inta Tomāne – Vedēja 2018. Par šādiem pozitīvi domājošiem, lauku vidi un cilvēkus iedvesmojošiem cilvēkiem aicinām rakstīt arī šogad. Konkursa nolikumu skatīt partnerības mājas lapā www.partneribaselija.lv.

Turpinām ziņas

23.aprīlī Līvānu novada Sutru bibliotēkā svinīgi tika atklāta Sutru pagasta jaunietes Olgas Bistrovas rokdarbu izstāde. Uz atklāšanu bija ieradušies viņas atbalstītāji - ģimene, krustbērni, viesi un pagasta pārvaldes pārstāve. Olgai tamborēšana ir sirdslieta, kas patīk un neapnīk. Sutru pagastā dzīvojošajai meitenei tā sākās jau skolas laikā, mājturības stundās guva pirmās iemaņas tamborēšanā, kad saņēma uzslavas no skolotājas. Tas rosināja vēlmi tamborēt dažādas jaukas galda sedziņas gan savam priekam, gan tuviniekiem ko dāvināt. Olga no diegiem rada skaistus ziedus, taurenīšus, rakstus sedziņās, aptamborē Lieldienu olas, ziedu vāzes. Izstāde Sutru bibliotēkā būs skatāma līdz 31.maijam.


Koknesē 18. maijā Sama modināšanas svētkos valdīs teātra noskaņa, jo līdzās citām aktivitātēm norisināsies amatierteātru festivāls "Pērses krasti". Visas dienas garumā 13 amatierteātri no dažādām Latvijas vietām savu radīt prieku atklās Kokneses parkā, Blaumaņa pagalmā, Kokneses kultūras namā, kā arī Bebru un Iršu pagastos. 

Un vēl


Šogad Dignājas pamatskolai, bijušajai Ģipterānu skolai, aprit 155 gadi un 90 gadi, kopš tā atrodas šajā skolas ēkā. Šobrīd skolā strādā 15 pedagogi un 11 tehniskie darbinieki. No darbiniekiem - 11  ir šīs skolas absolventi. 4. maijā plkst. 19.00 notiks Dignājas pamatskolas salidojums, uz to tiek gaidīti bijušie absolventi,  skolotāji un darbinieki, lai atcerētos kopā pavadītos gadus un dalītos atmiņās.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Lielākā daļa partiju atbalsta sankciju saglabāšanu pret Krieviju; Preiļu novada dome izsludinājusi konkursu par nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī; un Aprīlis bijis viens no sausākajiem novērojumu vēsturē.

Lielākā daļa Eiropas Parlamenta vēlēšanās kandidējošo partiju atbalsta Eiropas Savienības sankciju saglabāšanu pret Krieviju, bet daži politiķi ir pretējās domās. Lielākā daļa partiju - "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, "Progresīvie", Latvijas Reģionu apvienība, "KPV LV" un "Attīstībai/Par!" - uzskata, ka pašreizējā situācijā jāsaglabā esošais sankciju režīms un izmaiņas tajā iespējamas, redzot pozitīvas vai negatīvas pārmaiņas Krievijas politikā. Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Jaunā konservatīvā partija (JKP) pauž, ka sankcijas vēl jāpastiprina. Tikmēr partija "Saskaņa" uzskata, ka jaunas sankcijas nav jāievieš.


Rīgas dome drīzumā iesniegs papildu informāciju Būvniecības valsts kontroles birojam saistībā ar satiksmei slēgto Augusta Deglava ielas pārvadu, un cer uz maksimāli ātru dokumentu izvērtēšanu un satiksmes atjaunošanu. Dokumentu iesniegšanas termiņš ir otrdiena, un tie arī tikšot iesniegti. Rīgas dome cer maksimāli ātri atjaunot kustību pāri Deglava ielas pārvadam.
Pērn kreditēšanas indekss privātpersonām audzis teju tikpat strauji kā gadu iepriekš, bet Latvijas iedzīvotāju vēlme un spēja aizņemties piedzīvojusi lielāko kāpumu pēdējo trīs gadu laikā, liecina Finanšu nozares asociācijas kreditēšanas indekss privātpersonu segmentā. To pozitīvi ietekmējusi kopējā ekonomiskā izaugsme valstī, kas vairojusi iedzīvotāju finanšu stabilitāti un optimismu. Tiesa, Latvijā dzīvojošie joprojām ir mēreni piesardzīgi, un spēja uzņemties kredītsaistības ir lielāka nekā vēlme to darīt, teikts Finanšu nozares asociācijas paziņojumā medijiem.

