2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 24.aprīlī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 24.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimā svinīgā pasākumā atzīmēs Latgales kongresa dienu; Jēkabpils reģionālās slimnīcas valde informēs par paveikto gada laikā; un Rīgā, Uzvaras parkā sācies japāņu ķiršu ziedēšanas laiks.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Kariņa valdībai aprit pirmās simts dienas; Lielo pilsētu asociācija aicina risināt jautājums par īres dzīvokļu pieejamību reģionos; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku nedēļas nogalē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
radio1 ziņās klausieties: Ēnu ekonomikas īpatsvars būvniecībā pērn sarucis līdz 34,1%;"Jēkabpils PMK" par Pļaviņu HES stiprināšanas darbiem iztiesājusi gandrīz 200 000 eiro; un 4.maijā Jēkabpilī būs noteikti plaši satiksmes ierobežojumi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimā svinīgā pasākumā atzīmēs Latgales kongresa dienu; Jēkabpils reģionālās slimnīcas valde informēs par paveikto gada laikā; un Rīgā, Uzvaras parkā sācies japāņu ķiršu ziedēšanas laiks.

Šogad pirmo reizi Rīgā un Latgalē tiks atzīmēta pērn atceres un atzīmējamo dienu sarakstā iekļautā Latgales kongresa diena, kas par godu 1917.gada Latgales latviešu kongresam un tā pieņemtajiem lēmumiem, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanu 1918.gadā, noteikta 27.aprīlī. Latgales kongresa dienai veltītie pasākumi šodien, 24.aprīlī, Saeimā, kur notiks vēsturiskā Latgales latviešu kongresa dienai veltīts svinīgs pasākums. Tā laikā tiks atklāta izstāde “Pāri slieksnim”. Tā ir Latgales Kultūrvēstures muzeja veidota ekspozīcija, kas veltīta Latgales kongresa simtgadei.

Ņemot vērā Rietumvalstu dienestu un žurnālistu iegūto informāciju par Krievijas specdienestu operācijām, Krievijas dienesti, visticamāk, pārskatīs darba metodes un kļūs piesardzīgāki, savā pagājušā gada darbības pārskatā secinājis Satversmes aizsardzības birojs. Pārskatā teikts, ka pret Latviju vērstas darbības īsteno vairāku valstu specdienesti. Krievijas izlūkošanas un drošības dienestu īstenotās aktivitātes ir agresīvas un rada būtisku apdraudējumu gan NATO un Eiropas Savienības dalībvalstu kolektīvajai drošībai, gan arī Latvijas valsts nacionālajai drošībai. Citu valstu specdienestu pret Latviju vērstās aktivitātes SAB vērtē kā mērenas un tiešu apdraudējumu valsts drošībai tās aizvadītajā gadā nav radījušas.

Zaudējumi pēc ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrālē neizrādījās tik katastrofāli, kā uzskatīts iepriekš, tomēr katedrāle steidzami jāglābj no lietus. Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojis par ambiciozu plānu atjaunot Parīzes simbolu piecu gadu laikā – līdz Olimpiskajām spēlēm 2024.gadā. Taču līdz ar šīm optimistiskajām ziņām izskanējusi cita informācija – katedrāle steidzami jāglābj no lietus. Tāpēc strādnieki vakar steidza pārsegt ugunsgrēkā cietušo Parīzes Dievmātes katedrāli, pirms lietus nodara tai jaunus bojājumus. Arhitekti bažījas, ka spēcīgas pērkona lietusgāzes, kas tiek prognozētas šonedēļ, var izraisīt tālākus iebrukumus, tāpēc patlaban prioritāri ir virs katedrāles uzstādīt pārsegu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālās slimnīcas jaunā valde šodien rīko preses konferenci, lai ar mediju starpniecību plašāku sabiedrību informētu par gada laikā paveikto. 1.maijā apritēs gads, kopš amatā stājās Jēkabpils pilsētas domes apstiprinātā jaunā reģionālās slimnīcas valde. Tās priekšsēdētājs Gvido Liepiņš, ņemot vērā 2019.gada pirmā ceturkšņa rezultātus, komentē, ka slimnīcas jaunajai valdei ir izdevies izvest slimnīcu no zaudējumiem. Jau ziņots, ka 2018.gada auditētie rezultāti uzrādīja slimnīcai 824 tūkstoši 721 eiro lielus zaudējumus. Šodien slimnīcas valde informēs, kā tai izdevies šī gada pirmajos mēnešos tikt galā ar zaudējumiem, lai turpmāk strādātu ar peļņu.

