2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par pārkāpumiem nodokļu jomā paredzēs bargākus sodus; Jēkabpils “Lūši” otro gadu pēc kārtas kļūst par Latvijas čempioniem; un Latvijā prognozē potenciāli postošu sausumu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" saglabājusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī, saglabājot stabilu nākotnes perspektīvu. "Fitch" atzīmē, ka galvenie faktori, kas uztur Latvijas kredītreitingu augstajā "A-" līmenī, ir spēcīgās valsts finanses, kā arī institucionālais noturīgums un uzticamā politiskā struktūra, ko dod dalība Eiropas Savienībā un eirozonā. Savukārt kā Latvijas trūkumus "Fitch" min zemo iedzīvotāju ienākumu līmeni.

55 gadījumos pašvaldības savas autonomās funkcijas ir deleģējušas veikt citai vietvarai, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas informatīvajā ziņojumā par sabiedriskai apspriešanai izvirzāmo administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli. Šādu informāciju VARAM ieguvusi, apkopojot informāciju par faktisko situāciju pašvaldību sadarbībā. Lai nodrošinātu savu funkciju izpildi, sadarbojoties pašvaldības ir izveidojušas 11 kopīgas iestādes, kā arī 33 kopīgas kapitālsabiedrības. Tās izveidotas atkritumu apsaimniekošanas jomā, transporta un veselības nodrošināšanas jomā un citās nozarēs.

Finanšu ministrija izstrādājusi grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, paredzot bargākus sodus par pārkāpumiem nodokļu jomā. Likuma grozījumi paredz, ka par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, vai par peļņas un citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu varēs piemērot naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim no 125 eiro līdz 2000 eiro. Par nereģistrēšanos nodokļu maksātāju reģistrā fiziskajām personām varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu no 50 eiro līdz 210 eiro, bet juridiskajām personām - no 50 eiro līdz 350 eiro. Par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu varēs piemērot naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim no 140 eiro līdz 2000 eiro. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā gadā ievērojami augusi alga, ko par darbu domē saņēmis Jēkabpils mērs Raivis Ragainis, kas ievēlēts no Latvijas zaļās partijas, liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskotā amatpersonu deklarācija. 2017.gadā, kad Ragainis kļuvis par domes priekšsēdētāju, viņa alga domē bijusi 21 tūkstotis 441 eiro, bet pērn sasniegusi jau 38 tūkstoši 499 eiro. Kopumā Raivja Ragaiņa ienākumi pērn bijuši 38 tūkstoši 998 eiro, kas ir par 2 tūkstoši 477 eiro vairāk nekā 2017.gadā, kad Jēkabpils mēra kopīgie ienākumi bija – 36 tūkstoši 520 eiro. Pagājušajā gadā Ragaiņa īpašumā nonākusi 2009.gada izlaiduma "Mitsubishi Outlander", kas pirms tam bijusi mēra valdījumā. Viņa īpašumā ir arī dzīvoklis Jēkabpilī un zeme Krustpils novadā. Jēkabpils mēram ir arī – 29 tūkstoši 577 eiro lielas parādsaistības.

Jēkabpils "Lūši" vakar savā laukumā nodrošināja uzvaru "Credit24" Latvijas vīriešu volejbola čempionātā, par čempioniem tiekot kronēti otro gadu pēc kārtas. "Lūšiem" pa 17 punktiem guva Vladislavs Blumbergs un Ēriks Voroņko, bet 13 punkti bija Rihardam Puķītim. Zaudējot “Lūšiem” sudrabu izcīnīja RTU/"Robežsardze". Savukārt Daugavpils universitātes komanda pārliecinoši izcīnīja bronzas medaļu, uzvarot "Limbaži/MSĢ vienību.

Un vēl

Ja sausums turpināsies, pavasara otrajā pusē un vasaras sākumā pieaugs risks sagaidīt gan postošas salnas, gan stipru karstumu, prognozē sinoptiķi. ISaskaņā ar jaunākajām ilgtermiņa prognozēm, kas apkopotas Eiropas Savienības programmā "Copernicus", tuvākajos mēnešos varētu saglabāties zema Atlantijas ciklonu aktivitāte, tomēr tas nenozīmē, ka nokrišņu būs maz. Cikloni var veidoties uz vietas vai nākt no dienvidiem, sagādājot spēcīgas pērkona lietusgāzes. Prognozes par nokrišņu daudzumu un gaisa temperatūru tuvākajos mēnešos ir dažādas, tomēr vairums prognožu vēsta, ka vidējā gaisa temperatūra gaidāma augstāka par normu.