Turpinām ziņas

Preiļu novada dome izsludina konkursu ar mērķi noteikt interesantāko, labskanīgāko un atbilstošāko nosaukumu laukumam Raiņa bulvārī. Konkursam jāpiesakās līdz 1. jūnijam, aizpildot pieteikuma anketu un iesniedzot to pašvaldībā. Pieteikumā jānorāda laukuma nosaukuma priekšlikums un tā pamatojums, kā arī idejas autora kontaktinformācija. Visi konkursam iesniegtie laukuma nosaukumi tiks izvērtēti, un labākā priekšlikuma autors saņems naudas balvu 200 eiro vērtībā.



Ikšķiles novada dome, pretēji pašvaldības lietu ministrijas aizliegumam, šodien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu, kas nosaka vadlīnijas balsošanas komisijai, kā organizēt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju par Ikšķiles novada nepievienošanu kādam citam novadam. Aptauja sākas jau šodien un tajā paredzēts noskaidrot iedzīvotāju viedokli jautājumā vai viņi vēlētos Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?”" Iedzīvotāji savu viedokli var izteikt klātienē Klientu apkalpošanas centros Ikšķilē un Tīnūžos to darbu laikā, kā arī elektroniski ar elektronisko parakstu.  

Un vēl

Saskaņā ar provizoriskiem datiem, kas pieejami Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā, šī gada aprīlis valstī kļuvis par sausāko novērojumu vēsturē, liecina aprēķini. Lai gan mēnesis vēl nav noslēdzies, laika prognozes liecina, ka aprīļa izskaņā Latvijā vairs nav iespējami ievērojami nokrišņi. Kopš mēneša sākuma nokrišņu daudzums valstī vidēji bijis tikai trīs milimetri jeb 9% no normas.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvās noteikt jaunu kadastrālo vērtību bāzi; Sestdienas vakarā Jēkabpils ugiunsdzēsēji īsā laika posmā saukti dzēst  trīs uguinsgrēkus pilsētā; un Zinātniekiem izdevies izveidot gēna simulāciju.

Otrdien, 30.aprīlī, sabiedriskajai apspriešanai tiks nodots jauns Ministru kabineta noteikumu projekts "Kadastrālās vērtēšanas noteikumi", kas izstrādāts ar mērķi uzlabot kadastrālās vērtēšanas metodiku, kuru plānots apstiprināt 2020.gada vidū. Jaunajā metodikā tikšot ņemts vērā ēkas celtniecības gads, tās tips, lietošanas veids un atrašanās vieta. Savukārt daudzdzīvokļu māju apbūves zemēm vērtēšanā tiks izdalīta standartplatība jeb zeme zem mājas un tai piegulošā funkcionāli nepieciešamā zeme, bet pārējo platību, ko izmanto arī citu māju iedzīvotāji, turpmāk vērtēs kā zaļo zonu. Īpaši aktuāli tas esot piespiedu nomas gadījumos.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā un Lietuvā samazinājās par 13% līdz 40,3 eiro par MWh. Uzņēmumā “Latveneto” informē, ka cenu ietekmēja patēriņa samazinājums un augsta vēja staciju izstrāde nedēļas vidū. 4.maija Deklarācijas klubs Saeimu rosinās Uzvaras parkā esošo pieminekli nodēvēt par okupāciju atceres vietu, informē kluba prezidente Velta Čebotarenoka, norādot, ka pagaidām klubs oficiāli ar šādu lūgumu Saeimā nav vērsies, taču to darīs. Iespējams, klubs vērsīsies arī ar vēstuli Rīgas domē. Skandināvijas lidsabiedrības SAS piloti streiko ceturtdienu dienu pēc kārtas, liekot aviokompānijai atcelt 1213 lidojumus, kas plānoti šodien un rīt. Reisu atcelšana ietekmēs aptuveni 110 000 pasažieru. Tikmēr līdz šodienai streiks ietekmējis jau vairāk nekā 170 000 pasažieru. Šobrīd nav arī informācijas, kad pārrunas ar arodbiedrībām varētu atsākties. Pēc Lieldienu brīvdienās notikušajiem terora aktiem, kad pašnāvnieki uzspridzinājās vairākās baznīcās un viesnīcās, Šrilanka aizliegusi nēsāt seju aizsedzošu apģērbu publiskās vietās, vēsta raidorganizācija BBC. Tiek norādīts, ka aizliegts “jebkāds apģērbs, kas apgrūtina personas identificēšanu”, pamatojot to ar drošības apsvērumiem.