Publiskajā apspriešanā lielākā daļa iedzīvotāju paudusi atbalstu novada pilsētas statusa piešķiršanai Kokneses ciemam, un šodien publiskās apspriešanas rezultātus plāno apstiprināt domes deputāti. Par pilsētu Koknesi vēlas saukt 83% iedzīvotāju, bet 17% šādu lēmumu neatbalsta. Domes vadītājs apgalvoja, ka statusa maiņa nav saistīta ar plānoto administratīvi teritoriālo reformu, bet ar pašapziņu un lokālpatriotismu. 

Un vēl

Rīgā, Uzvaras parkā, uzplaukuši Japānas ķirši jeb sakuras. Maigi rozā ziedi vēl tikai veras saulei un, visticamāk, lielākais ziedēšanas trakums gaidāms tuvāko dienu laikā, un vienos ziedos Uzvaras parks varētu būt nedēļas nogalē. Ķiršu ziedēšanas laikā priecāties par kokiem, kas atgādina balti rozā mākoņus, ierodas gan rīdzinieki, gan cilvēki no citām pilsētām un arī tūristi. Vieni pastaigājas un bauda, citi mēģina trauslo ziedēšanas laiku apstādināt fotogrāfijās. Arī pērn Rīgā sakuras sāka ziedēt tieši šajā laikā.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Sestdien, 27. aprīlī Preiļos notiks pirmā Latgales kongresa dienas svinības. Pasākuma laikā būs iespējams apvienot vēsturiski izzinošo dienas daļu Preiļu Kultūras namā ar patiesi latgalisku tradīciju un ieražu nobaudīšanu Lielajā pavasara Gadatirgū, kur pirkt un pārdot gribētāji satiksies Raiņa bulvārī, Preiļos. Latgales kongresa dienas svinības sāksies plkst. 10 Kultūras namā ar sarunām par to, kā pirmo reizi dzima ideja par demokrātisku Latvijas valsti. Piedalīties sarunā kopā ar vēstures speciālistiem aicinām ikvienu interesentu.

Pasākuma turpinājumā Kultūras namā tiks demonstrētas vēsturiskas filmas “Pyrmī osni”(pirmie asni), “Gambits  1917” un “Lauleibys”(Laulības). Bērnu auditorijai piedāvās noskatīties filmas bērniem “Vasals, Vinnej Pūk”(Vesels, Vinnij Pūk) un “Vinnejs Pūks i gaisa balons”(Vinnijs Pūks un gaisa balons).

Dienas gaitā notiks stāstījumi par latgaliešu rakstu valodā izdotajām grāmatām. Tūrisma jomas speciālisti iepazīstinās ar iespējām šovasar apceļot Latgali, skatīt interesantus dabas un kultūrvēstures objektus, piedalīties dažādās aktivitātēs un nobaudīt kulināro mantojumu Latgalē. Atcerēties vecmammu un vectēvu dziedātās latgaliešu tautas dziesmas palīdzēs folkloras ansamblis “Naktineica”, bet ar latgaliski jestrām dejām visus priecēs Preiļu novada deju kopas “Dancari”, “Gaida” un “Talderi”.

Turpinām ziņas

27. aprīlī visā Latvijā,  arī Preiļu novadā, vienlaicīgi no pulksten 9:00 līdz 15:00 notiks Lielā Talka un šogad tajā cilvēki tiek aicināti ne tikai vākt atkritumus, bet iet vienu soli tālāk – tos vācot – šķirot. Preiļu novada dome un SIA “Preiļu saimnieks” aicina ikvienu iesaistīties Lielās Talkas norisē, lai Latvija kļūtu par tīrāko valsti pasaulē! Šogad centrālā talkošanas vieta būs Preiļu parka teritorijā, kur paredzēts grābt lapas, lasīt sausos zarus, vākt atkritumus, notīrīt koka konstrukcijas jaunajai vasaras estrādei uz Ādama un Ievas saliņas, lai parku padarītu vēl pievilcīgāku un skaistāku. Talcinieki aicināti pulcēties plkst. 9 pie parka ieejas no Brāļu kapiem, t.i.  pie Liepu ielas un Paulāna ielas krustojuma, līdzi ņemot pozitīvas emocijas, darba prieku un atbilstošu apģērbu. Atkritumu maisi, cimdi un inventārs, iespēju robežās, tiks nodrošināts.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, arī šogad Preiļu novada skolēniem tiks piedāvāta iespēja vasaras brīvlaika daļu izmantot lietderīgā darbā savā pilsētā vai lauku ciematos. Nodarbinātības pasākumos vasarā varēs iesaistīties skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Pašvaldība aicina skolēnu vecākus vai personas, kas realizē aizgādību, pieteikties Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai Preiļu novada pagastu pārvaldēs līdz 15. maijam.  Noteikumi un pieteikums ir pieejami: www.preili.lv.  

