2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 10.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību lietu ministrija apspriešanai piedāvā Latvijas karti ar 35 pašvaldībām; Meklē risinājumu, kā turpmāk izsniegt studiju kredītius; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku nedēļas nogalē?

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības. Savukārt pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Jūrmala, Daugavpils, Rīga un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku. Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 tūkstoši iedzīvotāju. Pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce vakar raidījumā "1:1" apstiprināja, ka šodien ministrija prezentēs jauno Latvijas karti, kurā 119 pašvaldību vietā iezīmētas 35. 

Auditorkompānijas "Ernst&Young" ziņojumā par Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksmi" norādīts uz vismaz 11 "Rīgas satiksmes" konsultantiem, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija. Vairākums no viņiem cieši saistīti ar partiju "Saskaņa" vai tās līderi Nilu Ušakovu.  Vislielākā atlīdzība tikusi bijušajam "Saskaņas" Rīgas domes frakcijas deputātam Nikolajam Zaharovam, kurš par konsultācijām alternatīvās degvielas jautājumos uzņēmumā "Rīgas satiksme" trijos gados nopelnījis vairāk nekā 122 tūkstoši eiro. Kopumā pēdējos trijos gados šo konsultantu atalgošanai "Rīgas satiksme" iztērējusi vairāk nekā 923 tūkstoši eiro.

Lielbritānijas parlaments vakar vakarā atbalstīja Mejas lūgumu Eiropas Savienībai atlikt "Breksitu" līdz 30.jūnijam. Mejas priekšlikumu atbalstīja gan opozīcijā esošie leiboristi, gan vairums viņas vadīto toriju. Kopumā par to balsoja 420 deputāti, bet pret 110.Tajā pašā laikā konservatīvo sarunas ar leiboristiem, kuru mērķis ir rast kompromisu, kas nodrošinātu parlamenta vairākuma atbalstu premjerministres panāktajam izstāšanās līgumam, vakar pārtrauktas un tiks turpinātas tikai pēc šodien gaidāmā Eiropas Savienības samita, kurā dalībvalstu līderi lems, vai apmierināt Mejas lūgumu atlikt "Breksitu".

Turpinām ziņas

Neviena banka nav gatava turpmāk izsniegt valsts galvotos studiju kredītus, tādēļ turpmāk to varētu darīt ar finanšu institūcijas "Altum" portfeļgarantiju. Taču kredītportfeļa garantam nepieciešami līdzekļi, kurus ministrija var rast tikai, ja nākotnē neturpina studiju kredītu dzēšanu. Šāds risinājums izstrādāts darba grupā, kurā strādā arī Latvijas komercbanku asociācija. Tas saīsinātu studiju
 kredītu izsniegšanas laiku, kā arī bankas par pakalpojumu varētu konkurēt, jo turpmāk kredītu varētu saņemt jebkurā bankā, kura sadarbojas ar "Altum". Tāpat vairs nebūtu nepieciešams kredītu galvotājs. 

Tīrumi pavasarī kļūst par vietām, kur barojas migrējošie putni. Tā tiek izpostīti ziemāju sējumi.  Zemnieku cīņas metodes ar putniem ir neefektīvas, savukārt valsts izmaksātās kompensācijas par putnu postījumiem nerisina problēmu, uzskata lauksaimnieki. Izskan viedoklis, ka situāciju var mainīt, atļaujot pavasarī medīt zosis, kā to dara citviet Eiropā.  Šogad ar šādu priekšlikumu Valsts dabas aizsardzības pārvaldē vērsās  "Zemnieku saeima".

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē mākoņu Latvijā būs mazāk, tādēļ naktīs pastiprināsies sals, bet dienas būs saulainākas, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Līdz svētdienai gaisa temperatūra naktīs būs pārsvarā +1..-4 grādu robežās, bet piektdienas un sestdienas agrā rītā vietām Kurzemē un Vidzemē līdz -6 grādiem. Dienās pakāpeniski kļūs siltāks - ceturtdien un piektdien gan temperatūra vēl saglabāsies zem +10 grādu robežas, bet brīvdienās tā sasniegs +6..+11 grādus. Valdošie šajās dienās būs lēni ziemeļu, ziemeļaustrumu vēji.