Šajā nedēļā laikapstākļus noteiks spēcīgs anticiklons, tādēļ nav iespējami vērā ņemami nokrišņi. Sākot no 16.aprīļa, dienas kļūs krietni siltākas, un sagaidāms, ka nedēļas otrajā pusē un Lieldienās gaisa temperatūra Latvijā pakāpsies virs +20 grādiem.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šonedēļ Latvijā norisināsies Meža dienas, ko arī šogad organizē Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultāte, sadarbojoties ar meža nozares organizācijām un uzņēmumiem. 17. aprīlī visi aicināti ieskandināt Latvijas Meža dienas un apmeklēt informatīvi izglītojošo pasākumu “Mežs ienāk Jelgavā 2019”. Visas dienas garumā līdz plkst. 17.00 visi interesenti Lauksaimniecības universitātē varēs iepazīties ar meža apsaimniekošanas ciklu – no augsnes sagatavošanas līdz pat koksnes ieguvei un tālākai pārstrādei. Šogad, pasākumā tiks iedibināta jauna tradīcija, kas būs izaicinājums topošajiem kokapstrādes speciālistiem. Vienlaikus pasākuma apmeklētāji varēs apskatīt Zemgales reģiona Medību trofeju izstādi.

Indrānu ielas pārbūvei Kokneses pašvaldība aizņemies 157 tūkstošo 829 eiro.  lēmusi Kokneses novada dome  līgumu par Indrānu ielas pārbūvi posmā līdz Lāčplēša ielai noslēgusi ar SIA "Asfaltbūve". Kopējās projekta izmaksas ir 210 tūkstoši 439 eiro, un 157 tūkstoši 829 eiro pašvaldība aizņemsies Valsts kasē uz 20 gadiem. Ielas pārbūve paredz brauktuvju, stāvlaukumu, ietvju asfaltēšanu, lietus ūdens kanalizācijas izbūvi, kā arī citus būvdarbus un labiekārtošanas darbus. Būvdarbi notiks no Blaumaņa līdz Lāčplēša ielai.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Līvānu novada Multifunkcionālajā jaunatnes inciatīvu centrā “Kvartāls” notika otrās Līvānu novada Jauniešu domes valdes vēlēšanas, kuru laikā 15 Jauniešu domes locekļi ievēlēja četrus valdes locekļus. Otro reizi jauniešu domes valdes priekšsēdētāja amatā vienbalsīgi ievēlēts Rūdolfs Kivlenieks. Pārējos amatos ievēlētie jaunieši savus pienākumus pildīs pirmo reizi. Ar astoņām balsīm priekšsēdētāja vietnieka amatā ievēlēta Luīze Menkovska. Sabiedrisko attiecību speciālista pienākumus, saņemot 12 balsis, pildīs Armands Skutelis. Savukārt protokolista amatā ar 14 balsīm ievēlēts Skaidris Skutelis. Jaunā valde savus pienākumus pildīs līdz nākamā gada aprīlim.

Rīt pulksten trijos dienā Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā Lasītāju klubiņa tikšanos ciklā “Mūsējie” ciemosies Elga Skrebele ar stāstu par leģionāru Jāzepu Oskaru Bikaunieku, kurš kopš 1948.gada līdz savai nāvei gandrīz 40 gadus nezināms dzīvojis savas māsas mājā Jersikas pagasta Upeniekos. Garajos vientulības gados Jāzeps Oskars Bikaunieks zīmējis, gleznojis, nodarbojies ar dekoratīvo kokgriešanu. Viņa darbi ar māsasvīra Jāņa vārdu aizceļojuši tālu uz visām Jersikas pagasta pusēm.

Un vēl par pasākumiem Riebiņu novadā

Galēnu kultūras namā 21. aprīlī plkst. 13 norisināsies “Lieldienu pasākums Galēnos” – pašdarbnieku koncerts. Piedalās: Stasiks un Arnis, Ritentiņi, folkloras kopa “Vydsmuiža”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Amizieris” un teātra kolektīvs "Puncuļīši" ar vietējās režijas komēdiju “Iz dzeivis”. Ieejas maksa par ziedojumiem.

Arī Silajāņu kultūras namā 21. aprīlī plkst. 15.00 norisināsies Lieldienu koncerts. Ieeja bez maksas.

Savukārt Sīļukalna kultūras namā  21. aprīlī plkst. 19.00 notiks Igauņu ģimenes koncerts. Ieeja bez maksas.

Riebiņu centrālajā bibliotēkā 23. aprīlī plkst. 11 sāksies radošā darbnīca “Es dāvinu Jums savu pasauli” kopā ar Larisu Sparāni, bet 25. aprīlī plkst. 13 “Grāmatu direktors” – čaklāko lasītāju sveikšana.

27. aprīlī plkst. 19.00 Sīļukalna kultūras namā norisināsies vidējās paaudzes deju kolektīva 15 gadu jubilejas pasākums. Ieeja bez maksas.