1.maijā Preiļos norisināsies MTB sacensības “Preiļupes līkloči – 2019”. Ar nepacietību aktīvākie velo draugi gaida jaunās riteņbraukšanas sacensību sezonas sākšanos. Pēc gada pauzes arī MTB sacensības “Preiļupes līkloči “ atgriežas sev ierastajā laikā – maija sākumā. Tradicionāli, ka Preiļu pusē tie ir pirmie starti, kur riteņbraukšanas un fizisko aktivitāšu cienītāji sāk savu MTB jauno sezonu. Sacensību nolikums pieejams www.preili.lv

Un vēl dažas ziņas

26. aprīlī pulksten 21 Preiļu kultūras namā uzstāsies pēdējo gadu populārākais DJ Latvijā - [EX] DA BASS. Viņa vārds Baltijas klubu kultūrā ir zināms jau vairāk nekā 20 gadus. Viņa kontā ir vairāki deju mūzikas hīti, kā arī viņš ir radījis vairākus klubos un radio stacijās bieži dzirdamus remiksus,  kas atzinīgi novērtēti arī ārpus Baltijas robežām. Ballīti iesilda un noslēdz DJ Mart INC. Ieeja: līdz plkst. 23:00 – 3 eiro, pēc plkst. 23:00 – 5 eiro.

Savukārt 4. maijā A. Upīša ielā 20, Preiļos durvis vērs vaļā Nester Custom Moto Metal art gallery. Galerijā būs apskatāmi unikāli custom un retro motocikli, kā arī skulptūras, kas veidotas no motociklu un automašīnu detaļām. Viss galerijas interjera un eksterjera dizains, kā arī nelielā kafejnīca - kaljāna bārs ir veidoti atbilstošā stilā. Pasākuma programmā: plkst. 14 ieradīsies baikeri,  pēc tam plkst. 15:30 norisināsies galerijas oficiālā atklāšanas ceremonija. Pasākuma turpinājumā notiks custom motociklu prezentācijas, dažādas atrakcijas un aktivitātes, “Santehniķu” muzikālais šovs un par vakara noskaņu parūpēsies DJ Zazzy.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Kariņa valdībai aprit pirmās simts dienas; Lielo pilsētu asociācija aicina risināt jautājums par īres dzīvokļu pieejamību reģionos; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku nedēļas nogalē.

Līdzīgi kā pirmais demisijas pieprasījums premjerministram Krišjānim Kariņam, par kuru Saeimai bija jābalso, nesagaidot iztekam tradicionālo simts dienu saudzēšanas termiņu, arī pats premjera ziņojums par simts dienām nācis agrāk nekā ierasts – valdības darba 90. dienā. Šajā laikā valdība izstrādājusi stabilā ekonomikas izaugsmē balstītu rīcības plānu un spērusi pirmos soļus dažiem priekšvēlēšanu laikā dotiem solījumiem, bet pats premjers apliecinājis, ka raibajā valdību veidojošo partiju kompānijā spēj uzturēt sadarbības garu. Kariņš apliecina, ka valdība ir stabila.

Šodien atklāta labdarības kustība "Gaisma mūsu brīvībai!", kuras mērķis ir vākt līdzekļus Brīvības pieminekļa izgaismošana. Organizācijas "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne norāda, ka 2018.gada nogalē domubiedru grupa bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadībā nodibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu. Tā mērķis ir nodrošināt Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta izstrādi, projektēšanu un arī paša apgaismojuma uzstādīšanu. Lai savāktu nepieciešamos līdzekļus, fonds uzsāk labdarības kustību "Gaisma mūsu brīvībai!", aicinot šim mērķim ziedot ikvienu interesentu.

Izglītības nozarē nav vienotas pieejas, kā profesionālās izglītības iestādes visiem izglītojamajiem piešķir stipendiju. Turklāt stipendijas tiek piešķirtas, nenosakot pat minimālās prasības saistībā ar sekmēm un mācību apmeklējumu vai citiem kritērijiem, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Revidenti noskaidrojuši, ka faktiski pie ikmēneša stipendijas var tikt ikviens, kurš iestājies profesionālajā mācību iestādē, kaut arī to neapmeklē vai ir nesekmīgs.  Patlaban stipendijas kalpo kā instruments, lai palielinātu izglītojamo skaitu profesionālās izglītības iestādēs. Valsts kontrole pēc revīzijas pauž viedokli, ka Izglītības un zinātnes ministrijai jāsakārto normatīvais regulējums, lai skaidri definētu stipendiju piešķiršanas mērķi un valsts budžets kalpotu profesionālās izglītības pievilcības paaugstināšanai. 