Nākamās nedēļas sākumā pakāpeniski kļūs siltāks - pēcpusdienās temperatūra valsts lielākajā daļā stabili pārsniegs +10 grādus, bet naktis gan saglabāsies dzestras - bieži temperatūra noslīdēs kādu grādu zem nulles. Gaidāms, ka nokrišņu aprīļa otrajā pusē būs maz, tādēļ pastiprināsies sausums. Ugunsbīstamība būs sevišķi augsta, tāpat sausums atkal sāks negatīvi ietekmēt lauksaimniecību.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada dome izsludina atklātu konkursu uz divām amatu vietām: iepirkumu speciālista amata vietu un parka dārznieka amata vietu. Iepirkumu speciālista amatam ir noteikts valsts amatpersonas statuss.  Dokumentus uz norādītajiem amatiem aicina iesniegt līdz 17. aprīlim plkst. 15.00 Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai elektroniski uz e-pasta adresi - dome@preili.lv. Ar prasībām pretendentiem un amatu konkursa nolikumiem var iepazīties www.preili.lv

Skolēniem vecumā no 15 līdz 18 gadiem tiek organizēti nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā. Pašvaldība aicina skolēnu vecākus vai aizbildņus pieteikties Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā, Raiņa bulvārī 24, Preiļos, vai Preiļu novada pagastu pārvaldēs līdz 15. maijam. Noteikumi un iesnieguma veidlapa pieejami: www.preili.lv.

Pašvaldība aicina uz Lielo Pavasara tirgu Preiļos 27. aprīlī no pulksten 8.00 līdz 14.00. Tirgus norisināsies Raiņa bulvārī. Tirgotājiem informācija par pieteikšanos www.preili.lv  vai  www.gadatirgi.lv. Tālrunis saziņai – 26636243.

Jau trīspadsmito reizi 13.aprīlī Preiļos notiks skrējiens, bet trešo reizi arī soļojums Preiļu pilsētas ielās “Cīruļputenis – 2019”. Tāpat kā iepriekšējos gados, gaida ne tikai pašmāju skrējēju saimi, bet priecāsies arī par visiem skriet gribētējiem no attālākiem novadiem, kuri 13. aprīlī pievienosies mūsu skrējiena cienītāju pulkam.  Ar sacensību nolikumu varat iepazīties www.preili.lv . 

Līdz 27. aprīlim Preiļu Galvenajā bibliotēkā apskatāma Eiropas sociālā fonda projektā „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi”   organizētā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja ceļojošā izstāde “Garīgā veselība”. Saistībā ar izstādi 24. aprīlī plkst. 14.00 Preiļu Galvenajā bibliotēkā notiks ārsta psihiatra lekcija “Psihoemocionālā veselība. Kas jāņem vērā senioriem”.

Izglītības iestāžu informācija

11. aprīlī Preiļu 1. pamatskola aicina uz tikšanos nākamos pirmklasniekus ar vecākiem. Viņi tiek gaidīti plkst. 17.00 Preiļu 1. pamatskolas sarīkojumu zālē!

Preiļu 2. vidusskola aicina 9. klašu skolēnus uz Atvērto durvju dienu 12. aprīlī plkst. 10. Tikšanās laikā iepazīstinās ar skolu, skolēnu pašpārvaldes darbu un dažādām aktivitātēm. 

Preiļu bērnudārzs “Pasaciņa” 2. maijā uzsāk grupu komplektāciju jaunajam 2019./2020. mācību gadam. Aicina vecākus, kuru bērniem septembrī nepieciešama vieta Preiļu Pirmskolas izglītības iestādē “Pasaciņa”, griezties izglītības iestādē Celtnieku ielā 10A, lai pieteiktu bērnus mācībām. Nepieciešamie dokumenti –vecāka vai aizbildņa personas apliecinošs dokuments un bērna dzimšanas apliecība. Neskaidrību gadījumā zvanīt pa tālruni – 26003650. Atgādinām, ka bērniem no 5 gadu vecuma mācības ir obligātas.

4. maijā plkst. 18.00 Preiļu novada Salas pamatskola gaida savus absolventus, bijušos pedagogus un  darbiniekus uz skolas 5. salidojumu un skolas 100 gadu jubileju.

Un vēl par kultūras pasākumiem

12. aprīlī Preiļu Kultūras namā aicina uz tiešraidi no Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra. Varēs skatīt baleta “Hamlets. (Ne)stāsti man pasakas” pasaules pirmizrādes translāciju.

