2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vēlas samazināt ceļu tīklu, par kuru atbildīga valsts; Žurnālisti protestē pret jauniecelto Latvijas televīzijas padomi; un Šī nedēļa būs vēsāka un mākoņaināka

Valsts ceļu saimniecībā ir svarīgi noteikt prioritātes un valsts atbildībā būtu jābūt tikai galvenajiem ceļiem ar augstu satiksmes intensitāti, kā arī svarīgākajiem reģionālajiem ceļiem, piektdien ikgadējā ceļu nozares konferencē sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Viņš uzskata, ka nav pareizi, ka valsts patlaban atbild par katru grantēto ceļu. Jāuzstāda mērķis, lai Latvijā tāpat kā Somijā valsts īpašumā ir 17% ceļu, nevis 28% ceļu kā ir patlaban. Viņš uzsvēra, ka vairuma mazsvarīgāko ceļu nodošana pašvaldību atbildībā ļautu risināt ilgstošo finansējuma trūkumu ceļiem. 

Esošā garantētā minimālā ienākuma līmeņa jeb GMI apmērs – 53 eiro mēnesī vienai personai – neatbilst nedz Satversmes Ievadā, nedz 1. un 109. pantā noteiktajam, jo tas nav balstīts nekādos ekonomiskos aprēķinos un nenodrošina cilvēka cienīgu izdzīvošanu, tā norāda tiesībsargs Juris Jansons. Šonedēļ valdībai viņš nosūtīs tā saukto pirmstiesas brīdinājumu grozīt tiesību normu, kas nosaka GMI līmeni, kas ir zemāks par nabadzības riska slieksni. Ja valdība šo netaisnību nenovērsīs divu mēnešu laikā, Tiesībsargs vērsīsies Satversmes tiesā. 

Neviens no Rīgas mēra biroja darbiniekiem netiks atlaists un arī no amata atstādinātais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs turpinās darbu savā pašreizējā kabinetā. Ušakovs norāda, ka viņa biroja darbinieki turpinās strādāt pašvaldībā un šonedēļ tiks spriests par darba organizācijas izmaiņām, lai biroja pārstāvji varētu palīdzēt darbā Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Oļegam Burovam un vicemēram Vadimam Baraņņikam.  U«sakovs arī norādīja, ka visas izmaksas, kas būs saistītas ar izdotā rīkojuma pārsūdzēšanu tiesu instancēs, segs viņš pats.

Turpinām ziņas

Raidījuma "Nekā personīga" žurnālisti vakar publiski pauda atbalstu kolēģiem Latvijas Televīzijā un pieprasīja atcelt Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes jeb NEPLP LTV vadības konkursa rezultātus.  Jau ziņots, ka NEPLP lēmusi LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, kuram nav darba pieredzes mediju jomā. Tas kas raisījis diskusijas par LTV jaunās vadības kompetenci un viņa ievēlēšanas patiesajiem mērķiem. Tāpat arī Latvijas Žurnālistu asociācija piektdien vērsusies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar iesniegumu, kurā lūdz reaģēt uz iespējamiem pārkāpumiem Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes konkursā, par LTV padomes vadītāju izvēloties Eināru Gielu. 

Nepieciešamās izmaiņas valsts veselības apdrošināšanas sistēmā jāpieņem līdz Jāņiem, norāda Veselības ministrijas vadība.  Jau ziņots, ka veselības ministres Ilzes Viņķeles priekšlikums paredz vienota veselības aprūpes pakalpojumu groza izveidi. Lai to panāktu, plānots par vienu procentpunktu palielināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas alternatīvajiem nodokļu režīmiem, tajā skaitā mikrouzņēmumiem, pašnodarbinātajiem, autoratlīdzību maksātājiem un patentu maksātājiem. Aprēķināts, ka iemaksu palielināšana par vienu procentpunktu veselības aprūpes budžetam sniegtu pienesumu aptuveni sešu miljonu eiro apmērā.