Turpinām ziņas

Latvijas Lielo pilsētu asociācija, secinot, ka Latvijas pilsētās ir vērojams izteikts īres dzīvokļu deficīts, norāda, ka  valdībai ir jāturpina virzīt priekšlikums par valsts atbalstu pašvaldībām dzīvokļa jautājumu risināšanā.  Daudzās pašvaldībās situācija šobrīd ir teju kritiska, vēl vairāk saasinot problēmas darbaspēka tirgū un bremzējot demogrāfijas attīstību. Tiekoties ar ekonomikas ministru Ralfu Nemiro Lielo pilsētu asociācijas biedri pauda pārsteigumu, ka no 2019.gada valsts budžeta apspriešanas negaidīti tika izņemti likuma grozījumi par valsts palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā. Ir iecerēts, ka pašvaldība varēs sniegt galvojumu savas kapitālsabiedrības aizņēmumam dzīvojamo īres māju būvniecībai, atjaunošanai, pārbūvei vai jaunuzceltu, atjaunotu vai pārbūvētu dzīvojamo īres māju iegādei, saistībā iekļaujot 75% no galvotās aizņēmuma summas. Tikšanās laikā ministrs apliecināja, ka turpmāk šis likumprojekts tiks skatīts ārpus 2019.gada budžeta. Lielo pilsētu vadītāji uzskata, ka vairāk vilcināties nevar un nepieciešamās izmaiņas tiesību aktos jāvirza pēc iespējas drīz.

No 1.jūlija tiks ieviests jauns pabalsta veids – bērna adopcijas pabalsts. Tā apmērs mēnesī būs atkarīgs no bērna vecuma. Katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai tas būs 25% apmērā no noteiktās minimālās mēneša darba algas. Kamēr minimālā alga valstī ir 430 eiro, šis pabalsts būs 107,5 eiro mēnesī. Katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai pabalsts būs 30% apmērā no minimālās mēneša darba algas, patlaban tie ir 129 eiro mēnesī. Bērna adopcijas pabalstu piešķirs un izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra uz personas iesnieguma pamata. 

Un vēl

Tuvākajās dienās vietām Latvijās iespējams neliels lietus, bet valsts lielākajā daļā sausums turpināsies, liecina prognozes. No ceturtdienas līdz sestdienai dažviet veidosies lielāki gubu mākoņi, kas atnesīs lokālas pērkona lietusgāzes, taču tās skars nelielu Latvijas daļu un sausumu būtiski nemazinās. Laiks šajās dienās būs vasarīgi silts, gaisa temperatūrai sasniedzot +19..+24 grādus, sestdien vietām pat +26 grādus. Arī naktis kļūs siltākas, salnu nebūs, temperatūra pārsvarā ap +6..+11 grādiem. Šajās dienās valdošie būs brāzmaini dienvidaustrumu, austrumu vēji, bet sākot ar svētdienu tos nomainīs ziemeļaustrumu vējš, kas mūsu reģionā ienesīs jaunu sausu un mazliet vēsāku gaisa masu. Svētdien un nākamās nedēļas sākumā temperatūra pazemināsies, naktīs valsts austrumos atkal būs tuvu nullei, bet dienās ap +15..+20 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
radio1 ziņās klausieties: Ēnu ekonomikas īpatsvars būvniecībā pērn sarucis līdz 34,1%;"Jēkabpils PMK" par Pļaviņu HES stiprināšanas darbiem iztiesājusi gandrīz 200 000 eiro; un 4.maijā Jēkabpilī būs noteikti plaši satiksmes ierobežojumi.