13. aprīlī plkst. 18.00 Preiļu Kultūras nams aicina uz Preiļu deju apriņķa jauniešu, vidējās paaudzes un senioru deju kolektīvu koncertu - skati ,,Aprīlim, aprīlim, pilieni nav kā līdz šim”. Pasākumā piedalīsies deju kolektīvi no Aglonas, Līvānu, Preiļu, Riebiņu un Vārkavas novadiem. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz ar jauno pašvaldību karti rosinās apspriest izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales kārtībā un deputātu skaitā; Latgalē satraukums par Lietuvas plānu 30 km no Daugavpils veidot radioaktīvo vielu glabātuvi; un Pētnieki guvuši apstiprinājumu, ka kaķi apzināti reaģē uz savu vārdu.

Pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce intervijā Latvijas Radio norādījis, ka beznosacījuma burkānu pašvaldībām šajā reformā nebūs un nauda par apvienošanos netiks piešķirta. Investīcijas varētu tikt ieguldītas tikai atsevišķās pašvaldībās atrisinot kādu būtisku problēmu iedzīvotāju labā. 

Līdz ar jauno pašvaldību karti varētu rosināt apspriest izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales kārtībā un deputātu skaitā. No nepilnām tūkstoš 700 deputātu vietām turpmāk varētu būt aptuveni 700 deputātu vietas. Tāpat arī Finanšu ministrija gatavo iespējamās izmaiņas pašvaldību finansēšanā. Varētu tikt atbalstīta iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales principa pārskatīšanu, domājot arī par tām pašvaldībām, kurās iedzīvotāji strādā, ne tikai tām, kurās viņi ir deklarēti. Pašvaldību lietu ministrija uzsver, ka  piedāvātajā pašvaldību kartē absolūtā vairākumā gadījumu iedzīvotājam līdz centram, kur saņemt pakalpojumus, ir jāpavada 20 līdz 30 minūtes. Eksperti uzskatot, ka pieņemams laiks ir līdz 50 minūtēm.

Saskaņā ar jauno pašvaldību karti, Jēkabpils būtu pašvaldības ar lauku teritoriju centrs kādreizējā Jēkabpils rajona robežās. Tas nozīmē, ka Jēkabpils pilsēta un Jēkabpils, Krustpils, Salas, Viesītes un Aknīstes novadi – turpmāk veidotu vienu pašvaldību ar kopējo iedzīvotāju skaitu 41 tūkstotis 800.
Turpinām ziņas

Tikai 30 kilometru attālumā no Daugavpils un vien dažu kilometru attālumā no Daugavpils novada robežas Lietuvas pusē iecerēts izveidot glabātuvi slēgtās Ignalinas atomelektrostacijas radioaktīvajiem atkritumiem. Šī spēkstacija slēgta jau 10 gadus, taču joprojām nav pilnībā atrisināts jautājums par radioaktīvo vielu atkritumu uzglabāšanu. Pret šādas glabātuves izveidi pašā pierobežā ar Latviju iebilst gan vietējie iedzīvotāji, gan trauksmi ceļ pašvaldību vadītāji. Pēc Lietuvas iecerēm glabātuvi plānots pierobežā uzbūvēt pēc 4-5 gadiem un Lietuvas puse sola, ka tikšot darīts viss nepieciešamais, lai piesārņojuma nebūtu.

"Sadales tīkls" iedzīvotājus aicina būt uzmanīgiem, zāģējot kokus, to zarus vai veicot citu saimniecisko darbību elektrības vadu tuvumā. Katru gadu aug to gadījumu skaits, kad strāvas padeve pārtraukta cilvēka neuzmanības dēļ, turklāt, pārrauti vadi var radīt arī elektrotraumas. Šo iemeslu dēļ "Sadales tīkls" aicina saskaņot saimnieciskās darbības elektrotīklu tuvumā, lai, pārraujot vadus, nebūtu jāmaksā par zaudējumiem, lai nepārtrauktu elektrības piegādi citiem lietotājiem, kā arī paši negūtu traumas.

Un vēl

Mājās dzīvojošie kaķi reaģē uz savu vārdu, noskaidrots jaunā pētījumā, ar šādu paziņojumu klajā nākuši Japānas zinātnieki. Lai arī tas nav pārsteigums vairumam kaķu saimnieku, zinātnieki norāda, ka viņi guvuši pirmos eksperimenta ceļā gūtus pierādījumus, ka kaķi spēj atšķirt cilvēku sacītos vārdus. Kā pavēstīja Tokijas Sofijas universitātes zinātnieki, kaķi piešķir nozīmi mūsu teiktajiem vārdiem. Kaķi iemācījušies, ka tad, ja viņi izdzird savu vārdu, viņi bieži vien iegūst kādu atlīdzību, piemēram, ēdienu vai rotaļāšanos, vai arī var notikt kaut kas slikts, piemēram, brauciens pie veterinārārsta. Un savu vārdu viņi dzird ļoti daudz, tāpēc tā skaņa kļūst īpaša. Pētījums parādīja, ka lasot v irkni vārdi,  kaķi aktīvi reaģēja, kad izdzirdēja savu vārdu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc jaunās administratīvi teritoriālās reformas Jēkabpils platības ziņā būs lielākā pašvaldība; KNAB par krāpšanu rosina apsūdzēt Saeimas deputātu Zakatistovu un uzņēmēju Tamužu; un Kaza palīdz policistiem atrast mežā nomaldījušos vīrieti.

