2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Lūdz izdot kriminālvajāšanai Saeimas deputātu Ati Zakatistovu;  Līvānu novadā varētu izvērtēt iespēju pievienot pašvaldībai citas teritorijas; un Vācijas klīnikā kāda sieviete pamodusies pēc komā pavadītiem 28 gadiem.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī pieteiktas vaitrākas talkošanas vietas; Ugunsdzēsējiem, lai dzēstu kūlas ugunsgrēku Ābeļu salā, nācies izmantot laivu; un Atzīmējamo dienu sarakstā rosina iekļaut valsts valodas dienu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Samazina Latvijas televīzijas valdes locekļu skaitu; Plāno par diviem gadiem pagarināt jaunāko ūdens skaitītāju pārbaudes periodu; un Kādu atklājumu veikuši Latvijas zinātnieki.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Lūdz izdot kriminālvajāšanai Saeimas deputātu Ati Zakatistovu;  Līvānu novadā varētu izvērtēt iespēju pievienot pašvaldībai citas teritorijas; un Vācijas klīnikā kāda sieviete pamodusies pēc komā pavadītiem 28 gadiem.

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada bijis straujāks vispārējā valdības parāda kritums attiecībā pret iekšzemes kopproduktu  nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes Eurostat dati. Latvijā ceturtajā ceturksnī gada izteiksmē valdības parāds saruka par četriem procentpunktiem. Lielāks kritums nekā Latvijā – nedaudz virs četriem procentpunktiem reģistrēts Lietuvā, Nīderlandē, Austrijā un Maltā. Savukārt Igaunijā samazinājums bijis par 0,8 procentpunktiem. Tikmēr Eiropas Savienībā vidēji samazinājums bijis 1,7 procentpunkti, bet eirozonā kritums bijis 1,9 procentpunkti.

Prokuratūra vērsusies Saeimā, lūdzot izdot kriminālvajāšanai deputātu Ati Zakatistovu, kas ievēlēts no KPV LV. Deputāts tiek apsūdzēts par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdza prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu. Zakatistovs noliedz vainu saistībā ar iespējamo apsūdzību krāpšanā un vēlas iepazīties ar izveidojušos situāciju. Satversme noteic, ka pret deputātu nevar uzsākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas.

Šodien no pulksten pieciem rītā Rīgā slēgts Deglava tilts. Pār tiltu pārvietoties atļauts gājējiem un velosipēdistiem. Ne policijai, ne Rīgas domei nav piedāvājuma par maršrutiem, kā apbraukt tiltu. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis informējis, ka tiltu slēgs līdz brīdim, kad Rīgas domes amatpersonas iesniegs Būvniecības valsts kontroles birojam dokumentāciju, lai birojs varētu pārliecināties par tā drošumu. 

Turpinām ziņas

Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, Līvānu novadam varētu pievienot citu pašvaldību teritorijas. Jaunajā pašvaldību kartē novads iezīmēts kā atsevišķa pašvaldība, to neapvienojot ar citām vietvarām. Līvānu novada mērs Andris Vaivods aģentūrai LETA norāda, ja notiktu citādi, gan pašvaldības vadība, gan iedzīvotāji būtu neizpratnē. Pēdējo 20 gadu laikā ir izdarīts ļoti daudz. Ir piesaistīti eksportspējīgi uzņēmumi, veiksmīgi apgūti Eiropas fond. Vaivods uzsver, ka tas, ko līvānieši paspēja izdarīt par vienu eiro, tagad citas pašvaldība izdara par diviem. Pašvaldības vadītājs arī lepojas ar samērā augstu atalgojuma līmeni novadā, izglītības iestādēm un jauno baseinu. Neoficiāli esot izskanējis, ka dažu tuvējo novadu un pagastu deputāti izskata iespēju uzrunāt Līvānus par apvienošanos, un domes vadītājs atzina, ka novads varētu apsvērt šādas idejas, taču iniciatīvai jānāk no pašiem teritoriju iedzīvotājiem. 