Ēnu ekonomikas īpatsvars būvniecībā pagājušajā gadā Latvijā turpināja pamazām samazināties un veidoja 34,1%, liecina veiktais ikgadējais pētījums. Salīdzinājumā ar 2017.gadu, kad ēnu ekonomikas īpatsvars nozarē bija 35,2%, pērn tas ir samazinājies par 1,1 procentpunktu. Latvijā pirmais pētījums par ēnu ekonomikas īpatsvaru būvniecībā tika veikts 2016.gadā, atklājot, ka 2015.gadā ēnu ekonomika būvniecībā veidoja 40%. Atbilstoši jaunākā pētījuma datiem pērn par 3,9 procentpunktiem samazinājās aplokšņu algu īpatsvars būvniecībā - 2018.gadā aplokšņu algas būvniecībā saņēma 28,2% nodarbināto, kamēr 2017.gadā aplokšņu algu īpatsvars bija 32,1%. Uzņēmumu ienākumu neuzrādīšanas līmenis nozarē jeb vidējā ienākumu daļa, kuru uzņēmumi slēpj no valsts, pērn veidoja 27,1%, bet 2017.gadā šis rādītājs bija 26,7%. Tāpat pieaugusi darbinieku skaita neuzrādīšana, pērn sasniedzot 18,8% pretstatā 17,6% gadu iepriekš.

Šodien Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītāja Alekseja Rosļikova, kas pārstāv partiju Saskaņa, kabinetā veikta kratīšana Valsts drošības dienesta sāktā kriminālprocesā par nacionālā, rasu un etniskā naida izraisīšanu.Dienestā norāda, ka procesuālās darbības tiek veiktas vairākos objektos. Izmeklēšanas interesēs drošības dienests no plašākiem komentāriem atturējās.

Konkurences padome "nanoūdens" lietā Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" piemērojusi 2,4 miljonu eiro sodu par aizliegtu vienošanos. Konkurences padome konstatējusi aizliegtu vienošanos divās "Rīgas satiksmes" cenu aptaujās par nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādi. Vienlaikus SIA "Sava arhitektūra" piemērots naudas sods 700 eiro eiro apmērā. Naudas sodi par apzinātu konkurences kropļošanu piemēroti "Rīgas satiksmei" kā pasūtītājam, bet "Savai arhitektūrai" kā iepirkuma pretendentam. Savukārt pārējie pieci karteļa dalībnieki - SIA "RS Baltic", SIA "Alchimica-Latvia", SIA "UKT Serviss", SIA "Vialeks" un SIA "HRM" - ir likvidēti, tāpēc tiem naudas sods nav piemērots.

Turpinām ziņas

SIA "Jēkabpils PMK" par savulaik veiktajiem Pļaviņu hidroelektrostacijas stāvkrasta pakājes stiprināšanas darbiem tiesas ceļā no valsts izdevies piedzīt 195 tūkstoši 344 eiro, liecina otrdienas valdības sēdes darba kārtībai pievienotie dokumenti. Saskaņā ar minētajiem dokumentiem, Augstākā tiesa atstājusi negrozītu Latgales apgabaltiesas 2016. gada spriedumu, ar kuru daļēji apmierināta SIA "Jēkabpils PMK" prasība - piedzīt no valsts 195 tūkstoši 344 eiro par neapmaksātiem Pļaviņu HES stāvkrasta pakājes stiprināšanas darbiem. 188 tūkstoši 414 eiro ir summa par neapmaksātajiem būvdarbiem, bet 6 tūkstoši 930 eiro - tiesas izdevumi. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Autoceļa Bauska-Aizkraukle posma no Tambovičiem līdz Jaunjelgavai Ķeguma novadā pārbūve izmaksās 3,4 miljonus eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Autoceļa pārbūves darbiem ir piešķirts 85% līdzfinansējums no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF), un atbildīgie par būvdarbiem būs kompānija SIA "Via". Autoceļam minētajā posmā tiks nojaukta vecā konstrukcija un līdz pat pamatiem izbūvēta jauna, ieklātas divas asfalta kārtas un ceļa nogāzē nostiprināti Daugavas krasti. Pārbūves darbi minētajā autoceļa posmā ir sākušies, attiecīgi ieviešot ātruma ierobežojums 70 un 50 kilometri stundā. Minētajā autoceļa posmā plānots arī viens ar luksoforu regulēts posms. Savukārt no 7.maija satiksmi būvobjektā paredzēts slēgt uz četriem mēnešiem, apbraucamo ceļu ierīkojot pa "Latvijas valsts mežu" ceļiem un pa Jaunjelgavas pašvaldības ielām.

Un vēl

Jēkabpilī, 4.maijā norisināsies Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku simtgades militārā parāde. Saistībā ar parādes norisi 3. un 4.maijā noteikti plaši satiksmes ierobežojumi Rīgas un tai piegulošajās ielās. Pašvaldība lūdz iedzīvotājus iepazīties ar satiksmes ierobežojumiem un satiksmes shēmām un tos ievērot. Plašāk par satiksmes ieropbežojumiem lasiet portālā Radio1.lv.

Atstājiet komentāru