Riebiņu novada centrālajā bibliotēkā skatāma Larisas Sparānes personālizstāde “Es dāvinu Jums savu pasauli”. Filca gleznas un pasaku tēli. Tāpat arī šeit skatāma Ilzes Grigules atklātņu kolekcijas 2. daļa “Mans bērītis” un aplūkojama pastāvīgā izstāde “Lieldienas gaidot”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: VID pirmajā ceturksnī valsts budžetā iekasējis par 3,7% vairāk par plānoto; Brīvdienās Jēkabpilī degusi saimniecības ēka un kūla; un Turpmākajos gados prognozē zemu Saules aktivitāti, kas var atnest krasas temperatūras svārstrības.

Valsts ieņēmumu dienests šogad pirmajos trijos mēnešos valsts budžetā iekasējis 2,17 miljardus eiro, kas ir par 77,619 miljoniem eiro jeb 3,7% vairāk, nekā plānots, liecina dienesta publiskotā informācija. Savukārt salīdzinājumā ar 2018. gada pirmo ceturksni VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi auguši par 103,718 miljoniem eiro jeb 5%. 

Baltijas jūras valstu kopīgā pētījumā “No farmaceitiskajām vielām tīri ūdeņi” konstatēts satraucoši liels zāļvielu daudzums apkārtējā vidē. Tā ir pilnīgi jauna ekoloģiska problēma, un pašlaik neviens nezina, kādas var būt sekas šādai sabiedrības nozāļošanai. Tramadols, citaloprams, progesterons – Latvijas ūdeņos nonāk visas zāļu grupas un pastarpināti atgriežas cilvēka organismā. Latvijas virszemes ūdeņu paraugos biežāk konstatētie ir pretsāpju un pretiekaisuma, centrālās nervu sistēmas ārstēšanas un endokrīno slimību ārstēšanas medikamenti. 

Nepieskatītu suņu dēļ pagājušajā gadā cietuši 19 "Latvijas pasta" pastnieki. Pasta sūtījumu piegādi būtiski apdraud arī bojātas pastkastītes, kā arī fakts, ka daudzviet Latvijā korespondences saņēmēji vispār nav novietojuši pastkastītes. To apliecina "Latvijas pasta" adrešu reģistra statistika - no 1,03 miljoniem adrešu vairāk nekā 77 tūkstoši vietās sūtījumu piegāde nav droša vai ir vispār neiespējama pastkastītes neesamības, tehnisku bojājumu, neatbilstoša izmēra, nepareiza novietojuma vai citu līdzīgu iemeslu dēļ. Jēkabpils minēta to apdzīvoto vietu vidū, kur šī problēma 
fiksēta visbiežāk.

Turpinām ziņas

Naktī no piektdienas uz sestdienu ap pulksten diviem Jēkabpils un Pļaviņu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Pasta ielu Jēkabpilī, kur dega saimniecības ēka, kurā tika glabāta malka un dažādas sadzīves mantas, 130m2 un blakus esošā automašīna 4m2 platībā. Dzēšanas darbi noslēdzās ap pieciem no rīta.
 
Šogad reģistrēti jau tūkstoš 634 kūlas ugunsgrēki. Šajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 180 pērnās zāles ugunsgrēkus, kuru kopējā degšanas platība bija vairāk nekā 164 hektāri. 

Tajā skaitā brīvdienās Zemgales ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 61 kūlas ugunsgrēku. Piektdien Jēkabpilī Ķieģeļu ielā dega kūla 2 hektāru platībā un riepas 5m2 platībā. Lielāko  kūlas ugunsgrēku vidū ir arī ugunsgrēki  5  un 2 hektāru platībā – Krustpils novada Krustpils pagastā.

Un vēl

Saules aktivitāte, sākoties nākamajam solārajam ciklam, gaidāma tikpat zema kā aizejošā cikla laikā, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes apkopotās prognozes. Paredzams, ka Saules aktivitātes cikla minimums būs ilgs un dziļš, bet maksimums - mazāks nekā ierasts. Pēdējos gados izskanējušas bažas, ka Saule var "ieiet dziļā miegā" - ka var atkārtoties Maundera minimumam līdzīgs samazinājums Saules aktivitātē. Par Maundera minimumu dēvē ļoti zemu Saules aktivitāti periodā no 1645. līdz 1715.gadam. Tajā laikā bija mazā ledus laikmeta aukstākie gadi. 1709.gada sākumā Eiropa pieredzēja lielāko aukstumu, par ko saglabājušās rakstveida liecības. Daudzas upes, arī Daugava, aizsala līdz dibenam, pilnībā aizsala arī visa Baltijas jūra, tādēļ 1709.gada pavasarī Rīga piedzīvoja lielākos plūdus pilsētas pastāvēšanas vēsturē. Zema Saules aktivitāte var palielināt ne tikai aukstas ziemas, bet arī karstas vasaras iespējamību Eiropā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības rīcības plāna izpildei nepieciešams viens miljards eiro; Pedagogu arodbiedrība sašutusi par valdības ieceri  algu paaugstināšanu sākt vien no 2020. gada; un Jēkabpilieši no Kokneses atved četras zeltas medaļas krosmintonā.