Un vēl

Šonedēļ gaisa temperatūra Latvijā galvenokārt būs zem +10 grādiem, naktīs noslīdot dažus grādus zem nulles, vēsta jaunākā "Global Forecast System" prognoze. 

Nedēļas sākumā laikapstākļus noteiks ciklons, tādēļ debesis būs pārsvarā mākoņainas, tomēr nokrišņu – lietus un sniega – gaidāms maz. Nedēļas otrajā pusē, visticamāk, valdīs anticiklons un ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš. Laiks kļūs sausāks un saulaināks.  Atbilstoši pašreizējai prognozei gaisa temperatūra pārsvarā gaidāma -6..+10 grādu robežās.

Sinoptiķi norāda, ka nepietiekamais nokrišņu daudzums un zemais gaisa mitrums turpinās kaltēt zemi, pastiprinot bažas par jaunu neražas gadu. Veģetācijas attīstību kavēs arī sals naktīs.


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Viduslatgales pārnovadu fonds arī  šogad sadarbībā ar Aglonas, Preiļu, Līvānu un Vārkavas pašvaldībām izsludina projektu konkursu "Iedzīvotāji veido savu vidi – 2019". Projektu konkursa mērķis ir atbalstīt radošus un inovatīvus vietējo iniciatīvas grupu un sabiedrisku organizāciju projektus. Īstenojot kultūras, izglītības, sporta, brīvā laika, uzņēmējdarbības un vides sakopšanu vietējā teritorijā. Veicinot minēto aktivitāšu popularizēšanu un lauku iedzīvotāju iesaistīšanos šajās aktivitātēs. Projekta pieteikuma iesniegšanas termiņš ir līdz 7. maijam. Plašāka informācija Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.

Riebiņu novada domes priekšsēdētāja Pētera Rožinska kopējie ienākumi pagājušajā gadā bijuši 24 tūkstoši  273 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskotā amatpersonas deklarācija. Lielākā daļa Rožinska ienākumu - 18 tūkstoši 865 eiro - pērn bijusi alga domē, taču viņš saņēmis nelielu atalgojumu arī Latgales plānošanas reģionā, kur darbojies kā padomes loceklis. Tāpat deklarēts maksājums no Lauku atbalsta dienesta. Domes priekšsēdētājs saņēmis arī 865 eiro dāvinājumu no Preiļu kooperatīvās sabiedrības un dividendes no AS "Preiļu siers", kur viņam pieder 5 tūkstoši 463 akcijas. Domes priekšsēdētāja īpašumā ir arī viena paja 285 eiro vērtībā, 1989.gada izlaiduma automašīna "Audi 80" un "Volkswagen Passat", kas ražota 2005.gadā. Tāpat viņš ir zemesgabala un ēkas īpašnieks, bet vēl kādu zemesgabalu nomā. Rožinskis bankā ir uzkrājis 11 tūkstoši 300 eiro. Novada vadītājs ir reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs, ir padomes loceklis Sabiedrības integrācijas fondā.

Zemkopības ministrija un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs aicina lauksaimniekus, uzņēmējus un iedzīvotājus apmeklēt konferenci “Stipri reģioni, stipra valsts!” Konference notiks 12. aprīlī, piektdienā, Aizkraukles pilsētas kultūras namā. Konferences sāksies plkst. 11. Konferences mērķis ir diskutēt ar zemniekiem, uzņēmējiem un iedzīvotājiem par Latvijas reģionu turpmāko attīstību pēc 2020. gada — nākamajā Eiropas savienības plānošanas periodā no 2021. līdz 2027. gadam.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome saņemusi vēstuli no SIAS “Ošukalns” ar lūgumu iegādāties īpašumu Jēkabpilī, Bebru ielā 108, informē laikraksts “Brīvā Daugava”. Jēkabpils novada domes sēdē, kas notika 28. martā nolemts veikt nekustamā īpašuma Jēkabpilī,  Bebru ielā 108, atsavināšanu, un rīkot rakstisku izsoli ar augšupejošu soli, kā arī noteikt šīs  ēkas sākumcenu: 70 tūkstoši eiro. Tika apstiprināti arī izsoles noteikumi. Tā kā zeme pieder citam īpašniekam, privātpersonai, ar kuru ir noslēgts  zemes nomas līgums, tad šai personai līdz 10. maijam ir jāiesniedz pirmpirkuma tiesību izmantošanas pieteikums.  Ja to noteiktajā termiņā neiesniedz, tad uzskatāms, ka  zemes īpašnieks no pirmpirkuma tiesībām atsakās. Izsole notiks 14. maijā.