Latvijas Pasts sāk tradicionālo Mātes dienas pastkaršu sūtīšanas akciju sociālajos tīklos, aicinot apsveikt mammas un citas tuvinieces. Šogad Mātes dienu Latvijā atzīmēs 12.maijā, un jau tagad pieejamas arī pastkartes, kuru dizains tapis sadarbībā ar Latvijā populārām personībām. Latvijas Pasts šo kampaņu organizē jau devīto gadu.

Un vēl

Vācijas klīnikā kāda sieviete pamodusies pēc komā pavadītiem 28 gadiem, informē nra.lv. Munira Abdula guva nopietnu smadzeņu traumu autokatastrofā Apvienotajos Arābu Emirātos 1991.gadā, kad viņai bija 32 gadi. Visus šos gadus nekas neliecināja par to, ka sieviete kādreiz varētu atgūties.
Taču 2017.gadā sievieta tika pārvesta uz kādu klīniku Vācijā, kur viņu ārstēja ar jaunām zālēm un fizioterapiju un pagājušajā gadā ķermenis sāka reaģēt uz ārstu veiktajām manipulācijām. Viņas dēls Omārs Vēbers nekad nezaudēja cerības, ka mamma pamodīsies. Viņam bija vien 4 gadi, kad skolas autobuss ietriecās viņu automašīnā. Tad māte ar savu ķermeni piesedza dēlu, lai viņu pasargātu. Pamostoties pēc 28 gadiem, pirmais, ko sieviete pateica, bija dēla vārds. Patlaban viņae turpina atveseļoties un jau var sarunāties.


Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Īstenojot pašvaldību reformu, jāsakārto infrastruktūra, jo tikai tā var sekmēt uzņēmējdarbības attīstību, uzskata Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Aivars Vanags, kas ievēlēts no saraksta "Savam novadam". Vanags uzskata, ka jaunā reforma ir atgriešanās pie rajoniem, un viedokļi par to ir pretrunīgi. 

Viņaprāt, ne tikai pašvaldībām, bet arī valstij būtu jāuzņemas ceļu sakārtošana, uzsverot, ka tikai sakārtota infrastruktūra var piesaistīt jaunus uzņēmumus un veicināt attīstību. Turklāt svarīgāko ceļu asfaltēšana solīta arī pirms pēdējās reformas, kas notika pirms 12 gadiem. Vanags piebilst, ja ceļi netiek sakārtoti, tad viņs neredz jēgu reformai. Piemēram, līdz Dunavai pavasaros, rudeņos un pēc lietus nevar tikt, un uzņēmēji arī netiks. Un, ja nav ceļu, uzņēmējs ir brīvs izvēlēties, kur viņam attīstīt biznesu. 

Vanagam nav arī skaidrs, kāpēc jaunajā kartē iezīmēti novadi ar tik krasi atšķirīgu iedzīvotāju skaitu. Bažas ir arī par lauku teritoriju iedzīvotāju pārstāvniecību jaunajā domē, tāpēc Vanags cer, ka iedzīvotāju un pašvaldību viedokļi tiks uzklausīti tikšanos laikā ar vides reģionālās attīstības ministru Juri Pūci. Novada vadītājs gan neesot pārliecināts, ka ministrs trīs mēnešu laikā spēs tikties ar visu pašvaldību pārstāvjiem.

Turpinām ziņas

Lauku partnerības darbības efektivitātes viens no rādītājiem ir katrs veiksmīgi īstenots LEADER projekts. Vēl jo lielāks lepnums, ja projektam ir sabiedrības atzinība. Plaši izskanējusi informācija par biedrības “Ūdenszīmes” īstenotā projekta “Gaismas koka darbnīca” pozitīvo ietekmi uz biedrības un kopienas attīstību. Projekta vadītāja – Ieva Jātniece uzsver, ka daudzi praksē bauda iespēju iegādāties koka un stikla roku darinājumus, kas ir gaumīgi iecerēti un prasmīgi veidoti. Tie ir pieprasīti gan partnerības teritorijā, gan plašākos gadatirgos ārpus tās, apliecinot, ka mūsu lauki un Sēlija var! Ceļā uz gala produktu, tiek risināti būtiski sociāli, psiholoģiski un ekonomiski izaicinājumi – nopietna attīstības skola. Biedrības prasme risināt šos jautājumus nomaļos laukos Latvijā, ir nozīmīga arī Eiropas līmenī. Tāpēc projekta “Gaismas koka darbnīca” pieredze ir iekļauta Eiropas Savienībā izdotajā bukletā par veiksmīgākajiem LEADER programmas projektiem, risinot starppaudžu sadarbību laukos. 