Pēc administratīvi teritoriālās reformas pašvaldībās ievēlējamo deputātu skaitu plāno samazināt no 1614 līdz 686 deputātiem, šodien preses konferencē informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Reformas autori piedāvā republikas nozīmes pilsētās Rīgā un Jūrmalā saglabāt esošo pašvaldības deputātu skaits. Rīgā tie ir 60 deputāti, bet Jūrmalā - 15 deputāti. 

Pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits būs līdz 30 tūkstoši iedzīvotājiem, ievēlētu 15 deputātus. Tajās pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits ir virs 30 tūkstoši līdz 60 tūkstoši iedzīvotājiem - 19 deputātus. Tas nozīmē, ka arī Jēkabpilī 2021.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētu 19 deputātus. Saskaņā ar jauno administratīvo reformu Jēkabpils Zemgalē būtu platības ziņā lielākā pašvaldība, kur kopējā platība sasniegtu 2 tūkstoši 992 kvadrātkilometrus. 

Savukārt pašvaldībās, kur iedzīvotāju skaits ir virs 60 tūkstoši līdz 100 tūkstoši iedzīvotājiem, ievēlētu 23 deputātus. Šāds iedzīvotāju skaits tiek plānots jaunveidojamās Rēzeknes, Ogres un Jelgavas pašvaldībās. Ja pašvaldībā iedzīvotāju skaits pārsniegs 100 tūkstošus iedzīvotāju, tad varēs ievēlēt 25 deputātus. Atbilstoši plānotajām reformām, šādu deputātu skaitu varētu ievēlēt tikai Liepājas un Daugavpils pašvaldību iedzīvotāji.

Turpinām ziņas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdzis prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Saeimas deputātu Ati Zakatistovu  no partijas KPV LV un uzņēmēju Viesturu Tamužu. Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka krāpšana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs, neminot personas vārdu. Tāpat KNAB norāda, ka šī kriminālprocesa ietvaros sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Valsts policija pagājušajā nedēļā vērienīgā operācijā aizturējusi desmit Latvijas aktīvākos bērnu pornogrāfijas glabātājus un izplatītājus. Pateicoties starptautiskai sadarbībai, pagājušā nedēļā divu dienu laikā veiktas desmit kratīšanas desmit vīriešu dzīvesvietās. Kratīšanā izņemta datortehnika un liels daudzums datu nesēju, kuros atradās bērnu pornogrāfija vai citi aizliegtie pornogrāfijas materiāli. Deviņiem vīriešiem piemērots aizdomās turētā statuss, bet vēl vienam vīrietim - persona pret kuru sākts kriminālprocess statuss. Policija informē, ka šie vīrieši bija ārēji normāli cilvēki, kuriem ir darbs un ģimenes. Šo personu dzīvesvietas ir dažādos Latvijas reģionos un viņu vecums ir no 20 līdz 50 gadiem. Neviens agrāk par seksuāla rakstura noziegumiem nav sodīts.

Un vēl

Kādam vīrietim no maldīšanās Kandavas novada meža biezoknī izglābties palīdzējusi labi redzama, balta kaza, ko viņš nule bija iegādājies. Vakar pie likumsargiem vērsās kāda sieviete, kura stāstīja ka viņas tēvs, 1963. gadā dzimušais vīrietis pirmdien devās uz 10 kilometrus attālu ciemu Kandavas novadā, lai iegādātos kazu. Taču līdz pat otrdienas pusdienlaikam vīrietis nebija pārnācis, liekot meitai satraukties par iespējamu tēva pazušanu. Policija uzsāka meklēšanu un vīrieti, kas bija nolēmis mežā nosnausties, policija atrada pateicoties kazai, kuras labi redzamais, baltais kažoks palīdzēja atrast aizmigušo un apsalušo kungu. Likumsargi viņu izveda no meža un nodeva mediķu aprūpē.

Atstājiet komentāru