Jēkabpils novada pašvaldība, atsaucotioes Zemgales plānošanas reģiona  vēstulei, nolēmusi atļaut domes vadītājam Aivaram Vanagam maijā piedalīties plānošanas reģiona attīstības padomes sastāvā pieredzes apmaiņas vizītē uz Valjadolidu Spānijā no 6. līdz 10. maijam. Vizītes mērķis ir iepazīties ar Valjadolidas provinces un Kastīlijas un Leonas apgabala pašvaldību pieredzi jauniešu profesionālās izglītības nodrošināšanā, viņu bezdarba mazināšanas pasākumu organizēšanā un  to, kā jauniešus integrē darba tirgū. Vizītes laikā iespējama arī sadarbības partneru apzināšana jauniešu apmaiņas programmām un prakšu vietu nodrošināšana starp Valjadolidas provinci un Zemgales plānošanas reģionu.

Un vēl

Gājputni pavasara un rudens migrācijas laikā nereti nodara kaitējumu dažādām lauksaimniecības kultūrām, un, lai tos segtu, lauksaimniekiem ir iespēja Dabas aizsardzības pārvaldē pieteikties kompensācijām par migrējošo sugu, piemēram, zosu un dzērvju, nodarītajiem postījumiem. Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka kompensācijām jāpiesakās iespējami ātri pēc postījumu konstatēšanas, lai eksperti varētu situāciju izvērtēt un lemt par zaudējumu apmēru un kompensācijas piešķiršanu. Kompensācijām var pieteikties arī zivsaimnieki, kuriem zaudējumus radījuši zivjēdāju putnu sugas un ūdri, kā arī biškopji, kuru saimniecībās postījumus pastrādājuši lāči.


Radio1 ziņas puylksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka prognozē, ka nākotnē pensijas varētu būt vien 24% no algas; CSDD sāks izsniegt starptautiskās vadītāju apliecības; un Marta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bijusi +2,4 grādi virs mēneša normas.

Līdz ar sabiedrības novecošanos un citiem faktoriem pensiju apjoms attiecībā pret vidējo algu valstī nākotnē saruks, un 2050.-2060. gadā varētu noslīdēt līdz 24%, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste. Ja šobrīd, salīdzinot algu pirms nodokļu nomaksas, saņemamā pensija ir apmēram 40%. Piemēram, ja cilvēks saņem bruto algu 1000 eiro, pensijā viņš var sagaidīt apmēram 400 eiro. Nākotnē pensijas apmērs ievērojami samazināsies, jo nodarbināto skaits pret pensionāriem samazināsies.

Joprojām pastāv risks, ka, uzdodoties par studentiem, Latvijā var ieceļot radikāli noskaņotas personas, turklāt šādā veidā personas iegūst iespēju brīvi pārvietoties arī citās Šengenas zonas valstīs, savā pagājušā gada darbības pārskatā secinājis Valsts drošības dienests. Veikto pārbaužu rezultātā 548 gadījumos drošības dienests rosināja atteikt vīzas izsniegšanu, desmit gadījumos - samazināt ieceļošanas dienu skaitu, bet 40 gadījumos - apstiprināt ar dienesta specifiskiem norādījumiem. Savukārt no pārbaudītajiem uzturēšanās atļauju pieprasījumiem 78 gadījumos rosināts atteikt uzturēšanās atļaujas, 108 - apstiprināt ar papildu komentāriem. Pārbaudāmo ārzemnieku vidū dominēja tūristi, studenti, darba ņēmēji un uzņēmumu amatpersonas.

Piektdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nosūtīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Ģenerālprokuratūrai lūgumu izvērtēt, vai Rīgas mēra Nila Ušakova darbībā nav saskatāma krāpšana. Pašvaldību lietu ministrijas ieskatā tiesībsargājošām iestādēm ir jāizvērtē, vai notikušajā nav saskatāmas krāpšanas, patvarības, dienesta pilnvaru pārsniegšanas un valsts amatpersonas bezdarbības pazīmes. Ministrijas ieskatā Ušakova nopietnākais pārkāpums ir 30 miljonu eiro ieguldīšana “Rīgas satiksmē” 2016. un 2017. gadā. Ušakovs domes deputātiem piedāvāja balsot nevis par dotācijas piešķiršanu, kā parasti, bet par pozīciju ar nosaukumu “ieguldījums pašu kapitālā”.Tas nozīmē, ka naudai bija jāpaliek “Rīgas satiksmes” bilancē, taču .uzņēmums šo naudu vienkārši iztērēja, lai kompensētu zaudējumus. 

Turpinām ziņas


Dodoties uz ārzemēm, daudzi Latvijas iedzīvotāji izvēlas īrēt automašīnu, taču ne visur trešajās valstīs pieņem mūsu vadītāju apliecības. Ceļu satiksmes drošības direkcija plāno no nākamā gada izsniegt arī starptautiskās autovadītāju apliecības, taču brīdina, ka arī tās negarantēs, ka visas autonomas tās pieņem. CSDD iesaka cilvēkiem pirms došanās un tālajām zemēm izpētīt internetā pieejamo informāciju par braukšanu, vadītāja apliecības izmantošanu šajā konkrētajā valstī.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsolē pārdod nekustamo īpašumu Stacijas laukumā 5, kas sastāv no zemes gabala, pamatēkas un trīs palīgceltnēm. Savulaik šeit atradās slimnīca un poliklīnika dzelzceļniekiem, pēc tam ēkā tika iekārtots Ģimenes atbalsta centrs, patlaban tā jau ilgstoši ir neapdzīvota. Pašvaldība iepriekš mēģināja ēku nodot nomai, taču nesekmīgi. Tagad nolemts to pārdot. Izsole notiks 24.maijā. Izsoles nosacītā cena 34 tūkstoši 820 eiro. 

Un vēl

Marta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +2,2oC, kas ir 2,4oC virs mēneša normas, kļūstot par 7. siltāko marta mēnesi novērojumu vēsturē kopš 1924. gada un 4. siltāko līdz šim 21. gadsimtā. Kopumā martā tika pārspēti trīs diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi.Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā martā bija 49,5 mm, kas ir 24% virs mēneša normas (39,9 mm), kļūstot par 3. mitrāko martu līdz šim 21. gadsimtā un 10. mitrāko novērojumu vēsturē. Kopējais saules spīdēšanas ilgums martā vidēji Latvijā bija 115 stundas. Visstiprākās vēja brāzmas 27,7 m/s tika novērotas 8. martā Ventspilī. Savukārt visbiezākā sniega sega - 31 cm novērota 4. martā Alūksnē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nesen LTV valdē apstiprinātie Giels un Juhņēviča atsakās no amatiem; Drīzumā plānots pabeigt izstrādāt būvprojektu jaunajam tiltam pār Daugavu Jēkabpilī; un Jēkabpilī norisināsies ikgadējie Rakstu svētki.

Par Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāju ieceltais Einārs Giels, kurš iepriekš strādāja par mārketinga tirgus datu analītiķi Latvijas farmācijas kompānijā "Olainfarm", nolēmis atteikties no sava amata. Īsi pirms tam, kad aģentūras LETA rīcībā nonāca informācija par Giela atteikšanos no amata, par šādu pašu lēmumu paziņoja arī LTV valdes locekles digitālās attīstības un satura jautājumos ieceltā Eva Juhņēviča. Jau ziņots, ka pret Giela iecelšanu LTV valdes priekšsēdētāja amatā protestēja Latvijas žurnālistu asociācija un arī citu vadošo mediju žurnālisti.