Lielbritānijai Eiropas Savienība bija jāpamet jau šī gada 29. martā, tomēr, tā kā izstāšanās datums jau otro reizi ir pārcelts un vienošanās par izstāšanās līguma kompromisu nav panākta, ir sākti sagatavošanās darbi Eiropas Parlamenta vēlēšanu sarīkošanai. Daļa britu uzskata, ka vēlēšanas būs iespēja parādīt savu nostāju pret "Brexit", savukārt izstāšanās aizstāvji vēlēšanas uzskata par muļķīgām. Eksperti lēš, ka šo iemeslu dēļ  aktivitāte šajās vēlēšanās varētu būt augstāka, nekā citus gadus.


Turpinām ziņas

Sestdienas vakarpusē Jēkabpils ugunsdzēsējiem glābējiem bija trīs ugunsgrēki. Plkst. 18:57 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Nameja ielu Jēkabpilī, kur dega sausā zāle un krūmāji 500m2 platībā.  Plkst. 21:23 tika saņemts izsaukums uz Ogres ielu, kur dega atkritumi un zaru kaudze 50m2 platībā. Plkst. 22:44 Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Aizupes ielu, kur dega neapsaimniekots šķūnis 100m2 un kūts 50m2 platībā. Dzēšanas darbi noslēdzās vienos naktī. Notikuma vietā strādāja divas ugunsdzēsēju vienības. Aculiecinieka foto un video no šīs ugunsnelaimes skatieties portālā Radio1.lv

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē, ka pamatojoties uz valsts aģentūras “Civilās aviācijas aģentūra” izdoto atļauju Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajam štābam rīkot aviācijas skati, a 4. maijā laika posmā no plkst. 10.00 līdz 17.00 ir ierobežojums izmantot aviācijas skates norises gaisa telpu virs Jēkabpils. Gaisa telpa ir slēgta arī bezpilota gaisa kuģu jeb dronu izmantošanai. Privātajiem droniem, ir jāsaņem Nacionālo bruņoto spēku un valsts aģentūras “Civilās aviācijas aģentūra” atļauja pretējā gadījumā tie tiks notriekti.

Un vēl

Zinātnieku komanda pirmo reizi vēsturē radījusi viena vesela gēna datorsimulāciju, kurā iekļauti vairāk nekā miljards atomu. Šis sasniegums var palīdzēt revolucionizēt mūsu sapratni par to, kā darbojas gēni. Fundamentālā līmenī gēni mūsos kontrolē visu. Taču cilvēkiem ir  ļoti maz vizuālu to darbības paraugu. Problēma ir tāda, ka gēni ir ļoti sīki un darbojas tik ātri, ka nofotografēt vai nofilmēt tos nav iespējams. Tieši tāpēc zinātnieku komanda nolēma izveidot viena vesela gēna datorsimulāciju. Izmantojot superdatoru, zinātnieki radīja gēna darbības datorsimulāciju vienas nanosekundes garumā.

Atstājiet komentāru