Izsludināts Jēkabpils novada 2019. gada NVO un Iedzīvotāju grupu iniciatīvu konkurss. Šogad konkursā var piedalīties ne tikai nevalstiskās organizācijas, kas reģistrētas vai veic darbību Jēkabpils novadā, bet arī iedzīvotāju veidotas iniciatīvu grupas, kuru sastāvā ir ne mazāk kā 3 pilngadīgi Jēkabpils novadā deklarēti iedzīvotāji. Iedzīvotāju grupām jāsavāc arī vismaz 20 pilngadīgu novada iedzīvotāju paraksti par iniciatīvas atbalstu. Vienam projektam pieejamais līdzfinansējums no pašvaldības ir līdz 700 eiro. Kopējā konkursam atvēlētā summa – 7000 eiro.


Konkursa prioritārās jomas šogad ir: – novada kultūrvēsturiskā mantojuma izzināšana, saglabāšana un interpretācija/nodošana nākamajām paaudzēm mūsdienīgā veidā, – novada tēla popularizēšana, izmantojot netradicionālas metodes, – mūžizglītības pasākumu īstenošana vietējai sabiedrībai, – vides, koplietošanas telpu un laukumu labiekārtošanas un brīvā laika pavadīšanas pasākumi, taču atbalstu var saņemt arī projekti citās jomās, ja vērtēšanas darba grupa tos atzīst par nozīmīgiem novada attīstībā. Projektu pieteikumus jāiesniedz Jēkabpils novada pašvaldībā līdz 30. aprīlim. Ar konkursa nolikumu sīkāk var iepazīties Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā.

Un vēl 

Šogad Dignājas pamatskolai, bijušajai Ģipterānu skolai, aprit 155 gadi un 90 gadi, kopš atrodas pašreizējā skolas ēkā. Šobrīd skolā strādā 15 pedagogi un 11 tehniskie darbinieki. 11 no tiem ir šīs skolas absolventi. 4. maijā plkst. 19.00 skolā tiek gaidīti bijušie absolventi,  skolotāji un darbinieki, lai atcerētos kopā pavadītos gadus un dalītos atmiņās. Dalībnieku reģistrācija no plkst. 18.00. Absolventu ballē jāierodas ar groziņiem.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī pieteiktas vaitrākas talkošanas vietas; Ugunsdzēsējiem, lai dzēstu kūlas ugunsgrēku Ābeļu salā, nācies izmantot laivu; un Atzīmējamo dienu sarakstā rosina iekļaut valsts valodas dienu.


Jēkabpilī Lielās talkas dienā – sestdien, 27.aprīlī, pašvaldība aicina sakopt Rīgas ielu, Uzvaras parku un Krustpils saliņu. Talkas koordinatore Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Anita Truksne informē, ka pulcēšanās ir sestdien plkst.9.00 Krustpils saliņas stāvlaukumā. 

Anita Truksne informēja, ka pilsētā ir pieteiktas arī citas talkas vietas. Pareizticīgo bazninīca aicina jēkabpiliešus piedalīties talkā pareizticīgo klostera teritoprijā Brīvības ielā 202. Savukārt Pils rajona pārvalde aicina sakopt teritoriju adresē Pils rajons 53. Jēkabpils kultūras pārvalde aicina piedalīties talkā Krustpils saliņā, bet Jēkabpils pakalpojumi aicina talkot Dzīvnieku patversmē. Arī  šajās talku vietās pulcēšanās ir pulksten 9 no rīta.