Latvijā šogad martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas pieauga par 1,1%, bet gada inflācija - šogad martā salīdzinājumā ar 2018.gada martu - bija 2,8% līmenī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām šogad martā salīdzinājumā ar februāri bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem. Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis pieauga par 0,9%. 

AS "SEB banka" nepagarinās pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" piešķirto overdrafta līgumu 3,2 miljonu eiro apmērā. Kā liecina uzņēmuma publicētā informācija, pagājušajā nedēļā kapitālsabiedrības vadība tikās ar "SEB bankas" pārstāvjiem. Sanāksmes laikā uzņēmums esot atkārtoti saņēmis apstiprinājumu, ka banka neplāno mainīt pieņemto negatīvo lēmumu, kas paredz overdrafta līguma apturēšanu.  Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis kriminālprocesu par trim "Rīgas satiksmes" iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Turpinām ziņas


Drīzumā plānots pabeigt izstrādāt būvprojektu jaunajam tiltam pār Daugavu Jēkabpilī, informē akciju sabiedrības “Ceļuprojekts” tiltu būvinženieris Verners Straupe. Būvprojekts izstrādāts dzelzsbetona viena laiduma vanšu tiltam ar diviem piloniem katrā upes krastā un divām paralēlām vanšu plaknēm. Daugavas labajā krastā plānots tilta savienojums ar šoseju Rīga-Daugavpils ar iespēju perspektīvā savienojumu veidot arī ar Rīgas-Rēzeknes šoseju. Savukārt Daugavas kreisajā krastā tilta trase būs savienota ar Brīvības ielas un Neretas ielas apļveida krustojumu. Kopējais projektētais garums ir 1,35 kilometri, no tiem pats tilts būs 260 metru garš. Verners Straupe uzsver, ka 2018.gada cenās un bez pievienotās vērtības nodokļa visa projekta izmaksas varētu būt 37 miljoni eiro, no tiem 24 miljoni eiro – tieši tiltam. Pagaidām gan vēl nav zināms, tieši kad varētu sākties tilta būvniecība.

Kampaņas „Spēks pateikt NĒ!” komanda turpina izbraucienus uz Latvijas reģionu skolām, lai ar jauniešiem sarunātos par atkarību izraisošajām vielām un motivētu viņus izvēlēties veselīgas nodarbes un hobijus. Nākamais pasākums norisināsies 9. aprīlī Jēkabpils Valsts ģimnāzijā. „Spēks pateikt NĒ!” komanda - ārste, narkoloģe Maija Jēkabsone un kampaņas vēstnesis – pasākumu vadītājs Mārtiņš Kapzems ar 10. līdz 12. klašu jauniešiem runās par veselībai kaitīgu atkarību veidošanos un veselīgām alternatīvām smēķēšanai. 

Un vēl

Sestdien, 13. aprīlī plkst. 12.00 Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā notiks ikgadējie Rakstu svētki. Šis ir jau par tradīciju kļuvis pasākums, kas godā ceļ amatniekus un ikvienu, kurš kaut ko darina pats savām rokām. Šogad Rakstu svētku tēma ir „Ornamenti un dabas krāsas”. Pasākumā diskutēs par latviskā ornamenta vēsturisko pusi, pētīs dabas krāsu pielietojumu tekstildarbos un godā cels rakstainos dvieļus, kurus varēs apskatīties izstādē „Ornamenti dvieļos - nepamanītais skaistums ikdienā”. Svētku laikā būs iespēja tikties ar Ekonomikas un kultūras augstskolas docentu Imantu Ļaviņu, kurš stāstīs par „Latvijas ornamenta meklējumiem: etnogrāfijas un jaunrades sintēzi”. Pasākuma laikā meistari demonstrēt salvetes aušanu mazajās stellēs, gobelēna izgatavošanu, jostu pīšanu, kā arī darbosies radošās darbnīcas. Pasākumu muzikāli kuplinās Krustpils kultūras nama folkloras kopa „Rati”.

Atstājiet komentāru