Valdības rīcības plāna izpildei nepieciešams viens miljards eiro, šodien valdības ārkārtas sēdē paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Premjers norādīja, ja grib īstenot visas prioritātes, to var panākt vai nu pārdalot finansējumu, vai arī paaugstinot nodokļus, ko neviens nevēlas. Tāpēc Saeimai ir jāvienojas, ko darīt. Viņš aicināja vērtēt, ko šī valdība četros gados vēlas paveikt, ņemot vērā makroekonomikas tendences. Pēc valdības sēdes Kariņš žurnālistiem uzsvēra, ka 2020.gada budžets sagādās daudz izaicinājumu, jo patlaban līdzekļu ministriju prioritātēm neesot.

Pretēji Daugavpils mēra Andreja Elksniņa aicinājumam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija neplāno iestāties pret radioaktīvo atkritumu glabātuves būvniecību Lietuvas pilsētā Visaginā, kas atrodas tuvu Latvijas robežai. Vides ministrija norāda, ka Latvija par šādu ieceri informāciju pirmo reizi saņēmusi jau 2004.gadā, pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējuma procesa laikā. Savukārt 2005.gadā notika Lietuvas sagatavotā ziņojuma par šīs glabātavas ietekmes uz vidi novērtējuma izvērtēšana un arī ziņojuma sabiedriskā apspriešana. Tās laikā notikusi arī sanāksme Daugavpilī. Līdz ar to, Vides ministrijas ieskatā, sabiedrībai bijusi iespēja iepazīties ar plānotās radioaktīvo atkritumu glabātavas izveidi un uzdot interesējošos jautājumus. Turklāt šādas glabātavas izveide notikšot saskaņā ar starptautiskajām prasībām.

Pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce pieprasījis Nīcas novada domes priekšsēdētājam Agrim Petermanim sniegt paskaidrojumus par Administratīvās rajona tiesas 2017. gada 21. jūnija un 2018. gada 12.jūnija lēmumu nepildīšanu. Līdz šim Nīcas mērs ir ignorējis visus min istrijas lūgumus sniegt paskaidrojumu, kāpēc nav novērsta nelikumīga bīvniecība īpašumā “Virsāji”.  Pūce atsaucoties uz likumu “Par pašvaldībām”, norādījis, ka domes priekšsēdētājam rakstveida paskaidrojums jāiesniedz ministram septiņu dienu laikā. Pēc šo paskaidrojumu saņemšanas ministrs lems par tālāku rīcību.

Turpinām ziņas

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība sašutusi par valdības rīcības plānā iekļauto ieceri pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku īstenot tikai no 2020.gada. Pedagogu arodbiedrība pieprasa politiķus pārtraukt "neprofesionālo un nekonsekvento" komunikāciju par grafika izpildi un līdzekļu rezervēšanu šim mērķim. Kā ziņots, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība par streiku lems trešdien, 17.aprīlī, paredzētajā padomes sēdē.

Jēkabpilī, Pasta ielas pārbūves darbu laikā no rītdienas, 16.aprīļa līdz 15.maijam tiks slēgta satiksme Zaļajā ielā posmā no Brīvības ielas līdz Andreja Pormaļa ielai. Jau ziņots, ka īstenojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstītu projektu, Jēkabpilī rekonstruē Pasta un Ausekļa ielas. Darbu kopējās izmaksas - 3,6 miljoni eiro. Darbus veic SIA “Ošukalns”.

Un vēl

Sestdien, 13. aprīlī Koknesē norisinājās Kokneses Sporta centra kausa izcīņā krosmintonā.Jēkabpils sporta centra sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Irša informē, ka  “Open” grupā dubultspēlēs 1. vietu izcīnīja jēkabpilieši Uldis Dzirkalis un Artūrs Dzirkalis. Viņi triumfēja arī “Open” vienspēlēs, 1. vieta – Uldim Dzirkalim, bet 2. vieta – Artūram Dzirkalim. Irinai Lauvai O40 grupā 1. vieta, Uldim Lazdiņam O40 grupā 1. vieta. Dmitrijam Stahovskim tikai mazliet pietrūka, lai iekļūtu pusfinālā, savukārt Oļegs Kozlovs un Dmitrijs Minovs šoreiz izslēgšanas spēlēs neiekļuva. Nākamās krosmintona sacensības gaidāmas 18. maijā Jelgavā, Jelgavas sporta servisa centra kausa izcīņā.

Atstājiet komentāru