Talkotāji neskaidrību gadījumā aicināti zvanīt pa tālruņiem Lielās talkas koordinatoriem - Ivetai Vārnai 29275368 un Anitai Truksnei 26131430.

Latvijā aizvadītajā diennaktī ceļu satiksmes negadījumos cietuši 14 cilvēki, bet viens gājis bojā. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvades vecākā speciāliste Ieva Sietniece skaidroja, ka traģiskais negadījums noticis plkst.14.40 uz ceļa Alunāni-Irši Kokneses novada Iršu pagastā, kad, apgāžoties automašīnai "Volkswagen Polo", gājis bojā tās 1968.gadā dzimušais vadītājs. Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu, skaidrojot negadījuma apstākļus. Tāpat policija aicina atsaukties aculieciniekus, kas aicināti zvanīt pa tālruni 110. 


Turpinām ziņas

Lai nokļūtu līdz kūlas ugunsgrēkam Jēkabpils novadā, glābējiem vakar nācies izmantot laivu. Pasgājušajā diennaktī Zemgales reģiona brigāde saņēma 19 izsaukumus, 18 uz ugunsgrēku dzēšanu un vienu uz glābšanas darbiem. Tajā skaitā glābēji dzēsa desmit kūlas un četrus meža ugunsgrēkus. Lielākais no tiem reģistrēts Bauskas novada Vecsaules pagastā, kur sausā zāle un krūmi dega 25 hektāru platībā. Dzēšanas darbos piedalījās septiņi Bauskas un Vecumnieku ugunsdzēsēji glābēji ar trim autocisternām.

Tāpat vakar ugunsdzēsēji saņema informāciju, ka Jēkabpils novadā, Daugavā, uz Ābeļu salas deg kūla. Tā kā līdz degšanas vietai nebija iespējams piekļūt ar automašīnu, ugunsdzēsēji glābēji ielika aprīkojumu laivā un aizpeldēja līdz salai. Ar roku rīku palīdzību viena hektāra platībā degošā kūla nodzēsta. Jēkabpilī Artilērijas ielā sausā zāle dzēsta 1,5 hektāru platībā. 

VUGD atgādina, ka, saglabājoties lielam sausumam, pat vismazākā dzirkstele vai nenodzēsts izsmēķis var izraisīt plašus un postošus ugunsgrēkus. Ugusndzēsēji aicina iedzīvotājus būt ļoti uzmanīgiem un ar savu rīcību neizraisīt ugunsgrēku!

Un vēl

Saeimas deputāti šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām. Tie paredz Ministru kabinetam deleģēt tiesības noteikt profesiju un profesionālo nozaru atzīmējamās dienas un kārtību, kādā šīs dienas ir nosakāmas. Tāpat plānots noteikt jaunu atzīmējamo dienu – Valsts valodas dienu. To plānots atzīmēt 13.maijā. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka Valsts valodas dienas atzīmēšana aizsākta 2012.gadā, sasaistot to ar Jura Alunāna dzimšanas dienu, kas ir 13.maijā. Ieceres autors ir Rakstniecības un mūzikas muzejs. Lai grozījumi stātos spēka, tie vēl divos lasījumos jāatbalsta Saeimā.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Samazina Latvijas televīzijas valdes locekļu skaitu; Plāno par diviem gadiem pagarināt jaunāko ūdens skaitītāju pārbaudes periodu; un Kādu atklājumu veikuši Latvijas zinātnieki.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumā, kas paredz iespēju šā gada 1.oktobrī virzīt Saeimā apstiprināšanai jaunu komisijas padomi. Pēc likumprojekta izskatīšanas pirmajā lasījumā paredzēts noteikt desmit dienu priekšlikumu iesniegšanai uz otro lasījumu. Kā ziņots, Ministru kabinets marta beigās atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādātos likumprojektus izmaiņām finanšu sektoru uzraugošajās iestādēs, lai stiprinātu Latvijas spējas cīnīties ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, kā arī pilnveidotu kredītiestāžu likvidācijas regulējumu.

Pēc neveiksmīgā konkursa uz diviem Latvijas Televīzijas valdes locekļu amatiem Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome nolēmusi mainīt LTV statūtus, trīs valdes locekļu vietā paredzot vienu. Kā liecina NEPLP lēmums, padome šodien apstiprināja LTV statūtus jaunā redakcijā, nosakot, ka LTV valdē ir tikai viens loceklis. Līdz šim LTV bija noteiktas trīs valdes locekļu amata vietas. Saskaņā ar jaunajiem statūtiem LTV valdes locekli ieceļ uz pieciem gadiem.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien lēma, ka 15.maijā skatīs jautājumu par prokuratūras lūgumu kriminālvajāšanai izdot deputātu Ati Zakatistovu. Vakar sarunā ar žurnālistiem Zakatistovs sacīja, ka, visticamāk, nenoliks deputāta mandātu, taču vēl apdomās šo jautājumu. Zakatistovs noliedz jebkādu vainu, ko viņam būšot iespēja pierādīt arī tiesā, "ja lieta nonāks līdz tiesai". Viņš arī solīja informēt par lietas apstākļiem preses konferencē, kura tikšot izziņota pēc saskaņošanas ar uzņēmēju Viesturu Tamužu.

Turpinām ziņas

Ekonomikas ministrija rosina pagarināt tādu ūdens patēriņa skaitītāju atkārtotās verifikācijas periodiskumu, kuru darbībā tiek izmantots elektromagnētiskais lauks vai ultraskaņa patērētā ūdens daudzuma uzskaitei. Ministrijas sagatavotie priekšlikumi paredz pagarināt verificēšanas periodu elektromagnētiskajiem un ultraskaņas ūdens patēriņa skaitītājiem no četriem gadiem uz sešiem gadiem. Savukārt mehāniskajiem ūdens patēriņa skaitītājiem plānots saglabāt līdzšinējo verificēšanas periodiskumu – reizi četros gados. Ministrijas ieskatā jaunās prasības veicinās ūdensskaitītāju straujāku izmantošanu, kā arī samazinās neprecizitātes patērētā ūdens daudzuma uzskaitē.

Latvijas Dabas fonds pirmo tiešraides kameru zemūdens pasaules vērošanai novietojis Ziemeļkurzemes upē Raķupē, kas ir labi zināma nēģu nārstošanas vieta. Fondā norāda, ka Raķupe ir Irbes baseina upe, kas ir samērā dziļa un ar pastāvīgi augstu ūdens līmeni. Līdz ar to tā ir viena no retajām nēģu un lašveidīgo nārsta upēm, kura ir brīva no bebru aizsprostiem. Tāpēc Raķupē laikā no 2015.-2017. gada ierīkota Latvijā pirmā mākslīgā nēģu nārsta vieta – radīta mākslīga straujtece. Latvijā šāda tipa upē tik apjomīgi apsaimniekošanas darbi veikti pirmo reizi. Tiešraide vērojama Latvijas dabas fonada mājaslapā.

Un vēl

Latvijas Universitātes zinātnieki nonākuši pie unikāla atklājuma, kas potenciāli varētu nozīmēt apvērsumu matu kopšanā. Strādājot pie jaunu produktu attīstības, pēc rūpīgas gaileņu mikrobioloģiskā sastāva izpētes, pētnieki atklājuši, ka tām piemīt unikālas, matu augšanu veicinošas īpašības. Gailenēs atklāts ne vien bagātīgs vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu sastāvs, kas svarīgs gan veselīgu, stipru matu augšanai, gan pastiprinātas matu izkrišanas un citu problēmu novēršanai, bet arī pārsteidzoši augsts vērtīgo sastāvdaļu līmenis. Atklāts, ka gailenēm dabiski raksturīga viena no augstākajam B grupas vitamīnu koncentrācijām, kam piemīt gan matu augšanu veicinošas, gan antibakteriālas īpašības.

Atstājiet komentāru